- One mobilszolgáltatások
- Milyen GPS-t vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Apple Watch
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
coco2
őstag
válasz
hiperFizikus #18750 üzenetére
Teljesen alapok nélkül, amíg valaki szakmai analfabéta, hiába rakod az orra elé a megoldást, akkor sem érti. Olyasmire nem segítség a sikeresen megtalált google blog sem. Maximum ha +1 hozzárétésbeli szintet lehet segíteni valakinek. Ha haladó dolgokat akar használni valaki, minimum középhaladó szintig ki kell kupálódnia előbb.
-
coco2
őstag
Én nem arra értettem, hanem például arra, amikor valaki értetlenkedik, kétszer elmagyarázzuk, mi van, és ha nem érti, és tanulni sem akar, elhajtjuk a pi**ába, és ha szókimondóan, hát akkor szókimondóan. Én arra az egyre értettem. A másikat illetően nyitott kapukat döngetsz. Végső soron nekem is annyi a véleményem a kezdőkről, hogy tanuljon, vagy fizessen, vagy távozzon. És abból a háromból válasszon mindenki valamit magának. Negyedik opciót én sem kínálok. Írtam talán bárhol bármi mást?
-
coco2
őstag
válasz
arcoskönyv #18747 üzenetére
Bizony tele a szakmai con artistokkal (mint mindegyik). Hanem azért van kivétel, aki miatt a kritika nem biztos, hogy jogos.
A szellemi munkák mindegyike fárasztó. Aki éppen fáradt, valószínűleg nem a politikailag korrekten cizellált kommunikációra lesz kihegyezve. Az a szakmai ártalmak egyike. Te hibáztatnál egy katonát harctéri sérülésért? Mert lehet éppen. Csak hát suttyó egy dolog.
-
coco2
őstag
válasz
Grizzlu #18744 üzenetére
Nos az ötlet annyi volt, hogy excel alatt vannak függvények, lehet gyakorolni nagyon elemi dolgokat. Még adatbázis motor is tud lenni alatta SQL scripteket gyakorolni.
Viszont ha nincs ott excel a kezed alatt napi szinten, úgy nem vagy előrébb vele, mint egy php / mysql leckével.
Az egyik ötletem, hogy kezdésnek a boka-vizes lubickolók helyett nézz meg egy gyakorló medencéset. Adatbázis szerver (félig) nyersen.
Kezdésnek vannak könyvek, mint például:
Tanuljuk meg a MySQL használatát 24 óra alatt - 24 EGYSZERŰ, EGYÓRÁS LECKE (vajon ismered az e-boltok "olcsóbb" kínálatát?)
A könyv mellé ezt is érdemes végig olvasni (részint átfedések lesznek a könyv tartalmával):
BME DB blogÉs egyéb blogok (normál form ismétlés gyanánt):
DB tábla normalizálás (haladó lecke, csak ha majd már nagyon érzed magadban az erőt)Ha a normál formokat nem érted meg elsőre, ne csüggedj, annak neki kell szaladni egy párszor. Akár félre is teheted hosszú időre. A normál formokat megérteni kezdetben kell egy kicsi gyakorlat. Utána érthetőbb lesz a miértje.
Gyakorlási lehetőség gyanánt a mysql könyvben nem tudom milyen leírás lesz a mysql console-ról, de akármi is lesz ott, a mysql console egy kicsit spártai környezet. Van grafikus formában weblapos alkalmazásként ebben a csomagban:
WampServerA W.A.M.P csomag egy integrált Windows - Apache (webszerver) - MySQL (adatbázis szerver) - PHP (webscript nyelv) installer minden-egyben kiszerelés. Azoknak készült az ötlet, akik nem Linux alatt mászkálnak natívban, de akkor is webeznének. Egy komplett website környezetet telepít Windows alá. A csomagnak része PHPMyAdmin, ami egy weblapos félig grafikus felhasználói felület adatbázis konzolt adni. A PHPMyAdmin arra remek jó környezet, hogy nyersen gyakorolhass valahol SQL utasításokat kiadni, és visszanézhesd az eredményét grafikusan. Van egy halom segédlete, mint előre elkészített parancsok mankónak. Egy ideig majd szokni kell az elején de bele lehet jönni. Feltelepíted, elindítod, és a saját gépeden a webböngésződdel beléphetsz az admin felületre.
Itt egy video wamp install-ról: How To Install Wamp Server on Windows 10 64 Bit. Még több a phpmyadmin-ról: Install and configure of Wamp for MySql Server and PhpMyAdmin, és youtube még ezernyit fog találni, ha keresgélsz, bár nem mindegyi lesz friss (nézd meg a dátumokat!).
Ha nem sikerül elboldogulni a phpmyadmin életrekeltésével, jelezd, és találunk valami egyszerűbbet, bár az biztosan nem közvetlen adatkezelés lesz. A wamp / phpmyadmin a legbarátibb lehetőség élesben sql szerverrel ismerkedni.
-
-
coco2
őstag
válasz
Grizzlu #18727 üzenetére
Matekból az algoritmizálást kell érteni az alapokhoz tartozóan, és még a 3D világa foglalkozik térgeometriával. Azon túl a matek és a programozás a közhiedelemmel ellentétben távol állnak egymástól.
A programozás az algoritmizált adatok időbeli és sorrendi kezeléséből áll. A feldolgozás hétköznapi nyelven megfogalmazva józan paraszti logika.
Ami az aloritmizálást illeti, az általános iskolás matekban a szöveges feladatoknál találkoztál vele. Szöveges példából egyismeretlenes egyenlet felírása. Később a középiskolában nullára redukáltan kellett tudni az egyenletet felírni. Szöveges feladatokra itt egy példa pdf, de google talál videókat meg bármit, ha kotorászol egyismeretlenes egyenlet fogalma körül. Azzal az anyaggal megértés szintjén muszáj elboldogulni. De ott a vége.
Ami az "IT vonalon dolgozol"-t illeti, kicsit konkrétabban mit takar? Felhasználói támogatás?
-
coco2
őstag
válasz
Grizzlu #18724 üzenetére
Kezdésnek választani kellene könyvek / szakirodalmak közül jellemzően valami cook book-ot. Azok olyasmik, mint egy mini példa gyűjtemény. Nulláról indulva a szádba rágja, mit tegyél, hogy valami végeredményt láss. Megérteni akkor fogod, ha egyébként is érdekel a téma, mert azt a valamit utána használni akarod. Ha nem sikerül kreativitás szintjén tanulni, az úgy nem játék, nem ér semmit, és inkább hagyd a fenébe. Azért kell olyasmit választani, amire motivált vagy. Ha nincs olyasmi, akkor inkább ereszd el az egész programozás témát.
Akármit is választasz, vannak az elején nem szeretem dolgok. Példának okáért bővebbek a lehetőségeid, ha legalább a szakmai írott angol szöveg megértése nem probléma. Nagyon sok anyag csak angolul érhető el. Aki komolyan nekilát, neki a legelső nyelv, amit megtanulnia kell, az az angol. Abban egyszerűen csak nincsen kerülőút, el kell fogadni.
Témák gyanánt létezik elektronika (kicsi prüntyögő nünükék, és háztartási barkácsolás), játék csalások (mert csalni márpedig jó érzés), az adat kezelés világa (vannak futurista érdeklődésű népek), automatizálás és mesterséges intelligencia (ugyan az), esztétika és kreatív alkalmazás design (valami szépet mutatni a világnak, mert miért ne), egyszerű adat feldolgozás és felhasználói kényelem (a legegyszerűbb dolgok is lehetnek hétköznapi hőstettek), 3D és animációk legapróbb titkai (ez főleg nagyon türelmes népeknek javaslom csak), és még van ezernyi egyéb, amit terjedelmi okokból lehetetlen lenne felsorolni.
Természetesen a legelején fogod kezdeni, de az informatika mára ismer desktopot és webet, binárist és scriptest, célirányos fejlesztői környezeteket, és hogy ezek közül merre indulj elsőként, azt főleg a fenti kérdés megválaszolása után lehet neked hatásosabban tanácsolni. Anélkül is lehet tippeket adni, de nagyon halálra fogod unni magad.
Szóval, mi érződik a legérdekesebbnek?
-
coco2
őstag
válasz
arcoskönyv #18721 üzenetére
Lehet, hogy félreértettem. Konkrétan mi fut abban a login shell-ben? Nem egy login adat bekérés?
Edit: Ha van valami képernyő rögzítőd, tölts fel videót.
-
coco2
őstag
válasz
arcoskönyv #18719 üzenetére
A VS ingyenesen is használható, de attól még azonosítanod kell magadat. A Code nem tudom, hogyan van. Próbáld ki, hogy regisztrálod.
-
coco2
őstag
válasz
arcoskönyv #18714 üzenetére
Intel assembly-ben "and reg,1" - reg: rax (64bit), eax (32bit), ax (16bit), al (8bit). Azok mind lehetséges fordítási kimenetek egy olyanra mint "var = var & 1;"
-
coco2
őstag
@arcoskönyv, @dabadab
Amivel eltévedtem, az nem az a1, hanem a 0x1. Mi lesz a 0x1 sorsa, ha módosítók nélkül marad (0x1 marad, sosem lesz belőle mondjuk 0x1L), és long meg long long változókkal kerül aritmetikába? Előreszámítható-e, hogy egészen biztosan mindig ugyan az lesz vele eltérő C fordítók esetén is? A standard teljes leírása meg egy rablás
Nincs valahol egy olcsóbb példány?
-
coco2
őstag
C standard, alapok - mindig elámulok rajta, mennyire buta vagyok
Mekkora egy konstans default szélessége?
Példa:
long a1;
a1= a1 & 0x1;Hurcolásznom kellene c kódot intel / arm / 32 bit / 64 bit / win / mac korlátokon, és még csak annyira sem egyszerű, hogy ha mindig 64 bitet akarok, írjam ki az LL-t. Az lenne jó, ha mindig a változó szélességéhez igazodna egy konstans szélessége, de explicite biztosat kellene tudni róla, milyen kapcsolóval szabályozhatom a compilernek, ha van olyan, vagy mit mond róla c90/99/11/17 standard, ha bármit. Legrosszabb esetben játszadozok define-okkal meg makrókkal, de jobb lenne elkerülni, ha el tudom kerülni.
Valami blog linknek örülnék. Előre is köszönöm.
-
coco2
őstag
válasz
repvez #18706 üzenetére
>A segitséget sem vittétek tulzásba
Mintha kaptál volna egy video linket vs22 környezetben project építésről. Abban volt szó header meg lib beállításról is. Nem nézted meg, ugye? Rá se tojtál. Write-only módba kapcsoltál.
>Mintha bevinném a szerelöhöz a kocsit, hogy nem indul és azt mondaná, hogy vigyem haza és kezdjem el lehuzkodni az érzékelöket egyesével.
Ha elviszed a kocsit a szerelőhöz, a szerelő első gondolata az lesz, "mi hasznom van nekem ebből"? És ha semmi, rád se fog tojni. Még azt se mondja, hogy vidd haza a kocsit, és kezdd el lehúzkodni az érzékelőket egyesével. Csak ignorál téged. Az nem arcoskodás, egyszerűen csak az üzlet az üzlet. Fizess valamit. Pénzt, vagy életet.
Ide jöttél egy közösségbe, az alapértelmezett feltételezés rólad az volt, tanulni jöttél, építeni akarod a közösséget, utána tolni fogod a szekeret. Kvázi emberéletet fizetsz. Ha azt teszed, az okés. De nem tűnik úgy, hogy csinálnád. Fizethetsz pénzt. Megvásárolod a problémád megoldását. Azt sem tetted. Tulajdonképpen mi dolgot van neked ezzel a közösséggel?
Örülünk a bámész érdeklődőknek. Néha van ingyen kaja. De abból annyi van, amennyi van. Amikor elfogyott, akkor elfogyott. Reklamálni érte egy kicsit pofátlan dolog.
Cheers,
-
coco2
őstag
válasz
repvez #18695 üzenetére
A "te ezt nem tudod megcsinálni" mögött az van, hogy nincsenek meg az alapjaid. Hogy az miért fontos? Mert utólag senki sem fog kitérni minden példaprogram mellett mindarra a fene tudja éppen hány ezer oldalnyi alapismeretre, aminek már meg kell lennie. Főleg, mert akkor gyakorlati képtelenség lenne bármiféle advanced topic-ot bárhol felhozni. Ez a szokás, tessék elfogadni. Ha még header-ök, meg libek, meg project szerkezet, meg google használat bármi problémát tud okozni, irány vissza valahova a C89 szintjére hello world szerű példákkal tanulni az alapokat. Azok a témák vannak arra kitalálva, hogy a szádba rágjanak mindent közérthetően. A többi nincsen rá kitalálva.
Hogy a chatgp-nek más véleménye van? Azzal légyszíves fáraszd tovább a chatgp-t.
Ideje lenne megszoknod, vagy megszöknöd.
-
coco2
őstag
-
coco2
őstag
válasz
repvez #18680 üzenetére
>...mert neked, megvoltak azoka a lehetőségeid, hogy a PC-vel egyutt fejlödtél és tanultad a nyelveket folyamatosan...
De azért az ugye megvan, hogy én a számítógépekkel együtt nőttem fel, és egy generációnyi időt szántam rá arra, amire te egy puhára kipárnázott fél éves tanfolyamnyit sem szeretnél rászánni, csak nyafogsz, hogy akarod ugyan azt az ismerethalmazt? Csak ami időt itt fórumozással eltöltöttél, kezedbe vehetted volna mondjuk ezt a könyvet (tuti megvan e-boltban is valahol, úgy "olcsóbb"), és már előrébb lennél.
Ha csak keseregni gondoltál tanulás helyett, hogy ugyan miért nem tökéletes a világ (ha láttál bárhol tökéletes világot, szólj nekem is, én is szívesebben élnék ott), akkor a tanulás felejtős. Próbálj meg valami teljesen mást. Upwork vagy hasonló freelancer site, bedobod nekik a problémát, és kész megoldást kérsz. Valamennyi pénzért biztosan lesz segítség.
-
coco2
őstag
válasz
repvez #18674 üzenetére
Hát akkor te se vedd magadra, de pár dolgot egész jól látsz.
Példának okáért én anno elkezdtem dbase-t az iskola miatt, aztán jöttek az éra akkori sajátjai, mint Turbo Pascal, assembly, Clipper, kicsit később nagyobb teret nyert a C, C++, céges gyakorlatban utána kezdett teret hódítani az SQL, jöttek olyasmik, mint a ZIM script, aztán a Turbo Pascal utódjaként a Delphi, meg a dbase utódjaként fox pro, nem sokkal később már megjelent a .Net a C#-vel, és teret hódított a web a PHP / Html / Javascript vonalon. Azóta egy kicsit jobban nyugi van, mert ami még újabb, azok kukázhatóak. A felsorolt lista mondjuk 1990 .. 2010 történelme programnyelvekben. A hardver és sdk környezetekre most nem térek ki. A lényeg, hogy temérdek sok dolog, amit az idő mind belegyömöszölt a kóderek buksijába, idővel bizony elavult. De adott időben azt akkor is nyelni kellett. Mára a dbase, clipper, zim, foxpro, turbopascal, assembly, delphi, c++ úgy kuka, ahogy van. Azt az időmet a technika fejlődése elpocsékolta. És nyeljem le szépen, ba**omalássan. Hogy sikítanék közben? Az +1 pont. Hogy neked nem tetszik? Nem muszáj programozni tanulni. Van élet az informatikán túl is. Csak akkor minek kínlódsz vele?
MS-DOS idejében még tök egyszerű volt, hogy a számítógép egy időben egy felhasználó 1 alkalmazását futtatta (a memóriarezidens programoknak nevezett dolgokat most inkább nem emlegetem fel). Sorfolytonosan lehetett utasításokat végrehajtani, a programé volt a teljes számítógép, mindig lehetett látni, mi történik éppen. Az volt a 90-es éra. Aztán jött a win dos helyére a muszáj-windows, és mára annyi változott, hogy kvázi 50 program dolgozik egymástól szanaszét driftelve, amit a programozó feladata egybeillesztgetni úgy, hogy abból bármi értelmes kijöjjön. Nem egy darab a részlet, hanem ezernyi. És mindegyivel külön kell foglalkoznod. Egyesével. Hogy nem tud beleférni a buksiba? Sajnálom. Ugyanakkor semmi jóval nem tudlak bíztatni. Sőt, csak rosszabb lesz. Pláne, ha kezdésként esnél neki olyasminek, mint a GPU. Nohiszen, te is tudod, hogyan kell mindig a legnagyobb sza*ba belecsapni.
Az alapokat azért javasolják neked, mert olyan temérdek sok a buksiba belegyömöszölni való, hogy akár ha 200-as az IQ-d, még mindig statisztikailag számbavehető esélyed sincsen a mélyvízbe dobva el nem süllyedned úgy, mint egy darab vasmacska. Jobban tennéd, ha előbb a tanuló vizekben lubickolnál. És sokáig. Arra nemet mondasz, aztán meg besértődsz rajta, hogy tényleg úgy süllyedsz el, mint a vasmacska. Ne vedd zokon, de nem tudom átérezni a problémát. Elvégre megkaptad a figyelmeztetést, és rá se tojtál. A te döntésed volt. Csak magadat okolhatod a következményekért.
Ha halálra is elszántan nem sikerül megértened, hogy kezedbe kellene venned "programozásról kezdőknek" jellegű könyveket, és tervszerűen legalább évi 5 ezer oldalnyi szakirodalmat elolvasni, akkor egy másik lehetőséged a greenfox és hasonló iskolák tanfolyamainak a költségét kifizetned, és ott majd bőven lesznek, akik segítenek neked. Én a magam részéről sosem jártam azt az utat. Én engedelmesebb szellemi ku*va voltam mindig is. Én csináltam egyedül. Te valahogy a sikítósabb fajta vagy. Talán a gruppen műfaj jobban fog tetszeni neked.
-
coco2
őstag
válasz
arcoskönyv #18663 üzenetére
Naa azért olyat biztos te is szoktál, hogy a hócipőd van tele a google találatok félrebeszélő reklámjaival, és inkább bedobod ide a kérdést, hátha valaki csípőből tudja.
Szerintem nem sok céges gyakorlatot mutatsz nekem, ahol konkrétan előírják, hogy meg ne merj kérdezni valamit, amivel éppen szenvedsz, hátha valaki tudja. Dehogy. Menjen el vele egész hónapod. Majd a cég úgyis kifizeti, ugye?
-
coco2
őstag
válasz
arcoskönyv #18661 üzenetére
Ha visszaolvasol, leggyakrabban fáradt gőz kieresztés megy itt, és néha valaki beesik egy kérdéssel, nosza, kisegítjük.
Hobbi? Hát azt nem tudom. Lehet, hogy hobbisták is vannak itt, de ha értenek hozzá, hogyan lehetne őket megkülönböztetni? A számítógépeknek tök8, mi van valakinek a névjegyére írva. Akárki által leírt azonos utasításokat pontosan ugyan úgy hajtanak végre
-
coco2
őstag
válasz
arcoskönyv #18655 üzenetére
Én nem hiszem, hogy sokan lennének külsősök. Van itt pár hangos arc, a stílusuk alapján nagyon kevés önbizalommal
Legvalószínűbben egyetemről frissen szabadult junior-ok, de azt nem hinném, hogy ne lennének fejlesztők.
-
coco2
őstag
válasz
repvez #18653 üzenetére
Azért kényelmesre veszed ám a figurát rendesen.
Olyasmi, hogy "senki se segített" - hát bocsi, de mire van a könyvtár a halom sok szakirodalommal? Meg az egész internet? Olvasni dolgokat esetleg külön segítség kell? Vagy azt hiszed, lehet bárhogy máshogy tanulni?
Félre ne értsd, segítünk neked szívesen, ha tanulni vágysz. Akkor is, ha 17 év alatt nem sikerült megtenni egyetlen lépést sem. De ez a közösség főleg arra van, hogy segítsen neked valamiben, amit csinálni akarsz. Viszont az eddigiekből az derült ki, hogy te nem akarod. És az nem fair play. El kellene gondolkodnod rajta mit miért teszel.
A directx-el a fő probléma, hogy win10/11 alapból directx 12-vel van szállítva, a legacy cuccok meg 9-est használnak - jellemzően. Az új verizó nem visszamenőlegesen kompatibilis, mert azóta egy hardver éra változott meg. Keress blogokat google-el legacy install-ra, és hogy hol és mit kell pakolásznod, hogy legacy support-ot gyárts win 10 alatt. Vagy kérj a chatgp-től másik kódot, ami directx 12-t használ.
-
coco2
őstag
válasz
repvez #18649 üzenetére
Azért azt még számold hozzá, hogy az csak olyan esetekben van úgy, amikor letisztult problémát dobsz be a nagyon okos programnak. Ami problémát már nagyon meggyűrt a community előzőleg, azokról olyan blogok vannak, hogy mint egy 2 éves teljesen tudatlannak, úgy rágják a szádba a dolgokat tutorial vide meg mindennel. Gőzöd sincs a programozásról, akkor sem tudod elszúrni. De mindaz nem az összes létező problémával van úgy. Amikor kiforratlanabb területre vetődsz, akkor például belefuthatsz olyanba, mint most, amikor az a chatgp vagy mifene teljes mellszélességgel butaságot írt neked. A kód részleted lib-jeire rákeresel, google találni fog róla blogot, ami leírja, azok ott az egykori 32 bites legacy világ dolgai, és 64 bit óta máshogyan vannak. Amibe belefutottál, azt 10 éve senki se piszkálta, nem gyűrte, az a "legfrissebb" belőle, noha az is már megromlott.
-
coco2
őstag
válasz
MasterDeeJay #18632 üzenetére
Azt a csomagot én nem ismerem. Én field parserrel ettem fel ram-ba sok gigányi csv-t. Sosem figyeltem fel extra sebesség problémára.
-
coco2
őstag
válasz
arcoskönyv #18635 üzenetére
És az mitől probléma, hogy egy webszerver látja a külső ip címedet?
-
coco2
őstag
válasz
arcoskönyv #18630 üzenetére
Nincsen rá valós lehetőség ellenőrizni, de szerintem a statisztika nagy arányban azt jelezné a szóban forgó esetekről, hogy hátramaradt céges stuff, aminek dokumentációja sosem volt, a fejlesztőjét meg elhagyta, és valaki utólag azt hiszi egy sokezer soros mákostésztákról, hogy bármi is a kezében van, csak azért, mert "de hiszen az ott a forráskód". Akárhogy is legyen a háttértörténet, ez itt egy közösségi ismeretterjesztő csatorna, és itt senkinek sem tilos az informatikai realitással ismerkednie.
-
coco2
őstag
válasz
repvez #18626 üzenetére
Írtad, hogy kezdő vagy. Ha annyira kezdő, hogy a header file és lib file közötti összefüggések még nem teljesen tiszták számodra, akkor előzetesen project szerkezetről és a fordító működéséről kellene egy jó könyv / blog, mint például ez a YT videó.
-
coco2
őstag
válasz
repvez #18616 üzenetére
Oké, azért valamennyi ész még mórickának is kellene. Példának okáért a main függvényből kikommentelsz mindent, de a fejléc, és a lezáról return kellenek bele. Különben compiler error. Ha valami függvényre hivatkozást vissza raktál, akkor kell visszaraknod a header-ben lévő prototype-okat is, különben compiler error, és azokkal együtt minimum azoknak a függvény implementációknak a kereteit is vissza kell raknod, különben linker error. Összefüggően lehet csak kikommentezni, és visszarakni. Logikai felső szinttől lefelé haladva lépésenként. A móricka módszer egy türelem játék, azt rohanva nem lehet.
Apropó, lehet, van egyszerűbb út. De ahhoz tudni kellene, hogy a project, amit kézbe vettél, mikor milyen környezetben volt utoljára fordulásképes. Még win xp-n futott utoljára, vagy mi van / volt vele? Mik voltak az akkori verziók? Vagy legalább évszámot tudsz arról a project-ről?
-
coco2
őstag
válasz
MasterDeeJay #18613 üzenetére
Ha nem vagy nyuszi egyben húzni be ramba mindent, sok gigabyte csv mind befér a gépbe. 2023-at írunk. Field parsing-nak nem probléma a változó oszlop szám sem, bár az értelmezése a te feladatod lesz.
-
coco2
őstag
válasz
repvez #18611 üzenetére
Hát akkor móricka módszer tovább. Ugye tudod, mi az a komment blokk? Kezdésnek bent hagyod csak a header-öket a forrásban, meg a main függvényt "üresen". Komment blokkba minden kódot, és egyebet. És fordítás rá. Ha a header-ökkel nincs baj, az a fordítás le fog menni. Aztán egyesével visszaereszted a részleteket a kódba. Az alkalmazás kód elejétől indulj vele, ne a végétől. Függvényeket kikommentelt kód részlettel, csak fejléc és változó deklarációk, többit komment ki. A részletesebb kommentelgetés több idő, de részletesebben mutatja meg, mi nem stimmelt. Amikor elkezdenek beömleni a fordítási hibák, ott valami nem okés. Akármit is kutyultál azzal a project-tel, a móricka módszer talán viccesen bumfordi, de biztosan megmutatja, mi nem stimmel.
-
coco2
őstag
válasz
MasterDeeJay #18608 üzenetére
A class Microsoft.VisualBasic.FileIO.TextFieldParser, ami oszlop nevek első sorban vannak, azokat pozíciónként feljegyzed, név ütközés nem para. Stringeket fogsz kapni, információ típust neked kell tudnod hozzá, konvertálod igény szerint.
-
coco2
őstag
válasz
MasterDeeJay #18605 üzenetére
Milyen típusúak azok az adatok? Ha szövegre konvertálni lehetséges a tartalmat, exportáld csv-be, dolgozd fel úgy, és ha vissza kell küldeni, importálod csv-ből. Sokkal egyszerűbb így dolgozni fel, mint direktbe drótozni, aztán rimánkodni, éppen jó lesz-e vagy sem.
-
coco2
őstag
válasz
mindthecrap #18569 üzenetére
>Még COCOM listás
Csak hogy viccelődjünk kicsit. Éppen nézem a laptopokat, lenovo / acer, nézem a részleteiket, és kb az elavult hulladékot árulják. Ez az ország állítólag már nincsen vasfüggöny mögött, de amit és amilyen áron kapni lehet, továbbra is úgy érződik, mintha még mindig ott lennénk. A normális cucc csak csempész-cucc áron kapható.
-
coco2
őstag
válasz
arcoskönyv #18591 üzenetére
Szóval megosztanál egy projectet, amivel középső ujjat mutatsz majd a hétköznapi trolloknak teli pofával röhögve rajtuk "ezt nektek kötsögök, a szórakozásotokat végérvényesen leromboltam".
Ugye legalább álnéven készülsz olyat tenni
-
coco2
őstag
válasz
arcoskönyv #18587 üzenetére
Nem írtad le a miértet. Linkedin profilra akarsz egy project linket, és csak azért csinálod? Vagy haragszol a PH-ra, és alájuk akarsz rúgni? Vagy miért?
Ha érdembeli tanácsot akarsz, no B/S.
-
coco2
őstag
válasz
arcoskönyv #18583 üzenetére
>...a prohardveresekkel nem volt alkalmam összeveszni...
Nem kell aggódnod, ha bárminek nekiállsz, és használni akarod az itteni népeket bármire, biztos lesznek, akiknek az ki van zárva, mert nem tudják, és az mind a te hibád lesz
>Szabad-e olyan böngésző-kiegészítőt publikálni, ami egy konkrét weboldal megjelenését módosítja?
Önmagában csak ezzel nincsen jogi gond.
>És mi van akkor, ha egy fizetős szolgáltatást vált ki ezzel a fejlesztője?
Mármint hogy fizetős a cucc? Csak egyetlen rossz lépés, és a pokol kilencedik bugyrában találod magadat.
>Egyelőre csak magamnak, de ha sikerül megírni és lesz rá igény, akkor esetleg publikálnám is.
Csak magadnak, akkor a felelősséged a saját tevékenységedre vonatkozik, akár programozottan tetted, akár saját kezűleg. A publikálással viszont közösségi felelősséged keletkezhet. Ha licence-ben leírod, hogy csak nyilvánosságra hozatalra szántad, kvázi képernyőfotónak, de a használatát egyáltalán senkinek semmi célra nem engedélyezed, akkor a kiskapun kisurranhatsz a balhéból. Ha forró lehet a cucc, a helyedben azt csinálnám. Viszont github vagy akármi, ahova felraktad, az le fogja dobni.
-
coco2
őstag
Szerintem a felsoroltakat egy kicsit eltúloztad.
Ha malware vagy bármi felcsúszik gépre, azért bármelyik felhőből pont ugyan úgy hajítják ki az ügyfelet, mint macskát sza*ni. Sőt, üzleti felelőssége van a károkozásért. Bizony a production security nem vicces. Letiltani a saját érdekében tiltják le, hogy legalább korlátos legyen az a számla. Image feltöltés / letöltés nyers szervereknél mindenütt van. Automatizálás és adatmentés gyanánt elég kell legyen, ha amúgy is van devops.
És nyilván nem gondoltam sirdogálni besenyő pistike nénike bt havi 1k huf-os vps-ét lecserélni, ami a havi aktív 1-2 ingyenes felhasználójukat szolgálja ki, mert arra nyilván az a célszerűbb eszköz. Az üzleti matek 100k havi aktív felhasználó alatt fel sem vetődik. Viszont azon túl már elkezd igény lenni valódi teljesíményre, és ha teljesítmény is kell, a felhő kényelme nagyon sokba kerül. Azon a pénzen gondolkodok, hogy a kényelmetlenségekkel együtt biztos nem érdemesebb-e inkább zsebre tenni, mint google-nek adni?
A felsoroltakban valódi bajt én semmit sem találtam. A felhő előtt is volt élet, és volt security check is, amin át tudtak menni. De ha valamit komolyan veszélynek látsz, kérnék rá egy külön említést.
-
coco2
őstag
Jó mondjuk fejlesztési idő alatt nyilván a munkaerő túl drága ahhoz, hogy 100 usd-n vacakoljanak a népek. Ha csak 1 napra le kell fogni egy embert miatta, már olcsóbb, ha inkább fizetnek, mert amit az ember egyébként csinálna, még a feladott 100 usd-vel együtt is többet ér. Azt természetesen értem. Én inkább az üzemeltetésen filoztam. Amikor oda jut valami, hogy kellene a stuff kiszolgálni a felhasználókat, és a profit margin-t jó lenne legalább 3x-os szinten tartani, az Azure, az Amazon nagyon eszik a hasznot. Cudar drágák. Én nem hiszem, hogy ki tud jönni velük az üzleti matek.
-
coco2
őstag
Majd egyszer valaki elmagyarázhatná nekem, miért szeretik a népek a pénzt pocsékolni, leszámítva, hogy anti-investor akcióról van szó. Hetzner-énél egy AX-161-es 8x annyi cpu-t ad dupla annyi rammal, és ingyen van mellé a háttértároló, meg a net forgalom, amit ha az Amazon cuccához mind hozzáraksz, kb az fog kijönni, hogy Hetznerék 1/4-ed áron kb 4x annyit adnak. Vagy valami olyasmi. Sosem értettem, miért nem szeretik a népek a nyers szervereket.
-
coco2
őstag
válasz
repvez #18572 üzenetére
Ha a windows.h-t nem találja, az nagyon durva probléma. Bár amennyire én emlékszem, én azt mindig #include "windows.h"-nak írtam, és sosem #include <Windows.h>-nak. Az elérési utat illetően tud különbség lenni, hogy valami < > vagy " ".
Ha nagyon nem akar egy füst alatt megjavulni a probléma, van a móricka módszer. Türelem kell hozzá, de segíteni fog.
Fogsz egy hello world-öt, ami tuti lefordul és probléma mentesen. Aztán abba elkezdesz egyesével sorokat átrakni. Kezded a define-okkal (némelyikük header file vezérlő kapcsolókat állít!), utána a többi. Soronként, aztán függvényenként, és megnézed a build-et.
Apropó diagnostic-ra azért is állítottad át a kimenetet, hogy pontosan lásd, hol keresné azt a header-t, ahol nem találja meg, és hogy pontosan milyen néven. Alaposabban nézed meg azt a kimenetet, kiderülhet a galiba móricka-játék nélkül is.
-
coco2
őstag
Oracle-éknek vank a MySQL cucc ingyenesen, és ha jól értettem, a támogatás van hozzá vásárolhatóan évente több ezer usd per szerver.
Mennyire lehet működő üzletmodel a mai világban, hogy adják ingyen a cuccot, és csak a támogatásért akkora árat kérnek? Nem vagyok túl jó üzleti statisztikák kiderítésében, hogy becslések szerint milyen arányban és létszámban lehetnek a mysql ingyenes használók és előfizetők.
-
coco2
őstag
Azure nem ad szervert, csak vm-et
VDS a maximum, amit kaphatsz, de a nagyja csak VPS. Vagy SaaS/PaaS.
Viszont a kérdés független tőle. Az update domain azt mondja, sosincsenek egyszerre állítva le a vm-ek, mert update domain-enként halad a frissítés, és a karbantartási idők el vannak szigetelve egymástól ráhagyással. Ami érdekel, hogy milyen sűrűn vannak azok a karbantartások? Minden hónapban 1x lepörög a 20 update domain? Vagy 3 évente egyszer? Mégis mennyi időnként?
-
coco2
őstag
Más. Aki Azure-ozik, tud nekem valami felvilágosítást adni arról, hogy milyen sűrűn vannak karbantartások a szervereken? Van 20 update domain. Milyen sűrűn megy rajtuk körbe a restart?
-
coco2
őstag
válasz
repvez #18557 üzenetére
Elsőként miért 19? Miért nem 22? Az ingyenes verzió még mindig ingyenes. Pár régi hiba időközben javulhatott.
A telepítési opciók az install elején elérhetőek. Kell neked desktop & mobile alatt desktop dev with c++, és gaming alatt a game dev with c++.
És utána kezdődik majd az, hogy ha egy hello world sem fordul le, hova van állítva a target lib / platform / cpu és társai. Annak a hello worldnek illene lefordulnia. Ha nem, esetleg precíz hiba reportot had kérjünk már, mert a "nem megy" alapján esélytelen neked segíteni.
-
coco2
őstag
-
coco2
őstag
válasz
dabadab #18538 üzenetére
Igen, nos, az az, amiben tévedsz te is, meg a többiek is. Ami rasp2-k valaha a kezembe kerültek, egyiken sem a Broadcom chip volt. Soha egyetlen egyen sem. Sehol neve nincs gyártók típusaira csodálkoztam rá anno. És fene kíváncsi leszek rá, ha akárkinél elő tud kerülni olyan példány, amin tényleg Broadcom chip van. Van rá egy tábla csoki fogadásom, hogy szerintem nem.
Be fogom ám hajtani rajtad
Így hirtelen utána kotortam, de már nincsenek meg egykori fotók, amiket csináltam. Elkallódtak a múltban. Ha meglennének, most feltölteném őket.
-
coco2
őstag
Csak a tényeket kérem, a majomparádét nem.
Akinél van most kéznél néhány rasp2, fotózzon rá a cpu-ra jó felbontással, jó fényviszonyok mellett, és küldje fel ide azokat a fotókat.
-
coco2
őstag
válasz
dabadab #18530 üzenetére
Folyton lefagyott raspokat, amikről nem tudom biztosan, hogy mitől purcantak meg. Talán cpu binary-k, talán kernel bug, talán a flash file system, talán app level probléma a lamp-al, tényleg nem tudom. Utólagos kotorászás gyanánt egyszerre került a kezembe 5 darab rasp v2-es, és néztem rajtuk a processzor típusokat. Nem találtam két egyformát. A gyártó cég sem volt ugyan az, nem csak típus számbeli eltérés volt. És ott feladtam anno. Amíg még a hardver sem stabil, hogy a rosebbe lehetne hibát keresni? Más hardver nem lévén, részemről az egész arm linuxot "lista aljára" raktam. Ez volt 2017-ben. Egy eltévedt link gyanánt kotorni kezdtem a témát újra. Ha valaki céges szinten használja, és stabil üzemeltetési gyakorlatot lát, az esetleg érdekel. A marketing dumákban a magam részéről nem szeretek megbízni. Azok mindig csak pénzt lopni vannak.
-
coco2
őstag
>Hany eve van full Windows ARM-on? Leglabb 5?
Vannak hosszú ideje olyasmik, mint az ARMbian és társai, de amíg még egy normális LAMP-ot sem lehet felépíteni rá, a roseb sem veszi komolyan. A magam részéről úgy számoltam, hogy előbb egy Linux-ot fognak kicsiszolni, mielőtt a Windows komolyan sorra kerülne. Hanem az a cucc, amit @pelyib linkelt, na az kezd tényleg "vicces" lenni.
>Az valami fegyveres alakulat?
Van egy film, Night Train. Rövid részlet belőle (film idő 6. perc környékén):
"- See, our friend is pissing off some really scary people now."
"- Who's scarier than the Mexican cartel?"
"- American big Pharma."
"- Oh."Nevess nyugodtan
-
coco2
őstag
Kaptam ezt a linket másik topic-on, és nagyon rápislogtam. Mi a fene zajlik Windows-éknál, hogy ARM-ra kezdenek gyúrni? Intel / AMD üzletvédelme mit szól mindahhoz? Tud nekem valaki dióhéjban felvilágosítást adni, mennyire komoly az a fejlesztés? Köszönöm.
-
coco2
őstag
Köszönöm a tippeket mindkettőtöknek. Gondolkodtam rajta, hogy vmware + az alá linuxot telepíteni, vagy elég lesz a wsl? Kényelmesebb. Összesen a c fordító kell meg a network stack console only cucchoz. Adok egy esélyet a wsl-nek.
-
coco2
őstag
Windows Subsystem for Linux version 2 - mennyire valósághű másolat ? A network stack-je például egy windows stack fölé épített burkoló, vagy hardver fölé épített eredeti bsd stack? Mászott már bele valaki a WSL lélektanába?
-
coco2
őstag
válasz
Vision #18499 üzenetére
Céges logisztikát illetően olyasmin gondolkodtam, mint emberek legalább 45%-a hamarabb megy el, mint medior szintig betanulhatna, senior előtt még 45% elmegy, senior idővel öregszik ki, kell az utánpótlás, meg a munkák egy része különben sem igényel juniornál több képzettséget, és ha legyen olcsóbb a munkaerő, nosza legalább 6* annyi junior legyen, mint amennyi a jövőre vonatkozó senior igény. Vagy valami hasonló. Egészen biztos vagy benne, hogy nagyobb csapatokban nincsenek hasonló megfontolások? (Vagy csak te vagy naív feltételezni, hogy mennyire számító a team lead-ek élete?)
-
coco2
őstag
Lehetséges arra valami közeli statisztikát adni, hogy nagylétszámú csapatokban milyen arányban vannak junior : medior : senior programozók? Bármi thumb rule esetleg? A tippeket köszönöm.
-
coco2
őstag
válasz
mindthecrap #18480 üzenetére
Hmm, valaki világosítson fel, mert el vagyok tévedve, de nagyon.
A devops nem bűnbaknak van azért, mert sem a programozók sem az üzemeltetés nem ért semmihez, de lévén ők a dicsőségesek, tekintélyt kell védeni?
Biztos meg lehet fogalmazni diplomatikusabban is, csak ahhoz én nem értek. Help plz!
-
coco2
őstag
válasz
padzso #18474 üzenetére
Szerintem sem kell feladni. Az első lépések nehezek. Meg kell értened a leképezést, hogyan lesz a kézzelfogható valóságból absztrakt adat képezve, aztán mi a realitás amögött, amire és ahogyan az adatot használják. Ha azt sikerül átlátnod, és rá tud állni a gondolkodásod a miértekre, onnantól könnyebb lesz.
Ha mégsem a programozás a kedvenced, IT-ben van például design / esztétika. Az a grafikai vonal, ami mellé html tördelni kellhet. Van marketing vonal, címszavak súlyát érezni a köztudatban, és átfogalmazni a bullsh1tet. Ha találkoztál már a "seo"-val, az arról szól. Jó szónokok előnyben. Van technikai segítségnyújtás, amikor gyakorlatilag az egész napodat autóban töltöd, és mászkálsz ügyfelekhez visszadugni azt a kábelt, amit ők véletlenül kihúztak, és nem mernek hozzáérni, hogy ők dugják vissza. Valakinek oda kell menni, és annyi a lényeg. Van az üzemeltetés, amikor 24 órás üzemben azt nézed egy levegőtlen lukban (iroda helyiség), hogy rendben működik valami, és ha mégsem, adva van a tennivalók listája, mit kezdhetsz vele - insomniásoknak való munka. Van üzletkötés, amikor te dumálod meg az ipsét, hogy vegye meg a sz@rt 3x-os áron. Mentalistáknak van kitalálva. Lehetsz munka vezető, ha elég jó rabszolgahajcsár vagy. Pszichopaták előnyben. Szóval van IT közelében bőven temérdek sok más, nem csak programozás.
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Kicsi db topic.
Van egy lista a db kezelőkről itt, meg egy YT videó az arányokról itt.
Nehezen tudom összeadni, hogy mi történt az oracle rdbms-el. Hogy került az 30%-ról 3%-ra, vagy éppen fordítva, vagy az egy hírek simán csak nem igaz? Mondjuk a chart-ról nem sikerült kiderítenem, mikori, de nem tűnik őskorinak az sem. Ami sokadlagos forrásokat még találok, a mysql pozícióját igazolják vissza.
Követte valaki az eseményeket, hogy miféle db-geddon történt az elmúlt 2.5 évben oracle rdbms-éknél?
-
coco2
őstag
válasz
kozeposztaly #18460 üzenetére
Ha átléped a 10x-es minimálbért, át kell térned tételes elszámolásra, és ott maradsz tárgy év + következő évre.
Ha fejlesztés mellé bevállalsz olyat, mint szerver üzemeltetés, szinte biztos, hogy azonnal fogod azt a korlátot átlépni. Azt lehetőleg hagyd az ügyfélnél
-
coco2
őstag
válasz
kozeposztaly #18444 üzenetére
A legkisebb rutin szétesés a kata után a magánvállalkozó átalányadózással. Valamennyi pénzt elbuktál, huncutkodni ezután nem fog menni, de az minden változás.
-
coco2
őstag
válasz
acsati #18435 üzenetére
Ha frontenden vagy, akkor ugye a html tördelés, és a css nem nagyon okoz gondot. Annak közvetlen közelében a javascript van.
A full-stack azért tűnhet mélyvíznek, mert a front és a back 2 teljesen külön témakör tud lenni. Az egyik oldalon az esztétika, és a felhasználói kényelem a mérce, a másik oldalon a fejleszthetőség és hatékony üzemeltethetőség. Amíg önállóan backend kérdésekben nincsen meg a tapasztalatod, az integrált fullstack cuccok mindig egy kicsit problémásak lesznek, és abban sem leszel biztos, hogy miért.
Ha back-end oldalon kezdeti tapasztalatot gyűjtenél, mondjuk ez a könyv kellene neked, és haladsz vele kedved szerint. Talán némelyik e-boltban is megvan sokkal olcsóbban - nem ellenőriztem. Ha pont ez nincs, valami a környékén akkor is lesz az abban foglalt témákból.
-
coco2
őstag
válasz
K1nG HuNp #18433 üzenetére
Viszont néztem az architektúrát (már amennyit kihámozni tudtam az oracle clustering doksiból), és nem hinném, hogy az a blog valótlant állított. A mysql cluster és az oracle database cluster elavult szemlélet megdrótozott gányolása. Az mssql ugyan semmi védelmet nem kínál a primary node kiesése ellen, de a replika szerkezet van annyira letisztult, hogy a split brain probléma azért nem tud adat konfliktust okozni.
-
coco2
őstag
válasz
Drizzt #18431 üzenetére
A split brain problémát vizsgálom, arra vonatkozó doksit keresek. Hardver konfig, és a vonatkozó adatkezelési koncepció. A linket köszönöm.
Közben felleltem egy blogot, ami elárulja egyben, amire kíváncsi voltam.
-
coco2
őstag
MySQL Cluster-ről találtam összeszedett dokumentációt, ugyan azt az Oracle fizetős cuccáról nem találtam meg. Brossúra anyagok vannak valamiről, amit Oracle Real Application Cluster-nek neveznek, vagy akárminek, de a linken található objektivitással összeszedett dokumentációt nem találtam. Aki ismerősebb a témában, tud dobni egy linket esetleg? Vagy halálkomolyan lenne az a helyzet, hogy a dokumentáció is fizetős?
-
coco2
őstag
Köszönöm a felvilágosítást a Google trehányságairól. A jelek szerint mégiscsak filléreskednek ott is
Nem hittem volna.
Szenzor adatok. Én sosem állítottam olyat, hogy azokat az adatokat kidobják vagy olyasmi. Én azt állítottam, hogy azokat nem láttam még adatbázisba feltolni és ott ténylegesen használni. És azóta sincsen lila halvány gőzöm sem, hogy leszámítva valami munkahelyi szabályzatot (amire egyszer láttam példát), vagy elpancserolt design-t (amire jó sok példát láttam), ugyan mi értelme write-heavy load-ot adatbázisba küldeni mezei bináris állomány helyett? Elvégre azt sosem kell átírni, nem lesznek rajta konfliktusok, egyszerű pozíció szerinti indexelést lehet benne használni visszaolvasáskor db motor nélkül (mezei file kezelés), szóval miért kellene annak DB-be kerülnie? Lehet ugyan, de egy adatbázis motor nem ilyesmire való.
@Drizzt
Amivel én találkoztam, részint adatok ott maradtak flash-en. Garancia időn belül nem tudott túlcsordulni 2 gigás flash. A gyors ciklusú termelési adatok központilag logolva voltak másmilyenek, azokat feltoltam binárisan file-ba, file-ok havonta darabolva, és mentek mentésbe valami hdd-re valahol. Talán még mindig ott porosodnak. Évek óta nem vagyok azon a terepen, nem tudom.
-
coco2
őstag
A blockchain témát nem kívánom folytatni, de a másodlagos véleményekre egy pár hozzáfűzést hagynék itt.
@Drizzt
>...most a szenzor adatokat tarolo alkalmazasok verig lettek sertve...
Vagy inkább csak a pancser fejlesztőik. Ahol szenzor adatokat tárolnak, normális design gyárt belőle sorfolytonos adat stream-et valami helyi flash-en, amit távoli állomás időszakosan átolvas, feldolgoz, mindenféle statisztikát gyárt belőle, és már csak a kész statisztikát tolja fel adatbázisba. Az a statisztika egyszer kap felírást, és életciklusa során vagy milliószor olvasást. Csináltam már, láttam másokat is csinálni, és azért vagyok képben arról, hogyan lehet valamit elcseszni, és normálisra csiszolni. Az egyetlen kivétel, vagy majdnem kivétel, amivel valaha életemben találkoztam szenzor információ témában, az haccp környezetében termelési log-ok esete. Volt ügyfél, aki az egészet db-ben kérte, és nem szöveges log file-ba. Nem mintha valaha valami másra kellett volna neki, mint a leállások időtartamának ellenőrzésére, amit külön megkapott feldolgozott információk formájában.
@cucka
>...Azt nem tudom, mit jelent a "kiegyensúlyozott alkalmazás"...
Ha nagyobb arányban tartozik egy alkalmazáshoz olvasás, mint írás, és már olyan sok az ügyfeled, hogy egy node nem képes kiszolgálni, olyankor jönnek azok a játékok, hogy több adat copy-t gyártasz, és osztod az ügyfelek kiszolgálását.
@emvy
>De tudom, most jon az, hogy a Google-nel amatorok dolgoznak
Nem állítottam olyat, bár tuti használ a Google is filléres rabszolgákat, ahogy az Apple is.
Hanem azt észrevételezném, hogy én még sosem találtam a Google keresőjét offline állapotban. Pedig idestova nagyon régen használom. Sőt, senkivel sem találkoztam még, aki olyat látott volna. Google, Facebook, Messenger, Amazon, AliExpress, DealeXtreme és társaik látszólag nem 99-95-öt, meg nem 99.99-et használnak, hanem 100.0-t. Meg úgy általában, amelyik brand-nek fontos a köztudatban betöltött pozíciója, látszólag mindegyik 100.0-t használ, és nem csak 99.99-et.
Ami a 99.99-et illeti, az a matek szerint minden másnap egy alkalommal valamikor az összes aktuálisan futó felhasználói munkafolyamat folyó adatainak az elvesztése abban a 16 másodpercben, amíg a szerver hidegen újraindul. Persze elfogadom azt a célzást a sorok között, miszerint a fukar mindenit neki, mert jelentős a költséghatékonyságon kaszálható profit. Természetesen értem. A BesenyőPistikeNénike Bt 10-15 havi aktív felhasználójának nincsen szüksége a 100.0-ra. És olyan kevés cégnek van legalább 1 millió havi aktív felhasználója, hogy őket nyugodtan elhanyagolhatjuk, mint olyan apró statisztikai adatot, ami lehet, hogy csak kerekítési hiba. Szóval az sem biztos, hogy tényleg léteznek. Sokáig éljenek a BesenyőPistikeNénike Bt-k.
-
coco2
őstag
>Lassú.
Vitatnám. Az új adat felírása lassabb. Az a része igaz. De mi van azzal, hogy cserébe az adatok visszaolvasását oszthatod? Egy kiegyensúlyozott alkalmazás egészében mindig az olvasás a nagyon sokszor több. Egy fürt mindig gyorsabb tud majd lenni, mint egy node. Nekem kicsit szűklátókörűnek tűnik a kritika.
>100% uptime nem szükséges egyébként, és a kliens szempontjából úgysem elérhető soha. A blockchain sem 100% a kliens szemszögéből.
Na itt egybedaráltál pár dolgot. A "nem szükséges" állítása egy kicsit savanyú a szőlő esetére hajazik. Nem tudják megcsinálni elavult technológiai alapon, szóval ráfogják, hogy az a felhasználói élmény nem szükséges. "Az ki van zárva, mert nem tudom"
És szőnyeg alá söprik azt az esetet, hogy ha valaki azzal kezd marketingelni a piacon, hogy ők azt is meg tudják csinálni, mindjárt megváltozik a szükséges-e vagy sem minősítése. Nem csak bankok, de mezei pici cégek sem szeretnek a köztudatban arcot veszíteni. Egyik brand sem szeret arcot veszíteni konkurenciával szemben. Nyilván idő kell hozzá, de ha az utólagos statisztika eredményére kellene pénzzel fogadnom, azt arra tenném fel, hogy a "nem szükséges" veszíteni fog.
Az uptime veszítést sem érzem jogosnak. Fürtöt is kellhet leállítani, ha pancserek fejlesztik az alkalmazás egészét, és nem tudják megoldani a rolling restart-ot, vagy alkalmazás hibák miatt esetleg adat integritás sérül. Még a cyber attack problémája fordul elő (konkrétan a rendszerre történő behatolás lopott jogosultsággal), de az meg biztonságtechnikai probléma, ha elő tud fordulni, és nem írnám a partícionált rendszerek természetének számlájára. Ha azok mind megértek elég sok időt és hozzáértést, de bizony tud lenni az uptime 100.0%. Ha konkrét technikai kifogásod van, légyszíves fogalmazz konkrétan, milyen esetben látod elkerülhetetlennek a down time-ot?
>A blokklanc lenyege az, hogy akarhanyan beallhatnak szavazni arrol..
Amit írsz, az alkalmazás szintű kérdés, mint hogy páran felhasználták cryptocurrency-re ugyan azt a technológiát, amit lehet használni adatbázis építésére egy webservice mögött. Igen, lehet szavazósdit építeni belőle, ha valaki azt akar. De az mind alkalmazás és nem a technológia maga. De mondjuk megkérdezendő harmadik felet, rákerestem google-el, és ezt dobta ki:
"Blockchain defined: Blockchain is a shared, immutable ledger that facilitates the process of recording transactions and tracking assets in a business network."
Ha valakinek az angol kevésbé megy, nekik segítségképpen a "ledger" nem csak számlakönyv, hanem bármilyen jegyzék, az "asset" nem csak pénz eszköz jellegű tulajdon, hanem bármilyen természetű, és a "business network" nem csak pénzügyi hálózat, hanem bármilyen alkalmazás hálózat.
Az "akárhányan beállhatnak szavazni" azért alkalmazás szintű kérdés, mert vagy úgy van kivitelezve az alkalmazás, hogy mindenkit elfogad a megbízható hálózat tagjának, vagy nem. Nem kötelező része a technológiának. Vagy talán csak elbeszélünk egymás mellett, nem egyértelmű. Majd pontosítasz, ha gondolod.
-
coco2
őstag
@cucka
>A blockchain egy decentralizált p2p ledger.
Hmm, oké, nem ugyan arról beszélünk. A blockchain egy technológia a saját karakterisztikájával. A technológia röviden összefoglalva egy csak olvasható dokumentum halmaz minden node-on minden adat megvan jelleggel. Annyi a lényege, és slussz. Ha azok a dokumentumok történetesen tranzakció log elemek, akkor egy adatbázist építenek. Sok node-on az adat felírás annyival lassabb, mert minden node-ra fel kell írni minden adatot, de cserébe az adat visszaolvasás több ügyfélre elosztva tud lenni ugyan annyival gyorsabb, mert el lehet osztani az ügyfeleket a node-ok között (H/P). Amíg a fürt egészének több, mint a fele üzemben van, a szolgáltatás stabil. Például 7 node elbír tripla failure-t random node-okon leállás nélkül. Az auto recovery majd helyre teszi. És nem 99.9999% meg hasonló az uptime, hanem 100.0% (H/A). Szoftveres frissítésre létezik rolling restart, arra sem kell leállítás. A split-brain problémára pedig koncepció szerint immunis. Hasonló tulajdonságokat mind együtt nem sok másik adatkezelési szemlélet kínál fel (én konkrétan egy másikról se tudok).
>Szóval egy olyan problémát old meg, ami banki környezetben nem létezik.
Történeti alapon jött a kriptovaluta, és az lett publikusan az első, amire a blockchain-t használni kezdték. De az nem kötelező korlátja a technológiának.
@dabadab
>Alapvetően a blockchain megoldás, ami problémát keres
Lévén az egy másik kontextus, inkább leszürkítem. A világban küzdelmek zajlanak. Alárúgunk egymásnak. Mert sze*etek vagyunk egymással mi emberek
Az üzleti világ meg pláne olyan. Az egyetlen alapszabály annyi, hogy nem vetünk fel problémát, amivel senki sem tud mit kezdeni. De ha az megváltozik, mert a megoldás elég nagy hányad számára elérhetőve válik, alaposan elkezdődik a rugdosódás, hogy ki legyen kiszavazva. A blockchain jelenleg fejletlen. Még nem olcsón és stabilan férhető hozzá általánosan a szakmai világ egészében. Az a baj vele. A jelenben nyugodtan ignorálni lehet. Igaz. Még simán vagy újabb 10-15 évig. Például egykoron a Clipper .dbf meg .ntx file-jaival vacakoltunk sql helyett. És amilyen vicces, még mindig gyűrik pár helyen azokat a matuzsálemeket. Nagyjából hasonló a szitu időben a blockchain-el. Mindenkinek szíve joga, van-e kedve csatlakozni az early adopter közösséghez (alias nekilátni bajt csinálni a világ nyakára), vagy sem.
Ami pedig az eredeti kérdésemet illeti, ha valaki véletlenül találkozott blockchain alapon épített acid-kompatibilis adatkezelővel akárhol akármilyen formában, sikítson plz!
-
coco2
őstag
Tech kérdés. Létezik blockchain alapra épített adatkezelő, ami acid-kompatibilis szolgáltatást kínál? Amiket eddig néztem, base-ből van kínálat, mint Cassandra és társai, de acid-ot még nem találtam.
-
coco2
őstag
válasz
mindthecrap #18385 üzenetére
Igen, vannak a végletek, és azok között minden. Annyi az összes, amit általánosságban mondani lehet. Ha mást vártál, sajnálom.
>...ebédszünetben kifinganak egy komplex rakétavezérlő szoftvert...
Érdekes egy helyen szoktál te ebédelni -
coco2
őstag
válasz
mindthecrap #18379 üzenetére
Konkrét task-ot ha bárki ide be-copy-paste-el neked a céges ügyvitel kezelőből, alaposan fogok meglepődni rajta. Összességében felesleges bármiről miszticizálni. Ha bekerültél egy pozícióba, ott tudni fogják rólad, mit lehet rád bízni, és mit nem.
Általánosságban meg azért nehéz válaszolni a kérdésedre, mert míg kicsi cégeknél sok kontextusban szerteágazó komplexebb feladatot kaphat valaki (weboldalon nyújtható felhasználói élmény javítása kapcsán adatbázisban adatkezelési problémán át a háttérben futó elektronikai eszköz firmware gyengeségeinek utána járni - ez egy példa volt), nagyobb csapatban jellemzőbb az egyetlen kontextuson belül feladat (gyárts le egy kommunikációs interface-t valami távoli ügyfélhez, aminek a placeholder formában kivitelezett kezelési felületét már megtalálod itt és itt). Hasraütés-szerű példák voltak.
-
coco2
őstag
Zöldmezős projectekre vonatkozóan 10 millió huf fölötti kockázatvállalással én még nem találkoztam. Mit nevezel te közepesnek és nagynak?
Érdekes megfogalmazás a "felszippantja a rendszer". Már majdnem olyan érzés, mintha a nevezett rendszer csakugyan meg tudna lenni azok nélkül a felszippantgatások nélkül.
-
coco2
őstag
Jóskabácsi eseténél maradva - attól függ, mit bütyköl Jóskabácsi odahaza. Ha hobbiból polcos szekrényeket csinál a szomszédoknak, hogy hátha telik egy kicsit több pálinkára, az nem fogja fellendíteni az asztalos szakmát. Ha jóskabácsi nem polcos szekrényeket bütykölt, hanem ő találta fel a gömbcsuklót, azt idővel már érezheti az egész asztalos szakma is.
A véleményed arra utal, te nem vagy bütykölős fajta. Akik bütykölnek, nem egy héten azt az egyszer 4-5 órát szánják rá, hanem alkalmasint éveken át csiszolódik egy gondolat. Nincs cég, amelyik azt mind bevállalná kockzati tőkének. Azt csak a hobbisták szánják rá.
-
coco2
őstag
válasz
Marky18 #18360 üzenetére
A hobbiprogramozók találmányai nyilván nem egy pillanat alatt termelnek pénzt, de azért még nem kell túl kritikusnak lenni velük. A valódi fejlesztéseket sosem a nagy céges berkek indítják útjukra. Az olyanok, mint a Siemens és társai, már csak akkor fognak bármit komolyan venni, miután egy egész céget vásárolhatnak fel, ami támogatást tud adni. És azokat a cégeket valahogyan fel kell építeni. Talán a hobbiprogramozók a legalján vannak a táplálékláncnak, de nélkülük szerintem egyáltalán nem létezne az informatika.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Örülhetnek a tankok szerelmesei, jön a Spearhead 2
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- One mobilszolgáltatások
- RAM topik
- Építő/felújító topik
- Autós topik
- A rend őrei
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Csere-Beszámítás! Asus Prime RTX 5060Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest