-
Mobilarena
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
BullZeye
veterán
válasz
radio11 #38088 üzenetére
Variálok már pár napja amit tudok, de mit kellene pontosan?
Gatewaynek elméletileg köze sincs a BLE sensorhoz, hisz nem hozzá kapcsolódik.
Mivel nem Raspberry Pi-n fut hanem épített szerveren a Bluetooth-t be se lehet kapcsolni HA-ban, addig pedig a Xiaomi BLE nem észlel eszközöket. -
válasz
radio11 #38107 üzenetére
Köszi!
Ja, hogy a Home Assistant nem azonos a Google Home-mal...Lehet, hogy megpróbálkozok egy virtualbox-os megoldással. Ha már a Home Assistant oldalán írják.
Még egy blog is előjött, hogyan telepíthető Ubuntu 20.04 alá... aztán a leírás végén látszik, hogy csak Deb alá meg már... na majd elszórakozok ezekkel.
De egyel közelebb vagyok. (mondjuk a 100-as skálán már 2)
-
vampire17
addikt
válasz
radio11 #36901 üzenetére
En is igy gondolnam... mar csak tenyleg az erdekel, lehet-e kombinalni a fali termosztatot es a szeleptermosztatokat ugyanazon RF receiver-el... Ranezesre ugyanaz... Nemhiszem h a kinaiak ket kulonbozot gyartananak ugyanarra a feladatra, az nem hatekony.
Mondjuk amugy nem tul olcso... Egy fali termosztat receiverel + ket darab szeleptermosztat 100e.... ennyiert Tadot kapok...
-
vampire17
addikt
válasz
radio11 #36877 üzenetére
Igen, amit irtal az a "sima" tuya szeleptermosztát, viszont ez valami mas, ha megnezed.
Lenyegeben alapbol groupban vannak, ha barmelyik szeleptermosztat On, akkor a rele is ON lesz, ha az osszes Off, a rele is Off.ennel talan jobban latszik (Ez is az a gyarto):
https://www.aliexpress.com/item/1005002253567623.html
Sztm itt a kazankapcsolo full localban megy (meg az is lehet, h nem is zigbee hanem RF) szoval nem a tuya vezerli.Az en kerdesem inkabb arra iranyult, hogy a fali termosztatot ossze lehet-e parositani a szeleptermosztatos relevel. (Akkor kb egy lenne a tobbi kozott a Groupban)
Amugy megvalaszolva a sajat kerdesem, valszeg nem... Mert a fali termosztatnal a kazan egyseg egyben a wifi egyseg is, mig a szeleptermosztatoknal vagy egy kulon zigbee gateway.
Hmm lehet megis jo lenne! Itt az latszik, h a termosztat a wifi es a relevel kommunikal RF el.
Pedig ranezesre hasonlo...https://www.aliexpress.com/item/4000295610456.html
-
vampire17
addikt
válasz
radio11 #36751 üzenetére
Csak kimondottan futesvezerlesre sztm a HA agyuval verebre kategoria... Persze ha vannak jovobeni okosotthon tervei, akkor mindenkepp ajanlott.
Tasmotaval ilyen egyszeru dolgokat (homersekletre kapcsoljon releket ) szepen meglehet csinalni. De akar egy ESPHome sem rossz alternativa, azt akar kesobb HA val is konnyebb osszeloni (meg "Nativabb" is
)
https://www.kincony.com/kc868-a8-ethernet-home-assistant-by-esphome-configure.html
https://esphome.io/components/sensor/xiaomi_ble.html
Termeszetesen az automatizalast erdemes (HA hianyaban meg kb nincs mas valasztas
) ESP32 oldalon megirni, hiszen pont ezert jo az ESPHome hogy onalloan is tud egy csomo mindent, ha "elesik" a server a vezerlesed akkor is megy tovabb.
Itt egy egyszeru pelda:
-
tototos
addikt
válasz
radio11 #33989 üzenetére
Köszönöm
Először minden szobához ugyanazt a kapcsolót állítottam be így ki be kapcsolgatták a kazánt.
Másik kérdés: Van a kazánhoz külső hőmérséklet érzékelő. Jelenleg a megfelelő fokozat kiválasztása a kérdés. A mostani beállítás mellett 0.3-0.4 fok a túllövés a kazán lekapcsolása után. Például 20 fokra a target hőmérséklet, 0.1-es toleranciával és a szoba hőmérséklete akár 20.5 fokig is felmegy. Érdemes lenne lejjebb venni az előre menőt és így kicsit tovább megy a kazán de kisebb lesz a túllövés?
Köszönöm
-
ojb
tag
válasz
radio11 #32082 üzenetére
Mi volt a "régi" coordinátorod?
Amennyiben CC2531, akkor a z2m configban át kell írni az elérést /dev/ttyUSB0 -ra /dev/ttyACM0 -ról
[innen] letudod tölteni a programot.
Az eredetileg rajta lévő coordinátor fw is teljesen jól használható.
Az újraégetéssel nagyon figyelj, mert könnyen kiüthető a SBL-ből! -
válasz
radio11 #31975 üzenetére
Tömegesen még mindig off-line órákat szerelnek fel. Óccó (van nem is olyan óccó) kínait. A felszerelő ember a minap örömmel jelentette, hogy ez legalább a javított változat, amelynek nem másfél perc a kijelzőciklusa, tehát 15 másodperc alatt le lehet olvasni.
On-line kapcsolat szerinte az egész megyében, de a környező járásokban biztosan nincs, sőt, ha olyat látnak, hogy a fogyasztó valamilyen leolvasó kütyüt (akár kamerát) szerel fel, azt jelenteniük kell. (Mivel mondtam neki, hogy fel akarok tenni egy szenzort, amelyik a kontroll-lámpa villogását számolja.)
Gáznál dettó...
Nesze neked, XXI. század...
MaCS
-
Olympia76
tag
válasz
radio11 #31549 üzenetére
Bevallom nekem ez a fűtés/kazánszabályozás nagyon nagy homály, el vagyok veszve benne.
Többen írtátok már, hogy a folyamatosan járó szivattyú nem jó/ öngól, stb. Én eddig abban a hitben voltam, hogy (főleg padlófűtés esetén) a legjobb a komfortérzésnek és a kazánhatékonyságnak is, ha a kívánt hőmérséklet tartásához elegendő lehető legalacsonyabb hőmérsékletű előremenővel jár a fűtés. Így kiküszöbölhető a lehülés/felfűtés ingadozása és a kazán is jó hatásfokkal, a kondenzációs lehetőségeket kihasználva tud működni. Ezek szerint tévedésben vagyok? -
amargo
addikt
válasz
radio11 #30754 üzenetére
Kis kiegészítés szerintem az a szivattyú kevés lesz, nálam 60 m2 csőhöz van egy ilyen (igaz nálam nem mindenhol van 9,9-es cső is): Grundfos alpha 2 25-80
Keverőszelepből pedig akkor már motorost érdemest: [link]
Hirtelen ennyi. Az árakra nem írok semmit, mert azóta (3 év alatt) bőven elszálltak. Az 1M még reális is lehet.
-
canniball
nagyúr
válasz
radio11 #30617 üzenetére
Köszi! Úgy látom a cc2531 csak azért került nem ajánlott kategóriába, mert régebbi és van már újabb/szebb/szagosabb eszköz is.
vampire17!
Köszi! Ez már "kicsit" zsebbenyúlósabb...durva, hogy pl. a Sonoff zb dongle plus kint ~3,5k, itthon meg ennek az árnak majdnem az ötszörösét kell kicsengetni...betyarr!
Léteznek olyan okos kapcsolók, amiknek elég csak a fázis. Pl. SmartWise T4 EU. -
ojb
tag
válasz
radio11 #30021 üzenetére
"És ha csinálok még egy zigbee hálózatot ?"
Odafigyeléssel sztem meg lehet csinálni.
Kíváncsiságból a ZigBee2MQTT AddOns-mellé elindítottam másik coordinátoron a ZHA-t
Működik.
Illik különböző csatornákra állítani a coordinátorokat.
A Z2M biztosan a ZHA-t nem tudom, hogy működik-e ser2net-en keresztül (sztem igen)
Így a "bunkerből" fel lehet adni a coordinátor soros portját vagy WiFi-n vagy dróton (ha van)
A másik megoldás, hogy kettő nagy kimenő teljesítményű (+20dBm) Routerből kialakítasz P2P kapcsolatot. (Természetesen ez állhat Coordinátor és Router -ből is) -
amargo
addikt
válasz
radio11 #30019 üzenetére
nekem a pince plafonján van az egyik zigbee-s coordinator/router és felette a földszinten egy másik a szekrénynél így teljesen jó a jel, igaz nálam beléstestes (kefni) van azaz nem monolit vasbeton, de így nálad is működhet. Viszont ehhez két router vagy coordinator/router-nek kell egymásra néznie.
A másik, hogy nem cc2531-es eszközök kellenek erre, hanem erősebb cuccok. Most nem rég írtál az új sonoff coordinator-t pl. -
canniball
nagyúr
válasz
radio11 #29885 üzenetére
"Létezik csak az vezetékes"
Na basszus, pedig egy ilyen pont kéne nekem! Mármint on/off és nyilván elemes.
A fürdőben a csőradiátor rá van kötve a központi rendszerre is, valamint fűtőpatronnal is működik; előbbi esetben ugye nyitva kell lennie a szelepnek, utóbbi esetben pedig zárva. Remek lenne ha megoldhatnám úgy a dolgot, hogy amikor bekapcsolom a villanyfűtést akkor automatikusan elzár a(z okos) szelep, amikor kikapcsolom akkor pedig (késleltetéssel) kinyit. De emiatt nem szívesen kábeleznék... -
Olympia76
tag
válasz
radio11 #29883 üzenetére
Shelly 1-hez, ami dry contact-os (is) van temp sensor:
https://shop.shelly.cloud/temperature-sensor-addon-for-shelly-1-1pm-wifi-smart-home-automation#312
-
canniball
nagyúr
válasz
radio11 #29877 üzenetére
Ezek szerint egy ilyen rendszerben első körben le kell tesztelni mit tud a thermofejjel, aztán ha túl nagy az eltérés vagy valaki nagyon precíz akar lenni, akkor jöhet a plusz szenzor. Jó ezt tudni így a mínusz harmadik szinten, mert azt hittem nem olyan bonyolult ez az okos otthon téma, de a topikot olvasgatva csak pislogok mint hal a szatyorban, úgyhogy egyelőre minél egyszerűbben megoldható a dolog annál szimpatikusabb...
-
nemethsza
tag
válasz
radio11 #29879 üzenetére
Ez elgondolkodtató, valóban...
De addig is: van esetleg javaslatod olyan relére, ami egy kazán on/offhoz megfelelne, ÉS a saját - egyelőre app-os - rendszerében van hozzá hőmérő? A gondolkodás erejéig pl. vmelyik sonoff relé + hőmérséklet sensor (és persze :-) wifi, hogy ne kelljen hub... -
szat8
tag
válasz
radio11 #29869 üzenetére
Bocs, de nagyon félreértetted az egészet.
Ezek adottságok a házban, nem én kötöttem hülyén.
Most próbálom megfejteni, hogy ki kivel van, és a házban máshol is használtak sajnos zöld-sárgát kapcsolószárnak, és sajnos nem volt annyi eszük, hogy megjelöljék szig. szalaggal a végét.
Nem erre vonatkozott a kérdésem, és nyilván azt is tudom, hogy ha egy kapcsoló egyik ágában sincs áram, akkor hiába kapcsolgatom, nem is lesz.
Kérlek olvasd el újra amit írtam, hátha tudsz benne segíteni, amennyiben időd engedi. Mert amit írtál, az így van, de azzal eddig is tisztában voltam. -
tototos
addikt
válasz
radio11 #29860 üzenetére
Minden szobában van Xiaomi BT hőmérő
Csak még eszköz nincs ami tud velük kommunikálni.
Nagyjából szerintem hasonlóan gondoltam én is. Annyi, hogy ha a termofejet átállítjuk akkor lehet sosem fog kikapcsolni a kazán mert a termosztát értéke magasabb lesz mint a termofej. Ez ellen mondjuk egy időkorlát megoldás ha mondjuk 10 percen keresztül nem változik a hőmérséklet akkor álljon le. -
vampire17
addikt
válasz
radio11 #29837 üzenetére
Azt hogy mikor nyitnak/zarnak azt en is a termoszelepekre hagynam, en arra gondoltam, hogy a kazant hogyan inditsa.
En ugy csinalnam, hogy a kazant indito shelly inputja lenne a kapcsolojara kotott hagyomanyos termosztat "ON" allapota es az osszes szeleptermosztat azon parametere, ha 5%-nal jobban nyitva vannak. Ezek mindegyike egymassal VAGY logikai kapcsolatban legyen, vagyis ha barmelyik "igazza" valik, akkor az inditsa a kazant. A lekapcs ES kapcsolat legyen, es nyilvan a fonti parameterek ellentettje.
Ez a Tasmotaval 3 modon is megvalosithato.
Conditional rules
Scripting
Berry Scripting LanguageHa egyeb homero adatokat is be akar vinni a kepletbe (ha jol olvastam, akar plusz BLE homeroket) az bonyolitja a logikat... De nem lehetetlen ugy sem.
-
guess.who
senior tag
válasz
radio11 #29791 üzenetére
Ez akkor olyan 20-25 körüli eszköz, de egy részük ethernetet van a routeren? Mert azokkal nincs gond, csak a WiFi-n keresztül kapcsolódóknál van limit a routerekben. És rendszerint 15-20-nál van a limit, és nagyjából akörül lehet a hálózatod, ha jól értem. Fel kéne még csatlakozni vagy 5 telefonnal egyidőben és megnézni, hogy arra mit lép.
-
code1005
senior tag
-
amargo
addikt
válasz
radio11 #29206 üzenetére
Igen, mert nektek a kazán része a motor is és ott biztosan lehet állítani. Egy buta kazánnál külön van, ezért nálam is úgy van megoldva, hogy a kazán és a motor egyszerre indul. Nincs ezzel semmi probléma, csak elfelejtettem a termosztát motorvédő funkcióját, mert esetemben tök felesleges onnan indítani.
-
Saughassy
aktív tag
válasz
radio11 #29161 üzenetére
Teljesen különálló Pi-n csak felpattantintod a picoreplayer imaget, (nevével ellentétben servert is futtathat) és tesztelheted, hogy tetszik-e. Gugu segít, bár elvileg így pikk-pakk megy. Pluginrendszeru o is, amit érdemes felrakni: material skin, Chromecast plugin, Spotty (Spotify), dlna plugin. Tud multi roomot is.
-
-
Predator2
addikt
válasz
radio11 #26897 üzenetére
Helló
Szeretnék újra kérdezni. A garázsaimban még mindig nincs automatizálva a világítás, de már nagyon szeretnék a végére jutni a témának.
Említetted ezt a Sonoff ketyerét, csak kiderült, hogy időzítőt nem tud. Látom van belőle többféle változat is: [link]
Arra gondoltam, hogy jobb lenne egy olyan megoldás amit telefonról lehet vezérelni.
Egy szoftveren keresztül ahhoz a garázshoz csatlakozom amit épp "használni" akarok.
Internet gondolom nem fontos, hogy legyen a telefon wifin keresztül kommunikálna.Az elképzelés továbbra is valami ilyesmi lenne: [link]
Köszönöm előre is.
-
tradeelek11
aktív tag
válasz
radio11 #27763 üzenetére
Variációk ugyan erre a témára.
Nálunk van egy megegyezés az asszonnyal, én "okosíthatok",
(ő meg okoskodhat) de nem változtathatok a lakás kinézetén.
Tehát nincs okos kapcsoló, csak kapcsoló alá szerelhető "cucc".Én nem a gyári kijelzőt rendeltem, hanem ezt RPI-hez: [link] , de működhet bármivel.
Az ötletet innen vettem: [link] ez tulajdon képpen 2 "falemez" 4 db távtartóval.
Előnye hogy nem kell vésni, illetve olyan lemezt vesz az ember ami megy a bútorokhoz.
Nekem szerencsém volt ahova megy ott van konnektor, azt lecserélem egy ilyenre: [link]
így csak egy rövid usb-c kábel kell és az sem látszik. Természetesen így ki kell vágni az alsó lemezt is. Sajnos az asztalos munkához sem értek, de a szembe lévő szomszédom igen
ő jövő hétre ígérte, de majd meglátjuk.
Még szoftveresen annyival meg lehet "bolondítani' hogy alap esetben , egy "digitális képkeret"
ha üzenet vagy interakció van akkor jön fel a HA. [link]
(Így rá tudom fogni ,hogy tulajdon képpen nem is nekem lesz, hanem csináltam az asszonynak egy digitális képkeretet)
Tisztelettel
-
Olympia76
tag
válasz
radio11 #27772 üzenetére
Kemény...
Én is nézegetem/ tervezem, hogy kéne valami ilyesmit csinálni (bár a hasznossága, használhatósága némileg kétes - főleg a család többi tagja által). Kérdés, hogy hova, mire praktikus ez, használná-e bárki bármire?
...viszont pont ezért valami olyan megoldást próbálok találni, ami azért könnyen visszafordítható, átrakható, stb...
Most akarom kipróbálni HA Cast-ot valami itthoni meglévő eszközön; ha ez jól megy, akkor Google Nest Home-al pl. elég esztétikus, mobil, olcsó és jó kombináció lehet (igaz, nem a falra). Ezt nézted már?
-
mepet
addikt
válasz
radio11 #27763 üzenetére
Ezen én is sokat agyaltam. Arra jutottam, hogy egy külön tablet a legcélszerűbb és legolcsóbb. Főleg, ha van otthon felesleges. Megjeleníted rajta kiosk módban az okosotthon kezelőfelületének a weblapját, beállítod, h ne kapcsolja le a kijelzőt és kész is. (Létezik olyan app is, ami akkor kapcsolja be a kijelzőt, ha a front kamera mozgást lát, de ne kérdezd mi a neve, a kiosk keresőszóval találsz ilyesmiket.) Fali tartó kell még, meg egy konnektor a közelben a töltőnek.
-
Degeczi
nagyúr
-
-
-
vampire17
addikt
válasz
radio11 #27313 üzenetére
Jaaa ez az integracio?
https://github.com/AlexxIT/XiaomiGateway3
Ezt mar buktam sztm, mert ujabb FW van rajta.
-
-
Degeczi
nagyúr
válasz
radio11 #27230 üzenetére
Használtan kb. annyi, mint egy Rpi config, cserébe sokkal megbízhatóbb (némelyik típus eleve full passzív) és a szoftver-ellátottság is jobb.
Bármelyik ilyen okosotthon topikon, FB csoportban a problémák jelentős része a RPi SD kártya elhasználódásból adódik (különösen, ha még szünetmentes sincs előtte)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Resident Evil Requiem - Amit a játékról tudni érdemes
- Megújult a PROHARDVER!
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- E-roller topik
- OLED TV topic
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Milyen videókártyát?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Mesterséges intelligencia topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- További aktív témák...
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest