Hirdetés
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reach
csendes tag
Egy szerver alaplapon egy 64bit-es PCI-al egy RAID5-ös tömb SATA2-esből hány merevlemezt kezel ha csak az adatátvitel szempontjából nézzük???????
Segítsetek lécci!
Email:racz.jozsef@gdszeged.hu
-
Dassler
őstag
Sziasztok!
Kérdés. Lapon van 4 sata csati, de nekem van még +2 vinyóm + egy sata mobil rack. Mind2 szmára ugyebár kiegészítő karesz szükséges, mivel lapon kifogytam. Erre elég egy sima, 5000 Ft-os 2 portos sata karesz is, ha jól sejtem, mivel nem akarok RAID-et használni. Érdemesebb PCIe-eset venni, mint PCI-osat? Mivel összesen 3 port kéne, hely(bővítősín) meg van a gépben, úgy gondoltam, hogy veszek 2 mezei két protosat, egyiken esetleg e-sata lenne. Elsőre (pci-e) kötöm a két vinyót, a másikra(pci) meg a mobil rack-et + egy külső port marad ugyebár. Vélemény?
-
brd
nagyúr
válasz
AMD!4ever
üzenetére
Ha tényleg csak erre kell (jól elhatárolható, két külön területet igénylő funkció), akkor a 2 winyóval külön szerintem jobban jársz, arról nem is beszélve, hogy az esetleges winyóhalál esetén csak az adataid fele vész el. A windows hülyesége miatt még esetleg a filecache okán lehet gondod a pagefile elhelyezésével; szerintem arra a winyóra kellene tenni, ahonnan a játék fut és lehetőleg a winyó elejére.
-
AMD!4ever
őstag
Sziasztok!
Elnézést hogy nem kezdem elölről olvasgatni a topikot,de igazából MAgamse tudom hogy mit keressek.
Jelenlegi gépemben X2 proca dobog egy Wd caviar 160-as vinyó(sata2) társaságában
A bajom ugye az hogy ha pl dvd-t irok és közben betöltenék egy játékot,akkor a dolog az 1 vinyó miatt halálra van itélve.
Hogy járnék jobban,ha Vennék egy ugyanilyen vinyót és Raid tömbbe tenném őket,vagy csak simán egy másik vinyóval és a játékok azon,egyébb cucc ezen.
Melyik esetben lesz pörgösebb a rendszer? -
brd
nagyúr
válasz
Sullivan
üzenetére
A random access az talán tényleg nem egészen pontos (pl. ha nagy cache jut a memóriából a fileolvasásra, simán előfordulhat, hogy még ott van a memóriában az adat, amit a Sandra a winyóról akar olvasni), de a többi szerintem korrekt, nekem egy WinXP-s software-s RAID0-val hozza azt a sebességet, amit a Sandra mér, kb. 100MB sequential read/write a sebesség és az üres partíción olyan 45MB körül másol a tömbön belül (TC-vel próbáltam). (Sandraeredménykép: [link]. A HDTach ezekre a winyókra olyan 13-14 ms-t ír, mint random access.) Nálad szerintem valamelyik busz korlátozza a sebességet, a CPU pedig kevéssé hiszem, hogy gondot jelentene, nekem a fenti RAID terhelése kb. 5%, egy 1GHz-en futó X2-vel.
-
Sullivan
aktív tag
Hát pl a random access a raptoroknak nincs ennyi
hd tach szerint olyan 13 ms körül van ennek! A Sandrában nemtom hogy jött ki az az érték, de mikor 2 vinyo volt raid0-ban már akkor is 7ms-et írt! Most próbáltam beolvastatni egy 4gb-os cumot total commanderben sfv fájl által, ott olyan 100 mb/s volt az olvasás! Önmagára olyan 45-55 mb/s-el másol! Random írás/olvasással még nem tudtam kiakasztani! 2 dvd írás + tömörítés + önmagára másolás meg sem kottyant neki
És ezek sp1 alatt! 64 bites windows alatt még gyorsabb!!! Szóval fasza nagyon de a sandra értékeit azért nem tudja szerintem! Lehet a 3ghz-es sandiego is kevés már ehhez! -
brd
nagyúr
válasz
Sullivan
üzenetére
Brutális.

Miért csalna? Egy tesztfile-on végzi el a mérést, ugyanazt csinálja, mintha mondjuk az OS-ből használnád az adott partíciót. Persze az ilyen sebességű másoláshoz megfelelő forrás is kell, ami tudja ilyen gyorsan szolgáltatni az adatot. Vagy önmagán belül kell másolni rajta, ez utóbbi esetben kb. a sequential read/write fele alá kell esnie egy kicsivel a sebességnek. Azért a fele alá, mert ugye egyrészt nem pont sequential (ide-oda ugrál a fej a másolóprogram buffere alapján, ami minél nagyobb, egy határon belül, annál jobb), másrészt egyszer olvas, egyszer ír, a kettő együtt nem megy, ezért a másolás sebessége a maximális fele lehet legfeljebb. -
Sullivan
aktív tag
4x250 samsung sata2, raid0-ban:
[link]![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
brd
nagyúr
Elvileg működik, hiszen a RAID kötet a rendszer számára egyetlen tárolóként látszódik. Ami problémát okozhat, az az, hogy a Ghost milyen viszonyban van az adott vezérlővel, így a DOS-os Ghost (ebből a 8.3-as az utolsó, ha jól emlékszem) esetén nem garantált az eredmény, a CD-ről induló, mini win-essel már nagyobb reményekkel vághatsz neki a dolognak, az biztos viszont az (ha ez megoldás), hogy feltelepíted a win alá, akkor biztos le tudja menteni, ill. vissza tudja állítani (amennyiben látszik az adott win alatt).
-
Kona
csendes tag
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy RAID1 illetve RAID5 mentése/visszaállítása GHOST-tal működik-e, ha igen, akkor melyik Ghost verzióval?
Köszönöm a választ! -
Garf.
tag
válasz
Beretta 92R
üzenetére
Nekem 2*80GB SATA2
[link] -
Shadows
senior tag
Segítsetek!!!
1. van egy a7v600pc sata raidbe volt kötve 2 120 vinyó (mirror)
Az volna a baj hogy win alatt nem is látja egyiket sem
Tettem fel egy 40-es idére egy rendszert és ráduktam a két winyót amit a masina lát is csak a win nem bootol be ha lehúzom meg bebootol
eddig azt csináltam hogy húztam egy suse linuxot ott látja is a winyót csak éppen ha lementem pen drivra az adatbázist (sql cucc vagy mi) de ekkor nem akarja vinni a
mostani gép egy p5b deluxe raidben megy két 80-as vinyó csak a régiről kéne az adatbázis
VALAKINEK VALAMI ÖTLETE VAN???? nagyon fontos lenne -
robekri
addikt
Vlakai dobjon már infót SATA-II RAID ről! (nekem 2x250Gb)
Hd-tach eredmény max min average eredmínyt!

Üdv.: Robe -
shiloh
csendes tag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
határozottan meggyőztél

amúgy planar.hu -n azok bruttó árak, mert akkor már rohanok is megvenni a 2db 74gbos raptort
-
Freddy TNT
őstag
Na azért elsiklottál a teljesítmény mellett......1 db 74GB kapacitású raptor simán lever 2*250GB RAID-0 tömböt.
kb 90MB/s felszülne a raptor kb 75MB/s sebességének ami csalóka, hiszen a raptor fejszerelvényének jóval kevesebb idő kell. Így behozza, sőt már rá is ver bőven a két nagyobbra.
Emellett az adatvesztés kockázata is kissebb. 2db 74-es raptor hozzávetőlegesen 4*250-es RAID-0 tömbnek felel meg,de szintén lenyomja a két raptor a 4 maxtort. Sokat számít az a néhány ms.
Viszot a kockázat is arányosan kissebb.
A blokkméretnek pedig célszerű kissebb értéket megadni. Te döntsd el, hogy neked melyik a megfelelő. 4kilobyte-os ''darabolással'' valszeg jobban jársz mint a 128-al. Olvas visszább egy kissé a fórumban és megtalálod az okát.
u.i: lehet raptort olcsón is venni : www.planar.hu
[Szerkesztve] -
shiloh
csendes tag
Azért gondolkozom most már inkább valami másmilyen megoldásban... Amire én használom gépem, hogy torrentezek, játszok, kicsi meló, de ahhoz elég egy putty.exe, szóval a legnagyobb bosszúság talán az, ha 3havonta kell win-t telepítenem. Ami torrentből fontos, azt úgyis másolom át serverre, vagy írom ki. -
shiloh
csendes tag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
tehát ha jól értelmezem a rangsor a következő (reális árkategóriában):
2x 74gb raptor
2x 250gb maxtor
2x 36gb raptor
A gond, hogy a 2db 74gigás raptor igencsak borsos... 70 nettó
Akkor már inkább 2db 250es maxtort veszek... Hisz volt teszt amiben raptorokat és a maxtor winyókat hasonlították össze, és maxtor dmax10 igencsak jól szerepelt
[link]
Persze kérdéses, hogyha raid0-ba kötöm őket, akkor hogy teljesítenek. Merthát elvileg 128k-s stripingot használnék, de hát akkor a maxtor winyó kissebb fájlokkal dolgozik, tehát lehet, hogy lassabb mint önmagában?? hmm... ha tévednék kérlek javítsatok ki
Amúgy winchester hűtése/melegedése mennyiben befolyásolja a teljesítményét? -
brd
nagyúr
válasz
Freddy TNT
üzenetére
Mindegy, hogy hol tárolja az adatokat az adott vezérlő, ha tudod, hogy hogyan helyezkedik el egy RAID tömbön az adat, akkor elég, ha megfelelően összekapcsolva (logikailag) olvasod le az adatokat róla. Nem a levegőbe beszélek, többször mentettem már sikeresen (nyilván a sérülés helyén lévő adatot kivéve) sérült RAID-ről, RAID0-ról és RAID5-ről is, vezérlő nélkül (ill. utóbbi esetben a vezérlő megvolt, de a winyók nem RAID-ben voltak rákötve, hanem csak single disk-ként, egy megsérült HDD cseréje közben szétesett sajnos a tömb, így hiába volt RAID5). Több MB-os file: az ahhoz kell, hogyha próbálgatod kitalálni a tömb infóit, mert esetleg nem ismertek, akkor próbaképpen visszaállíthatsz egy file-t, hogy hibátlanul megy-e; a tömb blokkmérete miatt kell legalább 1MB-os file, hiszen ha a file kisebb, mint a blokkméret, lehet, hogy hibátlanul vissza lehet állítani, de egy nagyobb file-t mégsem.
Természetesen sokat használ, ha megvan a vezérlő is, vagy legalábbis a pontos típusa ismert.
-
Freddy TNT
őstag
Hdd-k tesztjeiről van egy csomó oldal. Keress rá google-ban.
A 36-os raptorok ma már elég harmatgyengén szerepelnek. Legalábbis a maximális sebességüket tekintve. Mindössze a sávváltási idejük jobb egy hagyományos vincsinél. Egyszerűen nem éri megvenni őket.
2db 36Gb-s raptor vs 2 db pl:160-as samsung esetén a samsungok jönnének ki nyertesként. Nagyobb kapacitás és nagyobb MB/s terén. A samsungoknak 14 ms idő kell mire a fej sávot vált. A 36-os raptornak nem tudom fejből, hogy mennyi de nem sokkal jobb.
Ha a sebességre hajtasz akkor vegyél legalább egy 76GB-s raptort. Annak kb 75MB/s a sebessége és nagyon jó sáv váltási ideje van.
Ha ettől is jobbat akarsz akkor 150-es raptort. (élettartam miatt nem javaslom a raptor X-et)
Ennek már 88Mb/s a sebessége és 1-2 ms-el gyorsabb a fejszerelvény.
Ha ez sem elég akkor vegyél ezekből kettőt vagy 4-et és RAID-0![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Persze erősen ajánlott egy vincsi amire mentesz mindig. Így nem nagy baj ha szétesik a tömb vagy megdöglik az egyik vincsi. Na és persze olcsóbb megoldás mint az adatmentés.
Nekem pl : 2*160Gb Samsung RAID 0-ban és van egy 320-as WD ami be sincs szerelve a gépbe (villám,áramlökés...stb miatt) és olykor rádugom és rámentek mindent a RAID-ről.
u.i: Az, hogy optimista vagy még nem jelenti azt, hogy nem a legrosszabkor döglik meg az egyik vincsi vagy esik szét a RAID tömb.... igen is
S Z Á M O L N I K E L L A Z A D A T V E S Z T É S L E H E T Ő S É G É V E L ! -
Freddy TNT
őstag
Hi !
Egy kicsit kötekednék mert én nem így látom a dolgot.
RAID vezérlőre igen is szükség van az adatmentéshez. A különböző vezérlők máshol tárolják a tömb információit. (lemezen vagy a RAID vezérlőn.) Így egy másik vezérlővel egyáltalán nem biztos, hogy látni fogod a ''régi'' tömbödet. Különböző típusoknál legalábbis elég nagy esély van erre. És ehhez nem elég tudni, hogy mekkora volt a blokkméret.
Bővebb infó : Liksoft - nál itt a fórumon.
A több Mb-s file elméletedet nem egészen értem
Azt meg tudod magyarázni, hogy ha szétesik egy RAID tömb akkor hogy a bánatba mented le az adatokat ?
Mert ilyenkor nem szokott beválni az, hogy újra beállítod a blokkméretet meg, hogy RAID 0.....legalábbis nekem nem jött be mert egy új és üres tömb látszott csak. -
shiloh
csendes tag
remek!!!

Ez már máris jobban hangzik... nevezzetek optimistának de nem félek annyira a winyó haláltól... kopp kopp kopp
2éve folyamat megy a gépem hűtés nélkül, szellőzés nélkül, winyó hdtune szerint 47fokos, de semmi baj nem volt eddig. Körülbelül 5éve foglalkozom gépekkel, azóta 2winyó ment tönkre, egy teljesen, egy pedig mai napig is működik olyan 30% bad sectorral
.
Amúgy éjjel nézelődtem kicsit, és lehet nem 4db 250gb os maxtor winyót veszek, hanem 2db 36gb raptort, és 1 320as maxtort. (nem a tárhely a fontos, a 4db 250est azért választottam, mert a maximális sebességet szeretném elérni és ennek volt a legjobb tárhely/ár aránya + serverben van 1terra hely szóval...) Szerintetek melyik jobb?
2db 36gbos raptor raid0-ba + 320as adatároló, VAGY
4db 250gbos maxtor dmax10 ?
Esetleg akinek van 2db 36gbos raptorja raid0-ba tolhatna nekem sandra, hdtach, winrar benchmark eredményt...
nagyon hálás lennék érte 
[Szerkesztve] -
brd
nagyúr
válasz
Freddy TNT
üzenetére
A RAID vezérlőre nincs szükség a mentéshez, elég, ha az abban megadott adatokat ismered, vagy akár az is, ha egy több MB-os file tartalmát elő tudod állítani, a tömb nélkül, és az a tömbön nem sérült meg.
shiloh: Ha csak simán szétesik a tömb (tehát nem winyóhalál), akkor többnyire nincs nagy baj, maximum le kell menteni az adatokat róla és az újraépítése után visszamásolni. Sok minden miatt széteshet egy ilyen tömb, driverhiba, vezérlőfirmware-hiba, lefagyás... -
Vamp
senior tag
Valaki röviden elmagyarázná, melyik a legbiztonságosabb RAID mód 2 vinyó esetén, SCSI-s vinyókkal?
-
Freddy TNT
őstag
4*250Gb is szép kapacitás ám
nekem 2*160 van ''csak'' (+1 biztonsági vincsi)
Ha RAID 0-ba fűzöd őket akkor 1 RAID-0 tömb lesz. Ha bármelyik vincsi elhalálozik akkor az Ö S S Z E S adatod elveszik. 95% eséllyel örökre.
Ha menthető is akkor naggggggyon borsos ára lesz és szükség lesz a többi vincsire +a RAID vezérlőre az adatmentéshez. És messze nem biztos, hogy sikerül. (kérdezd Liksoft -ot itt a fórumon)
RAID tömb pl széteshet.
Nekem volt ilyen kétszer is. Egy olcsó (Silicon image 0680-as) vezérlő volt az oka. Egyik bekapcsoláskor egyszerűen nem volt benne a RAID tömben az egyik vincsi.....és nem kontakt hiba volt
meg persze volt hibaüzi is amivel semmit sem lehet kezdeni 
Ilyenkor minden adatnak annyi,de legalább újrafűzheted és ismét használatba veheted a rendszert.
De létezik szoftveres RAID. Azzal nem kötelező a teljes vincsit RAID-elni. Lehet partíciókat is. Ehhez viszont meg kell buherálni a windows-t
u.i: mindenesetre 4db 250-es vincsihez azért már dukálna egy hardveres RAID kártya is....azzal volna az igazi. (olyan 40.000-től félprofi,de inkább 70.000-től felfelé)
[Szerkesztve] -
shiloh
csendes tag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
Hm... adatvesztés winchester teljes halálakor léphet fel, vagy raid tömbök elhalálozásakor? Ha a raid tömbök hibája miatt, akkor azt mi okozhatja, hogy meghalnak a raid tömbök pl... ?
Akinek raid0-ja van mi a tapasztalata, volt már adatvesztése ?
Amúgy 4db 250GB Maxtor 7200rpm 16MB cache SATA winyót szeretnék raid0-ba kötni. -
Freddy TNT
őstag
Hi !
4 db egyforma kapacitású, egyforma cache-el rendelkező és egyforma gyártótól származó vincsiket lehet RAID 0-ba tenni.
Mondjuk 4*80GB=320GB 4* (sacc) 40MB/s= effektive 160MByte / s
Késleltetés meg elvileg ugyan annyi mint 1 vinyó esetében. (na azért egy olcsó vagy integrált RAID vezérlőnél nem olyan biztos ez
)
Azonban 4-szer nagyobb esély van az adatvesztésre is........
Ezek után lehet gondolkodni, hogy megéri-e ?

-
shiloh
csendes tag
Hello!
Olyan kérdésem lenne, hogy érdemes 4db winyót raid0-ba kötni vagy fölösleges? gyorsabb lesz-e mint 2db raid0-ban?
Alaplapi sata/raid (Asus m2n-e) vezérlő lenne, tehát igazából arra is kíváncsi lennék, hogy mennyiben befolyásolná a rendszer teljesítményét?
előre is köszönöm! -
Kloden
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy kis problémám, ha valaki tud vmi javaslatot, szívesen fogadnám:
Vettem egy új alaplapot, ASUS P5LD2-SE-t. Csak utána vettem észre, hogy csak egy ATA-csatlakozó van rajta, nekem meg mindkét vinyóm és mindkét optikaim is ATA.
Nem baj, vettem hát egy ''Ultra ATA IDE Controller Card''-ot. Sosem volt még dolgom ilyenekkel... Betettem hát PCI-ba, (nagynehezen telepíteni is sikerült) de ha az optikaikat kötöm rá, nem ismeri fel a gépem, csak ha a vinyókat kötöm rá,azokat rögtön látja.
Kérdésem az lenne, hogy az ilyen kártyákkal fel lehet-e valahogy ismertetni a CD/DVD-ket? Vagy csak vinyókat lehet rájuk kötni?
Másik kérdésem, hogy azóta minden ujraindításnál win bootoláskor előjön a CHKDSK, ellenőrzi az egyik vinyót. Semmi hibát nem talál, és indul a windows. Ezt nem tudom mért csinálja, a meghajtók label-je nem változott meg pedig. Elméletileg ez a kártya RAID-es, de nekem ez a funkciója nem kell, csak az, hogy simán menjen róla a két vinyó, külön-külön.
Sajnos a BIOS-át egyáltalán nem értem, leírás meg nincs hozzá...
Mit kellene átállítanom benne szerintetek hogy ne legyen gond a CHKDSK-val?? -
Freddy TNT
őstag
Szasztok !
Félprofi RAID vezérlő eladó ! [link] -
Kakec
csendes tag
Hali Skacok...
Nagyon nagy bajom lenne Raid-el kapcsolatban !!
Volt 1 Epox alaplapom+integrált raid, semmi gond nem volt a vinyokka. 5db 80as+2optikai meghajtó. Van 1 másik alaplapom+venni kelett bele 1 Raid kártyát. Hogyan tudom megcsinálni esetleg azt,hogy ne keljen törölnöm az összes adatot a vinyókról? Az Xp nem látja a vinyókat,ha be van állítva a Raid kártya Biosában. Ez mitől lehet? Előre is köszönöm a segítségeteket....
-
RBK
csendes tag
helló! most szeretnék egy raid 0-s tömböt épiteni, és segitség kéne.
alaplap:abit is7-e2, hdd:160gb samsung, és egy wd 80gb érdekelne hogyan fogjak hozzá, és ezekkel a hardverekkel lehet-e? köszönöm.
-
brd
nagyúr
válasz
lazydog
üzenetére
De támogatja. Alapesetben csak kezeli, ám 3 db rendszerfile pár karakteres szöveges részének a módosításával létre is hozható ilyen (ill. 0 és 5 is). Persze ez utóbbi nem egészen jogtiszta megoldás, lévén az EULA kifejezetten tiltja a rendszer részét képező file-ok módosítását.
-
Dudu67
tag
válasz
lazydog
üzenetére
Úgy van beállítva, többször is ellenőriztem nem azt írja, hogy nem talál valamit, nem bootol, hanem azt írja ki hogy ''valamilyen hardverhiba miatt nem olvasható a megadott rendszerlemez''.
Azért köszönöm a segítő szándékot
(Egyre inkább arra hajlok, hogy valami bibi lehet az alaplappal) -
Dudu67
tag
Elnézést , hogy nem olvastam vissza, de már ez a sokadik topic ahol feltettem a kérdést és mindenhonnan küldtek tovább úgyhogy kicsit összefolytak már a betűk a szemem előtt a kb 5000.-ik hozzászólás környékén.
Egyébként naonszépen köszönöm a segítséget letöltöttem a legfrissebb drivert és láss csodát telepítés full felment hibátlanul. Már csak a második probléma maradt meg, ha rádugok egy hagyományos (PATA) vinyót nem bootol, hanem azt írja ki hogy ''valamilyen hardverhiba miatt nem olvasható a megadott rendszerlemez''.
A Pata vinyón nincs rendszerpartíció, meg semmi, csak úgy le van formázva NTFS-be.
Ha ebben is tudol segíteni hálám örökké üldözni fog (csak vigyázz, utol ne érjen
)
előre is köszi -
Anulu76
csendes tag
-
Dudu67
tag
Sziasztok! Kicsi segítség kellene.
Eddig egy boldog Diamond tulajdonos voltam, de úgy néz ki, ez most változik.
A problémám az, hogy a lap SATA1-2 csatijára Raid-be (RAID 0)kötöttem 2 db WD 80GB SATA2 HDD-t azzal a felkiáltással, hogy azon lesz az op.rendszer.
A lap szépen fel is ismerte a raid konfigot telepítés el is indult, de akármit teszek, az újraindítás nem sikerül .Azt írja ki az install, hogy számítógép újraindítása>de nem történik semmi, csak áll ezen a képernyőn. Manuálisan (reset gombbal)az újraindítás megy, folytatódik a telepítés rendesen, de minden újraindítást manuálisan kell elvégezni.
Ha sima IDE winchesterre telepítek, ez a probléma nincs, minden működik.
Ez volt az első rész.
Miután feltelepítettem az oprendszert (csak SATA a gépben, az újraindítási probléma áll), bekötök egy IDE winyót nem hajlandó SATA RAID-ről Bootolni.
Raid konfigban be van állítva, hogy bootolhat a raidről a gép.
Boot sorrendben SATA RAID az első!
Gyári NVIDIA RAID vezérlőt használom.
Ilyenkor mi van!!!!?????
Ez valami alaplap probléma, vagy beállításbeli (BIOS?)
Segítsen valaki PLEASE!!!!!!!! -
Prozac
aktív tag
Nekem 2 160-as SATA SAMSUNG van RAID 0-ban.
Normál wincsihez képest szerintem nagyon jelentős a sebességnövekedés.
Induláskor, tallózáskor, kereséskor...
minden gyorsabb.
Csak a sok rizikó....
Alaplaphiba esetén, más típúsuban nem fog menni,
Bármelyik wincsi hibája esetén minden ugrik
Szerintem gyorsabb a RAID 0 jelentősen, mint a szingli wincsi. És veszélyesebb... -
KasztP
csendes tag
Üdv.!
Én meg Raid 0 2x160as 8m cache SATA vs. 320as 16m cache SATA winyók között döntéshez kérek tanácsokat!
Hétköznapi használathoz (pl winbetöltődés, játék, filmnézés) és videotömörítéshez/mayahoz melyiket érdemes választani? Kb mekkora gyorsulást jelentene (ha jelent) a raid0?
Nforce-ok vezérlője mennyire megbízható? (hallottam olyant, hogy időnként eldobálják a tömböt...)
A segítséget előre is köszönöm!
-
robekri
addikt
DFI alaplaom van! (lásd adataim)
Annyi lenne csak a kérdésem, hogy 1-2 v. 3-4-re tegyem a 2x250es vinyát?
Választ előre is kösz!
Üdv.. Robe -
pitom
tag
Sziasztok, van arra esély, hogy egy via VT8237 raid vezérlővel épített raid0 tömböt lásson xp-ben egy sil3112 vezérlő? A két vinyó egy msi lapban volt, és ott csináltam raid0-át rájuk, de a lapom beszart és most visszament a két vinyó egy abit lapba, látja is a tömböt, meg a rajta lévő particiókat, de nem lehet rájuk menni, mert azt mondja, hogy nincs ilyen meghajtó. Ha van, akkor módja? KÖSZI
-
lazydog
addikt
A második volna a gyorsabb, tehát marad a régin a rendszer, az új vinyón dolgozol.
Ha mégis RAID-et szeretnél, akkor számodra három darab vinyó volna a jó megoldás. Két egyforma RAID 0, a harmadikon a rendszer.
Mind a RAID tömb létrehozásakor, mind megszüntetésekor elvesznek a vinyón lévő adatok, tehát menteni kell ezen műveletek előtt. -
Ste
addikt
válasz
lazydog
üzenetére
Szia!
Elgondolkodtam a Raid tömbösítésen. 1 vinyóm van jelenleg, s nagyon lassú ha nagy file-kkal dolgozom (videókal pl).
Kérdésem, hogy melyiket érdemesebb (természetesen egy második vinyón beszerzése után):
1, Raid0-ba rakni őket (ugyanolyan 2db esetében), azt ketté partícionálni win-nek, meg a többinek, s így hasznélni
2, a mostanin marad a rendszer, s a másikon dolgozok az adatokkal. ebben az esetben nem tömbözök
A Raiddel kapcsolatban:
Ha létrehozok egy tömböt, akkor azt ugye Biosban tudom partícionálni.
Mind2 vinyónak full üresnek kell lennie hozzá?
Az így létrehozott Raid tömb sérül-e, ha esetleg alaplapot cserélek?
Hogyan van mód a Tömb megszüntetésére adatvesztés nélkül?
hálás köszönetem
-
lazydog
addikt
válasz
kalasnikov
üzenetére
Nagyon titkolják, de hajlok arra, hogy működik a SATA csatlakozón a RAID. Egyrészt ott a 43. oldalon a driver telepítésre való hivatkozás. Másrészt a 78. oldalon a BIOS beállítások utolsó sorában, a SATA Mode [IDE] valószínűleg átállítható [RAID]-re. Mielőtt megvennéd ezt ki kell próbálni.
Fentiektől függetlenül, én nem vennék olyan Intel alaplappal szerelt gépet, amelyikbe nem tehető Core 2 Duo proci. -
lazydog
addikt
válasz
kalasnikov
üzenetére
Szoftveres RAID 1 semmivel sem megy XP alatt. Tudnád linkelni ezt a pdf-et?
-
lazydog
addikt
válasz
kalasnikov
üzenetére
Ez egy barebone gép alaplapja, sehol nem látok utalást RAID lehetőségére.
Szerintem kizárólag software RAID lehetséges ezzel az alaplappal. Az XP viszont nem támogatja a szoftveres RAID 1 -et. -
kalasnikov
tag
Hali!
Egy Asus V2-PE3-as gépet veszek. [link]
Szeretnék bele tetetni két db 80-as SATA-s winyót, és RAID1-et csinálni belőle. Nem egyértelmű számomra, hogy az alaplap tudja-e a raid-et, vagy sem. A leírásban nem írják, de a géphez letöltött pdf-ben van utalás rá (Support CD > Make disk > VIA 32/64bit RAID driver). Lehet, hogy ez csak szoftveres RAID-et jelent? -
K9
tag
Elhiszem de mi értelme van 120 és 20 párosításának?
Mert azt nem hiszem hogy raid0 hozza azt sebességet amiért érdemes küzdeni.
Érted a fájlokat ugy olvassa ki hogy darabokra bontja egy kis darab a 120on a másik kis darab a 20-ason.Tehát a 20as winyó miatt a 120ast is belassítja ez jó neked?
Helyedben inkább azt csinálnám hogy a 20asra telepítenám a wint a swap fájlt meg átteném a 120asra.Ez már olyan sebesség növekedést hoz amiért még küzdeni sem kell.(de fordítva is csinálatod lehet az ugy hajszállal jobb lesz.)
A teszt amit igértem singlebe:
[link] Samsung 80gb
Egy másik vinyóm is seagate 120mb:
[link] -
K9
tag
Na egy olyan kérdésem lenne hogy ezt a cluster méretet, vagy stripe, vagy mit, amit lehet 32k;64k;128k;256K;512K.-ra állítani azt hol kell?
alaplap biosa? Ott kerestem a kézikönyvben de nem találtam meg, vagy milyen cím szó alatt van?
Olvastam tőletek hogy 64k a legjobb, mert akkor a leggyorsabb a vinyó meg lap méret meg mitudom én, nem értek hozzá... Ezt elmagyarázhatná valaki ha vágja.
Azt mondjátok ha nagyobb fájlokkal dolgozik az ember akkor érdemes nagyobbra állítani, de akkor meg a kis fájloknál leszek gondba sebességnél.Optimális érték mi vagy ti mennyien használjátok vagy ajánljátok?
Ha 64k az nem túl kevés példáúl ha az ember 5gb fájlokkal dolgozik akkor nem ott veszik a wincsi hogy a fej mindig ugrál a kis adatokra.
--------------------
Raid 0-át fogok használni két samsung 80gb sp0802n ata133on.
1hónap múlva tesztet is felmutatok hogy mit értem el vele raid0-ban, köv. kommentembe meg megmutatom singliben mennyit ér a hdtach-ban. -
davidboy
csendes tag
Van egy alaplap: ASUS P5-GDC Deluxe. (35e volt féléve). Van rajta 1 RAID + 1 IDE és ennyi.
IDE-be van a két optikai meghajtó. A RAID-re meg rá van dugva egy 20 Gb-os és egy 120 Gb-os.
A proplémám az hogy a Win telepítésénél kapok egy olyan üzenetet hogy a Win nem talál vinyót amire telepíteni lehet (pedig van). Próbáltam telepíteni a RAID drivert kislemezről de ezután is fenáll a probléma.(lehet hogy a BIOS-om rosszul van beállítva) Hogy kell a RAID-et beállítani, hogy a WinXP-t fel lehessen tenni? Átnéztem a topic-ot, de semmilyen normális leírást nem találtam hozzá. Sosem volt RAID-el baj, ezért nem is kellett foglalkozni vele. De most van. Ha linket kültök a megoldásról az is jó lesz. -
K9
tag
THX
Az alaplap kézikönyvbe világosan leírták hogy működik pata-val így már csak a gyakorlatban kell megnéznem.Probálok vadászni tesztet hogy mennyire lasabb a pata raid0 a sata raid0nál, de ha valaki tud pontos adatokat szolgálni az príma lenne.
Végülis arra akarok kilyukadni hogy megéri e lecserélni jól működő pata raid0ba lévő samsung vinyót két sata vinyóra....
[Szerkesztve] -
K9
tag
Olyan kérdésem lenne hogy ezzel az alaplappal:[link]
ABIT KN8
Megy e a pata vinyó raid 0ba való kapcsolása?
Az világos hogy sata-val megy mert oda van írva, de ha sata-val megy akkor pataval is tuti?
Másik kérdés hogy sokat veszít az ember egy pata raid0val mint egy sata raid0-val?
Tehát teljesítmény különbség mennyi kb?
[Szerkesztve] -
Luighi
senior tag
Urak, tudna valaki olyan szoftveres RAID progit javasolni, amivel egy fizikai és egy virtuális meghajtót tudnék tömbbe rendezni?
-
CSorBA
őstag
1es megoldva... Frissebb driverrel müxik a leállítás..
2esre vmi ötlet? Hogy lehetne visszahozni a raidet? Mert most lát 2 felet
vagy vmi ilyesmi.... -
CSorBA
őstag
Hali, asszem sokat szivok ezzel...
1,
Ha megy a raid akkor nem kapcsol ki a gép... kilép xpbol, leállitja a winyokat kikapcs monitort, és megy tovabb... De csak mikor megy raidben....
2,
lehuztam egyszerre mindkét winyot (tükör raid) elinditottam gépet...
utana mikor visszadugtam, azota degrade-et ír ki mindkettőre... most mit tudok tenni?
Segítsetek pls... köszi -
CSorBA
őstag
Nah, megoldódott... Egy tuningos diamond bios volt fent, és ez volt a baja....
-
CSorBA
őstag
Itt egy kép rola:
http://users.atw.hu/meggy/raid.jpg -
CSorBA
őstag
Köszi a választ.
Még lenne kérdésem, illetve problémám...
Megérkeztek a winyok...
Szal, MSI K8N SLI Platinum lapban csücsülnek...
2db Sata2es 250es wd winyo
Sata2es port illetve Sata3as port (Sata1ben van a rendszerwinyo)
első winyon mát volt egy xp-m. van is, marad is.
Szeretném a most berakott 2 winyot tükrös raidbe berakni.
Biosban beállíottam h. eneable raid, sata2 és sata3as portra enealbe.. bootolás, F10megnyom, Tömb létrehozása, mirror mode, kész.
Reboot, bejön xp.. felismeri a 2 winyot, telepiti magatol oket. Majd Jön SCSI és RAID vezérlővel... és ismeretlen eszközt jelöl meg, és nem tudom telepíteni... És kérdőjelet ír az eszközkezelőben hozzá (teepítésnél nem megfelelő forrásra hivatkozik)
Most mit tegyek, hogy láthanám a raides lemezeimet, milyen driverre lenne szükségem?
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- EA Sports WRC '23
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- iPhone topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- LEGO klub
- Nem kilincselhet tovább a Tesla Kínában
- Hálózati / IP kamera
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4160
- Apple iPhone 13 Mini 128GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Purple -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3932
- iPhone 14 128GB 100% (GARANCIÁBAN CSERÉLT)
- Sandisk Extreme Portable SSD 2TB!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

hd tach szerint olyan 13 ms körül van ennek! A Sandrában nemtom hogy jött ki az az érték, de mikor 2 vinyo volt raid0-ban már akkor is 7ms-et írt! Most próbáltam beolvastatni egy 4gb-os cumot total commanderben sfv fájl által, ott olyan 100 mb/s volt az olvasás! Önmagára olyan 45-55 mb/s-el másol! Random írás/olvasással még nem tudtam kiakasztani! 2 dvd írás + tömörítés + önmagára másolás meg sem kottyant neki
És ezek sp1 alatt! 64 bites windows alatt még gyorsabb!!! Szóval fasza nagyon de a sandra értékeit azért nem tudja szerintem! Lehet a 3ghz-es sandiego is kevés már ehhez!![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

meg persze volt hibaüzi is amivel semmit sem lehet kezdeni

Mit kellene átállítanom benne szerintetek hogy ne legyen gond a CHKDSK-val??
de az NCQ kikapcsolhatatlan.