- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Netfone
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Interceptor #145 üzenetére
Pfff, fogalmad sincs miről beszélsz. A gömbölyű vs laposföld vita valójában csak a hattérhatalom műve, hogy eltereljék a figyelmet a valóságról: a föld banán alakú.
-
DraXoN
addikt
válasz
Interceptor #145 üzenetére
...és az alján csak denevérek élnek meg a Batman ...
-
törölt tag
válasz
Kisgépkezelő #141 üzenetére
Én ezt tudom. De akkor sem mindegy, hogy csapra szarsz, vagy szarra csapsz.
-
mzso
veterán
"Hmm, hol is építette az Intel az első nem USA-bel R&D főhadiszállását? Hol is fejlesztették ki a Skylake-et? Hol is van sok homok? Csak nem... ?
akiknél ott az olaj, ami az USA érdeke, azt az országot meg tudjuk ki irányítják. "
Most már kíváncsi vagyok, hogy kire, mire gondolsz, mert fogalmam sincs.
-
válasz
E.Kaufmann #135 üzenetére
Atlantisz, a magyarok őshazája, ahol máig élnek dinoszauruszok, melyről már készült dokumentumfilm-sorozat is a valódi helyszínen, csak nem használhatták a sziget eredeti nevét, mivel a jogok a Disney tulajdonában vannak, ezért csak sci-fi formában adhatták ki. A vörös hadsereget máig nem értem hogy sikerül mindig idekeverni, amikor nyilvánvaló az igazság. A vöröshadsereg anno Mátyás-király serege volt, amit később beolvasztott a feketeseregbe. A rakéta-porszívó magyar találmány, mely eredetileg az űr vákuumjából nyert volna energiát, de sajnos az olaj-lobbi tönkretette. Azóta egyéb eszközökkel próbálják újraéleszteni a projektet, részsikereket elérve. A földgáz pedig antlantiszi dinoszaurusz bélgáz, mely a város fő exportcikke.
-
-
válasz
E.Kaufmann #133 üzenetére
Tudjuk, hogy mindent ők irányítanak, gondoltam ez így 2017-ben már egyértelmű. Az AMD-t az arabok nyomták, akiknél ott az olaj, ami az USA érdeke, azt az országot meg tudjuk ki irányítják. Kína is hasonló beszállító, csak ott egy bábkormány van, hogy ne legyen olyan egyértelmű a helyzet. Oroszország pedig sosem létezett, a történelemhamisítók műve, s máig nagyon jól elfedik előlünk az igazságot.
-
E.Kaufmann
veterán
Ibiza strand? Az AMD-t meg egy időben az arabok nyomatták, náluk is sok a homok.
Amúgy akkor pl a TSMC miért nem állt át új technikákra? Ki tiltotta nekik? Vagy akár most is Kína meg a ruszkik is nyugodtan áttérhetnének más technikára. Sajna ebben a technikában van a tudás és egy halom pénz már befektetve. Ki kell sajtolni még annyit amennyit lehet. -
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ha a szokásos minőséget hozza az Intel, akkor az baj. Ide most jó átállás kell, nem az a szenvedés, ami 14 nm-es eljárásukat jellemezte. Vissza kell hívni a mérnököket, akiket Krzanich kidobott, mára tisztán látszik, hogy a "fiatalítás" nem jött be.
A "mi 10 nm-ünk olyan, mint a konkurens 7 nm" pedig igazából egy marketingbullshit. Az Intel belehajszolta magát ebbe a problémába, ugyanis egyszerű számként jellemezték a gyártástechnológiát, és elég volt azt elmondani a piacnak, hogy a kisebb szám a jobb. De ma már nem náluk van a legkisebb szám, így most magyarázni kell ezt, hogy miért lett most hirtelen jobb a nagyobb szám, de csak akkor, ha elé van írva, hogy Intel.
Az Intel magyarázata pont akkora baromság, mint a régi magyarázat, hogy a kisebb szám jobb. Egy gyártástechnológia egyszerűen nem jellemezhető ilyen korlátozott módon. És ma már marketingindok sincs ezt életben tartani, mert a konkurensek kisebb számot írnak a nm elé.
-
nkmedve
őstag
Talán rosszul fogalmaztam, az Inteles rész egy külön paragrafus akart lenni, függetlenül a Ryzen várható 20-25% órajelnövekedésétől. Ugyan így az Intelnél is reális lehet egy ilyen mértékű gyorsulás a következő években, de az még nem veszélyezteti a mostani versenyt (arra próbáltam utalni, hogy az elkövetkező időben én inkább valami egyensúlyt várnék a két gyártó között, nem pedig azt, hogy az Intel megint elhúzzon).
-
hokuszpk
nagyúr
a visszafele kompatibilitas mar most is erosen csorbatszenved, a 64 bites win pl. nem futtatja az ezereves 16 bites programokat.
mi lesz igy a mahjongommal ???
az mondjuk izgi lesz, ha a cpubol is kidobjak a szukseges reszt, akkor ha az uefi atallassal nem tortent meg egy kisebb bios ujrairas lesz szukseges, ha jolemlexem meg mindig tudok ms-dos -t, win95 -t feldobni, ( bar mar 5-6 eve nem probaltam ) ezekhez meg az kell, hogy 16 bites modban ebredjen a cpu. -
Az Ice Lake még mindig Nehalem-alapú, s az alábbi tudatában nem igazán érdemes elvárni tőle sokat, inkább csak teljesítmény / fogyasztás javulást:
Optimális esetben a Sapphire Rapids-nek kéne hoznia egy 20-30% körülit IPC-ben, hisz új mikroarchitektúrális alapokat hoz. De kicsit realistább módon gondolkodva inkább a fogyasztásra és a magszámra fognak rágyúrni.
A neten erről vannak pletykák, mégpedig hogy dobják a legacy részegységeket a magokból, ezzel spórolva nem kevés tranzisztort. Ez persze a visszafelé kompatibilitás kárára megy, szóval valamilyen szoftveres emulációra szükség lesz a régi programoknál, remélhetőleg OS támogatás szintjén. Ezt pedig mintha előrevetítné az is, hogy új hardver csak új windows-zal megy már most.
Ez az irány szerintem jó lehet abból a szempontból, hogy az agyonfoltozott x86 architektúrát megreformálják, hogy könnyebben növelhető legyen a teljesítmény, főleg annak tudatában, hogy a gyártástechnológiában lassan falnak ütközünk, s ennek bőven vannak már jelei, hisz nem csak a bérgyártók, hanem az Intel is problémákkal küszködik.
De ugye alapul még mindig a P6-ot vesszük, szóval a Netburst, Bulldozer vagy ne adj isten az Itanium jellegű újításokat nem szabad erőltetni, mert csak pofára esés lesz belőle.
-
nkmedve
őstag
válasz
hokuszpk #109 üzenetére
"azert megneznek egy 14 nm-es bulldozert, ha masban nem, fogyasztasban biztos jelentos elorelepese lenne..."
Az AMD a Bulldozerrel pont abba a hibába esett, mint az Intel a P4-gyel, kellett volna oda a 6-8 GHz, hogy versenyképes legyen. Ezen a maximum 4 (de inkább 3.6-3.8) GHz-ig skálázódó Glo-Fo 14nm gyártástech egyáltalán nem segítene. Persze egy 14nm-es max 4GHz-es Bulldozernek egész jó fogyasztása lenne, de teljesítményben durván le lenne maradva mindentől. Nem hiába kellett nagyon az a +52% IPC a Ryzennél.
Egyetértek abban, hogy egy egészséges hosszú távú verseny jót tenne, egyelőre úgy tűnik, hogy erre jó esély van (az elmúlt 10 évben először). A mostani Ryzen az arhitektúra legelső iterációja, van ott még tartalék bőven, már csak a gyártástech javulásával el lehetne érni kb. 20-25%-os teljesítménynövekedést (ugye Bulldozerből volt 5GHz turbós modell is, míg Ryzennél 4-4.1-nél kifullad a dolog).
Kétlem, hogy az Intel teljesen új arhitektúrája olyan hatalmas előrelépést fog majd hozni, annak idején a Nehalem sem volt olyan nagy durranás (azonos órajelű C2Q-nál kb. 20-25-kal volt gyorsabb egy i7-920 többszálas tesztekben, miközben az i7-et segítette a HT és a Quad Channel memória). -
hokuszpk
nagyúr
válasz
szmörlock007 #116 üzenetére
a tsmc ahol szintén van pénz lóvéra.
ez nagyon biztato
-
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #112 üzenetére
nem leiras, csak a bizalom teljes hianya.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
szmörlock007 #111 üzenetére
majd lehuzzak a sajat szintjukre
-
DraXoN
addikt
válasz
Geri Bátyó #112 üzenetére
szerintem a 14+ -t csak marketing okokból hívják 12nm-nek.
-
válasz
hokuszpk #110 üzenetére
A GloFo kicsit tényleg tökéletlen volt, de most van lehetősége átvenni a Samu fejlesztéseit és a 14 nm a kezdetektől jól működik, ráadásul átvett egy rakat szakembert az IBM-től. Talán nem véletlen, hogy a 14nm+ végül 12nm lett. Mivel valószínűleg jól sikerült. Jelen helyzetben nem írnám le őket.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
szmörlock007 #108 üzenetére
legyen igy. bar nemtom 28-20 nm korul miertis huztak be a kezifeket ?
az amd allitolag tervezett 20nm -re, aztan a gyartastechnologia hianya miatt nem lett belole semmi.
azota a glofoban nembizom, az a ceg meg sose tartott egy roadmapot sem. -
hokuszpk
nagyúr
"meglátjuk, szerintem ők is rájöttek talán a helyes irányra és képesek lesznek biztosítani megfelelő konkurenciát tovább."
azert az amdnek ehhez az iranyhoz az is kellett, hogy vegre elmozduljon a gyartastechnologia a 28nm -rol.
a bulldozer azert lett katasztrofa, mert megprobaltak a fejletlenebb gyartastechnologiara kitalalni valami okosat. hat nemjott be. azert megneznek egy 14 nm-es bulldozert, ha masban nem, fogyasztasban biztos jelentos elorelepese lenne...
remeljuk a legjobbakat, marminthogy mostantol joideig tenyleg lesz konkurrenciaharc. -
szmörlock007
aktív tag
válasz
hokuszpk #101 üzenetére
Üdv
Benne van de őszintén én nem lennék azért ilyen biztos benne. Az intel 10nm-énél ugyanis a riválisok 7 nm-e ugyanaz vagy inkább jobb lesz, ráadásul mire intel kijön normális 10nm-rel már a többiek 7nm-e is kinnt lesz valszeg. Aztán igen, jön az intel 7 nm, de nem látom, hogy a Samsung, Tsmc, Ibm-Glofo miért húzná be a kéziféket. Mire kinnt lesz az intel 7 nanó, a többiek is kinnt lesznek az 5nm-rel ami megint ugyan ott lesz.
-
válasz
hokuszpk #106 üzenetére
meglátjuk, szerintem ők is rájöttek talán a helyes irányra és képesek lesznek biztosítani megfelelő konkurenciát tovább.
Inkább úgy gondlom, a megtorpanás megint szoftveres téren lesz,főleg játékok terén, már látom előre, hogy új DX modell jön ami majd kiforr egyszer, többszálas rendszerek is kifújnak majd 12-16 szálnál. Addig persze lehet majd gyorsulni és fejlődni, de aztán elérünk oda,nem is olyan sokára, hogy megint jelentős IPC növekedés kellene, vagy egy teljesen új modell, akár kvantum, akár bármi más...és szerntem ez most már nem évtizedekben mérhető. -
válasz
E.Kaufmann #103 üzenetére
Te Hol láttál olyat hogy ez örömteli?
hokuszpk: Szerintem, lesz fejlődés minden téren, nem 1-2 %. Már az Icelake is más konstrukcióra épül, utána meg jön az új arcitecht.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #103 üzenetére
ez egyaltalan nem oromteli, de ez a realis forgatokonyv. es ismet jon majd a generacionkenti 1-2% ajandek, amivel be kell erjuk.
* felteve, hogy addig nem talal ki valaki valami gyokeresen ujat, mondjuk beernek a quantumbitek vagy ilyesmi
-
hokuszpk
nagyúr
en nem irom le az Intelt, sot. erosen ketelkedem benne, hogy a glofo 7nm -je meglesz idoben, es a zen2 akadalymentesen piacrakerul.
most talan lesz egy kis paritas, ez az Intel fele 14nm++ meg a glofo 12nm -je valahol egal lehet, de szvsz 2020-22 utan ujra intel dominancia varhato. -
a cikk amit linkeltem pont arról szól, hogy a 14 nm mekkora szívás volt nekik, jó darabig nem is profitáltak belőle semmit, sőt, ezért kell nekik kihozni belőle amit tudnak.
A mérnökökkel viszont valóban megszívták, kár volt és hiba volt. szerintem igazából mosta 10nm azért fontos nekik, hogy addig kihúzzák, amíg nem jön a 7 nm az új gyárukból, de azért nem szabad leírni őket,szerintem ha megrázzák magukat akkor ott lesznek a nehézségek legyűrése után. -
hokuszpk
nagyúr
az idezett cikkbol volt az idezett mondat.
szoval a konkurrencia a kanyarban sem volt, nomeg a 14nm -nek meg kell terulnie, ezert - valoszinusitem - az Intel nem forditott nagyobb eroforrasokat a 10nm gondjainak megoldasara, - pl. elzavartak az oreg tapasztalt mernokoket is - inkabb ugygondolta raer, csusztathato.
most meg hirtelen lett konkurrencia, kene a 10nm a lepeselonyhoz, de a 'szent megterules' miatt nincsenek megoldva a problemak... -
mekker
őstag
válasz
Kisgépkezelő #91 üzenetére
Több tranyó volt bennük?
-
wsanyi
aktív tag
Minek hozzanak 10 nm-en procit, ha nincs konkurencia? Nincs ott gond, csak ezt hívják fejős tehén effektusnak. Addig húzom ki a pénzt egy termékből, ameddig csak lehet. Aztán ha csökken a kereslet, kihozok vmi újat. Mint pl. szerver vonalon a Skylake X. Csak AMD oldalon ott van az EPYC, ami nagyon erős ellenfél lett, de a gyártók és emberek agyán ez még nem ment át. Kevesebbet fogyaszt, jobb az ár/érték aránya is, jobb a perf/W aránya is, és szervereknél a második érték a legfontosabb. Azért 2 utas rendszerben teljes terhelés mellett 100W-tal kevesebb fogyasztás az már tényleg soknak tekinthető, főleg, hogy ipari áram, és 7/24-es üzemről beszélünk. Az napi 2,4 kW, az havi átlag 70 kW, de legyen csak 65. Azt szorozzuk fel 100 Ft-tal. 6500 Ft/szerver/hó. Egy datacenterben nem 1 szerver szokott lenni, hanem több ezer is akár. De legyen csak 1000. Az 6,5 m Ft/hó. Az pedig 68 m Ft/év. 1 szervernél pedig 68 e Ft/év. Szerintem azt a pénzt el lehet költeni bőven másra is, pl. fejlesztésre, vagy csapatépítésre, reklámra stb-stb.
-
DraXoN
addikt
anno 90nm-en szenvedett az intel, az is késett (úgy emlékszem) és sok idő után is folyamatosan voltak gondok azzal (bár azokat hírhedt p4eket gyártották raja, amik nagyon melegedtek). az amd 90nm-e jobb volt...
amd-nek anno 65nm-el volt hasonló gondja. miután "jó lett" se volt az igazi...
azért most már az eredeti tervekhez képest sokat késik a 10nm, vagy "tökéletest" akarnak, vagy valami nagyon nagy gáz van (volt) vele.
az eddigi megfigyeléseim alapján, ha valahol gond van már a bevezetés előtt, az kifutásig se fog megoldódni teljesen...
-
válasz
Geri Bátyó #86 üzenetére
Ha hozza a szokásos minőséget ezen a téren az Intel, akkor az a 10 nm akár előrébb is mutathat,-(de az biztos, hogy utolérheti,)- mint a konkurencia 7nm variánsa.
Az új gyáruk, ahol majd a 7 nm lesz állítólag Star wars lesz, nagyon fogadkoznak. -
válasz
Geri Bátyó #86 üzenetére
Tényleg! Mi van az EUV-val? Már a 14 nano-nál is gondolkodtam, hogy a hagyományos levilágítás lehet a ludas, de a 10 nano-t már a mindenféle trükközéssel is majdnem lehetetlen. Nem ez az Intel fő problémája?
-
-
Az lesz a Nehalem utolsó komolyabb iterációja:
Nehalem (tock) (új arch)
Westmere (tick) (32nm shrink)Sandy Bridge (tock) (új arch)
Ivy Bridge (tick) (22nm shrink)Haswell (tock) (új arch)
Broadwell (tick) (14 nm shrink, de desktopra nem igazán volt)Skylake (tock) (új arch)
Kabylake (what...) (optimalizáció)
Coffee Lake (...the...) (6 magra skálázás)
Cannonlake (f... tick) (10 nm shrink, de desktopra nem igazán lesz)Ice Lake (tock) (új arch)
Tiger Lake (sproing!) (optimalizáció)És innentől jön az új.
-
AusWolf
őstag
Kérdés, hogy ez az új architektúra mennyire lesz új. Lesz-e Pentium 4 - Core 2 szintű ugrás, vagy csak annyira lesz új ez is, mint a Sandy Bridge-hez képest az utódok. Merthogy az Intel manapság már azt is új architektúraként reklámozza, ha csak egy tranzisztort egy nanométerrel arrébb raknak.
-
válasz
E.Kaufmann #78 üzenetére
Egy 10Ghz-es hullám hullámhossza 3 cm ott már nagyon brutális stabilan tartani a lapkát, gyanúsan közelíti a fizika határait. Kb. negyed lambda lehet a chip max. mérete, de már az is nagyon sok.
-
E.Kaufmann
veterán
Abból, hogy 5 év alatt eljutotta 200 MHz-ról 1 GHz-ig, és ebből úgy gondolták, ekkora ugrás még mindig lehetséges.
Most lehet itt mondani, hogy fizika vagy anyagtudományok. Hogy eleve az architektúra nem is volt soha képes erre, vagy nem tudtak elég jó minőségben gyártani ehhez az órajelhez kis feszültség mellett, azt nem tudom. Vannak elég nagy órajelű tranzisztorok 10 GHz környékén, de tudom, megint más párszáz milliót betuszkolni egy lapkába, mert már ilyen kis helyen is feleekkora freki mellett érdekes dolgok tudnak történni. -
nkmedve
őstag
Lehet valami speciális tesztben, ami használja a modern utasításkészleteket, de egyébként azonos órajelen kb. 50-60% különbség van legtöbb tesztben, talán még annyi sem.
A PH-n volt teszt ahol kijött, hogy a Skylake átlagban 35%-kal jobb IPC-ben a Nehalemnél ([link]). A Nehalem pedig 15-20%-ot ver a Core 2-re általában (van ahol csak 10%).Ahol sokat fejlődtek a procik, az a teljesítmény/fogyasztás, és a maximális/turbo órajelek. Abszolút IPC-ben olyan hatalmas előrelépés nem volt, ezért tartunk ott, hogy pl. egy Sandy i5-i7 is elég majdnem mindenre.
A Broadwell volt as utolsó érdemi előrelépes IPC-ben, onnan teljesen kifulladni látszik a fejlődés. -
válasz
E.Kaufmann #74 üzenetére
ha az anyagtudományok Ha a fizika megengedte volna inkább
Azt a 10Ghz nem tudom, hogy gondolták.
-
Az ok, hogy alapjaiban régi arch, mint ahogy a ryzen is az marad.
A cikkben viszont ez van írva:"kap új alapokra épített processzormagokat, szintén új alapokon nyugvó IGP-t, nyilván nem fog hiányozni a szokásos körítés, mint a memóriavezérlő, a PCI Express vezérlő, és ami még kell a PC-s működéshez. Ami viszont érdekes, hogy elképesztően ki lesz tömve fixfunkciós blokkokkal is. Lesz benne egy úgynevezett computer vision koprocesszor, ami mellé egy combos is ISP társulhat,"
Tehát a dizájn itt is már merőben más irányt vesz fel, amit ezek szerint 1 vagy 2 évig akarnak csak megtartani?
-
Az szerintem a Skylake-hez viszonyítva lesz új. A Kaby Lake és a Coffee Lake szinte semmit nem hozott / fog hozni architektúrálisan. Az Cannon Lake már igen, de az meg csak kevés maggal jön, ezért desktopra effektíve az Ice Lake fog elvileg hozni olyan mikroarchitekturális változást, mint a Skylake. Az általad linkelt hírben az érdekesség az, hogy egy halom fixfunkciós egységet is lehet majd hozzátársítani az Ice Lake-hez.
De az összes fenti processzor még mindig a Nehalem alapjait használja. A hírben említett viszont ezt már dobni fogja, teljesen újak lesznek az alapok.
-
<Lacy85>
addikt
válasz
E.Kaufmann #65 üzenetére
Ebben is van igazság, de szerintem nem a szerencsétlen proci hibája, hogy tetü lassú a hdd.
Valószínűleg már rég nem itt tartanánk, ha tényleg lett volna verseny, de azért így sem mondanám, hogy az elmúlt ~10 évben stagnált a teljesítmény.Amúgy a régi rendszerrel, meg a mostanival is sima hhd-t használok, és bőven észre lehet venni így is a változást.
Mondhatni ég és föld. -
-
-
bindike01
aktív tag
Korábban volt FX 8350 em. Mondom tők jó...Ahha vettem egy I5 öt és jobb lett minden......Ráadásul még ingyen IGP is volt hozzá. De volt am2 am2+ am3 am3+ fm2+ is volt. Nem tudsz újat mutatni és mondani nekem amd oldalról. Havonta cseréltem a gépemet hobbiból.
Már akkor meglepődtem amikor egy AGP s 478 as pentiumon úgy futottak az akkori játékok mint a sicc..HD 3XXX kártyával és 2 gb memóriával. Akkori játékok Tomb Raider Mass Effect 2 Borderlands ilyenek. Akkor is az amd hol volt? 4000+ athlon 64? Igen akkor olyanom volt mert nem volt pénzem intelre.
Akkor tudtam venni core 2 quad ot amikor külföldöd dolgoztam. Akkor is használtan 70000 ért. Na akkor Crysis és hasonlók mentek akkor is hol volt az AMD??
Vicc ez a fanságfa.zság. Na kijött belőlem. Talán még a phenom volt valamire való.
-
bindike01
aktív tag
Mivel csak ez a 2 cpu van így sok választás nincs de ettől nem vagyok FAN . Csak a jobbat választom. Amíg be nem jött A RISKA egyértelmű intel volt a favorit szerintem mindenkinek..Akinek nem annak nem volt pénze intelre!! Ennyi az egész. AMD egyenlő olcsó gamer gép ez volt a mottó a riska előtt. És ha más nem így gondolja hozzon fel más érvet mint az ár.
-
nkmedve
őstag
Nem árt egy kis fejlődés az arhitektúrában Intel oldalon sem, a Nehalem óta jó ha volt 45-50% IPC növekedés, sőt a Core és Core 2 sincs annyira lemaradva ilyen tekintetben. A gyártástech fejlődése volt eddig a teljesítménynövekedés fő motorja, de ha gondok kezdenek lenni 7-10nm-en akkor nagyon fog kelleni a lényegesen magasabb IPC. Kíváncsi leszek, hogy el mernek-e szakadni a P3-as alapoktól, és kockáztatni egy újabb Netburst-ot (vagy mondhatnánk a Bulldozer-t is).
-
snecy20
nagyúr
válasz
kago akira #51 üzenetére
Ami a Windows-t illeti, lényegében csak az SSD megjelenése hozott az oprendszer gyorsaságát tekintve lényegesebb változást. Pedig akár a DDR4, akár egy gyorsabb proci megmutatkozhatna a gyakorlatban, csak nincs így...
-
margithid
veterán
válasz
bindike01 #39 üzenetére
Ezt adom!
Nekem is 3770 van és egy 4770, munkára, virtuális gépeket futtatok 7/24ben.
Remélem még pár évig kihúzom ezzel a két géppel, de ha nem, akkor is megnyugtató, hogy amd már elhozta a megfizethető kategóriába a 8 magot és intel is kijött a 6 magos CPUval.
Ami engem még érdekelne az a fogyasztás, elég durva, hogy 65 W-ba belefér már a 6/12 intelnél, remélem jövőre már lesz nekik is 8/16-os procijuk!Ami még jó lenne az a megfizethető passzív hűtésű mobil CPU, 8. generációs core M-re elszek kiváncsi, meg, hogy amd bepróbálkozik-e ebbe a szegmensbe!
-
kago akira
tag
Érdekes amit itt sokan irnak. Én nem látom azt hogy direkt húznák intel részről a dolgokat. Egyszerüen eljutottunk szerintem oda hogy szinte bármelyik processzor kepes az otthoni, irodai(filmes, netes, exles) feladatokat rohogve ellátni. Söt mivel a 2000res szériával kb a sz elmult 17 év játékait meg lehet hajtani, persze nem max grafikán ezért egy 15-20ezer forintos használt procival is vigan el lehet lenni.
Másik dolog hogy kb win7 ota alig fejlodott valamit a rendszer ezert amig ott nem lesznek gyokeres változások addig a nyers erő sem adodik át hiaba kuzdenek.
Másik téma hogy én fél éve épitettem 3470re egy uj configot. Csak a lap proci ram az ami nem uj. Demar tobbszor atgondoltam a fejlesztest. Viszont az hogy zen vagy uj intelbe fektessem elotte van egy oriási akadáj. A memoria árak. Most harmad árban van 8 giga ram amit ez a 5 éves cpu használ. Az ujhoz illene azert 2x ennyi.na az meg most majdnem egy processzor ára. Itt kéne nagyot lobbizni az intelnek hogy az aki valtana annak legyen eséllye.mert aki 22ért vesz 4magos pentiumot annak ne ugyan annyi legyen a memoria koltsége. Mert igy inkabb vesz egy 3470et2x annyi ramal jobb teljesitmeny arannyal..
-
bindike01
aktív tag
-
kromatika
veterán
Igen haloványan hangzik.
-
core i7
addikt
válasz
E.Kaufmann #42 üzenetére
Igen Nehalem Sandy korszakból nagyon sok emberbe beépült az Intel meg az i5 i7 szó és sokan maradnak intelnél mert annyira nem követik a fejlődéseket Így sok intel fan lesz még 1 darabig aki minden áron Intelt akar
-
törölt tag
Az öntanuló chipet ezekbe nem is tervezik belerakni?
-
-
bindike01
aktív tag
Ha megnézed már most nevetségesen alacsony ára van a 6 ik generációnak. Persze I5 öt nem vennék mert szinte 10 15 öt hozzápótolsz és van egy I7
De ha bejön a 8 gen akkor tuti le fgnak menni a cpu árak remélhetőleg mivel elvileg "30 40 % a 7700K és a 8700K között" Szóval lesz még itt olcsóság!!
-
ribizly
veterán
Ha ez így megy tovább, akkor nem lesz más választásunk, mint hogy AMD-t "kell" majd venni.
Én nem értem miért csinálja ezt az Intel.
Nem akar vagy simán csak nem tud kilépni a saját árnyékából?@(#39) bindike01
Hasonlóan gondolkodom én is a 3770k-mal amúgy.Persze már szemeztem itt a 6800k-val, de egyelőre várok.
-
bindike01
aktív tag
Hm még jó hogy az Ivy Bridge teljes mértékben kiszolgál egy komolyabb VGA val. Sőt szerintem egy 3770 még a mai napig erős proci egy megfelelő lapban. PCI ex 3.0 egy jó Z s lapban 2200 ig is tolhatod a memóriákat.De 1600 on is kitűnő. Én tuti nem fogok váltani ..minek? Majd ha lement a 8 ik gen ..Akkor éri meg váltanom. Addigra jön az Ex 4.0 5.0 is..ddr 5 memóriák. Egyetlen hátulütője ha meghal a lap akkor nehéz szerezni!
-
csongi
veterán
Ettol meg messze vagyunk. Ha viszont valaki komolyan venne, es szoftveresen neki fekudne, es a mobil eszkozok iranya egy picit valtozna, igen nagy csapast lehetne merni a Laptop piac megmaradt szeletere, vagy az irodai munkallomasokkra.
Lasd, Dex, kezdo probalkozas, de megis csak valami. Igaz a Samu mar szivatott le jopar embert, ilyen igergetessel, es masok is.
Biztosan folyik a felmeres, hany felhasznalo el vele, vagy mik az igenyek.
Ha az alacsonyabb arfekvesu keszulekek is megkapjak akkor lesz egy kis fejvakaras.
Persze ehhez kell a google is. Kivancsi vagyok mikor lesz teljes resze az Androidnak.
Ms elindult ebbe az iranyba, de mielott revbe ert volna kihatralt.
A valos oko a hatterbe vannak. Intel bacsi kicsit durci lett volna, ha ARM cuccokon fut az asztali kornyezetet.
Es kis irodai gepkent mukodnek. Az osszefonodasuk nagyon regi. Mindig is inteles kornyezetre fejlesztettek.
Szoval ido kell ehhez. Idovel a kritikus tomeg megno, es akkor mar lehet nem tehet semmit.
Kinaba leszerepelt a mobil szegmensbe, pedig kvazi ingyen adta. Minden inteles cuccon rajta volt a Win.
Megis az ARM es win parositas jobban fogyott. Ezert intel kiszallt, es gyorsan kovette az MS..
Egyenlore a Google nem tamadja ezt a szegmenst. Gondolom globalisan ez meg nem megoldhato, es nagy lenne a veszteseg, vagy a szegemnsbe kialakulo munkanelkuliseget nagyon nehez lenne ujra alkamazni. Az pedig csak ellenszenvet keltene a goggleval szemben.
Egyebkent szepen terelodik ebbe az iranyba. Nah majd akkor veszek 150k+ telefont -
Nyugis
senior tag
Üdv
Az intel nagyon nem tud hibázni.
Bármi is lesz az uj proci és mindegy mikor jön ki eléggé sokan be fognak rá fizetni.
Kivancsian várom az uj procit hogy mit fog tudni és mivel fog többet adni a mostaninál! -
4-5 év rengeteg idő ezen a területen, addig még 10x változhat az üzleti stratégia...
Mondjuk jelenleg egy normálisabb procival simán ki lehet húzni azt az 5 évet. -
core i7
addikt
Nagyon messze van ez még jelenleg elég nekem még a 6 magos Nehalem is
-
awexco
őstag
-
awexco
őstag
válasz
sh4rkk1ll3r #29 üzenetére
Intel töke rendesen satuban van akár látják akár nem . Befuccsolt/törölt projektek sorát lehetne sorolni utóbbi 10 évből. Érdekes téma az , hogy merre tovább. illetve , hogy kivel szövetkezzen .
Van ötlete valakinek , hogy merre vezet tovább az Intel útja ? Pl a neuronos téma érdekes lehet. De borzasztó erőforrásokat igényelhet a kifejlesztése a 0-ról. (mint cpu nem mint cél eszköz )
-
sh4rkk1ll3r
csendes újonc
Valahova menekülnie kell az Intelnek. És sajnos nem az AMD miatt.
Hanem a mobil chipek piszokgyors fejlődése okán.
Egyikünk sem akar abban a PC korban élni, ahol a csúcs okostelefon számítási teljesítményénék csak párszorosát hozza a PC, de csak sok-sokszoros fogyasztással/hanggal/hővel.Persze, tudom, ez még messze van. De látjuk hogy a távolság csökken, és gyorsuló ütemben.
-
donpeal01
csendes tag
Én voltam olyan hülye, és beruháztam Kaby Lake-re. Gondoltam majd fejlesztek. Legközelebb AMD.
-
Az x86-ot mondjuk ideje lenne már kidobni, de sajnos ez elég sok ok miatt gyakorlatilag lehetetlen. Esetleg ha valaki hoz egy olyan architektúrát ami képes értékelhető sebességű x86 emulációra. De ha ezt az Intel teszi meg, azzal kb csak az AMD kivégzése lenne a célja, szóval ezt inkább ne kívánjuk.
-
Ha brand alapján nézzük, akkor a Nehalem. (2008)
Ha az alapok desktop megjelenése alapján, akkor a Core 2. (2006)
Ha az alapokat úgy általánosságban, akkor a Pentium M. (2003)
Ha az alapok alapját, akkor a Pentium 3. (1999)
Ha a linuxoknál lévő i686 architektúra jelölést nézzük, akkor a Pentium Pro. (1995)
Ha pedig szó szerint architektúráról beszélünk, akkor az i386. (1985)
-
awexco
őstag
Az Intel mikor váltott utoljára architektúrát ???? A mostani nem a p3-centrino vonal toldozgatása ha szigorúan vesszük ? ill mi számít annak ?
-
Én egy AMD E350-en játszottam végig minden nekem tetsző játékot kb. 2003-2005-ig játéktól fűggően.
Az elkövetkező 5 évben eljutok úgy 2007-9-ig, a most 40K-ért vásárolt AMD A10-5800K gépen, utána majd veszek egy Zen magos APU konfigot 40k-ért, és így tovább.
Így átélem ugyanazokat, csak a pénzt nem erre, hanem értelmes dologra költöm. Pl. pálinka. -
Sinesol
veterán
Fene tudja, nálam főleg altalanos multimedias felhasznalas+jatekok vannak terítéken.
Szerintem az évente kijövő 3-4 játék miatt, ami valósan többet használ 2-3 magnál, neadjisten 4-nél szerintem nekem nem éri meg váltani...ráadásul az a pár nagy AAA cím is csak olyan, hogy 1-2 nap alatt kitolja az ember, aztan megy vissza jatszani az értelmes gamekkal, amikben tényleg van tartalom hosszabb távon is. -
troviko
senior tag
Márciusban vettem 7700K-t, 2025-27 körül tervezem cserélni, addig csak kijön valami. Nem is az új architektúrákra leszek kíváncsi, hanem arra, hogy mi következik azután, hogy elfogy a gyártástechnológia. Talán 3 nanométer lesz a vége, de mi lesz utána?
-
winhate
őstag
Remek és ismét 10 év alatt kb 2x max 3x teljesítménynövekedés lesz a mostanihoz képest ?
Húdejó...Szánalmas már ez az egész.
Majd ha min. 20x gyorsabb lesz mint az x5650 em akkor veszek
(egy szálon akár)
Akkor se adok érte többet mint ezért -
Pécsi gyerek
addikt
Cikk elején lemaradt 2 db betű a csuszásnál
-
snecy20
nagyúr
Akinek 486-osa van, már várja ki azt a pár évet!
-
törölt tag
Hajrá!
-
Hmmm, az még nagyon messze van. Itt a nagy lehetőség az AMD előtt, a Zenben biztosan van még tartalék...
-
Jó, akkor nem kapkodok, hanem kihúzom addig Skylake-kel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Linux kezdőknek
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- TCL LCD és LED TV-k
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Ford topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- i5-8400 Processor, 6 mag, Max Turbo 4.00 GHz, ajándék hűtővel-elkelt TheCrafter22, értékelésre vár
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Core i7 9700 processzor - 6 hó garival
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700X Processzor!
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest