Hirdetés
- Ultrásodik a Redmi K80 Pro
- MWC 2025: Előrendelhető a Nothing Phone (3a)
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iOS alkalmazások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
Új hozzászólás Aktív témák
-
MasterMark
titán
válasz
I02S3F #57798 üzenetére
Vehetsz bármit, de a mostani nem lesz gyorsabb, egy repeater is csak azt tudja továbbadni amit te elérsz ott. Sőt még ezt a kevés sávszélt is felezni fogja.
Hozzáférsz a kábeles nethez? Legjobb lenne odatenni egy saját AP-t, amit csak te használsz.
inf3rno: Úgy nyilván jó lenne, de nekem eddig az jött le abból amit írt, hogy a jelenlegi wifi eléréssel próbálná megoldani.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
MasterMark #57797 üzenetére
Kábellel gondoltam rákötni a routerre.
-
I02S3F
addikt
válasz
MasterMark #57797 üzenetére
A Wifi tud 4x annyi letöltést és 3x annyi feltöltést. Akkor egy olcsó router a legjobb megoldás? Wifi Range Extenderd nem érdemes venni? (noob vagyok a témához! Ezt kérlek vegyétek figyelembe!)
Szerk.: Csak azok a fránya falak...
-
-
I02S3F
addikt
válasz
Gubek-Einste #57792 üzenetére
Köszönöm! A tesóméknál 13 MB/s le és 10MB fel sebesség mérhető (Speedtest.net). Milyen eszköz ajánlott? Router AP módban, vagy egy AP? Szerződést nem kötnék, mert olcsóbb egy AP vagy router (azt egyszer szükséges kifizetni), ráadásul a net is jó!
Szerk.: Kábelezni nem akarok, macera, pénz.
-
-
I02S3F
addikt
Sziasztok! Egy hrsz.-on két kertes ház. Egyikben Digi (nem tudom milyen gyors). Az ottani default eszközzel wifiről jön át a net. 3,5 MB/s fel/le. Heti 3-4-5 napot dolgozom itthonról és nem szaggat az RDP/homályos. Mi a legolcsóbb/legoptimálisabb megoldás, hogy az RDP élesebb képet adjon/reszponzívabb legyen?
-Egy AP közbeékelése?
-Kössek Digi-s szerződést?
-kábelezzük át?Most havi 1e forintot fizetek a netért!
-
-
Marci112233
addikt
válasz
ReSeTer #57787 üzenetére
Itt is az Invitel mellett a Telekom volt, de ugye mint írtam az is gyér sebességgel. Most viszont hogy itt az optika, az Invitel valószínű padlót fog hamarosan, mert ugye sokkal jobb net van az optikán, így egyre többen térnek át rá, főleg aki eddig még Inviteles netet használt. Telekom meg maradni fog, tekintve a házi telefonokat, na meg azokat akiknek elég a 10/1-es net, mert ismerek olyat akinek az is elég, mert nem tölt le semmit se csak simán netezik és arra elég az is neki.
Viszont továbbra is mondom, hogy hívd a szerelőket, ha folytonos a hiba. Nekem anno az Inviteltől elsőnek kapott Arris modemet cserélni kellett mert az folyton szagatta a netet. Kijött a szerelő és megállapította hogy a modem a bajos, így kicserélte egy másik modemre ami Thomson volt. Azzal nem volt annyi szaladás sem, de 15 mbit-ből sokszor jó volt ha 6-ot tudtam mérni.
-
Ferenc874
csendes tag
Sziasztok! Szeretném kiépíteni a ház wi-fi lefedettségét.
A szolgáltatói modem bridge módban van, ehhez van hozzákötve egy vezetékes router, amiről mennek a kábelek a különböző szobákba.
Ha vásárolok 3 darab Asus AiMesh-es routert, azokat ráköthetem a vezetékes routerre access pointként vagy az egyiknek mindenképpen át kell vennie a fő router szerepét, ahhoz, hogy az AiMesh működjön? -
ReSeTer
senior tag
válasz
Marci112233 #57786 üzenetére
Ok, csak ahol invitel van adsl-el, ott azért van mert csak ő van. Ha lenne mellette optika, akkor ők már csődbe mentek volna.
Köszönöm.
-
Marci112233
addikt
válasz
ReSeTer #57785 üzenetére
Lehetséges hogy a modem a bűnös, de lehet központi hiba is. Ha ez mindig így van, tehát a letöltés és a melletti böngészés közben mindig elmegy a net, akkor már hívnám is a szerelőket, hogy nézzék meg mi a hiba. Ugyanis ha állandó a gond, akkor simán mikor kiér a szerelő elindítasz egy letöltést és böngészel mellett látni fogja a jelenséget, és köteles lesz kideríteni mi a hiba forrása. Amúgy nekem is volt Invitel netem, de soha többet nem kell ugyan is max 15/1-et tudna adni koax kábelen, és az is nálam is az utóbbi időben random akár terhelés nélkül is akadozott. Az után Telekom 10/1-es volt mert az is csak annyit tudott. Az némileg stabilabb volt, de az is be be lassult. Most viszont pár hónapja Elektronetes 200/80 van ami ugyan egy időben nekem is meg meg szakadt, de valószínű központi hiba lehetett, mert egy ideje megszűnt, pedig semmit nem babráltam.
-
ReSeTer
senior tag
válasz
ReSeTer #57637 üzenetére
Helló!
Kicsit sikerült szűkíteni a kört, mi lehet a probléma.
Jelenleg úgy néz ki a hálozatom, hogy
Invitel modem->Saját Router->PCAmikor elkezdek tölteni valamit, és közben böngészek, akkor szokott ez előfordulni.
Megnéztem a naplót a router kezelőfelületén, és egy ilyet találtam:Sep 23 18:11:05 dnsmasq[252]: ignoring nameserver 192.168.1.1 - local interface
Sep 23 18:11:08 pppd[331]: Connection terminated.
Sep 23 18:11:08 pppd[331]: Modem hangup
Sep 23 18:11:10 WAN Connection: Fail to connect with some issues.
Sep 23 18:11:10 stop_nat_rules: apply the redirect_rules!
Sep 23 18:11:18 pppd[331]: Connected to MACCÍM via interface eth3
Sep 23 18:11:18 pppd[331]: Connect: ppp0 <--> eth3
Sep 23 18:11:21 pppd[331]: PAP authentication succeeded
Sep 23 18:11:21 pppd[331]: peer from calling number MACCÍM authorized
Sep 23 18:11:21 pppd[331]: local IP address IPCÍM
Sep 23 18:11:21 pppd[331]: remote IP address 10.0.0.1
Sep 23 18:11:21 pppd[331]: primary DNS address IPCÍM
Sep 23 18:11:21 pppd[331]: secondary DNS address IPCÍM
Sep 23 18:11:21 kernel: ra_sw_nat_hook_wifi: 1
Sep 23 18:11:21 rc_service: ip-up 26177:notify_rc start_firewall
Sep 23 18:11:21 kernel: ra_sw_nat_hook_wifi: 1
Sep 23 18:11:21 miniupnpd[26121]: shutting down MiniUPnPd
Sep 23 18:11:21 start_nat_rules: apply the nat_rules(/tmp/nat_rules_ppp0_eth3)!
Sep 23 18:11:21 rc_service: ip-up 26177:notify_rc stop_upnp
Sep 23 18:11:21 rc_service: waitting "start_firewall" via ip-up ...
Sep 23 18:11:22 miniupnpd[26212]: version 1.9 started
Sep 23 18:11:22 miniupnpd[26212]: HTTP listening on port 43760
Sep 23 18:11:22 miniupnpd[26212]: Listening for NAT-PMP/PCP traffic on port 5351
Sep 23 18:11:22 rc_service: ip-up 26177:notify_rc start_upnp
Sep 23 18:11:22 rc_service: waitting "stop_upnp" via ip-up ...
Sep 23 18:11:22 miniupnpd[26212]: shutting down MiniUPnPd
Sep 23 18:11:23 miniupnpd[26215]: version 1.9 started
Sep 23 18:11:24 miniupnpd[26215]: HTTP listening on port 39641
Sep 23 18:11:24 miniupnpd[26215]: Listening for NAT-PMP/PCP traffic on port 5351
Sep 23 18:11:27 WAN Connection: WAN was restored.Ez ismétlődik percenként.
Nem bírja a modem?
-
pinnacle
nagyúr
válasz
pinnacle #57689 üzenetére
Nem az Asus 65P-vel van gond, hanem a hazai szerverek többsége korlátozza a sebességet.
-
Gubbba
tag
válasz
Alex91 #57779 üzenetére
Köszi a választ, nekem is a mesh irány tűnik a legjobbnak. Tudom a leginkább ajánlott az ASUS megoldása, de azért elég borsos az ára, főleg két routerrel. Mondjuk egy két részes Deco M4-gyel meg tudnám oldani amit szeretnék? Ha jól látom azon van két RJ45-ös port, az emeleti eszköznél az egyikbe mehetne gondolom a backhaul, a másikra pedig tudnék csatlakoztatni valamilyen eszközt, azaz megmaradna a vezetékes kapcsolat is mondjuk ip-tv-nek. Ezt jól gondolom?
-
Gubbba
tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, mert minél többet olvasok a témában annál jobban összezavarodok.
Adott egy kétszintes családi ház, kb 80nm alapterület. A szolgáltató router-e a földszinten a garázsban van. A földszinten mindenhol elfogadható a wifi, és az emelet garázshoz közelebbi felén is. Viszont a legtávolabbi szobába már csak a 2.4GHz-ez jel ér el és az is elég gyengén. Ethernet kapcsolat viszont van ide a szolgáltató routerétől. Milyen eszközzel tudnám a legegyszerűbben és olcsóbban megoldani, hogy egységes, mindenhol jól fogható wifi legyen a házban. Access point, második router, mesh? Nem akarok ágyúval lőni a verébre, de azért jó lenne ha egységes SSID lenne, roaminggal, és az sem lenne rossz ha abban az emeleti szobában maradna vezetékes kapcsolódási lehetőség, legalább egy.
Az első gondolatom egy egyszerű router bekötése volt a fenti szobában, de ez ugye egy másik SSID-t jelent. Aztán rátaláltam a mesh-re, ami kicsit drágább, de ha jól gondolom két eszköz nekem bőven elég lenne, egy a szolgáltató router-e mellé, router üzemmódban (a szolgáltató eszközén a wifit lekapcsolva), a másik kábellel hozzákötve a fenti szobában AP üzemmódban. Aztán vannak ugye access point-ok, de azokról tudok a legkevesebbet.Szóval megköszönném ha adnátok tippet, hogy ne gondoljam túl a dolgot.
-
Alex91
félisten
válasz
Tarokk79 #57772 üzenetére
En mar nem vennek AC-s eszkozt...
AX82U volt 50k korul is, most dragabb, helyette ez van jobb arban: [link] .
Szerintem az 58U is megteszi, bar csekely az arelonye. Imho lefedettseg hasonlo lehet a harom routernel.
XD4 designja jobb, de ha kell rola vezetekes kapcsolat is, na az nem igazan lesz.
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
Alex91 #57771 üzenetére
Köszönöm a tippeket.
Ha jól értetem az ac vs ax témában nekem kellene eldöntenem, hogy melyiket preferálom.
Szüleimnek a nyáron vettem szerencsésen 27 ezerért egy CD6-os csomagot (2-pack). Lehet áthozom kipróbálni, hogy hogyan fedi le a lakást. Az AC6 és XD4 eszközök térlefedése hasonló? Sebesség és ár különbségen kívül nem tudom van-e más amiben nekem lényegesen különböznének.A másik kérdés az AX82U vs AX58U. Az AX82U wifije egyáltalán relevánsan erősebb-e, mint az AX58U-é. Ha nem, akkor kettő AX82U már drágább, mint 100 ezer Ft, és drágább, mint egy XD4 3-as pack.
Ha 2 db AX58U-ban és egy kettes pack XD4-ben gondolkozom, akkor azt látom különbségnek, hogy az AX58U-nak több portja (USB és LAN) van, illetve nagyobb a névleges Wifi sebessége. Jól látom, hogy az áron kívül más nem szól a XD4 mellett?
Előre is kösz!
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
Alex91 #57769 üzenetére
Értem, de ez nem a scenario 2?
Ha egyelőre RPI+NAS+2 routerrel számolok, akkor még nincs szükségem switchre, csak később, nem? Mert amikor a monitorokat bekötném, akkor ott kell majd valami eszköz, ami power over ethernetet osztja, meg esetleg a központi egység és akkor már kevés lesz a 4 LAN hely.
-
Alex91
félisten
válasz
Tarokk79 #57767 üzenetére
Nem ertetted jol.. A szolgaltatoi eszkoz osszekotve az AC65P WAN portjaval ertelemszeruen (ha o a router). Es utana az AC65P egyik LAN-ja menjen a switchbe, valamint a falakban levo kabeleket is a switchbe kotni. A NAS, RPi mehet az AC65P-be is.
A masik routert pedig AiMesh AP modba kell konfigolni, o lesz a Mesh kozpontja, de nem fog routolni, azt az AC65P vegzi. -
Tarokk79
aktív tag
válasz
Alex91 #57766 üzenetére
Igen jól értetted, hogy a kábelvégek a kisházba mennek.
AC65P nem tudja az aimesh-t gondolom azért rakjam külön ssid-re.Ha jól értem, akkor egy swichből menjen a modombe a kábel és a switchből menjenek a routerekbe. Ilyenkor mindegyik routerben be kell állítani a pppoe azonosítást? Egyáltalán ilyet lehet?
-
Alex91
félisten
válasz
Tarokk79 #57764 üzenetére
[link] , Scenario 3-at kell nezned… Mar ha jol gondolom, hogy a kis hazba mennek a kabelvegek. Az AC65P (ha jol ertem router modban van) osszekotve a modemmel, egyik LAN portja a tetszoleges portszamu switchel. A switchbe pedig a hazbol jovo kabelek bekotve. A sarga pontba teszel egy Asus RT-AX82U vagy 58U routert AiMesh AP modban. Az AC65P-t kulon ssid-re teszed, hogy ne kavarjon be a Meshbe. Ha keves a hazban az egy router, akkor lehet hozza tenni a node-okat…
-
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #57677 üzenetére
Nagyon sokat szenvedtem az alaprajzzal
, de összehoztam egyet.
A kisházba kötöttem be a Digis (1000/300-as) netet. Az eszközt portforwardingba kértem és a piros pöttyön van a routerem (AC65P). Ott van a NAS-om meg az RPI4-em is.
A zöld és sárga karikákba hoztam be az UTP kábelt a házba (cat5e), de még pár helyen ott van a kamerának is a plafonon.
A nappaliban a sárga pöttynél van a tv. Most egy Vontar X3-at használok ott a plex-nek.
A lentebbi zöld pont most a dolgozószoba, a felső meg a gyerekszoba.Jelenleg 2 laptop 3-4 telefon és pár okos eszköz használja (porszívó, levegőtisztító, égő, kapcsoló). A jövőben lehet több eszköz használná, ahogyan fel tudom okosítani a házat.
Hosszútávra tervezem és itthonról kell nekem is meg a feleségemnek is dolgozni 2-3 napot egy héten, úgyhogy nem ezen akarok spórolni, de feleslegesen nem akarom szórni a pénzt. Valami ésszerű keretek között: mondjuk 50-60 ezret simán kiadok, indokolt esetben akár 100 ezret is a hálózatért.
Szomszédok nem jelentős családi ház. Falak téglák kb 30-as mind 10cm-es szigeteléssel kívülről.
Az UTP kábelek még nincsennek felszerelve a végekkel még azt is meg kellene oldanom, de még nem találtam rá senkit sem.
Előre is kösz
-
Geripapa
aktív tag
válasz
MasterMark #57761 üzenetére
Sajna van mindegyik... söt még PC-t is találtam
-
Geripapa
aktív tag
válasz
MasterMark #57759 üzenetére
Igen, ez a bajom nekem is
-
-
Compika
aktív tag
Sziasztok! Vásároltam egy Tp-Link Archer AX20-ast ami egy Telekomos Kaon CG3000 kábelmodem mögé megy majd, mit érdemes beállítani rajta?
-
Corsa02
őstag
válasz
Multibit #57732 üzenetére
Na sikerült kikapcsolni az UPnP-t, néhány portot megnyitottam, sőt az IP is változott Digi oldaláról is. A 22-es portot is megváltoztattam. Ennek ellenére még folyamatos a támadás, a Skynet folyamat blokkol, látszik a naplóban. Nagyon mást nem tehetek szerintem...csak idegesít, hogy folyamatosan nyomják még mindig. Egyébként kicsit hatással van a router teljesítményére a VPN sebesség csökkent.
Szerintetek tudok még valamit tenni?
-
mezis
félisten
válasz
sziszi-fuszi #57751 üzenetére
Nincs erős elektromágneses zaj. Légvezetéket tart a fém kábelcsatorna. Ezért írtam vascsövet, mert abban ugyan sok minden folyhat, csak áram nem.
-
sziszi-fuszi
senior tag
100 méter a szegmens hossza lehet - szabvány szerint - amiben benne van a lengő is. Eddig garantált. Az ipari környezet pedig sok mindent jelenthet. Ha erős elektromágneses zaj van, akkor szükséges az árnyékolás is! A kábeltálca pedig kifejezetten erre a célra lett kitalálva. Persze, ha nagyfeszültségű kábel, nagy áramerősséggel dönget mellette akkor nem árt a lehető legtávolabb helyezni egymástól őket és árnyékolni a hálózati kábelt.
-
mezis
félisten
válasz
Doky586 #57744 üzenetére
Igaziból fém kábelcsatorna, csak az egyszerűség miatt írtam vascsövet. Kisebb ipari környezet, ismerősöm kérdezte.
Méretet, hosszúságot nem is kérdeztem. Több m esetleg több tíz m lehet a hosszúság.
-
Corsa02
őstag
válasz
MasterMark #57748 üzenetére
Igen-igen, de nekem a routeren fut
Ezért írtam, hogy a router IP-je lesz az.
-
Corsa02
őstag
válasz
MasterMark #57746 üzenetére
Amin elérem a routert belülről. (192.168.50.1)
Entware + Transmission fut rajta.Szerk: Ja, hogy arra gondolsz, az egy fix portra van állítva az oké, de a portfordward kér tőlem egy IP-t is amit be kell írnom, az nem volt világos, hogy oda mit írjak.
-
Corsa02
őstag
válasz
Doky586 #57741 üzenetére
A képet a router Skynet statisztikájából másoltam ki, VPN-n keresztül. Sajnos a router tőlem 610km-re van ezért csak innen tudom megoldani.
Akkor nekiesek az UPnP kikapcsolásnak, de először beállítom a portforward-ot, hogy ne hogy meglepetés érjen, hogy a VPN nem fog menni ha kikapcsolom az UPnP-t.
Ha jól értem, ha beállítom azt a néhány portot akkor ennyi, onnatól kezdve meg van oldva a dolog?MasterMark
Rendben, az elvileg a router IP-je. -
-
mezis
félisten
Üdv.!
UTP kábelt (Cat5e) milyen hosszan lehet egy vascsőhöz hozzákötözve vezetni "büntetlenül", vagyis amíg megmarad az 1Gbps ?
Jól gondolom, hogy az árnyékoltat akár 100m hosszan is?
-
válasz
Corsa02 #57730 üzenetére
Az alsó kép érdektelen, csak a felsőt nézd. Milyen eszköz (PC/router) készítette a képet?
A routeren ne legyen bekapcsolva a DMZ, upnp, te magad meg csak >2000 feletti nem szabványos portokat állíts be a portforward listában, ami kell a szervereidnek. Így már a kommersz router NAT-ja kiszűri a próbálkozókat.. -
Corsa02
őstag
-
Corsa02
őstag
válasz
Multibit #57732 üzenetére
Be van kapcsolva az UPnP. Ha jól értem ezen keresztül a router engedi a forgalmat és minden program, eszköz nyitja magának a portot? Viszont, ha kikapcsolom, akkor én csak a port forwarding menüben beállítom azt a néhány portot ami kell és minden más zárva?
zolee001
Az igaz. Asus AX58U a router. -
Multibit
nagyúr
válasz
Corsa02 #57730 üzenetére
Próbáltam utánanézni ennek a Skynet alkalmazásnak. Úgy látom, hogy azokat a listákat használja, amelyeket én is emlegettem. Tehát, nem kell letöltened, ha továbbra is a Skynetet használod.
Amúgy, ha konkrét információk/linkek kellenek ezekről, akkor kiinduló oldalnak ezt javaslom: [link]A screenshot-od szerint a 22-es portot támadják leginkább, ahogy ez lenni szokott. Elég sok port van felsorolva a target screen-en. Ezeket mind Te nyitottad, vagy az UPnP aktív nálad a routerben? Ha ez utóbbi, kapcsold ki az UPnP-t és csak a valóban szükséges portokat nyisd meg manuálisan!
-
zolee001
őstag
válasz
Corsa02 #57730 üzenetére
A vpn-nek pont az a lényege,hogy "otthon vagy" igy helyes konfig esetén ugyanugy eléred a routered mintha ott ülnél elötte.
Egyébiránt igy müködik az internet,tele mindenféle port scannerrel stb vel,ahogyan irták amig nem tapasztalsz teljesitménybeli csökkenést nem kell foglalkozni vele,tüzfalaknak ez a dolga -
Corsa02
őstag
válasz
zolee001 #57723 üzenetére
Sajnos távol vagyok a routertől, VPN-n csatlakozok hozzá, egy diconnect/connect nem játszik most.
Doky586
Több IP-ről, több portal próbálkoznak. Nézd:
Szerinted melyik portot kellene változtatnom?zolee001
Átirányítani? ezt hogy érted?Multibit
Tudnál linekelni egy megbízható forrást ahonnan ezeket a listákat le tudom tölteni?
Azt látom, hogy sokat blokkol a Skynet, de több IP-t nem, ami nincs benne ugye az aktuális listában.Köszönöm mindenkinek.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Corsa02 #57722 üzenetére
Folyamatosan blokkol a Skynet, eddig kb. 700 blokkolás van 6 óra alatt.
Ne zavarjon, az a dolga. Ha nem hat ki a router teljesítményére, sz@rd le!
A telefonom egy szószátyár típus, nyomná a nagyvilágba az információkat. Volt olyan, hogy 24 óra alatt 17000 alkalommal blokkolta a router a kapcsolódási kísérleteit. -
Multibit
nagyúr
válasz
Corsa02 #57719 üzenetére
A már említett geo IP listákon kívül, sok egyéb publikus lista létezik, amelyeket fel lehet használni behatolás blokkolásra (FireHOL1-4, anti-attacks, binarydefense, stb, stb...). Ezeket a listákat rendszeresen frissítik, így ha a routered képes ezek kezelésére, nem is jut el a behatoló a LAN-on belülre. A Synology topikban mindig panaszkodnak arra, hogy a NAS-uk folyton jelzi a behatolókat. Nálam ezeknek a feketelistáknak köszönhetően el sem jut a NAS-ig a kapcsolódási kísérlet. A router live view log-ja szerint rengeteg connection akad fenn ezeken a listákon.
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Corsa02 #57717 üzenetére
Ja igen, szólni kell a szolgáltatónak, hogy kezdjenek valamit. Lehet még esetleg az NKI-nak szólni, ha a Digi nem csinál semmit, de nem hiszem, hogy foglalkoznának ennyire kicsi üggyel. Még csak incidensnek sem lehet mondani, mert nem törtek fel semmit, csak próbálkoznak.
-
Corsa02
őstag
Sziasztok!
Pár perce vettem észre, hogy a Transmission nem enged be és azt kéri indítsam újra, mivel túl sok bejelentkezés volt. SSH-n restartoltam, majd a naplóban ezt a bejegyzést látom:
Valaki folyamatosan, kb 2 percenként a fenti IP-ről be akar jelentkezni a Transmissionbe. Ez egy kínai IP, ahogy beírtam google, sok-sok brute force támadást látok erről az IP-ről.
AX58U-n tudom valahogy blokkolni ezt az IP-t, hogy már el se jusson a Transmission-ig?Előre is köszi!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
MasterMark #57712 üzenetére
Én is így látom: [link]. A felsorolt wifis szabványok csak megvalósításai a mesh topológiának. Létezik vezetékes mesh is, de létezhet akár mobil hálózatos mesh is.
-
MasterMark
titán
válasz
KisBundi #57711 üzenetére
Azt írtad a lényege. De nem ez a lényege. A mesh mára sokaknak ezt jelenti amit írtál, de ettől még a mesh az nem ez.
Az lenne a gyakorlati haszna, ha kiesik az egyik node, akkor egy másik a helyére áll, wifin automatikusan átcsatlakoznak a node-ok az újra, és megy tovább minden.
Mesh topológia emiatt kell.
Minden más esetben a csillagpontos jobb. mert több lesz a sávszél, kisebb a késleltetés.
-
KisBundi
őstag
válasz
MasterMark #57710 üzenetére
Igen, ez a wikipédiás megfogalmazás a technikai részéről, de továbbra sem azt írtad le, hogy mi a gyakorlati haszna a mesh rendszernek. Itt arra kíváncsiak, hogy miért kell mesh rendszer, mi a gyakorlati haszna és amit írtam az nagyjából fedi ezt.
-
MasterMark
titán
válasz
KisBundi #57706 üzenetére
A mesh egy hálózati topológiát jelent. Azt jelenti, hogy a külön node-ok egymáshoz képest hierarchia nélkül össze-vissza csatlakozva működnek. Akár több útvonal is lehet ugyanahoz a node-hoz, vagy egy node lehet akár szűk keresztmetszet.
Roaming lehet mesh és csillagpontos/fa AP hálózatnál is. A lényeg hogy közösen legyenek kezelve az AP-k, és legyen információjuk egymásról.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
MasterMark #57708 üzenetére
Ok, köszi!
-
inf3rno
nagyúr
Jó, akkor tehát a mesh nélkül ez az azonos SSID teljesen kliens függő. Viszont a mesh-nél azt írtátok, hogy minden gyártó kicsit eltérően valósítja meg, szóval akkor elvileg az is kliens függő kéne, hogy legyen, hogy működik e egy bizonyos gyártó mesh megoldása. Vagy erre van valami szabvány kliens oldalról, és csak az AP-k egymás közti kommunikációja egyedi? Ha így van, akkor mi a szabvány neve, illetve milyen évjáratú kliensektől támogatott?
-
KisBundi
őstag
válasz
MasterMark #57705 üzenetére
Akkor kérlek fejtsd ki bővebben, hogy otthoni felhasználásnál mit is jelent pontosan a wifi mesh.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Thomson Streaming Box 270 Plus 4k UHD /// Új // Számla + Garancia
- JVC Autós Fejegység /// Újszerű // Számla + Garancia
- Focusrite Scarlett 2i2 Gen 4 /// Teljesen Új // Számla + Garancia
- Ryzen 8. gen , R5 8400F , RX 6800 16GB , 32GB DDR5 , 1TB SSD
- Samsung Galaxy A04S /// Újszerű // 27%-os ÁFÁS számla + 1 Év Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest