- Mobil flották
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Íme az új Android Auto!
- Yettel topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
snake1977 #42202 üzenetére
Igen, a pineken keresztül. A jobb oldali nyákra megy táp, egy usb hosszabbítóról, ami a C64 kapcsolójával meg van szakítva. Onnan megy át minden (táp, LED, joyportok) a szalagkábelen. A pi eredeti power csatlakozója hátul, a hdmi mellett hozzáférhető maradt, oda is be tudom dugni a tápot, ez esetben csak a nyomógomb marad, mint ki- és bekapcsolási lehetőség.
-
válasz
snake1977 #42200 üzenetére
Hol írtam én olyat, hogy a ventilátor le fog állni?
Én nem szoktam leállítás után bedugva hagyni, illetve van egy kétállású kapcsoló a házon, amivel fizikailag le tudom választani róla a tápot. A nyomógomb csak a reset miatt van rajta, illetve azzal egyszerűbb leállítani a rendszert, mint a menüben mászkálva.
Bár az a fura, hogy én úgy emlékszem, mintha az enyém leállna a rendszerrel együtt, de mondom, ez a 12V VGA hűtő ventilátor olyan halk, hogy csak akkor hallom, ha ráteszem a fülem a házra. -
válasz
snake1977 #42193 üzenetére
Nem számoltam, mennyi idő ment el vele, szeretek ilyenekkel bíbelődni, valójában lehet, hogy az elkészítésével többet "játszottam", mint magával az elkészült konzollal.csak a kivezetések elfedésével van bajom hdmi etc
Miért kellene elfedni, vezesd ki oda a rpi kivezetéseit, hdmi hosszabbítóval, usb hubbal, ilyesmivel.
-
válasz
snake1977 #42184 üzenetére
Igen az.
Az eredeti billentyűzet egy arduino pro micro-n keresztül van illesztve, saját fejlesztésű programmal, billentyűzet kiosztás váltható rajta, a @ ()= gombok igény szerint kurzor billentyűként tudnak funkcionálni, DOS emulátor alatt hasznos.
A joyport-ok közvetlenül a GPIO-ra vannak kötve, eredeti C64 joystick-kompatibilis, késleltetés nélkül.
(A breadbin egy alaplaphibás gépből lett mentve, a bekapcsoló gomb és a két joyport is eredeti, a LED is be van kötve, asszem a GPIO15-re, ahogy a linkelt cikkben írták, bekapcsolási állapot-visszajelzőként funkcionál, ahogy kell)
A belső felépítésről kérhetek fotót?
Persze, itt a belseje, de itt még nem látszik a venti, azt a fotó készítése után nem sokkal szereltem rá. Egyszerűen rákötöttem az 5V pinre.
Akkor még nem volt 3D nyomtatóm, így az egész alaplap habosított PVC lapból lett kifaragva. -
válasz
snake1977 #42176 üzenetére
Pedig hidd el, ha használod, szükség lesz fizikai reset gombra.
Ha ki is fagy valamelyik emulátor, a script nem szokott, így egy (két) gombnyomással újra tudod indítani. Csak egy scriptet kell felmásolni. Itt egy leírás, a gpio-t át kell írni a gombnak megfelelő 3-ra.
-
válasz
snake1977 #42135 üzenetére
Pont a pi3-nak van egy hasznos képessége: az 5-ös pin (GPIO3) GND-ra zárása kibillenti a HALT állapotból, és bebootol a rendszer. Ezt én használom is a retropie konzolomban, reset/boot gyorsgombot kötöttem rá. Ugyanezzel a pinnel lehet resetelni, vagy leállítani, a megfelelő script segítségével.
Szóval semmi másra nincs szükséged, mint egy nyomógombra a GPIO3 és a GND közé, és lesz egy elegáns reset/on/off gombod. -
válasz
cinemazealot #41782 üzenetére
Nagyon jó ez a terv, annyival egészíteném ki, hogy a kikapcsolást is meg lehet oldani nyomógombbal, egy egyszerű script segítségével, ráadásul pont a pi3-on van egy olyan lehetőség, hogy áramtalanítás nélkül is fel lehet ébreszteni, akár ugyanazzal a gombbal, amivel kikapcsolod. Ezt használom is a retropie gépemen shutdown/start gombnak. Tehát ezzel akár azt is meg lehet csinálni, hogy a pi folyton áram alatt legyen, csak az erősítőt kapcsolod relével
Van egy pin, amelyik állapota a processzor "halt" állapotában változik, fejből nem tudom melyik, talán valamelyik SPI láb, ezt szokták a táp vezérlésére használni. Mikor fut a proci, a láb "high" állapotú, mikor leáll, "low"-ra vált, minden külön script nélkül.
A legelegánsabb megoldás szerintem az lenne, hogy csak 1db be és kikapcsoló gomb lenne, egy kétáramkörös nyomógomb. Az egyik áramkör az öntartó relét élesztené, a másik kör pedig a pi shutdown pin-jét húzná földre.
-
válasz
Tyson5 #41748 üzenetére
Rádiót hallgatni több, mint tökéletes a gyári audio jack kimenet, a cigam által javasolt beállítással! Régebben simán erősítőre dugva filmet is néztünk, zenét is hallgattunk róla, bár én igénytelen vagyok, telefonról is gyári fülhallgatóval szoktam zenét hallgatni. Amúgy zenész vagyok.
-
-
válasz
wassermann #41457 üzenetére
Érdekes lenne, ha ez tényleg így lenne.
-
válasz
Archttila #41406 üzenetére
Az egyik sorban feketével van írva a java szó, a másikban pirossal, az utolsóban meg kékkel az egész sor, biztos ez zavarta össze.
Viccen kívül: sok éve részben az ilyen, halandó ember által kinyomozhatatlan anomáliák miatt hagytam abba a Linux-szal való kísérletezést mint otthoni platform.
-
válasz
wassermann #41386 üzenetére
Ezt nagyon ne hangoztasd máshol.
-
válasz
MasterDeeJay #41370 üzenetére
Nagyon csúnya
-
válasz
wassermann #41272 üzenetére
Persze, világos.
-
válasz
wassermann #41261 üzenetére
Nem értem az összefüggést: attól, hogy nagyobb a mérete, miért fut jobban régebbi hardveren?
Elvileg pont a jobban kigyomlált rendszernek kellene jobban futni. De tény, hogy az osmc jobban fut pi2-n és ezek szerint zérón is. -
válasz
MasterDeeJay #41258 üzenetére
Nem feltétlenül bug. Én pi2-n használtam évekig ugyanazt a 16-os Kodit libreelec alatt gond nélkül. Úgy gondoltam jó ötlet 18-ra váltani, hát nem volt jó ötlet, egyszerűen annyival nagyobb a hardver igénye az újabb kodinak, hogy pl a netes kiegészítők sokszorta lassabban futnak. Korábban már 17-es Kodi alatt is ez volt, nem újkeletű a probléma.
Egyébként osmc-re váltottam végül, valamivel tényleg gyorsabb és stabilabb, mint LE alatt, de korántsem annyival, hogy utolérje a 16-ost. -
válasz
buherton #41025 üzenetére
A GPIO kivezetéseken megnézném, hogy megvannak-e a szükséges feszültségek (5V, 3,3V), és ha jól tudom, kellene legyen a panelen még 2,7V és 1,8V is, ha valamelyik nem stimmel, akkor a hozzá tartozó feszültség regulátort kell cserélni. A régi lapokon ezek még külön alkatrészek voltak, az újabb SoC már belül állítja elő a szükséges feszültségeket.
-
Köszi! Az xorg.conf-ban eleve le volt tiltva (ráadásul nem is abban a könyvtárban volt, amiben kerestem), find-dal is végignézettem az egész rendszert, úgy tűnik ez vmi olyan default beállítás, ami hardkódolva van az x11-ben.
Végül rengeteg guglizás után meglett a megoldás, az X indításakor az xinit paraméterének meg kell adni ezt:
xset -dpms
és ez letiltja.
Hát nem logikus és magától értetődő? 🤔 -
Sziasztok!
Csináltam egy octoprint rig-et, fbcp driverrel, ez alapján a leírás alapján. Az a gondom, hogy x perc után kikapcsol a kijelző, gondolom vmi energiatakarékosság lehet a háttérben, de mivel desktop környezet nélkül használom (xorg + matchbox wm) nem tudom hol kellene ezt kikapcsolni, ugyanis szeretném, hogy amíg be van kapcsolva, folyamatosan működjön a kijelzője.
Írtam egy scriptet:import os
import time
import subprocess
os.environ['DISPLAY'] = ":0"
while True:
command = "xset dpms force on"
process = subprocess.Popen(command.split(), stdout=subprocess.PIPE)
output = process.communicate()[0]
print output
time.sleep(120)Putty-n keresztül működik is, ébren tartja a kijelzőt, de betettem az /etc/rc.local-ba, hogy fusson a háttérben, és ott meg nem működik
, tudja valaki a megoldást?
-
válasz
newline610 #40751 üzenetére
Egyértelmű, hogy egy androidos tabletre van inkább szükséged. Mire raspberry-ből egy ilyet összeraksz, kétszer annyiba fog kerülni és fele annyira sem lesz használható.
a Logitech K400 plusnál látom, hogy nem támogatja a Linuxot
Nem a billentyűzetnek kell támogatni az oprendszert, hanem fordítva
, és ha szabványos USB HID eszköz (meglepne, ha nem így lenne), akkor nagy valószínűséggel Linux alatt is tökéletesen fog működni (sőt, még Android alatt is). Az esetlegesen hozzá adott gombkiosztás-szerkesztő vagy hasonló gyári program lehet, hogy csak Windows alá készült el, de ettől még gépelni meg egerészni fogsz tudni vele, max pár kényelmi funkció hiányozni fog.
-
Jól fut, ami fut, a lag nem annyira jellemző, főleg, ha a gpio-ra kötött gombokkal irányítod, viszont sok játék nem indul el emulátorban, vagy van ami kilép, tehát inkább az emulátor kompatibilitása a probléma.
(Ha esetleg szükséged lenne a házra gombokkal, hangszóróval, keress meg, én szét fogom szedni amit építettem, mert nincs kihasználva.)
-
-
válasz
Tav-Csoves #40641 üzenetére
Azt se írtad, ez melyik raspberry. Az első szériás pi4-ek usb-c tápcsatlakozójával volt valami gebasz.
-
válasz
Tav-Csoves #40638 üzenetére
Egyértelműen vacak a kábel.
-
válasz
Kozma jános #40413 üzenetére
Főleg i²c vezérlőkkel és portsokszorozókkal (pl. MCP23017) biztosan menni fog.
-
-
-
válasz
Fecogame #40058 üzenetére
Köszi az ötleteket!
Az a gond, hogy ezeket teljesen lefedi az Asus routerem (torrent, nas, cloud) és a másik RPi2 (octoprint szerver, vpn szerver, Kodi).
Smart home jó ötlet lenne, de nincs hozzá egyetlen okos eszközöm se, amit össze tudnék vele kapcsolni.
Ami még eszembe jutott ezeken kívül:
Retropie konzolt is építettem már többet is...
Mondjuk netrádióm még nincs, de ahhoz kéne vmi jobb fajta kijelző, meg nem is hallgatunk rádiót.
Az a ledes karácsonyfa aranyos, de azt meg előbb csinálnám meg arduino-val. -
Sziasztok! Felszabadulni látszik egy (eredeti) RPi 2B+, amit eddig a gyerekszobában videólejátszásra használtunk (libreelec-kel), de egy ideje nem nagyon van kihasználva. Ti milyen hasznos dolgot építenétek belőle?
-
-
válasz
wassermann #39874 üzenetére
PWM kimenet van rajta, amihez még építeni kell egy szűrőt, hogy erősítőre lehessen kötni, de akkor sem lesz túl minőségi hangja. Mondjuk rádiót hallgatni elég lehet. Nem nagy dolog egyébként, pár ellenállás és kondi kell hozzá.
De a régi androidos telefon a legjobb ötlet, szinte bármilyen jó a feladatra. -
válasz
geogabcsi #39824 üzenetére
Én ilyet nem mondtam.
Valójában azt nem értem, miért kell kikapcsolni? 2W-ot ha fogyaszt idle-ben, HALT állapotban sem fogyaszt sokkal kevesebbet.Nálam két Pi2 teljesít szolgálatot mint médialejátszó, 0-24-ben bekapcsolva lógnak a tv mögött.
Nemcsak power és reset gombja van, hanem egy ACPI-hez hasonló kiegészítő áramkör is, ami ki és bekapcsolja a tápot. -
válasz
geogabcsi #39814 üzenetére
Kikapcsolni sem lehet valójában, nem fogja áramtalanítani magát, mint egy PC, csak leáll a rendszer és a processzor HALT állapotba kerül. De tudok egy trükköt, ami működhet!
A pi3-nak van egy hasznos képessége: az 5-ös pin (GPIO3) GND-ra zárása kibillenti a HALT állapotból, és bebootol a rendszer. Ezt én használom is a retropie konzolomban, reset/boot gyorsgombot kötöttem rá, működik.
Egy tsop1738 vagy hasonló infravevő adat lábát rákötve tetszőleges infra távirányítóval bekapcsolható lenne HALT állapotból. -
válasz
draco31 #39743 üzenetére
Tévedés, nálad minden sor ki van kommentelve (# van a sor elején), ami azt jelenti, hogy azt a sort nem veszi figyelembe! Írja is, hogy "uncomment", amire szükséged van, vagyis töröld a #-t a sor elejéről!
hdmi_force_hotplug=1
# uncomment to force a specific HDMI mode (this will force VGA)
hdmi_group=1
hdmi_mode=1 -
-
Köszi! Na végre, ezzel már tudok kezdeni valamit.
Nálam is ezt az üzenetet dobta ki, ezek szerint ha telepíteném a kodi-repository-kodi-t, akkor lefutna?
Csinálok egy mentést a rendszerről (mert túl sokáig tartott, míg összeraktam, hogy minden működjön rajta), aztán kísérletezek vele.
-
válasz
azbest #39595 üzenetére
Nem általános kodit telepítettem, a hivatalos tárolóból tettem fel.
Nem a felület lassú, azzal nincs baj. Online addonokat használok, az internetes kommunikáció bűn lassú, amikor keresi a stream-eket, frissíti a trakt.tv alapján az adatokat stb. Próbáltam már friss libreelec-kel is, az is ilyen lassú volt, nem a telepítés a probléma.
A kodi a rendszerrel indul, ahogy kell.Megírja végre valaki, hogy tudok régi verziót telepíteni tárolóból??
-
Ugyanerről a kártyáról ment előtte 2 évig libreelec, kodi 16.7-tel gond nélkül.
Ami most van rajta: octopi, rajta openvpn szerver és kodi. Ebből mindig csak egyet használok egyszerre. A kodi már telepítés óta egyformán lassú és sz*r, nem most lett ilyen.
Szóval, hogy tudok régebbi kodit feltenni?
Nincs tuning, alap beállítással megy, ahogy az octopi jött. Csak a videoramot vettem feljebb a kodi miatt 256M-ra. Lehet lejjebb kellene vennem, mert kevés a rendszermemória? -
Sziasztok! Raspbian Buster alatt van valami lehetőség, hogy a Kodi-t downgrade-eljem? Jelenleg 18.7 van fent, és szeretnék helyette 17.6-ot. Hogy tudom megoldani? Rpi2 alatt korábban 16.7 volt nagyon sokáig, de le kellett cserélnem a rendszert, és a 18.7 borzasztóan lassú és instabil... Hátha egy régebbi jobban muzsikálna.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen processzort vegyek?
- Építő/felújító topik
- Mobil flották
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Subaru topik
- Linux kezdőknek
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Az AMD-vel tervezi a következő generációs Xboxokat a Microsoft
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX5070 12GB!
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Gold - Használt, szép állapot
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest