- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- iPhone topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
nkmedve
őstag
válasz
hokuszpk #109 üzenetére
"azert megneznek egy 14 nm-es bulldozert, ha masban nem, fogyasztasban biztos jelentos elorelepese lenne..."
Az AMD a Bulldozerrel pont abba a hibába esett, mint az Intel a P4-gyel, kellett volna oda a 6-8 GHz, hogy versenyképes legyen. Ezen a maximum 4 (de inkább 3.6-3.8) GHz-ig skálázódó Glo-Fo 14nm gyártástech egyáltalán nem segítene. Persze egy 14nm-es max 4GHz-es Bulldozernek egész jó fogyasztása lenne, de teljesítményben durván le lenne maradva mindentől. Nem hiába kellett nagyon az a +52% IPC a Ryzennél.
Egyetértek abban, hogy egy egészséges hosszú távú verseny jót tenne, egyelőre úgy tűnik, hogy erre jó esély van (az elmúlt 10 évben először). A mostani Ryzen az arhitektúra legelső iterációja, van ott még tartalék bőven, már csak a gyártástech javulásával el lehetne érni kb. 20-25%-os teljesítménynövekedést (ugye Bulldozerből volt 5GHz turbós modell is, míg Ryzennél 4-4.1-nél kifullad a dolog).
Kétlem, hogy az Intel teljesen új arhitektúrája olyan hatalmas előrelépést fog majd hozni, annak idején a Nehalem sem volt olyan nagy durranás (azonos órajelű C2Q-nál kb. 20-25-kal volt gyorsabb egy i7-920 többszálas tesztekben, miközben az i7-et segítette a HT és a Quad Channel memória). -
-
válasz
hokuszpk #110 üzenetére
A GloFo kicsit tényleg tökéletlen volt, de most van lehetősége átvenni a Samu fejlesztéseit és a 14 nm a kezdetektől jól működik, ráadásul átvett egy rakat szakembert az IBM-től. Talán nem véletlen, hogy a 14nm+ végül 12nm lett. Mivel valószínűleg jól sikerült. Jelen helyzetben nem írnám le őket.
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
hokuszpk #101 üzenetére
Üdv
Benne van de őszintén én nem lennék azért ilyen biztos benne. Az intel 10nm-énél ugyanis a riválisok 7 nm-e ugyanaz vagy inkább jobb lesz, ráadásul mire intel kijön normális 10nm-rel már a többiek 7nm-e is kinnt lesz valszeg. Aztán igen, jön az intel 7 nm, de nem látom, hogy a Samsung, Tsmc, Ibm-Glofo miért húzná be a kéziféket. Mire kinnt lesz az intel 7 nanó, a többiek is kinnt lesznek az 5nm-rel ami megint ugyan ott lesz.
-
válasz
hokuszpk #106 üzenetére
meglátjuk, szerintem ők is rájöttek talán a helyes irányra és képesek lesznek biztosítani megfelelő konkurenciát tovább.
Inkább úgy gondlom, a megtorpanás megint szoftveres téren lesz,főleg játékok terén, már látom előre, hogy új DX modell jön ami majd kiforr egyszer, többszálas rendszerek is kifújnak majd 12-16 szálnál. Addig persze lehet majd gyorsulni és fejlődni, de aztán elérünk oda,nem is olyan sokára, hogy megint jelentős IPC növekedés kellene, vagy egy teljesen új modell, akár kvantum, akár bármi más...és szerntem ez most már nem évtizedekben mérhető. -
a cikk amit linkeltem pont arról szól, hogy a 14 nm mekkora szívás volt nekik, jó darabig nem is profitáltak belőle semmit, sőt, ezért kell nekik kihozni belőle amit tudnak.
A mérnökökkel viszont valóban megszívták, kár volt és hiba volt. szerintem igazából mosta 10nm azért fontos nekik, hogy addig kihúzzák, amíg nem jön a 7 nm az új gyárukból, de azért nem szabad leírni őket,szerintem ha megrázzák magukat akkor ott lesznek a nehézségek legyűrése után.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Asztalos klub
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- TCL LCD és LED TV-k
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hobby elektronika
- NBA és kosárlabda topic
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest