Hirdetés
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- iPhone topik
- Azonnali navigációs kérdések órája
- OnePlus 15 - van plusz energia
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
nagyúr
válasz
kicsipapucs
üzenetére
szerintem muszáj lesz
-
tlac
nagyúr
válasz
kicsipapucs
üzenetére
hm...
egyébként a vinyókat pont ugyanoda tetted vissza ahol voltak?
nem cserélted véletlen fel őket? -
tlac
nagyúr
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Enterezek, elindítja a Quick Search-öt.
Ezt megszakítommiért?
-
tlac
nagyúr
válasz
kicsipapucs
üzenetére
csak elsődleges partíciókat kellene keresned
ugye a raid-en keresed és nem külön a vinyókon?de mivel rossz a vinyód, szerintem eléggé reménytelen az egész
elég meggondolatlan dolog volt hónapokig raid0-t használni döglött vinyón... -
tlac
nagyúr
válasz
kicsipapucs
üzenetére
a terv az nem rossz
de ha biztosra akarsz menni, akkor a vinyókról kellene csinálni image-eket, tehát a teljes vinyóról minden byte-ot átmásolni egy fájlba
win-t nem muszáj használni, a SystemRescueCd-ben is benne van a testdiskazt még leírhatnád, hogy a testdisk-ben mit nyomkodtál
-
tlac
nagyúr
folytatom a sort
a gigabyte p35 ds4-emről váltottam gigabyte ep45 ds5-re, a raid migrálás hiba nélkül ment
még a p35-ös lapon vista alatt frissítettem az intel storage manager-t, a linux-om is elég új volt (ubuntu hardy)
az új lapba átpakoltam a vinyókat, raid-et bios-ban bekapcsoltam, a lap rendesen felismerte kötetet, mindkét oprendszerem rendesen bootolt, minden adat meg van
tehát ez így simán ment:
ich8r->ich9r->ich10r -
tlac
nagyúr
válasz
janos666
üzenetére
ha nem csak azt egyet olvastad el, amit linkeltem, hanem tovább is, ahogy írtam, akkor tudhatod, hogy mindegy, csak a testdisk futtatható legyen és kezelje az os a raid-et
én egy usb-re telepített ubuntu linux-ot használok erre
ha nem idegen a linux, akkor talán ez is jó lehet (a dmraid kezeli a fakeraid-et), de én ezt ilyen feladatra nem próbáltam -
tlac
nagyúr
válasz
BobChemistry
üzenetére
igen, meg a smart-ot sem
linux alatt megnézhető -
tlac
nagyúr
válasz
Devil Smile
üzenetére
próbáld meg az én módszerem is
-
tlac
nagyúr
válasz
Termi16
üzenetére
én linux alatt cfdisk-kel csinálnék elsődleges vagy kiterjesztett partíciókat, amilyenek voltak, de ezt elvileg a testdisk-nek is meg kellene csinálnia, tehát kb ez sem jönne be
még esetleg azzal a 30 gigás win partícióval is próbálgatnék, tehát úgy, hogy azt lemásolni, pl azzal a programmal, amit Devil Smile írt
ez még kezelhető méret, és ha azt sikerülne feléleszteni, akkor jöhet a maradék ismás ötletem már nem igazán lesz
esetleg még várd meg Devil Smile-t, hogy mire jut -
tlac
nagyúr
válasz
Termi16
üzenetére
nem érzem azt, hogy képben lennél
szerintem most fogod teljesen kinyírni az adataidat
Írtad, hogy csak olvasás módban kéne mountolni, ez pontosan mire vonatkozik?azt, hogy jó eséllyel nem fogod elsőre eltaláni, hogy milyen volt a partíciós tábla és mikor a hibás partíciót csatlakoztatná a win, lehet elfogja rontani, ha csak olvasható módban csinálod, akkor ugye nem tud belefirkálni (de ezt nem tudom hogyan kell win alatt)
inkább azt a kábeles/csatlakozós vmit probáld meg először
-
tlac
nagyúr
válasz
Termi16
üzenetére
Pontosan nem emlékszem
akkor nézd meg, nekem nem kérdez ilyet
Azt nem tudod esetleg, hogy a biosos raid manager milyen nevet ad a második (!) raid kötetnek? Mert mostmár teljesen össze vagyok zavarodva, lehet, hogy nem volume_1 volt, hanem volume_01 vagy ilyesmi.
nem tudom, de ez szerintem nem is számít
én mindig raid nevet adtam neki -
tlac
nagyúr
válasz
Termi16
üzenetére
mi pontosan a vista-s kérdés?
ha nem jön be, még próbálkozhatsz másik csíkmérettel is, ha esetleg mégis rosszul emlékeztél
vagy töröld a raid-et, cseréld meg a csatlakozókat és újra hozd létre (ezzel újabb 512 byte nullázódhat)ha ezek sem jönnek be, akkor még azt is meg lehet játszani, hogy te hozod létre az mbr-t a partíciós táblával, és megnézed, hogy olvasható-e az így létrehozott partíció (csak olvasható módban szabad mountolni)
-
tlac
nagyúr
válasz
Termi16
üzenetére
Meg ha minden igaz, akkor nem idére, hanem disabled-re raktam, és csak az onborard cucc ment idén.
intel vezérlőt nem lehet kikapcsolni, ha disabled-re raktad, az felel meg az "ide" módnak
Ha a teszt előtt azt mondom, hogy vistás partíciót keressen és az első sikertelen keresés után a deeper search-öt választom,akkor 4 lehetőség van:
y, rövid
n, rövid
y, deep
n, deep
mindet próbáltad már?
melyik milyen eredményt ad? -
tlac
nagyúr
válasz
Termi16
üzenetére
Nem, a maxtor vinyó formázása előtt kikapcsoltam a raid-et, ha jól emlékszem a bios nem is látta a két samu vinyót,
ide módra raktad?
mert akkor a win láthattaNálam mindenhol 931,5-öt ír, és elég sokszot végignéztem annó ezt a képernyőt, úgyhogy szvsz ennyi. Node mind1
nekem a 2 320-as vinyóra
bios-os raid manager: 596,2
win-es raid manager: 596,1
testdik: 596 -
tlac
nagyúr
válasz
Termi16
üzenetére
nem tudom, nekem nem volt rá szükségem
Most már tuti, megnéztem, a ''hivatalos'' raid-bios szerinti méret 931,5 gb, míg a progi csak 931gb-nak látja.én is megnéztem, nekem is ahány helyem nézem annyi különböző méret van
nem ez lesz a gond
Még egy olyan kérdés, hogy ugye az nem baj, hogy az új raid tömböt nem inicializáltam a lemezkezelőben?nagyob baj lenne, ha megtetted volna
az nem tiszta, hogy mikor telepítetted a win-t, a raid-es vinyókra ugye nem firkált semmit?
egyébként most nem jut semmi eszembe, nem tudom miért nem találja meg
bár ezen a képen vmi azért látszódikmég a béta testdisk-kel is nézd meg
-
tlac
nagyúr
válasz
Termi16
üzenetére
a méret talán nem gond, azt hiszem nekem is nyavajgott miatta, de aztán mégis jó lett, most csak az mbr-t kell visszaállítani
Kicsúsztam az időből, itt a 2. teszt eredménye, uaz: Íme.
ez előtt a kép előtt volt még vmi fontos?
a continue után mit ír ki?
olyat nem írt ki, hogy miket talált?
írtál adatot a vinyókra? -
tlac
nagyúr
válasz
Termi16
üzenetére
Itt talán elkövettem egy jó nagy baklövést, ugyanis kikapcsoltam a raidot a a lap biosában, majd vissza. (megint az integrálós menü első soráról beszélünk)
ezzel nem történt semmi baj
de a tábla oké
ezek szerint megtalálta a partíciókat?
azt viszont még mindig nem írtad le, hogy eredetileg milyen partícióid voltak
-
tlac
nagyúr
válasz
Termi16
üzenetére
Az lehet gáz, hogy sokáig azt írta nekem a raid bios a vinyókra, hogy az egyik non raid disk, a másik oké, de mióta betettem a 3. vinyót, azóta már mindkettőre azt írja, hogy non raid disc.
az nem baj
részletezd, hogy mikor még volt raid-ed, hogy voltak a vinyók, méret, vezérlő, partíciók, stb.
és most hogy van, miről futtatod a testdisk-et, stb
és hogy mit csinálsz -
tlac
nagyúr
válasz
Termi16
üzenetére
a testdisk tudtommal csak a partíciókat fogja megtalálni és azt nem tudja beállítani, hogy tudjon bootolni is pl. a win
természetesen ha a vmi programmal meg tudod javítani vagy újrarakod a win-t ismét bootolni fog
A név ugye marad végig volume_1? Mert azóta már eladtam a 250-es samukat, meg olyan is volt, hogy úgy ment a két nagyobb vinyó, hogy lehúztam ezeket.szerintem a nevet azt te adod meg, meg mikor létrehoztad a raid-et, ha erre gondolsz...
-
tlac
nagyúr
ha még nem lettek szétbarmolva a vinyón az adatok, akkor menthető a raid0
először is kell vmilyen rendszer, amiről a testdisk-et lehet futattni és az intel raid-et is ismeri (nekem egy linux volt, de win-hez is van testdisk)
aztán létre kell hozni újra a raid-et, az intel storage manager-ben, de pontosan ugyanolyanra, mint amilyen előtte volt
ha nem emlékszel, csak kb, akkor ez a módszer nem lesz jó, amit most írok
figyelmeztetni fog, hogy miden adat veszik, nem kell megijedni, csak 256 byte fog kinullázódni
ezután indíthatjuk a testdisk-et, hogy keresse meg a partíciókat a raid köteten (ennek lépéseit a dokumentációban megtaláljátok)
ha végzett, mentsük ki vele az mbr-t és kész
bootolni nem fog tudni, de a partíciók meg lesznekha minden siker, akkor mentsétek le az mbr-t, és akkor máskor egyszerűbb dolgotok lesz (linux alatt dd-vel lehet, win-nél nem tudom)
ui.
ne legyen tuning, a gép stabil legyen -
tlac
nagyúr
válasz
Devil Smile
üzenetére
egyelőre nézd át alaposan a testdisk dokumentációját
-
tlac
nagyúr
válasz
Devil Smile
üzenetére
ezek a szoftveres raid-ek nem túl megbízhatóak, főleg ha tuningol is az ember
giga ich8r-nél, meg ich9r-nél is már sokszor széthullott a raid-em, legutóbb szintén bios frissítés után kicsivel később
első alakom után* már az mbr-em ki van mentve egy usb rack-es vinyón, amin linux van, és a segítségével könnyedén visszaírható*első alkalommal a testdisk ingyenes programmal kerestem meg a partíciókat
egyébként itt a topikban le is írtam az esetem -
tlac
nagyúr
válasz
Devil Smile
üzenetére
ha pontosan újra létrehozod a raid-et, ahogy volt, könnyen visszaállítható, mivel csak az mbr-t írja felül az intel raid manager

-
tlac
nagyúr
nem tudom, hogy volt-e már róla szó, de ich8r-ről a ich9r-re kapásból megy a raid-es áttérés
gigabyte 965p ds4-ről váltottam gigabyte p35 ds4-re
az új lap kapásból felismerte a raid0-át és linux és a win is elindult róla mindenféle állítgatás nélkül (win-re még a drivereket sem raktam fel) -
tlac
nagyúr
lementeném az mbr-t még ich7r-en, ich9r-en létrehoznám a raid-et (a bios-os felületen és pontosan ugyanazt, ami eddig is volt) és visszaraknám az mbr-t
de ez csak akkor megy, ha az ich7r és az ich9r is úgy működik, mint ahogy az ich8r-en tapasztaltam
az ich8r a raid beállításait a lapban tárolja és raid létrehozásakor az mbr-t nullázza -
tlac
nagyúr
válasz
Interceptor
üzenetére
5k-s kártya is szoftveres
na, átszerkesztetted a szövegedet
win alatt könnyű belőni, linux alatt már sokkal problémásabb -
tlac
nagyúr
válasz
Interceptor
üzenetére
úgy látom, hogy tud a lapod raid-et: [link]
tehát meggyőződhetsz magad a sebességéről
[Szerkesztve] -
tlac
nagyúr
válasz
Interceptor
üzenetére
jmicronos raid nincs? (bár az tényleg kicsit lassabb, mint az intel, vmivel több prociidőt használ)
szerintem nincs, de én nem szutykolnék ilyen kártyákkal
-
tlac
nagyúr
válasz
Interceptor
üzenetére
ilyen sima kis 2 vinyós raid0-ra szerintem bőven elég az alaplapi
ich8r-rel nyomtam (a háttérben ez is tényleg szoftveres, de nézd meg a cpu használatot, nem zabál az semmit) -
tlac
nagyúr
válasz
Interceptor
üzenetére
''tesztben'' jól mutat a raid0: [link]
de csak egy kicsivel érzem (lehet semmivel) gyorsabbnak a rendszert (biztos nem építenék mégegyszer raid0-t)
[Szerkesztve] -
tlac
nagyúr
válasz
Interceptor
üzenetére
ha a raptorról megy, akkor igen (ezek csak sima sata-sok)
-
tlac
nagyúr
válasz
Interceptor
üzenetére
nyílván a raptor nem gyorsítja fel a másik vinyót
(adatárolásra nem kell nagy sebesség, pl. film, zene) -
tlac
nagyúr
válasz
Interceptor
üzenetére
jobban járnál 1 raptorral
-
tlac
nagyúr
válasz
lazydog
üzenetére
csináltam egy szintetikus tesztet, egy kicsit romlik a hozzáférési idő
konfig:
Antec Solo { FSP GreenPower 400W, Gigabyte GA-965P DS4 rev1.0 C1 F10 { Core 2 Duo E6400 + Thermalright Ultra-120 eXtreme + Sycthe SFF21F, 2 x 1Gb Goodram Pro 800Mhz, Inno3D 7600GST 256Mb + Zalman VF700Cu }, Samsung 160Gb SP1614N, Samsung DVD-RW SH-W163A }
win xp sp2 a Samsung 160Gb SP1614N-ről fut
everest 4.000.976
bios:
eist, c1e disabled
tuning nincs
raid, nativ sata
vinyók: 2db wd3200ys ich8r-re kötve
raidben: [link]
anélkül: [link] -
tlac
nagyúr
válasz
lazydog
üzenetére
igen azt értem, hogy a legkisebb csíkméret a kis fáljoknak kedvez
a hátrányt arra értettem, hogy ez a vezérlőt és a procit nem terheli olyan szinten, hogy esetleg lassabb lenne, mintha nagyobbat választanék?
azt jól gondolom, hogy radi0-ban a teljesítmény nem lesz kisebb egy wd3200ys-hez?
vagy vmelyik művelet lassabb lesz? -
tlac
nagyúr
-
tlac
nagyúr
Egy kis raid-es tapasztalat, ha esetleg vkit érdekel.
Két 320-as sata-s vinyóból volt nekem egy raid0-m ich8r-en. Három logikai partíció volt rajta egy kiterjesztett partíción belül. Az első egy kis ext3-as bootpartíció, és még két xfs volt rajta. De nem volt teljesen felhasználva a vinyó, még hagytam rajta helyet későbbre ntfs-nek. Szépen működött is.
Aztán ma kikapcsoltam a raid-et biosban (ez most lényegtelen, hogy miért, de volt rá okom) és következő bootnál visszaállítottam és majd látom, hogy offline-ok a vinyók, szétesett a raid-em. Mondom fasza. Újra létrehoztam a raid-et pont úgy, ahogy eddig is volt, de figyelmeztet, hogy minden adat veszni fog, de én reménykedek, hogy még sem lesz igaza. Ok, akkor boot, de még sincs boot, nem talál semmit, hát ez így nem lesz jó. Ekkor bebootoltam egy usb-s rackről és látom, hogy a raid-emből eltűntek a partíciók. Reménykedek, hogy még nem veszett el minden. Ekkor elkezdtem vizsgálni a vinyókat és kitapasztaltam, hogyan van megvalósítva az ich8r-es raid0.
Nálam 4kb a csík mértete, és annyi az egész, hogy 4kb-onként van felváltva tárolva az adat a vinyókon és semmi extra. Így az mbr az első vinyón van, mert ott van az első 4kb-nyi adat is és csak az mbr sérült, tehát a bios-os raid manager raid törlésénél létrehozásánál csak az első vinyó első 512 byte-ját nullázza ki.
Miután erre rájöttem visszaállítottam a partíciós táblát egy testdisk nevű programmal és beállítottam az mbr-t, hogy tudjon bootolni is. Elindítottam a gépet és újra van raid és meg van minden adat.
Most már lementettem az mbr-t egy pendrivera és nem félek ha még egyszer szétesik a raid-em, mert tudom, hogy könnyedén helyreállíthatom.
-
tlac
nagyúr
válasz
liksoft
üzenetére
akkor majd az e-mail címedre (az itt megadott) küldök az ich8r sata-s vinyókról egy nyers riportot, raid-es driver nélkül
aztán ha sikerül a jmicron raid driver nélkül futtatni a win-t akkor még megnézhetem, hogy a jmicron sata és pata csatlakozóival mit kezd a sentinel
viszont ezeknek a vezérlőknek is van mindenféle ahci, native ide stb. beállítása a biosból, azzokkal mi legyen?
esetleg tudod mit jelent ez a 2 kiemelt fogalom? -
tlac
nagyúr
válasz
liksoft
üzenetére
akkor még ide be lehet írni az ich8r-et is
és valószínűleg a jmb363-at is (everestből ment a pata smartja raid driver nélkül)
tehát a jmicronnak a pata-s és sata-s csatlakozóját is lehetne tesztelni
az ich8r-nek csak sata-i vannak
és még van egy usb-s keretem is, ebbe fog majd menni a mostani samsung pata-s vinyóm, ha átköltöztem majd a raid-re
ezek vannak nálam:
x@ubuntu:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82P965/G965 Memory Controller Hub (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82P965/G965 PCI Express Root Port (rev 02)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI #4 (rev 02)
00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI #5 (rev 02)
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI #2 (rev 02)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 5 (rev 02)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 6 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI #3 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI #1 (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev f2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801HB/HR (ICH8/R) LPC Interface Controller (rev 02)
00:1f.2 RAID bus controller: Intel Corporation 82801HR/HO/HH (ICH8R/DO/DH) SATA RAID Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) SMBus Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G70 [GeForce 7600 GS] (rev a1)
03:00.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8053 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (rev 22)
04:00.0 SATA controller: JMicron Technologies, Inc. JMicron 20360/20363 AHCI Controller (rev 02)
04:00.1 IDE interface: JMicron Technologies, Inc. JMicron 20360/20363 AHCI Controller (rev 02) -
tlac
nagyúr
válasz
liksoft
üzenetére
semmilyen smartot nem látott, ahogy az everest sem
van 1 darab samsung pata-s vinyó jmicronon, ennek régen láttam a smartját everestben, de most szerintem ennek a raid drivere elnyomja
van még 2 wd-s sata vinyó raid-ben (most éppen nincs, még a samsungről fut a rendszerrem) az ich8r-en, ezeknek sem látom a smartját raid-ben
(szerintem ezek az információk semmire nem használhatók) -
tlac
nagyúr
válasz
Sanci.Bara
üzenetére
a dos-os az nem biztos, hogy túl nyerő
de biztos, hogy lehet találni olyan live linuxot amin van smartctl nevő program, amivel bármilyen vinyó smart-ját is meg lehet nézni, akár raidben van akár nem -
tlac
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Energiaital topic
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- OpenMediaVault
- Milyen TV-t vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Tőzsde és gazdaság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- 179 - 180 - 189 - 190 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3653
- Apple iPhone 12 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- REFURBISHED - DELL Precision Dual USB-C Thunderbolt Dock - TB18DC
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest