- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Fotók, videók mobillal
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
BB9000
senior tag
válasz
KilgoreTrout #182 üzenetére
Ez a pályázat számomra egy zsákutca. Fejetlenség a köbön, még mindig nagy a bizonytalanság, rengeteg a megkötés, sok az árfelhajtó tényező. Letettem arról, hogy pályázzak.
-
asdf_
veterán
válasz
KilgoreTrout #178 üzenetére
Én már lassan egy hónapja várom, hogy felkerüljenek a nyílászárók a kulcstermékek közé, amit a forgalmazó az első héten regisztrált.
Én néztem a terméklistát, oldalakon keresztül mentek ugyanazon gyártó eltérő méretű nyílászárói. Tehát volt neki ablaka mondjuk 60*60, 60*90, 90*120, 120*150, aztán meg nagyobb, aztán erkélyajtó, bejárati ajtó, bejárati ajtó oldalvilágítóval mind milliónyi méretben. Ki volt az a majom, aki ezt így kitalálta???
-
Ka999
tag
válasz
KilgoreTrout #167 üzenetére
Köszi
-
asdf_
veterán
válasz
KilgoreTrout #168 üzenetére
Ó, az ilyennél ott köszönném meg a részvételt abban a pillanatban. De biztos lesznek, akiket be tudnak csalizni, a 100%-osnál is bőven voltak. sőt, ott még olyanok is, akiket a még el sem indult második körre paliztak be (aztán végül nem is lett második kör), meg NPP-nél is volt, hogy már halászták be az ügyfeleket, amikor még ismeretlenek voltak a feltételek. Én nem értem az embereket, azért nem 160-as IQ kell hozzá, hogy előre, a totál ismeretlenre nem írunk alá, mert minek.
-
Attila2011
aktív tag
válasz
KilgoreTrout #156 üzenetére
Nem tudom, hogy ezt miből látod. Nagyjából két dologból áll össze az energetika, az épületburokból és az épületgépészeti rendszerekből. Mind a kettő elég egzakt. Tanúsítás közben elég ritkán csapok a hasamra és találok ki valami adatot. Ha mondjuk nincs rétegrend, akkor a padlónál szoktam tippelni, mert a tulaj biztos nem fogja sehol felvésni, hogy megállapítsuk, mi lapul a burkolat alatt. De amikor fényképpel kell tanúsítani, hogy pl. kondenzációs gázkazán van, akkor nem írhatok be vegyestüzelésűt.
A te esetedben max a napenergia kapcsán kellett mérlegelni, de az se egyéni vélemény, hogy télen hálózatról megy a fűtés, mert a napelem nem termel annyit, nyáron termel, így akkor a hűtést lehet arról számítani. -
Attila2011
aktív tag
válasz
KilgoreTrout #153 üzenetére
Akkor ezt ki kell számoltatni egy épületgépésszel vagy energetikussal. De ebben a kérdésben nem sokat számít, hogy van napelem vagy nincs, mivel a rendszerhez nem nyúlnál, csak az épületburokhoz.
#154otapi
Szerintem (ha jól értelmezem az ÉKM rendeletet - szerintem jól) a napelem is primer energiába számít, csak átalakítási tényezője 1, míg a hálózati áramnak jelenleg 2,6. Én amúgy ha tanúsítanám, a fűtést hálózatinak venném, a hűtést napelemesnek. Kicsit jobban beleástam magam egy tanulmány kapcsán és ez tűnik reálisnak. -
otapi
tag
válasz
KilgoreTrout #153 üzenetére
Én ezt az idézetet úgy értelmezem, hogy
1. kiszámolod mennyi a jelenlegi primerenergia fogyasztásod. Primerenergiának számít a gáz, a vezetékes villany, de a napelem által termelt energia nem. Ezt az energetikus biztos jobban tudja mi számít ide. A te esetedben az lehet a kérdés hogy a szaldó részeként hányad részét fedezted napelemmel, hányad részét meg a vezetékes villany. Mert attól hogy az éjszakai fűtést szaldósként elszámolták, attól még primerenergia fogyott vezetékes villanyként.
2. kiszámolod hogy a tervezett felújítás után mennyi várható a primerenergia fogyasztásod a fenti szabályokkal.
3. a két érték között kell min. 30% különbség, akkor felel meg.Szóval szerintem nézd meg mennyi volt a vezetékes villanyfogyasztás, és azt a megfelelő szorzóval lehet primerenergia fogyasztásnak számítani. Az hogy ezt a mennyiséget végül a szaldó miatt nem kellett kifizetned, az elszámolási, nem energetikai kérdés. De ismétlem szerintem, mert nem vagyok sem energetikus, sem jogász.
-
Attila2011
aktív tag
válasz
KilgoreTrout #151 üzenetére
Nekem meg az nem világos, hogy konkrétan mivel szeretnél elérni primerenergia megtakarítást.
-
asdf_
veterán
válasz
KilgoreTrout #147 üzenetére
Na de erre mondtam én, hogy mit termel meg a napelem? Mert a ház teljes fogyasztását ÉS a fűtését is, az úgy majdnem kizárt, mert ahhoz úgy 30kW feletti napelemednek kellene lennie, ami azért lakosságilag nagyon nem jellemző, vagy majdnem passzívházadnak, ebben az esetben viszont meg nem érdekelne a pályázat.
Tehát, van a napelemed, termel 100 egység enerigát egy évben. Vagy az van, hogy te azt mondod, hogy ebből mind a 100-at el is fogyasztják a ház villamos berendezései (mint egy standard szaldós ház esetén), így villamos fűtésre nem jut, vagy az, hogy van egy előre meghatározott érték, amit az energetikus mond/tud, hogy ilyen esetben mennyi számolható el a napelemes termelésből a ház rendes fogyasztására és mennyi a fűtésre, melegvízre, esetleg játszik még, hogy a villanybojlerre még jut, fűtésre már nem.
Szerintem sokkal előrébb lennénk, ha leírnád, hogy ténylegesen mi a helyzet. Mekkora napelemed van, évi mennyi kWh-t termel, mennyi az éves elszámoló számládon levő fogyasztás, mivel fűtesz, ezt mi táplálja, van-e gáz, mivel csinálod a melegvized, ez napelemről megy-e vagy éjszakai áramról, stb.
-
Attila2011
aktív tag
válasz
KilgoreTrout #147 üzenetére
Támogatható, ha meglesz a 30%, a napelemes rendszerrel a primerenergia átalakítási tényezője 1, vedd figyelembe.
"De akkor most úgy kell tanusítani, mintha nem lenne napelem?"
Ekkorát nem fog kamuzni egy épeszű tanúsító sem. De te is megütheted a bokád, ha ekkorát csalsz. -
asdf_
veterán
válasz
KilgoreTrout #144 üzenetére
Ha így van, amit nyilván az energetikus tud, akkor sem értem a problémát. Alap primer energiafogyasztásod 100x. Ezt az energetikus szerint csökkenti a napelem, ez legyen mondjuk 15x, maradt 85x, tehát 85×0,7-et kell elérned. Hol itt a gond, probléma, kérdés?
-
Attila2011
aktív tag
válasz
KilgoreTrout #144 üzenetére
Ha már van napelem, akkor mit szeretnél még? Egy 2 éve feltett napelem nem számít bele a beruházásba. Tanúsítani kell a jelenlegi állapotot, ha van napelem, akkor azzal és majd a felújítás utáni állapotot. Ha a primer energia fogyasztásod csökkent 30 százalékkal, akkor támogatható az új beruházás, ha nem csökkent, akkor nem támogatható.
-
asdf_
veterán
válasz
KilgoreTrout #142 üzenetére
Én tökre nem értem mit akarsz. Éves szinten a fűtésre és melegvízre fordított energiát (energiamennyiséget, nem forintot!) tudod csökkenteni 30%-kal? Akkor mehetsz. Ha nem, akkor meg nem. Hogy jön ide a szaldó és a napelem?
-
MrCsiT
addikt
válasz
KilgoreTrout #138 üzenetére
A napelem annyiban lehet érdekes, hogy ha előző pályázatból "rittyent fel", akkor ebben ugyanaz az igénylő nem adhat be pályázatot..
Más: én azt nem találtam meg sehol, hogy ha végül nem jönne össze a 30%-os megtakarítás, vagy annak igazolását nem fogadná el valamilyen okból a hatóság (pl. most írok valamit.. nem támogatott ablak fajtára költöttél), akkor végül a bank általi előfinanszírozás (összeg kikérés a vállalkozó számlájára) után összegyűjtött teljes hitel összeg milyen kamattal fog ketyegni?
(A Felhívás a (valami ilyesmi nevű) "Felhasználói Rend"-re mutogat a kérdésben, a Rend meg vissza a Felhívásra?!
)
Ha valaki megtalálja, megírná a forrást, tehát, hogy minek a hányadik oldaláról idéz? Köszönöm.
-
asdf_
veterán
válasz
KilgoreTrout #138 üzenetére
Van a jelenlegi éves fogyasztásod, amit fűtésre és melegvízre fordítasz. Ezt, a meglévőt kell csökkenteni 30%-kal. Én legalábbis nem tudom másképp értelmezni (így annak jelentőségét sem látom, hogy miért számítana, hogy van-e napelemed vagy sincs)
-
tomi5244
őstag
válasz
KilgoreTrout #136 üzenetére
Nálam lehet visszatáncol a gázos, mert azt mondja olyan nyilatkozatok és feltételek vannak ebben a pályázatban a kivitelezők tekintetében, ami neki nem nagyon tetszik.
Amúgy nagyon elkeserítő a rendszer felkészültsége, mert hétfőn indul a dolog, de még mindig elég sok a kérdőjel ebben az egészben, illetve a támogatott alapanyagok listája is nagyon sovány. Azt is olvastam, hogy rengeteg bürökratukus meló van vele.
-
tomi5244
őstag
válasz
KilgoreTrout #134 üzenetére
-
MrCsiT
addikt
válasz
KilgoreTrout #119 üzenetére
Ahhoz van segítség, honnan vegyél felmérő céget?
Amiket láttam elsőre, hogy egy fél éve még 15.000 ft-os energetikai tanúsítványt "50.000 Ft-os tanúsítvány ajándék"-ként adnak cégek, hát az elég meredek: az ajánlati számokat is megszorozzák majd az évszámmal?!
-
LógaGéza
veterán
válasz
KilgoreTrout #118 üzenetére
Csak levegő-víz hőszivattyú számolható bele.
Viszont ez jó kérdés, szóval a bankba kész ajánlattal kell menni?
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz
KilgoreTrout #118 üzenetére
Rosszul látom, mert a hiteligényléshez be kell nyújtani a projekt költségvetését, ütemezését és a vállalkozói szerződést is. Bármilyen későbbi változásnál újból elbírálják a kölcsönszerződést.
-
asdf_
veterán
válasz
KilgoreTrout #99 üzenetére
1. biztosan több, hiszen egy abakos cégnek semmi köze nincs egy hőszigeteléshez, vagy kazáncseréhez
2. csak az itt majd felsoroltakkal
3. Először megvárod a végleges feltételeket. Ennek ismeretében eldöntöd, hogy indulsz-e, ha könnyűszerkezet/vályog akkor statikus is kell, ha szerinte nem állékony az épület, akkor tökmindegy hány %-ot tudnál javítani, bukó az indulás. Vélhetően egy előzetes beszélgetés célszerű, hogy egyáltalán elérhető-e a 30%, vagy milyen áron érhető el, belefér-e az a keretbe.
4. Ha marad így, akkor igen (a fához ragaszkodást a magam részéről amúgy nem értem)
-
Attila2011
aktív tag
válasz
KilgoreTrout #81 üzenetére
Ki tudod számolni, az ÉKM rendelet legvégén megtalálod ami kell hozzá.
-
Attila2011
aktív tag
válasz
KilgoreTrout #79 üzenetére
De vigyázz, mert ez nem primerenergiában számított.
-
Attila2011
aktív tag
válasz
KilgoreTrout #76 üzenetére
A nyílászárócsere nem biztos, hogy fog hozni ennyi megtakarítást, sőt szinte biztos, hogy nem. A küszöbnél pedig lehet egy nagyon csúnya hőhíd, azon az ajtó/ablakcsere sem fog segíteni, sokkal nagyobb munkát igényel. Egyébként falazattól és szigetelőanyagtól függően 12-15 cm szigetelés elég lehet összesen, nálad meg kéne vizsgálni, hogy lehet-e felhelyezni még 6-8 centit.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
KilgoreTrout #76 üzenetére
Fajlagos primer energiafogyasztás – mit értünk alatta?
Röviden összegezve: az egy év alatt egy négyzetméterre kivetített fűtési és vízmelegítési energiaszükségletet.
Azaz azt az energiamennyiséget, amennyi az ingatlan élhető és lakható szinten tartásához négyzetméterenként szükséges.
A neve is erre vezethető vissza: azért fajlagos, mert egy négyzetméterre van vonatkoztatva.
A mértékegysége is ezekből az elemekből adódik össze:- az energiáé a kWh
- a területé a m2
- míg az időé (annus, azaz év latinul) az „a”,így lesz az érték kWh/m2a.Az energia megtakarításhoz 2 út vezet :
- Csökkenteni kell a ház primer energia szükségletét.
Szigetelés ....szigetelés.....szigetelés.
Födém , falak , ablakok
- Hatékonyabban kell felhasználni az energiát.
Cekaszos fűtés helyett , hőszivattyús megoldás.
Radiátor helyett padlófűtés. ( ha megoldható )A legjobb ha egy ingatlanon mindkét "javítást" elvégzi a tulajdonos.
De a legjobb, ha megbízol egy szakembert aki kiszámolja neked a jelenlegi állapotot...majd 1-2-3-4 dolog változtatásával kiszámolja, hogy mennyi energiát lehet megspórolni ezzel vagy azzal a módszerrel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- AKCIÓ - 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest