Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dany007

veterán

válasz #06658560 #83 üzenetére

"Volt is, lett verseny."

Aham... Milyen verseny lett ami a választónak köszönhető? Vagy szerint a FF Magyarországi vezető szerepe a win-es böngészőválasztónak köszönhető? Nem hinném.

"Volt reklámszöveg midnegyik böngészöhöz a kis dobozon belül, lehetett a honlapjára átbóklászni békésen, telepítés nélkül."

Ezt mindjárt gondoltam. De szerinted a mezei júzert ez mennyire érdekli? :) Mert szerintem a többség rányomott a jól ismert logóra és viszlát. Ezzel egy kreált problémát "oldottak" meg. Ők jól érezték magukat tőle, a júzereknek egy plusz gombnyomás, ezen kívül meg minden a régi.

"Értékesítést tiltanák be. A supportot attól még a kiadott licenszek miatt biztosítania kéne, alternatíva pedig van MS pótlásra jelenleg is."

Jó, nyilván a support lejárta utánra gondolok. Sok helyen használnak még mindig XP-t stb...
    Az MS pótlására? Hát ebben ne legyél olyan biztos. Elég sok Win specifikus szoftver van. Amit mondjuk a cég jópénzért megírat nyilván Win-re és ott használ. Majd írassa át mondjuk Linuxra?
    Plusz úgy tudom Német o.-ban megpróbálták az átállást aztán mégis visszatértek Win-re. (bár erről sincs biztos infóm csak valami így rémlik).
    Nehogy azt hidd, hogy olyan könnyen le lehetne váltani az MS-t ennyi év és ennyi beidegződés után. Sok helyen még az Officet se tudják lecserélni az ingyenes változataira (libre, open), pedig szerintem majdnem mindent meglehet benne csinálni, amire a hétköznapi életben szükség van. No de akik komolyabban is dolgoznak(!) benne, azoknak nem megy a csere. Valami kis hiányosság mindig van. Plusz a kompatibilitás sem a legjobb. Amit levélírásoknál nem vesz észre az ember, de komolyabb munkánál már igen.
    Mindegy, ez a rész már erősen off.

• Dany007

veterán

válasz #06658560 #81 üzenetére

"MS-t baszogatták már azért, mert korlátozta az OEM-eket milyen rendszert telepíthessenek. Vagyis bizony visszaélt a fölényével a piacon."

Ezt mondjuk nem értem milyen jogon, milyen alapon.

"hanem az MS-t gátolta"

Aminek elvileg pozitív hatással kell legyen a fogyasztókra. Legalábbis így lenne logikus.

"Te most write only müködsz? "

Igen, néha. :) De v.színű akkor az updatek hiánya miatt nem láttam. Olvastam róla, hogy lesz meg van meg aztán mégse volt jó mert még a sorrendbe is belekötöttek...
    Persze kíváncsi vagyok arra is, hogy mikor a júzer meglátja a választómenüt vajon mi alapján választ? Tegyük fel a többiekről még sose hallott / látott semmit. Adja magát, hogy a megszokott és korábban is használt logóra fog felfigyelni és rányomni. Ez is abból adódik, hogy a többség pont le...rja milyen böngészőn keresztül netezik.

" Végsö esetben igen, betiltanák az értékesítést."

Azért ez érdekes lenne. :) És akkor az a hivatal ami betiltja, az vajon milyen szoftvert használna a következőkben? Meg úgy az összes többi EU-s hivatal, amiknek nagyrésze Win alapon működik. Support meg minden nélkül... Kíváncsi lennék rá. Bár eddig az MS se menne el úgysem.

• Dany007

veterán

válasz #06658560 #79 üzenetére

"Linuxos komplett gépröl van szó. Notról, pl."

Van, nem nagy arányban, de van. Ha nincs is, az sem azért van mert nem lehet vagy mert az MS ezt korlátozná... :U Sőt, a mezei júzerek többsége, aki így veszi a komplett gépét, notiját, első dolga egy informatikussal windows-t rakatni rá.
    Csak arra próbálok utalni, hogy (direktbe) kényszer nincs, lehetőség viszont igenis van.

" Ha neked az fair, hogy valaki más területen megszerzett eröfölénye miatt fojtja meg a piacot, szabja a saját igényére, akkor mondom, nincs süzkséged semmilyen formában fogyasztóvédelemre."

A fogyasztóvédelem nekem azért nem illik ide, mert azok a fogyasztók érdekeit védik. Jelen esetben pedig az MS elleni per meg a böngészőválasztó nem a fogyasztók érdekeit, hanem a többi böngészőfejlesztő érdekeit védi. Nem is védi, hanem inkább segíti elő.
    Egyébként nincsen piac megfojtva. Nézd meg csak a hazai adatokat. Ha jól tudom a legutóbbi publikált cikk alapján itthon pl a Firefox vezet. Jóval az IE előtt, amit kezd beérni a Chrome, majd jön az Opera. És a globális statisztikák is ebbe az irányba mutatnak. Tehát abszolút nincs megfojtva a piac. Itthon már egy ideje a Firefox vezet és szerintem globálisan is hamarosan átfogja venni a vezetést. Pedig ezek szerint még mindig nincs böngészőválasztó...
    Úgyhogy szerintem kicsit irreálisan eltúlzod ennek az egésznek a jelentőségét. Ebből is nekem az jön le leginkább, hogy az egész az MS lehúzására megy ki. Illetve, hogy a többi fejlesztő ezt kihasználva kapjon újabb piacot az ingyen reklámnak köszönhetően.

Amúgy ez meddő vita ahogy érzem. Én ezt egyáltalán nem érzem akkora problémának - akár globálisan nézve is -, hogy ilyen drasztikus lépésekre kelljen kötelezni egy céget (böngészőválasztó). Az egységsugarú júzert meg aztán végképp nem érdekli. És nem azért nem érdekli, mert igénytelen vagy mert nem ismeri a többi böngészőt. Hanem azért, mert amire használja az internetet (facebook, időjárás, hírek stb) arra bőven elég neki az amit elé tolnak. Aki meg egy kicsit olyan, hogy érdekli és utána jár a dolgoknak, az már rég nem IE-t használ.
    De ez közel sem ugyanaz a fogyasztóvédelmi probléma, mint amikor megpróbálnak ólommal szennyezett pirospaprikát ránk sózni, kiváló bevizsgált termék címén.

De egyébként arra is kíváncsi lennék, hogy mi lenne ha mondjuk az MS nem fizetne. Betiltanák az EU-ban a Windowsok értékesítését és a supportot?

• Dany007

veterán

válasz #06658560 #76 üzenetére

A lényeg, hogy volt. Az, hogy milyen mennyiségben az már nagyban függ attól, hogy mekkora rá a kereslet, nem? Gyémántberakásos iPhone-t se árulnak minden GSM szalonban.

"Akkor ugye minek is van fogyasztóvédelem, egyed csak a mindenféle újracímkézett húst és társait,"

Na azért nem teljesen ugyanaz, remélem érzékeled te is! :DDD
    Ahogy az utánad író kollega is leírta, én is úgy gondolom, hogy ez nem a júzerről és a júzer érdekeiről szól. Ezért egyáltalán semmi köze a fogyasztóvédelemhez és hasonló hasonlatokhoz sem.
    Ez egyszerűen arról szól, hogy az MS jól megszedte magát, igen kihasználta ha úgy tetszik, hogy az OS-e elterjed és ennyi. A többiek akik még szintén akartak harapni a böngészőtortából meg hoppon maradtak. Aztán bedurciztak és most az EU segítségével előbb - utóbb eléri, hogy az MS ingyen reklámozza őket is, csak azért, mert ők is böngészőt gyártanak! :U Na ne mond már nekem, hogy ez a fair..

"Hogy döntsön, ha nem tudsz miböl választani?"

Mért ne tudnék miből választani? Most se IE-t használók. Sőt, kb 10 éve volt utoljára, hogy IE-t használtam saját gépen. OS-t is tudok választani, csak épp nem akarok. Ha lesz egy olyan mint a Win, majd akkor kipróbálom.

A böngészőválasztó erőltetése az EU részéről meg a bírságfenyegetőzések, pereskedések csak pár évesek (5-7év). Az, hogy a netscape megpusztult hát ja. Biztos, hogy az MS miatt, nem kétséges. De pl a Boeing és az Airbus mellett biztos, hogy nem fogok tudni egy új repülőgépgyártó céget létrehozni, mert 100%, hogy gyors ütemben csődbe mennék én is.

• Dany007

veterán

válasz pipepapa #70 üzenetére

Ja igen hát ez van.... : ) Az IE-t anno én is csak arra használtam, hogy a FF-ot letöltsem vele. Az a program "arra való".
    Btw így keresőoldalról nézve már jóval érthetőbb a téma. De ezt eddig rajtad kívül itt még senki nem hozta fel. Mindenki a böngészőfejlesztőket féltette...
    Szóval a téma kapcsolódik de közvetetten. A te értelmezésed szerint akkor nem böngészőválasztó menü kell a Windows-ba, hanem keresőválasztó menü az IE első bekapcsolásakor. És azért a kettő nem u.a.

• Dany007

veterán

válasz joghurt #66 üzenetére

Nincs itt semmiféle kényszer. Erősen túlzóak a hasonlataid. :)
    Mindenki olyan böngészőt rak fel amilyet akar. Ha a Win nem engedne másikat telepíteni, na az lenne a kényszer.

@pipepapa: keresőről eddig sehol nem volt szó. Böngészőről beszélünk, az teljesen más téma, hogy hol mi az alapértelmezett kereső. Egyébként nekem se tetszene ha a Bing lenne az és csak hosszas kínlódás árán lehetne megváltoztatni.

• Dany007

veterán

válasz #06658560 #54 üzenetére

Igen, ezeréve lehet venni linuxos notikat és desktop gépeket is. Apple az más téma. Azt nem kapsz akármelyik Tescoban. De linuxos PC-t notit igen. És nem csak 5 éve, jóval régebb óta.

De azt továbbra sem értem mért gond, hogy az IE integrálva van a Win-be. Oké, akkor tévedtem és volt már akkor Netscape. And? Nem csak a média playert lehetne felsorolni a problémás szoftverek közé. Mint mondtam, ott van akár maga az explorer is, az intéző. Helyette ott a Totalcommander. Azt is rengetegen használják. Mégsincs a Win telepítőben intéző-választó menü, hogy mit szeretnél használni, explorert vagy TC-t.

"Jó dolog, hogy nincsenek AMD-vel szerelt notik, tabletek a piacon nagyobb arányban?"

Pont le...rom. Aki kicsit se ért hozzá az úgyis azt veszi meg amit elé tolnak és abszolút nemérdekli mi van a belsejében csak működjön. Aki pedig egy kicsit is ért hozzá az utána néz neten a lehetőségeknek, teszteknek, áraknak és az alapján dönt.

Aztán, hogy egyértelmű legyen az teljesen jogos, hogy volt egy megállapodás, amit az MS is elfogadott, majd mégsem tartott be ezért megbüntették. Ez rendben van szerintem is. Én az egy szinttel korábbiakat nem értem. Hogy lehet a 15 éve Win részét képező IE hirtelen ekkora probléma. Mert ugye az egész ügy valamikor 5-7 éve robbant ki. Azelőtt meg kb pont lesz...ták.
    Pedig ezek szerint - ahogy írod - volt már Opera is meg Netscape is. Akkor mondjuk 1999-ben miért nem indítottak eljárást piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt az MS ellen?

• Dany007

veterán

válasz Retekegér #34 üzenetére

De milyen visszaélések?
    Az, hogy van egy böngésző az OS-ükben? Vagy ~ 18 éve ott van az OS-ükben a böngésző. A "pobléma" meg mindössze pár éve vetődött fel jogi / hivatalos szinten is. 95'-ben még talán Netscape se volt. Firefox, Opera meg Chrome még halvány gondolatként sem. Nem értem mért gond ez? Hol van itt visszaélés? Inkább azt tartom "visszaélésnek", hogy az MS-t kényszerítik arra, hogy ingyen és bérmentve reklámozza más fejlesztőcégek termékét.

Plusz, a MédiaPlayer-nél miért nincs visszaélés? Mi a különbség az meg az IE között? Az egyik mért visszaélés és a másik miért nem?

@janos68:

De azt kell megérteni, hogy a Windows jelenlegi monopolhelyzetéről a júzerek tehetnek! A felhasználók akik Windows-t vettek és nem mondjuk Mac-et. Akik Windows-t telepítenek és nem linuxot.
    Ezt te nem fogod tudni elvenni tőle, mert nem ő kényszeríti rá az emberekre az OS-t hanem az emberek válasszák a Windows-t.
    Persze az már más kérdés, hogy jelenleg nincs olyan alternatív OS ami mindarra és olyan módon képes lenne, amire a Windows. Értem ezalatt a kompatibilitást kezelhetőséget, egyszerűséget, támogatást stb... De ez nem ok. Itt a lehetőség. Lehet írni egy Windows verő OS-t ami minderre képes vagy még többet is tud, ingyen vagy bagatel összegért árulni, aztán hajrá. Máris megszűnhet a monopolhelyzet.

szerk 2.: Én még 2004-ben megpróbáltam átállni Linuxra, pontosabban Ubuntura. De egy rohadt Nvidia drivert nem tudtam feltelepíteni 2 nap alatt. Pedig mindent a leírtaknak megfelelően csináltam. És mégsem. Egy francia haverom csinálta meg nekem SSH-n keresztül. :) De számomra - aki azelőtt sose látott linuxot - túl komplikált volt. Tudom, azóta sokat fejlődött az Ubuntu. De az akkor elvette a kedvemet.
    Az emberek többségének sima Windowsban történő buherálás is komplikált. Pedig ott az esetek többségében csak next-next-next-et kell nyomin. Plusz ha gond is van, pofon egyszerű és átlátható minden.
    Na de linuxon? Eleve terminált kellett használni anno, hogy a drivert feltegyem. Na de ha nem tudom a parancsszavakat akkor mégis hogy kezdjek neki? :) Nyilván tanulással, ahogy anno DOS idejében. De egyszerűen se időm se kedvem nem volt napokig külföldi fórumokat olvasgatni, mikor Win alatt pillanatok alatt megvan minden...
    Szal nem az MS Windows és annak monopóliuma a probléma igazi oka, hanem az, hogy nincs egyenértékű vagy jobb alternatívája.

• Dany007

veterán

válasz Retekegér #31 üzenetére

Amiről mondjuk nem a MS tehet... Mármint, hogy monopolhelyzetben van. Csinált egy terméket amit a legtöbben használnak a világon. És pont. Nem kötelező. De mégis ezt használják a legtöbben. Ezt máshol sikernek szokták elkönyvelni, de jelen esetben inkább büntetést meg szankciókat vont maga után. És azért ez így nem teljesen korrekt.

Egyébként mondjuk az iPad kiadásának idején és abban az évben a tablet piacon meg szerintem az Apple volt monopolhelyzetben. Jópár év kellett, mire a konkurencia megtudta közelíteni. Ott nem volt gond az alapértelmezett böngésző.

• Dany007

veterán

válasz copass #12 üzenetére

Az világos is. De ahogy a kollega elmondta pár hsz-szel korábban, ezt gyakorlatilag minden létező programról el lehetne mondani.
    Kezdve a médialejátszón át az intézőig, mindenre ami csak a Win-ben alapból.

De valamiért épp csak a böngésző fejlesztők sírnak. Pedig sírhatna mondjuk a BSPlayer vagy a Gomplayer meg a foobar fejlesztője is. Hogy miért nincs médialejátszó választó menü telepítéskor. Mert ezek után teljesen érthető lenne az is. A kivételezés zavar csak.

• Dany007

veterán

válasz lostprophet #4 üzenetére

Ja, szerződésben vállalta mert kötelezték rá. :D Amúgy persze érthető.
    De akkor úgy is kérdezhetném, hogy a korábban felsorolt OS-ek gyártóit mért nem kötelezik ilyesmire?

Ez egyszerűen azért van, mert az MS a legnagyobb és jól leakarják húzni egy "kis" pénzzel. Ennyi. Na meg persze a többi böngészőfejlesztő lobbi...

• Dany007

veterán

Röhej. Az iOS vagy az Android mikor kap büntetést mert a telefon indulásakor nem ajánl fel böngészőválasztási lehetőséget? :S
    Vagy hogy van ez? A Mac OS felajánl? Azért röhej b....ki.
    Jó kis lobbi mehet ott a háttérben...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés