- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Magisk
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iGO Primo
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Den
veterán
válasz
#79563158 #9558 üzenetére
Csak azzal nincs előrébb a pi gpio használatában.
A gertboard azért jó, mert mindenféle cucc rajta van ami a külvilághoz csatoláshoz kell, open collector driver, motor driver, stb.... és elég jól van dokumentálva mindnek a használata,mintaprogramokkal. plusz van rajta egy mikrokontroller is. Én is azért vettem, mert hasonló szinten állok mint a kérdező, és az rögtön világos lett, hogy gpio-n keresztül másodpercek alatt ki tudom nyírni a pi-t
-
Den
veterán
Vegyél egy gertboardot, azon rajta van minden ami kell, meg jumperkábeleket, a gertboardnak nagyon jó leírása van. De azzal barátkozz meg, hogy ha tovább akarsz lépni, kelleni fognak ellenálások, nem árt próbapanel, stb... A környékeden biztos van elektronikai komponensekkel foglalkozó bolt, ott kapsz ilyesmit, ha nem, akkor online tudsz rendelni.
-
Den
veterán
válasz
orbitalion #9469 üzenetére
Akkor szerintem félreértesz
Én nem azt mondom, hogy az bpi helyett használd a tabletet. Van a bpid, használod a monitorozásra, meg amiket írtál, de ahelyett, hogy egy drivert írnál rá, és egy érintőkijelzőt bütykölnél rá, a megjelenítendő adatokat wifin kiküldöd egy tabletre, ami még lehet hogy olcsóbb is lenne mint egy pi-hez kapcsolható tft. Tehát a pi csinálna mindent, de a tablet lenne a megjelenítő (és ha kell beviteli) eszköz.
-
Den
veterán
válasz
orbitalion #9467 üzenetére
Lehet hogy nem értem eléggé a dolgot, de ha jól értem a raspival mérnél és kontrolálnál dolgokat, és a raspira kötött kijelzővel jelenítenéd meg. Amit én mondtam, ahhoz csak egy wifi modult kell az egyik usb portrba dugni, na meg persze valami szerverrel az adatokat "kiküldeni". De csak egy ötlet volt, lehet hogy van valami olyan hiba az elképzelésben amit nem értek
-
Den
veterán
válasz
orbitalion #9462 üzenetére
És mi van akkor, ha veszel 30k-ért egy olcsó 7 colos tabletet,és wifin csatlakoztatod a raspihoz, és azon keresztül vezérled és monitorozod a pi-t
-
Den
veterán
válasz
orbitalion #9416 üzenetére
Sajnos nem tudom, azzal még nem próbáltam
-
Den
veterán
válasz
wassermann #9374 üzenetére
Erre el is felejtettem válaszolni. Igen az illesztés lesz a nagy feladat, attól fázok legjobban, mert életem eddigi legnagyobb teljesítménye elektronikából, hogy egy barátommal több mint húsz éve építettünk autóhoz egy világításőrt kapcsolási rajz alapján. Én terveztem hozzá a nyákot olyan gyűrű alakúra, hogy rá lehetett húzni a hangszóró mágnesére. Nagyon büszke voltam rá, de fogalmam sem volt róla hogy működik
Szóval most próbálom kikupálni magam ilyen téren de ahogy beleásom magam egyre ijesztőbb mennyi mindent kéne tudnom. Húsz éve kellett volna ezt elkezdeni...
De majd segítséget fogok kérni, ítt és a hobby elektronikás topicban úgy látom komoly tudású emberek vannak.
Lépésenként fogok haladni. Első célkitűzés egy sima fordulatszám érték kinyerése a jeladó jeléből, az olyan 2 volt körüli feszültséget produkál. Persze elektromágneses szóval fog kelleni gondolom dióda, meg nem tudom a jelforma milyen, stb... De majd kialakul
Most még az infót gyűjtöm.
-
Den
veterán
válasz
wassermann #9403 üzenetére
Nem becsülöm le, vagy sorolom hátra, nem akarom megmodani, mit mire szabad használni
Csak meglep, hogy így alakult, de látom hogy nem kis feladat egy jól működő médialejátszót kihozni az rpi-ből, szóval nyilván az alkotóélmény itt is megvan.
-
Den
veterán
válasz
bambano #9401 üzenetére
Hát azért ehhez képest elég sok érdekes és komplex projektet építettek vele a robotoktól kezdve mindenféle mérő, vezérlő megfigyelő rendszerig...
Nem feltétlenül ipari minőségű dolgok, de ez egy 35 dolláros számítógép
Engem is a médialejátszós felhasználás lep meg, pláne hogy ilyen domináns. Kicsit olyan ez venne egy szerszámoskészletet, hogy a dobozát virágosládának használja
A másik csoprt meg aki a barkács szerszámkészlettel profi szervizt akar nyitni, és elégedetlen mert az nem elégíti ki egy profi szerviz igényeit.
-
Den
veterán
Kismotorokkal, robogókkal, quadokkal foglalkozunk. Ezek még primitív egyszerű szerkezetek, karburátorral, ac-cdi, vagy ritkábban dc-cdi gyújtássall senmi ecu és obd. Az idő egnagyobb részét a diagnosztika viszi el, tünetekből kikövetkeztetni hogy mi baja, és nagyon sok tünet több hibára, és azok keverékére is utalhat. Általában nagyon beteg, sokszor barkácsolt noname gépeket hoznak, amihez nincs gyári service manual, tehát nem tudunk referenciaértékeket, és sokszor már barkácsoltak, tehát az az állapot ahogy bekerült sem biztos hogy gyári.
A legtöbb hiba a keverékképzéssel és a gyújtással van. Sajnos a gyújtás nem mindig olyan hibaát produkál, hogy nincs szikra és kész, hanem nagyon hülye tüneteket csinál, ami akár keverékképzési hiba is lehet, ezért baromi sok időt elszúrtunk már azzal hogy a karburátornál kerestük a hibát, de egy rossz cdi vagy trafó szivatott.Egy olyan dolgot akarok ami a gyújtast három ponton méri egyszerre, a jeladó vezetékén a cdi előtt, a cdi kimenő vezetékén a trafó előtt, és a gyújtókábelen induktív módon. A jeladó egy impulzust ad fordulatonként, ez trigereli a cdi-t, ami némi előgyújtással ad feszültséget a trafónak. A jeladó jelének szémolásából, (vagy két jel közti időből) lehet fordulatszámot számolni, ez lenne az alapérték, amihez az adatok rendelve lennének, mondjuk egy grafikonon az x tengely. Minden mérési ponton figyelné, hogy van-e kihagyás, amit egyfelől számolhatna a két jel közötti idő változásából, tehát ha mondjuk hirtelen kétszeres az idő az előzőhöz képest, akkor nyilván kimaradt egy jel, illetve minden pontot hasonlítana a többihez, így meg lehet állapítani, hogy hol keletkezik a hiba.
Lenne még egy cdi tesztelő funkció, ami a cdi bemenetére adna olyan frekvenciájú jelet ami a forgó motort szimulálja és lehetne figyelni a kimenő jelet, így le lehetne tesztelni a cdi-t akkor is ha a motor valamiért nem indítható.A keverékképzéshez lenne egy lambda szonda amivel AFR-t (air to fuel ratio) lehetne mérni, illetve logolni, a fordulatszámhoz, és esetleg a sebességhez rendelve. Mindezt egy akkuról üzemeltetve, egy kis dobozban, kijelző és egyebek nélkül. Rákötnénk a tesztelendő gépre, elmennénk egy körre (már ha olyan állapotban van a gép) és utána mobilon, vagy tableten kiolvasnánk az adatokat, illetve a műhelyben beindított gépen realtime lehetne figyelni az értékeket.
-
Den
veterán
A codec liszensz hiánya nem zavar, nem akarom médialejátszónak használni, arra van céleszköz, bár azt sem használom soha... Most egy diagnosztikai eszközt akarok összehozni motorokhoz, amit valamilyen vezeték nélküli kapcsolaton mobilról, tablettről, vagy notiról monizorozható.
A som megoldásokat nézegettem, az intel edison nagyon tetszik, mert alapból van rajta bt és wifi, plusz egy mikrokontroller, millió gpio, de nézelődök még, megnézem a topicot amit linkeltél. Egyelőre maradok a raspinál, mert az elektronikai tudásom csekély, és még egy saját board fejlesztése sok nekem.
-
Den
veterán
Engem ez az usb ethernet dolog nem érint, nem tapasztaltam problémát. Illetve annyit, hogy a b verzión az usb árama 100mA-ra van korlátozva, és nálam az kevés volt a wifi modulnak, de azt egy aktiv hubbal megoldom, addig az ethernet portra dugtam egy elfekvő wifi routert, és hiba nélkül megy, nem szakad, nem akad, teljesen jó. Lehet hogy ha valami komoly szervernek akarnám használni akkor nekem is gondom lenne az usb-s ethernettel, de nem akarok egy 35 dolláros kártyaszámítógépet komoly szervernek használni
Igen mint írtam is, én is realizáltam, hogy nem lesz az odroid w-ből széria termék, mert a broadcom nem ad nekik el több ilyen procit. Ezzel együtt lehet hogy veszek egyet amíg van, mivel kompatibilis a raspival, ha nem lesz belőle több, én meg többet is csinálnék abból amit most tervezek, hát átezem raspira, legfeljebb nagyobb tok kell hozzá, meg külön áramkör az akkunak.
-
Den
veterán
Na basszus. Már teljesen beleéltem magam, hogy veszek egy odroid w-t és milyen jóságokat fogok vele csinálni, gondoltam kicsit utánaolvasok... Erre kiderül hogy törölték a gyártását, mert a broadcom nem ad el nekik több procit, már csak azt lehet megvenni, ami az első próbaszériából maradt.
-
Den
veterán
Remélem nem terveznek erőssebb procis, több ramos verziót, mert semmi szükség rá, amire szánták, és használni érdemes, arra bőven elég, és csak addig lesz mögötte ekkora közösség, amíg fix egységes s hardver, ha nekiálnak fél évente új verziókat kiadni, akkor ez elvész, mert nem fog minden projekt minden verzión futni, nem fog mindenki minden verzióra saját fejlesztést csinálni. A b+ pont jó irányba lett fejlesztve, több gpio, aminek a kiosztása kompatibilis a régivel, több usb, és jobb beépíthetőséget célzó változások. Nekem tetszik még az új compute modul is, ha lesz időm foglalkozni vele szerintem veszek is, mert nekem pl nem kell hdmi és audio kimenet sem, szóval én remélem a pi marad olyan amilyen, amire nem elég arra van más eszköz.
-
Den
veterán
-
Den
veterán
válasz
wassermann #9260 üzenetére
Vagy lehetne egy mikrokontrollert alkalmazni, a pi az egyik bemenet, a másik egy nyomógomb, és a kontroller valósítja meg az alternáló kapcsolást. De ez már fölösleges bonnyolítás
. Szerintem is az a legegyszerűbb amit írtál. Ha már úgyis ott a pi, kell rá kötni egy nyomógombot, és szépen meg lehet oldani vele a manuális kapcsolást.
-
Den
veterán
válasz
bambano #9256 üzenetére
Lehet hogy hülyeséget mondok, de a párhuzamos kapcsolás nem minden esetre jó. Ha pl a pi-al fel van kapcsolva a lámpa, akkor a párhuzamosan kapcsolt kapcsolóval nem lehet lekapcsolni. Valami olyan kéne mint a "folyosó kapcsoló" ahol a folyosó két végén lévő kapcsoló mindig az ellenkező állapotot kapcsolja.
-
Den
veterán
válasz
moli.hu #9239 üzenetére
Köszi a segítséget
. A bontó nem hülyeség, bár nem egy rossz táp csatija kell, de végső opciónak én is gondoltam rá, hogy veszek egy rossz aaplapot és kiforrasztgatom róla a szükséges csatikat, esetleg egy meghajtót ís és abból is. Csak az a fránya idő... Ezért próbálom elsődlegesen online rendeléssel megoldani a dolgot, és új elemekkel, hogy csak az összeszerelés vigye az időt a szétszerelés ne.
A korábbi hsz-edben a farneles linken a leírás szerint az jó csak a hozzá csatolt kép és pdf rossz, de azt írják is hogy ilusztráció.
-
Den
veterán
válasz
moli.hu #9236 üzenetére
Ha nem olvastad volna az előzményeket. Van egy 3d nyomtatóm, amit a hozzá kapcsolt raspival használok az octopi segítségével. A nyomtató tápja gyenge, ki akarom cserélni egy 400 wattos atx-re, ami ha már úgyis ad öt voltot táplálhatná a raspit és egy usb hubot is. Mivel a raspira nincs monitor és billentyűzet kapcsolva, ezért nehézkes rendesen leállítani ezért vettem egy ilyet: [link] amivel egy nyomógombbal leállítható a raspi. De szeretném úgy megcsinálni, hogy az atx raspi ne a pi 5 voltját kapcsolgassam hanem az atx tápot, mert így egy gombbal mindharom eszköz (raspi, 3d nyomtató, aktív usb hub) leállítható. Ehhez már megkaptam a segítséget, mar minden komponens megvan, és szeretném ezt az egészet egy rendszerré összerakni, de a táp, a raspi, az usb hub és a raspiatx egy asztalba lesz beépitve, és szeretném a kábelezést célszerűen és elegánsan megoldani.
-
Den
veterán
válasz
moli.hu #9236 üzenetére
Nem, nyugi
Tudom az atx kiosztását, ée a gpio kiosztását is, és eszemben sincs a tápcsatit a rsspi gpio satlakozójára dugni, ha esetleg úgy értetted. A linkelt wikipédia oldalakat ismerem, itt van megnyitva a gépemen, és pont egy olyan átalakító kábelt szeretnék csinálni, amit mondasz, mert bár a tápot erre a célra vettem és nem valószínű hogy valaha pc-be kerül (tíz éve nincs desktop pc-m és ahogy most kinéz már nem is lesz), nem akarom szétbarmolni a táb eredti kábelét és csatlakozóját. Tehát dzeretném úgy megoldani, hogy a táp használni kívánt csatlakozók (egyelőre a hosszú, asszem molex nevű, és a p4 lesz használva) És a többi eszköz csatlakozó (mikro usb, egy hengeres tápvsati, és egy sorkapocs) között oldható kapcsolat legyen. A táp tűit lemérhetem, de ettől még az online elektronikai boltokban megtalálható többezer csatlakozó közül nem tudom mit keressek. Az atxraspit úgy szállították, hogy egy mikro usb van beforrasztva, adtak mellé egy szakasz pin headert asszem hat tűvel, meg van egy rakás forrasztási pont kialakítva, hogy azt forrasszak oda amit akarok (vezetéket, pin headert, teljes méretű usb csatit, stb.), de nem tudom mi a jó megoldás.
Arra is gondoltam hogy mivel az atx raspi elég kicsi és a nagy molex csatiból három ág is kel neki, nyomtatok egy olyan tokot neki amit közvetlenül a molex csatira lehet dugni/pattintani, és a pi-hoz a két gpio-ra menő szálat egy szallagkábelen viszem. De még képlékeny, nem tudom merre induljak, az elektronikai cikkek kínálata akkora hogy laikusként teljesen elveszek benne. Próbáltam szallagkábelt is rendelni de abból is volt ezer féle, fogalmam sincs melyik lenne jó. -
Den
veterán
Köszi a magyarázatot. Ha nem feltétlenül szükségesek az ellenállások asszem elhagyom őket, az ugyanis nagyon leegyszerüsítené a dolgomat mert mint az gondolom mostanra egyértelmű, nagyon nem vagyok otthon az elektronikában
. Ellenálások nélkül a g és s láb pont bemenne a raspiatx kimenő furataira, a d-re meg ráforrasztom a bekapcs ágat és kész, nem kell nyák, meg ilyenek.
Viszont kulturáltan akarom megoldani, tehát nem forrasztgatbám a táp vezetékeit a nyákra, hanem egy csatlakozóval csatlakoznék a táp atx csatlakozójához, A kérdés. hogy lehet-e venni olyan csatlakozót ami ahhoz illeszkedik? Nem kell hogy pont olyan hoSszú legyen csak a lábai legyenek megfelelőek. Vagy van-e olyan tűkiosztású darabolható "tűsor" mint pl a raspi gpio tűsora, ami köré nyomtathatnék egy megfelelő csatlakozót.
-
Den
veterán
Pont eltaláltam a lábkiosztást?
Akkor már csak be kell szereznem a hozzávalókat. A lábak a lapos, vagy a hengeres rész felől nézve vannak így? Illetve mit jelentenek a betűk? (tippem: Drive, Source, Gate)
Még két kérdés. Az ellenállások mire szolgálnak? A 10k gondolom az áramot korlátozza, de a 100k-sra nincs tippem.
-
Den
veterán
Lerajzoltam amit írtál, ahogy én értelmeztem. A lábakhoz a betűket találomra írtam, lövésem sincs, hogy a valódi tokon melyik melyik.
Tehát ha jól értem, akkor így a raspiatx kapja a kikapcsolt tápról a standby 5 voltot, és rá van még kötve a táp egyik testkábelére. Mikor megnyomom a bekapcsoló gombot akkor az atxraspi mikrokontrollere az 5 voltot kiadja azon a kimenetén amire eredetileg a raspi lenne kötve. Most viszont ez az 5 volt bemegy a mosfet-be ami összekapcsolja a táp (zöld) bekapcsoló kábelét egy testkábellel, és elindul a táp. Az jutott most hogy így írom eszembe, hogy a bekapcsolt táp is ad-e ki standby 5 voltot, mert az továbbra is kell az atxraspi-nak.
-
Den
veterán
válasz
sztanozs #9148 üzenetére
Hát... Nagyon más irányba mentem, vállalkoztam, meg ilyenek, és nem volt időm fórumozni
Illetve lett volna egy kicsi, de kicsit nem tudtam fórumozni, mindig sok lett belőle, így a teljes megvonás volt a megoldás. Most igyekszem csak olyan topicba benézni amibe muszáj, nehogy megint beszippantson a dolog
-
Den
veterán
válasz
sad_Vamp #9144 üzenetére
Én is kb ezen a szinten vagyok, hasonlóan ambiciózus tervekkel
Több mint egy éve megvan a pi, csak időm nincs foglalkozni vele, most 3d nyomtató mellé használom nyomtatószerernek, de a műhelybe akarok egy diagnosztikai eszközt csinálni motorokhoz, pi alapon. Én a kijelző problémáját úgy fogom megoldani, hogy nem lesz semmilyen kijelző, hanem okostelóról, tablettről, notiról lehet majd kontrollálni, meg kiolvasni.
230v kapcsoláshoz is vannak relémodulok asszem a malnapc-n és rpiboltban is, io-rók vezérelhetők. Mobilokra meg vannak appok, amivel az io portokat lehet egyszerűen vezérelni, pl ios-re a pibuddy.
-
Den
veterán
válasz
sad_Vamp #9142 üzenetére
Közvetlenül az io portokról csak nagyon kis teljesítményű dolgokat tusz vezérelni, motorhoz kell egy külső vezérlő. Itt van egy: [link] a malnapc.hu- n lehet kapni. De vannak mások is. Én egy gertboardot vettem, de az elég drága és nagy, sok funkciója van, csak a motorvezérlő miatt nem érdemes megvenni.
Kijelzőnek szerintem jobban jársz, ha veszel egy használt hdmi-s tv-t vagy monitort, árban nem sokkal több mint ezek az egérmozik, és nem kell vele bütykölni.
-
Den
veterán
Még egy kérdés. Vettem egy ilyet: [link] Ezzel szabályosan lehet leállítani a raspit gombnyomásra. Elég egyértelmű a bekötése, és működése. Csakhogy... Én a 3d nyomtató mellé használom a pi-t octopi-al. Most javítom fel a nyomtatót egy atx táppal, és mivel sz ad 5 voltot, arról akarom mehajtani a raspit is. De... Úgy szeretném megoldani, hogy az atxraspi a táp standby 5 voltjáról menjen, és bekapcsoláskor a táp bekapcsoló ágát zárja. Az atx táp viszont úgy kapcsol be, hogy az egyik vezetékét testre kell kötni, az atx raspi viszont bekapcsoláskor a kimenetén 5 voltot ad. Tehát valami relét kéne rákötni ami mikor megkapja az öt voltot, zárja a táp bekapcsoló áramkörét.
Viszont azt olcastam hogy a relé nem túl jó megoldás mert kikapcsoláskor a tekercse ad egy elektromos impulzust, ami tönkreteheti az elektronikus komponenseket, valami félvezető kapcsolót kéne használni. Viszont én egyáltalán nem értek az ilyesmihez. Tudna valaki segíteni, hogy mivel oldjam meg?
-
Den
veterán
Üdv..
Próbálta valaki a raspicam-et hosszabb szalagkábellel? Konkrétan méter körülire gondolok. Vettem már 62 centist, de még nem próbáltam mert változott az eredeti koncepció. Egy felpattintható kis állványa lett volna 3d nyomtatóhoz, de hirtelen ihlettől vezérelve vettem egy flexibilis mobil tartó "kart" és annak a gömbfejéhez nyomtattam tokot, amivel a kamerát szabadon lehet pozícionálni. Viszont ez a kar önmagában hosszabb mint a szalagkábel, és a karhoz rögzítve akarom vezetni, hogy ne lógjon a levegőben. Ebay-en találtam 100 illetve 150 centis kábelt is. Nem túl drága de nem akarom potyára megrendelni, ha valakinek van tapasztalata azt megköszönöm ha megosztja, illetve ha tud valaki itthon 62 centinél hosszabb kábelt, az nagyon jó lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Revolut
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Home server / házi szerver építése
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Hardcore pizza és kenyér topik
- Yettel topik
- További aktív témák...
- Fujitsu Esprimo D738 Megbízható asztali számítógép irodai és otthoni felhasználásra
- Lenovo ThinkCentre M700 - i5-6400-3.3GHz, 8GB DDR3, SSD 250GB, HDD 200GB eladó!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest