- Milyen okostelefont vegyek?
- Android szakmai topik
- Mobvoi TicWatch Pro 3 - Wearzióproblémák
- Apple iPhone 17 - alap
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple iPhone Air - almacsutka
Új hozzászólás Aktív témák
-
hugo chávez
aktív tag
"Szerintem a légy reptének irányítása bonyolultabb, mint egy helikopteré. Nem beszélve a térbeli tájékozódásról zárt helyeken."
Már miért lenne bonyolultabb? Egy ideálisan repülni képes test 3 tengely mentén és 3 tengely körül tud elmozdulni, ezt többé-kevésbé tudja egy légy is, meg egy helikopter is, a különbség annyi, hogy a légy méretéből, biomechanikai és ebből következő repülési jellemzőiből és tömegéből kifolyólag az irányváltoztatásokra rövidebb idő alatt képes. A zárt helyen történő térbeli tájékozódásra pedig a LIDAR kifejezetten sokkal alkalmasabb (sokkal pontosabb) mint a sztereoszkopikus látás.
"Majd szólj, ha sikerült!"
Egy igazi helikopterre rá tudnak pakolni megfelelő mennyiségű szenzort és számítási kapacitást, de miért akarnák, hogy egy nagy helikopter zárt térben repkedjen. Egy kicsinél (modell méretű) már nem biztos (nem tudom), hogy a jelenlegi technológiával megoldható lenne-e. Szóval igen, a légy méret szempontjából sokkal hatékonyabb, mint amire képesek vagyunk.
"Ha ki akarok menni, akkor nem állok meg felállás után..."
Szóval, ha el is indulsz, mondjuk az ajtó felé akkor semmi gáz, ha meg csak felállsz és nem mozdulsz, akkor meg összefossa magát és elbújik? Bocs, de ez nekem sci-fi.
"Mindenesetre ezt a légy az összes többi mellett tudja, igen kis aggyal."
Ezt nem vitatom, ha, mint célhardvert nézzük a légy agyát, akkor sokkal (nagyon sokkal) hatékonyabb, mint egy processzor, mind méret, mind energiafelhasználás szempontjából.
"Ezt nem tudom, de szerintem sokszor nem erről van szó"
Jó szaglásuk van: "Szaglóérzéke igen kifejlett, messziről megérzi az erjedő szerves anyagok szagát, de vonzza az édesség, a gyümölcs és a tej is." [link]
"Az UV-s felvetés is érdekes, de szerintem egy megszáradt folt nem nagyon "világít"."
Dehogyisnem, simán "világíthat", bár nyilván foltja válogatja. Itt legalul a tojások: normál tartomány és UV tartomány, látod-é a foltokat?
És büszkén jelentem
, vettem a fáradságot és utánanéztem, a legyek látják az UV tartományt."Itt olyan szituról van szó, hogy pl. van 1-2 légy a szobában, ami megtalál valami ehetőt, legyintenek egyet arra felé, mire elrepülnek, tesznek pár kört, aztán szépen visszarepülnek, láthatóan célzatosan."
Ez szerintem arra utal, hogy érzik a szagot, körberepülnek, hogy pontosan betájolják és miután sikerült "irányba állniuk", megközelítik a "célpontot".
"Hát éppen ez az, hogy azért írtam 3-at, mert ha ennyire leszűkítjük, akkor lehet megfeleltetni egymásnak egy robotot és egy élő bogarat."
De szerintem nem kell leszűkíteni, elég szűk az magától is. Én tényleg úgy gondolom, hogy néhány, "ha-akkor" mondattal le lehet írni a legtöbb ízeltlábú viselkedését, reakcióit.
Az élettevékenységet azért raktam idézőjelbe, mert én csak a viselkedésükről beszélek, nem pedig pl. a szerveik működéséről.Az, meg, hogy nincsenek olyan robotok, amik pontosan úgy viselkednek, pontosan ugyanazt tudják, mint egy átlag (nem igazi, vagy rajintelligenciával rendelkező) rovar, hát, miért is lennének? Kis méretben nem lehet megcsinálni őket, mert sem a mozgatásuk, sem a mozgáshoz szükséges energiaellátásuk, sem a megfelelő szenzorok nem megoldottak és a jelenlegi chip-ek mérethez viszonyított teljesítménye sem teszi lehetővé, hogy egy rovar méretű szerkezetben üzemelve, ugyanarra képes legyen, mint egy rovar agya, persze, mint azt mondogatom, szerintem nagyobb méretben megoldható lenne, de egy többszázezer vagy millió dolláros szerkezetet nem arra fognak programozni, hogy rovar legyen. Amikről mondom, hogy számomra nagyon hasonlónak tűnt a viselkedésük, mint egy átlag, nem repülő rovaré, azok, ha jól emlékszem, kerekeken guruló kb. kézilabda méretű robotok voltak, amik próbálták megismerni a környezetüket, egymást és az akadályokat egy idő után már képesek voltak kikerülni; stb. Nyilván a felépítésükből és berendezéseikből adódóan nem voltak képesek sem egyenetlen talajon haladni, sem kémiai jelzéseket érzékelni, sem valódi képfelismerésre.
-
ddekany
veterán
"személyiség" dolgok... A mondandóm az akart lenni, hogy ha már van egy mesterséges intelligenciával ellátod izé, ami tényleg önállóan tud élni civilizált formában (általában erre gondolnak sci-fi írók), akkor annak már olyan komplex dolgokat kell tudnia, ami mellett a személyiség meg érzelmek, amiken a filmesek mindig lovagolni tudnak, egyszerű problémák. Max. a készítő úgy dönt, hogy nem teszi be ezeket (bár arra tippelnék, hogy valamiféle egyedi személyiség kialakulását nehéz elkerülni egy olyan intelligenciában, ami az élete során tanulás útján fejleszti önmagát).
Légy vita kapcsán... légy IQ-t nem igazán ismerem, de az igazán intelligens darabokat általában a ragadozók közt kell keresni. Pókok pl., azon belül is valaki említette az ugró pókokat amik híresen "intelligensek" a rovarok közt. És némelyik rohadt kicsi, és aztán a térfogatának java része "izom" meg emésztőrendszer meg hasonlók. Hogy a fenébe fér bele egy ilyen durva vezérlés? Persze lehet hogy a vezérlésnek eleve jelentéktelen kicsi része az, ami az "intelligenciát" adja a fajnak. Szóval még égőbbek vagyunk a technikánkkal.

Új hozzászólás Aktív témák
- Automata kávégépek
- Xbox tulajok OFF topicja
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- Vége egy korszaknak: PlayStatonre is jön a Halo: Campaign Evolved
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Trollok komolyan
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3763
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- Apple iPhone 13 Pro 256GB kék / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

És büszkén jelentem
, vettem a fáradságot és