Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• atesss

addikt

Üdv !
    Adott egy 3B+, gyári táppal, amivel egy vezérlési projektet csinálok éppen, link másik topicból: [link] illetve [link]
    Végül egy külső, I2C-s AD konvertert kellett rákötnöm, konkrétan egy ilyen [link] PCF8591 alapú modult. Az AD modul tápja is ugyanúgy a GPIO-ról megy, az 5V-os körön van.
    CH0 és CH1 csatornára kötöm a fototranzisztorokat, folyamatosan mérem az értékeket (alapvetően amilyen gyorsan csak tudja a Pi), és 1s-ra átlagolom. 1s-onként írom ki a konzolra is az eredményeket. Sikerült is belőnöm egy érték-küszöböt, ami alatt egyértelműen normál állapot van, és fölötte pedig egyértelműen hiba állapot. Relémodult [link] is rákötöttem, kapcsol is ahogy kell.
    Szóval a lényeg működne is tesztként összedugva.

De, ha a relével többször kapcsolok egymás után (ami nagyon azért nem gyors, ugye a max. kapcsolási sebesség 1s), akkor a következő hibával száll el a program:
    bus.write_byte(address,A0)
    OSError: [Errno 121] Remote I/O error
    Vagyis szinte biztos vagyok benne, hogy az I2C eszköz ekkor éppen nem elérhető, és ez a hiba oka.
    Én arra kezdek gyanakodni, hogy az 5V-os tápra kerül valami zavar, a relével közös táp miatt.
    Szerintetek mekkora az esély, hogy tényleg ez a gond, és ha igen, esetleg hogyan lehetne segíteni rajta (ha nem akarnék külön tápot, és optocsatolózást) ?

Grátisz, hogy egyelőre úgy tűnik ki csak akkor jön elő a hiba, ha a relé kapcsain ténylegesen rajta van a terhelés is (24V DC, ami a másik topicban már linkelt Motion Controllert táplálja). Ha csak kapcsolgatom a relét magában, akkor meg nincs hiba...

Új hozzászólás Aktív témák