- iPhone topik
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Fotók, videók mobillal
- Netfone
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
robi1979 #19722 üzenetére
http://openelec.tv/get-openelec
legurulsz a pi3-ig
Raspberry Pi2 and Raspberry Pi3 Second-Generation quad core models (Model B 1024MB)
[Stable] OpenELEC 6.0.3 (arm) Disk image Details
a zipből kicsomagolod az img fájlt és azt ráírod a kártyára win32diskimager vagy dd-vel [link]
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #19715 üzenetére
Proci erőből nem csoda, ha akad a fullhd h.265. Forrósodás miatt pedig még az órajelét is visszaveszi 600Mhz-re, ha jól tudom.
A raspi nem támogatja a h.265 hardveres dekódolását.
Ha még éppen el is bírná a proci, akkor 80 fok alatt kell tartani, hogy ne vegyen vissza a sebességéből.
Más, tegnap este épp játszottak kicsit azzal, hogy több videót egyidejűleg le tud-e játszani a pi.
Előbb a zeron próbáltam több omxplayerrel a képernyő különböző területeire kitenni midigtv élő adásokat. Úgy tűnik 4 db sd adás még jól megy. 5-6 körül már beakad és fagy. A raspi2 és több gpu memória sem segített sokat. Még lehet a h264 dekóder órajelének tuningolása változtathat ezen, de lehet ennyit tud. 9-et próbáltam volna kitenni egyébként. (hasonlóan mint itt [link]) -
azbest
félisten
válasz
Mr Dini #19685 üzenetére
Láttam a netem, hogy van chromium build raspberry pi 2/3-ra. [link]
De a chromium az nem ugyanaz mint a chrome, nincsenek benne azok a bővítmények. Ráadásul ez nem feltételen jobb, mint az Epiphany, mivel az utóbbit úgy tudom módosították, hog a pi-n is tűrhetően menjen. Mivel nincs hardveres gyorsítás (nem csak film, de megjelenítés terén sem), így döcögősebb marad, mint egy asztali gépen futó normál chrome.
Valaki összevarázsolta azt is, hogy a netflix elinduljon a raspin egy chromiumban, de amíg nincs hardveres támogatás, addig használhatatlan képregény a filmezés vele.
-
azbest
félisten
válasz
bacsomarton #19639 üzenetére
Nocsak, a végét nem is olvastam a topicnak. A 400mA már elegendő lehet, annyit azért nem szoktak fogyasztani az adapterek. Szóval akkor B+, 2B, 3B esetén elvileg nincs gond (ez valószínáleg az A+ változatra is igaz). A zero-t nem tudom.
Egyébként a régi pi-n onnan is lehetett érezni, hogy égetően forrósodott az alkatrész a hdmi mellett.
-
azbest
félisten
válasz
zozó72 #19637 üzenetére
az is egy hasonló aktív átalakító, mint amit linkeltem neked. Lényegi különbség az árában van, hogy a conrados 7000+1000 szállítással. Az ebayes meg 2000 alatt van, csak lassan ér ide. Tehát az is jó, de usb-micro usb kábellel adni kell neki tápot.
Lehet próbálkozni az átalakító tápellátás nélküli használatával, de aztán ne legyen panasz, ha elfüstöl a hdmi kimenet.
Íme egy beszámoló a leégett kimenetről [link] és persze ott a topic is a hivatalos fórumon [link]. Persze valószínűleg javítható a pi, de jobb nem kísérteni.
-
azbest
félisten
válasz
zozó72 #19633 üzenetére
kevered a dolgokat.
A táp a pi-re vonatkozott.
A hdmi-vga átalakító elektronikája vesz fel áramot a hdmi kimeneten. Viszont a szabvány szerint az csak 50mA-t kell, hogy kiadjon. Az csak arra szolgál, hogy a monitorban lévő ic-nek adjon egy kis energiát, hogy ki lehessen olvasni belőle a monitor paramétereit. Viszont az aktív átalakító sokkal többet fogyaszt, ami túlterheli a hdmi elektronikát. Ezért érdemes olyan átalakítót használni, aminek van saját tápbemenete és a mellékelt usb-dc átalakítóval például a pi egyik usb kimenetére lehet kötni, hogy onnan vegyen fel tápot a működéséhez.
Ha valaki az egyszerűbb átalakítót használja, az megtapasztalhatja, hogy kis füst kíséretében kiég az alkatrész, ami a hdmi áramát kezeli és akkor valószínűleg nem fog működni többé a kimenet (vagy csak manuálisan megadott felbontással).Ez nem raspi specifikus dolog. Pécé-vel használva abban is kárt tehet a buta átalakító.
-
azbest
félisten
válasz
Cool Face #19628 üzenetére
a pi képes kiadni hdmi és dvi jelet is a kimenetén. Mindkettő digitális jel. Analóg jelhez viszont aktív átalakító kell, ami nem sokkal drágább mint a fentebb linkelt kamu kábel.
(#19619) zozó72 -ra is vonatkozik, hogy az az adapter, amit fotózott műküdik, de kárt tehet a hdmi kimenetben.
Itt egy olcsó hdmi -> vga + audio, amin dc bemenet is van, így usb-ről adható neki táp [link]
szerk: a fapadosabb átalakítóból nekem is van, de megmoddoltam. Persze helyette egyszerűbb rögtön a jobb fajtát venni
-
azbest
félisten
válasz
artiny #19621 üzenetére
nem jó, ha a leírását elolvasod az csak speciális készülékekhez való, amelyek analóg jelet adnak ki hdmi dugón át. A pihez aktív hdmi vga átalakító kell. Abból is ajánlott olyan, minek van tápbemenete is, mert a hdmi-ről tápot vevő változat esetleg túlterheli a hdmi portot és kiég.
-
azbest
félisten
Nocsak, az indexen is felébredtek, írtak egy cikket a raspikról:
Számítógép 16 ezerért, jöhet?
"Komoly fejlődésen ment keresztül a Raspberry Pi legújabb, 3-as sorszámú változata. Tavaly irodai körülmények között teszteltük a kettest, most azt néztük meg, ahhoz képest mit tud adni az új, külsőre szakasztott ugyanolyan változat." -
azbest
félisten
válasz
Flowtation #19563 üzenetére
csak óvatosan azokkal a mérőpontokkal. A kerek kis fém pöttyök nem mind mérőpontok, hanem az alkatrészeket nyákra helyező robotnak tájékozódási pontok.
A régi B-n tp1 és tp2 néven vannak tesztpontok [link], a b+ tudtommal nem tartalmaz ilyeneket [link]A gpu memória azért állítható, mert aki monitor nélkül használja szolgáltatások futtatásához, annak nem kell, hogy elvegye a rendszertől. Viszont 3d és videojátszáshoz kell adni megfelelő mennyiséget. Alapból ne piszkáld, ha nincs konkrét célod vele.
A charger doctorra interneten rákeresve találni képeket, ebay linkeket. Usb feszültséget és átfolyó áramerősséget mér. Nemrég egy hasonlóról tett be valaki képet.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #19546 üzenetére
sajnos azokat a teszt pontokat lehagyták a B+-tól kezdve, mondván van ledvillogtatós és szivárvány négyzetes visszajelzés, ha kevés a táp. A tüskéknél is lehetne mérni, de ott még óvatosabbnak kell lenni.
Nameg az usb oldalon egész más lehet a feszültség, ha limiten felül fogyasztana a rákötött eszköz.Én is átláltam charger doctoros méregetésre. A pi betáp oldalán, az usb oldalán lehet vele mérni. Például gyenge minőségű kábelt vagy usb oldali túlterhelést ki lehet szűrni.
Régi pi esetén persze továbbra is hasznos a teszpont ellenőrzése is.
-
azbest
félisten
válasz
Ranger^41 #19505 üzenetére
bizony, mpeg2 szokott lenni az sd kábel. De még az mpeg4-es csatornát is valószínűleg megtalálná a tévé, csak képet nem adna. A kódoltakat is megtalálja, csak nem tudod nézni. A telekom nálam is úgy van. Attól függ, hogy van-e azon a környéken még analógra előfizető, mert ő miattuk lett kódolatlan az annak megfelelő csatornakínálat. A weblapon nézd meg szeepel-e a településed köztük.
Az oldal legalján van lista, meg valami aszf mellékletben is van.
-
azbest
félisten
válasz
ervinke2 #19500 üzenetére
lehet, hogy linuxos pécével is ugyanezt tapasztalnád. Előfordulhat driver probléma (linuxon a kernelben / modulban van a driver).
(#19498) Ranger^41
a T/C tunerekből kettőről van némi információ, ezek 20-30 dolcsi körül kaphatóak kínából:
- Astrometa, ennek ph topcija is van. Állítólag még a C része is működik az újabb kernelekkel linux alatt, de nekem még nincs vele saját tapasztalatom.
- Mygica T230, ilyen van nekem. A C része szerintem jól megy linux alatt, a T része hajlamos beragadni egy csatornán.Előfordulhatnak még régebbi tunerek, azt hiszem valamelyik pinnacle vagy technotrend és más is működhetne, csak beszerezhetetlen vagy nagyon drága.
Más:
már egy hete megy egy zero egy usb kártyaolvasóval usb 2.0 módban. Eddig (6odik napja) még nem fagyott le, bár más nincs is rákötve. Majd teszek egy ellenpróbát az egyik régi B-vel is. Eddig úgy tűnik, hogy az smsc hub okozhatja a fagyást néha a kártyaolvasóval. A zéró+másfajta hub eddig nem produkált fagyást. -
azbest
félisten
válasz
LógaGéza #19468 üzenetére
sajna az openelec csak úgy kezeli a tunert problémamentesen, ha aktív hub is van. Nem tudom mi az oka, mert még nem mentem utána, de kiteszteltem. Hiába 150mA a tuner fogyasztása, akkor sem ment vele nélküle. A kernelükben lehet valami. Raspbian alatt viszont jó volt.
ja a firmware kapcsán először azt hittem saját logot linkeltél, ott régi firmware volt a logban.
Az it9135 esetén sokat számít a firmware. Egy időben rengeteget szidtam, hogy milyen rossz a vétel linux alól vele, aztán kiderült, hogy az addig használt firmware nem csinált hibajavítást. Amikor lecseréltem az openelec repósra, akkor ugyanolyan jó lett vele a vétel, mint windows alól.
A realteknek úgy tudom nem kell firmware, talán a chip tartalmazza.
-
azbest
félisten
válasz
LógaGéza #19464 üzenetére
lehet a html fájlt sikerült letöltened a raw firmware helyett. Mondjuk nekem csak rev2-es it9135 tunereim vannak, a tied úgy látom rev1-es firmwaret kért.
tvheadendből meg érdemes a stabil verziót buldelni 4.0.8 talán legfrissebb. A fejlesztői nem mindig működik jól.
Openelec jó szokott lenni, ott az aktív hub viszon kb kötelező a tapasztalatok alapján, mert análkül nem mindig látja induláskor a tunert vagy kihúz-bedug kell neki. Ha gyenge a jel, azon szoftveresen nem lehet segíteni.
-
azbest
félisten
Nem a hibás szektorokon múlik, pontosabban nem abban az értelemben. Gyártónként de akár szériánként változhat a gyárban beállított méret. Minden kártyán (de ssd és normál hdd sem kivétel) vannak gyárilag is hibás területek, amit a gyárban kihagynak a hasznosítható területből. Van amikor a jobb kihozatal miatt inkább kisebb méretűre konfigurálják a sorozatot. Akár több száz mega islehet a különbség. Azonos sorozatból való kártyák mérete meg szokott egyezni.
-
azbest
félisten
válasz
robi1979 #19407 üzenetére
raspberry 3-at mondjuk pont nem kínából rendelnék, hogy esetleg még 30% adó és vámkezelési díj terhelje, mikor hasonló áron kapni itthon is.
Ha kell android, akkor egyértelmű, hogy nem pi3. Ha boardos és androidos vonal is érdekes, akkor esetleg odroid c2-re érdemes még ránézni.
-
azbest
félisten
válasz
robi1979 #19402 üzenetére
5V-os 2-3A körüli táp jó a pihez.
"a malnapc szerint meg a 2,5A feletti tápokkal meg tilos használni"
ez hülyeség, eleve van polyfuse a bemeneten túlterhelés ellen. Másrészt erőszakol bele több energiát a táp, mint amennyit a pi kér.A pi3 kicsit gyorsabb, mint a 2. A hardver 64bitet is támogatna, de szotfver nincsá, úgyhogy azt is 32 biten lehet használni.
A pi2 és 3 közt ház szempontból az a különbség, hogy másik oldalon van a visszajelző led. Ettől belemennek valószínűleg egymás házába, csak a villogás nem látszik ki.
Openelec: egy sd kártyára kiírod a letöltött img fájlt. Ennyi. Win alatt a win32diskimager, linux alatt a dd parancs segítségével.
a pi2 olyan wifi stickkel működik, amihez van a kernelében driver. Az elterjedt fajták általában működnek.
a pi3 kapcsán nem mondtak semmilyen különbséget a hdmi kezelésről a pi2höz képest.
A linkelt táp, kit jó a pi2/3-hoz. sd kártya kell.
-
azbest
félisten
Meglett hogyan lehet 64 bitesre átlapcsolni a pi3-at:
https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=72&t=137963
a config.txt-be kell egy
arm_control=0x200persze ehhez utána 64 bitesre fordított kernel is kell.
-
azbest
félisten
válasz
havri1 #19397 üzenetére
wakeonlan alatt a megfelelő linuxos util használatával értettem, azzal valószínűleg fel lehet ébreszteni mac address alapján a pécét, ha egy hálózatban vannak. etherwake és wakeonlan utilok vannak [link]
Hogy ezt lehet-e valahogy kodi alá vagy más alá integrálni, azt nem próbáltam.
-
azbest
félisten
válasz
ambudriver #19369 üzenetére
A linkelt dolog nekem távoli asztal elérésnek tűnik. A pi-vel szeretnél lejátszani valamit vagy felcsatlakozni egy gépre, ami a lejátszást végzi és a képét veszi át a pi hálózaton át?
Milyen flash? Sima flv video vagy programozott animáció?
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #19348 üzenetére
Így volt nálam is, de amikor aktív hubot tettem közé, akkor jó lett. Valamit lehet az openelec kernel matat, ami megzavarja induláskor. Az nem volt elég, hogy passzív módban tettek oda a hub-ot. Közben a pi zerommal is volt egy kör szívás, mit kiderült az enyém nem viszi a gyári emelt órajelet (talán statikus kisülés okozta, talán gyárilag ilyen). Így ezzel nem is foglalkoztam tovább, de egyszer majd nem árthat egy issue-t nyitni openelec-éknél ezzel kapcsolatban. Még direkt rá is mértem usb charger doctorral, hogy 150mA a működésközbeni fogyasztása csak az it9135 tuneremnek.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #19346 üzenetére
Sőt, a zero órajele/sebessége a gyári tuning miatt vagy 40%-kal több (1GHz), mint a normál első generációé, szóval alapból gyorsabb. Aktív hub pedig egyébként is erősen ajánlott (openelec alól valamiért anélkül nem is működött nálam a tunerkezelés, mikor más panasza alapján kipróbáltam multkor).
-
azbest
félisten
válasz
__Zs__ #19342 üzenetére
Kezdetektől van pi-m, ez már legalább a harmadik nekifutás. A korábbi két alkalommal nem volt elég stabil még a szoftveres környezet hozzá (2012-14). A rpi2 óta próbáltam újra és most némi kompromisszummal (kártyaolvasó) már egészen használható. Igaz nem set-top-boxként használom, mert wifin át csatlakoznak hozzá a többi klienseim. Jópofa dolog a konyhába kivinni telefonon a tévét
A tévézés még korábbi hobbi, azelőtt egy régebbi laptop szolgált házi médiaszerverként.
Természetesen lan-ra van kötve mindkét pi. A tvheadend és oscam is hálózaton át kommunikál, nem kötelező ugyanazon a gépen futniuk. Elvileg lehetne máshogy is varázsolni, múltkor láttam gpio-n keresztüli hálózatot, de így a legegyszerűbb. Mondjuk, ha a pi zero-t teszem a helyére, akkor lehet, hogy megpróbálom azt a megoldást.
Nem olyan vészes összeállítani ma már. Főleg, hogy csomó dolog készen van... nameg belinkeltem már többször például azt, hogy raspbian alatt hogyan kell fordítani forrásból a tvheadendet és oscam-et, meg példakonfigot is linkeltem.
Összességében azért biztos elment már jópár ezres erre. De ez a tévés és arm boardos hobbi része nálam.
A tunerek 8 dolcsi körül jönnek kínából, a kártyaolvasó 10 dolcsi körül. A hub 5-15 dolcsi közt. Sd kártya már 4 dolcsiért is van. Tápegység a raspival együtt beszerezhető strongstronics (vagy a pi3 kapcsán is van, lehet az is az, csak erősebb változat). Meg maga a pi. Szóval fel tud szaladni 30-40 ezerig, ha mindent meg kell venni hozzá. Persze, az okosabb set-top-box-ok sem olcsóbbak. -
azbest
félisten
válasz
doberman #19340 üzenetére
hát... lehet, hogy hamarabb éri el a 100Mbit lan limitet, mint a procierő elfogyását. A tvheadend elég szépen használja a több magot is. Egyébként 48 fokos volt csak ilyen terhelés mellett. Terhelés nélkül 42 fokos. Otthon azért nehéz lenne annyi csatornát nézni, hacsak nem extra nagy a család
Vagy annyi csatornát rögzítenél egyszerre.
Mióta másik pi-re kötöttem a kártyaolvasót és az usb hub visszatápot is kiiktattam, azóta nem volt fagyás. Most tart 15 napnál úgy, hogy naponta nézek valamennyi tévét.
-
azbest
félisten
válasz
LógaGéza #19328 üzenetére
Nekem két régebbi kínai hubom van. Az egyik évek óra teszi a dolgát, de azóta már nem biztos, hogy ugyanazt árulják. Azt hiszem ma már nem annyira válogatós a pi ilyen téren. Csak legyen betáp lehetőség.
Toltam egy kis terhelés tesztet a pi2-vel. 13 klienssel csatlakoztam fel rá hálózaton.
Úgy harmadát eszi a procinak, ha jól látom. -
azbest
félisten
válasz
moli.hu #19327 üzenetére
szerencsésebb a független lan, főleg az első generációs pi-nél volt érezhető az usb-lan hátránya, ahol a proci kevés ereje miatt magas terhelést is okozott a nagy hálózati forgalom. De fordítva is igaz volt, hogy ha valami ette a procit, akkor a hálózat is lassult.
Erre jótékony hatása volt a sokkal gyorsabb procinak a raspi2-ben. Szóval raspi2-vel már annyira probléma. -
azbest
félisten
válasz
__Zs__ #19314 üzenetére
szia,
a dobozból kikerült most csak egy polcra. jelenleg 5 dvb-t és 1 dvb-c tuner van rádugva. [link]. Nekem külön pi-kre van szétrakva most némelyik részfeladat.
- pi2: erre van dugva aktív hubbal minden tuner, raspbian alatt
- pi1: ez kezeli az előfizetői kártyát, le van lassítva usb1.0 sebességre a cmdline.txt paraméterével, raspbian alatt
- pi2: ezen nézem a tévét openelec rendszerrelVan egy régi hibája a pi-knek, hogy a lassú usb adatátviteli módot használó eszközökkel hibázhat, fagyhat tőle. Na a kártyaolvasóm pont ilyen. A másik fajta, amit rendeltem hozzá, az elveszett a postán, így nem tudtam azzal is kipróbálni. Kártyaolvasóból olyan kell, ami külön driver nélkül is működik linux alól, mert arm-ra nem szokott lenni hozzájuk gyártói driver. Ha 1.0 usb módra állítom a pi-t, akkor nem fagy, de a lassú usb miatt a hálózat is lelassul, valamint a tunerek sem működnek, ezért került át másik eszközre.
A tunerekhez aktív usb hub kell, aminek saját tápja van. Lehet egy közös tápról is hajtani, ha az elég erős (3-4 amper), de nem a pi-n keresztül, hanem akkor is külön kell bekötni a hub-ba a tápot. Ha usb kábelt használsz, akkor figyelni kell annak a minőségére, mert van amelyik ócska fajtán terhelés alatt 4 voltra leesik a feszültség, amitől instabil lesz az egész. Az usb hub ne tápoljon vissza a pi-re az adatkábelén. Ha visszatápol, akkor a pi hajlamos a hub tápjáról lopni az áramot, amitől leesik a feszültség a tunerek alatt és instabil lesz, vagy rossz lesz a vétel. Ha visszatápolós a hub, akkor le lehet ragasztani az adatkábelen az adat lábat például.
A pi2 simán kiszolgálja a tunerek kezelését és a dekódolást. Az 1 az már kevés lehet, ha azon is nézed.
Elvileg minden részfunkciót lehetne egy pi-re kötni, openelec alól unofficial repository-ból lehet telepíteni tvheadend-et és oscam-et is. Persze a kártyaolvasó bekavarhat ott is. Openelec-et akkor érdemes használni, ha a backend pi-n is nézed az adást.
Ha legfeljebb 3 adást néznél/rögzítenél egyszerre, akkor elég három tuner. Ha többet is, akkor lehet minden muxhoz külön tuner. Ez a konfigurációnál jelent különbséget. Ha van minden muxhoz külön tuner, akkor érdemes a beállításnál is egy tunerhez csak egy muxot kapcsolni. Úgy gyorsabb a csatornaváltás. Nekem it9135 tunerek vannak használatban, és egy mygica t230 a kábeltévéhez. Realtekes tunerek is működnek, de ebből van 5 egyformám. Különböző tunerek esetén linux alatt lehet állítani, hogy mindig ugyanabban a sorrendbe rakja őket, mert ha változik az eszközök sorrendje, az bekavarhat a tvheadendnek.
(#19324) __Zs__
a backend pi végzi a dekódolást. Az nem okoz sok prociterhelést. Egyébként nincs kódolt hd adás a mindigtv-n. Más pi, pc vagy tablet, telefon is fel tud kapcsolódni. Kliens lehet Kodi, de akár egy vlc player is. Adroidon tvhguide + vlc párossal használom. -
azbest
félisten
válasz
kozyadam #19305 üzenetére
ugyanazokat a gpio pineket általában nem lehet több eszközzel használni. DE vannak olyan pinek, ami több eszközzel is tud kommunikálni.
Szóval első körben azt kéne megnézni, hogy a különböző hat-ek használják -e ugyanazt a pint. Ha nem, akkor valószínűleg tudnak egyszerre működni. Persze ennek azért nem árt még utánanézni, hogy van-e más akadálya.
Az emeletes linken i2c -t használnak, arra pedig több eszköz is köthető. Persze a címeiket a boardokon be kell állítaniuk akkor is.
Arra is figyelj, hogy például az rgb mátrixos termék csak a vezérlő boardot takarja, maga az rgb mátrix nincs benne az árban.
Egyébként lehet az a legyegyszerűbb, ha a boltot kérded meg, hogy az a két fajta stackelhető-e egymásra.
-
azbest
félisten
válasz
Klusi86 #19297 üzenetére
miért állítod el az automatikus felismerésről manuálisra?
hdmi_drive result
1 Normal DVI mode (No sound)
2 Normal HDMI mode (Sound will be sent if supported and enabled)a dvi bemenetes monitornak hdmi módú adatot akarsz küldeni, az úgy nem fog működni. A hivatalos oldalon részletesen le van írva, hogy melyik paraméter mit jelent [link]
(#19298) wassermann
valószínűleg semmi gondot nem okozhat, ha sima stereo jack-et dugnak bele. Csúnya hiba lenne, ha nem lenne visszafelé kompatibilis. -
azbest
félisten
Valaki próbálta már raspi3-mmal a hálózati boot-ot (pxe) vagy az usb-ről boot-ot?
Már képes sd kártya nélkül is indulni -
azbest
félisten
válasz
Cool Face #19258 üzenetére
Mondjuk, ha tényleg ennyi az összes igény, akkor egy igazi otthoni nason is elgondolkodnék. Abban is egy armos board van, csak rendes gyári házban, gigabites lannal és sata csatolóval. 30 körül vannak a 2 lemezesek.
Persze a torrent csak mérsékelten megy azokon, pontosabban a fájl helyének lefoglalása idején teljesen be tudnak akadni, mert megeszi a procit teljesen. Ha komolyabb igének vannak, akkor tényleg az a pécés megoldás jobb, amit már ajánlottak a többiek. -
azbest
félisten
Valamiért a gyártók is sandisk pártiak szoktak lenni. Ennek több oka is lehet, például keleten népszerű vagy könnyen beszerezhető. Az sd kártyák közt lehet különbség, abban hogyan implementálják a kommunikációs protokollt. Lehet, hogy ebben jobban áll a sandisk.
(#19241) erik365
az sd kártya sebessége a használt olvasótól is függ.
A raspberry pedig nem támogatja az uhs módokat, mivel nem tud 1.8V-ot kiadni számukra. A korábbi protokollt hajtják túl, hogy azért elfogadható sebességgel menjen. -
azbest
félisten
válasz
LLKobe #19196 üzenetére
van a raspberry 3-on egy smd antenna. Nincs külső antennához csatlakozó, de mintha lenne a nyákon helye, csak az fcc tanusítvány miatt nincs rátéve.
(#19201) DarkByte
nem nagyon látni aktivitást, vagy csak nekem nem tűnik fel.
Viszont raspbianban már van kísérleti opengl támogatás, lassan majd csak lesz stabil és akkor sokkal több lehetőség lesz.(#19206) vargalex
van pár codec aminek a hw dekódolásában jobb az amlogic. A taiwaniaknak nem kell az amcsi szoftverszabadalom miatt letiltani mindenféle képességet. Androidon gondolom kihasználható, azt nem tudom, hogy az odroidos openelec port is képes-e rá. amlogicokra régóta építenek multimédia lejátszókat, szóval ez még egy egészen tűrhető támogatású soc.(#19208) lacko6
nem kell, de ha nagyon meghajtod jobban melegszik, mint a pi2 és ha 85 fok főlé megy, akkor lassít. Normál használat mellett nem szükséges plusz hűtés. -
azbest
félisten
válasz
ChiliChili #19173 üzenetére
külföldi rendelésről az oda vágó topic összefoglalót érdemes elolvasnod. Normál postai úton 27% áfa és a posta által felszámolt díj, ami 2000 forint talán. Ha dhl express lenne, akkor azok kb 6 ezer forintot felszámolnak erre. Igen, sőt... pofátlanok.
A weblapon mintha fedex és ems postázás lenne.
-
azbest
félisten
válasz
bwin.party #19165 üzenetére
jogszabályilag 10 eft felett 1 év jótállás kötelező, amennyire tudom. Szavatosságra pedig 2 év. De kérdezz rá inkább a szimpatikus boltnál, hogy ők mit vállalnak vagy mit nem.
szerk, hopp lemaradtam
-
azbest
félisten
Egy interjú alapján lesznek még újdonságok hamarosan:
http://makezine.com/2016/02/28/eben-upton-talks-about-the-new-raspberry-pi-3/
“There will be a Raspberry Pi 3, Model A, and a Raspberry Pi Compute Module 3” — Eben Upton
Lesz A és CM változat is a 3-ból.Ha az A-ról nem sajnálják le a ramot és marad rajta a wifi, akkor még olcsóbb multimédiás kiegészítő lehet a tévé mellé.
A mostani kamera modulhoz már nem gyártják a sznezort, így abból is várható újabb fajta.
A pi2 nem lesz olcsóbb, most hogy a 3 megjelent.
-
azbest
félisten
Ennek szerintem nem sok köze van a raspberry pi-hez. Lehet jobban járnál inkább valamelyik routeres vagy linuxos topicban.
Egyébként ez teljesen alap wifis router funkciónak hangzik. A lan és wifi össze van bridgelve, látják egymást. A wan irányt pedig nem dugod be sehová. Erre egy 5 ezer forintos tplink is teljesen jó, amire még openwrt-t is tehetsz, ha trükkösebb dolog kellene. Persze pivel is biztosan megoldható, csak futnia kell rajta azoknak a szoftvereknek amik egy routereken is vannak és össze kell bridgelni a wifi és lan hálózatot.
(#19147) footy
battyog az a legelső pi-n is. Csak pont az a baj, hogy battyog és nem futLáttam videót, ahol azt mutatták, hogy egymás mellett fut a böngészős youtube, meg a 3d mindkraft. Ja, csak éppen a youtube az full szoftveres lejátszással, mert teljes képernyőre téve már nem folyamatos, hanem hullámzó.
Gondolj arra, hogy milyen lenne egy egész erős pécét használni úgy, hogy hogy csak vesa kompatibilis módban van és minden pixel rajzolásával a procinak kell foglalkoznia. Nem teljesen használhatatlan, mert olvasni, szöveget írni ettől lehet rajta, de nem csak ebből áll még egy netezés sem. -
azbest
félisten
Néhány érdekesség egy cikkből:
- Eben szerint 300 ezer pi zero vár értékesítésre a raktárakban (ennyit dobtak piacra előtte eddig összesen)
- lesz raspi3-ra Chrome Os. Ez egyébként nekem azért tetszene, mert arra van netflix. Pi2-re is jó lenne. -
azbest
félisten
Én még azt hiszem kivárok, mert egyelőre nem hoz számomra többet a pi2-nél. Wifit eddig is használtam, sebességgel nem volt bajom
A szoftverek pedig még egy ideig 32 bitesek lesznek rá. -
azbest
félisten
válasz
Blaise #19066 üzenetére
3 536 található raktáron másnapi szállításra (Liege készlet)
7 090 Rendelkezésre állás időpontja a kiszállításhoz: 2016.03.09.
További készlet rendelkezésre állásának kezdete: 2016.03.07.
http://hu.farnell.com/raspberry-pi/raspberrypi-modb-1gb/raspberry-pi-3-model-b/dp/2525225fdh.hu-n át magyar számlával és garival érdemes a rendelési számot használva.
láttam pimoronin is "in stock" -nak írt elérhetőséget, de a garancia miatt lehet jobb a magyar cégeken át.
szerk: úgy látom változnak menet közben a készletadatok
-
azbest
félisten
válasz
hunaqua #19063 üzenetére
Az alapítvány elég jól titkolja a terveit (meg ugye a farnell / rs kereskedelmi érdekei is fontosak). Nem csak az számít, hogy mi fér bele az árba, hanem az is, hogy mennyi profitot terveznek vele. A britteknél kicsit mást jelent az alapítvány. Persze a pénzt gondolom fejlesztésekre, alkalmazottak fizetésére is költik. Ki tudja mit hoz a jövő.
Egyébként elég rugalmas a dolog, ha lecserélik a memória vezérlőt, akkor újabb fajta memóriából nagyobb is lehetne. Nameg visszakerülhetne a SoC tetejére a ram. Bár gondolom ezt a magasabb órajel elérése miatt nem úgy oldják meg, így nem melegíti a ram a soc-ot.
-
azbest
félisten
Kikerült hírként is a Pi3 várható érkezése:
http://itcafe.hu/hir/raspberry_pi_3_wi-fi_bluetooth_es_64_bit.html -
azbest
félisten
válasz
azbest #18978 üzenetére
a cpc farnell katalógus ma megjelent márciusi számában még több konkrétum is van:
BCM2837 SoC (hát, ez a raspberry-k számára gyártott, ahogy az előző is, szóval nem mond sokat)
1GB ram, ezt már a képekről sikerült leolvasni
1.2GHz, 64bit, a MagPi reklámból már kiderült (Az arm 7 az elírás)
BCM43143 wifi & btEgyébként a hivatalos házban úgy látom nem fognak passzolni az értesítő ledek, mert átkerültek a túloldalra. Szóval, megint egy újabb fajta ház. Bár valószínűleg belemegy az eddigibe is, csak a led nem látszik kintről.
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #18977 üzenetére
Igen, kivéve a bt és wifi, kizárásos alapon azt szerintem i2c -re kötötték. A soc-ban lehet csak a magokat cserélték le újabbra. Gpu terén sem hiszem, hogy változott valami, de hamarosan kiderül.
szerk: esetleg sdio csatolón is lehet a wifi
(#18979) golya87
arra gondolj, hogy egy olcsó tablet mit tud... na valami ilyesmi lesz.Egyik cikknél jó gondolat:
ha továbbra is kompatibilisek akarnak maradni a régi pi-kkel, akkor ezután is armv6 kódot futtatnak majd a 64bites hardveren is. Alternatív rendszerekkel esélyes kihasználni, bár inkább ez is annak előny, aki armv8-ra programozik (pár kollégámat például lehet érdekli majd, mert baromi drága armv8 fejlesztő kitet kell használniuk) -
azbest
félisten
válasz
azbest #18973 üzenetére
Hohó, kicsi keresgélés, fórumozás után azért van érdekesség:
wifi, bluetooth, 1.2GHz 64bit
Ha jól olvasom Elpida B8064B2PB-8D-F ram, ami továbbra is 1GB ddr2.
Az smsc feliratát em tudom kiolvasni. Valsz marad a régi, mert rénézésre nem megy több vezeték a csatlakozókhoz. Szóval szerintem usb2 marad. Szerk: az egyik fcc képen kivehető az 514 típus rajta, szóval marad a régi. -
azbest
félisten
válasz
Kékkutya #18963 üzenetére
Úgy látom a képek alapján, hogy tényleg csak kapott egy bt/wifi chipet és egy antennát.Gondolom i2c-re tették fel. Picit átrendeztek emiatt pár dolgot, de más nem hiszem, hogy változott. Még a vakuzható tokozás nélküli chip is megvan ugyanúgy, ha nem tévedek.
Ezek kevésbé homályos képek, bár az azonosító számokat nem biztos, hogy ki lehet olvasni [link] a chipeken.
Szerk:
nocsak, az FCC oldaláról vannak a jobb fotók [link](#18972) MaCS_70
openelec van rá azt hiszem, csak nem hivatalos. Ez azt jelenti, hogy a hardkernelesek maguk tartják karban és módosítják a boardjukhoz az újabb verziókat. Elterjedt soc-okat használnak, sok eszköz épül rájuk, médialejátszók is.Az odroidoknál az uhs-i támogatás és az emmc van akinél előny lehet.
(#18969) wassermann
azt hiszem legalább ennyit számít, hogy van fizetett főállású fejleszőjük. 1-2 ember már csodára képes. Sok kínai board ott vérzik el, hogy nincs senki, aki a gyártónál foglalkozna vele kiadás után. A közösségből valószínűleg csak egy maréknyi ember van, aki érdemben hozzátett valamit. -
azbest
félisten
válasz
azimut #18931 üzenetére
"HDMI-VGA: szerintem az Alin található 3 dodós átalakító is meg fog felelni."
NEM nem nem. Ahogy a leírása is mondja, az csak olyan készülékekhez jó, ami a hdmi kimenetén képes analóg jelet kiadni, de ilyen gyakorlatilag nem létezik, a pi sem az.6-10 dolcsi között már vannak valódi aktív átalakítók, ott azt tudom javasolni, aminek van külön táp bemenete (pl usb-dc kábellel is etethető). A külön táp nélküli leégetheti a hdmi kimenetet, mivel túlterheli a fogyasztásával.
Itthoni boltokban is akad, bár régebbi fajta és drágább sokszor. Kínából nekem két fajtával van tapasztalatom. Egyikről logoutra is írtam: [link], de a kommentjeinél linkeltem jobb fajtát is, sőt ebben a topicban is, ami hangot is leválaszt és táp csatlakozója is van.
(#18933) denko
adatot lehet tárolni rajtasd kártya mindenképpen kell a boothoz. A boot partició azon kell legyen, de a cmdline.txt-ben megadható paraméter, hogy a rendszert már az usb merevlemezről töltse. Szóval így használható a rendszer tárolására is.
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #18926 üzenetére
Ps és kill parancs ott is van. Google pedig gyorsan kiadja a manualt hozzá. Amúgy kb
ps aux | grep tvhradend
Ott a pid a sorában
Kill -9 pid-számaVagy szimplán a servicet kapcsolod le szabályosan.
sudo service tvheadend stop
Vagy
sudo /etc/init.d/tvheadend stopÁltalános linux ismeretek nem ártanak. Mondjuk ettől még fura amivel küzdessz. Bár lehet frissült a tvheadend és azért más vele a tapasztalatod mint másoknak.
(#18926) MaCS_70
Az elsőre nem enged be dolog kapcsán: normál linuxos környezetben, ha csomagból telepítjük, akkor a telepítési folyamat részeképpen bekéri azt a felhasználónevet és jelszót, amit a superuser fájlba ment a tvheadend konfig könyvtárban és azzal később bármilyen webes felületes beállítás ellenére is be lehet lépni. Gyanítom ez valamiért hiányzott vagy kimaradt onnan, vagy valami régi konfig már jelen lehetett vagy elszúrtak valamit az újabb csomagban. -
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #18873 üzenetére
egy superuser nevű fájl nincs mellette? amelyiket te másoltad be, az a webes felületről szerkeszthető. Gondolom szabályos kikapcsoláskor a service írja ki az adatokat, azért íródik felül. A jelszó meg el van kódolva valahogyan (vagy simán csak base64-gyel).
szerk: ja base64, dekódolva TVHeadend-Hide-* a tartalma
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #18808 üzenetére
Nem úgy értem. Ha a tvheadend is az openelec alatt fut, akkor ott nem hivatalos addonként lehet hozzáadni. Azt hiszem ott nem is kell megadni telepítéskor jelszót. De ha máshonnan, zip-ből telepítetted az addont, akkor lehet az máshogy működik. ssh-n keresztül keresd meg a beállítások mappáját, valsz ott van a .kodi-n belül a plugin mappájában.
Ha több openelec is vana hálózatban, akkor az is lehet, hogy másik jött be, ha nem ip címmel adtad meg a böngészőben.
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #18806 üzenetére
normál telepítésnél raspbian van egy superuser nevű fájl a tvheadend konfigos mappájában, amibe bekerül a felhasználó és jelszó, amit telepítéskor megadunk. Ez nem az, ami a webes felületről elérhető, hanem egy mindenek felett álló
Ha nem a 4.0.8-at használod, hanem valami újabbat, akkor talán ott van beállítva ilyen openelec alatt is (nem tudom pontosan hová kerülnek ott a tvheadend beállítások). -
azbest
félisten
igazi ősi tuner, a kínaiak úgy emlékszem vagy 8 éve árulták ilyen chipsettel az ezüst színűket
a kártyaolvasóval? hát mit szeretnél. Ha az előfizetői kártyát használni, akkor oscam -ra keress rá. Úgy emlékszem az is van unofficial repóban, ha openelec alatt használnád. A topicban rákeresve pedig rengetegszer írtunk ezzel kapcsolatban, példa konfigtól kezdve raspbian-os telepítés leírásig
-
azbest
félisten
Létezik a /dev/dvb -ben? Ha nem akkor aktív usb hub kellhet.
Raspbian alól több tunert is sikerrel használtam direktben a pi2re kötve, de openelec alól nem volt jó.
(#18799) arnd
az a realtek is működik amit linkeltél. A mostani is realtek, legfeljebb az rf chip más rajta.Egyébként a aktív usb hubommal időnként hülyült a a pi2, mert leklezdett visszatápolni (nincs azon a hubon dióda). Most próbaképpen közbeiktattam egy másik diódás hubot, hogy a pi ne szedjen áramot a hub-tól, mert akkor leesik a feszültség a tunereken és akkor rossz a vétel.
Most így néz ki a média "szerver"
- egy régi pi1, usb1.0 módra állítva - erre csatlakozik az előfizetői kártya, mert usb2 módban néha fagyasztja a pi-ket.
- pi2: egy dvb-t/c tuner a kábeles adáshoz, meg erre csatlakozik egy diódás hub -on át a másik aktív hub 5 dvb-t tunerrel. Most kötöttem rá egy mérőt is, hogy lássam a feszültséget a hubon.
Valahogy idővel mindig rumli van -
azbest
félisten
annyit tudok hozzátenni a srácok segítéséghez, hogy az előre definiált listában lévő frekvenciák lehet már nem valósak. Úgy értem, az utóbbi évben változtak frekvenciák és nem biztos, hogy ez bekerült a tvheadendbe. Érdemes megnézni a mindigtv oldalán lévő aktuális táblázatot (eleve már 5 mux van, persze kódolt többségében). És az alapján kézzel felvenni őket. A network discovery-t kapcsold ki, különben az ország minden frekvenciáját felveszi és csak kavart okoz.
Úgy tapasztaltam, hogy valamiért csak aktív usb hub-ot használva volt megbízható a tvtuner openelec rendszer alól. Ezt indokolatlannak érzem, mert nem fogyaszt olyan sokat egy tuner, de gyakorlatban újraindításá után gyakran nem tudta inicializálni aktív hub nélkül.
Ha a tvheadend is az openelec-en fut, akkor étrelemszerűen a 127.0.0.1 címen éri el a kliens, azaz saját magán. A felhasználó beállítása is elég értelmeszerű
Amit tvheadend-en megadsz, azzal a felhasználóval éri el a client rész.
(#18794) arnd
Egyébént korábban más írta, hogy nem tudja a jeszót. Emlékeim szerint alapból jelszó nélkül elérhető volt a webes felület. A kliens viszont úgy láttam csak akkor tudott kapcsolódni, ha hoztam létre külön felhasználót a webesen. -
azbest
félisten
Ha valakinek nem menne a kodi alól a youtube plugin, akkor az azért van, mert annyira népszerű, hogy a youtube napi limitet elérte a kérések száma, ami a készítő projektjéhez használható.
Itt egy tömör leírás, hogy lehet saját google fiókkal létrehozni projektet, ott saját kulcsot generálni és azt a megfelelő fájlba beszerkesztve a készítő kulcsa helyére, nem a közös keretről megy az api használat [link]
Nem kellett törölni sem a plugint, csak ki majd újra bejelentkezni miután átírtam a kulcsokat sajátra.
Ssh-val openelec -es pi-re lépve ott van a .kodi rejtett mappában pont úgy ahogy a leírás is írta.(#18698) crissprivat
állítólag az újabb openelec sokkal agresszívabban kezeli a hardvert. Ha nem elég erős a tápegység, akkor az jobban kijöhet az új verzióval. Próbálj másik tápot vagy jobb minőségű kábelt. -
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
szerintem másról beszéltek. De azért ne essetek egymás torkának.
Az asm optimalizációval csak óvatosan a pi-n, mert egészen más utasításkészletek vannak az arm változatokon, mint a pc-n. Armv6, Armv7, Thumb, Neon... az intel/amd féle sse és társai helyett. Kell egy pár ifdef
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #18455 üzenetére
Lejátszás közben is lehet állítani a videora vonatkozó dolgokat és ott van olyan menüpont, hogy beállítás alapértelmezettként. Az nem menti el?
Mondjuk nálam az alapértelemzett "Auto" érték jól teszi a dolgát. Tévézni is szoktam vele.
(#18452) Osynho
Youtube-ra van kodi addon. Bár most épp lehet hibás, biztos változott az api. De akkor jön majd ki rá frissítés is.Nem hivatalos addon van spotifyre úgy látom [link]. Google musicra használok hasonlót. Mondjuk ha böngészőt nyit, akkor nem fog menni raspberry-n.
-
azbest
félisten
Szerintem egyáltalán nem érdekül ez.
Most az Iot hájpot* meglovagolva csináltak némi körítést, amivel pár kattintással tud ledet villogtatni egy raspberry 2B-n egy Visual Studión szocializálódott fejlesztő. Meg ezt elvileg a közös win alapnak hála könnyebben tudja integrálni a microsoftos hálózati szolgáltatásokba. Ettől persze simán lehetne linux alapú, sokkal rugalmasabb megoldás is a pi-n, amivel az ms cucc valami általános és szabványos api-n át kommunikál. De ahhoz kicsit jobban kéne érteni. Bár valószínűleg arra is vannak kész lib-ek, amiket csak használni kéne.
Igazából raspberry pi 2B sem kéne hozzá, mert ezen egy elég vastag oprendszer fut. Rengeteg hálózatra köthető mikrokontrolleres megoldás létezik, amelyek önállóan is működnek. De úgy nem lehetne vendor-lock-in segítségével magukhoz láncolni a cégeket, akik ezt kezdik használni.
* Régebben meg M2M néven emlegettek hasonló megoldásokat, de nevezhetjük akárminek, ezek több évtizedes múltúak. Több hálózaton át működő adatgyüjtő és management rendszer létezik már régóta.
-
azbest
félisten
válasz
lacko6 #18441 üzenetére
Raspberry Pi 2B a neve. Vagy egészen pontosan Raspberry Pi 2 Model B. Ezt csak azért hangsúlyozom, mert ha B+ vagy B lesz helyette, akkor lesznek meglepetések
"netre meg torrentre alkalmatlan"
így van. Hirtelen két ok jut eszembe: nincs rá böngésző, nincs rá torrent kliens. Nincsen ablakkezelő sem. Armos windowsra nem nagyon van program. De ha te megírod a programokat, akkor lesz
Persze hardveres gyorsítás és egyebek akkor sem lesznek rá Win alatt.
-
azbest
félisten
válasz
lacko6 #18437 üzenetére
A Win 10 Iot csak Raspberry pi 2B-n fut, mert annak modernebb a processzora. Az A/B/A+/B+/0 változatok még a régebbi procit használják, azon nem fut.
A Win 10 Iot az továbbra sem asztali Windows, hanem beágyazott rendszer. Legegyszerűbben úgy tudnám megfogalmazni, hogy ha nem tudod, hogy miben különbözik, akkor valószínűleg nem neked találták ki. Nem a pécé helyettesítésére való.
-
azbest
félisten
A fájlrendszer összedőlhet akkor is, ha szabályos leállítás nélkül elvesszük az áramot esetleg nem elég stabil a tápellátás a terheléshez. Akkor is lehet baj, ha valami túl sok írás műveletet végzett (sok kis apró írás esetén is teljes blokkokat kell újraírni a flash-en).
A dmesg-ben fájlrendszer ellenőrzés futtatását javasolja.
-
azbest
félisten
"H.264 encode, CEC support"
Ezeket licensz nélkül is tudja már a pi. Régen, amikor ezt a szöveget fogalmazták magyarul, még lehet hogy nem volt aktív az encode, de később az alapítványosok rájöttek, hogy valójában benne foglaltatik már az árban az is.
A cec dolog pedig teljesen független ettől. Csak félregondoltak valamit és úgy hagyták a szöveget.Itt az eredeti hivatalos blogbejegyzés, amit félreértettek annó a srácok:
https://www.raspberrypi.org/blog/new-video-features/Ők csak a címet olvasták el
Valójában csak egyidőben jelentették be a vásárolható licenszet és az encode valamint cec támogatást
-
azbest
félisten
Kezd kicsit sok lenni az off
Ezt inkább a paypal topicban beszéljétek meg, ha van még ezzel kapcsolatos témaA (#18408) psg5 mondjuk tanulságos volt. Ha számítanak szállítási költséget, akkor 1500 helyett 3500 környékén van már a magyar bolti licensz ár.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új Gamer PC - Ryzen 7 5700X / RTX 5060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 240GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- MSI CYBORG 15 A13V
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest