Új hozzászólás Aktív témák
-
remington2
senior tag
-
Alukard
senior tag
válasz
madstunt #104 üzenetére
Voda/Samu 360°/M1 - remek mintája az OHA erőlködésének...
Egen, egy átlag vélemény....
Without any shadow of a doubt the worst, hardest to use and most pointless phone I have ever had! Again like the above I was conned into having this phone on a 2 year contract, it does nothing. -
Alukard
senior tag
válasz
madstunt #101 üzenetére
Kérdés: láttál vala eszközt ami a LiMo Foundation rendszerével került ki?
Csak mert az OHA-val nagyjából egy időben jelent meg az is és míg az OHA mutatott föl látványos eredményt (Android) addig a LiMo a háttérbe szorult, és nem ez az egyetlen háttérbe szorult mobil linux. A MeeGo-ról is csak elvétve cikkeznek, egyáltalán nem viszik túlzásba... február óta "jönnek" a meego-s eszközök, de melyik az ami elérhetővé vált a nagyközönség számára? -
Alukard
senior tag
Igen, volt némi korábbi összezörrenése az OHA-val, be is szállt egy másik hasonló törekvésbe... csak míg az androidból lett valami, abból nem nagyon (asszem erről írtam is egy cikket anno)... a meego is eléggé nyögvenyelős és kétes, hogy bármi is lesz -e belőle, persze, azt mondják, hogy 2011 a meego éve, de nem hiszem, hogy lesz esélye az iphone és gingerbread (andorid 3.0) ellen (asszem nem olyan rég a fejlesztő csapat fejét is "kirúgták", mert nem hozta az ígért dolgokat) ... a nokia lassan teljesen lehúzhatja a rolót és mehet vissza gumicsizmát gyártani, főleg ha a symbianhoz képest nem képes emelni a szinvonalat
-
madstunt
addikt
-
julius666
addikt
90% (most nyilván angol anyanyelvi userekről beszélünk, ők az elsődleges felhasználói réteg úgyis) erre fog keresni és ott van, le is játssza telepítés után.
Most részletekbe (hogy mi számít jó lejátszónak) nem megyek, a lényeg h. lejátssza.
-
floatr
veterán
válasz
julius666 #94 üzenetére
Ha szerencséje van, meg ha egyáltalán eljut odáig, hogy hogyan kell a gugli helyesen kérdezni. Régebben én is belefutottam már egzotikus lejátszókba, meg pakkokba. Semmi kedvem nincsen kísérletezgetni, hogy melyikkel nincsen szívás. Nyilván mások tapasztalataira hagyatkoznék, de ennek is van bőven hibarátája. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha télleg csak annyi történne, hogy a beépített pléjer hazatelefonál anyuhoz, és télleg letölti ami kell. Az meg h egyből lejátssza, már maradjon álom.
-
floatr
veterán
válasz
#16820480 #90 üzenetére
Inkább úgy lenne helyes a felvetés, hogy feloltják a gépre az oprencert, és nem játssza le, amit szeretnél. Mit csinál Együgyű Józsi? Az hogy bubinál alapból több dolgot lejátszik, láthatóan senkit nem zavar meg abban az érvelésben, hogy w7 alatt még mindig barátibb keresgélni a felhozatalból, ami vagy beépül a wmp mögé, vagy önmaga képes megbírkózni a hatalmas feladattal.
-
törölt tag
válasz
WonderCSabo #91 üzenetére
hát, nekem a totemmel is csak egy bajom van, hogy túl vastag az alsó sáv, de amúgy képességekben szerintem jó. bár ha valakinek az kell, hogy minden kis szart beállítgasson, arra nyilván nem, de az alapértelmezett programoknak nem is ez a céljuk.
amikor utoljára win alatt használtam ilyesmit, akkor én is inkább wmp+klite kombóra szavaztam. de arra akartam kilyukadni, hogy egy átlagember azt sem tudja mi az a kodek. -
WonderCSabo
félisten
-
törölt tag
válasz
WonderCSabo #89 üzenetére
a jó kodekpakkok nem barmolnak szét semmit, de honnan tudja egy átlagember, hogy melyik a jó a 20 különböző közül (amik leginkább csak névben és spyware tartalomban térnek el)?
-
sh4d0w
félisten
válasz
julius666 #84 üzenetére
Marhára nem érdekel, hogy a codec x264 v. H264, a lényeg, hogy Windows-on kell a codec pack - érdekes, hogy az említett audio szabványok fölött elsiklottál. Ubuntuban már nem kell külön letöltögetni mindenfélét, ha kérem, telepítéskor lejön - de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy Ubuntun nincs, amit szétbarmoljanak a codecek, Windows-on meg de.
-
WonderCSabo
félisten
válasz
julius666 #84 üzenetére
Mivel általában az MKV-ban H.264 stream van, audiósávként meg AC3 és/vagy DTS, csak egy splittert kell felrakni (Haali), és máris megy a videólejátszás WMP-vel. Ugyanis a szükséges kodekek benne vannak a Media Foundationben. De ahogy mondtad, egyszerűbb használni egy all-in-one lejátszót, mint az MPC-HC, ami még sokkal okosabb is mint a WMP...
-
Alukard
senior tag
A nokia részévények akkor éréték el a legnagyobb értéket amikor a 3210/3310 volt a csúcstelefon, azóta időnként stagnálva, de részvények értéke csökken... fordítok, döglődik... de ha ez nem lenne elég, folytatom...
Nem is oly rég szabadultam meg az egyik üzleti kategóriás telefonjuktól (E52), mert teljesen ki voltam akadva tőle. A benne lévő ARM 11es procin egy WinMo 6.5 jobban fut mint a S9.3FP2, szaggatott, nehézkes és lomha volt, nem beszélve arról, hogy a por is elkezdett bemászni a kijelző plexije mögé, nem is kicsit... Ennyit a vasról... Windows alatt túlzás, hogy szépen működött, 3 progit is használnom kellett hozzá, pc suite szinkronizáláshoz (ami az outlooknál, lotusnál ma sem tud többet), ovi suite SW frissítéshez (idővel pc suite alatt is megoldották +1 program segítségével), nokia map loader, mert az ovi az e52-mre nem kezelte a térképeket... ja és linux alatt nincs felhasználó barát szinkronizálási lehetőség, csak a régebbi nokiákhoz... Az emailezésemet nem közvetlen a googletől kaptam imapon keresztűl, hanem nokia mailen nokia szerveren keresztül... ennek sem kifejezetten örültem...
2 hónapot kellett várnom az ovi maps ingyenesedése után, hogy a naptárban a helyszín megadása is működjön...Ja, és még valami, ha nem az ovi storeon keresztül akartam programot fölrakni, szignóznom kellett ami megint egy sor macera...
Vannak ötletes megoldásaik, csak a sok sz*r közt elvesznek, és megváltás volt amikor váltottam... és a barátaim közt is egyre nagyobb a kiábrándulás a nokiából, már mindenki lecserélte vagy cserélni fogja...
1 kérdés, ha megengeded: kellett valaha is fejlesztened symbianra?
Csak azért kérdem, mert ha igen kérlek hasonlítsd össze más platformokkal is, mondjuk android sdk, iphone sdk, winmo sdk... -
bambano
titán
válasz
remington2 #80 üzenetére
Matematikai logikából erős kihívásokkal küszködő fórumtársunk kedvéért annak az állításnak ("az ms mindig szabadpiaci legális eszközökkel jutott el oda, ahol most van.") nem az a helyes tagadása, hogy kizárólag illegális módon jutott oda, ahol van, hanem az, hogy volt (matematikai logika szerint) legalább egy, (beszélt köznyelv szerint) néhány illegális húzása.
Úgyhogy az én igazam bizonyításához elegendő felmutatni legalább egy illegális húzást az ms részéről, azt pedig nem nehéz, mert van sok elbukott bírósági pere. A részedről meg a kötözködésed epic fail.
-
julius666
addikt
x264-hez minimum egy codec és splitter kell
Ez így jól jelzi a kompetenciádat a területen. Az x264 egy videótömörítő alkalmazás, nem videószabvány. Amire te gondolsz, az a H264.
Minden videó lejátszásához kell egy splitter és egy decoder. A Win7-be videókhoz alapból be van építve avi, wmv, mp4 splitter illetve VC-1, H264, DV meg talán Mpeg-4 ASP decoder (illetve biztosan van más is, csak azt most így nem tudom). Ezzel így valóban nem lehet mkv-ba csomagolt H264-et lejátszani, de nem kell codec pack-ekkel szívni (az állításod ugye erre vonatkozott), leszeded az MPC-HC-t (vagy egyéb hasonló, beépített codeces lejátszót), és az magától, bármiféle codec feltelepítése nélkül visz mindent, amit linuxon is meg tudsz nézni. Pont ugyan az az ffmpeg van benne, amit linuxon is használnak a lejátszók.
Miután az ubuntu emlékeim szerint valami igen ratyi lejátszóval jön alapból, így oda is le kell szedni valami mást, tehát ott sem vagy előbbre. Más disztrók nem tudom mit tartalmaznak default.
Nem szeretném tovább ragozni a témát, amit te állítottál annak köze sem volt az igazsághoz, ha nem hiszel nekem járj utána.
-
sh4d0w
félisten
-
remington2
senior tag
"Egyik generációja sem volt tökéletes (itt megjegyezném, hogy egy mai megoldás sem az)"
Senki nem mondott semmi tökéletességet. Szoftvereknél pláne nem. Azt mondtad, mindenen szarul fut, több kérdésem nincs, LOL. A linux vonatkozásában már egy fokkal komolyabb a kérdés, ott már megérdemli a ROFL-t.
Nem fut egy program, kollégádnak gondjai vannak, és ebből követezik, hogy az egész windows szar, és mindenen rosszul fut. Nincs több kérdésem, wow.
"Ballmer megérte a pénzét, ha nem a windows lett volna a kor felkapottja, "
Rosszul látod, és ezért nem érti a linuxos poweruser, miért is nincs forradalom: ok és okozat, a mondat helyesen úgy hangzik, hogy: "Steve Ballmer megérte a pénzét, a windows lett a kor felkapottja". Mondjuk, Ballmer neve helyére én inkább Gates nevét írnám, de ez lényegtelen.
Érdekes, egy másik nagy cég, az Apple képes volt unix alapon egy rendszert sikeressé tenni, tehát a dolog működőképes. Igaz, hogy lényegében célhardveren van, és szemlátomást nem célja kilépni onnan.
#77) sh4d0w
Egészségükre. Tény hogy vannak, akik visszaállnak, amikor rájönnek, az open source matricától nem fog kevesebbe kerülni, és ami jár vele, az színtiszta szopás. Bár az is tény, hogy vannak mazochisták, és amíg lesznek, létezni fog linux felhasználói tábor is.
(#78) bambano
És te honnan veszed, hogy az MS az elért eredményt csak és kizárólag törvénytelen és illegális módszerekkel érte el? Bizonyítsd be, ha már vádaskodsz, hogy csak és kizárólag úgy érték el. (és nehogy az legyen az érv, hogy Bill Gates egy sötét sikátorban lefizette a konkurencia fejlesztőit, mert akkor megint csak muhaha).
-
madstunt
addikt
attól még a hülyeség / karakter arány rosssz...
Főleg ,hogy a nokia 2005(igen 2005) óta használ olyan rendszert ami a desktop linuxhoz az egekig magasztalt androidnál (fúbazzeee linux alapú os vágod? meg nyílt, nemtom mi a előnyöm belőle de tökre jó hogy tökre nyílt mert mindenki mondja hogy milyen fasza áááá ecsém ilyen kell) bizonyos szempontból nyíltabb és desktop linuxhokhoz közelebbi rendszertja, hogy ne csak kritizáljak: FÚj foshulladék windóz fúúúúúúúúúj
-
bambano
titán
válasz
remington2 #74 üzenetére
szép hsz lenne, ha tudnád bizonyítani, hogy az ms mindig szabadpiaci legális eszközökkel jutott el oda, ahol most van. De nem tudod.
-
sh4d0w
félisten
válasz
julius666 #71 üzenetére
Erről már egy másik topicban beszélgettünk, kár a gőzért.
#74 remington2: epic fail. Számos és számtalan állami és kapitalista szervezet háttérrendszere tért át linuxra és egyéb nyílt forrásra, köszönik, jól vannak.
Francia csendőrség, német külügyminisztérium, finn igazságügyi minisztérium, londoni tőzsde, törökbálinti önkormányzat blablabla.
-
Alukard
senior tag
és ezt a hírt így képesek voltatok lehozni? te jó ég...
szerintem ilyen esetben legalább egy láttamozásra tessék már átküldeni az arénás srácokhoz...A cikk azért volt, mert a linux/unix alapú mobil oprendszerek piaci részesedése egyre inkább csak nő.
Nem mondtam. De a "minden gépen szarul fut" vs. "nem mindenhol nyújtja pont ugyanazt" között van egy halvány eltérés.
Egyik generációja sem volt tökéletes (itt megjegyezném, hogy egy mai megoldás sem az), viszont a marketing annál inkább... Ballmer megérte a pénzét, ha nem a windows lett volna a kor felkapottja, akkor most nem a windowst védenéd, de amikor a bledner win7 alatt szaggat és ubuntu alatt ugyanazon a gépen nem, akkor ne mond nekem, hogy a windows jobb... de nem csak ez, kollégám jóval kevesebbet anyázik amióta Apple gépe van... évekig windowst használt, megunta vett egy apple-t és azóta telejsen jól elvan...
Van egy még rosszabb: állami közigazgatások állnak vissza windows rendszerre.
Melyikek, ha szabad kérdeznem? Mert a svájci még mindíg használja, a francia szintén, a brazilokkal és münchen várossal együtt, de az amerikai DOD is használja, nem beszélve a tengeralattjárókról... de a lista ennél jóval hosszabb, hogy kik milyen mértékben álltak át...
-
madstunt
addikt
és ezt a hírt így képesek voltatok lehozni? te jó ég...
szerintem ilyen esetben legalább egy láttamozásra tessék már átküldeni az arénás srácokhoz... -
remington2
senior tag
"De azt ne mond nekem, hogy a windows képes minden gépen ugyan olyan élményt nyújtani. "
Nem mondtam. De a "minden gépen szarul fut" vs. "nem mindenhol nyújtja pont ugyanazt" között van egy halvány eltérés.
"És van még rossz hírem, állami közigazgatások állnak át linux alapú rendszerekre"
Van egy még rosszabb: állami közigazgatások állnak vissza windows rendszerre. Vagy, eleve fel sem merül, hogy feltalálják a spanyolviaszt. A történet megérne egy misét, mert az átállásos dolog kb. arról szól, hogy valaki lenyúl egy rakat pénzt átállás címen, a munkát meg nem végzik el normálisan. Egy beállított és működő rendszerhez képest jön a pofáraesés, meg a működésképtelenség, aztán a felismerés, hogy hiába spóroltál meg x millió eurót, ha nemcsak elviszi, de meg is triplázza a gondatlan áttérés. Aztán, amikor meg kellene oldani a felmerült gondot, hogy a rendszer működőképes legyen legalább az előző színvonalon, rájönnek, hogy nem kerül kevesebbre, mint a windows, amelyet otthagytak. Végül visszaállnak oda, mondván, az már bizonyított. Megtörtént, nem is egyszer. Olvasgass utána, mik voltak a régi "átállunk, eljött a linux forradalma" nagy hévvel beharangozott politikai baromságok után.
Sanyix:
"MUHAHAHA játékos vagy, m$ megcsinálta a semmivel sem kompatibilis(egyébként fos) directx-et majd nvidia szerűen fizetgetett a nagyobb fejlesztőknek, és beindította a directx terjesztő láncreakciót. Tudsz váltani így linuxra? NEM."
MUHAHAHAHAH a linuxosok miért nem csinálják ezt? Ez lúzer duma, hogy látom, miből lett gazdag a másik, rohadjon meg, miért nem úgy csinálta, hogy ne sikerüljön? Piac van, öregem, nem pizsamaparti.
-
dabadab
titán
"Nem, sorozatosan belefutottam ebbe a hibába."
Akkor az nagyon sanszosan user error lesz.
"Ha viszont te mint Kiss Pista kezdő linuxos felhasználó lementesz egy fájlt úgy, hogy a nevében kettőspont van, és Windows alól ezt nem tudod megnyitni, akkor nincs értelmes hibaüzenet, se semmi, csak nem tudod megnyitni, és kész."
Akkor újra:
1. Windows alatt probléma nélkül lehet olyan fileneveket használni, amikben van kettőspont meg kérdőjel, ugyanis maga a Windows kernel remekül boldogul ezekkel.
2. Ha valamelyik alkalmazás ezt mégsem tudja megcsinálni és nem ad értelmes hibaüzenetet sem, az egyértelműen az alkalmazás hibája. -
sh4d0w
félisten
"...Megpróbálod Worddel, és menni fog..."
A Word mióta szériatartozéka a Windows-nak? Mellesleg magasról tesz arra, milyen file-t nyitottál meg, mindenképp .doc(x) formátumban akarja elmenteni - szerinted ez normális?
Arról nem is beszélve, hogy a Windows szériatartozék szövegszerkesztői teleszemetelik az egyszerű szöveges állományokat is, egy Unix-rendszeren cseszheted azokat, ha mondjuk éppen feldolgoznád. Csak a felesleges plusz munkát adja."...nem, a Windows pont leszoktatja őket erről, ha egyáltalán, mert hibaüzenetet ad..."
Ez epic fail. A Windows vezette be az ékezetes karaktereket, a szóközöket az állományok neveibe, korábban ez nem volt divat sem DOS-ban, sem a korai Windows-okon, Unixokon és Linuxokon pláne."...ott, hogy egyszerűen mozgatni tudod a nyavalyás irataidat..."
Egyetértünk, csak pont a Windows a legnagyobb gátja ennek a fentiekből kifolyólag. Meg még az is a felhasználóbarátsághoz tartozik, hogy nem kell mindenféle codec packkel szívni, hogy le tudj játszani egy akármilyen médiaállományt, hanem megy csont nélkül. -
bambano
titán
ugye nem akarod nekem bebizonyítani, hogy Documents and Settings az linuxos találmány?
Ha az openoffice nem tud rendesen cut&paste-t, akkor szidd az openoffice-t, a linuxnak semmi köze hozzá, hogy az hogy másolgat.
Nálam a felhasználóbarátság ott kezdődik, hogy pl. a keresés minden, de *minden* programban ctrl+f. A felhasználóbarátság felé a következő lépés, hogy nem kell naponta ügyfél-pc-ket kirugdosnom a hálózatról, mert tele vannak szeméttel. Újabb lépés, hogyha azt ígéri a gyártó, hogy milyen biztonságos, akkor ne kelljen állandóan kavarni, hogy ne boruljon be. Ne legyen gond a filmek kódolása, hogyha egy márkás scanner működik xp alatt, az működjön már vista alatt, hogy a weboldalak rendesen jelenjenek meg, stb. stb. stb. stb. stb. egy csomó mindent lehetne hosszasan sorolni, de felesleges, kiveséztük 500x.
Megveszel egy w7-et, van benne pár alap cucc, a többit vagy megveszed hozzá, vagy innen-onnan összevakarod. Ugyanezt egy debian simán megcsinálja, mindenféle küzdés nélkül.
-
Rickazoid
addikt
"más karakterkódolást használnak, mint a win"
Erre találták ki a UTF-8-at. Mindenhol tök ugyan az. Szégyen, hogy még mindig szarakodnak sokan mással is, és külön PHP kódot kell például beírnom a web-szerveremre feltöltött UTF-8 kódolású fájlokra, mert ISO-8859-2 karakterkódolást erőltet a weboldalakra. De ez a MS hibája főképp, a Windows állít be windows-os és más egyéb karakterkódolásokat.
-
törölt tag
most nem azért, de honnan szedné szerencsétlen böngésző vagy szövegszerkesztő, hogy te hol akarod megnyitni az elmentett fájlokat? vagy minden mentésnél kéne adjon egy oldalas listát, hogy ha win alatt nyitod meg, akkor ezt meg azt meg amazt ne hazsnálj, ha solaris alatt, akkor amazt, ha osx alatt, akkor megint izét, ha kiírod cd-re, akkor a fentieket, és így tovább...?
az inkább gáz volt, amikor magyar windowsban egy fájlnévben í vagy ű betű volt, és ezt a fájlt utána angol windows alatt nem tudtam sem megnyitni, sem törölni?
ne mindegy... -
DJS
tag
Vicces, hogy ezt is Ubuntu alól írom
(#52) sheratan
"az első szerintem az OO hülyesége, "paste special" és úgy illeszted be, ahogy szeretnéd..."
Nem."a másodiknál meg miért is figyelmeztetne? a windows-os programok szólnak, ha valamit olyan formátumba mentesz, ami máshol nem (biztosan) olvasható?"
Nem, de a Windows monopolhelyzetben van, a Lin meg nem. Az egyiknek alkalmazkodni kell, és az biztos nem a Windows lesz.(#53) dabadab
"Ja, a CD írást meg nyilván csak felhoztad, soha nem ellenőrizted: ugyanis a Jolietnél van konkrét lista arról, hogy milyen karakterek nem szerepelhetnek a filenevekben és erre a CD-író programok ügyelnek is."
Nem, sorozatosan belefutottam ebbe a hibába."Esetleg megemlíthetnéd azt is, hogy linuxos szövegszerkesztőkkel lehet 64 kB-nál nagyobb .txt-ket gyártani, ami problémát okoz(ott) a notepadnek, ez is milyen súlyos hiba a Linux részéről
"
Remélem, érzed a különbséget. A Notepad nem tud 64kb-nál nagyobb szövegeket kezelni, ezért ha ilyet adsz meg, gondolom kiírja, hogy túl nagy a fájl. Megpróbálod Worddel, és menni fog. Ha viszont te mint Kiss Pista kezdő linuxos felhasználó lementesz egy fájlt úgy, hogy a nevében kettőspont van, és Windows alól ezt nem tudod megnyitni, akkor nincs értelmes hibaüzenet, se semmi, csak nem tudod megnyitni, és kész. Egy hete sincs, hogy telepítetted a Linuxot, és máris az jut az eszedbe, hogy random módon tönkreteszi az állományaidat.(#54) bambano
"Openoffice egy alkalmazás, ami fut linuxon. Ha windowson is elköveti esetleg ugyanezt a hibát, akkor is a linux lesz a felelős?"
Az OpenOffice a de facto nyílt forrású irodai program, tehát nem mindegy, hogy képes-e rá vagy sem. Mondjuk ez az okostelefonokat annyira nem érinti."Arra meg, hogy mindenféle karaktereket raknak fájlnévbe, a windows szoktatta rá az usereket. saját dugájukba dőlnének?"
Mármint hogy a Windows rászoktatta az embereket arra, hogy olyan karaktereket rakjanak a fájlnévbe, amit nem is tehetnek bele? Nem, a Windows pont leszoktatja őket erről, ha egyáltalán, mert hibaüzenetet ad."de jó ötletnek tartom azt az itt már megjelent véleményt, hogy ne menjünk el linwin flém irányba."
Jó ötlet. Azért kezdtem ezt el, mert a cikk címe "a linux hódít az okostelefonok piacán". Okostelefonon szerintem többek között fájlokat szokás mozgatni, erre (is) való. De most néztem, hogy az Android konkrétan nem ezt a fájlrendszert használja, és simán lehet, hogy van valami eszköz rajta, amivel win-kompatibilissé teheti a fájlokat, még ha ez csak annyit jelent is, hogy kiszedi a nem megengedett karaktereket, meg kiterjesztést ad neki.Tudod, felhasználóbarátság. Az nem ott kezdődik, hogy csilivili felületeket rakunk be, hanem ott, hogy egyszerűen mozgatni tudod a nyavalyás irataidat.
-
Alukard
senior tag
Igen, tény, DE lehetővé teszi, hogy egy alap munkát a saját márkaneved alatt futtass és tovább tűzdeld licensz módosításokkal amik lehetővé teszik, az eredeti forrástól való teljes szeparálást és nem kötelez arra, hogy az általad létrehozott módosulást megoszd az eredeti készítővel, miközben mindezért és vagy +szolgáltatásokért pénzt kérj.
Sarkos példa:
$10 Contribution fee (after paying this you can download it)
$30 Setup fee (optional)
$2.99 for basic support, user/month (optional)
$5 for phone support, user/month (optional)Csak mondjuk a google az mondja, itt az OS, vigyétek de ha driver kell, market kell, stb...
-
sh4d0w
félisten
Szólok, hogy az Apache licenc OSI-certified...
-
bambano
titán
Az apacs licensz ne lenne nyílt forráskódú???
az egész androidos katyvaszban gyakorlatilag a mobil rádió driverei az egyetlen, indokoltan zárt forrású cucc. Ezen kívül indokolatlanul lehet még zárt a gyártók által felgányolt felhasználói felületek, a többi szerintem nyílt. -
bambano
titán
ha windowson lecseréled a kiterjesztését egy fájlnak, fejreáll. epic fail.
Openoffice egy alkalmazás, ami fut linuxon. Ha windowson is elköveti esetleg ugyanezt a hibát, akkor is a linux lesz a felelős?Arra meg, hogy mindenféle karaktereket raknak fájlnévbe, a windows szoktatta rá az usereket. saját dugájukba dőlnének?
de jó ötletnek tartom azt az itt már megjelent véleményt, hogy ne menjünk el linwin flém irányba.
"Távol vagyunk még a Linux évétől.": szokásos pongyolaság, simán lehet 2011 a linux éve. Ha azt írtad volna, hogy a linux desktop évétől, még lehet, igazat is adnék.
-
dabadab
titán
Az, hogy nem kezeli rendesen a kérdőjelet meg a kettőspontot, az a Windows (ill. a ráírt alkalmazások) hibája konkrétan: most gyorsan le is ellenőriztem, a cygwines bash simán tudja kezelni a kettőspontot és a kérdőjelet tartalmazó fileneveket (és ebből elég jól látszik, hogy a Windows filesystem-alrendszere is), a TC is simán megnyitja és törli az ilyen file-okat (bár a kérdőjel és a kettőspont helyett csak egy pontot mutat). Szóval ha ez a példádnak valaminek a problémás mivoltát jelzi, az a Windows
"A kiterjesztésekkel is gondod lehet némely disztrónál. Ugye a Linux nem követeli meg, viszont anélkül a win nem tudja, mit kezdjen vele"
Mert gagyi a Windows és csak a file-kiterjesztésekre hagyatkozik, szintén nem a Linux hibája.
Esetleg megemlíthetnéd azt is, hogy linuxos szövegszerkesztőkkel lehet 64 kB-nál nagyobb .txt-ket gyártani, ami problémát okoz(ott) a notepadnek, ez is milyen súlyos hiba a Linux részéről
Ja, a CD írást meg nyilván csak felhoztad, soha nem ellenőrizted: ugyanis a Jolietnél van konkrét lista arról, hogy milyen karakterek nem szerepelhetnek a filenevekben és erre a CD-író programok ügyelnek is.
-
DJS
tag
Vágólap: hát én örülnék neki, ha mondjuk formázott szöveget lehetne másolni. De nem megy, nemhogy alkalmazásból alkalmazásba nem, hanem még az OpenOffice különböző részein belül sem. Beágyazott objektumnak érzékeli, ha egyáltalán.
"#49: ami "weboldalt" le szoktak menteni, annak mindegy a kódolás"
Ja, azt nem mondtam ki, hogy a fájlnév kódolása eltérő... a weboldal tartalmát már értelmezi a böngésző, ahogy akarja, de Windows alól nem tudod megnyitni a "Linux: perfect for beginners?" nevű weblapot. Törölni se, egyébként. Ugye a Firefox ezen a néven (title tag) mentette le, és rögtön van benne két tiltott karakter is. Amiket Windows alól nem lehet megnyitni. És ilyenkor megy a szentségelés. (NB Linux alatt erre semmi sem figyelmeztet.)A kiterjesztésekkel is gondod lehet némely disztrónál. Ugye a Linux nem követeli meg, viszont anélkül a win nem tudja, mit kezdjen vele. NB a Linux alatt erre sem figyelmeztet semmi.
Távol vagyunk még a Linux évétől.
-
DJS
tag
"Furcsa hogy én ilyesmikkel nem találkoztam... amúgy sem használ a linux más kódolást... karakterkódolás az a weboldaltól függ, sokféle van, van ami unicode, van ami ansi, a böngészők mindet ismerik, és automatikusan beállítják, ha csak a webmester nem írta el a dolgokat (ilyenből adódó karakterhibákat pl winen tapasztaltam legtöbbször."
Ez megint a mérnöki szűklátókörűség. Az egy dolog, hogy a weboldal helyesen jelenik meg, mert a böngésző tartalmazza mindkét kódolást, és átállítja magát. De a weboldalakat néha le is szoktuk menteni, a lementett fájlt másolni, cdre írni, stb. Na ott már bajok vannak, mert se a linux, se a windows nem tartalmazza mindkét kódolást, és nem állítja át magát.
Windowsban vannak ezek a csodálatos letiltott karakterek, amiket a Linux nem tilt, az r=1-es user meg nem ismeri őket fejből, így ha a Linux alatt lementett fájlt akarod windows alatt megnyitni, akkor szívhatod a fogadat.
Talán most a Win7-ben már kijavították, azt nem tudom, de a jó böngésző még messze nem elég ahhoz, hogy a Linux használható munkaállomás legyen. Linuxra csak váltani lehet, visszaváltani nem, hacsak nem akarsz kismillió fájlt átkódolgatni gyanús shell scriptekkel.
-
DJS
tag
válasz
Sweet Lou 6 #34 üzenetére
"márpedig egy linuxnak kisebb az erőforrásigénye, mint egy mostani windowsnak"
Persze, hogy kevesebbet eszik, ha egyszer kevesebbet csinál. A Linuxban még normális vágólap sincs.
-
Sanyix
őstag
válasz
remington2 #29 üzenetére
MUHAHAHA játékos vagy, m$ megcsinálta a semmivel sem kompatibilis(egyébként fos) directx-et majd nvidia szerűen fizetgetett a nagyobb fejlesztőknek, és beindította a directx terjesztő láncreakciót. Tudsz váltani így linuxra? NEM.
m$ megalkotta az ofiszt ami semmivel sem kompatibilis(sokszor önmagával sem), zárt csak hosszadalmas visszafejtegetéssel lehet olvasni a nem xml alapú formátumait, amiből még nagyon sok van.
Tudsz váltani másra? NEM mert a házon belüli inkompatibilitás miatt sem tudod konvertálni a doc-ot vagy régi xls-t docx re meg az xml-es excel formátumra, és ez az xml alapú formátum is csak a hatóságok basztatása miatt került be.
A .net is azért készül hogy legyen egy mézesmadzag amit elhúznak a programozók előtt, és a végén legyen egy szintén win only nyelv (mono kiesik, azt is visszafejtegetéssel próbálják lépésben tartani, mert az m$ mindent megtesz hogy ne legyen kompatibilis), legyen amiről nem lehet váltani.
És ott az SMB is azt is jól betolták mindenhova(holott van ingyenes alternatíva), jó zárt, alig tudták lekövetni. Aztán az EU ráparancsolt az m$-re hogy osszák meg az smb specifikációit, mire az m$ megosztott egy bullshittel teli foshalmazt ami semmit sem segít. De szerencsére már ez előtt sikerült kompatibilis megoldást találni.
IE máshogy értelmezett html-je sem véletlen hiba volt, arra mentek hogy megint legyen egy m$ only kód, és jó pár évig sikeres is volt a dolog, úgy tartotta az ie a részesedését, hogy az m$-nek semmit sem kellett tennie.Most is perelgetik az wp7-et nem támogató mobilgyártókat...
Na ez a vendor lock in.
-
Sanyix
őstag
Furcsa hogy én ilyesmikkel nem találkoztam... amúgy sem használ a linux más kódolást... karakterkódolás az a weboldaltól függ, sokféle van, van ami unicode, van ami ansi, a böngészők mindet ismerik, és automatikusan beállítják, ha csak a webmester nem írta el a dolgokat (ilyenből adódó karakterhibákat pl winen tapasztaltam legtöbbször.
A lementett dolgok meg olyan karakterkódolást használnak mint a weboldal winen és linuxon is...flash hibába sem nagyon futottam bele, azt leszámítva hogy lassú szar (winen is).
-
Alukard
senior tag
@Sweet Lou 6: Mindenki azt hozza magával ami tapasztal... és a statisztika amúgy is, olyan mint a bikini... gondolatokat ébreszt de a lényeget eltakarja... én a saját statisztikámból indultam ki (amivel találkozom) és túlnyomó részt linux alapu szerverekkel találkozom. Ha a te általad linkelt adatok a hivatalosak akkor ez van...
@ng0ofy: Azért mert mondjuk az Android sem annyira nyílt mint amilyennek látszik... Leginkább egy hibrid megoldás, vannak részei amikért kőkeményen fizetniük kell a gyártóknak és vannak olyanok amikért nem. Valahol olvastam is mely részei a fizetősek és melyikek nem... ugyan akkor az adott eszközre/platformra a gyártók fejlesztenek, elég ha csak leteszed egymás mellé mondjuk a 3 nagy androidos riválist egymás mellé: Galaxy S, HTC Desire, Nexus One... A Samsung és a HTC költenek az innovációs tevékenységre amit valahol meg is kell téríteni, míg a nexus one esetén csak a vasat gyártja a HTC, az SW nagyjából egy sima android. Na meg persze az újdonság hatása.
@remington2: A windows7 volt az eddigi legpozitívabb csalódásom, de tény hogy még ezzel is sok a gond időnként, maradt tér bőven tényleges fejlesztésre is nem csak foltozásra. De azt ne mond nekem, hogy a windows képes minden gépen ugyan olyan élményt nyújtani. És van még rossz hírem, állami közigazgatások állnak át linux alapú rendszerekre, és ha jól emlékszem valamelyik aktuális vezérünk szájából is elhangzott a lehetőség, hogy szerény kis hazánkban is meglépnék ezt... Ha a bankok nem DOSal kezdték volna hanem valamelyik akkori linux-al akkor lehet másképp alakultak volna a dolgok, most is csak kényszerből használják, és az átállás csak hosszú távon lenne kifizetődő, abba meg nem mennek bele.
Az e-közigazgatásunk túlnyomó részt JAVA alapú, szóval az alap nagyjából szabadon cserélhető. -
ng0ofy
KORREKTOR
Visszatérve az eredeti témához:
Az miért van, hogy két hasonló tudású okostelefon, PDA, kéziPC ("Minek nevezzelek?") stb. egy árban van? Hülye a kérdés? Ja nem írtam, hogy az egyiken linux a másikon pedig win vagy symbian vagy bada van?Szóval én úgy látom, hogy hiába az ingyenes alap-platform, mi ebből nem profitálunk, csak a gyártót, akkor meg fizetős OS-t ide, ha úgyis fizetek érte! Ha pedig a gyártónak ingyen van az OS ne húzzon le minket továbbra is... Kivétel a tegnap látott ZTE Blade. Megfogdostam kicsit a telefonokat (vagy miket) tegnapelőtt a t-mobil-ban és továbbra is ugynabból a műanyagból, ugyanazzal a tudással (és HW-el) vannak tele az összes gyártó készülékei ugyanabban a kategóriákban. Mint az autónál. Csak a kocsikon nincs OS. Ami vagy pénzbe került a gyártónak vagy nem. Persze ettől a felső-kategóriás nagyképernyős izé, ugyanúgy 140-160 ezer forint környékén mozog, akár windows, akár Android fut rajta. Hogy van ez?
Mikor fogunk mi, vásárlók, felhasználók jól járni azzal, hogy előre telepített, de ingyenes OS-t kapunk?
uff
-
-
Polllen
félisten
Ha elsőre is így írtál volna, még akár értelmes vita is kialakulhatott volna, de az is csak OFF... Azért az megnyugtató, hogy ilyen stílusban is tudsz kommunikálni, de "az ő kezdte" vagy az "ő is ilyen" sztem nem elfogadható magyarázat (mentség?) semmire sem... A másik egyedet inkább meg sem szólítottam... Nem véletlen...
-
floatr
veterán
Ha leragadtál ennél a mondatnál, és még csak kérdésed sincsen, akkor valóban nincsen miről beszélgetnünk. Jó látni, hogy vannak olyan emberek, akik keresik az okokat, és nem utasítanak el mindent élből, ami a saját 1 négyzetméternyi világukba nem szuszakolható bele
Amúgy amire válaszoltam, az gondolom nem volt szűklátókörű és flame-gyanús a rendszerszemléleted alapján
(#38) Sweet Lou 6 ja ezt nem volt türelmem anno végigfutni, de ezek szerint két olyan felmérésről beszélünk, ami nem publikus a "bárki által azonnal és szabadon elérhető" értelmében, és bevétel alapú stat. Evvan. Most ezt nem tudom, hogy önámításnak lehet-e minősíteni, vagy sem, de nekem egy kicsit szűkös.
-
Sweet Lou 6
addikt
na megvan: [link]
erre emlékeztem:
"A Microsoft szerver piaci részesedését itthon 2 tanulmányból szoktuk monitorozni, az egyik az ICT riport (ami mindenki által megvásárolható, lásd http://www.ictreport.hu/), a másik egy évente elvégzett belső IDC tanulmány. Mivel minden évben megvásároljuk, illetve elkészítettjük a felméréseinket, ezért trendeket is látunk ezekben. 2008-ig mind a Linux, mind a Windows Server részesedése dinamikusan növekedett. 2009-ben a Linux 19,9%-on stagnált, míg a Windows Server 72,7%-ra növekedett tovább. A Linux itthon a web platform terén erősebb, mint a Windows Server, de a Windows részesedése újabban itt is növekedést mutat.
A nagyvilágban az x86-os piacon a Linux hozzávetőleg 22%-os részesedéssel bír, míg a Windows Server 75%-on áll, a web platformnál pedig fej-fej mellett van mind a két rendszer."
-
floatr
veterán
válasz
Sweet Lou 6 #34 üzenetére
A Könnybe Lábadt Szemű Opensource Próféta 2/3-os részesedéssel bír
Különösen ajánlom a mérési metodika oszlopot. Ahol "bevétel" alapú, ott kiugróan "teljesít" a win, ahol "web" alapon nézik, ott meg nagyon nem.
(#33) remington2 Már jó ideje ismételgetem magamban ezt a "nem fut szarul" zsolozsmát a win-el kapcsolatban, de a munkaállomás azzal hasznavehetetlen, az otthoni gép meg védhetetlen. Remélem jó lassan olvastad, hogy érthető legyen.
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
remington2 #33 üzenetére
márpedig egy linuxnak kisebb az erőforrásigénye, mint egy mostani windowsnak. nézd csak meg pl. milyen hardverekre épít az android és milyenekre a a win phone 7. A KDE 4-nek is csak akkor kell a kraft, ha bekapcsolod a kwint vagy a compizt, de ez mindegyik opensource grafikus környezetre igaz.
Alukard: több a windows server világszinten (asszem kb. 70% vs. 30%). bizonyítékot nem tudok most keríteni, de HUP-on volt nemrég erről szó.
-
remington2
senior tag
"windows megcsinálta azt, hogy majdnem minden vason majdnem ugyan olyan sz*rul fut..."
ROFL, ti merre tanuljátok ezt a töménytelen bullshitet? A windows a "mindenkinek" elv terén soha nem volt rossz, de amit az XP-vel kezdve fejlődtek, az gyakorlatilag kis híján lehetetlenné tette azt, hogy a közeljövőben valaki (bárki) akár a nyomukba érjen desktop piacon. És - ezt most lassan olvasd, hátha felfogod - nem fut szarul, aludj nyugodtan.
Az meg, hogy egy Könnybe Lábadt Szemű Opensource Próféta felrak valahová egy linuxot egy szerverre, nem sokat oszt, vagy szoroz. Ellenben nézd már meg a szerver-eladásokat pl. . .
-
Alukard
senior tag
Több linux/unix szerver fut mind windows, több a windows a desktop userek között, megint több a linux/unix a mobil piacon... szerintem annyira nem rossz a helyzet....
A szerver piac nem akkora mint egy általános desktop/mobil piac, de jelentős.
A desktop felhasználásra szánt linuxoknak/unixoknak meg akárki akármit mond a felhasználói élményen javítania kell. Ezt az Apple jól csinálja, igaz konzolra (zárt nem, fragmentált HW környezet) fejleszt, így tud rendesen optimalizálni, a windows megcsinálta azt, hogy majdnem minden vason majdnem ugyan olyan sz*rul fut... A linux/unix rendszerek mint pl. az ubi, openSUSE, stb, felhasználói élmény és gyártói támogatottságából még nem érettek meg az általános elterjedésre (most gondolok, a korábban említett flash hibákra, driver hiányokra, stb). Szeretem a linuxot/unixot és a filozófiát is ami mögötte van, de ha mondjuk megdöglik a flash tartalom a user nem azt mondja, hogy sz*r a flash, hanem f*s linux, ugyan ez driver hiány esetén, így nehéz bármit is tenni.
A másik, hogy hogy az átlag user aki windowson nőtt föl és a linux szót csak a rendszergazda szájából hallotta az tűzzel/vassal tiltakozik ellene függetlenül, hogy az iphoneját/ipadjét/androidos készülékét nyomogatja épp...@sheratan: egyetértek... csak amikor én minden html fájlban beállítok utf-8at, (fájlis utf-8 w/o BOM) és a szeró azt mondja, hogy iso-8859-2 akkor én is a hajam tépem és inkább megcsinálom iso-ba...
-
törölt tag
mondjuk a webes hibák tipikusan nem oprendszer gondok szoktak lenni szerintem, hanem az inkompetens webfejlesztők miatt állnak elő ilyen helyzetek. például a karakterkódolás: ezer éve unicode-ot kéne használni már (ahogy ez linuxon alapértelmezett már régen), csak még mindig el vannak terjedve azok a köcsög lokális kódlapok, amiből majdnem országonként eltérőek vannak.
-
remington2
senior tag
Ideröfögsz egy oldal baromságot, és amikor a 23-as hszben lényegében megcáfolják, akkor jön a mindenre jó "a többit hagyjuk".
"meg van az elsöprő többség, aki régen válthatott volna, ha nincs az ms agymosás meg vendor-lock-in erőlködés."
Nekem inkább Te tűnsz agymosottnak. Hívj rendőrséget, ha valaki pisztolyt tart a fejedhez, hogy windowst kell használnod, ellenkező esetben javaslom az elmegyógyot.
-
attila9988
őstag
Olyan jó lenne, ha sikerülne kiirtani ezt a közkeletű tévedést, hogy a linux meg a gnu...
Pedig az egyik riportban Linus nyilatkozta hogy baromságnak tartja a gnu/linux elnevezést. Stallman meg azt hogy ez így helyes... Ez számomra azt jelenti hogy Linus nem tartja alkotását a gnu project közvetlen tartozékának..
-
PetX
aktív tag
A vicc az hogy az emberek, irtóznak a linux/unix-tól (most inkább linuxot mondok mert azt még értik de a unixot már nem...) közbe meg azt sem tudják mi az. Haverom vett egy iphone-t és mondom neki mivan öreg jo a linux? (tudom h unix de akkor is csak ezt érti xD) Erre nem értette hogy mit gagyarászok és akkor megmutattam neki egy ubuntu file rendszerét és mondtam mutassa már meg az iphone-ét.
A unix/linux/bsd/ios-re reagálva egy link: Unix/APPLE/Linux/BSD -
DJS
tag
"Amúgy átlaguser pont nem fut bele semmibe. Felrakja az alap linuxot, van rajta böngésző, meg azonnali üzenő. Ennyi kell a userek 90%-nak és ez bizony tökéletesen megy."
Azért azt nem mondanám, hogy tökéletesen megy. A Linuxon még mindig gyakrabban lehet belefutni flash hibába és hibás webalkalmazásba, mint winen. Ugyanazon böngésző ugyanazon verziójával is. Az ott készített és a netről lementett anyagok is más karakterkódolást használnak, mint a win, azaz ha küldesz valakinek valamit, az soskzor külön konvertálásra szorul. Ezek pedig a mobilos OS-eket is érintik.
-
Sanyix
őstag
válasz
julius666 #23 üzenetére
Arra gondolt, hogy a linux alapjaiban sokkal fejlettebb mint a win... és ez igaz is szép látni ahogy a win7 elért pár évek óta linuxban lévő dolgot
mint pl a független grafikus felület (értsd ha beáll a grafikus driver nem rántja magával az egész rendszert), hw gui gyorsítás, szép effektes gui, valamilyen szinten prioritásos i/o (de ez még mindig kevés win7-ben is), stb.
Amúgy átlaguser pont nem fut bele semmibe. Felrakja az alap linuxot, van rajta böngésző, meg azonnali üzenő. Ennyi kell a userek 90%-nak és ez bizony tökéletesen megy.
-
julius666
addikt
A Windows vs. Linux vitát nem volt szándékomban beizzítani, csupán annyi volt a mondandóm, amit az MS-nek a PC-piacon sikerült elérnie, azt a mobilpiacon közel sem, sőt, ott jóformán fordított a helyzet. És nem lehet mondani, hogy nem próbálkozott volna, mert de, jelen van kezdetektől fogva az okostelefonok és egyéb kis kütyük piacán. Max. annyit lehet felhozni a mentségükre, nem fordítottak elég figyelmet erre a területre, persze nem mintha ez különösebben mentesítené őket.
desktop linuxról pár gondolat:
- van a win userek egy szük részhalmaza, aki azért nem tud szabadulni a windowsától, mert valami spéci szoftver ténylegesen odaköti, pl. cad vagy fotóbolt.
- vannak a gamerek, akik vagy windowsoznak, vagy konzol irányba menekülnek.
- meg van az elsöprő többség, aki régen válthatott volna, ha nincs az ms agymosás meg vendor-lock-in erőlködés.Nem szeretnék különösebben belemenni a témába, főleg mivel ezt egy másik topikban a közelmúltban már leírtam, de egy átlagusernek szánt linux disztró esetében (tehát mondjuk egy ubi) azért elég könnyen bele lehet futni korlátokba. Hiába nem a linux vagy a disztró hibái ezek, hanem mondjuk az adott szoftvercégé aki szarul/nem írta meg linuxra a szoftvert, vagy hardvergyártóé amiért nem csinált rendes drivert, de akkor is megvannak ezek a korlátok. És igazából ők sem feltétlenül hibáztathatóak, mivel mint te is említetted, a linuxok elterjedsége a statisztikai hibahatár körül van, ráadásul azon a felhasználói bázison is egy rakás különböző disztró osztozik. Persze hogy nem érné meg nekik a kódfaragás meg support.
A desktop linuxok ebben az ördögi körben taposnak már jó ideje, ahhoz hogy több felhasználót nyerjenek a fentebb említett problémáknak orvosolódniuk kéne, a problémák megszűnéséhez viszont nagyobb felhasználói bázist kéne maguk mögött tudniuk. Hiába javult rengeteget a helyzet az évek folyamán, az alapprobléma megmaradt.Talán a webappok terjedése (amikor is szinte mindegy lesz, milyen oprendszer fut a böngésző alatt a szoftverek szempontjából) pontot tud tenni a kérdés végére. Vagy egy alulról növekedés, a mobilpiacon betöltött szerep is beindíthat jótékony folyamatokat. Ez még a jövő kérdése. De a jelenlegi helyzet messze nem olyan rózsás, mint azt sok linux-fan beállítja.
- ha meg szakmailag nézzük: ahhoz, hogy a linux disztrók befogják a windowst, ahhoz a linuxnak lassítani kellene, jó sokat. Bár ezt rendesen nem befogásnak neveznék akkor, hanem megvárásnak.
ezt kifejthetnéd jobban, mert nem igazán értem mire gondoltál.
-
bambano
titán
válasz
julius666 #13 üzenetére
desktop linuxról pár gondolat:
- van a win userek egy szük részhalmaza, aki azért nem tud szabadulni a windowsától, mert valami spéci szoftver ténylegesen odaköti, pl. cad vagy fotóbolt.
- vannak a gamerek, akik vagy windowsoznak, vagy konzol irányba menekülnek.
- meg van az elsöprő többség, aki régen válthatott volna, ha nincs az ms agymosás meg vendor-lock-in erőlködés.ha anno, amikor kiborították a piacra a sok eeepc-t meg netbookot, az ms nem ijed be, hogy rengeteg nem windows alapú gép találhat gazdára és nem hosszabbítja meg az xp élettartamát, akkor most a linux desktop piaci részaránya nem a mérési hibahatár alatt lenne.
- én a magam részéről örülök, ha nem lesz linux desktop éve soha, mert az azt is jelenti, hogy nem kerül bele egy csomó felesleges szemét a rendszerbe. Most is van benne bőven, lehetne takarítani belőle sokat.
- ha meg szakmailag nézzük: ahhoz, hogy a linux disztrók befogják a windowst, ahhoz a linuxnak lassítani kellene, jó sokat. Bár ezt rendesen nem befogásnak neveznék akkor, hanem megvárásnak.
Az sem véletlen, hogy éppen most kezdett az ms nagyszabású linux ellenes offenzívába. Oh wait, jogi offenzíva, nem szakmai...
-
zdanee
őstag
Azert a Nokia par eve jelen van a Maemo-val, ami ugyan nem atuto siker, meg az N900-al sem, viszont nem is egy linux kernel fole huzott JavaVM, hanem egy teljes erteku linux.
-
Ligend
tag
"Így akinek nem közvetlenül csatlakozik a pc-je az internetre, hanem van egy netmegosztó doboza is, az biztosan használ linuxot."
Ezzel vitatkoznék, hiszen ott vannak a VxWorks-re épülő eszközök, pl: egyes WRT54Gx routerekben is az dolgozik.
Ennek ellenére tagadhatatlan, hogy szinte keresni kell az olyan *korszerű* háztartást, ahol ne lenne valami linux-ot futtató eszköz.
-
anulu
félisten
amíg nem kell konfolnom, csak használnom, addíg akár a telefonomon is lehet Linux, nem érdekel (S60 jelenleg, csak mielőtt belekötne valaki, h nem tudom mi van a mostanimon
)
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
julius666 #13 üzenetére
Ez egy csöppet sem meglepő. Ha egy cég telefonos operációs rendszert szeretne fejleszteni (lényegtelen, hogy saját hardverhez, vagy mások számára szeretné licenszelni), azt a legolcsóbb Linux-ra építeni. Kivételt képez persze az az eset, amikor a cégnek már van egy asztali operációs rendszere, így alapozhat arra: Apple, Microsoft.
-
julius666
addikt
válasz
#24737024 #10 üzenetére
dabadab mondandóját máshogyan megfogalmazva: a desktop piacon éveken át arról ment a képzelődés, hogy végre eljött az idő, amikor az asztali linux disztrók végre befogják a Windowst, persze semmi nem lett az egészből.
Közben ahová senki nem figyelt, a telefonok illetve egyéb hasonló jellegű kütyük (amikre manapság ugye nyugodt szívvel rá lehet sütni a személyi számítógép - PC - kifejezést) piaca akkorára nőtt, hogy onnan talán már be is előzte. Gondolom nem kell ragozni ennek a jelentőségét.
-
bambano
titán
A valóság ezzel szemben az, hogy Linus azért ment bele a gnu/linux kifejezés használatába a kernel esetén, mert RMS nagyon pattogott és nem akart balhét. Mert egyébként a kernel nem gnu cucc, semmi köze sincs hozzá, a gnu kernelt hurd-nek hívják.
Ha megnézed, hogy egy szokásos linuxos kiadásban mennyi cucc gpl licenszes, akkor is kiderül, hogy a többség nem az, ha azt nézed, hogy mennyi gnu gyártmány, akkor alig marad valami. Jelenleg egyetlen program van a linuxos kiadásokban, amit nem lehet triviálisan lecserélni és gnu, az a c fordító, de szerencsére a bsd-sek már tesztelik a nem gnu c fordítójukat.
A grafikus felületből:
- az X az mit licenszes, a leggyakoribb linuxos megvalósítás, az xorg X11 licenszes
- a leggyakoribb webszerver, az apacs apacs licenszes
- a legjobb adatbáziskezelő, a postgres nem gnu licenszes, sokáig a mysql sem volt az.
- szerintem a kde-nek sem sok köze van a gnu-hoz, az alapja, a qt nem gpl-es
- böngésző, levelező van nem gnu cucc, akár a mozilla programjaira, akár a google cuccaira célzok...A gnu saját oprendszere meg sehol nincs még, 20 év után sem.
Szóval ha úgy nézzük, hogy mi és minek okozna nagyobb kárt: kitiltják a linuxos kiadásokból a gnu cuccokat vagy nem lenne linux a gnu cuccokba, elég egyértelmű, hogy a linuxosok simán túlélnék a gnu tiltását.
Ez az egész arról szól, hogy RMS jól marketingeli a gnu-t, csak valós teljesítmény nincs mögötte. A licenszük meg fejlesztői oldalról nézve csak akadályozza a fejlesztést.
-
-
törölt tag
Kérdés, hogy miért is fontos az egyszeri telefonhasználónak, hogy milyen kernelre épül a telefonja operációs rendszere
-
Rickazoid
addikt
És akkor a GNU/Linux gondolom egy teljesen kitalált dolog csupán. Torvalds szerint tényleg nevetséges a használata, bár tény, hogy komplett operációs rendszert alkottak ebből a kettőből, illetve a mai napig használják a GNU Projekt sok elemét, például a Bash-t, vagy a GNOME-ot.
-
Rickazoid
addikt
Szerintem itt nem arról van szó, hogy mi Unix és mi nem, ha sokáig vezetjük vissza, akkor minden rendszer rokona mindegyiknek. Inkább a nyílt forráskódon van a hangsúly, az meg jellemzően a Linux alapú rendszerek sajátossága. Amúgy meg a PC-k világában a Linux főképp a GNU-val lesz disztribúció, a GNU pedig GNU's Not Unix.
-
bambano
titán
A tisztánlátás kedvéért idézni kell a klasszikus viccet:
Ha valami úgy néz ki, mint egy kacsa, úgy totyog, mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa, akkor az kacsa, feltéve, hogy a kacsa szó nem bejegyzett védjegy.Ezért szigorúan amerikai jogászszemmel nézve a linux nem unix. Ha meg informatikusként nézzük, akkor az, mert az api-jai unixosak, a szolgáltatásai unixosak. Csak soha nem tartotta senki fontosnak, hogy kifizessenek egy vagon pénzt arra, hogy megkapja a unix minősítést, nyilván nem is volt miből.
A unixot az at&t kutatólaborjában fejlesztették ki 1969-ben. Később a fejlesztésbe beszállt a Berkeley egyetem csapata, ők voltak az elsők, akik a tcp/ip működéséhez szükséges absztrakciós felületet, a socketet implementálták a unixba. Az általuk összerakott disztribúciót adták ki Berkeley Software Distribution néven, ebből lett a bsd unix. A bsd unixnak van egy üzleti vonulata, a bsdi, az én tudomásom szerint ez van az apple cuccainak legmélyén. Ja, az apple viszont kifizette a vagon pénzt, így az ios az unix, a jogászi értelemben is.
Egyébként pedig a cikkhez: a netmegosztó routerek már nagyon régen linuxosak, nem csak a hekkelt verziók, hanem az eredeti cuccok is. Így akinek nem közvetlenül csatlakozik a pc-je az internetre, hanem van egy netmegosztó doboza is, az biztosan használ linuxot.
-
Sofian
őstag
iOS inkább UNIX
-
Brutális eb
addikt
Igenacsak örülök a droid térnyerésének csak sajnos nagy a verzió fregmentáció.
Erre igen csak reagálnia kellene a cégnek mert egyre több gyártó hanyagolja a frissitéseket ezáltal kicsinálva a felhasználók idegeit illetve biztonsági szempontból is aggályos.Symbit hanyagolhatná már a nokia rossz ránézni az elavúl kinézettére noha maga a rendszer azért viszonylag rendben van de alapjaitól kellene a kor igényeinek megfelelően újraírnia akkor meg inkább a friss rendszerükre koncentrálhatnának.
Ios megérdemelt helyén van remek rendszer bár a készülékek amiken működik brutálisan túlárazottak.
WP7 -re majd visszatérünk 1 év elteltével.
-
gombsadi
aktív tag
"A keresőcég nem áll
ezzel egyedül , a saját megoldásokkal
rendelkező két óriás ( Nokia, Apple)
kivételével a többi nagy gyártó is a Linux -
megoldásokat részesít előnyben, főképp az
Androidot ."Pali, szerintem itt a nokiat simán bele lehet venni Meego miatt, amit lentebb meg is említesz.
nagy csúsztatással az apple IOS is ebbe a családba tartozik ...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dji Mavic Pro fly more combo
- iPad Pro 11" M4 wifi Silver hibátlan akku 100% 3 hónap jótállás!
- ASUS ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti OC 12GB GDDR6X 192bit Videokártya
- RX570-es, RX580-as és RX5500XT eladó videó-kártyák - Garancia
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Bomba ár! HP EliteBook 8470P - i5-3GEN I 4GB I 320GB I DVD I 14" HD I W10 I Garancia!
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest