- Xiaomi Mi 11 Lite - 4G-vel vagy 5G-vel kéred?
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Xiaomi 12 - az izmos 12
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Azonnali mobilos kérdések órája
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
Aktív témák
-
TotGe
csendes tag
Hmm, a jelszavas védelemre sztem az md5() függvényt használd: bármit bekódol egy 32jegyű hexadecimális kódba, és nem visszafejthető, mivel egy kódnak több forrása is lehet. A használat pedig egyszerű: az adatbázis a biztonság kedvéért nem a jelszót tárolja, hanem annak kódolt változatát, és belépésnél csak azt ellenőrzi le, hogy a küldött jelszó md5() kódja megegyezik-e az adatbázisban tárolttal. Így még te magad sem látod az illetők jelszavát, tehát a biztonság tökéletes. Csak regelésnél is már eleve a kódolt cuccot kell MySQL-nek küldeni tárolásra.
-
biker
nagyúr
ki mondta, hogy könnyű??? ide vele... :))
hát éppen szopok eleget.
persze, rengeteg kérdést vet fel a téme, a html kód tiltása főleg, mert elég rossz dolgokat is lehet vele művelni...
az id-n gondolkodtam én is, mert ami még gondom, az általad is említett törlés-zárás.
én úgy oldottam meg, hogy a tulajnak van joga az összes tag listázására, tag kitiltására/visszaengedésére, meg moderálásra, de a topiczárásnál az ötletem, hogy a topic nevéhez füzi a ''sajnos zárolva'' szót, és ellenörzöm, hogy elöfordul-e, ennek függvényében link vagy nem link lesz belöle, még jó, mert ha nem link, nem tudja megnyitni. de én evvel egyidöben töröltetem a hozzászólásokat a topicból, viszont ha nem örültem meg, akkor ha minden igaz, csak a tartalmat törli, a sort nem, és a következöre meg az elsö üres sorba ír a táblába, és akkor felborul a dátumra rendezett tábla. ezért ha nem törlök mindent, akkor jó csak. erre a megmaradt id is jó lenne, mert ugyebár látható lenne a törlés is.
ha nem ír be hozzászólást, nem történik semmi, ezt ellenörzi.
adminra van egy házigazda, ha ö lép be, akkor láthatóak egyes funkciók, másnak meg nem. csak még az oldalt is védenem kell jelszóval... -
TotGe
csendes tag
Természetes, hogy az ember először megtervez egy formát, adatkezelési utat, de nem kell az alapokra hagyatkozni, mert mind a PHP, mind pedig a MySQL nagyon sokféle módon segíthet leegyszerűsíteni a dolgokat, és bár ehhez meg kell őket ismerni, megéri. Kisebb adatforgalom, egyszerűbb kezelés, és az egész csak gyorsabb lesz. Ráadásul a ref is olyan mindkét nyelvhez, ami jól érthető, könnyen olvasható.
Aztán jön a kedvenc részem, a hibakezelés:
- mi van, ha az adatbázis nem elérhető
- mi van, ha ki akarok törölni egy hozzászólást és üressé válik a téma, azt is szedje ki
- mi van, ha az illető nem írt be hozzászólást
- mi van, ha az illető olyat írt bele, amit nem kellett volna (html tageket pl.)
- mi van, ha link van benne, legyen-e valódi link, stb.
És az adminrendszer, ami nem ártalmas, mert bármilyen jó is a MySQL, csak egyszerűbb a hibákat helyben kezelni, például lehetőség a hozzászólások rendszergazdai módosítására, törlésére, áthelyezésére. Ugyanakkor a belépő interface elrejtése azok elől, akiknek nem kell látni. Satöbbi, satöbbi. És még mondják, hogy a fórumírás nem művészet. -
TotGe
csendes tag
Azért csinálom én inkább java-val, mert akkor ha egy oldalon van mondjuk 5 hozzászólás, akkor 5 hiddent kell betenned, a megfelelő értékekkel, ami azt is jelenti, hogy minden hozzászólást 2× küldesz el. Ez pedig fölösleges.
De ha már MySQL-t használsz, akkor meg ezen adatok átküldése duplán fölöslgeges, csak terheli az adatforgalmat, ha azonban a hozzászólások az adatbázisban kapnak egy ID-t, szal egy azonosító számot, akkor elég azt elküldeni például $QUERY_STRING-ben (? után), és a válasz megkreálásánál újból meghívni az adott adatokat a MySQL-ből.
Ha már használod, akkor használd is ki a lehetőségeit. -
biker
nagyúr
hát nem okoz gondot, mert:
http://www.valami.hu/más/akármi/izé.php - eddig a link - ?valtozo1=$valtozo&valtozo2=$valtozo2..... ezek a kérdőjel után már csak ''küldött'' változók, így az nem zavarja meg a ie-t, mert már nem neki kell az adat.
a htttp://www.valami vagyok.hu/izé lehet.htm ami bezavarja, mert ott a szóköz már éredekli a ie-t
szerintem.... -
TotGe
csendes tag
A másik dolog, hogy URL-be NE TEGYÉL hozzászólást, mert a hozzászólásban lehet space, az URL-ben nem. Bár az URL elkonvertálja %20-szá, még ha menne is a linkelés se mennél vele semmire, mert egy %20-akkal tűzdelt maszlagot adna vissza. Ez csak most jutott eszembe. Szal szerintem FORM és post metódus.
-
ÚÚÚÚgy idegesít ez a PHP-s topic!
(mindig az jut eszembe, hogy valami amihez nem értek! :D) -
TotGe
csendes tag
Hmm, szerintem én azt csinálnám, hogy egy Javascriptet tennék linkbe, ami a megfelelő adatokat betenné egy form hidden mezőibe megfelelő nevekkel és post-olná. Ekkor nem kellene azzal vacakolnod, hogy a linkbe quote kerül, mert nem kerülhet. A post pedig átviszi az idézőjeleket (persze itt is vigyázni kell).
-
biker
nagyúr
dehogynem fog zavarni!!!
nézdd csak végig:
1: beírom, senkit nem zavar.
2:megjelenítem, akkor sem
DE!
válasznál a köv. van:
válasz gomb hivatkozása automatikusan generálódik a szöveggel együtt, és megy a php-be, valahogy így:
a href = ''hozzászól.php?neved=$user&tabla=$tema&topic=$topic&valaszerre=$regi_szoveg''
na itt már gond, mert hiába rakod idézőjelbe a cuccot, ami kell a szóköz kihagyás miatt, akkor az első idézőjelben kiszáll a link, és csak a fél link megy el, és a válasz erre hibás régi szöveget ad ki.
ezért kell kicserélnem idézőjelnek látszó tárgyra! remélem követhető voltam :))
szóval most cserélem két ékezetre, ami így néz ki: &acoute;&acoute; -
biker
nagyúr
hello! kösz, hogy töröd magad, nem rosszak az ötleteid, de már pár megoldódott, ha érdekel, itt leírom tapszatlatom:
1: az idézőjelet már leírtam, nem jó sem a quot, sem a #34, mert nem látja ennek, hanem a str_replace-ben a cserélendő az '' legyen, és cseréli, maire kérem.
de aposztrófra nem lehet, azt írtam. a másik gond pedig, hogy a felső vesző nem iso karakter, csak egyes táblákban venne, és van ESC kódja, de nincs iso, ezért hibázhat. viszont a beíráskor azonnal cserélem ékezetre ami & #180; illetve ´, az van isoban is, mégpedig ´ & acute; néven. ezzel hibátlanul ír és olvas.
ugyanígy tetszett volna a kettős felsővessző, a & #148; , de azzal uaz a baj, mint a többivel.
2: az str replaceel símán lehet hosszabb karakter formátumot is cserélni, teszteltem, és menni fog a smiley, valami hasonlóan, ahogy leírtam. -
TotGe
csendes tag
Jah, és a következő:
Valszeg nem ISO-8859-2-es karakterkészletet használtál az oldalnál, akkor csinál ilyet. Sztem írd be a köv. taget a kód HEAD részébe:
<META HTTP-EQUIV=''Content-Type'' CONTENT=''text/html; charset=iso-8859-2''>
És mégegyszer mondom, szerintem felejtsd el azt az idézőjel idézőjelet, tegyél be helyette ASCII kódot, és idézőjel lesz belőle, csak a kódban nem fog zavarni.
"
(vagy ")-t tegyél be a HTML kódba, esetleg a hozzászólás tárolásánál cseréld az idézőjelet ki erre. Hajrá. -
TotGe
csendes tag
A quote-ok kiszedése legegyszerűbben a következőképpen működik:
$str = ereg_replace( ''[''']'', '''', $str );
Valszeg a smiley sem egyszerűen '':)'', mert gondolom a hosszab smileykat is ugyanúgy cseréli: '':[)]+'' De ha ilyesmiket akarsz tudni, akkor tudom ajánlani a PHP Manual hozzászólásait, ami nem csak heppből van ott, pontosan az ilyen gyakorta előforduló problémákra jelent gyógyírt:
http://www.php.net/manual/en/function.ereg-replace.php
Visszatérve az eredeti kérdésre, a tördeléssel a következő a probléma: a textarea tartalma direkt formázással kerül át MySQL-be, tehát nem HTML tagekkel lesz tördelve. Erre két megoldás van, az egyik ha eleve eltárolásnál, a másik ha kiiratásnál beteszel egy
$str = nl2br( $str );
függvényt, ami a new line-t brake-ké konvertálja. Ha vissza akarsz kapni egy tagek nélküli stringet, akkor pedig strip_tags() függvényt kell használni, ez visszacsinálja a fentit.
A strip_tags() fv.-t amúgy jó ha nem felejted el a tárolásnál sem használni, különben érhet olyan meglepetés például, hogy valaki a következő üzenetet írja :
<FONT SIZE=7>bla-bla</FONT> és egy ótvar nagy felirat jelenik meg a fórumodban.
A quote-okról még annyit, hogy lehet, hogy egyes emberek idézgetni akarnak, de egy összetettebb fórum nagyon sok helyen hibázhat ha idézőjelet kap, ezért a legjobb egyből kiszedni mindet. Vagy nagyon sok munka lesz a konvertálgatásokkal. Remélem hasznát veszed a fentieknek. -
biker
nagyúr
hehehe... nem látom a fától az erdőt!!!
beírtam a cserélendőbe hogy '' és már jó is. csak nem tudom, mi lenne a jobb kimenet.
érdekes a mysql tábla, ha forrásban listázom.
az aposztrofot nem jó, ha berakom, mert akkor bezavar, ha linkben akarom küldeni (valami.php?dolog=$valtozo) így bekavar, meg ''be-perezi'', így a végén, a válasz válaszának válasza idézőjel esetén így nézett ki (szóköz nélkül): ' ' '. ezért felső vesszőre cseréltem, de így nekem jól jelenik meg, de a tábla forrásban elsőre & # 146; , másodjára csak kocka (ismeretlen karakter), de azt visszakérve webre megint jó! ? félek, hogy pl. netscape-en nem jól mutathat.
még tesztelem más ''idézőjelnek látszó'' karakterrel is... -
biker
nagyúr
már csak azt kérném, hogy gondolom ugyanevvel kell az idézőjelet is, mert ha jól láttam, te is úgy oldottad meg, hogy idézőjeél helyett két aposztrofot raktál be.
de.... mi a fene az idézőjel kódja abban a formátumban, amit kapok egy form textareajában, mert sem a ", sem a " nem jelenti azt. van még variáció? -
supercow
őstag
1.35mb elment cimedre
-
supercow
őstag
megoldódott? igen, a smiley is valszeg így működik, de ezt csak Parciék tudják :D
nem kell esetleg egy php manual kereshető windows help formátumban? letölthető a neten de ha kell elküldöm, én is ezt használom és korrekt.
sc. -
biker
nagyúr
huuu, b@zz!
így műxik a smiley konvertálás is! igaz?
:)) -
biker
nagyúr
KÖSZÖNÖM PARCI!!!!!!!!!!!!!
-
supercow
őstag
textarea tag-hez írod:
wrap=''physical'' vagy wrap=''virtual'' most nemtom melyik mit csinál próbáld ki mindkettőt.
ha ez sem megy akkor magad formázod mielőtt elmented a táblába :)
str_replace()
sc. -
biker
nagyúr
php + mysql fórumomat írom, de gondban vagyok!
mit tegyek, ha az üzenetben hiába ütsz entert a textareaban, akkor is egy sorban ömlesztve írja ki a lekérdezés után!
mi a franccal lehetne rávenni, hogy tördeljen?
Aktív témák
Hirdetés
- Óra topik
- Bluetooth hangszórók
- Eredeti játékok OFF topik
- Építő/felújító topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Villanyszerelés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Xiaomi Mi 11 Lite - 4G-vel vagy 5G-vel kéred?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Apple iPhone 13 128GB / Kártyafüggetlen 1ÉV GARANCIÁVAL
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- Bomba ár! Dell Latitude E6510 - i5-560M I 4GB I 250GB I DVD I 15,6" HD+ I Garancia!
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest