- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen okostelefont vegyek?
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lord Myn
senior tag
Na most, képzeld el, milyen jó lehetett, amikor egy TV műsorban "küldtek" így programot, hogy te majd magnóval és mikrofonnal felveszed a sípolást. Kiváncsi lennék, hány embernek sikerült hiba nélkül átvenni a programot. Ennél egy fokkal jobb volt, amikor rádióban tették ugyanezt, mert ott legalább direktbe fel lehetett venni rádiósmagnóval, de akkoriban nem sok TV-t lehetett összekötni magnóval (nem volt rajtuk hangkimenet).
-
nyisziati
veterán
"C= magnóknál az volt a gond, hogy nem lehetett hallani rendesen a hangját"
Szerintem lehetett. Nekem mindenki azt magyarázta (talán még egy könyvben is írtak róla valahol), hogy a csíkokat kell figyelni, meg a fejléc betöltési idejét, én viszont egy idő után ráuntam erre a sok sikertelenség miatt és a hangokat kezdtem figyelni. Ez bevált, így kb. 90%-os hatékonysággal tudtam beállítani a kazikhoz a fejet. Sőt, néha kazettán belül is állítani kellett, emlékszem, az ACE 2-vel mennyit szenvedtünk. De muszáj volt, osztottképernyős vadászgép-szimulátor nem termett minden bokorban akkortájt.
-
kisfurko
senior tag
Az 1541-est egy egyszerű parallel portra dugható kábellel lehet vezérelni a Star Commanderrel. Az újabb fajta parallel portokon már nem ment, mert olyan kompatibilis a PC
Ahhoz már bonyolultabb kábel kellett (XP1541 vagy mittoménmi). Tudott lemezeket "turbósan" is átvinni, vagy csak programokat másolni. Sőt, PC-n belül disk imageből is ki lehetett programokat másolni, illteve image-eket gyártani.
PC-n hogy olvastál be Amiga lemezt? Csak valami spéci kontrollerrel lehetett, én úgy tudom (talán Catweasel). Az Amiga simán tudott PC-st, de fordítva? A PC floppy kontrollere csak egy pár fix minta szerint tudott írni/olvasni blokkokat, az Amiga meg bitenként. A C64 viszont nem tudott PC-s lemezt olvasni a szinkronjel hardver miatt, de azon kívül az is bitenkénti hozzáférést tudott. -
CirrMee
addikt
Nekem A500+ / A1200 volt.
A gyárilag merevlemezes verzió megjelenéskor egy álom volt nekünk, magyaroknak. Aztán szokás szerint az élelmesebb magyar rájött arra, hogy némi szike/reszelő, egy Derko féle 2.5"-3.5" átalakító, meg a legtöbb esetben egy A500 -asról lerámolt (több kakaót leadó nagyobb) táp, és máris jóval több mindenre lehet használni, persze olcsóbban. A 2.5" -os merevlemezek akkoriban a nagyokhoz képest elég kicsik voltak (tárkapacitás), pláne drágák, abból a pénzből egy jóval nagyobb 3.5" -os lemez kijött átalakítóstól, plusz akkor 3.5" -os ágon lehetett még beruházni könnyen a szintén akkor terjedő CD olvasóra is.
-
CirrMee
addikt
Úgy rémlik, a (gyárilag HDD -vel szerelt) Commodore félékből 20/40Mb -os verziók voltak, az Escom féle gépekbe meg 170Mb körüli merevlemezek kerültek.
Ettől függetlenül belerakhattál akármekkorát, beszórtad a HDToolBox -ot, aztán mehetett is, kompatibilitási problémák nem nagyon voltak az A1200 -as kontrollerével.
-
MMIX
addikt
Rég volt már, úgy rémlik NDOS floppy lemezképeket meg demókat vettem fől VHS kazettára. Azért 600+ lemez egy kazettán nem volt rossz. Még PC játékot is tároltam így, míg volt AMIGA gépem és PC-m is egyszerre. (még az olcsó CD korszak előtt)
A1200-sel használtam +120 MB HDD. (meg TRA1200 turbókártyával, ami "sikeresen" összeakadt a Samsung 120 MB HDD-vel)
Használtan volt 20 ezer Ft. a 120 MB vinyó, a VBS meg pár ezres.
-
CirrMee
addikt
Alakultak azért, max az átlag magyarnak anyagilag nem érte meg. Derko féle HDD kontroller az A500 Expansion portjára kötve sokszor hibázott 3-400Mb -osnál nagyobb merevlemezeknél. A600/A1200 kontrollerével nem volt ilyen gond, de ott is inkább memóriára/turbókártyára gyűjtött, és csak utána merevlemezre. Videomagnó volt abban az időben szinte minden háztartásban, és ez a szalagos mentés kb ugyanazt szolgálta, mint ma is a szalagos adattárolók: adat archiválás (lha, lzx, dms, stb).
-
Povi_
csendes tag
-
Rive
veterán
A Pentiumnak volt olyan versenytársa (nem is egy), amelyik gyorsabb volt - kompatibilitás nélkül.
A piac döntött - a kompatibilitás volt fontosabb.Az Amigát meg nem a Commodore fejlesztette ki...
Hullamindegy. Az egész akkori buli arról szólt (mondjuk ez máig se változott), hogy ki honnan lépett le, mit vitt magával és kinek sikerült leszerződtetni.
Keresztbe kasul mindenhonnan mentek a mérnökök mindenhova. Fele saját céget alapított, fele meg leszerződött valahova.
-
yvsmad
őstag
...meg azért, mert az USA-ban (Spectravideo) és Európában is (Philips) csak egy-egy gyártó állt rá a dologra, ezek meg nemigen találkoztak egymással egy piacon. Ha nincs másik gép, amivel kompatibilisnek lehet lenni, akkor az ugyanolyan egyedi gép, mint a többi. Éppen ezért mindkét gyártó hamar tovább is lépett az MSX szabványon.
Japánban viszont elektronikai gyártók tucatjai cuppantak rá a kompatibilitás lehetőségére és pár éven belül tovább is fejlesztették az alapötletet (MSX2), ami azért már elég jól kiszolgálta az otthoni felhasználók igyényét rengeteg szoftverrel és hardverfejlesztéssel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Androidos tablet topic
- Autós topik
- AliExpress tapasztalatok
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Vírusirtó topic
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- (50db) 250GB SATA Bazár (Samsung, Kingston, Crucial, Sandisk stb.)
- Lenovo LOQ 15APH8 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7840HS RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Okostelefonok és eszközök felújítása, akkucsere, törött kijelző csere, ODA-VISSZA FUTÁRRAL IS!
- ASUS Dual RTX 4060 OC 8GB GDDR6/Garancia 26-07-27/
- Eladó Intel i7-6700 Processzor Hibátlan Működés!
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest