- Yettel topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
Új hozzászólás Aktív témák
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
Schuler888 #49 üzenetére
CoconutBattery-t használtam, ez működik minden (általam használt) Apple termékkel, és pont elég információt ad. Pl. iPhone-on by default egész számként látom az akksi kapacitását, míg iPaden még így se. Van jobb eszköz erre szerinted, vagy te mit használsz / ajánlasz?
#48: nálam ilyen eszközök vannak, mást nem tudok megnézni. Na meg gondolom gyártónként eltér a % értelmezése stb., de egy iránynak szerintem is jó teszt volt
-
Somatom
veterán
-
thiclyoon
aktív tag
Na, kb. egy hétig nézegettem a dolgokat, tapasztalatok:
(A %-ok mindenhol az akksi aktuális max kapacitása / gyári tervezett kapacitásra utal, NEM a konkrét töltöttségi szintre!)
Első eszköz: iPhone SE (a régi), 13.5.1-es iOS, 1599 mAh kapacitással kezdett (98,5% a kapacitása a gyárihoz képest), 62 ciklussal, azóta folyamatosan töltőn volt (sima, nem gyorstöltő, néha átkerült a géphez, ami szintén sima töltőnek tekinthető inkább). Aktívan volt tesztelésre használva, volt köztük huzamosabb órákig aktív képernyő, de minden nap volt 12-14 óra teljes nyugalma. Eredmény: pöccre ugyanannyi minden értéke, vagyis 1599 mAh a kapacitása, mely 98,5%-ot ér, és 62 ciklust mutat.
Második eszköz: hasonlít az előzőhöz, még az OS verzió is megegyezik a telefon típusán túl, viszont 187 ciklusról, 1430 mAh-ról és 88,1%-ról indult, Teljesen végig (sima, nem gyors)töltőn volt, egy percre se lehúzva. Volt képernyőideje, de nem annyi, mint az előzőnek. Eredmény: 187 ciklus, 1416 mAh, 87,2%-os akksikapacitás.
Harmadik eszköz: saját, mindennap használt eszköz (iPhone SE, de 2. gen), 14.5-ös rendszeren volt végig. 205 ciklusról, 1776 mAh-ról indult 97,5%-kal, a végén 212 ciklus lett, 1759 mAh-val és 96,6%-kal. Átlagos használat volt, néha egyhuzamban több óra SOT, nyilván este neki volt több órás pihenője. Töltési stratégiám a 20-80-ban tartás volt (többnyire sikerült), estére sosem hagytam töltőn. Mivel a többi eszköz sokat foglalt, meg ha már úgyis teszt, akkor gondoltam ezt az eszközt egész végig csak vezetékmentesen töltöttem (igaz, alacsony teljesítménnyel, 5W-tal). Lassú volt (a sima kábel is kb. ennyivel tölti, de vezetékmentesen több a veszteség), és sokkal melegebb lett mindig a telefon - már-már rémisztő szinten amúgy. Előnye nem sok volt, az biztos.
És végül egy teljesen más random adat: egy 6. generációs iPadot (128GB / wifi only) hagytam merülni. 04.29-től egészen mostanáig (tehát 14 nap alatt) 60%-ra merült le. Erről csak annyi infóm van, hogy 14.4-en van (és volt), és a végén 26 ciklus, 8581 mAh és 97,2% volt az akksi, a kezdeti állapot nem ismert. Ez nem volt a teszt részese, csak mint fun fact.
Egy plusz infó: kb 3-4 nap alatt teljesen lemerül az első két iPhone akkor is, ha hozzá se nyúlok.
Hát, őszintén nem tudom, volt-e értelme a tesztnek. Nekem az jön le, hogy gyakorlatilag ha az almás eszköz töltőn lóg, akkor nem az akksit gyilkolja, hanem kábelen szedi az energiát. Szerintem ez mindenképp jó hír, így csak maga a 100%-on tartás nyírbálhatja az akksit.
A vezetékmentes töltők nagyon elásták magukat nálam, eddig se nagyon használtam, de ez a melegedés elég brutális. Érzésre 10% vezetékmentes töltés annyit melegített mint 60-70%-nyi vezetékes (ugyanakkora teljesítmény mellett).
Ha segített, örülök, ha nem, nekem akkor is érdekes volt, nem gondoltam volna, hogy (legalább az első telefon) 0 degradálódással megússza a végig kábelen lógást
-
7Heads Drago
veterán
Ez is ferdítés mivel fentebb nem simán csak a 2 napos töltésről van szó, hanem mellette még 6-7 óra Sot-ról is. A legtöbb mobil nyomkodás nélkül simán elvan 3 napig is. (sőt lehet tovább is) De itt nem ez volt a feltevés.
2 nap alatt egy töltéssel 6-7 óra képernyőidő és ezt 2 éves korában. Túl sok nincs ilyen. -
7Heads Drago
veterán
válasz
Depression #41 üzenetére
Marhaság. Alul a cikk kommentjében is írják.
Akkor nézd a második cikket vagy a 10-iket. Mind azt mondja hogy mire a gyors töltés miatt jelentős romlás következne be már régen másik telo lesz a zsebedben. -
janeszgol
félisten
válasz
Schuler888 #33 üzenetére
Én mindig úgy töltöm a készülékem. Éjszaka rá, és majd reggel leveszem (1 vagy 2 amper). Nappal ritkán töltök rá. (Ha kell, akkor nyilván nem teljesen a jelzésig. Pl 35%-ról mondjuk 60%-ra csak.)
Teljesen jó így. -
beno52
tag
A FLIP design eddig is jobban bejött, mint bármelyik másik hajlítgatós, de ez a mostani a legpofásabb. A külső kijelző nagyon mutatós lesz, ha ilyen marad mint a képen.
-
Depression
veterán
válasz
7Heads Drago #39 üzenetére
"Hogy miért káros mégis a gyortöltés? Mert vizsgálatok bizonyítják, hogy az akkumulátor maximális élettartamának megőrzéséhez egy okostelefon töltési rátáját 1 coulomb (1C = 1 mAh) alatt kell tartani, "
Ez van az első cikkben, azaz szerintük az én telefonomat 5000 órán át kellene feltölteni, hogy jó legyen, és ezt linkeled be cáfolatként? -
doooo
veterán
válasz
7Heads Drago #38 üzenetére
"Kinek mi az átlagos."
Ugyan... mindannyian nagyon jól tudjuk mi az átlagos. Mivel ez nem vélemény kérdése. Mondok még jobbat, én sem feltétlenül töltöm naponta a mobilomat. És mégis elfogadom az egyszerű tényt, hogy az emberek döntő többsége igen. -
7Heads Drago
veterán
-
7Heads Drago
veterán
-
Jakesz
addikt
Előttem már leírtak mindent. A kommunikációjuk persze, hogy az, hogy a gyorstöltés káros, mivel az üzletpolitikájuk ezt kívánja meg, hogy a vásárlóközönségüknek ne legyen fontos, mert nem kapják meg (csak a lightos gyorstöltést). Töltőt nem adnak, így sokan nem gyorstöltővel fogják tölteni, ezért nincs gyorstöltés. Note 7 óta óvatosak ezzel a dologgal, ezért inkább a biztonságra mennek, ami megint kizárja a nagyon gyorstöltést. Ennyi az egészre a magyarázat, és nem az, hogy érdemben károsítja az akkut, persze ez jobban hangzik, mert az sugallja, hogy ez a drága cég mennyire foglalkozik azzal, hogy a felhasználóknak ne kelljen 2 év után eldobniuk a drága telefont az akku miatt...
Inkább az Exynost hanyagolják, mert attól tényleg melegszik és jobban merül az akku, na ettől tényleg begyorsul az amortizációja, miközben értelme semmi, míg a gyorstöltésnek van. -
Schuler888
senior tag
"Ennél a Li aksikat sokkal jobban gyilkolja az, ha állandóan csak félig tölti fel az ember (több töltési ciklus), vagy ha 0-ra lemerítik gyakran. A 80%-ra töltés szintén nem tesz neki jót, ugyancsak emiatt."
Tejoeg latom van baj. Szted ha felig tolti az ember, azt ugyanugy 1 ciklusra szamolja mint a full toltest?! A 80%ra toltes szintén a satantol valo igen, toljuk csak csutkara...
-
Schuler888
senior tag
Nagyon helyes. Plane h a kommentek szerint meg az itteni szakmabeli kozonseg is ejszaka tolti a telefonjat... tipikus kinai szamhaboru lett ez az 120watt kinek a nagyobb verseny
Ja es nemtudom minek celozgatni a note7-re, nagyon nem a gyorstoltes volt a veszte, hanem a kis helyre bezsufolt akksi, szal eleg szakmaiatlan meg fel nem vallalva a celzast is erre mutogatni..
-
Decske
senior tag
válasz
thiclyoon #20 üzenetére
Úgy van pontosan, ahogy írod. 1 ciklus = 0-100%. 50-100% = fél ciklus. Emiatt kb tök mindegy, hogy hogyan töltöd. A sokak által propagált 20-80%-nak csak annyiból van értelme, hogy 60%-ot tolsz bele, azaz 0.6 ciklust. De ez ugyan úgy igaz a 40-100%-ra.
A 80% feletti töltés csak akkor tudja jobban degradálni az akksit, ha nem használja az ember, mert a kémiai degradació magas töltöttségen a leggyorsabb. Ezért van értelme laptopoknál a limitálásnak, mert ott főleg hálózatról használja az ember, míg a mobilt nem igazán. -
-
thiclyoon
aktív tag
Attól függ. Ki van kapcsolva közben? Akkor 0
Viccet félretéve szerintem ez attól függ, hogy mennyit merül közben. Mert az, hogy azt írja ki folyamatosan, hogy 100%, az nem jelenti, hogy folyamatosan annyin is van. Nézzünk egy példát: minden órában minimálisan használod, és így 99,6%-ra merül le minden órában (standbyban is többet fogyaszt, szóval ez tényleg csak példa). Ez egy nap alatt 9,6% merülés. Két hét alatt ez kb 134%, vagyis kb. másfél ciklus.
Ez mind az én elméletem, szóval a tévedés jogát fenntartomvalós tesztért feltehetsz egy iphonet 2 hétre, és utána meg tudod nézni, mit ír ki.
-
Somatom
veterán
Hogy van ez a töltés ciklus? Szerdán beülök a kamionba, rádugom a töltőre. Két hét múlva, amikor hazajövök, akkor lehúzom a töltőről. Az hány ciklus?
-
guriga1234
addikt
-
gusthy
veterán
válasz
thiclyoon #20 üzenetére
Akkor egy kis magyarázat:
A töltők kivétel nélkül gyorsabban töltenek alacsony töltöttség esetén, pl. a gyorstöltők az első 50-80%-ban gyorstöltenek. Utána ez fokozatosan lassul, és a végén már csepptölt.
És bár teoretikusan valóban igaz, hogy egy töltési ciklus = egyszer 100%-ra töltés, de az tény, hogy jobban melegszik a gyorstöltött tartományban, mint a csepptöltöttben. Ezért ha 20%-on van a teló, és feltöltöd 100%-ra, azaz 80%-ot tolsz bele, akkor kevesebbet öregszik, mint ha kétszer töltöd fel 60%-ra (mivel az aksit, mint mondtam, a melegedés öregíti nagyban).
Valószínű, hogy a telefon élettartamát tekintve ez se igazán releváns, de technikailag tényleg kevesebbet öregszik a 100%-ra töltés. -
doooo
veterán
Tehát amióta használod, szigorúan csak kétnaponta töltöd, és csodálkozol, hogy még mindig jól bírja az akksija? Ha naponta töltenéd úgy, esetleg naponta kétszer, vagy többször (mert nem csak úgy lehet tölteni, hogy 15-100%), akkor nem így lenne. Egy átlagfelhasználóhoz képest fele annyi ciklus van az akkuban, olyan mintha szinte fele annyi idős lenne a mobilod. Mintha nem "lassan két éves" lenne, hanem "kb. egyéves".
Persze azt kifelejtetted, hogy mégis mekkora a pontos teljesítménye annak a huaweies gyorstöltőnek. Nyilván jóval több 25W-nál, különben duplán értelmetlen lenne amit írtál... azt meg még csak feltételezni sem lenne szép dolog tőlem. -
thiclyoon
aktív tag
Olyan vicces olvasni, hogy az ilyen cikkek alatt mindenki akksiszakértő lesz, és neki van igaza
"ha állandóan csak félig tölti fel az ember (több töltési ciklus)" - én inkább nem okoskodok ezzel, Apple eszközöket használok, így az ő iránymutatásukból tudok kiindulni: eszerint 100%-nyi töltés = 1 ciklus, tehát ha pl. 2 nap során mindkét nap 50%-ra meríted, majd feltöltöd, az 1 ciklus. Én inkább nekik hinnék.gondolom az akksik azért olyan szinten hasonlók, hogy a töltési ciklus definíciója nem változik gyártónként.
-
gusthy
veterán
...viszont egy tévhitet írtál le.
A lítium aksit nem gyilkolja a gyorstöltés, lévén, hogy egy Li cellát adott árammal lehet tölteni, és a gyorstöltők se tudnak egy cellát gyorsabban tölteni, a gyorstöltés több cellát tölt egyszerre. A Li aksit a melegedés gyilkolja, de egy normális telefon esetén a telefon méri az aksi hőmérsékletét, és ha túl meleg, akkor lassít.
Ennél a Li aksikat sokkal jobban gyilkolja az, ha állandóan csak félig tölti fel az ember (több töltési ciklus), vagy ha 0-ra lemerítik gyakran. A 80%-ra töltés szintén nem tesz neki jót, ugyancsak emiatt. -
gusthy
veterán
Ez tény. Nekem történetesen van otthon PowerDelivery töltőm, a Huawei laptopomhoz azt adtak, és remekül tölti az S21-et. De előbb-utóbb abból is lesz otthon mindenkinek, és úgy tűnik, hogy a világ nagyon erősen a PD irányába megy, az újabb töltők a QC szabványokal és a PD-vel is kompatibilisek.
-
Kezdjük ott, hogy a gyorstöltéshez három dolog kell. Megfelelő telefon, megfelelő töltőkábel és megfelelő töltő. Mivel a Samsung épp leszoktatja a vásárlóit a töltőfejről, ezért a gyorstöltés kb elfelejthető, mert "mindenkinek van otthon töltője" .... ami max a QC3-at tudja. Aki meg töltőt vesz a telefonjához nem a 10+ ezres qrvagyorstöltőt fogja venni hozzá
Gyilkolja az akkut a gyorstöltés? Igen! A nemsamsung mobilom mindíg gyorstöltéssel töltöm. Súlyosbító körülményként egész éjszakára töltőn hagyva. Lassan két éves a telefon. Annyira haldoklik az akkuja, hogy új korában kétnaponta töltöttem és 6-7 óra sot- ot hozott össze. Most két év után már kénytelen vagyok kétnaponta tölteni és már csak 6-7 óra sot-ot bír. -
prolad
addikt
25W maximum nem valami sok 4-5000-es akksikhoz (amik remélhetőleg nőnek tovább a későbbiekben). Nem kell 100+,de 65W-ra van nem egy működő megoldás.
Az meg, hogy megégették magukat.. nem ezen kellene spórolni (főleg nem a töltő+kábel minőségén, rég nem láttam ennyire olcsó hatású megoldást, mint amit a Fold 2 mellé is adtak), ha a konkurensek fél-harmad áron megoldják, akkor nekik is menni fog. -
prolad
addikt
Simán beletehetnének egy rendes gyorstöltést (akár nem is fejleszteni sajátot, hanem licencelni egy beváltat, mint pl a Oneplus megoldása), és egy szoftveres kapcsolót, hogy akarsz-e gyorstöltést vagy nem (és ilyenkor menne az aktuális Qualcomm QC szerint), örülnének a gyorstöltés fanatikusok és fóbiások is.
-
Noukoum
veterán
válasz
Linkin1994 #2 üzenetére
Látszik mennyire ott van ez a tévhit a köztudatban ha még itt is erről szól az első hozzászólás.
-
-
Mercel
senior tag
Egyrészt; az, hogy a Samsung nem ad töltőt csúcskészülékekhez sem - környezetvédelemre hivatkozva egyértelműen inkorrekt és szimpla profitmaximalizálás .
Másrészt; Az, hogy nem álltak be a sorba az esztelen gyors, sőt most már turbótöltéssel az viszont üdvözlendő.
A lítiumion akksikat gyilkolja a gyorstöltés.
Nem véletlenül van minden újabb Samsung eszközben ott a gyorstöltés kikapcsolásának lehetősége és mellette egy diszkrét felirat, hogy a gyorstöltés használata nem tesz jót az akkunak.
Már a TAB S6-ban megjelent egy plusz opció, hogy nemcsak kikapcsolható a gyorstöltés, de beállítható úgy is a töltési folyamat, hogy csepptöltés és csak 80%-ig tölti az akkut miközben 100%-os töltést mutat.
Az üzleti kategóriás laptopok akkumulátorainál már vagy 10 éve alkalmazzák ezt a trükköt az akku védelme és élettartamának kitolása érdekében.Nekem nem fáj, hogy normális esetben másfél - két órát lógnak a készülékeim töltőn - amikor kell, hogy fél óra alatt feltolja 50%-ig akkor bekapcsolom a gyorstöltést egyébként meg ki van kapcsolva.
Szóval fogyasztói szempontból felemás a helyzet, mert az amúgy is brutálisan elszállt készülék árazás mellé még pluszban a felhasználókra hárítják a töltő beszerzését is ami szerintem nettó pofátlanság, másrészt műszaki szempontból nagyon is józanul járnak el az akkuvédelemmel kapcsolatban.
Ha a pofátlan részt elhagynák, az akkuvédelmet pedig jobban kommunikálnák azt mondanám perfekt.
Új hozzászólás Aktív témák
- ASUS notebook topic
- Milyen egeret válasszak?
- Hálózati / IP kamera
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- World of Tanks - MMO
- Spórolós topik
- Garmin Edge 1050 kerékpáros óra: mindenből a legtöbbet
- Yettel topik
- Politika
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- IPHONE SE3 2022 64GB TÖKÉLETES ÁLLAPOT , NAGYON JÓ AKKU,GARANCIA, ÜZLETBŐL
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- IPHONE SE3 2022 128GB TÖKÉLETES ÁLLAPOT , NAGYON JÓ AKKU,GARANCIA, ÜZLETBŐL
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 Ultra 512GB/12 Dual Sim Független Black 2026 februárig garanciális
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI MPG Z590 GAMING FORCE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest