Új hozzászólás Aktív témák
-
DJS
tag
Vicces, hogy ezt is Ubuntu alól írom
(#52) sheratan
"az első szerintem az OO hülyesége, "paste special" és úgy illeszted be, ahogy szeretnéd..."
Nem."a másodiknál meg miért is figyelmeztetne? a windows-os programok szólnak, ha valamit olyan formátumba mentesz, ami máshol nem (biztosan) olvasható?"
Nem, de a Windows monopolhelyzetben van, a Lin meg nem. Az egyiknek alkalmazkodni kell, és az biztos nem a Windows lesz.(#53) dabadab
"Ja, a CD írást meg nyilván csak felhoztad, soha nem ellenőrizted: ugyanis a Jolietnél van konkrét lista arról, hogy milyen karakterek nem szerepelhetnek a filenevekben és erre a CD-író programok ügyelnek is."
Nem, sorozatosan belefutottam ebbe a hibába."Esetleg megemlíthetnéd azt is, hogy linuxos szövegszerkesztőkkel lehet 64 kB-nál nagyobb .txt-ket gyártani, ami problémát okoz(ott) a notepadnek, ez is milyen súlyos hiba a Linux részéről
"
Remélem, érzed a különbséget. A Notepad nem tud 64kb-nál nagyobb szövegeket kezelni, ezért ha ilyet adsz meg, gondolom kiírja, hogy túl nagy a fájl. Megpróbálod Worddel, és menni fog. Ha viszont te mint Kiss Pista kezdő linuxos felhasználó lementesz egy fájlt úgy, hogy a nevében kettőspont van, és Windows alól ezt nem tudod megnyitni, akkor nincs értelmes hibaüzenet, se semmi, csak nem tudod megnyitni, és kész. Egy hete sincs, hogy telepítetted a Linuxot, és máris az jut az eszedbe, hogy random módon tönkreteszi az állományaidat.(#54) bambano
"Openoffice egy alkalmazás, ami fut linuxon. Ha windowson is elköveti esetleg ugyanezt a hibát, akkor is a linux lesz a felelős?"
Az OpenOffice a de facto nyílt forrású irodai program, tehát nem mindegy, hogy képes-e rá vagy sem. Mondjuk ez az okostelefonokat annyira nem érinti."Arra meg, hogy mindenféle karaktereket raknak fájlnévbe, a windows szoktatta rá az usereket. saját dugájukba dőlnének?"
Mármint hogy a Windows rászoktatta az embereket arra, hogy olyan karaktereket rakjanak a fájlnévbe, amit nem is tehetnek bele? Nem, a Windows pont leszoktatja őket erről, ha egyáltalán, mert hibaüzenetet ad."de jó ötletnek tartom azt az itt már megjelent véleményt, hogy ne menjünk el linwin flém irányba."
Jó ötlet. Azért kezdtem ezt el, mert a cikk címe "a linux hódít az okostelefonok piacán". Okostelefonon szerintem többek között fájlokat szokás mozgatni, erre (is) való. De most néztem, hogy az Android konkrétan nem ezt a fájlrendszert használja, és simán lehet, hogy van valami eszköz rajta, amivel win-kompatibilissé teheti a fájlokat, még ha ez csak annyit jelent is, hogy kiszedi a nem megengedett karaktereket, meg kiterjesztést ad neki.Tudod, felhasználóbarátság. Az nem ott kezdődik, hogy csilivili felületeket rakunk be, hanem ott, hogy egyszerűen mozgatni tudod a nyavalyás irataidat.
-
DJS
tag
Vágólap: hát én örülnék neki, ha mondjuk formázott szöveget lehetne másolni. De nem megy, nemhogy alkalmazásból alkalmazásba nem, hanem még az OpenOffice különböző részein belül sem. Beágyazott objektumnak érzékeli, ha egyáltalán.
"#49: ami "weboldalt" le szoktak menteni, annak mindegy a kódolás"
Ja, azt nem mondtam ki, hogy a fájlnév kódolása eltérő... a weboldal tartalmát már értelmezi a böngésző, ahogy akarja, de Windows alól nem tudod megnyitni a "Linux: perfect for beginners?" nevű weblapot. Törölni se, egyébként. Ugye a Firefox ezen a néven (title tag) mentette le, és rögtön van benne két tiltott karakter is. Amiket Windows alól nem lehet megnyitni. És ilyenkor megy a szentségelés. (NB Linux alatt erre semmi sem figyelmeztet.)A kiterjesztésekkel is gondod lehet némely disztrónál. Ugye a Linux nem követeli meg, viszont anélkül a win nem tudja, mit kezdjen vele. NB a Linux alatt erre sem figyelmeztet semmi.
Távol vagyunk még a Linux évétől.
-
DJS
tag
"Furcsa hogy én ilyesmikkel nem találkoztam... amúgy sem használ a linux más kódolást... karakterkódolás az a weboldaltól függ, sokféle van, van ami unicode, van ami ansi, a böngészők mindet ismerik, és automatikusan beállítják, ha csak a webmester nem írta el a dolgokat (ilyenből adódó karakterhibákat pl winen tapasztaltam legtöbbször."
Ez megint a mérnöki szűklátókörűség. Az egy dolog, hogy a weboldal helyesen jelenik meg, mert a böngésző tartalmazza mindkét kódolást, és átállítja magát. De a weboldalakat néha le is szoktuk menteni, a lementett fájlt másolni, cdre írni, stb. Na ott már bajok vannak, mert se a linux, se a windows nem tartalmazza mindkét kódolást, és nem állítja át magát.
Windowsban vannak ezek a csodálatos letiltott karakterek, amiket a Linux nem tilt, az r=1-es user meg nem ismeri őket fejből, így ha a Linux alatt lementett fájlt akarod windows alatt megnyitni, akkor szívhatod a fogadat.
Talán most a Win7-ben már kijavították, azt nem tudom, de a jó böngésző még messze nem elég ahhoz, hogy a Linux használható munkaállomás legyen. Linuxra csak váltani lehet, visszaváltani nem, hacsak nem akarsz kismillió fájlt átkódolgatni gyanús shell scriptekkel.
-
DJS
tag
válasz
Sweet Lou 6 #34 üzenetére
"márpedig egy linuxnak kisebb az erőforrásigénye, mint egy mostani windowsnak"
Persze, hogy kevesebbet eszik, ha egyszer kevesebbet csinál. A Linuxban még normális vágólap sincs.
-
DJS
tag
"Amúgy átlaguser pont nem fut bele semmibe. Felrakja az alap linuxot, van rajta böngésző, meg azonnali üzenő. Ennyi kell a userek 90%-nak és ez bizony tökéletesen megy."
Azért azt nem mondanám, hogy tökéletesen megy. A Linuxon még mindig gyakrabban lehet belefutni flash hibába és hibás webalkalmazásba, mint winen. Ugyanazon böngésző ugyanazon verziójával is. Az ott készített és a netről lementett anyagok is más karakterkódolást használnak, mint a win, azaz ha küldesz valakinek valamit, az soskzor külön konvertálásra szorul. Ezek pedig a mobilos OS-eket is érintik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hobby rádiós topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kompakt vízhűtés
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- Mobil flották
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Házimozi haladó szinten
- DOOM - The Dark Ages
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5450 Intel Core Ultra 5 135U 4nm 32GB DDR5 érintőképernyős laptop Dell gari 2027.09.hó
- PlayStation 4/5 kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- PlayStation 5/4 kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- XBOX ONE/Series kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- XBOX Series S 512GB, 6 hó garanciával Bp-i üzletből eladó!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged