- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Telekom mobilszolgáltatások
- Prohardver app (nem hivatalos)
- iPhone topik
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
-
Mobilarena
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorbep
senior tag
válasz
Pistivi #58445 üzenetére
Akkor biza valamelyik nem mér jól....
Nem tudsz kölcsön kérni egy mérőt? Mert ha a szolgáltatói mér fölé, az keményen zsebre megy... Nálam anno az első (2014) oda-vissza mérőt 4 hét múlva cserélték, mert SW hiba miatt 20%-ot tévedett...
Vagy éjjel, amikor nincs nagyon más dinamikus fogyasztás, indíts el valami nagyobb fogyasztót, aminek ismered a fogyasztását... és nézd meg a 2 mérő minek méri...
-
Jolida
tag
válasz
Pistivi #58431 üzenetére
Hova vannak rákötve a 3M szenzorai?
Nálam a HA olvassa P1 porton az órát, olvassa az invertert és a 3M értékeit.
A 3M a "ház" fogyasztását méri az ÉV relé kimenő fázisain.
Az óráról és az invertertől jövő vezetékek az ÉV relé előtt (bemenet) vannak bekötve.A HA által mért fogyasztás 0.5%-on belül van havi viszonylatban az EON által (az óra adataiból számolt) mérthez és az inverter termelésből-visszatáplálásból számolthoz képest.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Pistivi #58431 üzenetére
Az tényleg sok. Bár alacsony terhelésnél (1A alatt) pontatlanabb a lakatfogós mérés, de nem ennyire, mondjuk olyan 5% körüli hibával még elfogadható. Mivel háromfázisú, az első ellenőrzendő, h jól vannak-e fölhelyezve az áramváltók, mert ha másik fázisra került, mint amin a feszültséget méri, akkor persze érthető nagy eltérés.
-
Strezi
őstag
válasz
Pistivi #58431 üzenetére
Shelly vektoriális összegben méri a fázisokat, a villanyóra meg algebraiban.
Azaz, a pillanatnyilag hiába termel pl. egy napelem fázisonként 1-1-1 kilowattot, ha csak egy fázison van a 3 kW fogyasztásod, akkor Shelly nullát mér, a villanyóra pedig 2kW folyamatos fogyasztást(1.8.0) + betermelést a 2.8.0 regiszterében.
Amúgy 1% pontos a ProEM, simán fut a villanyórával _HA_ szimmetrikus a termelés és a fogyasztás viszonya.
Ha most beírod hogy nincs napelem, akkor passz, de befigyelhet egy kötési hiba. Vagy a shellyben vagy a villanyórában -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Pistivi #56542 üzenetére
Itt elég sokan próbálunk szkriptet írni a kérésed szerint.
Hogy egyszerűsítsem a dolgod, én a kiindulópontra koncentráltam, vagyis arra a hozzászólásodra, melyre most válaszolok - azóta persze születtek jobbnál jobb szkriptek, de én az alapokból indulnék ki, ha megengeded:
Az általad megosztott szkript egy egyszeri végrehajtást biztosít, de nem ismétli meg a ciklust. A kívánt viselkedéshez egy folyamatosan ismétlődő ciklust kell létrehozni, amely figyelembe veszi a kapcsoló állapotát. Arepeat
funkciót kell használnod a ciklikus viselkedéshez.
Az alábbi példa szkript megvalósítja a 10 perc bekapcsolt állapotot és 20 perc kikapcsolt állapotot, és ezt addig ismétli, amíg azinput_boolean.pince_szelloztetes
kapcsoló bekapcsolt állapotban vanalias: Szelloztetes
description: "Ventilátor ciklikus vezérlése"
mode: restart
trigger:
- platform: state
entity_id: input_boolean.pince_szelloztetes
from: "off"
to: "on"
condition: []
action:
- repeat:
while:
- condition: state
entity_id: input_boolean.pince_szelloztetes
state: "on"
sequence:
- service: switch.turn_on
target:
entity_id: switch.d0............
- delay: "00:10:00" # 10 perc
- service: switch.turn_off
target:
entity_id: switch.d0............
- delay: "00:20:00" # 20 perc
Kipróbálni nem tudtam, de mintaként megállja a helyét.
Remélem segít a problémád megoldásában. -
dbius
veterán
válasz
Pistivi #56552 üzenetére
Közben én is megvilágosodtam reggelre, hogy valószínűleg ütemezni szeretnéd a segédentitással.
Ez esetben az alábbi példát hasznosíthatod:
YAML formában:alias: teszt - amíg évszak tél, addig kapcsolgassa az előszoba konnektort
description: ""
triggers:
- trigger: state
entity_id:
- input_select.evszak
- trigger: homeassistant
event: start
conditions: []
actions:
- repeat:
sequence:
- action: switch.turn_on
metadata: {}
data: {}
target:
entity_id: switch.elszoba_konnektor_switch
- delay:
hours: 0
minutes: 0
seconds: 10
- action: switch.turn_off
metadata: {}
data: {}
target:
entity_id: switch.elszoba_konnektor_switch
- delay:
minutes: 0
seconds: 20
while:
entity_id: input_select.evszak
state: Tél
mode: single
Az évszak nálam egy segédentitás (Tél, Nyár lehetséges értékekkel), ezért azt vettem bele a példába, az időzítésnél pedig 10, ill. 20 másodpercet állítottam be a teszt céljából. Az én példámnál a fenti automatizmus a segédentitás bármilyen állapotváltozására indul és addig fut (while), amíg a segédentitás "tél" értékre van állítva. A futás során pedig bekapcsolja az előszoba konnektort, majd 10 másodperc múlva kikapcsolja, aztán 20 másodperc múlva ismét visszakapcsolja.
Ezt felhasználva ki kell cserélned az én segédentitásomat a Te segédentitásodra (arra az állapotra állítva, amelynek aktív állapota alatt szeretnéd, hogy ciklikusan ismétlődjön a kapcsolagatás), valamint a switchet, amit kapcsolgatni szeretnél és a be- és kikapcsolási késleltetést kell az általad választott értékekre változtatnod.
A triggerbe beraktam a home assistant indítását is, így elvileg nem fog megszakadni és beragadni egy állapotba a kapcsoló.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Pistivi #56542 üzenetére
Ilyen hosszú időzítéseket nem túl célszerű delay-el megoldani, mert nagyon nagy rá az esély, h az automatizálás futása közben indítod újra a rendszert, és akkor félbeszakad az egész, vagyis már nem fog ki-, vagy épp bekapcsolni...
Lehet, szellőztetésnél ez csak kellemetlenség, de pl. locsolásnál már komoly anyagi kárt is okozhat egy ilyen hiba, így ahol ez fontos, ott mindenképpen más megoldást érdemes keresni, pl. bekapcsolásnál egy dátum segédváltozóba írni a kikapcsolás elvárt időpontját, és egy percenként lefutó automatizálásban azt nézni, elmúlt-e már az az időpont, az atombiztos.
Másrészt ha kézzel szerkesztesz yaml file-okat, mindenképpen nevezd át vmi beszédesre az entitásokat, mert a generált id-k olvashatatlanok emberi szemmel, ill. device alapú hivatkozás helyett sima entitás alapút használj, mert az nincs eszközhöz kötve (ha lecserélsz egy kapcsoló hardvert, az újnak is adhatsz ugyanolyan entitás id-t, míg a device id mindenképpen egyedi, és többé nem működik az automatizálás) másrészt jól dokumentált, míg a device alapú automatizálások egyáltalán nem, azok a GUI-n szerkesztésre jók csak.
-
dbius
veterán
válasz
Pistivi #56548 üzenetére
Na várj... most esik le, hogy te segédentitást hoztál létre. Úgy persze, hogy nem fogja kapcsolgatni, mert az automatizmus csak magát switchet kapcsolja, de a segédentitást nem állítja szinkronban ehhez. Így az automatizmusnál még meg kell adnod azt is (mindként esetnél), hogy a kapcsoló mellett a segédentitás értékét is állítsa át.
Minek kell ehhez segédentitás egyébként? Egy sima switch kapcsolgatásához nem kell, hacsak nincs valami olyan a háttérben, amiről eddig nem volt szó.
-
dbius
veterán
válasz
Pistivi #56545 üzenetére
'Ez nekem úgy működik ha a virtuális kapcsolót bekapcsolom a megadott idő után az ellentétes értékre vált a ventilátor állapota. Ha be kapcsolva volt kikapcsol, ha ki kapcsolva volt bekapcsol, és megáll. Nem kacsolgat X időnként ide oda."
Azért, mert az elején a triggert rosszul állítottad be:
triggers:
entity_id:
- input_boolean.pince_szelloztetes
from: "off"
to: "on"Azaz azt állítottad be neki, hogy csak akkor induljon az automatizmus, ha off-ról on-ra vált!
Töröld ki és csak annyi maradjon benne, amit én is írtam:triggers:
entity_id:
- input_boolean.pince_szelloztetes
-
dbius
veterán
válasz
Pistivi #56542 üzenetére
Én valami ilyesmit próbálnék első körben:
description: "Akármi"
mode: single
triggers:
entity_id:
- sensor.marci_szobaja_homerseklet
conditions: []
actions:
- choose:
- conditions:
entity_id: light.tradfri_eloszoba_vilagitas
state: "on"
sequence:
- delay:
minutes: 10
seconds: 0
- type: turn_off
device_id: 12d38ffe9e29a9b14e932f1fdf9ee18e
entity_id: 290d7de698e3c9e3abee2c2f476b6625
domain: light
alias: Ha be van kapcsolva
- conditions:
entity_id: light.tradfri_eloszoba_vilagitas
state: "off"
sequence:
- delay:
minutes: 20
seconds: 0
- type: turn_on
device_id: 12d38ffe9e29a9b14e932f1fdf9ee18e
entity_id: 290d7de698e3c9e3abee2c2f476b6625
domain: light
alias: Ha ki van kapcsolva
Röviden:
Trigger (akkor) az maga a kapcsoló állapotváltozása, (esetleg HA restart)
Majd hajtsa végre (logikai - választ):
- ha be van kapcsolva: késleltet 10 percet, majd kapcsolja ki
- ha ki van kapcsolva: késlelte 20 percet, majd kapcsolja be.
Failsafe esetre be lehet rakni alapértelmezett műveletként pl. hogy kapcsolja be.Ezzel elvileg saját magát indítja újra, amikor vált az állapotok között.
Szerk: Amíg írtam Vizion is valami hasonlót javasolt. A példámban az entitásnevek csak véletlenszerűen lettek kiválasztva, hogy ki tudjam másolni Neked, hogy szükség esetén be tudd illeszteni YAML módban szerkesztve egy automatizmust.
-
ViZion
félisten
válasz
Pistivi #56542 üzenetére
delay 3 sec az mi?
Mitől megy 10 percet és mitől áll 20 percet?
Mindegy. A végére ez kell sztem:
action: automation.trigger
data:
skip_condition: true
target:
entity_id: automation.szelloztetesEz triggereli az automatizációt.
Bár én úgy csinálnám, h
venti bekapcs
delay 10 perc
venti kikapcs
delay 20 perc
automation.trigger
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Linux kezdőknek
- Micro Four Thirds
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen videókártyát?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- További aktív témák...
- MSI CYBORG 15 A13V
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- AKCIÓ - 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest