- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Google Pixel topik
- Most a Galaxy S25 FE megjelenésére tippelnek
- Realme GT 2 - aláírjuk
- Szakít a OnePlus és a Hasselblad?
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Honor 200 Pro - mobilportré
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Én soha nem próbáltam Windows alatt, illetve csak azt láttam, hogy szopott vele mindenki. Persze én SDR-ezek főleg, így kézenfekvő a Linux (a frontend lehet windowson, pl. SDRSharp, annak mindegy ugye). TV-zést olyan formában próbáltam, hogy TVHeadend alá tettem be a tunert, szintén linux alá, és elég stabil volt, végigstreameltem vele a foci EB-t röccenés nélkül FHD-ben. Ez alatt egy Raspberryben volt a tuner, és több eszközön is néztem az adást. Windowson és OSX-en Kodival, tableten meg telefonon meg már nem rémlik
Ugyanez összehozható virtuális géppel is, nekiadod a tunert, és hajrá. Ajánlom a Vmware Workstationt a célra, perpill a piacon levő kliens oldali hypervisorok közül talán abban a legjobb/legstabilabb az USB támogatás.
Kicsit ták, persze, főleg ha másra nem kell az a virtualizált Linux, de valószínűleg teljesen stabilban fog működni (HA! nem egy hulladék kategóriás donglet sikerült kifogni).
-
Aham, köszi az infót, a TV-zés nem érdekel egyáltalán, így nem tudtam ezt, nem ismerem a DVB-C-t egyáltalán, és 3Mhz azért baromi széles, sok adat elfér benne, főleg olyan mintavételezéssel amit ez a kis fos kínai chip tud, szóval még csak nem is gondoltam volna
De aztán most megnéztem, van 10Mhz széles DVB-C csatorna is, komoly
-
Azért lehet hogy érdemes futni vele egy kört. Az RTL2832U/R820T(2) ugye az SDR képességei miatt 40Mhz-től úgy 1.7Ghz-ig bármit képes fogni, így csak szoftver kérdése egy DVB-T TV adás megjelenítése, vagy éppen egy meteorológia műhold adatainak fogása, de én pl. repülőgépek által sugárzott adatokat dolgozok fel ilyen tunerekkel
A TV részébe nem mélyedtem bele, de ha létezik olyan lejátszó szoftver ami SDR oldalról közelíti meg a kérdést, akkor DVB-C-re is alakalmas lehet, mert egyébként hardweresen nincs technikai akadálya a dolognak. Szóval az a kérdés hogy fejlesztett e már ilyet valaki, szerintem egy guglizást megér, max kiderül hogy nem.
-
Sziasztok!
Kifogytam a dongleból, van már néhány darab a birtokomban, de be van építve ide-oda
Kéne Jövő héten tesztelni itthon egyel, és esélytelen hogy kínából megjöjjön addig (főleg hogy holdújév van, de amúgy is). Vett valaki mostanában itthon ilyen chippel szerelt tunert? Ha igen, hol? Illetve milyen fantázia/márkanév alatt futott éppen? Köszi előre is!
-
Kínában azt és úgy gyártanak ahogy kéred, nem azon múlik a dolog hogy ott van a gyártósor. Ha meg bírod fizetni, akkor lesz megfelelő minőségbiztosítás, úgy ahogy te előírod, és olyan alkatrészek és anyagok mennek be a sorra amilyeneket te szeretnél.
A RTL2832+R820T esetében szó sincs nagy amerikai vagy egyéb tőkéről, aki a dollármilliárdjaiért cserébe megveszi a fent említett kapacitást és minőséget (mint mondjuk az apple), hanem a realtek meg a rafael micro nevű "csodacégek" cuccaiból van valami összedobálva egy panelre, kb. gondolkodás nélkül, meg pontatlan kristályokkal, és gagyi passzív alkatrészekkel. Hidd el, elég mélyen ismerem a felépítését, mert maguk a chip-ek az említett "bug" miatt közkedveltek, és sok rádiózással foglalkozó project nulláról felépít belőlük egy céleszközt (pl. Nooelec), minőségi átgondolt PCB tervezéssel, frankó kristályokkal, kondikkal, és antenna csatlakozóval. Az "eredeti" kínai változatokból még néhány diódát meg kondit is kispóroltak amúgy, arról nem is beszélve, hogy túlmelegednek.
Én mindig hajlandó vagyok egy picivel többet fizetni, ha valamit kapok cserébe, az olcsónak mindig lesz valami visszaütője.
Hát én meg veszek 4db-ot ebből a pénzből aztán annyi
Ráadásul attól, hogy kínai webshopból jön valami, még nem jelenti azt hogy illegális, meg nincs garancia. Sokszor sokkal korrektebben bánnak veled ha bajod van, mint itthon a legtöbb kisker.
De amúgy tökmindegy tényleg, nem akarlak én bántani amiatt hogy valamit drágán vettél meg, az a lényeg hogy tudod használni, és örülsz neki. Csupán azért reagáltam, mert a meglepődésünk miatt elkezdted védeni ezt az árat, és szerintem ez egy kicsit túlzás volt, de részemről itt befejeztem.
-
Mi is új árakat írunk
Egyedüli példa az aprós ár volt, de az valóban nem releváns. Mondjuk én itt az aprón 1500Ft-ért vettem egyet, amivel feladta a tulaj a küzdelmet, de tulképpen új volt, pár órát próbálkozott vele.
Azt sajnos nem tudom hogy itthon melyik bolt árul hivatalos számlával pontosan ilyen tunert. Nagyon nehéz beazonosítani a fantázianevek alapján, az RTL2832U+R820T chipset meg jobbára csak akkor mutatja meg magát ha már rá van dugva a gépre.
Ez amúgy egy kínai szemét, olcsóbbat egyszerűen képtelenség találni. Azért futottál bele te is, meg azért van itt neki külön topicja, mert tömegével árulják, főképp mert tényleg nincsen olcsóbb ennél így ezt ontják, másrészt pedig azért mert egy "bug" miatt használható másra is (software definied radionak).
-
Ha rendes magyar bolt, készletről és mindenféle vállalkozást terhelő adót kifizetve lenne, akkor még csak megérteném az árat.
Én akkor sem, nem egy boltról tudok, aki kínából szerez be dolgokat, és tisztességesen árulja áfával, számlával, általa adott helyi garanciával. Átlagban olyan +50%-os felárral ki tudják már hozni úgy, hogy keressenek rajta ők is. Ez esetben viszont négyszeres árról beszélünk kb.
-
Nekem 2db van. Amiért tök sokat fizettem, az a legszarabb
Egy SDR-ező (najó PMR-el foglalkozott főleg) embertől vettem itthon, miután a kínából rendelt példányom 1 hónap után sem akart megérkezni. A cucc 4500Ft volt, és szétszedés után feltűnt, hogy a srác szarrá forrasztgatta már rajta a koax aljzatot. Mindegy, ez van
Na szóval ez a példány 30-35Khz-t driftel, ami meg később 1200Ft-ért esett le itt az aprón, az meg csak 10Khz-t
Mindkettő E820T amúgy, és tök ugyanaz a méret/műanyag ház/panel (a kisebb fajta, koaxal a végében).
Pro tipp:
A normál scan után futtasd a megtalált csatornákra külön így:
kal -c $channel_id
A végén meg fogod kapni a relatív driftet ppm-ben. Ezután pl. rlt_fm-nek vagy bárminek ami tud ppm error correctiont meg tudod ezt adni (nálam pl: rtl_fm -p 30 -M am -f.... stb..). Én azt csináltam amúgy, hogy mindkét donglet végigfuttatam 5-6 csatronán "-c"-vel, aztán kiátlagoltam az eredményt. Egyelőre ezt csak a józan paraszti ész diktálta így, pl nincs infóm arról hogy ez az érték hogy változik mondjuk 100-150Mhz között (hiszen itt 900Mhz-n mérünk), szóval lehet hogy érdemes lenne olvasgatni még egy kicsit a témában
-
Igen, a bootstrap-el csináltam. Kell hozzá autoconf, automake, libtool, build-essentials meg az egyéb ilyenkor szokásos csomagok, meg nem mondom fejből. De egyébként a 80%-a úgyis fent van ezeknek, mert az rtl-sdr-hez meg a többi cucchoz is kellettek korábban.
Amúgy én az RTL-Sdr-ből a Keenerd nevű atyafi fork-ját ajánlom, mert rengeteg mindent pakolt bele, illetve javított. Itt érhető el:
https://github.com/keenerd/rtl-sdr
Pár napja használom, minden oké vele, stabilabb is, és jó pár plusz featuret is ad.
BTW:
Indítottam egy blogot, nem csak SDR a téma, de sok postot tervezek a jövőben erről. Az SDR tartalmak itt érhetőek el:
http://www.totalfly.hu/category/sdr/
Esetleg nyithatnánk egy külön SDR topicot is itt a PH-n, mert ez inkább a DVB-T okán jött létre. Kinek mi a véleménye?
-
Találtam egy jó kis toolt ha érdekel valakit, kalibrálni lehet vele a tunert:
https://github.com/steve-m/kalibrate-rtl
A 900Mhz-s GSM tornyok a referenciák, nagyon jól ki tudja velük számolni hogy mennyit driftel a tuner, ugyanakkor térerő mérésre is kiváló
Így néz ki az output:
# ./kal -d 0 -s 900
Found 2 device(s):
0: Generic RTL2832U OEM
1: Generic RTL2832U OEMUsing device 0: Generic RTL2832U OEM
Found Rafael Micro R820T tuner
Exact sample rate is: 270833.002142 Hz
kal: Scanning for GSM-900 base stations.
GSM-900:
chan: 6 (936.2MHz - 28.991kHz) power: 683583.66
chan: 19 (938.8MHz - 29.295kHz) power: 353484.18
chan: 46 (944.2MHz - 29.501kHz) power: 383492.02
chan: 47 (944.4MHz - 29.360kHz) power: 449482.27
chan: 48 (944.6MHz - 29.385kHz) power: 604490.43
chan: 50 (945.0MHz - 29.351kHz) power: 129464.64
chan: 52 (945.4MHz - 29.692kHz) power: 202315.17
chan: 109 (956.8MHz - 29.954kHz) power: 185379.00Nem a legszebb
Az 1-es USB ID-n levő tök ugyanilyen társa csak 10khz-ket mászkál. Viszonyítás képpen: a kicsivel drágább direkt SDR-re készített Nooelec (ebay-en keresse akit érdekel) 4-5khz-t driftel csak. Tök ugyanez a chipset, csak minőségibb passzív alkatrészek, csatlakozók, és jobban megtervezett panel.
-
válasz
doberman #187 üzenetére
Sampling at 1020000 S/s.
Output at 170000 HzEzzel dolgozom most fel a Petőfit, illetve próbálom fejleszteni hozzá az archívumot, online webes stream lehetőséget. Egyébként ezek az rtl_fm default beállításai, szóval a mintavételezéshez nem nyúltam, wide FM módban ezt állítja be magának automatán 94.8Mhz esetén. AM-nél az output lemegy 24khz-re (a repsávhoz majd ez kell). Ha megépítem az antennát végre, akkor pl. 129.7Mhz-n (LHFH approach) tudok tesztelni normálisan, Lady Gaga meg társai helyett
1km-ről biztosan jól fogod hallani LHBC-t, de azért antenna oda is kelleni fog, a gyári botantenna nem jó erre a sávra. 123.25Mhz-n vannak amúgy.
Egyébként a PI nekem csak azért kellett, hogy fel tudjam tenni a reptéren a toronyra a cuccot, neked nem kell rá költeni semmit, bedugod a gépedbe közvetlenül és hallgatózhatsz
-
Igen, PI2.
Az egyik donglen rádió rögzítés lesz mp3-ba (rep. sávban). Airband antenna (118-135Mhz) hiányában most a Petőfi rádióval tesztelek
Ezzel így realtime kódolva 5-10% cpu loadot eredményez. Így műxik leegyszerűsítve: "rtl_fm | sox | lame_enc"
A másik donglen Flarm "radar" funkció lesz. A Flarm egy ütközéselkerülő eszköz, főképp vitorlázórepülőgépek számára, de manapság már egyéb madarakban is használják. A működési elve hasonló az ADS-B-hez, de itt a cél inkább az, hogy a két vagy több eszköz egymással kommunikáljon, és ha túl közel vannak egymáshoz, akkor riassza a pilótákat. Mivel rádiókapcsolatot használnak, és küldik a pozíciót, magasságot, stb...-t, így megfelelő érzékenységű földi antennával + egy ilyen rtl vevővel tracking rendszert is ki lehet alkítani. Szóval ezt csinálná a másik dongle, a repülőklubunk vitorláit szeretnénk vele követni, már amelyikben van Flarm.
Tervezek egy harmadikat is amúgy, ADS-B-re, de ki kell tesztelni hogy a PI usb busza elbír e ekkora forgalmat.
Egyébként az benne a poén, hogy 1db donglevel is meg lehetne valósítani mindhárom funkciót, de sajnos nincs olyan szoftver ami egyben tudná kezelni a fentieket. Viszont amik darabonként tudják, azok lefoglalják a devicet, így a másik már nem tudja megnyitni. -
válasz
doberman #180 üzenetére
Akkor nagyjából ugyanúgy van nálad is, gondolom valamilyen arm-os router, openwrt-vel. Annyi hogy a PI kicsit erősebb, de ugyanúgy arm, és ugyanúgy az Osmocom féle rtl_sdr-t kell lefordítani rajta, viszont más az oprendszer (én a Debian egy direkt raspberry-kre készített portját használom, Raspbian a neve). Az rtl-sdr TCP-n tudja streamelni az adatokat, amit a legtöbb SDR szoftver tud kezelni.
Az benne a jó, hogy így bárhol lehet a vevő, hiszen akár wifin vagy 100 méternyi ethernet kábelen is mehet az adat a feldolgozó kliens (mondjuk SDRSharp) felé.
A végső cél nálam egyébként egy jó nagy torony teteje lesz, sajnos a mechanikai kivitelezéssel több munka lesz mint a szoftveressel, az már látszik
Fűthető ház kell, nyáron pedig gondoskodni kell a megfelelő hűtésről, mert eléggé melegszik az RTL stick
Az antennás linket köszi, jófélének tűnik, belemélyedek
-
Sziasztok!
Égető szükségem lenne egy RTL2832U+R820T -s tunerre, SDR-ezéshez. Sajnos kínából rendelni most esélytelen az újév miatt, illetve persze megjönne valamikor biztosan, de nekem még a héten kéne
Rengeteg féle dzsunka usb dvb-t tunert lehet kapni itthon a boltokban, de sajnos teljesen kideríthetetlen hogy milyen chipset van bennük, és szerintem esélyes hogy van ilyennel szerelt.
Szóval két kérdés:
1 - Tudja valaki hogy melyik itthon árult típusban van ez a chipset, illetve melyik boltban kapható?
2 - Ha esetleg a jelenlevők közül valaki eladná a sajátját akkor vevő lennék rá. Budapesti személyes átvétel jöhet csak szóba.Előre is köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Csere - Beszámítás! ASUS TUF Gaming laptop : I5-11400H / 32GB DDR4 / RTX 3050 Ti / 144Hz - GARANCIA!
- P14s Gen5 14" FHD+ IPS Ryzen 7 PRO 8840HS Radeon 780M 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- P15 Gen2i 15.6" FHD IPS i7-11850H RTX A3000 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- GIGABYTE G27F 2 165Hz IPS gaming monitor /2026.12.12-ig Garis/
- Lenovo ThinkPad Yoga 2in1 Touch Laptop! AMD Ryzen 7 PRO 7730U / 16GB 3200MHz / 256GB NVMe
- PS4 + VR szemüveg / Számla / Garancia /
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3055
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3101
- HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 16GB 512GB 14" FHD magyarbill 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest