- Google Pixel topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Most a Galaxy S25 FE megjelenésére tippelnek
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
PeeterssoN
őstag
Igy lesz a kishalból nagyhal, csak nehogy megfeküdje a pocakukat.
Konkurens felvásárló nem volt?
Megvehette volna a Samsung is teret nem engedve a Mikronnak!?
Itt valami bűzlik. -
Kotomicuki
senior tag
válasz
#65675776 #26 üzenetére
Emlékeim szerint, akkor a dollárban mért árak is ereszkedtek, tehát nem feltétlenül a Forint mérhetetlen és - sajnos - példa nélküli erősödése állt azon árcsökkenés mögött.
Egyébként a hatvanezres árak már "akciósak" voltak, ezért is mertem belevágni a vásárlásba, mert majd nyolcvanról ereszkedett, addigra már, lefele - utólag már tudom, elkapkodtam a vásárlást. -
Srodney
senior tag
legalább a ramok nem lesznek feltétlen tajvaniak...
-
bteebi
veterán
Hurrá!
-
Kotomicuki
senior tag
válasz
#65675776 #13 üzenetére
Hát, a C2D eljövetele után (5 éve) vételeztem 4 GB Geil DDR2 RAM-ot, cirka 64k jó magyar forintért, rá félévre mindez 1Xk-ba fájt volna...
Sz'al, a memóriabizniszben is vannak "árvizek", néha nem is kicsik - igaz, most a HDD-s nem nagyon akar apadni, ahogy a "szomszéd" SSD-é sem.Ha mindennek a gyártók tulajdonosainak, részvényeseinek az elvárásai szerinti ár- és nyereségszintje volna, akkor a felső tízezren kívül más nem vehetne számítástechnikai eszközt -> ez volna csak az igazi ágazati csőd, a gyártók - és az emberiség - szempontjából.
-
törölt tag
A kérdés igazából az, hogy nem egy irreálisan alacsony árszintről indultak-e. Mint ahogy most is erősen deficites a gyártás. Irreálisan alacsony szintről emelkedtek az árak meredeken, majd az időszak végére beálltak a reális értékre (ami a kiinduló érték ~2x-ese volt). Persze közben volt némi túllövés. Csak azért, mert valamit nem adnak oda az embernek fillérekért még nem lesz irreálisan drága. Nem konzolokról van szó, ahol a sw rétegen lehetne pótolni a hw veszteséges forgalmazását.
-
Oliverda
félisten
"Az Elpida felvásárlásával a Micron kezébe került egy 300 mm-os wafereket megmunkáló üzem, mely Hiroshimában található."
Akkor most már tudom, hogy miért olvashattam azt valahol egyszer, hogy DRAM chipeknek minimális rádióaktív sugárzásuk van.
-
.mf
veterán
-
Dagidög
senior tag
Nem pont az Elpida fejlesztett valamilyen ígéretes technológiát (úgy pár hónapja-fél éve lehetett róla itt olvasni)? Reméljük, hogy a Micronnak jól jön ez a beruházás és esetleg még lesz egy kis verseny is.
-
törölt tag
Nem igazán emlékszem olyan időszakra, mikor irreálisan magas árak lettek volna. Ma meg már nem tudják megjátszani, mert minden áringadozás felfelé gyanús.
A RAMBUS más tészta, nekik jelentéktelen piaci részesedésük volt, pontosabban nem is volt, mert nem gyártottak soha semmit. Az RDRAM-ok meg azért voltak annyira drágák, mert a RAMBUS hatalmas licencdíjakat kért a gyártóktól.
-
.mf
veterán
válasz
#65675776 #13 üzenetére
Na persze...
Én még emlékszek egy masszív, világméretű memória-kartellezési perre, amiért sztem még most is fizetik a büntetést. Az arany-árakra példaként pedig ott a RAMBUS. Itt sem működnek máshogy a cégek, nem váltak közhasznú nonprofit alapítványokká.Sz: meg még a kézenfekvő példa, a HDD-k, ott is egy csapásra, miután lecsökkent a szereplők száma, az első megfelelő ürüggyel duplájára emelték az árakat, és az egész iparág kénytelen volt lenyelni. Tudták az egekbe emelni az árakat, pedig még van 3 nagyobb gyártó (és szerverpiacra még néhány kisebb).
-
asci
tag
Hamarosan csak néhány memóriagyártó lesz, akiket elönt az árvíz és jól megdrágulnak a ramok.
-
lujó55
addikt
válasz
andris1602 #6 üzenetére
nem.
ez egyértelműen hitelből megy.(#5) daa-raa: Samsung monopolhelyzet? Nem szeressük...
-
törölt tag
Ebből sem lesz akkor kartellgyanú. Lényegében felosztják a piacot: GDDR-t gyártják a többiek (utóbbi időben ott elég erős Hynix dominancia látszik), a Samsung meg a rendszermemóriákat. Mert a jelek szerint a DDR4 fejlesztését nem igazán hanyagolják.
De lehet pont ezzel próbál elkerülni valamiféle trösztellenes eljárást.
-
törölt tag
Ha csak a harmadik a piacon, akkor max a Hynix-nak fájhat a feje. Aztán ki tudja mi lesz a jövő. Valószínűleg nem azt fogjuk látni, hogy hirtelenjében a Micron átvenné a második helyet. Figyelembe véve, hogy 2004-ben a Micron még a második legnagyobb volt, inkább még távolodás várható.
A Samsung-ot elég nehéz veszélyeztetni: [link] A Micron meg nem gyengén visszaesőben van. Nekik ez a felvásárlás inkább mentőöv.
-
Silentfrog
veterán
Nem semmi számok !
-
lujó55
addikt
válasz
andris1602 #2 üzenetére
ezt ne úgy képzeld el, ahogy leírtad. itt nem kell készpénzben letenni a vételi öszeget, ez nam a Hardverapro. Ha jó a stratégiai üzleti tervük akkor a hitelből nyereséget lehet majd kovácsolni.
Mindenesetre jó húzás volt ezt meglépni. Voltak olyan visszhangok, hogy felhajtja a memória árakat, de szerintem nem így lesz. Most már komoly konkurenciát jelentenek a Samunak. -
andris1602
aktív tag
jól bevásároltak
azért lehet ott pénz, ha ez így megy: ezt is kérem, meg abból a nagy részét, jah és hát abból is egy kicsit.. -
TESCO-Zsömle
titán
Nem semmi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Samsung Galaxy Book2 Pro 360 i7-1260P 16GB 512GB OLED touchscreen, GARANCIA: 1ÉV
- AKCIÓ! Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- HIBÁTLAN iPhone SE 2022 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2983
- HIBÁTLAN iPhone 13 512GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3075
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest