- Erős specifikáció, kompakt formában
- Fotók, videók mobillal
- iOS alkalmazások
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Yettel topik
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
crysis3
csendes tag
jó kis alap pont fejlesztés elöt álok és eben minden bene van amit én szeretnék egyedül az 1333mhz ram nem tetszik...
-
Logitech76
csendes tag
válasz
Logitech76 #97 üzenetére
Visszavonom....
-
Logitech76
csendes tag
Sziasztok! Előre is elnézést kérek, ha valamit benéztem, de a cikkben a cikk írója tesz egy kis történeti áttekintést, azonban ebben szó sem esik a 880G chipről. Ugyan nem egy friss cikk, de mivel mostanra jutottam el odáig, hogy egy kisebb fajta fejlesztést hajtsak végre - melyben az alaplap ilyen chipet tartalmaz - ezért szerettem volna mélyebben megismerkedni a 880G-ben rejlő potenciállal, de sajnos nem találtam semmit ezzel kapcsolatban, illetve egy videót sikerült összekukáznom, de az még édeskevés. Szóval, hogy kérdésem is legyen: Létezik ez a chip egyáltalán, vagy elírás? Amennyiben létező dologról van szó, valaki lenne kedves linkelni a válaszában néhány tesztről szóló linket? Előre is köszönöm szépen.
-
axwel18
senior tag
Nagyon tetszett a teszt ennek köszönhetően 4év intel használat után AMD-re váltottam és nem csalódtam igaz a 7-es szériát választottam de nagyon elégedett vagyok az AMD-vel.
-
pubyy
tag
Az hogy max. az 5450-el megy hibrid üzemmódban a 890GX lapkakészlet az ténykérdés, vagy csupán szájhagyomány ?
A leszabályozás ( ill. korlátozás ) vajon HW oldalról van, vagy esetlegesen SW oldalról, tehát a későbbiekben esetleg más, valamennyivel erősebb kártya is futna vele egy újabb BIOS v. meghajtóprogi stb kihozatala után ? -
04ahgy
nagyúr
Az senkinek nem tűnt fel, hogy Lynnfield esetén a PCI-E vezérlő a CPU-ban van? HD5450 CF-et teszteltem anno. Nincs CF híd csatlakozás, a PCI-E sávokon át történik a kommunikáció. 4GHz-es HT enabled Bloomfield + X58 mellett 2*16x sávon kisebb pontszámot kaptam, mint 4GHz Lynnfield mellett, HT nélkül, (i5 750), 2*8x sávon!
A helyzet ugyanaz, mint anno az AMD IMC vs. intel MCH esetén a RAM késleltetés. Nem mindegy mi a jelút. VGA1-CPU-VGA2 vagy VGA1-MCH (ami nem ér fel egy 4GHz procihoz, de még egy 2GHz UCLK-hoz sem)-VGA2...
Ezért kaptak szerintem olyan jó eredményeket Lynnfield esetén, mert sem az ICH10R, sem a P55 nem szólt bele semmibe. Ha a bővítőkártyát a 890GX-ban is PCI-E foglalatba teszik, akkor is kisebb az eredmény.
890GX PCI-E foglalatban vs. X58 PCI-E foglalatban lett volna a reális teszt. Szvsz.
HGyu
-
leslieke
Jómunkásember
Nagyon jó cikk, hasznos infókat kaptam.
-
Najz
tag
Ez a lap most támogatja a letiltott magok feloldását: Asrock 890GX Extreme 3?
két dolgot olvastam prohardver teszt szerint kivették az ACC-t: ő lenne az
asrock oldala szerint video is van van mag feloldás most melyik az igaz? : asrock -
HighCore
csendes tag
Érdekes volt test, én főleg AMD párti vagyok , de mostanában egyre jobban gondolkozok az intel melett, ez a 890 chipset pedig télleg jónak tünt....
köszi cikkért
-
Inkább egy ph.-s cikket kellett volna bemásolniuk, egyszerűbb.
-
John Fowler
tag
Süssétek rám az AMDfan plecsnit, de Oliverda-val értek egyet: egyetlen alaplap tesztelésével egy platformot megítélni elég kockázatos dolog, főleg a megjelenése után nem sokkal. Platformtól és márkától függetlenül gondolom nem csak velem fordult még elő olyan, hogy az új cucc driver/BIOS okok miatt kicsit bugzott, vagy lassabb volt a cucc mint amire képes lett volna.
A végkövetkeztetéssel sem értek teljesen egyet. Ugyanis akármennyi is a sebességkülönbség USB(3) téren a tesztelt konfigok között, akkor is érdemes 2 dolgot megfontolni:
- az első, hogy gyárilag az ASUS lapban van USB3 támogatás, mégha az ideálisnál lassabb is (tegyük fel hogy az). Ne felejtsük el, hogy az USB2-höz képest így is többszörös a sebességelőny (3x-5x, teszttől függően)
- a második, hogy mindez jóval olcsóbban elérhető, mint amibe a tesztelt inteles lap kerül.Persze megcsinálhatjuk, hogy az eleve kb 40%-kal drágább inteles laphoz megvesszük az USB3 vezérlőkártyát, de akkor az egyébként sem csekély árkülönbség tovább nő.
Ekkora befektetést pedig szerintem nem mindenkinek ér meg az hogy az USB2-es eredményt 100%-nak véve ne 275%-kal, hanem 346%-kal legyen gyorsabb a fileírás sebessége (ezt vettem példának, de kb máshol is ilyesmi arányok vannak)Teccikérteni?
-
band1103
őstag
Nem sajna erősebbekkel nem. Az baj hogy a crossfire (pláne a hybrid) nem úgy dolgozik hogy a 2 GPU-ban található shaderek ereje összeadódik. Pl.: van egy 16 és egy 50 shader-es GPU amit ha összekapcsolunk akkor olyan mintha egy 65 Shader-es GPU dolgozna. Sajna nem ilyen ez a crossfire technológia ezért lehet hogy a gyorsabb kártyákat csak visszafogná.
Ez a CFH csak arra jó hogy:
1. Parasztvakítás
2. Egyszerre annyi monitort hassználhatsz amennyi display kimenet van rajta (akár 6-ot is)
3. Az ATIstream-nek köszönhetően megnövekedhet a számolási teljesítmény. -
toldy
őstag
Arra lennék kíváncsi hogy ezzel az új 8as sorozatú chipsettel a Hybrid Crossfire csak 5450-el építhető ki vagy esetleg erősebb kártyákkal is?
-
tarczali
tag
Olyan problémám lenne hogy nekem nincs a BIOS-os SATA beállításoknál olyan, hogy 3/6GBs választási opció, ezáltal valószínűleg a WD SATA 3as vinyóm 3GB-on megy.
Valaki nem tudja ennek mi lehet az oka? -
martonx
veterán
Én socket 939-es kétmagos Athlonról váltottam 880+850-es chipsetre.
Az 1 TB-s WD black vinyóimat 20%-kal jobban kihajtja az új chipset mint a régi. Tökéletesen elégedett vagyok vele. Árban is jó volt. 890-esnek tényleg semmi értelme. Játszani nem lehet vele, azt a pár mhz integrált videókártyát amit nem tudsz kihasználni, meg minek megfizetni?
Aki meg csak wordözik, az meg nem hajtja ki a 880-asba integráltat sem.
Ja, és nekem sikerült a plusz két magot is bekapcsolnom, így potom pénzből lett egy 4 magos erős középkategóriás gépem
-
Oliverda
titán
"Azt elismerem, hogy az USB3+SB850-et benéztem, de az, hogy az USB3 vezérlője hova van kapcsolva még nem változtat azon a tényen, hogy a chipkészlet (890GX+SB850) mint egység lassabb."
Örülök hogy legalább azt a teljesen nyilvánvaló hibát elismered. Amit írsz az esetleg azon a tényen nem változtat hogy az ASUS ezen alaplapja így ebben a formában és ahogy te tesztelted úgy lassabb.
Amúgy a tesztkonfigok leírása is teljesen kimaradt a tesztből... Mint ahogy egy korábbi 790GX+SB750 párossal szerelt alaplap is.
Oliverda megbízásából
[ Módosította: fLeSs ]
-
fLeSs
nagyúr
Az a helyzet, hogy már nincs kedvem/energiám lefutni mégegyszer/sokadszor ezt a kört.
Azt elismerem, hogy az USB3+SB850-et benéztem, de az, hogy az USB3 vezérlője hova van kapcsolva még nem változtat azon a tényen, hogy a chipkészlet (890GX+SB850) mint egység lassabb.
A Gigával kapcsolatban akkor károgtál először amikor nem volt végleges BIOS az X6-hoz, előtte nem volt vele bajod."3. Az a szerencsétlen DeLock USB 3.0 kártya belekerült volna az Asus M4A89GTD Pro/USB3 lapba is a korrekt összehasonlítás kedvéért."
Ehhez még annyit, hogy kipróbáltam, de csak a szekv. teszteket néztem meg: ugyanannyit mértem, mint az alaplapival.
-
Oliverda
titán
Konkrétan milyen más tesztekre gondolsz? Mutass párat.
A komolytalan jelző most számomra kissé viccesen hangzik tőled. Sajnos ez a teszt (is) erősen nélkülözi a logikát és a következetességet. Emellett ismét tele van kisebb és nagyobb hibákkal.
1. Ilyen tesztet és ilyen következtetéseket jobb helyeken legalább 2-3 azonos chipkészlettel szerelt alaplap tesztelése után mernek leírni. Ez pont olyan mintha egyetlen egy darab XY típusú CPU gyenge tuningja után kategorikusan rásütnéd az egész szériára hogy sz@rul húzható. Láma Lászlótól ez nem is lenne meglepő egy ilyen konklúzió de tőled...
2. Igen, sanszos hogy az alaplap a problémás. Az pedig hogy esetleg te nem rendelkezel ezzel kapcsolatban megfelelő mennyiségű információval (és hogy magasról teszel is rá) már nem az én saram. Az meg egy másik "érdekesség", hogyha más gyártó cuccánál botlasz valami anomália gyanús esetbe akkor ott szépen gyönyörűen újrateszteld akár más alaplappal is, meg jó előre leírod hogy az biztos nem úgy van, mert ott biztos az alaplap a hibás itt meg engem nézel hülyének meg ájemdéfannak mert nyilván az a legegyszerűbb kezelése a dolognak, meg ez téged annyira amúgy sem érdekel mert nem olyan márka aminél számítana hogy ki mit is ír róla.
"Még sosem emeltél szót azellen, hogy az LGA775/LGA1366-os procikat Asusban tesztelem."
Valóban. Nem ismerem sem az LGA775-ös sem az LGA1156-os sem az LGA1366-os alaplapokat. Sosem használtam egyet sem életem során. Ebből követezik hogy nem is érdekelnek az ilyen foglalatokkal szerelt alaplapokkal kapcsolatos tesztek és felhasználói tapasztalatok. Na most ennek tükrében mégis, hogyan és milyen alappal emeljek én szót az LGA775/LGA1366-os Asus alaplapokkal szemben?
"Az AMD+Asust lecseréltük Gigára mert magas volt a fogyasztás, most pár hónappal később meg már a Gigabyte-ot gagyiztad le. "
Legalább fél évig károgtam akkor is de a végén csak igazam lett, nemde? A Gigabyte-hoz nem volt normális BIOS. Vagy nem erről társalogtunk több üzeneten keresztül? Az MSI-vel hol és mikor volt bajom? Idézz tőlem nyugodtan (lehet privát is).
"A PCH ugyanazt tudja déli híd szintjén, mint az ICH10. Ezen felül vannak benne plusz funkciók, de a SATA/USB/Ethernet/PCIe vezérlés megegyezik."
Na de akkor a PCH mégsem egyenlő az ICH10-el, nem? Már a gyártástechnológia is totál más, átnevezésről beszélni pedig egyenesen badarság. Így akár azt is írhattad volna hogy az SB850 egy egyszerűen átnevezett SB750 csak van benne pár plusz funkció...
(mondjuk én annyira nem is lepődtem volna meg ha ezt láttam volna így leírva benne) Szerintem sokszor felületesen és pontatlanul fogalmazol sajnos és ennek következtében erősen félreérhető pár mondat és teljes rész. Aztán persze nyilván az lesz a hülye aki félre meri érteni...
""Az SB850-nek mi köze van az USB 3.0 vezérléséhez??"
Ezt komolyan kérded? Az USB-vezérlő a déli hídra van rákapcsolva."
Na erről és az ehhez hasonló szarvashibákról beszélek. Amikor a fától nem látod az erdőt. A te saját teszted első oldalán van egy ábra. Nem tudom hogy ki rakta oda de gondolom van rá esély hogy te voltál:
Nézd meg alaposan...
Nos ennek tükrében az SB850-re kenni a külön integrált sima PCI-E sávra ültetett NEC USB 3.0 vezérlő teljesítményét is már külön díjat érdemel szerintem, és igen az ilyeneket én tényleg nehezen emésztem meg.
Szvsz ez a teszt és a konklúziója akkor bírna valamilyen alappal és akkor érne valamit ha:
1. Legalább három 890GX+SB850 kombós alaplap lett volna teljesen letesztelve benne.
2. Egy hasonló kategóriás ASUS LGA-1156-ös alaplap (Pl.: [link]) lett volna az Intel-es összehasonlítási alap ami hasonló felépítéssel tartalmazza az ugyanilyen integrált NEC USB 3.0 vezérlőt.
és/vagy
3. Az a szerencsétlen DeLock USB 3.0 kártya belekerült volna az Asus M4A89GTD Pro/USB3 lapba is a korrekt összehasonlítás kedvéért.
Kérdés: még sosem találkoztál eddigi pályafutásod során olyan alaplappal ami BIOS vagy egyéb sajátosságok miatt lett volna gyengébb mint a hasonló chipkészlettel szerelt társai? Amennyiben nem akkor ezúton is töredelmesen elnézést kérek, viszont ha igen akkor ezt mégis miért nem lehet figyelembe és számításba venni egy ilyen teszt megfogalmazása közben?
-
Ste
addikt
"Antipatikus, mert ha egyszer már engedélyezték, akkor miért veszik el? Ez olyan, mintha valakinek csökkentenék a fizetését. Felesleges, mert erről az egész "magfeloldósdiról" jó ha a vevők 1%-a hallott, tehát nem túl valószínű, hogy emiatt menne csődbe a vállalat."
Ezt nyugodtan lehetett volna az Nv-s cikkbe is írni, amikor a Physics engedélyezéséről volt szó 2., radeon mellé rakott társkártya esetében
-
fLeSs
nagyúr
Más teszteket megnézve kb. ugyanez a végeredmény, szal nem nálunk van a hiba, csak ugye ezt te nehezen emészted meg.
"A vicc már eleve ott kezdődik hogy az USB 3.0 tesztnél mindkét platformon ugyanaz a külső NEC chip vezérelt és mégis kijött a különbség. Talán nem ártott volna beledobni a diszkrét USB 3.0-ás kártyát az ASUS lapba is és megnézni hogy úgy mi a helyzet. Kis fantázia és némi plusz idő kérdése lett volna csak az egész..."
Miért, kötelezően ugyanolyan gyorsnak kéne lennie a két délihídnak?
Ha Asust használunk, akkor az a baj. Ha Gigát használunk, akkor az a baj. Ha MSI-t, akkor meg az a baj. Most komolyan, Oliverda, kezdesz komolytalan lenni. Mindig az az alaplap a hibás vmiért/AMD platform gyengeségeiért amit éppen tesztelünk. Még sosem emeltél szót azellen, hogy az LGA775/LGA1366-os procikat Asusban tesztelem. Az AMD+Asust lecseréltük Gigára mert magas volt a fogyasztás, most pár hónappal később meg már a Gigabyte-ot gagyiztad le. Az MSI-vel is mindig van valami baj, kivéve persze azzal az egyetlen alaplappal ami tökéletes és történetesen a te gépedben van. Az összes többi sz@r."Nem igazán. Semmi köze a két chipnek egymáshoz."
A PCH ugyanazt tudja déli híd szintjén, mint az ICH10. Ezen felül vannak benne plusz funkciók, de a SATA/USB/Ethernet/PCIe vezérlés megegyezik.
"Az SB850-nek mi köze van az USB 3.0 vezérléséhez??"
Ezt komolyan kérded? Az USB-vezérlő a déli hídra van rákapcsolva.
-
apatyas
Korrektor
Most mire csorgatja mindenki a nyálát? le van írva világosan:
"Az USB3-as kapcsolatért egy NEC gyártmányú chip felelős,"akkor meg? valaki világosítson már fel légyszi...
-
Oliverda
titán
Esetleg nézz meg más teszteket is mert az itteni tesztekbe viszonylag sokszor csúszik valami hiba.
Btw bug nincs a chipsetben esetleg az Asus nem képes minden lapjához megfelelő BIOS-t készíteni. Egyetlen árva alaplapból meg elég nagy badarság messzemenő következtetéseket levonni ami a chipset-et illeti. Persze arra jó hogy meg lehessen róla írni a sablon tesztet amiben meg lehet mondani a tutit.
A vicc már eleve ott kezdődik hogy az USB 3.0 tesztnél mindkét platformon ugyanaz a külső NEC chip vezérelt és mégis kijött a különbség. Talán nem ártott volna beledobni a diszkrét USB 3.0-ás kártyát az ASUS lapba is és megnézni hogy úgy mi a helyzet. Kis fantázia és némi plusz idő kérdése lett volna csak az egész...
"Előszedtünk két alaplapot, az egyik az imént bemutatott Asus M4A89GTD Pro/USB3 volt AMD SB850-es déli híddal, míg a másik az MSI P55-GD80 a P55-ös chippel, amit az Intel egyszerűen PCH-nak nevezett el, de valójában az ICH10 átnevezéséről van szó."
Nem igazán. Semmi köze a két chipnek egymáshoz.
"Az USB 3.0-s tesztekben még ennél is látványosabb volt az SB850 "bukása". Míg az ICH10 173 MB/s-mal olvasott és 130 MB/s-mal írt, addig az SB850 csak 127 és 96 MB/s-ra volt képes, ez a szekvenciális elérést feltételezve kb. 35%-os előny az Intel javára. A másolási tesztekben azért volt csak 15% körüli az eltérés, mert merevlemezen belül másoltunk, így az USB-kapcsolatra kevesebb teher hárul. A véletlenszerű elérési tesztekben már 35-47%-kal volt gyorsabb az Intel déli hídja, nem is gondolná az ember, hogy van olyan terület a számítástechnikában, ahol az AMD így le van maradva."
Az SB850-nek mi köze van az USB 3.0 vezérléséhez??
-
atesss
addikt
válasz
Ł-IceRocK-Ł #52 üzenetére
Nem találok ilyen lapot.
MSI honlapján 890GX-es lap csak egy van, a 890GXM-G65.Meg találtam egy MSI 890FXA-GD70-et, de ez több mint 50e
[link]
És én csak sok 16x PCI-E csatit látok rajta.
Nekem (a régi) PCI kellene 2-nél több, nem PCI-E ! -
MPowerPH
félisten
válasz
cowboy_bebop #43 üzenetére
Ez mindig is így volt, ez az élet rendje. De az, hogy nem érdemes, azért az erős túlzás, főleg az 1366-os foglalat terén. Erre fel a következőekbe se szabad pénzt ölni, mert egyszer annál is lesz gyorsabb. Az 1366 még sokáig bőven elegendő teljesítményt fog nyújtani, a mai nap még mindig ez a legerősebb platform átlagfelhasználóknak. És van hozzá normális 6 magos is.
AMD az más tészta, az egy helyben totyogás elég szánalom...
Megjegyzem, i7 eddig tartotta az árát, valszeg nagy zuhanás nem lesz a használt piacon sem. -
Quan-Chi
őstag
válasz
CyberDragon #61 üzenetére
nyilván a külsején kívül más előnnyel is rendelkezik egy felsőkategóriás lap
-
Sajna nem lehetett letesztelni a csatlakozók sebességének a végét. Azaz, lehet, hogy maximum tempón az AMD jobban teljesítene. Igaz nem sokat ér, hiszen ma nincsenek hozzá eszközök, de egy év múlva lehet jobb lesz ez a konfig(megfelelő gyors cuccokkal), mint egy Intel+társkártya.
Teszt király. AMD 890... ebben a formában hülyeség. Sztem jobb választás egy alap 785. Kivéve, ha az ember tudja, hogy nem tud meglenni az USB3 vagy Sata-6Gbps nélkül(elég kevés az ilyen).
Köszönjük a tesztet! -
Findzs
addikt
nagyszerű teszt
köszi fles
-
szumo
senior tag
Nekem az a bajom, hogy megjön az új technológia, nem is sikerül beérnie, rögtön jön a másik. S megint csak egy másik. Nincs idő arra, hogy rendesen kitapasztaljanak mindent, és azokból tanuljanak, hogy min kell fejleszteni. Kapkodnak!
-
Quan-Chi
őstag
nemtudom, biztosan jók ezek a lapok meg minden, de olyan gagyi hatást keltenek ... nem egy Asus ROG van GB extreme széria
-
ityam
őstag
lehet. Csak én azért kérdeztem mert ha a keret csak 2.0 ás akkor ugyebár az lassú. Lehet hogy akkor fölösleges a 3.0 ás ajzat. Ha lassú a keret attól tud rajta györsan menni az adat?
Csak mert nem mindegy hogy a régi keretekkel is gyorsul a dolog vagy venni kell új keretet is ha gyors usbs winyót akarunk.
-
band1103
őstag
"Ahol kellett, ott az Intel gyakorlatilag elverte az AMD-t, és még csak azt sem mondhatjuk, hogy a legcsúcsabb SSD-ket használtuk: USB 2.0-ban, USB 3.0-ban és SATA-ban is. "
A teljesség kedvéért azt is oda lehetett volna írni hogy:
1. Na de ha már drágább az Intel akkor ez természetes
Vagy:
2. Már csak az a kérdés hogy azért fölényért megéri-e annyival több pénzt kidobni egy majdnem ugyanannyit tudó Intel platformért.De ez a mondat is kíván egy kis kiegészítést:
"Talán jobb lett volna még várni és optimalizálni, tesztelni, ahogy az Intel teszi...,"
+
Bár az Intelnek annyival nagyobb anyagi és humán forrásai vannak az AMD-vel szemben hogy nem is lehet nem is szabad őket így összehasonlítani. Nem csoda hát hogy sokkal rövidebb idő alatt sokkal jobban tud az Intel optimizálni így az AMD rá van kényszerülve a "gyors munkára" ha nem akar végleg lemaradni bár ez nem menti fel semmi alól de jó észben tartani.Egyébként ismét minőségi munka a cikk!
-
ityam
őstag
amikor USBre kötöttétek a winyókat akkor direkt USB 3.0 ás keretet vettetek hozzá vagy a 2.0 ás kerettel is gyorsul a 3.0 ás ajzatban?
-
Seregély
tag
Az AMD mindent fejleszt a chipsetteken, csak azt nem amire valóban ráférne egy kis polírozás. Egyszerűen nem képesek normális SATA vezérlőt beépíteni, az egész egy bughalmaz. Én igazából ezért cseréltem volna a 7-es szériáról, de felesleges. Az AHCI támogatás továbbra is botrányos.
-
Oliverda
titán
Az AMD-s és az Intel-es lapon ugyanaz a NEC USB 3.0 vezérlő van?
-
Tolkarius
tag
Érdekes, bár ezek a beharangozók valahogy mindig csalódást keltenek...
-
törölt tag
válasz
cowboy_bebop #46 üzenetére
Ez rendben van, de egy meglévő és jó konfignál (mondjuk AM2+ és DDR2) a lapot és memóriákat is cserélheti és ez már nem olcsó mulatság.
-
törölt tag
válasz
cowboy_bebop #43 üzenetére
És miért nem érdemes? Attól, hogy jön valami új, attól még az előző is simán megéri az árát, érdemes fejleszteni bele. Amennyiben valakinek van már meglévő AM2+ lapja (vagy éppen LGA775), jó ramokkal, annak nem túl sok haszna lenne, ha most az egészet cserélné, elég egy X4 vagy X6 (vagy LGA775-ön egy jó Quad), aztán elvan vele. Ha meg valaki most vesz AM2+ + DDR2 + X4 konfigot, mire cserélni kellene (2-3 év), addigra az egészet cserélheti úgyis. Ugyanígy az LGA1156, 1366 is megéri a pénzét, attól, hogy jön az LGA1155, LGA2011, még simán vehetünk az előzőekből, ha cserélni kellene (szintén 2-3 év), akkor egészet cserélnénk. Ennyi erővel semelyik platform sem éri meg az árát, mert jön az új... Mondjuk aki régi gépről vált újra, annak AM2+ + DDR2 helyett tényleg érdemesebb AM3 + DDR3-ra váltani, hiszen a lapok és ramok szinte ugyannyiba kerülnek. Vagy Intel vonalon vesz egy jó LGA1156-os (esetleg LGA1366) lapot, jó procival és le van tudva a dolog pár évre. Én is maradok még LGA775-ön, egy jó Quad procival ellennék pár évig biztosan. AM3-ra is mondhatnánk az, hogy nem érdemes ebbe a platformba ruházni, mert úgyis jön az új... Nekem legalábbis ez a szerény véleményem.
-
z00li
senior tag
Jó teszt lett.
Érdekes, hogy ilyen különbség van az AMD és az Intel déli hídjai között.
-
törölt tag
Így vagyok vele én is, ha lenne egy jó AM2+ lapom, egy X4-gyel (ami azért egy jó darabig elég lenne), nem cserélném le azért, mert jön a Bulldozer, ha kevés lenne az X4, akkor jöhetne egy X6, de ez még nem érint. Ugyanígy jó még az LGA775 is, egy megfelelő Quaddal az is szintén használható jó darabig.
-
Gorneck
legenda
Egy jó driver már tényleg nem ártana...elég régi ami fent van...
Az AMD oldalán is ez van fent...nekem pl simán felment...de ha mégse eszközkezelő driver friss és már jó is...
MSInél szerencsére jó sikerült biosból a sebességet helyretenni vagyis inkább azt mondanám, hogy optimalizálni...
-
Tidus
addikt
Tesztekből észrevettem, és itt egy példa is, hogy nem igazán tud többet a 8xx-es chipset, a 7xx-től. Sőt megkérdőjelezhető hogy érdemes-e lapot cserélni, itt is talán a 890GX-re, HD 4290 miatt ami érzékelhető.
-
ViZion
félisten
Nekem is 780-as lapom van.
A szűk keresztmetszet továbbra is a pénztárca. Bárcsak a SATA II lenne kevés...
Tetszik ez is, de a "régi" játékra is tökéletes ATI 4770-el. -
Ł-IceRocK-Ł
veterán
Ilyen deszkát tervezek, szerintem nem elhanyagolható az asus "tuning dolgai"- magfeloldó, turbó evo gomb, ilyesmi, a továbbfejlesztett EPU is nagyon jó dolog- szerintem
-
Devid_81
félisten
Hmm érdekes, hogy ennyi a lemaradás, mondjuk a frissebb biosszal már nincs ennyi, ez tény.
-
finest
addikt
válasz
cowboy_bebop #27 üzenetére
Értem, több 880G-és lapot láttam SB850-nel, ezért is furcsálltam.
-
mickemoto
őstag
Jó és hasznos írás, köszönet érte!
-
törölt tag
válasz
cowboy_bebop #25 üzenetére
És ez azt jelenti, hogy AM2+ lapok kukázhatók és azonnal cserélni kell őket? AM2+ pláne megfelelő procival sokáig életképes lesz, eltekintve a roadmapoktól.
-
Móci
addikt
Jót röhögtem a képaláírásokon!
A világot nem váltja meg ez a chipset, de annyira rossz sem lett.
-
Donvit078
tag
Nagyon tetszett az olvasmány függetlenül attól hogy nem lett túl nagy eresztés ez az AMD cucc
-
FRENK1988
veterán
AMD-től nem ezt vártam....1
Képaláirás...5 -
fLeSs
nagyúr
BIOS-ból a legújabbat használtam, a 1456-os, újabb mint amit az anand.
AHCI driverből azt használtam amit az anand mint látható a cikkben a képeken is a TRIM-es megjegyzés mellett (1.2.0.164), de próbáltam egy újabbat is, amit miután felraktam többé nem indult el a windows...1ébként ez az 1.2.0.164 nem is az AMD oldaláról van hanem az alaplap CD-jéről.
az AMD oldaláról letölthető AHCI driver ami a Catalystokkal jelenik meg nem csinál semmit, felinstalláltam és a 2008-as Windows driver hajtotta tovább az AHCI-t (asszem AMD AHCI 1.0 driver vagy valami hasonló szerepelt az eszközkezelőben).btw a tech-report tesztje szerint a Gigabyte deszkája még lassabb volt, mint az Asus AHCI-kezelésben szóval ez eléggé összecsapottnak tűnik nem csak az AMD de a gyártók részéről is.
-
finest
addikt
Érdekes, h a 2x16x Pci-E-ről úgy tűnik letettek. A 880 chip és a 890 között semmi érdemleges különbség nincs, ahogy elnézem, vagy miről maradtam le?
-
CYBERIA
őstag
Túlzott elvárásaim nem voltam, úgyhogy különösebb csalódás nem ért.
Ami elvárható volt, azt teljesíti az új chipset. -
Oliverda
titán
Ennek a lapak a BIOS-ával vannak ill. voltak problémák. Az anandtech ugyanezzel tesztelt de aztán ők egy kicsit több figyelmet és időt fordítottak a dologra és később kipróbálták újabb BIOS és driver verzióval is:[link]
Március vége óta pedig tovább frissült a BIOS és a driver is. Amúgy az MSI lapjával nem voltak ilyen gondok.
-
Hát többet vártam ettöl,de azért a helyzet nem annyira rossz mint amit itt leírtak
-
Nordic
Közösségépítő
Kicsit fura volt olvasni a tesztet(főleg hogy nem éppen az amd a totális nyertes). Viszont ilyen lapom van, és sztem marhára megérte. Egyedüli hátránynak a vga, bővítőkártyát tartom. Nem azt bánom hogy van, hanem hogy alulra került a 16x-os vga csati, és nem felülre. Így szegény 8800gt-m majdnem a tápom tetejét súrolja, ami elég gáz egy cm690es házikóban...
-
fanti
addikt
Lehet hogy az AMD-s csipkészletek kicsit lassabbak papíron de ezt észre nemigen vesszük ha nem direkt bencsmárkolunk.
Viszont a valós életben meg sokkalta időtállóbbak mint az Intel.Én másfél hete váltottam P45+ICH10R röl 790X+750 re, és "érzésre" még gyorsabb is a terás samsung vinyóm az új lapban.
-
Angel1981
veterán
Ezen technológiáknak is be kell még érnie!
-
malwy
senior tag
Hú, hát azért az Intel drága jól nyomja déli híd fronton. Jujj, de jó P45ön is ICH10 van
Mondjuk leszámítva, h sz@rT sem érezni belőle, grafikonon jól látszik. A teszt részletes, sőt az első két oldalon a megfogalmazás kiváló (nem szakmailag, azt valaki megállapítja, hogy az-e, de stílusban mindenképp). -
GrotESC
aktív tag
Kösz a cikket, jó volt. Sajnos kissé csalódtam az AMD cuccban:-(
-
atom87
aktív tag
"Ráadásul, mint az később kiderült, az alaplapgyártók megtalálták a megoldást, az újabb 790GX chipkészlettel szerelt alaplapok az ACC nélkül is lehetővé teszik a magok feloldását."
Szerintem 890GX-et szerettél volna odaírni.
Egyébként köszönöm a cikket, elolvastam.
-
fLeSs
nagyúr
Az elnevezések kapcsán igazad van, viszont ha körülnézel a neten, akkor szinte mindenhol a hibás elnevezést, a SATA 3.0-t használják, nem csak nálunk, ez ivódott be a köztudatba.
Részben emiatt szerepel az a táblázat a cikkben ami tisztázza, hogy melyik szabvány mit tud.A Micron SSD-ről felesleges említést tenni (ez nem SSD-teszt, az is lesz hamarosan), de abban igazad van, hogy ez a leggyorsabb és hogy 350 MB/s-kel olvas.
A 780G azért volt etalon, mert már hardveresen támogatta a HD-filmek lejátszását, ez volt az utolsó(előtti) lényeges elem amire vártunk az int. VGA-s chipsetek kapcsán. Nameg ugye fogyasztás/melegedés/ár/sebesség. A 690G nem volt ennyire kiemelkedő.
-
Geller72
veterán
Igen, ez az SB700 hátránya..többek közt..
. Lapnak szerintem is jó, a 940BE-m annak idején egy hasonlóban teljesített meglehetősen szépen.
To fLeSs:
Ismét sértődöttséget érzek ki a kommentedből, pedig nem kötözködésből írtam, hanem reagáltam a cikkre. De sry, ha probléma hogy hozzászóltam.
-
.mf
veterán
Kicsit csalódott vagyok -- nem csak a termékkel, hanem a cikkel kapcsolatban is. A SATA-6Gbps-ról nyilvánvaló volt, hogy az SSD-k vártnál lassabb árcsökkenése miatt és a normál (7200RPM) HDD-k még csak SATA-1.5Gbps-os határt közelítő sebessége miatt még egy-két évig felesleges a felhasználók 99%-ának; az IGP-ről is tudtuk, hogy ugyanaz, mint az előző. Viszont a cikkben voltak olyan apró pontatlanságok, hiányosságok és túlzások, amik miatt vissza is görgettem a lap tetejére, hogy ezt tényleg ti írtátok?
Egy szó se esett az év első napjaiban megjelent Micron RealSSD C300-ról, ami az első natív SATA-6Gbps SSD, és 355MBps sebességre képes; sőt, ennél gyorsabb SSD-k is jelentek már meg, csak azok a SATA-3Gbps sebességkorlátja miatt PCIe csatlakozót kaptak (fusionIO pl., már bő másfél éve). Ugyancsak úgy beszéltek a 780G-ről, mintha a legalább annyira forradalmi változást jelentő 690G nem is létezett volna. Az Intel HD Grapnhics, bár már közel került hozzá, de még továbbra sincs ott teljesítményben, mint a 7xx/8xxG-k. Az elterjedt hibás "SATA2.0" és "SATA3.0" megnevezés szerepel a cikkben, helyesen "SATA-3Gbps" és "SATA-6Gbps" -- lehet, hogy úgy tűnik, hogy kákán is csomó, de ha már szakmai lap, akkor figyeljünk az ilyen apróságokra is.Mindenesetre kösz a tesztet és a méréseket, ennél azért jobb teljesítményt vártam az SB850-től.
-
Geller72
veterán
"A 780G-t valószínűleg csak microATX-es alaplapokon találjuk meg, a chip integrált videokártyájának neve Radeon HD 3200 lett"
-GA-MA78G-DS3H Egy ellen példa.
-
Kicsit lehangoló ez a teszt a 890GX tekintetében. Mindenesetre megerősített abban, hogy nem kell még átállni AM3 foglalatra, sokáig életben marad az AM2+ is.
-
Szlopa
tag
4. oldal: "Először következzen az USB 2.0 és az USB 3.0 párharca." de a második bekezdéstől már a SATA szabványok összehasonlításáról van szó.
Azt nem értem, hogy az AMD miért nem az USB 3.0 támogatást valósította meg először chipset szinten. Olcsóbbak lennének az USB 3.0-ás deszkák...
-
törölt tag
A táblázatotokat elnézve a max.: sávszélesség 133Mb/sec-re korlátozódik, akkor csak 1x-es pci-ex sávszélesség áll rendelkezésre, nem 500Mb/sec.
APROVED
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gigabyte GA-Z68A-D3-B3 LGA 1155 alaplap
- Corsair Vengeance LPX 16GB (1x16GB) DDR4 3000MHz C15 - eladva Pál úr kollégának, értékelésre vár
- Asrock B360M Pro4 microATX - elkelt TheCrafter22 kollégának, értékelésre vár
- több db DDR4 laptop ramok 2x8Gb (7e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI Crosshair 17 HX Gamer notebook - i7 14700HX 64GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Csere-Beszámítás! Asus Prime RTX 5060Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest