Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cinemazealot

    addikt

    válasz s3toraph #23298 üzenetére

    No, hát nem tőlem fogod a legpontosabb leírást kapni a Pi lelkivilágáról, de leírom, hogy én ezt hogy csináltam.

    1.
    Pi-re (pontosabban a Pi-be dugható microSD kártyára) feltelepítettem a Raspbian-t, ami tulajdonképpen egyfajta Linux disztribúció, ez lesz a Pi operációs rendszere. Az ablakozó felülettel én most nem akartam bajlódni, ezért úgy emlékszem, hogy ezt lekapcsoltam, azaz el sem indítottam, mert az elég sok erőforrást emészt fel. Ráadásul ha szerverként üzemelem majd a Pi-t, akkor tökéletesen fölösleges, hogy egy senki által nem látott GUI további erőforrásokat emésszen fel az amúgy is kis teljesítményű gépen.

    2.
    Bekapcsolom a Pi-t úgy, hogy már az imént feltelepített Raspbian fut rajta. Ablakozó felület nincs, csak parancssor. Innentől nem árt begyűjteni egy kis Linux ismeretet, de nem kell rendszergazdai szintre gondolni. :) Belépek magán a Pi-n, és egy ismert domain megpingelésével ellenőrzöm, hogy van-e hálózati kapcsolatom, pl.:

    ping bme.hu

    Ha ez működik, akkor boldogság van, ha nem, akkor engedélyezem a hálózati kapcsolódást. A távolról menedzselhetőség kedvéért érdemes bekapcsolni az SSH-t is, hogy ha valamit állítani szeretnél a Pi-n, ne kelljen mindig odamenni hozzá, monitort, billentyűzetet akasztani rá, hanem bármilyen gépről be tudjál rá lépni.

    3.
    Ha bent vagyok a Pi-n és van hálózatom, feltelepítem a Java SDK-t. Ha üzleti célú felhasználást tervezel és nem akarsz az Oracle-nek fizetni, akkor érdemes lehet OpenJDK-t telepítened, de ennek is vannak üzleti felhasználással kapcsolatos feltételei, érdemes utána olvasni. Innentől kezdve bármilyen Java programot is írsz, azt helyben a Pi-n le is tudod fordítani és futtatni is tudod.

    4.
    Írj egy egyszerű Java programot HelloWorld.java néven. Lépj be abba a könyvtárba, ahova mentetted/másoltad, majd fordítsd le és futtasd:

    javac *.java
    java HelloWorld

    Az így elindított programot bármikor meg tudod szakítani a CTRL+C billentyű kombinációval. Ha szerver alkalmazást írsz és azt szeretnéd, hogy a folyamat a parancssortól független szálban folytassa tevékenységét (így indítás után ki is léphess a Pi-ről anélkül, hogy a program futása megszakadjon), akkor így indítsd el:

    java HelloWorld &

    Ha külön folyamatban fut a program, akkor indítás után látni fogod, hogy a folyamatnak, mi lett az azonosítója, ez egy sorszám, amit az operációs rendszer rendel az adott folyamathoz. Ha ezt utólag szeretnéd mégis lelőni (mert pl. rájöttél, hogy elrontottad, vagy csak újra szeretnéd indítani), azt CTRL+C-vel már nem fogod tudni, csak egy újabb parancs kiadásával:

    sudo kill -9 1234

    ahol 1234 a program folyamatának azonosítója.

    Röviden ennyi, szerintem nem ördöngösség. :) Többiek, ha valami hülyeséget írtam, bátran jelezzétek!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák