Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Balerik

aktív tag

válasz cigam #20491 üzenetére

Így akartam csinálni:
    Idézet a cikkből:
    Első körben partícionáljunk. Erre való a parted parancs. Elindítása után a print devices kilistázza a rácsatlakozott eszközöket. A select parancsal kiválasztjuk az új meghajtónkat, amit partícionálni szeretnénk, pl. select /dev/sda. Ezekután az öszes kiadott parancs a most kijelölt meghajtóra vonatkozik. A paraméter nélkül kiadott print parancs a kiválasztott lemezről ad információt:

Model: Hitachi HDS721010CLA332 (scsi)
    Disk /dev/sda: 1000GB
    Sector size (logical/physical): 512B/512B
    Partition Table: gpt
    Disk Flags:
    Number Start End Size File system Name Flags
    1 20.5kB 210MB 210MB fat32 EFI System Partition boot, esp
    2 210MB 1000GB 1000GB hfs+ Medion

Innen megtudhatjuk az eszköz kapacitását, és a jelenlegi partícióstábla felépítését. Ha nem vagyunk megelégedve a jelenlegi felállással, töröljük a nem kívánt részeket az rm sorszám parancsal. Ha olyan fájlrendszer van a lemezen, amit ismer az openELEC, azt automatikusan felcsatolja. A felcsatolt (használatban lévő) partíció törlési kíséretekor, figyelmeztetést kapunk:
    Warning: Partition /dev/sda2 is being used. Are you sure you want to continue?
    Yes/No?
    (A bátrak azt mondják yes, a szabályokat betartók quit-el kilépnek, és az umount /dev/sda2 parancsal elöbb lecsatolják, majd csak ezután törlik az adott partíciót.) Hogy biztosan egy mértékegységről beszéljünk a unit GB parancsal adjuk meg, hogy a beírt számok alatt GByte-okat értünk. Most jön a lényeg, amiért edig küzdöttünk, a partíció létrehozása. Az mkpart primary 0 1000 parancs létrehoz egy primary partíciót, ami 0-tól 1000GB-ig tart. Vagyis elfoglalja az egész lemezt. El is nevezhetjük a name 1

vagy itt a Linux alatt is a MS-DOS parancsok kellenek?

Új hozzászólás Aktív témák