- Yettel topik
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Android szakmai topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Soderes
senior tag
válasz
Kenderice #21615 üzenetére
Akkor vegyük sorba :
"exportfs: Invalid IP address /mnt"
NFS export fájlodban (
/etc/exports
) lehet egy hibás bejegyzés, amely egy IP-cím helyett egy elérési utat (pl./mnt
) tartalmaz.Javítása :
/mnt/zenei_mappa 192.168.1.0/24(rw,sync,no_subtree_check)
Majd :exportfs -ra
"rpc.nfsd: Setting version failed: errno 22 (Invalid argument)"
A NFS démon nem tudja beállítani a kívánt verziót.
Vagyis a NFS démon próbál beállítani egy nem támogatott verziót.Az
/etc/default/nfs-kernel-server
vagy más konfigurációs fájlban (pl./etc/nfs.conf
) meg van adva, hogy mely verziókat kell támogatni?
Nézd meg, hogy aRPCNFSDOPTS
vagynfsdcltrack
beállítások nem ütköznek-e.Megoldás :
systemctl stop nfs-server
modprobe nfs
systemctl start nfs-server
Ha csak az NFSv2 és v3 engedélyezett, próbáld meg bekapcsolni az NFSv4-et is.
-
Soderes
senior tag
válasz
Kenderice #21603 üzenetére
NFS megosztásokat a
/etc/exports
fájl tartalmazza. Nézd meg, hogy helyesen van-e beállítva:cat /etc/exports
Pl.
/srv/dev-disk-by-label-ZENE 192.168.1.0/24(rw,no_subtree_check,async,insecure)
Ha módosítasz valamit, újra kell tölteni az NFS-t:sudo exportfs -ra
Próbáld ki egy Linux kliensen a következő parancsot:
showmount -e 192.168.1.X # Az OMV IP-címe
Ha okés, valami ilyesmit kellene látnod:
Export list for 192.168.1.X:
/srv/dev-disk-by-label-ZENE 192.168.1.0/24
Ha a lista üres vagy nincs válasz, akkor az NFS szerver nem adja ki a megosztásokat, és lehet, hogy a
/etc/exports
fájl rosszul van beállítva.Ja, és persze Windows esetén NFS-támogatás engedélyezése :
Nyisd meg a Vezérlőpult → Programok és szolgáltatások → Windows-szolgáltatások be- és kikapcsolása ablakot.
Keresd meg az NFS kliens opciót, és engedélyezd.
Indítsd újra a gépet. -
Soderes
senior tag
válasz
Kenderice #21600 üzenetére
Az NTFS fájlrendszer Linux alatt való kezeléséhez az NTFS-3G csomagra van szükség. Ellenőrizd, hogy telepítve van-e:
dpkg -l | grep ntfs-3g
Ha nincs. Akkor :
sudo apt update
sudo apt install ntfs-3g
Ha továbbra sem megy.
Próbálj meg manuálisan felcsatolni :sudo mkdir /mnt/hdd1
sudo mkdir /mnt/hdd2
Hozd létre a csatolási pontot (ha még nincs)
Csatold fel a lemezeket: A megfelelő partíciókhoz (pl.
/dev/sda1
,/dev/sdb1
) csatolhatod őket:sudo mount -t ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/hdd1
sudo mount -t ntfs-3g /dev/sdb1 /mnt/hdd2
-
Soderes
senior tag
válasz
Kenderice #21598 üzenetére
Akkor tiltsd le a hálózatkezelő automatikus DNS módosítását.
sudo systemctl disable --now systemd-resolved
sudo systemctl stop systemd-resolved
Majd ellenőrizd, hogy nincs-e symlink:
ls -l /etc/resolv.conf
Ha egy symlink vezet a
systemd-resolved
fájlhoz, töröld és készíts egy újat:sudo rm /etc/resolv.conf
echo "nameserver 127.0.0.1" | sudo tee /etc/resolv.conf
Lehet, hogy tényleg macvlan lesz ebböl.
-
-
Soderes
senior tag
válasz
Kenderice #21589 üzenetére
Trükkös dolog, de megoldható.
Használj egy statikus
resolv.conf
fájlt.
Hozz létre egy sajátresolv.conf
fájlt egy fix DNS beállítással:echo "nameserver 127.0.0.1" | sudo tee /etc/resolv.conf.custom
Majd cseréld le az eredetit egy symlinkkel:
sudo ln -sf /etc/resolv.conf.custom /etc/resolv.conf
Így az OMV nem írja felül, mert csak egy szimbolikus linket lát.
-
Soderes
senior tag
válasz
Kenderice #21572 üzenetére
Nincs jogosultsága írni a mappába.
Chekeld a mappa tulajdonosát és jogosultságait:
ls -ld /srv/dev-disk-by-label-XXX/torrents
(Cseréld ki az útvonalat a Transmission letöltési mappájára.)Ha a tulajdonos
root
vagy más felhasználó, és a Transmission nem tud írni, állítsd át:chown -R debian-transmission:users /srv/dev-disk-by-label-XXX/torrents
chmod -R 775 /srv/dev-disk-by-label-XXX/torrents
Ha Dockerben fut a Transmission, akkor lehet, hogy más PUID/PGID azonosítóval fut:
id debian-transmission
Ha a Dockerben más PUID/PGID van beállítva (pl.
1000:1000
helyett más), akkor ehhez kell igazítani a mappa jogosultságait. -
Kenderice
senior tag
válasz
Kenderice #21571 üzenetére
Végül nehezen, de végigment a telepítő így sikerült.
Egy gondom van már csk, a transmission nem tud letölteni a kijelölt mappába.
Elvileg jól adtam meg a könyvtár elérési útvonalát, de "Permission denied (13) (open-files.cc:164)" hiba van a naplóban.
Mit nem állíthattam be megfelelően? -
Kenderice
senior tag
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
Kenderice #21507 üzenetére
Már töltöm is és nézem.
Lehet kell majd egy tutorial a használatárol
szerk. Köszi, egyszerű volt minden, azt hittem majd megakad valahol a story.
Remek program, kár hogy nem előbb kérdeztem, asszony telefonját is állítom szinkronba hamarosan, csak kell még két vinyó akkor OMV-be.
-
paizinho
tag
válasz
Kenderice #21174 üzenetére
Az OMV6,7 telepítő poblémája, hogy IPV6 után megáll. Google-ben találtam rá én is megoldást. Emlékeim szerint terminálból ki kellett kill-ezni a hálózati folyamatot és utána tovább ment. A másik, hogy offline telepíted, majd omv-firstiad-l rendezed a hálózati beállításokat. Volt még egy harmadik, de az nem jut eszembe. Még az OMV fórumán is volt róla egy bejegyzés.
Közben láttam, írtál. Nekem a CTRL+c-s nem működött, mindig előről kezdte a hálózati részt. -
Horvi
őstag
válasz
Kenderice #21109 üzenetére
Át tudja rakni kisebb lemezre a clonezilla csak hackelni kell hozzá. Ez kimaradt, sry. Régen csináltam és már nem emlékeztem rá. Csökkenteni kell a partíciók méretét amíg a komplett partíció helyfoglalása kisebb mint a céllemez kapacitása és akkor tudod klónozni rá.
-
Pista0001
addikt
válasz
Kenderice #21109 üzenetére
Talán egy grub reinstall megoldja, indítsd el debian telepítővel a gépet, leírást a grub újratelepítéséről a neten találsz szerintem (Franciaországban vagyok, az i****a google francia találatokat adott csak, azt inkább nem linkelek
).
Aomei Backupperrel lehet(ett régebben biztosan) klónozni úgy, hogy csak annyi hely kell a céldrive-on, amennyi a foglalt hely. Linux valószínűleg ezzel klónozva se fog indulni (nekem nem indult), ide is a grub reinstall jut eszembe.
Valami olyan rémlik, hogy a linux rendszerindító a lemez id-ját is tartalmazza, ha klónozod másik lemezre, ez nem fog stimmelni, ezért nem indul. Nálam ez akkor nem volt szempont, úgyhogy nem próbáltam a grub reinstallt, érdekel, hogy sikerül-e azzal megoldanod.
-
-
Horvi
őstag
válasz
Kenderice #21096 üzenetére
Mármint mit tettél fel és mit indítottál el?
doberman Hmm akkor nem a kártya a baja. Bár nem tudom milyen gyorsak de annyira annak nem kéne gondnak lennie. Akkor hely is van, ez jó hír. OMV 7-ből van arm-os kiadás? Erre most hirtelen nem emlékszem.
Illetve az jutott eszembe még, hogy melyik debiant rakod fel? A sima debiant vagy a pi-nek megfelelő armbian rendszert? Mert az OMV oldalán írják, hogy:
On ARM devices, please check if there’s an appropriate Armbian image available. Make sure you are using the correct Debian version that openmediavault is based on. After installing Armbian, then use the armbian-config tool to install openmediavault in a single step with all performance and reliability tweaks included. If there’s no Armbian image for your device, simply follow the steps outlined below.
És ha jól láttam, banánra van armbian. Lehet azzal próbálnám meg először. -
válasz
Kenderice #18793 üzenetére
Miért akarod a rendszert keverni az adatokkal, ráadásul ssd-ről hdd-re rakni?
Legalább egyel gyorsabb tárolón van a temp pl, meg újratelepítéskor nem kell babrálni az adat lemezt.
Az a sok hely idővel nem fogyhat el?
Nekem is van pár tera szabad helyem még, de szerintem tök jól elvan a rendszer a 64gb-nyi helyen az ssd-n. -
nemurea
aktív tag
válasz
Kenderice #18793 üzenetére
Én tuti biztos, hogy újratelepítést csinálnék a helyedben, mert ahogy nézem, még beállítgatással együtt is rövidebb idő alatt lennél kész, mint másolással. Az újratelepítés kb. ennyi lenne:
- partíció kialakítása az 1T HDD-n (érdemes a végére tenni)
- Debian telepítése erre a partícióra
- OMV telepítése a Debianra
- OMV beállítása.De a partíció klónozása is járható, kérdés, mennyi probléma alakul ki útközben:
- mostani 32G SSD fájlrendszerének image-ba másolása (dd parancs), a célhely lehet akár az 1T HDD adatrésze is
- partíció kialakítása a HDD-n
- dd paranccsal az image kiírása erre a partícióra
- Grub telepítése a HDD-reIlyenkor ugye változni fog a rendszer UUID-re, ha ez valahol be van állítva korábbról, akkor azt is frissíteni kell. Ugyanígy változni fog a device ID (sda1, sdb2 stb.), ezt is helyre kell tenni, ha szükséges.
Még annyi, hogy azt nem tudom pontosan, okoz-e gondot, de az új partíció mérete és az image mérete tuti nem fog pontosan egyezni.
Az is lehet, hogy 'on-the-fly' lehetne dd-vel másolni a partíciót az SSD-ről a HDD-re, ha külső pendrive-ról boot-olsz be.
-
Kenderice
senior tag
válasz
Kenderice #18585 üzenetére
Végül csak sikerült valahogy megszűntetni az NFS megosztásokat.
Utána töröltem az összes megosztott mappát és az összes felhasználót majd újrakezdtem az egészet.
Most az a gond, hogy amelyik felhasználó csak user, az be tud jelentkezni de a hozzá rendelt megosztott mappáját nem látja.
Van egy root user is, ami láthat minden megosztást, ennél látható minden megosztott mappa.
a az összes felhasználót beteszem a rott csoportba is, akkor mindenki látja a hozzárendelt saját megosztott mappáját, de nem akarom, hogy mindenki root legyen.
Sima userkéntmiért nem látják a megosztott mappáikat? -
agent_k
őstag
válasz
Kenderice #18577 üzenetére
Ezt figyuzd: azzal kapcsolatban, hogy mi a hiba
-
Kenderice
senior tag
válasz
Kenderice #18576 üzenetére
Airsonic-ot telepítettem dockerbe.
A webui elérésekor 404 üzenet jön ezzel a magyarázattal:
"The origin server did not find a current representation for the target resource or is not willing to disclose that one exists."
A log szerint nincs hiba, de a docker run parancs ezt adja vissza:
"Unable to find image 'airsonic:latest' locally
docker: Error response from daemon: pull access denied for airsonic, repository does not exist or may require 'docker login': denied: requested access to the resource is denied."
Mi lehet a gond? -
-
Adamo_sx
aktív tag
válasz
Kenderice #18568 üzenetére
Ez alapján a
/dev/sda2 13G 12G 790M 94%
ez kezd kifutni a tárhelyből. Próbálj meg egydu / >>list
utasítást (eltart jópár percig). Ezután kapsz egy list nevű filet, ebben ott van minden mappa mérete. Ezt kellene végignézni, hogy mi a gyanúsan nagy állomány. Ha tudod másold valami olyan mappába, ahonnan egy excelben meg tudod nyitni, és akkor a méret alapján sorbarendezve talán sikerül megtalálni a tettest. (Persze ebben a felcsatolt megosztások is benne vannak, azt nyilván ki kell hagyni...) -
válasz
Kenderice #18432 üzenetére
Az OMV is egy linux, ugyan úgy tudsz natív alkalmazásokat telepíteni mint bárhol máshol.
"Mert úgy látom az OMV erre nem alkalmas..."
Elég sok mindenre alkalmas, csak helyén kell kezelni a dolgokat és úgy használni ahogy optimális
A docker nem erre való, hogy volumio fusson benne, ezért sincs official image, de ezt már leírtuk. -
stigma
addikt
válasz
Kenderice #18414 üzenetére
Hi, bocsánat , hogy ezt kérdezem, de akkor a cél az lenne 2 eszköz helyett 1 legyen, és lényegében neked egy zeneszerver kell ugye?
Vagy nagyon ragadszkodsz Volumiohoz? Vannak spéci zenefájlok amiket csak az játszik le?Ezt azért kérdezem, mert az általam ajánlott Fork - amit már írtak - nemhivatalos és én igaz sosem használtam csak 1x telepítettem de nem biztos, hogy ugyanazt tudja mint az rPI-re rakott Volumio OS.
A lényeg az lenne neked, hogy a NAs-on tárolt zenéked akarod alkalmazásban /böngészőben elérni és az ottohni eszközeiden hallgatni? telefon, tablet vagy valami okostv?
Én igaz a ,,Spofigy gyereke vagyok
", offlineben nincsen sok zeném, de Airsonic-ot feltettem a NAS-ra, a Zene mappát a stackben átírtam és pár hétig teszteltem, tökéletesen működött.
Asztali gépen/tableten(ipad) a NASIP:Airsonic port-ot beírva tökéletesen tudtam zenét hallgatni, igaz lehet nem kezel spéci fájlokat pl.: dsd vagy Flac , de alap felhasználásra tökéletes.Itt most segíteni akarok, és nem kötekedni, igaz ha valaki már hozzászokott a jóhoz pl.: Volimuio kényelmi funkciói, az ember nehezen vált másik App-ra.
-
agent_k
őstag
válasz
Kenderice #18427 üzenetére
Azt hittem, hogy csak viccelsz azzal, amikor azt mondod "ez nekem nem jelent semmit" - Gondoltam arra írod, hogy mit neked a volumio fejlesztőjének a kijelentése, lehetetlen nem létezik te megoldod.
Megpróbálom a lehető legpontosabban megfogalmazni: Nincs hivatalos docker image, innentől kezdve bármi amit találsz valakinek a tákolása, ami vagy jobban vagy rosszabbul sikerült. Sokat kell olvasnod (angolul) és próbálkoznod. és lehet, hogy több óra munka után jössz rá, hogy ez nem fog menni. Ez ilyen. Az egész informatika ilyen :D
-
agent_k
őstag
válasz
Kenderice #18419 üzenetére
Az elég sokat mondó szerintem ha volumio állásfoglalása:
"Docker is really good when you have a self-contained service, like a web app or a web server.
It sucks if you need direct access to hardware (like a sound card for example). This is why we never did it and probably never will." -
stigma
addikt
válasz
Kenderice #18414 üzenetére
Hi, érthető a bajod, viszont nem tudom mennyire kivitelezhető.
Gond az biztos az lesz, hogy az alap konfigot módosítani kell, de nem tudom mire:
Ez az alap stack:--device /dev/snd
Ezt kell átírni a hangkártyád azonosítójára, de nem tudom milyen paranccsal kéred le a pontos típust linuxban.
-
stigma
addikt
válasz
Kenderice #18409 üzenetére
Hi, mindenképp a volumio jó csak neked?
Dockerben ezt kell majd kefuttatnod és átírni a dolgokat : link-Host esetén a t520 mappáját megadni
-music esetén a zenéid elérési utját ami a t20-on van
-data esetén pedig azt a mappát ahova a konfig fájlokat menti.Hangsúlyozom 1* tettem csak fel kb havernak kipróbálni de egy csomót kellett szenvednem vele.
2 dolgoz fontolj meg:
- Ha Volimioleenne a fő szempont akkor Volumio OS-t tegyél fel a t520ra majd ebbe ia tudsz dockerezni.
- vegyél egy rpi-t amire felteheted vagy használj másik zeneservert -
agent_k
őstag
válasz
Kenderice #18338 üzenetére
Ennyi módosítással ennek már mennie kellene. De tegyünk még egy próbát.
Ezekre milyen választ kapsz?sudo less /etc/netplan/10-openmediavault-default.yaml
sudo less /etc/netplan/20-openmediavault-eth0.yaml
Nem feltétlen biztos, hogy ezeken a neveken találod, de a lényeg, hogy kellene lennie hasonló fájloknak. -
stigma
addikt
válasz
Kenderice #18329 üzenetére
Hi, még majd ,,validálja" (endegélyezze valaki) de nálam így van OMV-ben a resolved fájl, viszont én Pihonle-t is használok.
Panradcsokat sorban add ki:
1. systemctl stop systemd-resolved
2. nano /etc/systemd/resolved.confItt az alábbi 3 sort kell hozzáadni, vagy a kommentet(#-et) kivenni előtte): A [Res.olve] helyett [Resolve] írj. Ez a 3 aktív elemem van:
[Resolve]
DNS=1.1.1.1
FallbackDNS=1.0.0.1
DNSStubListener=no3. mv /etc/resolv.conf /etc/resolv.conf.backup
4. ln -s /run/systemd/resolve/resolv.conf /etc/resolv.conf
5. systemctl reload-or-restart systemd-resolvedHa ezzel megvagy utánna próbálkozz, reméljük segítettem.
-
BlackJack21
tag
válasz
Kenderice #18326 üzenetére
Közben hazaértem. Nem resolv.conf fájlban kell módosítani, hanem a /etc/systemd/resolved.conf fájlban a [resolve] sor után, a DNS előtt ha van # , akkor azt vedd ki. A "DNSStubListener= no" beállítás van még nálam.
Majd indítsd újra a szolgáltatást asystemctl restart systemd-resolved
paranccsal. -
stigma
addikt
válasz
Kenderice #18300 üzenetére
DNS hiba lesz, amit már megírtak neked is.
Én most távolról így futtattam, image-t letöltötte, de utána meg sem mozdul a konténer. Azt hogy miért nem mozul meg nem tudom, melóban vagyok
, és nem látok sok midnent.
docker create --name=kodi-headless \
-v /srv/dev-disk-by-uuid-5532bb27-9886-40ba-a260-16e6d7d5105/Docker/Kodi:/config/.kodi\
-e PGID=100 -e PUID=1000 \
-e TZ=Europe/Budapest \
-p 8080:8080 \
-p 9090:9090 \
-p 9777:9777/udp \
linuxserver/kodi-headlessNálam így futott, de futtatás után ,,create" van és valami ,,no filter" valamit írt
-
stigma
addikt
válasz
Kenderice #18294 üzenetére
Hát...nem igazán jól futtatod
docker create --name=kodi-headless \ -v /srv/dev-disk-by-uuid-57f2bc29-a5f5-4972-84ba-0e5aa75057cb/config/kodi:/config/.kodi \ -e PGID=100 -e PUID=1003 \ -e TZ=Europe/Budapest \ -p 8080:8080 \ -p 9090:9090 \ -p 9777:9777/udp \ linuxserver/kodi-headless
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3074, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3063
- Satechi 200w USB-C 6-port PD GAN - UK / Számla / Garancia /
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest