Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• <Lacy85>

addikt

válasz dualcore #106 üzenetére

Akkor még egyszer:

Prémium kategória. Nem a nagy átlagnak készült. Ha nem tudod megvenni, arról miért a gyártó tehet?
    Sok ember viszont meg tudja, és meg is akarja. Ezért kerül annyiba, amennyibe.
    Ha soknak tartod, veszel olcsóbbat. Még mindig nem értem, mi a gond.
    Mintha azt akarnátok elvárni, hogy 2 millió legyen egy null km-es 7-es bmw... :U
    Az 1000€-s iPhone X-ből is elment 30-40 millió. Akkor lehet, hogy mégsem olyan drága?

• ollie

MODERÁTOR

válasz dualcore #89 üzenetére

De akkor is drágább ugyanazt az áramkört legyártani egy mobiltelefonra meg egy TV-re. A TV jóval nagyobb, nincs szükség miniatürizálásra, jók oda a hagyományos méretű, sokkal olcsóbb IC-k is, és ez csak egy példa. A kijelző ára is érdekes, egy 6 colos, QHD Amoled kijelző drágább, mint egy teszem azt 40 colos. És a telefon árát az is megdobja, hogy rengeteg technológia van benne, ami a TV-ben nincs. GSM, LTE, GPS, NFC, kamerák, ujjlenyomat olvasó, írisz scanner, pulzusmérő, lépésszámláló, stb., még lehetne sorolni.

• Silenzio

addikt

válasz dualcore #66 üzenetére

Jót nevettem a kommenteden. :) 2018-at írunk, nem az határozza meg egy kütyü értékét, hogy mennyi vas van benne. Ez elég "szovjet" hozzáállás. Tudom, hogy van olyan, hogy józan paraszti ész, de az gyakran megcsal.

Egy telefonban több tucat, adott esetben többszáz licensz bontakozik ki, mire végfelhasználói termék lesz belőle. A licenszek többsége igen durva K+F+I folyamaton megy keresztül. Nézd meg pl. az aktuális Samsung feature-öket: hajlított kijelző (szerinted hány év volt kikísérletezni és dizájnolni, mire ki merték adni?!), taptikus home gomb, kétféle apertúra közt váltó kamera+tele, Bixby asszisztens, véroxigénmérő, pulzusmérő, íriszazonosítás, arcfelismerés, ujjlenyomatolvasás, 4096 nyomásszintet elkülönítő S-Pen (mond az valamit, hogy Wacom?), Knox rendszer, hogy csak a legfontosabbakat említsem, és ezzel el is jutottunk a szolgáltatásokig, amik a valódi hozzáadott értéket képviselik, pl. a Health vagy a mobil fizetés. Persze a tévékre is eljutnak előbb-utóbb ezek a szolgáltatások, de lássuk be, vannak szenzoros korlátok, plusz nem a tévéd a "mindenesed", így a húzóágazat a technológiában bizony a mobiltelefon, és a Star Trek-féle trikorderig vagy az agyba ültetett Cortanáig ez így is marad.

Nem előállítani drága azt a szerencsétlen telefont, hanem eljutni odáig, míg végre telefon lesz belőle.

A dizájnt is kihagytad, pedig az esztétikum és praktikum szintézise ezerszeresen nyom a latban egy telefonnál. A tévét akkor fogod meg, amikor kikúrod az asztalra, a telefonod viszont tapicskolod míg le nem rohad a kezed. Steve Jobs attól volt zseni, hogy erőltette a kapacitív érintőkijelzőt. Végre valaki elbambult egy csecsemőt látva, és rájött, hogy mi, emlősök mennyire rohadtul szeretünk tapicskolni meg fogdosni - sok-sok év múlva piacra dobták az okostelefont a világ eddigi legintuitívabb és leghatékonyabb kezelésével. Az egérhez és billentyűzethez szokott agyammal sokáig kiröhögtem az okostelósokat, most meg már el se tudnám képzelni az életem ilyen kütyük nélkül. A tévének maximum a felbontását és a hangzását fejlesztik, meg 3D techológiákat implementálnak, a "real dealt", a szolgáltatásokat tekintve csak futnak a telefonok után.

Amit az árakról írtál, az is erős ferdítés, az Apple rendszeresen közöl bekerülési költséget. Kb. 100%-os árréssel dolgoznak, tehát egy iPhone 8 kurvára nem 30-40 ezer, az iPhone X-nél pedig még ennél is rosszabb az arány.

Persze, ennyiért is el fogják adni, és persze, nem sokat fejlődött az S9 se az S8-hoz képest, de nekem a 240 fps-es 1080p és a shutter-váltós kamera elég indok már, hogy beruházzak egyre.

• Taci

addikt

válasz dualcore #66 üzenetére

De azt elfelejted, hogy fizetni kell a szoftverfejlesztőket, az infrastruktúrát, a marketinget stb. Nem "védeni" akarom őket, de egy mobiltelefon nem csak anyagköltségből áll. Az ahhoz legközelebb álló eszközök a OnePlus-telefonok, de azért ott is látszik, hogy pl. a kamerán és a kijelzőn rendszeresen "spórolnak", hogy minél olcsóbban jöhessenek ki. Ők pl. nagyon nem is reklámoznak, nem úgy, mint az általad is említett Samsung és Apple, amely gyártóknak az új készülékei a megjelenés utáni hetekben/hónapokban a csapból is folynak. És ezt bizony a vásárlók fizetik ki. És legyünk őszinték, mi is így csinálnánk: ha megveszik drágán, minek adnánk olcsón?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés