- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- iPhone topik
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Hatalmas kamerasziget emelkedik ki a Z Fold7 vékony házából
- Milyen okostelefont vegyek?
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fpeter84
senior tag
Ha úgysincs igazán helye egy kijelzőnek, akkor lehet a háttér vasnak nem is olyan fontos az! Nálam a következőképpen áll most össze a kocsiban a rendszer: egy openwrt-t futtató Carambola2 modulra építettem egy dobozt amiben egy ES9023 adja a hangot az I2S buszon ISO7240-es digit izolátoron illetve izolált dc-dc tápon keresztül. Ennek a hangja keresztülmegy egy KRC-86B kékfog modulon és úgy megy a rádió aux-ba. A kékfog opcionális, hogy külső eszköz is szólhasson bármikor. A owrt modulon többek között fut egy mpd szerver ami az USB-n rádugott modulról játsza a zenéket, amit az MPD Control app-on keresztül lehet vezérelni... Kizárásos alapon ha nem droidozol akkor talán almázol - gondolom arra is lehet bőven találni hasonló app-okat mpd-hez...
Szépséghibája a rendszernek, hogy ahhoz hogy elérjem az mpd szervert IP kapcsolat kell: vagy az owrt modulnak kell AP-nek lennie - ekkor ugye a telefonról elmegy a net - vagy a telefont kell hotspot módba tenni, rácsatlakozik a modul és úgy megy a kommunikáció - ennek a szépséghibája meg hogy kapcsolgatni kell ahhoz hogy ne szívja az akkut mindig... Utóbbin talán lehetne segíteni automatizálással - droid alatt ott van pl a hazai fejlesztésű E-Robot amivel pl adott kékfog eszköz közelségére aktiválni lehetne a hotspot módot - nem tudom hogy almacsutkára milyen hasonló megoldások vannak, de biztosan akad ez az... Illetve még a kékfogas IP kapcsolaton gondolkodtam el, az is lehet egy megoldás ha sikerül owrt alatt összehoznom...
FM rádió téma: feladtam... próbáltam Si4703-as USB stick-el, TEA5767 I2C modullal, RTL2832 USB adapterrel RTL SDR-el is (talán volt még valami 4dik ami nem jut eszembe), de egyik sem adott igazán értékelhető vételi minőséget az autóban. Városon belül még csak-csak, de ahol a nem túl nagy durranás autórádióm még tökéletesen veszi a bp-i adókat, ott ezek már mind elvéreztek akár különböző helyekre rakott drótantennákkal, akár az autó saját hátsó ablakba integrált antennájával. Ezért maradt a normál rádió is a kocsiban...
Egyébként még volt egy oldalszál: vettem egy droidot futtató visszapillantó tükröt - a kijelzője gyengécske volt, de mivel naptól jól védetten volt ezért tulképp lehetett volna használni, de mire belaktam addigra gondolt egyet és megdöglött. Néha sikerült bekapcsolnom ha szétbontom, baxtatom, úgyhogy valami szalagkábel vagy forrasztási kontakthiba lehet, de feladtam. Pedig az MPD Control-al egészen kényelmes megoldás volt + navi...
-
vadkörte
addikt
Dupla DIN méretben komplett Androidos rendszerek vannak, ahogy a kolléga is ajánlotta.
Megoldott benne a navigálás, zene és médialjeátszás, rádió, tolatókamerát integrálhatsz bele (a legtöbbhöz van is)
Pl1
Pl2
Ha mindenáron szívni akarsz egy olyan rendszer összelegózásával, aminek a kezelése sem biztos, hogy - nem lebecsülve a lányod - az egységsugarú user-nek - fekszik, hát hajrá. Én nem erőlködnék vele, ha már kész rendszerek vannak. -
fpeter84
senior tag
Tényleg jó monitort csak drágán kapsz - carpc témakörben érdemes keresgélni, ott akár 2din beépítő kerettel együtt is akad ilyesmi, és ha van HDMI bemenete akkor zajos sem lesz és meg tudja hajtani bármi
Viszont droidra sokkal több autós frontend van, illetve nem is feltétlenül szükséges bármiféle ilyen frontend, mert a legtöbb droidos app is úgy van belővel hogy pár elnagyolt gombbal lehessen vezérelni, méretes listákból lehet választani. Max a home felületnek kell olyat telepíteni ami jobban testreszabható (ikonok mérete, elhelyezkedése stb) pl apex launch. Találsz ingyenes és fizetős DVR app-okat is - lehet akár menetrögzítést is csinálni, és ha Te hekkeled össze a hátterét akkor droidról is meg lehet azt csinálni - én ezt tervezem, csak a megvalósításig még nem jutottam el - hogy az otthoni wifire csatlakozva ftp-vel automatikusan áttölti nas-ra a mentett videókat, a nas meg majd idő alapon selejtez, addig meg van ideje az embernek kivenni közüle azt amit valamiért megőrzésre méltónak tart...
BPi-m nekem is van, és én is tapasztaltam hogy akármilyen gyors SD kártyával, sőt akár SATA-s SSD-vel is elég lassúcska rajta a droid, nem érdemes küzdeni vele. Az Odroid C2 a youtube tanúsága szerint elég fürge, de akkor a kijelző még nincsen megoldva.
Bónusz probléma az FM rádió vétel: autóban a vétel elég problémás saját kütyükkel, ezt már megtapasztaltam a carpc-s korszakomban... Akár USB-s FM stick, akár mikrokontrollerrel vezérelt mindenféle FM vevők...
Leginkább járható útnak vagy egy tablet beépítése (vagy teljesen fixre, vagy stabil de könnyen oldható dokkoló készítésével) vagy egy 2DIN droidos fejegység tűnik. Utóbbiakból egész jó választék van az angol ebay-en eu-s raktárból is. Egy 2GB-os, 4 magos procis, legalább 6 de inkább 7-es droidot futtató platform szerintem autóba már teljesen jó lehet, és akkor készen adott a GPS, FM rádió, esetleg DVR funkció is... Ha viszont amoled-et szeretnél akkor valamilyen samsung tablet beépítésén/dokkolásán lehet érdemes elgondolkodni...
Az OBD vonalat szerintem felesleges túlgondolni - hacsak nem vagy akkora guruja hogy magad programozd, akkor egy ELM327 vagy klónja csak játékra elég, valós diagnosztikára nem. Utóbbihoz céleszköz kell, mint a VAG családnál a VCDS/VAGCOM, de ez meg csak windowsra támogatott. Apropó, még lehet kapni win+droid kínai tableteket is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Olcsó táblával készül a OnePlus
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Medence topik
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Filmvilág
- Airsoft
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Reklámblokkolók topikja
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest