Hirdetés
- Vészhelyzet: tönkreteheti a Garmin eszközeit a legújabb frissítés
- Már megint variál a Samsung az Ultrával!
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- EU: senki ne használjon Huawei és ZTE hálózati berendezéseket!
- Babszem kamerarendszer kerül az iPhone 18 Pro előlapjára
- Google Pixel topik
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Drágán add a képeket: rendereken a Xiaomi 17T
- Bemutatkozott a Poco F2 Pro (már megint)
- Garmin topik
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Graphics
Jómunkásember
Adjuk oda a MegmondóKapitány titulust valakinek azért.
-
Narxis
nagyúr
Én óraátállítás előtti este átállítom az összes órát így valahogy könnyebb megszokni vagy "becsapni" a szervezeted.
-
Hieronymus
veterán
-
totron
addikt
Más lapra tartozik egy görbe este vagy a jó öreg közlekedési kultúra, erőltetettek szerintem ezek a párhuzamok. Meg megint más a megszokott, ösztöni szinttel felfogott és lereagált rend egészében való elcsúszás.
Miért ne lehetne más csoportnak rossz? Mit vársz az emberektől? Hogy másvalaki szempontját és véleményét zengjék? Egy túlzott empatikus rendszer is pont ugyanazt szülné, mint az "önző". -
updog
őstag
Nyilván full unempatikus gondolkodást szül az egész, ennyiből rossz hogy még van.
Nekem jó az állítgatás mert n+1 gyerekkel úgyis minden nap benne van ±1 óra alvás, arról nem beszélve hogy tizen x évig csináltam 0-24 rendszerfelügyeletet, akkor meg végképp tökmindegy volt.
Más sopánkodik hogy ő nem szereti ha hajnalban besüt a nap, van aki este nem tud aludni ha sokáig van világos, és nyilván az legyen ami személyesen neki jó.
Van tök sok tanulmány, hogy a téli kéne, vagy időzóna módosítás, érdekes módon ezeknek a legnagyobb az elutasítottsága, pedig ezek is eltörölnék az óraátállítást (azt hittem az a lényeg
), csak hát az nem kényelmes ha este 10-kor már nem tudna világosban sörözni a teraszon...A fő mondandóm, hogy most van valami, és ezen aktívan változtatni nagyon sok pénzbe és erőforrásba kerülne, és sokaknál nemhogy megoldana valamit, hanem ugyanúgy rosszabb lenne, csak másoknak mint most. Azt meg valahogy mostanában nem komázom ha fölösleges intézkedésekre megy el a pénz....

-
Luck Dragon
támogató
Egy sárkány tudd álmos lenni?
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
norbx
aktív tag
Utálom. Amúgy is szarul alszok. Nincs rajta mit ragozni.
-
KROK640
nagyúr
Nekem magától átáll az összes órám, csak anynit veszek észre az egészből, hogy szokatlanul későn keltem ma is ...
-
bambano
titán
A hajnali óra állítgatás helyett nem kell dcf-77-es óra, az épületen belül ritkán működik.
rendes unixos óra kell, amelyik utc-ben tárolja az időt, és képes kezelni az időzónákat + dst-t. -
updog
őstag
bakker itt is van rögtön mindenkinek minden baja
ebből is látszik hogy nem az óraállítás a probléma
plusz amikor valaki panaszkodik hogy inkább maradjunk valamelyiknél, hát akkor már legyen a nyári mert az neki jobb lenne pasztmek
nekem meg jobb az állítgatás. akkor most mi legyen? csesszünk el millió pénzt és tegyünk aktívan azért, hogy más csoportnak legyen mostantól rossz, mert este 10-kor szeretsz a kertben naplementét nézegetni?azt is felejtsük már el hogy az árammegtakarítás miatt van, 1993-ban amiatt volt. most élvezhetnénk hogy az ébren töltött óráink egész jól egybeesnek a napsütéses órákkal (tudom neked pont nem, mert 5 x 72 órás műszakban dolgozol, és nincs redőnyöd, ezért utálod ha besüt a nap kora reggel / még késő este is (nem kívánt törlendő)

a balesetek se azért vannak szerintem, mert órát állítunk, hanem mert az emberek barmok, nem tudnak vezetni és nem is akarnak úgy tenni mintha betartanák a szabályokat.
mai tapasztalat: Hungária körút, népliget szakaszon végig újratáblázták 70-ről 50-re. az emberek megszokták hogy 70 volt, tehát lehet menni 80-nal (szakadó esőben), komolyan áthallatszik az autójukból a homlokukon lévő ér lüktetése, hogy miért megy ez a **** 52-vel... de fogjuk rá arra hogy az óraállítás miatt vannak megzavarodva az emberek
-
Hieronymus
veterán
Nem kell semmit mérlegelni.
A nyári időszámítás utolsó bevezetése előtti állapotot kell visszaállítani. Ennyi.Ha valamelyik ország más időzónába akar átállni, az legyen a saját gondja. Csinálja amikor akarja. Eddig is megtehették az államok az időzóna váltást.
A hajnali óra állítgatást helyett DCF - 77 támogatású órára érdemes cserélni a régit. (van néhány modell amelyik önerőből képtelen, régi ike@s óránk van amit kézzel kell korrigálni. De én nem kelek fel ezért.) -
Donki Hóte
veterán
Utálom én is az óraátállítát

Ez a tavaszi még hagyján, mert ilyenkor hajnali 2 órakor felkelek és 3 órára átállítom az órát

De ősszel nagyon gáz, beállítom a vekkert, hogy hajnali 3 órakor ébresszen, mert 2 órára vissza kell állítani az órát. Csakhogy egy óra múlva megint 3 óra van, csörög a vekker, megint állíthatom vissza 2 órára. Ez így megy 4-5 alkalommal, amíg ki nem vágom a vekkert a francba

-
-igu-
veterán
-
KROK640
nagyúr
Én is jobban szeretem az esti napfényt, mert az ember sok mindent csinálna még munka után, én inkább reggel mennék sötétben 1-2 extra világos óráért. Na meg ha rendes munkaidőben dolgozik az ember (pl 8-16) akkor úgyis világosban megy. Aki meg ilyen reggel 6-ra jár az meg úgyis sötétben. Nem is értem, hogy a téli időszámítás miért jó... Óraállítgatás helyett konstans nyári lenne az innováció szerintem.
-
Victoryus
addikt
Én is utálom... Képtelenek eltörölni ezt a baromságot.
Én az esti napfény mellett voksolok, akár a romániai időzóna is jöhetne. Úgy is munka után megyek tekerni, futni, kertészkedni, bármit. Ki nem állhatom, amikor már 17 óra előtt sötét van.
Tudom, más meg inkább reggel szereti ha világos van.Az átállás egyébként egyszerű, anno agykontrolon volt róla szó. El kell képzelni a belső órádat, tök mindegy, lehet analóg, digitális ami szimpi, és előre tolni 1 órával. Ugyanígy működik láznál is, elképzeled a lázmérőt, és azt, ahogy lemegy a higgany mutató normál szintre. Nálam működik.
-
3shae
senior tag
Már most bennem van a para, hogy nem fogok tudni időben elaludni, reggel pedig korán, óracsörgésre ébredni. Utálom nagyon!
-
Donki Hóte
veterán
Idióta kérdésre csak bonyolult válasz lehet adni.
Látom, hogy nem érted a dolgot
Ha meg akarjuk szüntetni az óraátállítást, akkor valamelyik időpontban, amikor jelenleg átállítjuk az órát, nem kell átállítani.
Ha a nyári időrendet akarjuk véglegesíteni, akkor ősszel marad el az óraátállítás és onnantól soha többet nincs állítgatás.
Ha a téli időrendet akarjuk véglegesíteni, akkor tavasszal marad el az óraátállítás és onnantól soha többet nincs állítgatás.
Viszont, hogy kinek melyik a jobb véglegesen, azon majd a döntéskor elég éles viták lesznek
-
Geri Bátyó
addikt
-
KROK640
nagyúr
-
hcl
titán
-
KROK640
nagyúr
Hát most akad más elfoglaltságom is, de ha unatkoznék ...

-
Kisgépkezelő
senior tag
-
Luck Dragon
támogató
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
-
hcl
titán
-
-igu-
veterán
-
hcl
titán
-
KROK640
nagyúr
Szerintem meg pont a téli időszámítást kellene megszüntetni, ha reálisan nézzük az emberek életciklusát.
Mint említődött a legrövidebb napon is kb 8,5 órát van világos, ami nyári időszámítással azt jelentené, hogy egy átlag 8-tól 4-ig dolgozó ember világosban menne dolgozni és indulna haza.
Vagy másképp lefordítva : kb február végétől szeptember közepéig délután 6-kor még világos lenne. Ugyanez állandó téli időszámítással március legvégétől augusztus közepéig tartana. -
Viktor0610
MODERÁTOR
Ez miért lenne idióta kérdés? 🤔
-
Hieronymus
veterán
Viszont azon nagyokat lehet vitatkozni, hogy a legelső alkalommal tavasszal, vagy ősszel maradjon el az órák átállítgatása
Idióta kérdésre csak bonyolult válasz lehet adni.
A helyes kérdés.:
Akarja a nyári időszámítás megszüntetését? Igen vagy nem?
Ha igen, akkor vissza a kiinduló állapotra.
Ha nem marad minden a régiben.
Pont! -
bambano
titán
Velem elő szokott fordulni, hogy különböző indokok miatt kiesek a szokásos alvási ciklusomból. Ez okoz valamennyi gondot, de biztosan nem annyit, hogy hónapokig bajom legyen tőle, hogy hónapokig minden problémámat egy óraátállásra kenjem, és hogy megnyissam az n+5783834. darab nyiffnyaff fórumot.
Legutóbb például (nagyjából 10 napja) "probléma adódott"* a központi routerünkkel, amit éjjel szabad piszkálni. Ez több, mint 5 órás késést okozott az alvásomban. Én 5+ órát simán le tudtam kezelni, itt meg 1 órás, hétvégi időpontra időzített, előre tervezhető átálláson megy a siránkozás. Ne is haragudj, de ezen még röhögni is nehéz. Ráadásul úgy, hogy sok évtizede van óraállítás, sok-sok éve megy mindig a nyafogás, és mégsem történik semmi. KÉSZÜLJ FEL RÁ ELŐRE. Kezdjél el előtte két héttel napi 10 perccel javítani a lefekvéseden.
ELŐRE SZÓLOK, októberben megint jön!!!!!!!!
* ide azt kellett volna írnom, hogy összefosta magát bokáig, de nem akartam csúnyán beszélni egy ilyen rangos topicban...
-
Donki Hóte
veterán
Egyébként a téli óraállás nyáron nem jó, a nyári óraállás télen nem jó, úgyhogy én azt mondom, hogy maradjon az óraátállítás.
Nem azért, mert az jó, hanem azért, mert ha megszűnik, akkor vagy télen nem lesz jó, vagy nyáron nem lesz jó
-
-igu-
veterán
-
Donki Hóte
veterán
-
bambano
titán
-
-igu-
veterán
-
Apollyon
Korrektor
-
-igu-
veterán
-
Luck Dragon
támogató
-
bambano
titán
-
bambano
titán
-
hcl
titán
-
bambano
titán
-
hcl
titán
-
bambano
titán
Zajszennyezésre ablakcsere a megoldás.
Lehet választani rendes, passzív házakhoz való ablakot, és akkor csend lesz az utca felől.
Az esetleg fölötted lakó parasztra meg határozott fellépés javasolt
-
Geri Bátyó
addikt
Én nem gondolom, hogy ez nyavalygás lenne. Rengeteg dolog befolyásolja az embereket és amúgy sem vagyunk egyformák. Valaki jól viseli az időeltolódást, mások meg nem. Az egészségi állapot is befolyásolja. Nekem például az egészségügyi problémám miatt kialakult egy erős frontérzékenység, ami eleve negatívan hat az alvásra és ha erre még rájön az átállítás, az olyan plusz teher, amit nehezen tolerál a szervezetem. Ráadásul egy forgalmas út mellet lakom egy lakótelepen, ahol a zajszennyezés is eléggé intenzív.
Szóval, ha a zavaró tényezők közül egyet meg lehetne szüntetni, akkor támogatom, de ez csak az átállítás megszüntetése lehetne. Amúgy én a nyári időszámítást választanám, mert így is korán világosodik és télivel nyáron még korábban, ami nem tesz jót. -
Apollyon
Korrektor
Ez az óraállítás miatti szenvedés egy képzelt betegség.
Úgy gondolják ettől vannak rosszul napokig, hetekig, miközben sokan minden hétvégén az egész éjszakát átbulizzák és/vagy isszák.
A kávézás is erősen odaszab az alvásnak, mert a koffein felezési ideje kb. 8 óra. Aztán az egész napos okostelefon meg egyéb kékfényes kijelző előtt töltött idő arcba beameléséről még szó sem esett. -
joey04
titán
Ott más gondok is vannak, ha 1 óra ennyire megborít. Amúgy fölösleges faszság az egész, egy nyűg ez a tologatás, az tény.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Szerintem meg később világosodik munka után....
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Drótszamár
őstag
Yeee végre jó időt mutat a kocsimban az óra!
Éljen a nyári időszámítás, tovább van világos munka után.
-
-igu-
veterán
-
philoxenia
MODERÁTOR
De nem...

Legkeletibb Nagyhódos: 22.854 (30-30) Az még Magyarország...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Legnyugatibb: Felsőszölnök: 16.164 (4 -56)
Budapest: 19.0 kb. (16-44) tehát nagyjából középen van.
Greenwich: 0.0A helyi időt én persze a saját magam helyzetéhez számoltam, ami kb. 20.327 hosszúsági fokon van. Ez nagyjából Hódmezővásárhely földrajzi hosszúsága.
Ami 21-39 perces eltérés.
Azaz nekem télen 21 percet késik az órám, nyáron 39 percet siet.
Nálam most 3:12 lenne kb.
Ne legyen már minden Pest...
Igazából azonban nem mondható az, hogy egy óra lenne az eltérés lakóhelyem szerint sem. -
hcl
titán
-
Kisgépkezelő
senior tag
Dehogy nincs nyafogás az őszi miatt. Egész jó időjárás szokott lenni még októberben, aztán az egyik napról a másikra, hirtelen nem bírok kimenni meló után átszellőztetni magam az erdőbe, mert sétálok 200 métert és lemegy a nap.
-
bambano
titán
-
Klaus Duran
senior tag
Óraátállításról panaszkodóknál csak az r/rohadthidegvan ami jobban felhúz.
De ez az én problémám.
Aki 1 órával többet dolgozik ősszel attól elfogadom hogy panaszkodik. -
hcl
titán
Má'meg kötekszik.
Sok külső hatás, amik közül egy az óraátállítás. És az okozhat kellemetlenséget."A különbség mértékét vitatom, azt nem akarom elhinni, hogy valakin semmi nem látszik meg belőle (pl. én), "
Pedig így van.
Egyetemista koromban az akkori csaj volt olyan, hogy ha alig aludt, az külsőre nagyon meglátszott rajta, de amúgy képben volt. Nekem külsőre semmi, de full zombi mód
-
bambano
titán
"Az alkalmazkodóképesség egy dolog, de millió egy külső hatás befolyásolja az alvásod.": vagyis akkor nem az óra állítás miatt alszol rosszul, hanem a millió külső hatás miatt.
"Higgyük már el, hogy mindenki másképpen éli ezeket meg.": senki nem mondta, hogy mindenki egyforma. A különbség mértékét vitatom, azt nem akarom elhinni, hogy valakin semmi nem látszik meg belőle (pl. én), másoknál meg két hónapra beáll az agyhalál.
-
bambano
titán
-
Donki Hóte
veterán
Az óra állítgatások elmaradása senkinek sem fog problémát okozni.
Viszont azon nagyokat lehet vitatkozni, hogy a legelső alkalommal tavasszal, vagy ősszel maradjon el az órák átállítgatása
-
PitLee
őstag
Gyerekként a Téli óraállítást szerettem, mert egy órával tovább lehettem fent

Felnőttként akkor zavart igazán, amikor vagy 15 éve nyár vége felé sikerült egy olyan kellemes egyensúlyra rálelnem, hogy az ébresztő óra előtt magamtól kellemesen megébredtem úgy 10-15 perccel, az elsőnél azt hittem véletlen, de aztán követték egymást a hasonló ébredések ezt a kellemes idillt akkor a Téli óraátállítás derékba törte.
-
Donki Hóte
veterán
Hol?
Mert bár Magyarország kis ország, azért kell a Napnak vagy 25 perc, hogy áthaladjon Magyarország felett
Ha azt nézzük, hogy az ország közepén (mondjuk Budapesten) mikor van a Nap delelőn, akkor azt látjuk, hogy a téli időrend szerint (azért időrend, mert az időszámítás ugye Krisztus születése óta tart) 11:55 perckor van ez.
Vagyis ha a téli időrendet használnánk folyamatosan, akkor a csillagászati Dél (tehát amikor a Nap a legmagasabban van) az ország közepén gyakorlatilag egybeesne az órák szerinti dél (12:00) eseményével, vagyis a téli időrend állandósítása lenne a legoptimálisabb Magyarországon
-
Hieronymus
veterán
Ráadásul kor függő. A fiatalabbak könnyebben alkalmazkodnak, mint az idősebbek.
Kérdés volt, ősszel miért nincs nyafogás.
Az emberek minősített többsége többet tud aludni és nyugodtabban kávézhat. Akkor kapjuk vissza az ellopott 1 órát.Értelme nem sok van. sokáig azt mondták takarékoskodás az elektromos árammal. kevesebbet kell világítani. Ma már a világítás energia igénye jelentősen csökkent.
A kapcsolódó károk viszont nőttek. Növekvő baleset szám. A teheneknek nem lehet elmagyarázni, egy órával korábban vagy később fogják fejni őket.
A legerőteljesebb érv. Az óra állítgatások elmaradása senkinek sem fog problémát okozni. Az állítgatás tavasszal viszont sokaknak.
Akkor miért csináljuk?!
-
hcl
titán
Akkor előbb kell feküdni, és ugyanúgy 1kor ébredsz, de 8 órát aludtál

@bambano : Az alkalmazkodóképesség egy dolog, de millió egy külső hatás befolyásolja az alvásod.
Nekem pl. amíg szerveradmin voltam, ugyanez volt, hogy nehéz elalvás, majd állandó felébredés. Local supportként több mozgás, pár év alatt kisimult az alvásom is. Most megint full HO-s ülőmunka, de igyekszek mozogni. Ennek ellenére a hirtelen hideg-meleg idő váltások úgy fejbevágnak, hogy 1 pillanat alatt le tudnék fordulni a székről.Pedig amúgy aztán nem szórakozok, napkeltés képekhez fel kell kelni hajnalban, szóval szívfájdalom nélkül váltok az este 8-hajnal 4, meg még korábbi alvásokra, meg ha éjszakait csinálok, akkor hajnalig fentlevésre, de azért elég macera.
Higgyük már el, hogy mindenki másképpen éli ezeket meg.
Amúgy a legviccesebb az volt, amikor asszonyék amcsikkal dolgoztak. A magyarok 8-17, az amcsik du. 3 körül kezdtek megélénkülni. El is vitték a supportot Brazíliába, mert elegük lett, hogy a munkaidő nagy részében senkivel nem tudnak beszélni, max. azzal a pár balekkal, aki magától dolgozik este 7ig-10ig.
Annyi esze a magyar managereknek nem volt, hogy valami eltolt műszakokat vagy valamit csináljanak
(Meg azt ugye ki kellett volna fizetni
) -
philoxenia
MODERÁTOR
Mert az lenne a csillagászati normál helyi idő...

-
ncc1701
veterán
-
bambano
titán
-
bambano
titán
-
bambano
titán
Egyébként, hogy miről beszélünk:
1. Legkésőbb karácsony és szilveszter között van napkelte, pontban fél nyolckor. Az azt jelenti, hogy kicsivel hamarabb van hajnalhasadás, kb. 7 óra körül kezd derengeni az ég alja, fél nyolcra már látóhatár fölött van a Nap, tehát közvetlen fény jön. Nem tudom, ki mikor megy dolgozni, de ahhoz, hogy biztosan minden egy műszakban dolgozó világosban tudjon elindulni dolgozni, ahhoz, szerintem, még télen is kellene még egy időzóna keletre. Akkor jönne fel fél hét körül a nap.2. Legkorábban Mikulás után megy le a nap, négy óra előtt 6 perccel. Gyakorlatilag mindenki dolgozik még abban az időben, tehát bármit csinálsz, sötétedéskor jössz ki melóból.
3. A legrövidebb nap nagyságrendileg 8 és fél óra. Mivel nem ugyanazon a napon van a legkésőbbi napkelte és a legkorábbi napnyugta, így teljes pontossággal ezt nem lehet megállapítani. Mivel az emberek munkaideje 9 óra szokott lenni, utazni kell oda-vissza, stb. bármit csinálsz, legalább az egyik irány sötétben lesz, de inkább mindkettő.
4. A legkorábbi napkelte június közepe táján van, háromnegyed ötkor. Tehát munkakezdés szempontjából nyáron kb. teljesen mindegy az időzóna, úgyis világos lesz.
5. A legkésőbbi napnyugta június második felében van, nagyjából este háromnegyed kilenckor. Ez is kb. mindegy meló szempontjából a többségnek.
Szóval nekem az a véleményem, hogy két lehetséges megoldás van időszámításra:
1. A saját földrajzi időnket használjuk, egész pontosan a budapesti helyi időt országosan. Ez nem okoz jelentős problémát a végeken sem.
2. A legnagyobb kereskedelmi és munka kapcsolattal rendelkező ország helyi idejét használjuk, ez saccolásra most a német. Tehát ha a németek beállnak fixen CET-re, akkor mi is. Térkép alapján a németek kb. a CET nyugati szélén vagyunk, mi meg a keleti szélén. Kis turbulencia, de valójában mindegy.Akit érdekel: [link] időzóna térképet mindenki tud találni magának.
-
ncc1701
veterán
Kb 15 percen belül ugyanakkor fekszem.
Rejtőt próbáltam, de csak állandóan röhögtem. Amúgy nem az elalvással van gondom, hanem az átalvással. Felébredek mondjuk hajnal 1-kor. Hajnal 4-től meg fél óránként. Úgyhogy nálam az van, h hiába fexem később, ugyanakkor kelek. És 6-nál tovább max évente 1-2x sikerül ágyban maradnom.
Amúgy az emberek 50%-nak van amúgy valamilyen szintű alvás zavara. -
hcl
titán
-
bambano
titán
Nem hiszem, hogy valaki képes minden nap percre pontosan ugyanakkor lefeküdni. Család, gyerek nyűgösebb, stb. még egy tiktok, mittomén...
Ha pedig egyébként sem fekszel le percre pontosan, akkor egy óra az pont nem számít. Ráadásul nem kell óra szerint ugyanakkor lefeküdnöd, nyári időszámításban is lefekhetsz a téli szerint.Ne érezd már hetekig, mert ha tényleg hetekig éreznéd, nem szoknád meg a téli visszaállásig se.
Ez nyiffnyaff cosmolányoknak.
Egyébként ha valaki nem tud elaludni, hallgasson podcastokat. Kéri Lászlóra, Vitézi Dávidra úgy el lehet aludni 10 percen belül, mint a sicc. És ez csak félig vicc.
-
KROK640
nagyúr
Azt szeretem mikor a nyári időre állunk át. Ha rajtam állna, akkor állandóan nyári időszak lenne. Olyankor ugyanis 1 órával később sötétedik. Télen semmi előnyét nem látom a téli időszámításnak, mire felébredek és útrakelek, úgyis világos van, aki meg korá(bba)n kel, ugyanúgy világíthat. Ugyanakkor délután már 3-4 órakkor sötét van, a legtöbben 4-5kor végeznek a munkával, mehetnek sötétben haza, és aztán még otthon is órákig világítanak.
Az átállítást amúgy hamar megszokom, főleg mikor nyárira állunk át, egy fél napig zavar, hogy "már ennyi az idő?" utána ráállok kb simán, 1-2 nap múlva már csak örülök a késői sötétedésnek
Szóval ha rajtam múlna, akkor vagy ez maradna, vagy állandóan nyári időszamítás lenne, noha tudom, hogy a téli az "eredeti".Utazásaim során találkoztam pár miénkhez képest extrémnek tűnő anomáliával is emiatt. Cipruson pl a nyári időszámítás is érdekes, mert este 18:30 körül a leghosszabb napon is sötét van (míg itt MO-n ez kb este 9-re esik). Ellenben hajnal 3:50-kor már simán világos volt, aminek amúgy semmi etteje nem volt, gyakorlatilag a discoból hazamenő késői piások örülehettek ennek maximum.
Ugyanakkor Spanyolországban nagyon cool volt, hogy 23:00 körül meg után sötétedett nyáron, így munka után hosszas szabadidőt hagyva. Igaz reggel 7-8kor még sötét volt, de mivel ott eleve 9-kor kezdődik az élet, legalább nem volt olyan meleg.
-
negro
őstag
-
KISDUCK
addikt
Hát ja a zaj, nagyon meg lehet szokni. Voltam gyártósoron korábban és nem volt kötelező a füldugó, mert akkora zaj nem volt, de azért nem volt csendes és pár év után voltam fél évet zajmentes környezetben utána visszakerülve, hangos volt számomra, az első egy két napban asszem még füldugót is használtam.
-
ncc1701
veterán
Ha valaki alapból szarul alszik, és erre még rájön ez az egész, annak hidd el, h ez q nagy probléma. Én plö hetekig érzem, és rohadtul utálom, mert nagyon oda kell figyelnem arra, h minden rendben legyen az alvásommal, az arra való rákészüléssel, ha egy nyamvadt 75%-ot akarok aludni átlagban. És nagyon irígylem azokat, akiknek egy olyan alapvető dolog megy, amit úgy hívnak, h jó alvás.
-
hcl
titán
Á
ÓSzívesen
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
@KISDUCK : Pár évet csináltam én is, és igen, ugyanez zajjal, pár év gyár után fel se tűnik

-
bambano
titán
Először is nem posztot írt, hanem hozzászólást.
A poszt volt az, ami alá írta.
Másodszor ez a poszt kifejezetten nyafogós lett, én egyetértek a hsz-szel.
Ha valaki egy nyomorult órát nem bír megoldani, ott más probléma is van.
Ha egy órával kevesebbet alszom az ideálisnál, meg sem érzem. Nem igaz, hogy ebből folyton világvégét kell csinálni.Szerk: mondjuk ez a formátum, a személyes blog, az pont nyafogásra lett kitalálva...
-
negro
őstag
amugy ja. kozeputas. nyilvan azt, h teli v nyari idoszamitas legyen es ezt szavazassal eldonteni kb. ertelmetlen mert par %-os kulombseg lenne szerintem, ergo az emberek felenek valamelyik nem tetszene.
-
negro
őstag
en utalom es feleslegesnek tartom. eredetileg energia megtakaritasnak indult de ennek, nem ma, hanem mar 20 eve nincs ertelme. en spec ejszakai bagoly vagyok es jobban szeretem azt mikor ~20 ora utan sotetedik majd es gyulolom mikor hajnal 6 ora 15 perc de mar vilagosodik.
-
Luck Dragon
támogató
-
KISDUCK
addikt
+1
Azzal szerintem mindenki ki tudna eggyezni. -
Viktor0610
MODERÁTOR
-
Viktor0610
MODERÁTOR
Én azt nem értem, miért nem állunk át a középútra. Fél órával a két időszámítás között, óraállítás nélkül.
-
ergoGnomik
aktív tag
Hát igen. Erről tényleg muszáj minden évben valakinek nyafogó webnapló-bejegyzést írnia.
Mert hát ugyebár nem vagyunk felnőtt, gondolkodni és problémát megoldani képes emberek.
Illetve minden évben olyan tervezhetetlen meglepetésként csap le ez az óraállítás.
Ráadásul még a feltételezés is sértő, hogy akinek ezzel valamilyen problémája van, az saját erőből megoldhatná.
Ha az olyan egyszerű trükk nem válik be, amit KISDUCK ajánlott, akkor lehet egyeztetni a munkahelyen pár napig módosított munkavégzésről vagy szabadságot kivenni, esetleg előzetesen átállni korábbi lefekvésre vagy akármi, de nem. Nyígni mindig egyszerűbb...Meglepő módon viszont senki sem nyöszörög az őszi óraállítás miatt, pedig az is megkeveri a sorokat.

-
KISDUCK
addikt
Ezért is írtam, hogy "Nem tudom, mennyire tudod magadra szabdni ezt a tippet" (most látom volt egy kis typo). Tudom nem mindenki egyforma nem is várom el és ezt nem is mondtam, de ha az emberek jó része képes elmenni fiatalon rendszeresen hajnalig szórakozni, akkor nem hiszem, hogy ez általánosságban alkati probléma lesz. Persze korral szarabb lesz minden, de kis rugalmassággal szerintem egy ilyen kis mértékű változás elviselhető.
Luck Dragon:
Nincs mit, majd írd meg hogy segített-e.
-
totron
addikt
-
Luck Dragon
támogató
-
KISDUCK
addikt
Több műszakban dolgozóként mindig elmosolyodok azon amikor mást megvisel egy óraátállítás vagy a jetlag.
Nem tudom, mennyire tudod magadra szabdni ezt a tippet, de ha éjszakás műszak után szeretnék hamar visszaállni délutános műszakra, akkor az utolsó éjszaka után keveset alszok és a fáradtság miatt estére már könnyen tudok aludni. Ugyan ezt játszom el, ha délelőttös hétre váltok, utolsó este sokáik fent vagyok és a 4-5 óra alvásnak hála hamar visszaállok a korán kelésre. Szóval az a titka az egésznek, hogy váltás elött keveset kell aludni és utána már megy magától.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- potyautas: Norvég nyár
- Vészhelyzet: tönkreteheti a Garmin eszközeit a legújabb frissítés
- Xbox Series X|S
- Már megint variál a Samsung az Ultrával!
- Jövedelem
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Robot fűnyírók
- Ne késd le a határidőt! (Secure Boot 2026)
- Projektor topic
- Milyen széket vegyek?
- További aktív témák...
- GOPRO Hero 11 BLACK - 5.3k akciókamera +tartozékok
- Xiaomi Redmi Note 15T 12/256Gb ezüstszürke hibátlan
- Magyar! LENOVO 15.6" iPS 144Hz 300nits - RTX4060-8 / 24 / 512GB, i5-13450, WiFi6ax, GARANCIA 2027-05
- X1 Carbon Gen9 14" 4K+ IPS i7-1185G7 32GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Thinkpad X13 Gen4 13.3" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- ÚJ Lenovo IdeaPad Slim 3 - 15.3" WUXGA - Snapdragon X X1-26-100 - 24GB - 1TB - Win11 - Garancia
- Eladó új állapotban levő Redmi Note 10S 6/128GB szürke / 12 hónap jótállás
- Apple iPhone 17e 256GB Bontatlan Független Összes Szín / 27% áfás ár
- Sosemhasznált! HP OmniBook 5 Flip i5-1334U 16GB 512GB 14" áthajtós-érintős FHD+ Gar.: 1 év
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
), csak hát az nem kényelmes ha este 10-kor már nem tudna világosban sörözni a teraszon...
ebből is látszik hogy nem az óraállítás a probléma

Nyáron ígyis-úgyis nyári időszámítás van, és nem 3-kor kel a nap.