- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- VoLTE/VoWiFi
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Máris belefutottam a tutiba:
sudo apt-get install hdparm
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
powermgmt-base
Javasolt csomagok:
apmd
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
hdparm powermgmt-base
0 frissített, 2 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 27 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 0 B/111 kB.
A művelet után 237 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]
tar: ./conffiles: a következő függvény meghiúsult: open: Kimeneti/bemeneti hiba
tar: ./control: a következő függvény meghiúsult: open: Kimeneti/bemeneti hiba
tar: Kilépés hibaállapottal a korábbi hibák miatt
dpkg-deb: hiba: a(z) tar részfolyamat 2 hiba kilépési állapottal tért vissza
dpkg: hiba az archívum feldolgozásakor: /var/cache/apt/archives/hdparm_9.43-2_armhf.deb (--unpack):
a(z) dpkg-deb --control részfolyamat 2 hiba kilépési állapottal tért vissza
A korábban ki nem választott powermgmt-base csomag kiválasztása.
(Adatbázis olvasása ... 35503 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: .../powermgmt-base_1.31+nmu1_all.deb ...
Kibontás: powermgmt-base (1.31+nmu1) ...
Aktiválók feldolgozása: man-db (2.7.0.2-5) ...
fopen: Kimeneti/bemeneti hiba
Hibák történtek a feldolgozáskor:
/var/cache/apt/archives/hdparm_9.43-2_armhf.deb
W: A(z) „/var/log/apt/term.log” fájl megnyitása sikertelen - OpenLog (5: Kimeneti/bemeneti hiba)
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)Találkozott valaki hasonlóval?
-
válasz
Keef_Lee #20286 üzenetére
Egy online fordítóval simán érthetővé tehető, de a kedvedért leferdítettem:
Az eszköznevek felderítéséhez add ki asudo blkid
parancsot. Ez megmutatja, hogy a rendszer miként hivatkozik a külső meghajtódra. Nálam pl. /dev/sda a külső meghajtó azonosítója.
Telepítés előtt frissítsd a csomag listát,
sudo apt-get update
majd jöhet a hdparm telepítése, és konfigurálása
sudo apt-get install hdparm -y
Ellenőrizd, hogy a meghajtódat támogatja-e a hdparm.
sudo hdparm -y /dev/sda
vagy
sudo /usr/sbin/hdparm -y /dev/sdaHa ezt válaszolja, a meghajtód támogatott, a hdparm-al beállíthatod az energiatakarékos profilt.
/dev/sda:
issuing standby commandAzonban ha ehhez hasonló a program válasza, akkor máris ugorj a hd-idle beállításait taglaló részhez.
/dev/sda:
issuing standby command
SG_IO: bad/missing sense data, sb[]: 70 00 05 00 00 00 00 0a 00 00 00 00 20 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00Ezután ellenőrizd, hogy támogatja-e az írás gyorsítást (write cache)
sudo hdparm -I /dev/sda | grep 'Write cache'
vagy
sudo /usr/sbin/hdparm -I /dev/sda | grep 'Write cache'Ha látod a * (csillag) jelet, az azt jelenti, hogy támogatott.
* Write cache
Ha viszont nincs csillag, a meghajtód nem táámogatja az írás gyorsító tár(write cache) használatát.
Write cache
Ahhoz, hogy a hdparm leállítsa az eszközt, a -B kapcsolót kell használnod. 1-től 127-ig megadott szám leállítja a meghajtót.
sudo hdparm -B127 /dev/sda
Nincs más hátra, mint beállítani a megfelelő paramétereket a konfigurációs fájlban.
nano /etc/hdparm.conf
A leállítás elötti várakozás idejét másodpercekben kell megadni, és el kell osztani 5-el. Ha pl. 10 perc tétlenség után szeretnéd leállítani, akkor 120-at kell megadni (600/5=120).
Az írás gyorsító tár engedélyezése, és leállítás idejének megadása(ha nem támogatja, a gyorsítótárat, akkor értelemszerűen off-ra kell tenni):
/dev/sda {
write_cache = on
spindown_time = 120
}Miután újraindítottad a rendszet, már készen is vagy.
---
A hd-idle telepítése és konfigurálása.
Ha a hdparm-al nem sikerült felkonfigurálni a meghajtót, távolítsd el.
sudo apt-get remove hdparm -y
A hd-idle egy speciális rendszerfájlt használ a lemezaktivitás felderítésére. A
cat /proc/diskstats
parancsal derítheted ki, hogy a rendszereden működhet-e ez a fajta megoldás. Ha az alábbi sorokhoz hasonló a parancs kimenete, működni fog. Viszont ha nem talál ilyen fájlt vagy könyvtárt, a hd-idle-t sem veheted használatba
8 0 sda 342 0 2759 260 0 0 0 0 0 250 250
8 1 sda1 102 0 815 90 0 0 0 0 0 80 80Kicsit trükkös a hd-idle "telepítése", ugyanis azt neked kell lefordítanod forráskódból. Tehát a program fordításához szükséges csomagokat kell telepíteni:
sudo apt-get install build-essential fakeroot debhelper -y
Ezután a hd-idle forráskódját kell beszereni, kicsomagolni.
wget http://sourceforge.net/projects/hd-idle/files/hd-idle-1.05.tgz
tar -xvf hd-idle-1.05.tgz && cd hd-idleA hd-idle csomag fordítása, és telepítése
dpkg-buildpackage -rfakeroot
sudo dpkg -i ../hd-idle_*.debMégint ellenőrizd le, hogy valóban működik a hd-idle a merevlemezeddel:
sudo hd-idle -i 0 -a sda -i 300 -d
A parancs kiadása után hasonló eredményt kell kapnod:
probing sda: reads: 2759, writes: 0
Use Ctrl+C to stop hd-idle in the terminalNyissd meg a hd-idle konfigurációs fájlját,
sudo nano /etc/default/hd-idle
és engedélyezd az automatikus indítást, és állítsd be a meghajtó üresjárati idejét.
START_HD_IDLE=true
HD_IDLE_OPTS="-i 0 -a sda -i 600"Mint látható itt másodpercekben kell megadni a lekapcsolás előtti tétlenség idejét(10 perc = 600mp).
Itt is egy újraindítással lépnek életbe a módosítások.A parancsokat nem tudtam lepróbálni, dolgozóban vagyok, majd később kicsinosítom, és kirakom a raspbian cikk végére.
-
válasz
szasanyi #20280 üzenetére
És amíg a RPi-nek ez nem gond, addig egy HDD-re ez nem igaz.
Ooo... Egy kis novella kijönne az ellene-mellette érvekből. Egyéni ízlés kérdése, hogy miben hiszel, ugyanakkor a problémafelvetésnél maradva simán elküldheted szundiba az USB-s merevlemezt is.
ger1895
Azért a marketinget is meg kell fizetni. Én speciel nem fizetnék érte felárat. Évek óta megy egy "noname" Medion USB házban egy Hitachi merevlemez (bár már kezd kicsit hangoskodni), Aztán van itt még 2db WD MyBook (nem tudom milyen lemezzel szerelték), de ezek is bírják évek óta. Persze biztos vannak ellenpéldák is. -
válasz
RaPiDsHaRe #20240 üzenetére
A 775 jog megadása rekurzív volt? Tehát ha belemész egy könyvtárba, akkor ott a fájloknak/alkönyvtáraknak mind 775 a jogosultsága?
ki a tulajdonos? melyik felhasznál/csoport?A samba-nak meg van adva kinek a nevében dolgozzon? milyen szintü megosztást használsz? Kell hozzá user/pass páros? Ez az user a tulajdonos, vagy tagja a tulajdonos csoportnak?
Ha fel van mountolva X meghajtónak és csak a TC rikitozik, akkor az a TC hibája. Talán a TC topikjában, vagy az itteni TC guru-knak leszrá tippje miket kell áttekerni rajt, hogy az intézőhöz hasonlóan működjön.
Igen, a Windows nem ismeri az ext4 fájlrendszert, ezért nem látja.
-
válasz
RaPiDsHaRe #20227 üzenetére
Nem lehetne egy kis rendszerleírással megspékelve?!
Mit hova mountoltál, milyen jogosultságok érvényesek rá,és hogyan osztottad meg?
Az sem mellékes, hogy csak a TC írja ezt, vagy az intéző is? Fel van mountolva meghajtónak, vagy hálózati eléréssel használod?a transmission fut? pl. a ps aux parancs mutatja?
A config fájlja hogy néz most ki? -
válasz
RaPiDsHaRe #20191 üzenetére
Mivel, és hol szeretnél könyvtárat létrehozni?
Mi a hibaüzenet?A torrent kliens web-es felületét nem éred el?
D@reeo
Muszáj ehhez csilivili WEB-es felület? 1x beállítod a samba megosztást, aztán hónapokon/éveken át csak használod.
-
-
-
-
-
-
-
Persze. Csak arra kell figyelni hogy a kiválasztott kliensnek legyen "málna" jele a listában. Nálam pl. az asteroid@home fut ~30%-on:
Elvégzett feladatok száma 40
Maximális feladat naponta 540
Mai feladatok száma 0
Egymást követő érvényes feladatok 40
Átlagos feltöltési sebesség 5.28 GFLOPS
Átlagos fordulási idő 6.35 days -
válasz
Balerik #19982 üzenetére
Asszem csak ez az alternatív kapcsoló kell, most ugrott be. Régen piszkáltam openelecet, mostanság raspbiannal használom, így boinc klienst is futtat, stb...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
lazac_ #19918 üzenetére
Első körben SSH-val jelentkezz be a Pi-be, és tapasztald ki hogyan kell felparaméterezni, hogy elfogadja a parancsot a PC. Ha már terminálból kiadva a parancsot le tudod lőni a PC-t, csak eztán keress neki megfelelő helyet, addig nem tudod eldönteni, hogy azért nem megy mert rossz a parancs, vagy mert nem fut le a script-ed.
-
válasz
lazac_ #19910 üzenetére
Nem kell folyamatosan futtatni. Mozizás előtt elindítod, és már kész is.
+ Ha a PC-re is rá kötsz egy infra vevőt, és betanítod?
Openelec plugint továbra sem tudok, csak ötletelek.Most viszont megtaláltam a tutit: Az openelec-ben van egy /storage/.config/shutdown.shfájl, amit akkor futat le amikor kikapcsolod. Ebbe a fájlba beilleszted ezt a sort:
net rpc shutdown -I ip.address -U user%passwordMondjuk nálam a W10 ellenáll:
Could not connect to server 192.168.1.21
The username or password was not correct.
Connection failed: NT_STATUS_LOGON_FAILURE
Could not connect to server 192.168.1.21
The username or password was not correct.
Connection failed: NT_STATUS_LOGON_FAILURE -
válasz
lazac_ #19903 üzenetére
Értem. Akkor kell keresni a PC-re egy okos programot, ami pl 5 percenként megpingeli a a Pi-t. Ha nem válaszol, főbe lövi magát.
pl. készítesz egy figyelo.bat fájlt:
ping -n 1 192.168.1.21 | findstr TTL || start shutdown.exe
wait 300
figyeloHa nem válaszol a pingre, meghivja a shutdown.exe-t, ha igen vár 5 percet, és meghívja önmagát, hogy ellenőrizze a pinget.
De kereshetsz kész hálózatfigyelőket is, pl. emco ping monitor
-
válasz
erik365 #19902 üzenetére
Egy komplexebb dekódolás nagyobb terhelést jelent. Teljesen normális, hogy amikor kihasználod a teljesítményét, akkor melegszik. -25-től 85 fokig tart az üzemi hőmérséklete. De elfüstölni nem tud, van benne védelem. Ha túlmelegszik, visszavesz az órajelből így automatikusan "lehűti" magát.
-
válasz
zsola32 #19899 üzenetére
Attól függ mit értesz "média mindenes" alatt.
Ha csak fájlok lejátszása, akkor openelec vagy osmc a jó választás. Ha viszont bittorrent kliens futtatása, ftp szerver üzemeltetése, netán BOINC kliens futtatására, vagy bármi másra van szükséged, akkor a rasbian kell neked. (Erről ill. ennek bállításról is írtam egy cikket). -
-
-
-
válasz
Osynho #19878 üzenetére
Azt nem olvastam
Pedig pont hogy a gyári doboz lett volna az első tippem. A gyártónak panaszkodtál rá?
Nem adtak hozzá ilyen kis csavar/rögzítő készletet mint ami ezen a képen is látható?---
Találtam egy jópofa Android-os App-ot: Raspi Check
SSH-n belép a gépre, és lekérdezi a főbb paramétereit+ki lehet kapcsolni/újraindítani, és más parancsokat kiadni neki. -
-
-
-
válasz
NoMenOne #19859 üzenetére
Húzz le róla mindent, és pl. egy billentyűzettel/pendrive-al próbáld ki mindegyik portban működik-e.
+ az lsusb -t parancs kimenete is érdekes lehet. Nálam ez ígynéz ki:
[M] lsusb -t
/: Bus 01.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=dwc_otg/1p, 480M
|__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Hub, Driver=hub/5p, 480M
|__ Port 1: Dev 3, If 0, Class=Vendor Specific Class, Driver=smsc95xx, 480M
|__ Port 5: Dev 5, If 0, Class=Mass Storage, Driver=usb-storage, 480M[/M]MaCS_70
Másik távvezérlővel próbáltad?erik365
Lan vagy wifi? Lan esetén a narancs/zöld led világít/villog? A router/switchen-is ég a kapcsolatot jelző LED? -
válasz
Keef_Lee #19456 üzenetére
Meglepő lenne, ha a HDD visszatáplálna USB-n keresztül. Vagy USB-ről kapja a tápot is egy Y kábellel?
Ekkor elképzelhető, hogy az USB porton keresztül "visszatáplál", vagy adott esetben "ráterhel" a Pi-re. Ez attól függ, hogy melyik adapter feszültsége a nagyobb.
Mindenesetre én lecsekkolnám, hogy a Pi adaptere tényleg tudja-e a 2A-t, ill. ha cserélhető a kábele, akkor annak a cseréjével is tennék egy próbát. Manapság ezek a fillérese kábelek tudnak fura dolgokat művelni(persze az hogy sokat kérnek érte nem jelenti feltétlen azt, hogy jó minőségű). -
-
válasz
Beni2360 #19443 üzenetére
Mert ezek a lemezt szektorról szektorra mentik le. Ha 16ezer van akkor annyit, ha 3 millió, akkor annyit. A kártya teljes kapacitásának megfelelő méretet menti le. Függetlenül attól, hogy mennyi a foglalt/nem használt terület. A fájlrendszer logikailag ezen lementett szektorok felett vannak, tehát lövése nincs róla hogy mit ment, csak a-tól z-ig lementi a kártya összes szektorát.
Az elképzelhető, hogy a másik kártáyn már eleve van 1-2 hibás, ezért fizikailag nem fér rá a lementett image.
Egyik fórumtársunk írt egy cikket, amivel úgy tudod lementeni, hogy csak a tényleges adatot tartalmazó terület legyen lementve.Ezt faragtam picit át az új kiadásokkal kompatibilis formába:[link]
Fájl szinten másolja a kártya partícióinak tartalmát (jogosultságokkal, mindennel együtt)
Ne vedd készpénznek a működését, éles rendszeren ne teszteld! Csak egy másik próba kártyára próbáld visszaírni az image-t.
Nálam egy a Pi-re kapcsolt külső merevlemez egyik könyvtárából fut le, és oda készít egy image-fájlt. -
válasz
Beni2360 #19429 üzenetére
Itt a fórumon is sokat emlegetett win32 disk imager nem csak írni, de olvasni is tudja a memóriakártyát. Tehát tudsz az aktuális állapotról egy olyan biztonsági mentést készíteni, amit bármimkor visszaírhatsz a kártyára.
Linux alatt a dd is működhet, de veszélyes móka egy éppen futó rendszert dd-vel lemásolni. Folyamatosan-ír olvas a rendszerlemezre/ről, könnyen előfordulhat, hogy éppen változás van abban a szektorban amint a dd ment.A számok pedig azt mutatják, hogy kisebb fájlokkal milyen gyors a műveletvégzés. Általában nem nagy mutatvány elkezdeni írni egy fájlt, és csak írja, írja,írja(vagy olvassa). Ez az első sor, vagyis a folyamatos írás/olvasás sebessége. Árnyalja a dolgot amikor a való életet utánozva hol apró hol nagyobbacska fájlokkal dolgozol. Az alsó sorok ezt mutatják. Folyamatosan kiír/olvas egy 4k/512k-s fájlt. Na itt már látszik, hogy mennyire (nem)kapkod a kártya.
Az uccsó nekem se tiszta teljesen, de ott meg azt hiszem egyszerre 32db 4k-s fájlt ír/olvas, vagyis az egymástól független, de párhuzamos fájlműveletek sebességét tesztelik. -
válasz
Pulsar #19400 üzenetére
Igen, mert a rootnak mindenhez joga van, és "nem kell törődni" a jogosultságokkal.
Nemakarom reklámozni(na jó de
)a leírásomat, amiben megoldást/leírást adok arra is, hogy a torrent könyvtár jogosultságai hogyan és miért alakulnak úgy ahogy.
-
válasz
balaaazs #19345 üzenetére
Már hogy ne tudnál róla/rá másolni. Nemrég linkeltem, hogy le és fel is megvan a 10MB/s sebesség, vagyis a 100-as hálókártya megy mint a szélvész.
xxlongikaxx
A torrentezés "sima liba", a vpn-t nem teljesen értem, nem egyszerübb egy ssh?
Persze a vpn is megoldható, pl. [link] -
-
-
válasz
MaCS_70 #19303 üzenetére
Nem akkor sem szétszórtság. Nagyon is tudatos öntés volt, hogy csak a Commodore gyártotta magnó volt jó hozzá. Ez meg is látszott az árában. Mindeközben a Sinclair és a többi gyártó tudott olyan csatlakozót rárakni ami mezei kábellel, és mezei kazettás magnóval is működött.
-
-
válasz
adamz91 #19294 üzenetére
sudo apt-get install qemu
Rengeteg csomag van hozzá:
aqemu - Qt4 front-end for QEMU and KVM
qemu-launcher - GTK+ front-end to QEMU computer emulator
qemu-utils - QEMU utilities
qemuctl - controlling GUI for qemu
sheepdog - distributed storage system for QEMU
vde2 - Virtual Distributed Ethernet
vgabios - VGA BIOS software for the Bochs and Qemu emulated VGA card
virtualbricks - is a Virtualization suite for qemu/kvm VMs and vde2 networks -
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
nepszter1 #19188 üzenetére
Igen, mini PC, de nem x86-os procija van, nem fut rajt sem a W7, sem a W10, ahogy egy asztali pc-n. (grafikus felület, next,next finish).
1-2 célprogram remekül elfuttat (pl. médialejátszó), és 1-2 linux-ot is fel lehet rá tenni. Akár grafikus felülettel, de nem egy táltos. Nem lehet összehasonlítani egy alap c2d proci sebességével. Nézegess youtube videókat, rengeteg "demo"-t látni, hogy mire képes. Pl. ezen egy office-t mutatnak be. Elindul, működik, de alap dolgoktól elszédül, gondolkodóba esik.Viszont ha elfogadod a korlátait, remek játékszer, és sokat lehet belőle tanulni. Csak a fantáziád szab határt mit csinálsz belőle. Ehhez viszont programozó véna, kitartás, és a rendszer megismerése szükséges.
szasanyi
Szerintem egyik táp sem jó. Ha jól tudom 2,5A / 15W a követelmény.Ezt gondold át még1x. Mindegyik bolt árul 2.5-es, de akár 3A-es tápot is. Erősen függ ki mire hogyan használja, milyen plusz fogyasztókat köt rá.
-
Terminálban add ki ezt a parancsot:
wget -O /dev/null http://speedtest.wdc01.softlayer.com/downloads/test10.zip
Ez mutatja a letöltés sebességét. Igaz az internetét, de a belső hálózat mérése sem bonyolultabb, csak kell egy pici http szerver, és egy nagyobbacska fájl.(Biztos nem jártál volna jobban egy Pi2-vel?!)
-
válasz
bwin.party #19165 üzenetére
Pedig ott van a málnapc oldalán:
Termékeinkre 12 hónap jótállást vállalunk 10.000 Ft bruttó vásárlási érték felett, valamint a Sunny, Raspberry Pi és Arduino márkákra ezen érték alatt is.Gondolom az rpibolt is hasonló paraméterekkel ad szavatosságot
Termékszavatossági igényét a Felhasználó a termék gyártó általi forgalomba hozatalától számított két (2) éven belül érvényesítheti. E határidő elteltével e jogosultságát elveszti..Mindkettőt a törvény betűje határozza meg, nem a bolt.
Mivel ugyanazok a cégek ugyanazon az áron futárkodnak a szállítási költségek is egyformák.
Egy kivételt találtam: Most egy kit-re +3 hónapot ad az rpibolt.
-
válasz
bwin.party #19163 üzenetére
A magyar
12 egy tucat belőlük, és még nem volt egyikre sem kirívóan sok panasz.
-
-
válasz
balaaazs #19114 üzenetére
Ezeket kb már most is tudja, ill a kodi kiegészítők között megtalálod ami kell (vagy nem)
A "kodi" a médialejátszó program amit sok körítéssel kapsz meg. Van konyhakész megoldás, mint az openelec, vagy osmc, de magad is összefaraghatod egy alap linux-ot feltéve, és az igényeid szerint telepítve programokat..ll-kobe
Igen, sokan használják itt is így. -
válasz
HanG_más #19107 üzenetére
Megfabrikálható, de elég elvetemült dolog az egész képernyőt grabbelni bekonvertálni aztán ezt a stream-et lejátszani a Pi-n.
Szóval én inkább hajlanék a nem válaszra.
-
válasz
bwin.party #19105 üzenetére
Van olyan app ami támogatja a privát felhőt? Eleve érdemes csak ezért root-olni?
Egyszerűbbnek tűnik hetente rádugni a gépre, és uzsgyi... -
válasz
bwin.party #19099 üzenetére
Android-on be lehet állítani, hogy ne a google profilodba mentsen, hanem külső tárhelyre?
-
-
-
válasz
Flowtation #18993 üzenetére
Elérkeztünk az egyenrangú hálózatok sötét lovához. Évek óta megtapasztalom, hogy minden stimmel, amit meg lehet tenni, azt megtettem, és mégis teljesen sztoasztikus, hogy látszik-e egy-egy gép a hálózaton, vagy sem. Pont ez jött elő most itthon is. W10 laptop csak saját magát látja. Újraindítom, be bootol az OpenSuSe, ott meg visszaröhög mind 3 gép a hálózatról. Sőt, a Kodi-ban is látja mind3 gépet az smb hálózat tallózása. (Annyi a difi hozzád képest, hogy nálam raspbian fut, nálad meg openelec)
Pedig már olvastam master browser-ről, broadcast-ról, de semmi gyakorlati haszna nem lett eddig. Viszont ha van itt egy smb guru, szívesen várom a tanácsait!Az openelec dhcp-n kap ip címet?
Ha a system settings-ben átkapcsolsz advanced-re, megjelenik egy smb client menüpont. Ott minden érték helyes?Csak annyit tudok még tanácsolni, hogy a videó hozzáadása menüben, a lista végéről válaszd ki az "add network location..." menüpontot, és ott kézzel add meg neki hogy smb protokol, ip cim, megosztás neve, felhasználó,jelszó.
-
Elég egy copy /b vob1.vob + vob2.vob + vob3.vob outputFile.mpg parancs, de pl. az avidemux is megcsinálja neked.
- Megnyitod az első .vob fájlt, ekkor megkérdi hogy a többit is hozzá csapja-e. Mond azt hogy igen.
- A kép és hang codec maradjon "copy", vagyis nem kódolja újra, csak másolja a képet/hangot.
- A formátumnak megadod pl. hogy mpegPS.
- Mentés-re böksz, bekéri a fájlnevet, de ne feledd a végére írni, hogy .mpg.Beni2360
Elvileg a DVD ISO is mpg fájlokat tartalmaz és mégis lejátssza szó nélkül.Gyakorlatilag is, csak a menük szoknak trükkösek lenni, amik összezavarhatják a szoftveres dekódert. A licence kód beírásával aktiválod a hardveres mpeg dekódert, ami leveszi a cpu válláról a terhet, és a menükkel is jobban megbirkózik.
-
Pont azért, mert külön van elindítgatva. Nem ismerem a VOB-ok belső felépítését, de PC-n is nem egy alkalommal belefutottam abba,a hogy ha nem az első .vob fájlt nyitom meg(és hozzá a többit) pl. avidemux-ban, akkor elcsúszhat a kép/hang. Ez nem a kodi/codec hiba.
_Tippem_szerint a .vob fálokat nem frame határon vágják, hanem egy konkrét fájlméret elérésekor. Ezért ha nem az elsőt nyitod meg, a stream közepébe csöppen a lejátszó. Így egy kis idő eltelik míg feldolgozható frame-et talál. Mivel külön életet él a kép és hang dekódolás, a magára találás is más-más ponton történhet meg. Ez okozhatja a csúszást.
-
válasz
Flowtation #18965 üzenetére
az rlimit maxot megcsináltam.
Most már nem dob hibát a testparm?megpingelem a laptop ip cimét akkor jó, de ha a nevét akkor nem
Ez magyarázhatja, miért nem tudja betallózni a samba megosztást.
a wins support legyen yes, és vedd ki előle a kocekát.Mindkettőn futtathatod, és a másik gép neve legyen a paraméter.
-
válasz
Flowtation #18960 üzenetére
Az rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384) hibát úgy tudod eltüntetni, hogy a /etc/security/limits.conf fájlba beleírod:
* - nofile 16384
A többi jónak tűnik.A ping-et úgy értettem, hogy a másik gépet. Tehát az openelec-ről megpingetni a samba megosztást biztosító gépet, és fordítva. A névfeloldás hibája is lehet. Az smb.conf-ban engedéjezve van a wins?
Az nmblookup gépneve visszaadja az ip címét? -
válasz
Flowtation #18958 üzenetére
A testparm parancs nem talál hibát?
Ubuntu látja a megosztását? pl. smbclient -L IP -U userneved ENTER után bekéri a jelszót, és kilistázza a megosztásokat.
Amúgy, ha névvel pingeled akkor válaszol? (Működik a névfeloldás? Itt is, ott is?) -
válasz
Flowtation #18956 üzenetére
újraindítás volt?
Most hogyan néz ki az smb.conf? -
válasz
Beni2360 #18916 üzenetére
Az openelec-ről letöltöd az aktuális stabil image-t(Kodi15.2 van benne).
A nem stabil fejlesztői verziók mindennapi használatát nem javaslom.
-
-
-
válasz
cinemazealot #18895 üzenetére
Az ssh a 192.... IP-vel működik,
M43g
Valóban távol voltál, amikor a külső ip- vel próbáltad, vagy ugyanazon a belső hálózaton?
pl. a whatismyip "server port test"-je sem látja nyitottnak a 22-es portot? -
-
válasz
eastsider #18843 üzenetére
Nem ismerem a java-t, de írja, hogy egy fájl vagy könyvtár hiányzik neki.
- az openelec miatt hiányzik neki valami. Tegyél fel egy normális linuxot.
- A példában is eléggé fel van paraméterezve. Nem lehet, hogy pl. a Dapp.key=/home/pi/spotify_appkey.key paraméter hiányzik?
Az meg természetes, hogy leáll a kapcsolat bezárásakor, hisz a "szülő" folyamata is bezárul. -
-
-
-
-
válasz
Pulsar #18744 üzenetére
A DHT22 tizedes pontossággal működik.
Hogyan/mivel olvasod ki az adatokat? -
-
válasz
crissprivat #18692 üzenetére
Image rendben?
SHA-256 Hash: ed02f98f3968b0f40d3dfadee519ee83bb80fddd6b3f0139782e640b5208bd4e
SHA-1 Hash: ba4cf226457ea580e623b66064bd3d5949ed5eaf
MD5 Hash: 438c018c1c2ae34a373fa3a89e134d00Kártya rendben?
A régi lemezképpel pöcc röff?
-
-
-
válasz
Siffredi #18534 üzenetére
Hogy hogy nem működött? Tuti a debian lite-ot tetted fel?
A felcsatoláskor pl. az fstab-ban, n+1 módja van, hogyan illeszd a rendszerbe. Egy külön írást megérne, annyi féle paraméter megadható, módosítható. Ugye maguk a fájlnevek is problémásak lehetnek. Ha nem csak az angol abc betűit használtad, hanem magyarul hoztál létre könyvtárat fájlnevet, az problémát okoz, mivel a linux alapból angolra van hangolva(ha fogalmazhatok így
)
Hogy ez ne okozzon gondot, az fstab-ban a locale=hu_HU.utf8 paraméterrel kell módosítanod , hogy az (ntfs) fájlrendszereden rendben kezelje az ékezeteket.
Ha azt szeretnéd, hogy a windows rendszertöltő partícióját ne csatolja fel automatikusan a rendszer, megadod az adott partíció paramétereként a noauto-t.
Az umask paraméterrel megadhatod, milyen jogosultságot kapjon a tulajdonos, a csoport, és bárki más ráadásul 7-ből kivonva, amibe még nem találtam logikát. Tehát ahhoz, hogy 775 legyen a jogosultság, az umask=0002 paramétert kell megadni.
Az uid/gid párossal megadhatod hogy ki legyen a tulajdonos, és melyik csoporthoz tartozzon.
Még leírni is sok volt ezt , nem hogy kezdőként megérteni... A cikk írásakor is nagyon sokszor egész bekezdéseket töröltem, mert annyira elkalandoztam és meg akartam magyarázni mi miért van benne úgy. De aki most ismerkedik vele, az elveszne a sok infóban. A sikerélmény elmarad, elfogy a lelkesedés a folytatáshoz. A cikkel pedig az indulást próbáltam megkönnyíteni, hogy hamar meglegyen a siker élmény. -
-
válasz
Siffredi #18522 üzenetére
Alakul ez.
Ahogy vargalex is írta, lett egy minidlna user, akinek a nevében fut ez a szolgáltatás. Ezt az user-t kell hozzáadni ahoz a csoporthoz, amihez a merevlemezed tartozik.
A fenti parancsra kilistázza a hdd gyökerében lévő fájlokat, nekem közvetlenül a gyökérben találhatóak a filmek, némelyik mappában, némelyik nem.
Arra vagyok kíváncsi. Ez mutatja meg melyik user, és csoport a könyvtáraid, fájljaid gazdája, és hogy milyen jogosultságokkal rendelkeznek.
Media directory "/mnt/medion/media" not accessible!
Mivel ez volt a hibaüzenet, azt hittem a media könyvtárba vannak összegyűjtve a fájlok.
drwxrwx--- 1 pi pi 24576 Feb 11 12:06 /mnt/medion
Ez alapján (Ha az alkönyvtárak is hasonlóan néznek ki) a pi user, és a pi csoport a gazda, mindenhez joguk van.
Az alábbi parancs a minidlna user-t hozzáadja a pi group-hoz:
sudo usermod -a -G pi minidlna
Ez azt jelenti hogy a minidlna tagja lesz a pi csoportnak, és minden fájlhoz hozzáfér, amihez a pi csoport. Vagyis a te esetedben írhatja, olvashatja, és beleléphet az alkönyvtárakba. Ezután újraindítod a dlna daemont(vagy a Pi-t), és már rá is cuppan a fájljaidra.Remélem érthetően magyaráztam el!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Netflix
- Crash Team Racing Nitro-Fueled - Túl a 10 millión
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Mobil flották
- Formula-1
- Autós topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Beszámítás! Apple iPad 11 2025 128GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest