Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• bambano
    titán

Egyébként, hogy miről beszélünk:
    1. Legkésőbb karácsony és szilveszter között van napkelte, pontban fél nyolckor. Az azt jelenti, hogy kicsivel hamarabb van hajnalhasadás, kb. 7 óra körül kezd derengeni az ég alja, fél nyolcra már látóhatár fölött van a Nap, tehát közvetlen fény jön. Nem tudom, ki mikor megy dolgozni, de ahhoz, hogy biztosan minden egy műszakban dolgozó világosban tudjon elindulni dolgozni, ahhoz, szerintem, még télen is kellene még egy időzóna keletre. Akkor jönne fel fél hét körül a nap.

2. Legkorábban Mikulás után megy le a nap, négy óra előtt 6 perccel. Gyakorlatilag mindenki dolgozik még abban az időben, tehát bármit csinálsz, sötétedéskor jössz ki melóból.

3. A legrövidebb nap nagyságrendileg 8 és fél óra. Mivel nem ugyanazon a napon van a legkésőbbi napkelte és a legkorábbi napnyugta, így teljes pontossággal ezt nem lehet megállapítani. Mivel az emberek munkaideje 9 óra szokott lenni, utazni kell oda-vissza, stb. bármit csinálsz, legalább az egyik irány sötétben lesz, de inkább mindkettő.

4. A legkorábbi napkelte június közepe táján van, háromnegyed ötkor. Tehát munkakezdés szempontjából nyáron kb. teljesen mindegy az időzóna, úgyis világos lesz.

5. A legkésőbbi napnyugta június második felében van, nagyjából este háromnegyed kilenckor. Ez is kb. mindegy meló szempontjából a többségnek.

Szóval nekem az a véleményem, hogy két lehetséges megoldás van időszámításra:
    1. A saját földrajzi időnket használjuk, egész pontosan a budapesti helyi időt országosan. Ez nem okoz jelentős problémát a végeken sem.
    2. A legnagyobb kereskedelmi és munka kapcsolattal rendelkező ország helyi idejét használjuk, ez saccolásra most a német. Tehát ha a németek beállnak fixen CET-re, akkor mi is. Térkép alapján a németek kb. a CET nyugati szélén vagyunk, mi meg a keleti szélén. Kis turbulencia, de valójában mindegy.

Akit érdekel: [link] időzóna térképet mindenki tud találni magának.

Új hozzászólás Aktív témák