- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
Új hozzászólás Aktív témák
-
fLeSs
nagyúr
"Egyébként az, hogy mégis markánsan sötétebb volt a feketéje, üres fekete képernyő esetén, mint a többi TN-nek, miközben a max. kontrasztarányuk egyforma, arra vall, hogy mégis aktív lehetett a háttérfényszabályzás."
az Acernek és az LG-nek is ugyanolyan sötét volt a feketéje és nem volt aktív a háttérfényszabályzás.
-
fLeSs
nagyúr
"Természetesen nem a kikapcsolt paneles állapotra utaltam, hanem a dinamikus háttérvilágítás-szabályzásra, ami mindhárom monitornál megvan, amikor is fullos fekete képtartalomnál szinte 0-ra szabályozza vissza a LED-ek fényerejét. "
OK, akkor mostmár tisztázzuk a dolgot.
Tehát: filmnézés közben a HP szélesvánszna: sötét-világosszürke
a TN-eké: feketeEzzel mostmár nem kívánok foglalkozni, mert láthatóan szkeptikus vagy a dologgal kapcsolatban, egyszerűen nézz meg egy ilyen monitort.
A másik: rendben. Ettől függetlenül az IPS színrerodukciója sokkal jobb, mint a TN-eké (erre utaltam a monokróm hasonlattal) és ennek nincs köze a színtér lefedettséggel vagy a megjelenített színek számához.
A LED háttérvil lehet parasztvakítás, de mással nem lehet maygarázni a TN-ek feljavult feketéjét. Mert az fix, hogy nem olyan mint régebben.
A din. kontrasztot csak addig kapcsoltam be, amíg megnéztem, hogy milyen, egyébként végig ki volt kapcsolva az egész használat alatt. -
fLeSs
nagyúr
OK, akkor itt egy félreértés, ezt írtad: "Ezek után fullos fekete képernyők alapján (amikor is kvázi 0-ra csökken a LED-ek fényereje -- ellentétben azzal, ha bármi is van a képen) megítélni a fekete-visszaadás jellemzőit..."
NEM. elsőzör te értettél félre aztán meg én téged.
Én a fullos feketét egy sima fekete kép megjelenítésénél állapítottam meg, nem a kikapcsolt monitorról beszéltem. Az LG-nél sikerült megcsinálni, hogy az egérkurzor egy picit belógott oldalt és így nem kapcsolt ki a panel. Azért ennyire ne nézz hülyének. Az LG-n kívül a többi ki sem kapcsol. És én erre a feketére mondtam, hogy jók. Egyáltalán nem olyanok, mint akár az 1-2 éve tesztelt TN-ek. Ha nem lennének azok, akkor nem mondtam volna, hogy azok, mivel nálam ez elég lényeges, ha nem lenne az, akkor a HP-t már rég megvettem volna.
"Ez az a rész, amit nem értek."
A gyártók ezt állítják. "LED backlighting provides a wider color gamut compared to previous monitors as LED’s color wavelengths have a higher purity level than fluorescent lamps. As illustrated below, an LED monitor claims a broader range of reds and greens for a more extensive color gamut and natural color expressions, compared to a WCG-CCFL monitor."
"És? Akkorra az eleje már kőbe vésetett, vagy mi?
"
? Az csak egy általános leírás.
-
fLeSs
nagyúr
"Próbálom kitalálni, mit is akarsz itt mondani, de nem nagyon sikerül... Megpróbálnád valahogy máshogy megfogalmani?"
Azt írtad, hogy ellentmondásba keveredtem, mert sztem a HP-hez képest monokróm a többi, viszont a LED-es monitor több színt képes megjeleníteni. Erre írtam, hogy a két dolog két különböző téma.
"Eddig nem volt ilyen fontos kérdés a dinamikus fényerőszabályzás, mint most a LED-eknél. Nem hiszem, hogy ezt ne értenéd."
Most arra gondolsz, hogy a LED-es monitornál elképzelhető, hogy a panel különböző pontjain eltérő lehet a fényerő? Az előbb mondtátok, hogy ezeknél a monitoroknál körbe van rakva a háttérvilágítás.
"Azt hiszem, ez kiderült... Akkor miért kell tényekként sorolni a tévhiteket, fél-igazságokat?"
Ezek a mondatok még a monitorok (képminőség) bemutatása előtt helyezkednek el a cikkben.
"Elhiszem, hogy a konyhából nézve jobb volt itt a TN, de ugyebár az idő nagy részében inkább valahol a monitor előtt szoktunk ülni... Márpedig onnan (tehát pl. a káva által határolt térrészben, a monitortól 50-60 centire) teljesen jó a HP, miközben a TN ekkora mozgástól is változik (és persze már eleve sem néz ki olyan jól), sőt ugye alul-felül pontosan szemből is más."
Kinek a pap, kinek a papnél. Nem a konyhából nézegettem a monitorokat hanem az asztalom mellől. A HP előtt felálltam, és szürke lett, kicsit oldalra mozogtam, dettó. Sőt, igazából az történik, hogy van egy választóvonal amit csak az adott szögből látok, egy fénylő "sáv", ami elhatárolja egymástól a még szép és a már szürke területeket.
A gagyi TN-ek nem csinálják ezt. -
fLeSs
nagyúr
1. "(Az Acer LED-es, a HP pedig CCFL-es...)"
Sztem a színvisszaadásnak (amiben az IPS a legjobb) nincs köze a megjeleníthető színek számához (amiben a LED jobb lehet).
2. "Ezek után fullos fekete képernyők alapján (amikor is kvázi 0-ra csökken a LED-ek fényereje -- ellentétben azzal, ha bármi is van a képen) megítélni a fekete-visszaadás jellemzőit... Mit is mondjak? Amatőr? Ezt olyan tesztképekkel lehet kompenzálni (kint már csinálják), ahol a nagy fekete felület mellett vannak pl. kis fehér négyzetek."
Eddig is így csináltuk, de nem csak mi hanem szinte mindenki, eddig senki nem szólt. Amatőr lenne mindenki?
"Egyébként, miért is kell a cikk elején súlykolni a LED állítólagos előnyeit, miközben nyilvánvaló, hogy annak a fele csak parasztvakítás?"
Mert az elvi előnyök adottak, az más kérdés, hogy ebből mi látszik.
3. "Itt már az egyik mondat is üti a másikat... Valójában ezt a jelenséget nem lehet kiküszöbölni, mert a TN alapvető sajátossága."
Jó ez igaz, a monitor olyan marad amilyen, viszont ha másként beállítva nézed a panelt, akkor talán kevésbé látszik, erre utaltam.
4. "Itt hadd kérdezzem meg, melyik is a fontosabb? A H2-IPS elég jó ahhoz, hogy értelmes szögekből nézve (a kávák által határolt térrészben, a monitortól 50-60 centire bárhol) alig legyen észrevehető változás! Ellentétben a TN-nel. De sikerült a jobbat rosszabbnak beállítani, ügyes!"
Nem mondanám, hogy jobb a HP. Itt voltak a monitorok előttem napokig, és sztem a TN-ek jobbak voltak ebből a szempontból.
-
fLeSs
nagyúr
"nem lesz tőle feketébb a fekete."
De a foltok (legalábbis a szélekről) eltűnhetnek ha a háttérvilágítás a subpixelek mögött van és nem a széleken ami lényegében semmivel sem jobb, mint a CCFL. És így még akár a fekete egész jónak is tűnhet. Ezeknek a LED-es TN-eknek sokkal jobb a feketéje mint pl. a HP-nak.
(attól függ, hogy az adott monitor hány LED-et használ háttérvilágításra, minél többet annál egyenletesebb lesz a háttérvilágítás). -
fLeSs
nagyúr
Persze, de sztem a többi IPS-sel összehasonlítva nem hiszem, hogy kirívó lenne (ez persze csak egy tipp, mert még nem volt velük dolgom). A TN-ekhez képest tényleg sokat eszik.
Lemértem a 21"-os 214T-met is és ha jól emléxem ez kalibrálva 40-et eszik (pedig csak 21"-os) és rendesen melegszik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kerékpársportok
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- E-book olvasók
- Bundle topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E6440 - i5-4GEN I 8GB I 250GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP Omen - i7-7700HQ I 16GB I 512SSD I 15,6" 4K I Nvidia GTX1050Ti 4GB I Cam I W11 I Gar!
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest