- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Három Pixel 9 jött Magyarországra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hunmugli
aktív tag
válasz
#57795584 #124 üzenetére
Nem... Senki nem küld neked pénzt. A rendszer írja jóvá neked, hiszen az a kicsi nonce remek munkabizonyíték.
Amíg kapsz érte pénzt, addig mindegy, mi fut rajta. Vannak nyílt forrású szoftverek is, sőt, kézzel is számolhatsz/bányászhatsz, kb 1hash/órával
(csak rendesen el kell küldeni az eredményt+10 perc egy blokk, nem több óra...) Világosan leírtam, mit számol a rendszer. De segítek: ennek a dolognak csak a blokklánchoz van köze. A nonce-t úgy kell megválasztani, hogy azzal a blokk fejlécet kétszer hashelve a hash nagyon kicsi legyen (sok nullával kezdődjön).
Ezzel nem atombomba akármiket számolnak vagy mittudomén
nézz meg egy hasht egy noncet és egy atlagos blokkot, vagy akar a legelsőt. Semmi máshoz nincs köze, bár voltak kezdeményezések, hogy hasznos dolgokat számoljanak, pl atombomba izéket, de ezek elbuktak.
Nem örülnél ha vki azért lopná el a pénzed mert 3 átlag Mari néni tartja fent a rendszert és ezért egy bérelt szerverrel egy óra alatt mindent össze tudna lapátolni. (Ez így semmilyen körülmények között nem lehetséges, de na... metafora) Szóval: minél többen keresik a noncet, annál nagyobbra nő egy nehézségi szint (ennek már nem tudom a nevét), így garantálva a 10 perces blokkgyártást.
Nehézségi szint: ez határozza meg, milyen kicsi legyen a kapott hash, azaz kb hány noncet kell végigpróbálni. Profánabbul: hány nullával kezdődjön a nonce.
Porhintés? Olvass utána. Tetszeni fog minimum az ötlet, sokan leragadnak ott, hogy Mari néni a fotelből lett gazdag, ez tuti átverés, mlm, blablabla... Működik
Annak éri meg, aki az elején vett/bányászott, és most 10+, de inkább 10k+ BTC-n ül. Semmi dolga nincs, a spekulánsok nyomják az égbe az árakat, senki sem veheti el a pénzét és még Soros sem inflálhatja el. Havonta elad egyet-kettőt, csak ebből vígan megél vagy 100 évig.
-
lemusz
addikt
válasz
#57795584 #124 üzenetére
Én nem vagyok benne, nem bányásztam még, de lehet pont ezért laikusabban fog hangzani és megérted:
- ezek a coinok a bankrendszert hivatottak felváltani vagy legalábbis alternatívát nyújtani azok mellé
- mint ahogy a bankodnak fizetsz minden tranzakcióért, kártya használatért stb tehát az egész infrastruktúráért úgy itt is fizetnek neked az aktív coin használók, tehát lényegében te váltod fel a bankok feladatait. Hogy van-e tranzakciónkénti költség nem tudom, de maga az hogy a te videokártyád tartja fenn a rendszert és végzi el a biztonsági feladatokat te fizetséget kapsz
- hogy miért éri ez meg a használóknak? minden bizonnyal kevesebb költséggel jár, mint egy bankszámla, anoním, nem lenyomozható így adózni se kellhet utána stb...Engem inkább az érdekelne és zavar is egyben, hogy:
- mi a felső határ? mert elvileg ha jól értem ez folyamatos coinkibocsátást jelent, tehát előbb vagy utóbb inflálódni fog, nem? vagy ha van felső határ a kibányászható coinok számában, akkor utána fizetség hiányában miért tartanék fenn a felhasználók a rendszert? -
törölt tag
válasz
#57795584 #124 üzenetére
Kripto valutát senki nem fog hozzád vágni, még a jézuska se
Ha mást számolnának a kártyák, az már rég kiderült volna. Ez nem egy black box.
Biztonság = nem tudják ellopni a kriptovalutát, hamis tranzakciókat indítani stb.
Azt mondjuk én se értem, hogy a kriptovaluta forgalma és a network hash rate között mi tartja fenn az egyensúlyt?
Pubszon tapasztalat? Ha igen, érdekelne hogy jött ez ki.
-
Hunmugli
aktív tag
válasz
#57795584 #121 üzenetére
Dióhéjban: ezeket az internetes coinokat és infrastruktúrájukat (ún. kriptodevizákat) fent kell tartani. Ez egy decentralizált p2p hálózat. A bányászat munkabizonyítékkel szolgál afelől, hogy te sok erőforrást forgattál a hálózat védelmébe. Minél többen bányásznak, annál nagyobb a nehézség, annál nagyobb a biztonság (nem tudják befolyásolni a hálózatot).
Szóval te bányászol, azaz fut egy progi a gépeden és számol a v.kari->ha megtalál egy bizonyos 32 bites értéket (nonce) akkor azt elküldi a hálózat többi tagjának. Ha elismerik (kicsi a hiba esélye, ergó el fogják ismerni, az esetleges kivételektől tekintsünk el), akkor jutalmat kapsz.
Ezzel
előállítottálvalidáltál egy blokkot. Egy blokk az a benne foglalt tranzakciókból áll. Igen, mondjuk a btc blokkláncában csak btc mozgás van, stb. Neked egy tranzakció érdekes ebből a blokkból: a nulladik (vagy utolsó), ami egy blokkjutalmat (reward) küld az adott fajtájú kriptoszámládra. Ezt el tudod költeni (illetve csak 100 blokkal később, mert mint írtam, közbe jöhet némi gubanc ill kapsz jutalékot néha az utalásokból is.)
Dióhéjban már ez is sok. Kb ennyi lenne: fent tartod az online pénz hálózatát és növeled a biztonságát, amiért a rendszer jóváír neked egy keveset az adott pénzből.
Hogy mi értelme ennek a pénznek, pontosabban hogyan működik és mik az előnyei, vagy hány fajta van, azt magad is el tudod olvasni, csak sokkal hosszabb.
Pl hogy milyen sok van és mennyit érnek a legfelkapottabbak azt itt tudod megnézni: coinmarketcap.com
Szerk.: a rendszer adja a pénzt és a termék az a közösségnek a biztonság + maga a blokk, vagy a 32 bites érték. Neked a termék nyilván az adott valuta, amit laikusként valszeg nem értékelsz, de szerencsére sok helyen átválthatod azonnal szinte bármilyen pénzre, amit kiutalhatsz egy "valódi" számlára.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MSI RTX 2080 GAMING X TRIO 8GB GDDR6 Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- GIGABYTE GeForce RTX 4070 WINDFORCE OC V2 12GB GDDR6X 192bit
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE NITRO+ RX 7900 XTX 24GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Asus ProArt RTX-4060 OC 8GB (PROART-RTX4060-O8G)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest