Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Vivo X300 - kicsiben jobban megéri
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Netfone
Új hozzászólás Aktív témák
-
vnorbi
aktív tag
válasz
Blaymoira
üzenetére
Kis visszatekintés.
A kincstári árfolyamjegyzés 2020-ban váltott JSON API-ra, előtte sima HTML táblázatban jött le az árfolyamtábla, de emlékeim szerint a MÁK-os pdf-ek is legalább a második változatnál járnak.
Amiket követek, azok közül a Xetra a legelvadultabb. Az elmúlt öt évben már a harmadik API-nál járnak, és ezeket megszólítani is elég körülményes. Itt változott az adatszolgáltató is minden alkalommal.
És ez még nem is a scraper szívatása, csak minél több adatforrást követsz, annál több energia megy majd a karbantartásukra, mert ezek a források időnként változnak, amire nem lehet felkészülni. Egyszercsak nem működik, aztán lehet nyomozni, hogy mi van már megint
-
Blaymoira
tag
Köszi. Az adatok alapján csak a mak-ból hiányzott. A nyugdíjpézntárak összevissza szolgáltatnak adatot és leginkább késve, de az OTP frissült.
A mak-ot javítottam. Félve merek belegondolni, hogy a scrapereket szivatják direkt, vagy csak valaki nagyon unatkozik és úgy gondolja, hogy mindig új API-t kell csinálni ugyanannak az adatnak a megjelenítéséhez. (ez már a 2. ilyen szerintem)
A hiányzó adatokat majd backfillelem pdf-ből
-
vnorbi
aktív tag
Az ÁKK-s kincstári árfolyamjegyzés adatforrásának elérése változott (más cím, más lekérési paraméter). Épp tegnap jutott eszembe nekem is, hogy meg kellene nézni, hogy a saját letöltésem működik-e még, mert egy pár napja feltűnt, hogy az oldal megjelenése módosult kissé, és lehet, hogy a backenden is mókoltak.
A forrás adat ránézésre ugyanabban a logikában, ugyanabban a struktúrában kezelhető, mint eddig, nálam legalábbis elég volt módosítani a letöltésen, utána a JSON feldolgozó már nem panaszkodott, ugyanazt az árfolyam eredményt kaptam, mint a MÁK-os pdf-ekből.
-
nono56
friss újonc
Tud valaki segíteni, hogy kell MNB árfolyamot EUR, USD és GBP beállítani?
-
-
Uyuarasy
tag
válasz
Blaymoira
üzenetére
Pl. ilyen a BMAP2029/N, mindketto jo, be is parse-olja az elso elemet (2024-09-02) aztan semmi, mintha nem lenne benne tobb. Show server response nezetben viszont latszik az osszes, tudja formazni a JSON-t, szoval valid is, nem ertem.
Az egyik object tartalmaz nevet is ekezettel, de az nem az elejen van, PP error logban nem lattam semmi idevagot. -
Uyuarasy
tag
Hello, talalkoztatok mar olyannal, hogy JSON historical data eseten a debug nezetben ott van a teljes tomb, PP-ben viszont barmit csinalok csak az elso nap latszik?
-
donbig
tag
Ugyanez a problémám, régóta nem frissít a PP, pontosabban főleg a Bamosz- ról nem. Leírnátok röviden, hogy a jsdelivr.net -en hogyan tudok linket generálni?
-
torma99
aktív tag
Kb. 3 hete akadozik a statically.io-s lekérdezés. Mobilnet, otthoni vezetékes, VPN mögül sok-sok ország kipróbálva, csekély eredménnyel. Aztan egyszer-egyszer késve beadja az adatokat.
Neten azt találtam, akit valamiért blokkolnak használja a .com végződést. Működhet ez? Egyelőre mobolon vagyok, este átírogatgatom PC-n.
A furcsa, hogy Yahoo Finance 1-2 eszköz kapcsán is ugyanígy viselkedik. Független netek, Bitdefender, Malwarebytes, NordVPN megy, nincs extra netforgalmam, nem hinném, hogy zombihálózattá változtak az eszközök.
-
SpamRulez
újonc
válasz
les_polish
üzenetére
provider yahoo finance-en van?

-
donat_sz
senior tag
válasz
les_polish
üzenetére
SWRD.BD-t használom, eddig működött, szintén NYESZ miatt. Ha továbbra se megy megnézem otthon a beállításait, de biztos hogy semmi extra beállítást nem tettem, siman csak Yahoo Finance.
-
les_polish
csendes tag
sziasztok, van esetleg valakinek ötlete, hogyan tudnám a PP-be felvenni az SPDR MSCI WORLD ETF HUF verzióját úgy, hogy bejöjjenek rá a napi quote-ok? A PP-n SWRD.BD-ként egy EPN formáját találom meg amire nem jönnek le árfolyamok.
context: NYESZ számlára csak ezt a verziót tudtam venni BETA-n. -
Yager01
senior tag
Ismerkedem a felülettel azért, hogy majd vmikor. neki álljak és feltöltsem a reális adatokat pár évre visszamenőleg.
Lehet nem értem a TWRR és az IRR logikáját de sztem nem jó számokat mutatnak.Első lépésként csináltam egy KBC EUR pénz számlát amire csináltam depositokat különböző dátumokkal. Majd elköltöttem a rajta lévő összes pénzt VWCE és ZPRV-re. A Balance most 0 az EUR-s KBC pénz számlán míg a Securities accounton-on ott van az egyenleg de már kalkulálva a növekménnyel. Szerintetek jók lehetnek a %-os értékeke amiket kiír dashboard?
-
devil11
újonc
válasz
donat_sz
üzenetére
Értettem, hogy mire gondolsz; az egyes évente nyitott TBSZ-eket külön látni (vagy akár szolgáltatónként is egyesével, esetleg egyedileg csoportosítva őket).
Kipróbáltam egy demo TBSZ 2024-et kreálva és működik.
Külön a TBSZ 2024 (VWCE + Xetra Gold lett rá véve):
Együtt a TBSZ 2024+ TBSZ 2025:
Szépen adja ki a külön és az együttes nézeten is a %-okat.
Biztos, hogy jól beállítottad a filtereket?
Fent jobb oldalon, a 2. kis ikon, az egymáson heverő lapokhoz hasonlítható szűrő > new filters… > és a felugró ablakban kiválogatod, hogy melyik pénz és értékpapírszámlák legyenek benne. Automatikusan mindig az egész portfólióra van beállítva.
Működnie kellene. Bocsánat, ha nem erre gondoltál; akkor tényleg nem értettelek meg.
Köszi a kérdésekre a választ.
Akkor majd visszatérünk rá, ha lesz itt valakinek tapasztalata lejáró TBSZ-szel. -
donat_sz
senior tag
Az általad írt megoldást használom én is, de erről szeretnélk "tovább lépni", hogy TBSZ-enként tudjam intézni a reballanszt.
Egyelőre úgy tűnik egy extra excel/google sheetsen fogom megoldani a kérdést, mert nem találtam egyszerűbbet. Mondjuk a hétvgém többnyire ráment egy közel automata megoldás megalkotására, de mindenféle MI segítség ellenére is falakba ütköztem, így csak manuális megoldás maradt
Illetve nem! az IB-nek van reballance opciója, írtó egyszerűen működik, a gond inkább ott van vele, ha nem akarsz törtrészvényeket (én valamiért még óckodom tőlük), akkor muszáj vagy beletenni 4-5 klikkelésnél többet vagy egy segédet használni, pl excel 
Ami a kérdésedet illeti.
1) egyelőre még nem érint. Illetve biztosan összeolvasztja a TBSZ-eket? van erre trnaszfer után mondjuk tapasztalat?
2) én HICP benchmarkot használom (FT és € mert mindkét devizában követem a változást). -
devil11
újonc
válasz
donat_sz
üzenetére
Sziasztok!
Kb. 3 év „olvasó üzemmód” után idén májusban kezdtem el a tőzsdézést. Köszönöm a sok hasznos infót, cikkeket, könyveket, gondolatokat mindenkinek az itteni megtakarítással kapcsolatos topikokban.
Én is elkezdtem a PP-t használni. Egy-két ETF helyes megtalálása, kiválasztása (pl. AVWS, JPGL) nehézkes volt az elején az ISIN szám és a Ticker beírása ellenére is, de végül sikerült megtalálni, a historikus adatok alapján ezek lesznek a jó eszközök a sok feldobott opció közül.
Nem akarom hosszúra nyújtani, de külön köszönet az itteni topikban pyxis-nek, aztán Blaymoira-nak a MÁK-os adatokért (https://github.com/havasd/pp-data/blob/main/README.md), nort_on-nak és donat_sz-nak a számlák+tranzakciók leképezésével kapcsolatos fejtegetéseiért, powerwade-nek az egyes beállítási trükkökért.
243 donat_sz kérdését én így oldottam meg, mert engem is érdekelt, bár én csak az összes TBSZ-m kapcsán akarom majd tartani a súlyozást, és a rebalance hosszú ideig a havi befizetésekkel menni fog eladások nélkül is.
Taxonómiák>TBSZ 2025 lap létrehozása, ahol a without classificationbe kerül minden eszköz, ami nincs az adott TBSZ-en. Aztán oldalt, a 2. egymáson heverő lapokhoz hasonlítható szűrőn már ki lehet választani az adott évi TBSZ-t, sőt többet is közülük.
Eléggé iparos megoldás, de máshogy én legalábbis nem tudtam megoldani.
Két kérdésem lenne.
1.Ti hogyan oldjátok meg/hogyan tervezitek megoldani a TBSZ-ek összeolvadását?
Technikai és adózási szempontból a 2025-ös TBSZ-em 2030.12.31-én, az akkori értékekkel olvad majd össze a 2030-as TBSZ gyűjtőévével az IB-n. Ha beviszem az adatokat ezeken az új értékeken az IB TBSZ 2030-ra, akkor az említett szempontoknak megfelelek, de a 2025-2030 közötti múltat, teljesítményadatokat elvesztem.
Ha az IB TBSZ 2025-ömet átnevezem pl. IB TBSZ 2025+2030-ra és 2030-ban elkezdem majd a 2030-as TBSZ gyűjtőévi tranzakcióit is egyből erre felvenni, akkor megmaradna a 2025-ös TBSZ egész múltja, a valódi technikai összeolvadás lemodellezése is működne (akit zavar a gyűjtőév elejétől együttes nézet, az csak év végén töltse fel a tranzakciókat és addig vezesse külön számlán), de esetleges feltörés esetén adózási szempontból nem lenne jó a kimutatás.
Nem tudom, hogy lenne-e minden szempontot kielégítő, jó megoldás?
2. A hivatalos inflációs adatokra csinált esetleg valaki adatsort?
https://www.ksh.hu/stadat_files/ara/hu/ara0040.html
Vagy Ti is a topiknyitós bemutató videóban lévő HICP-s benchmarkot használjátok?
Bocsánat, hogy hosszú lett.
-
Mi ütött a progiba? Naponta be akar léptetni, mert egy árat a PP szolgáltatásából emeltem be. Winsdom Copper ETC (OD7C)
-
donat_sz
senior tag
Valaki megcsinálta már esetleg, hogy az egyes TBSZ-eken belül is adjon segítséget a PP az éves reballancehoz?
Ha igen kérem megosztani.
Nálam az adott TBSZ-eken minden eleméből vásárolok a portfóliónak és szeretném TBSZ szinten is tartani a reballancet, eddig csak a teljes portfólióra néztem. -
A web-es felületen egyszer eljutottam oda, hogy egy eladást kitöltöttem, de amikor elküldtem felfüggesztett vagy milyen állapotba került és egy kattintással lehetett aktiválni.
Most nem találom.
Hogyan tudom beállítani? -
-
IPHUN
csendes tag
Sziasztok!
Elsősorban azokhoz szólna a kérdésem, akik kipróbálták, vagy még csinálnak ilyesmit:
Azon filózok, hogy hitelkártyámat befognám DKJ vásárlásba, havi szinten vennék egy fix összegből valamennyit és a visszafizetés napján visszautalnám a bank pénzét az eladott DKJ-ból. Olvastam erről, hogy aprópénz, de le lehet érte hajolni és nem kerül semmibe sem, csak az OCD-mnek nagyon nem tetszene, ahogyan ezt le lehetne könyvelni a programban. Én úgy érzem, hogy teljesen tönkretenné az összes kimutatást az, hogy ha folyamatosan beutalok, veszek, eladok és kiutalok egy fix összeget. Megfordult a fejemben az is, hogy kvázi kihagyom ezt a könyvelésből, de az meg későbbi ellenőrzésnél zavarhat be ha mégis saját pénzből veszek DKJ-t valamikor.
Ti hogyan oldottátok meg ha foglalkoztok ilyemivel? -
BETa-s ETF-et, amit HUF-ért vettem, hogyan tudok "ábrázolni" a programban?
-
fuser123
csendes tag
v0.77.0
"...
Improvement: IBFlex now imports transfers in different currencies as well."
Ha jól emlékszem, valami hasonló miatt nem működött (nem volt teljes) az import. -
snipr
aktív tag
-
Horvi
őstag
Sziasztok,
Az addig oké, hogy PP-ben ha IBKR-en beutaltok HUF-ot, átvezetem TBSZ-re és utána veszek valami részvényt, akkor a rendszer konvertálja a HUF-ot EUR-ra. Viszont, most találkoztam olyannal, hogy mondjuk 1000EUR-t kellett volna váltani, viszont egy részét 400.1Ft-on váltotta, egy másik részét pedig mondjuk 400.3Ft-on. És utána vette meg a kinézett papírt.
Ezt, hogy lehetne értelmesen adminisztrálni, hogy két különböző árfolyamon váltotta az EUR/HUF-ot?
Köszi! -
donbig
tag
Fórumon írták, hogy a G-Data is jelzett ( ha még Bitdefender motort használnak akkor mondjuk nem meglepő) és valaki beküldte nekik a forrásfájlt elemzésre. A régebbi verzióra nekem csak a Hitman Pro jelez "gyanús" fájlt, bármi mást futtatok, az negatív. Köszi az infót, nem frissítek.
-
torma99
aktív tag
0.74 verziószámú installerben trójait jelez a Bitdefender. Egyelőre csak óvatosan.
-
donbig
tag
válasz
Blaymoira
üzenetére
Köszönöm a segítséget! Igen trade-ből rögzítettem a képet. Valami olyant akartam volna, hogy árfolyamnyereségként mutassa ki a kifizetett kamatot is, ez valószínűleg butaság volt. De jó lesz így, ha már tudom, hogy az absolute performance-t kell néznem, megnyugtat.
Köszi a türelmet!
-
Blaymoira
tag
Ez csak trade szintű kimutatás nem? Nem tudom melyik tabon van ez. De a PnL-ben nincs benne dividend. Csak árfolyam nyereség az pedig mindig veszteséges lesz, mert kevesebbért tudod eladni mint amennyiért vetted kivéve, ha lejár a papír akkor 0.
A dividenddel corrigált performance az az absolute performance-ban van a Securities tabon.
-
donbig
tag
Korai volt az örömöm.
Kincstár 2033/I -nél átírtam az adatokat: 100%-os árfolyamon vettem, tax - tax-refuddal. Kamat dividend-ként került kifizetésre a MÁK deposit számlára. Eladás 99%-on történt ugye, így is rögzítettem. De valami mégsem stimmelhet:
Ha a MÁK számla Heat Map-eket nézem, ott is mínuszban vagyok, ez így az egész portfolio mutatóit lehúzza sztem, ezt nem értem. -
Blaymoira
tag
válasz
Uyuarasy
üzenetére
aktuális értékén nem fog változtatni, mivel mind a kettő esetben névérték lesz a mennyiség, kvázi csak az árfolyam más.
Bruttó PnL-ben látszik a különbség igazából:
- első esetben 120%-on veszed meg ugyanazt a névértéket és dividendel adsz kamatot
- második esetben 100%-on, és tax refoundSzerintem a bruttó PnL a második esetben a helyes és valószínűleg van még pár metrika, ami hibás lesz.

-
Uyuarasy
tag
válasz
Blaymoira
üzenetére
Es a PP oldalan ajanlott modszerrel a kotveny aktualis erteke hogy nez ki? Tehat ha kulon kezelnem a felhalmozott kamatot, akkor az elso kamatfizetesig nem hianyozna ez az aktualis ertekebol?
En most adott arfolyamon veszek es vezetem, valamint a valos visszavasarlasi arfolyamon szamolom az aktualis erteket. Igy lehet valamilyen metrika nem lesz pontos, de ugyanazt latom mint a webkincstarban.
-
Blaymoira
tag
DKJ esetén nincs ilyen probléma, mert ott nincs kamat csak árfolyamnyereség így nyugodtan lehet az árfolyamot használni a vásárlási árhoz.
Egyébként bocsi, de az előző hozzászólásom nem volt pontos. A 100% csak lakossági állampapírokra vonatkozik. A nem lakossági állampapírnál a felhalmozott kamat nélküli árfolyamot kell használni
Alapvetően ugye a probléma az, hogy az árfolyamváltozás nem pontos, ha beleszámolod a vásárlási árfolyamba a felhalmozott kamatot. Ennek kiküszöbölésére van ez a trükk, hogy tax-ként van félrerakva, majd az első kamatfizetésnél refundolod, így kvázi jó lesz a cash flow is és az árfolyam is. Technikailag eladásnál viszont bele lehet számolni a felhalmozott kamatot szerintem, mert ott nem igazán kéne gondot okoznia.
Nagyjából a miért le van írva azon a linken, amit #200DEXTERke küldött. Én is ott választottam a 2. opciót.
-
donat_sz
senior tag
válasz
Blaymoira
üzenetére
Azt, hogy könyveled ha megveszel egy már (1%-nál is kevesebb) felhalmozott kamatot, majd az adott papírt még a hozamfizetés előtt vissza is váltod?
Mit ront el, ha a a példa kedvéért:
1 000 000 pmápot megveszel 1 005 000 Ft-t majd az összeset eladod x hónappal később 1 007 000 Ft-t?
Ha ezt úgy könyveled, hogy veszel 1 000 000 db pmápot 1,005 áron és eladod 1,007 áron, akkor mi fog félremenni? -
donbig
tag
Köszönöm még egyszer, ez volt a megoldás.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mégis meglepi egy új GeForce-szal a rajongókat az NVIDIA?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Tőzsde és gazdaság
- Micro Four Thirds
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- EAFC 26
- Milyen okostelefont vegyek?
- Trollok komolyan
- Ilyen olcsó sem volt még egy Apple notebook
- Apple MacBook
- További aktív témák...
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Makulátlan Dell14",core i5,8-32GB DDR4,MAGYAR Vil.bill,256-512GB SSD,jó akku,W11
- Újszerű ÉRINTŐS Dell,14"FullHd IPS,8.gen core i5(8x3,6Ghz)8-32GB/256-512GB,MAGYAR Vil.bill
- Megkímélt ÉRINTŐS Dell,14"FullHd IPS,core i5,8-32GB DDR4,MAGYAR Vil.bill,256-512GB SSD,jó akku,W11
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Dell Precision 7550 i7-10850H 64GB 1TB Nvidia RTX3000 6GB 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3060
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 3600 8GB DDR4 120GB SSD 1TB HDD GTX 1650 Super 4GB Zalman T3 Plus 400W
- Xiaomi Mi 11 lite 5G NE 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Ez megmagyarazza, hogy nehany eszkoznel miert volt eleg kb. egy url csere, masoknal meg csak egy ertek volt.
Nyugodtan, kicsit azt erzem hogy user error lesz, de nem latom mi

Lehet nem értem a TWRR és az IRR logikáját de sztem nem jó számokat mutatnak.
Illetve nem! az IB-nek van reballance opciója, írtó egyszerűen működik, a gond inkább ott van vele, ha nem akarsz törtrészvényeket (én valamiért még óckodom tőlük), akkor muszáj vagy beletenni 4-5 klikkelésnél többet vagy egy segédet használni, pl excel 

Ha a MÁK számla Heat Map-eket nézem, ott is mínuszban vagyok, ez így az egész portfolio mutatóit lehúzza sztem, ezt nem értem.