Új hozzászólás Aktív témák
-
liksoft
nagyúr
válasz
borg315 #2112 üzenetére
Ennyi pénzért mit vársz? Egyébként a CD megfelelő könyvtárának floppyra másolása után korrekt módon installálható.
Ez nem szopás, csak tudni kell, hogyan megy fel az OS az adott konfig esetén. Ezért vannak szakemberek. Tudod a számítástechnika is egy szakma, amit meg kell tanulni.
Adatmentés esetén akkor vagyok bajban, ha olyan kezei közül jön a drive, aki az előzőeket figyelmen kívül hagyja! -
borg315
aktív tag
válasz
borg315 #2085 üzenetére
jah, csak h meglegyen, az eredmény: a m*gic*ompban vettem egy óccsó ''PCI 2ch. SATA RAID Card'' nevű valamit, és mákom volt, mert végülis működik, a másolást is megcsinálta. igaz, nem volt problémamentes, mert a win már előre fel volt húzva, és miután a sataraid kártya is belekerült és arról bootolt, varázsfagyásokat produkált.
eredmény: win reinst.
de végül ment, ez is valami
plusz info: szerencsére a kül. hdd-kről is bootol most már a win. szopó, de nem járt a sataraid kártyához win2k/xp-s fdd, így alaplapi sata-n lett installálva (annak lesz szopó igazán, akinek pata-s lapja van és a sata-s vinyóihoz vesz egy ilyen kártyát). persze cd van, de nem próbáltam ki, h fdd-re másolva vmelyik foldert eszi-e a win inst. -
brd
nagyúr
válasz
borg315 #2083 üzenetére
1. Szerintem nincs ilyen bolt.
4. Ne félj, nincs egyik rendszerfile sem konkrét helyhez kötve, mondom, egyedül az ntldr, ntdetect.com, boot.ini esetén van valami korlát, hogy bizonyos mérethatáron belül kell lennie, de ebben most nem vagyok biztos. Az alaplapcsere-''kékhalál'' egész más miatt van: próbálkozik a régi alaplaphoz feltelepített driverrel kezelni a HDD-t és ez nem fog menni, ha más vezérlőchip van az új alaplapon.
5. Csak RAID1 lehet boot (win-es RAID esetén), de az biztos, hogy lehet. Konvertálni kell dinamikusra a HDD-t (ez a konvertálás visszafelé nem megy adatvesztés nélkül, tehát, ha már dinamikus, akkor az is marad, csak törléssel lehet visszacsinálni). Lehet, hogy félreérthető voltam: legálisan a Pro-val sem lehet készíteni win-féle RAID-et; szerkeszteni kell hozzá 3 db rendszerfile-t (ezt ugye tiltja az EULA). Azt nem tudom, hogy ugyanezt a Home-mal is el lehet-e játszani, sosem próbáltam, csak eljátszottam a gondolattal, hogy nagyrészt ugyanazokból a file-okból áll a Home is, csak korlátozva van néhány dolog benne, ezért talán működik.
7. Az ntbackup csak úgy tud működni sajnos, hogy egy már feltelepített rendszerre tudod visszabackup-olni a mentést, legalábbis a System State (registry, bootfile-ok...) részt csak így lehet visszanyomni vele, az egyéb file-ok mennek simán is, akárhová. -
brd
nagyúr
válasz
borg315 #2079 üzenetére
Sorban:
- Többnyire nem, de előfordul olyan is.
- Én nem találkoztam még olyan kártyával, amely ne tudott volna ilyet, de van, aki állítja, hogy létezik.
- Többnyire írnak rá, viszont RAID1 esetén (elvileg) RAID vezérlő nélkül is látszódnia kell a rajta lévő adatnak.
- Bármelyikről bármikor be tud bootolni (ha nem sérült a tömb), ugyanis ez a lényege a RAID1-nek, pontosan ugyanaz az adat kell legyen az összes HDD-n.
- Home-mal még nem próbáltam, de tudtommal ugyanazok a file-ok vannak a Home-ban is, mint a Prof-ban, így ugyanazzal a módszerrel, mint a Prof-nál, a Home-ot is rá lehet venni a RAID készítésre, ki kell próbálni. Mindenesetre hivatalosan a Prof. is csak kezelni tudja a software RAID tömböket, létrehozni nem (software-s a tiltás, így az EULA-ba ütközik a feloldása).
- Átmásolható, nem érzékeny semmilyen file helyére (talán csak a bootfile-oknak egy bizonyos mérethatár alá kell esnie), viszont az MBR-ben megfelelő programnak kell lennie, hogy keresse az aktív partíción a bootfile-okat. A futó OS alatt önmagát nem tudod egyszerű másolással (pl. copy) többszörösíteni, csak speciális programmal, pl. ntbackup, Norton Ghost 9<.
- Az ntbackup használatával (ez talán a Home alatt is pont úgy működik, a program win tartozék) meg tudod oldani, hogy legyen egy mentésfile-od, amelyből egy feltelepített OS alatt viszonylag gyorsan visszaállíthatod az eredeti rendszert (amelyről a mentés készült). -
tzscske
tag
válasz
borg315 #2079 üzenetére
Előre bocsátom,hogy nem igazán értek a raid-hez,de az idő szűkösségére való tekintettel megpróbálok pár kérdére válaszolni.
Ha hülyeségeket írok és később valaki megcáfolja amit írok elfogadom
1. - az ilyen olcsó kártyák tudnak olyat, hogy már elkészült hdd0 -t lemirroroznak egy formázható hdd1-re?
Szerintem igen.De ez azért valószínű kiderkártya specifikációiból.Mintha úgy lenne,hogy tükrözésnél ha megsérül az egyik lemez akkor a másikról megy a rendszer.
2.tudnak olyat, hogy ~azonos méretű, de esetleg különböző fizikai paraméterű (chs) hdd-kre raid-1-et nyomni?
elvileg igen.Ha minden igaz még kükönböző méretűeket is szerintem.Az azonos típusnak abban van jelentősége tudomásom szerint,hogy 2 ugyanolyan paraméterű lemez azonos sebességet fejmozgást stb-t tud produkálni,nem kell egyik lemeznek a másikra várni.
3. - mivel a két hdd fizikailag (chs) lehet hogy eltér, a másolatról be tud bootolni a win? nem fog kékhalállal leakadni?
Ha a tükör tömb létrejön és használatban van akkor 99%,hogy nem lesz gond.(egyik lemez a másik tükörképe,ugyanazokat tartalmazza.)
4. - menekülőútvonal: ha minden nap a nap végén átmásolom egyszerű file copy-val az egyik hdd-ről a másikra a file-okat, u.olyan partíciózással, akkor fel tud bootolni a win? azaz érzékeny a file-ok (pld. swap...) fizikai helyére?
Nem lesz hova másolni,egy partíciónak fogod láni a tömböt!
Kb ennyi amire tudtam válaszolni.
Ha nem jó vagy pontos infókat adtam akkor úgyis meg fogják cáfolni amit írtam.
Addig is UP neked,hogy hátha valami profi jár erre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- KAMATMENTES Részletfizetés Alienware DELL monitor
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged