-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bijesz
aktív tag
-
azbest
félisten
válasz
sanzi89 #22424 üzenetére
Most is kb azért jó választás a pi
Elvileg megy a pi3-on is az openelec 6.0.3 is, legfeljebb előfordulhatnak kisebb problémák, nem tudom.
Úgy is fogalmazhatnám, mert a hivatalos build-ben is van rá támogatás.
A Pi-k ott vannak a támogatottak közt, a iMX6-osok is.
Az amlogic-ok részben, sokhoz nem hivatalos build-ben van támogatás, vagy kézzel kell igazítani némelyik fajtánál.
Az allwinnerek, amennyire tudom, továbbra sem ajánlottak multimédiára, mert nincs vagy gyenge az *elec támogatásuk. Esetleg androiddal használhatók. -
azbest
félisten
válasz
sanzi89 #22422 üzenetére
a next firmware branchben van a fejlesztői változat. Gondolom csak akkor bootol penről, ha az erre felkészített firmware van odamásolva a penre [link]
Az openelec fejlesztése kb megállt, mert a fejlesztők az openelec nevet birtoklóval összetűzésbe kerültek és így született a libreelec, ami az openelec 7 beta és az utána jövő többi fejlesztéseket tartalmazza és rendszeresen frissül.
-
-
-
-
Celtis
veterán
válasz
sanzi89 #14002 üzenetére
A beállítások/rendszer/perifériák/CEC adapter beállításokban vedd ki a pipát a Kodi legyen aktív a kezdésnél mellől, továbbá szerkeszd meg a Pi config.txt fájlt (samba megosztáson eléred a "flash" mappában) Add hozzá a hdmi_ignore_cec_init=1 sort.
Egy ismerősömnek ezekkel a beállításokkal is bekapcsolja a TV-t a Pi. Ha nálad sem lenne ez megoldás, akkor hagyd állandó tápon a Pi-t. Az a 2W fogyasztás nem fog földhöz vágni. -
Oltikid
újonc
válasz
sanzi89 #12005 üzenetére
Hello!
RaspBerry Pi2
Sunny 2,1A táp
LogiLink UA0124 7portos USB hub saját táppal
WD MyPassport Ultra 2,5" 1TBEz lenne a felállás. Most is hazaértem, a Pi megy de a Torrent kliens kilépve. Elindítom a Delugét, és megy tovább. Gondolom amikor nincs semmi aktivítás, akkor a winyó elmegy pihenni. A Pi meg már nem ébreszti fel újra.
Nem lehet valahogy beállítani, hogy a winyó ne menjen el pihenni? Vagy hogy a Pi2 fel tudja ébreszteni a Hub-on keresztül?
Köszi!
-
Kroni1
veterán
válasz
sanzi89 #11894 üzenetére
csak annyit kell a pi-n beállitani a video/lejátszás menüben, hogy képfrissitési frekvencia igazítása a filmhez: inditáskor/leállításkor. Ezt akkor tudod ha a beállitást nem alapszinten használod, feljebb kell vinni ugye baloldalt alul haladó vagy profi szintre.
Igy már automatikusan átáll a TV 24p-be ha tudja ezt a funkciót.. LG-nél talán be kell kapcsolni hozzá a valósághű mozi funkciót, de asszem anélkül is megy, a többi TV-n is lehet h van valami hasonló.
-
Celtis
veterán
válasz
sanzi89 #11874 üzenetére
Így van. Először csak egy 8GB-os class 10-es SD kártyát használtam, de arról is kiderült, hogy tetű lassú. Az olvasásnál is. A filmborítók scrollozása közben nagyon lassan frissültek be a képek.
A fórumokban találtak is megerősítették ezt és egyértelmúen az SD + USB pendrive-os megoldást javasolták.
Volt is otthon az említett 16GB-os, amivel kipróbálva gyönyörűen működik a rendszer. Mivel azt egyébként máshol használnám, ezért vettem egy ugyanolyat, csak kisebb kapacitással, lévén a 8GB is bőven elég, de ez valami katasztrófa. Egy sima windows-os gépen nagy fájl írásnál is 5-szörös a sebesség különbség. Kis fájlokkal időnként gyakorlatilag megáll. Az RPi-n Openeleccel szinte használhatatlan.Persze vehetnék egy 16-osat megint, de ki tudja, hogy amit most vennék az ugyanúgy működne mint a régi. Ezért érdeklődtem, hogy van-e bevált, gyors típus.
-
sanzi89
addikt
válasz
sanzi89 #11309 üzenetére
Végül megrendeltem a linkelt házat, tegnap meg is jött. Anyagminőség, kidolgozás milyensége teljesen rendben van, pontosan illik bele az RPI2. Minden csatlakozó tökéletesen elérhető, SD kártya kis odafigyeléssel könnyen cserélhető. Eddig burkolat nélkül 40 fok volt 1 óra nyúzás után egy 21 fokos szobában, most 47 fok volt a maximum, amit mértem, tehát 7 fokot dobott rá a doboz. Annyit csináltam egyedül, hogy függőlegesen állítottam a helyére, így felül található a microSD-s, lyukacsos rész, így tud kicsit szellőzni, de bármikor fúrható a tetejére pár lyuk, vagy vágható ki egy darab valamilyen hálónak, csak barkácsolási kedv kérdése, nem lesz nagy anyagi csőd, ha esetleg elrontanánk.
Szóval ennyiért, ha nincs semmi elvárásunk a dobozzal kapcsolatban, akkor én nyugodtan ajánlom. -
anonym1s
őstag
válasz
sanzi89 #11843 üzenetére
Ez valoban nem mpeg2 vagy vc1, de nekem ilyen a filmeim nagy resze, es egyikkel sem volt gond.
En wifin csatlakozom a ruterhez, egy ilyen wifi adapterrel (router egy netgear r7500). BD iso fajlokat is akadasmentesen jatsza le, csak 2 perc mire elindul a film, de aztan hibatlanul megy, 1080p mkv filmek nehany masodperc alatt elindulnak. Holnap megprobalom beszerezni a filmet aminek kiraktad az adatait es megnezem nalam milyen, de keves eselyt latok arra hogy a film a hibas. Szerintem raspberryd hibas, vagy tenyleg a halozatoddal van valami baj, mert nalam az osmc teljesen hibatlan kabelen. -
azbest
félisten
válasz
sanzi89 #11848 üzenetére
Benne van a pakliban, hogy hibás pi-t fogtál ki, de ha más eszközökkel is van probléma, akkor vagy a hálózat vagy ahonnan lejátszod az okozza. Másold fel a problémás filmet egy pendrivera és próbáld arról. Valószínűleg simán vinni fogja. Ha úgy is problémás a film, akkor esetleg valami nagyon elvetemült módon van tömörítve, amit a hardveres dekóderek nem bírnak. Pécén meg szoftveresen lehet elmegy vagy a vidkariban lévő dekóder jobban bírja.
Négy és fél évig voltam rendszergazda munka mellett egy kollégiumban (kb 300 végpont + kb 30 másik egy nagy sebességű wifi bridgen át 1km távol lévő épületben), láttam pár vad dolgot a hálózatok kapcsán
Valami broadcastot tol a hálóra, esetleg egy kábel két vége is bedugva ugyanoda. Vagy éppen valamelyik eszköz hibája miatt generálódik egy jó kis broadcast storm
Szóval a helyedben sniffelném közben kicsit a hálózatot, megpróbálnám más gépről megosztva adatot átvinni a pire. A pi hálózatát szépen ki lehet ütni, ha 100Mbit közeli broadcast-tal megkínáljuk, amellett a gigabites eszközök még szépen elvannak, de a pi hálózata bedugul. Anno volt, hogy véletlen így ütöttem ki egy beléptető rendszert, mert csak 10-es hálózatot tudott az eszköz én meg broadcastra kitoltam 25Mbitet. Nem nevezném profinak magam ebben, mert inkább a fejlesztés érdekel, de azért nem vagyok elveszve sem teljesen a témában
Ha a tplink csak egy része a hálózatnak és van más router is, akkor érdemes csekkolni, hogy a pi milyen ip tartományból kap címet, ha több eszköz is futtat dhcp szervert, abból is tud vicces helyzet lenni. Főleg, ha switch helyett van betéve a tplink és mégis fut rajta olyan szolgáltatás, amire routerként lenne csak szükség. De ezek csak tippek máshol megélt hálózati zavarok tapasztalatai alapján.
-
anonym1s
őstag
válasz
sanzi89 #11837 üzenetére
Hali.
Mar van 5.0.6 openelec, probald azzal, vagy ha nem wifi-vel hasznalod, akkor az osmc-vel.
Azon kivul nem lehet hogy mpeg2 vagy vc1 kodolasu a film amivel baj van? Azokat a licenszeket kulon kell megvenni ha szukseged van ra.
En megvettem mindkettot, azota hibatlanul jatsza a face off cimu bd filmet, ami vc1-es. -
Kroni1
veterán
válasz
sanzi89 #11837 üzenetére
Én sima B+-t használtam nagyon sokáig és nem volt ilyen gondom, szerintem valami más lesz a gond ha a TV is csinálta, mert nekem régebben a TV is simán vitt akadásmentesen mindent LAN-on dlna kliens-el...
Openelec-ből már van 5.0.6 amugy, de ahogy korábban más is irta, probáld meg te is az OSMC-t! A Pi2 még elég uj hw lehet azért nem tökéletes minden, bár kétlem, mivel sokan használják már rajta az OE-t teljes elégedettséggel. Mindenesetre ne vegyél sztem HTPC-t egyenlőre, jó kis cucc ez! (HTPC-ből nekem hiányozna a HDMI CEC, bár arra is van megoldás de az mégtovább növelné a kettő közti amugy is jelentős árkülönbséget.)
-
-
válasz
sanzi89 #11339 üzenetére
Ha annyira parázol a szellőzés miatt (Eddig hány alkalommal ált le zárt dobozban túlmelegedés okán?), vegyél ventillátoros házikót.
-
sanzi89
addikt
válasz
sanzi89 #11309 üzenetére
@lehella
Sajnos csak fekete ház jöhet szóba. Szellőzésre kíváncsi leszek, de kis kézügyességgel lehet pár szellőzőt csinálni rá, ha melegedős lenne.@azbest
Most mondanám, hogy ez nem tetszik, mintha számítana bármit is.Megrendeltem amit fent linkeltem, ha lesz róla tapasztalatom majd megosztom.
-
-
lehella
senior tag
válasz
sanzi89 #11309 üzenetére
Nekem ilyen házikóm van, majdnem teljesen passzol és két hét alatt ideért. A microUSB-nél kellett kicsit reszelnem, hogy koppra bemenjen a töltőm, egyébként is bement, csak kb. ha fújt a szél a házban akkor máris kijött a madzag
Hűtés szempontjából is jó, bordákkal videónézés után 50 fokos a cpu. -
Degeczi
nagyúr
válasz
sanzi89 #11296 üzenetére
Azt is érdemes vmi rövidebbre cserélni, mert a Kindle hosszú, másfél méteres kábelének pont elég nagy az ellenállása, azon is csak max. 1A körül megy át!
(Kindle-t használva ez persze nem gond, mert a régi Keyboard is legföljebb 750 mA-t vesz föl, az újabbak pedig nem mennek 500 mA fölé) -
Dudee
senior tag
válasz
sanzi89 #11296 üzenetére
Nem mindegy, hogy adat megy át rajta pici áram szinttel, töltőként funkcionál, vagy nagyobb áramot kívánó tápként.
Az eslő eset tiszta. A másodiknál -bármilyen meglepő is- a kábel durván meghatározza a töltési időt. A gyári Samung méteres kábellel a tabletem 4 óra alatt töltődik fel. Ha lecserélem egy vastagabb, de rövid 15 centis kábelre, 2.5-3 óra ugyanez.
Ha meg tápként használod a nagyobb áram miatt adott ellenálláson nagyobb feszültség esik, és máris nem üzemel rendesen a Pi. -
Dudee
senior tag
válasz
sanzi89 #11284 üzenetére
Próbáld meg leszedni innen az openElec disk image-t:
[link]Aztán az itteni lépések mentén telepíteni:
[link](én a linuxos telepítést használtam, és csont nélkül elindult...)
Amúgy a raspberry oldalán tök régi openElec van fent, az nem is megy Pi2-őn!
Ez a dátumból simán feltűnhetett volna neked..2014 június...Ezért érdemes a saját weboldalt használni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Google Pixel topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- E-roller topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Gyúrósok ide!
- iPhone topik
- Kuponkunyeráló
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- További aktív témák...
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest