- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- One mobilszolgáltatások
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Netfone
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
stopperos
senior tag
válasz
Peter789 #6670 üzenetére
Én most szenzoros mérésre és alap szerver feladatokra használom a raspberry-t (lighttpd, pureftp, minidlna, munin, tftpboot, openvpn). Nagyon jól jön az, hogy nem kell több eszközt használni, hanem egybe meg tudom oldani. Tudom, hogy nem egy erőgép, de ennek tudatában vettem.
Neked a BeagleBone Black-et ajánlom, ott az általad írt hibák nagy része nincs meg. Gyors ethernet, illetve ethernet over usb, 2 GB NAND, sok GPIO, jól dokumentált. -
azbest
félisten
válasz
Peter789 #6670 üzenetére
ha nem, akkor...
hát ezért: [link]
Két éve 35 dolcsiért nem volt egy alternatíva sem. Az i/o kellőképpen dokumentált, a soc ilyen dokumentációja tudtommal elérhető. Az ARM1176JZF-S mag dokumentációja is elérhető . A gpu tényleg nem ennyire dokumentált, mert az már NDA köteles, de ez más socnál is így van.
Egyébként ez is elérhet, ha komolyabb szerződést kötsz a broadcommal és aláírsz titoktartási nyilatkozatot. Persze otthoni hobbi fejlesztőknek, akit megcéloztak vele, értsd britt gyerekek, nincs szükség ilyenre.
Ha sokallod a ramot és csak vezérlést szeretnél, akkor az arduino-t ajánlom. De a raspi nem abban a kategóriában játszik, sőt bizonyos esetekben éppen a raspi+arduino a legjobb választás, mert más az előnyük és hátrányuk.
Az smsc chip az én szememet is bántja, de nem nagyon van más választás (ki lehet hagyni, mióta van A modell). Elég elterjedt, elérhető hozzá doksi is [link]... csak nem tartják az alapítványnál fontosnak a problémáit, mivel keveseket speciális felhasználási területeit érinti (a célcsoporthoz képest). Egyébként láttam ilyet más devboardon is. Ahol a soc tudja a funkcióját, ott persze nem tesznek rá ilyet.
Ha megnézed a többi olcsó linuxos dev bordot, akkor azok szinte mind a raspi után jöttek ki és valamilyen androidos felhasználásra tervezték őket (tabletek). Persze voltak és vannak komolyabb dev boardok, de az árazásuk is más. A supportjuk sem jobb (van pár fajta a környezetemben). Sőt, a raspi után kezdtek megjelenni a komolyabbakból is olcsóbb verziók. Aki konkrét terméket akar fejleszteni, az meg úgyis kaphat egyedi devbordot a soc gyártójától. Az X futtatás egyikkel sem olyan sima, mint egy pécén, hiába minden erő, ha nincs direkt hozzá írt X.
Az első linket érdemes elolvasni, mert tényleg jól megindokolja.
Viszont, ha egy mondatos választ szeretnél, hogy mi a nyűgje a raspinak, akkor arra azt mondom: It's british... hogy brittek[link]
-
Hyperion
senior tag
válasz
Peter789 #6670 üzenetére
Persze, ezekben igazad van. Viszont mégis abszolút elérte a célját a projekt. Túl az anyagiakon a valódi cél az volt, hogy mind az oktatásban, mind az otthoni felhasználók agyában elindítson egy olyan folyamatot amely fejleszti a kreativitást, és a könnyű sikerélményekkel ösztönzi a programozás tanulást.
Például az arduino projekt is csak egy célzott embertömeget tudott elérni, pont a bonyolultnak tűnő programozása, és a korlátai miatt. Az oktatásban sem tudott ezen okok miatt elterjedni.A kulcsszó a könnyű!
Ehhez kell sok ram(Fusson a sratch, webmotor, minimális grafikus felület.)
Nem túl bonyolult dokumentáció, csak a lényeges portok működésére koncentrálva.Szóval továbbra is azt mondom, hogy amire készült a PI azt maradéktalanul nyújtja is.
Mindig lehetne jobb, gyorsabb.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest