- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Bemutatkozott a Poco F2 Pro (már megint)
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Hatalmas kedvezménnyel nyit az Ulefone új csúcsmodellje
- Yettel topik
Hirdetés
-
Mobilarena
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
dbius
veterán
Ha már a frissítés, csak okulásul, hátha másnak is hasznos, ha még nem frissített 8-ról 9-re:
Aki proxmox 7 vagy korábbi rendszer óta frissít újabb kiadásra, az figyeljen a frissítés során, mert sikeres frissítés ellenére újraindítás után nem biztos, hogy elindul egy grub bug miatt (ehhez kell még, hogy LVM és UEFI boot is legyen, mint nálam is, de tudtommal ez az alapfelállás telepítés során)!
Nekem sem jelzett semmilyen hibát az alábbi ellenőrzés során:
pve8to9 --full
Frissítettem ma 8-ról 9-re, azonban újraindítás után nem indult el a gép, csak az uefi fogadott.
Ennek lehetőségére fel is hívják a figyelmet a frissítésről szóló wiki-ben, de már csak a Known Upgrade Issues részben, hogy ha nem indul....
Na mind1.
A lényeg, hogy a frissítés során, annak sikeres lefutása után, de MÉG az újraindítás előtt futtatni kell az alábbi parancsot (LVM és UEFI boot mód esetén):
[ -d /sys/firmware/efi ] && apt install grub-efi-amd64
Ha úgy járnál, mint én és ez kimaradt, ami miatt nem indulna a rendszer, akkor lehet próbálkozni az itt leírtakkal: [link]
Nekem ez sajnos nem működött, hiába hoztam létre a temporary workaroundban írt
lvcreate -L 4M pve -n grubtemp
partíciót live rendszer alatt, továbbra sem indult el a proxmox.Végül a super grub 2 disk és ventoy segítségével (megkerestettem SG2D-el az indítható rendszereket) tudtam elindítani, majd a már futó rendszer alatt sikeresen lefutott a:
[ -d /sys/firmware/efi ] && apt install grub-efi-amd64
parancs.Ezt követően már újra bootolhatóvá vált a gép és indul a rendszer, a már frissített, (jelenleg) 9.0.4-es proxmoxal. Azért ez ma nem hiányzott.
-
kutga
félisten
A pve alatt be van kapcsolva az enterprise repo? Úgy láton onnan próbál leszedni egy update-et, de ahhoz úgy tudom előfizetés kell. A pve alatt a repoknál szerintem kapcsold ki az enterprise-et, és csak a No-Subscription legyen aktív. Ez a szkript akár meg is csinálja neked. [link]
-
PHenis
senior tag
Hi,
az a hw ha jól látom egy sff gép lesz
Nekem kb pont olyan hw-en megy mint amit írtál. Ha fullHD filmeket nézel akkor a plex majdnem megeszik 3 procimagot transzkódoláskor ha nem adod át a videókarit, de ritka az olyan film amit át kell kódolni. Tapasztalaltaim alapján plex, utorrent, adguard, homeassistant kényelmesen el vannak ezen a hw-en, átkódolással sem szokott amúgy gond lenni. Ha nyugiban van, 1-5% procihasználat mellett 10-14GB foglalt rammal megy (ebből a homeassistant vagy 8 giga), szerintem jó lesz a vas arra amire neked kell.
-
ViZion
félisten
Nekem i7-4785T-van, ami kb. ez a szint, csak régebbi cucc, kevesebb feature.
Ez bőven jó a kezdetekhez. "miheztartás végett" ezek vannak/voltak kb. nálam:
opnsense (router, shaping, unbound dns, tűzfal), AdGuardHome, Tailscale, Debian headless (MC Server, NAS), Frigate, Home Assistant (rengeteg bizbaCCal, Grafana, Victoria Metrics és most a TTS is képben van), dockeres VM (nem igazán dolgoztatom), Plex és Jellyfin is volt, de most külön van Kodi inkább (nem vagyunk filmezősek).A fentieket az MC kivételével nagyrészt idle viszi. 32 GB RAM-ot nem használom ki igazán, de azt lehet legegyszerűbben bővíteni, ha kevesled. 2 SSD+2 HDD+3 venti + táp venti: 40W alatt van idle, volt ez 32 W is, de raktam be még ventit.
A fenti konfigodhoz talán még egy HDD-t csapnék -akár apróról-, ahova a mentéseket rakhatja a Proxmox. -
ViZion
félisten
nah, ezen el lehet indulni, plex vagy jelly topikban biztos mondanak ajánlott hw-t, ha mondod mit mire kell alakítani.
A magam igényeire overkill lga1200 konfigot építenék, de most hűtőcsere meg ház csere volt a játszós vason...
lga1200 procikból nagyon széles a skála, lehet kicsiben kezdeni, akár igp nélkül, vmi bármi dvga-val.
Nem tudjuk mi a ketet, de 25-35k brand gépek már alap dolgokra bőven jók, ha most csak ismerkedsz és nem akarsz 3x ennyit elverni rá. Az a kérdés, miket futtatnál rajta...
Mennyi torrent, mennyi megosztás, hányan használnátok és mennyi, milyen VM-et. Mert van, amikor egy minecraft server is odaver
Fogyasztást, hangot hogy tolerálod, menne-e 24/7 a vas, a szobában vagy a pincében lesz... megannyi kérdés -
Balinov
titán
Hasonlo cipoben jartam en is anno, igaz, nekem egy harmatgyenge hw-ju Zyxel nasom volt, amin gyk csak egy TM futtott
Csatlakozva ViZion-hoz, ha nem tervezed naskent, egy akarmilyen regi pc-t be lehet allitani, en egy HP Prodesk G1 400SSF-el kezdtem, 8gb ram, 3rd gen I3, csak aztan lehetosegem volt beujitani egy i5-6500-as Optiplex 5040MT-re, most mar 24GB rammal (ezen mar a JW HW transcode is megy, SDR-en, QSV-vel (mivel SDR a tv).
Win VM-et nem probaltam, de egy OMV7 fut VM-ben, 5 disk atadva neki, arr stack, egyket niche docker, PVE-n meg fut egy Adguard LXC es most tervezem egy kiegeszito, PiHole-t es egy idoben probaltam rajta HAOS-t (VM), amit egy idore felreraktam, talan nyar elejen elo tudom azt a projektet venni ujbol.
mind a PVE, mind az OMV monitor azt mutatja, hogy erre meg a 4th gen i3-as is eleg lett volna.
Ami miatt en belevagtam melyvizkent a PVE-be az az, hogy gyk, buntetlenul el tudsz szabni dolgokat, marpedig hidd el, el fogsz, nem is egyszer. ilyenkor mentesbol par perc alatt mehet a restore es nem kell 0-rol kezdened.
udv
B -
tasiadam
Topikgazda
üdv
VM-nél minél erősebb annál jobb, de olyan sosem lesz, mint 1 natív PC. egyébként ami nekem van kis 1 literes gépem már hostolt windows VM-et, és iGPU-val, 4 threaden meg 8gb rammal simán vitt játékos it, közel natív telejsítményen.
Miért akarod a syno-rol leszedni a plexet és a jellyt? -
ViZion
félisten
Szia!
Proxmox kb. bármin elfut, de ha ennyi mindent szeretnél, akkor nyilván az újabb jobb, kevesebbet fogyaszt. Innen meg kb. a pénztárca az, ami limitál.
Ha NAS-ként nem szeretnéd használni, akkor szerencséd van, mert a legtöbb olcsó lap/brand gép kiesne a kevés SATA miatt. A felsoroltak is jók, de nem mennék brand irányba, ott macerásabb lehet a bővítés, vagy akár egy tápcsere is. N100, N150 jó fogyasztásban, LGA1200 is jó ár/értékben, de van, aki a régebbi szervervasakra esküszik.
Attól függ, kinek mire kell, mennyi és miféle docker, VM, stb. fog futni.Sok mag, sok ram, halk, alacsony fogyasztás, olcsó, stb...
Ezekből kell egy sorrend és eldöntöd.Win VM-ről nem tudok nyilatkozni, nem használok ilyet. A többivel nincs sok probléma.
Proxmox "csak" egy réteg a virtuális gépeknek, szal. hogy mire használod, azt Te tudod. A Proxmox ment, visszaállít, lehet frissíteni is az LXC-ket, nem kell mindennel külön bajlódni. Cluster, HA meg ilyesmik, de az a hardcore szint.
Összefoglalóban sok infó van, meg a helper scriptek mutatják, h mik a leggyakoribb felhasználások.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hajmeresztő ajánlat: 34,5 milliárd dollárért vinnék a Google Chrome böngészőjét
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Renault, Dacia topik
- E-roller topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Nők, nőügyek (18+)
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Honda topik
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3136, 95% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest