- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen GPS-t vegyek?
- Magisk
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
jancsi90 #7819 üzenetére
wow, 6.5mm, ez új. A gyártó honlapján cirkulárisnak írják erreföl a két kép amit mutatnak, teljesen kitölti a framet...
Mivel eléggé új állatfaj, nem lesz könnyű független tesztet találni...
-
jancsi90
tag
válasz
jancsi90 #7802 üzenetére
Elnézést, nem egyben posztolok, nos az első fotókat egymásra illesztettem:
A kép állványról készült és az állványt egy vonalban mozdítottam el amikor távolságot kellett váltsak, hogy ugyanazt a keretet érjem el a két gyújtótávolságon. A képen a MILAN irást választottam ki tökéletes lefedésként. A többi az ...
A vörös árnyalatú réteg az 50mm-el készült kép, a zöldes árnyalatú az a 35mm-el készült kép. Most lehet vitatkozni.
Előbb elírtam, 35mmen nem csak a tárgy mögötti világ tűnik reálisabbnak, hanem maga a tárgy is, minél nagyobb a gyújtótáv annál jobban kiteríti. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
jancsi90 #7780 üzenetére
50-es fiexl az a baj, hogy APS-c kicsit kényelmetlen, mert pont olyan tartomány, amivel portrét még nem az igazi készíteni, de bárhova máshova, például beltérbe már túl szűk.
APS-c-re 35mm-est érdemes venni szerintem, és akkor az adja a normál látószöget.
35 f1.8 egy kíválló objektív, nagyszerű rajzolattal, jó árral és jó fényerővel.
Nyilván portrézáshoz még kevesebb mint az 50-es, de ez csak akkor igaz ha klasszikus mellképet akarnál csinálni, ott ahol a modell környezetéből is mutatni akarsz, oda teljesen jó a 35-ös.
A torzításról meg írtam az előző hsz-emben. Ha másféle torzításra gondolsz, az más tészta. -
válasz
jancsi90 #7784 üzenetére
Attól függ, milyen az obi és az adapter, erősen kétlem.
A canon obi nikon gépre témával az AF-en kívül még egy komoly bajom van: ezek az adatperek tartalmaznak lencséket, uis a nikon tüköraknája a legmélyebb és canon obival nem lehetne nik vázon távolra fókuszálni (=elég közel hozni a lencsét a szenzorhoz).Esetleg ebayről (UK, DE) vadássz le egy AFS 1.4/50-et. f/2 után jó azis.
-
kiskornel
addikt
válasz
jancsi90 #7780 üzenetére
"Amúgy kicsit meglepett, hogy a 35mm 1.8as annyira torzít."
Perspektívikus torzítás! Az természetes. Az 50mm-es obi az egyetlen, ami nem rendelkezik vele. Az összes többi gyújtótáv torzít. Ha egy széles látószögű obival fényképezel közelre, akkor a közeli dolgokat nagyobbnak mutatja, míg a távoli dolgok még kisebbek lesznek a képen, ahhoz képest, mint amit szabad szemmel látsz.
Ezt a cikket találtam róla. Így már megértheted, miért nem ajánljuk a 35mm-es obit portrézásra.
-
válasz
jancsi90 #7773 üzenetére
A 35-ös egészen biztosan túl rövid portréra. Egyrészt bele kell mászni vele a modell arcába, másrészt már torzít.
Az 1.8/50es a nikon egyik legjobb üvege és egyáltalán nem drága. Ebayról 100€ körül tudsz használtat beszerezni. (jaigen, nincs benne AF-s motor, D90/D7000 kell az autofókuszhoz)
Az újabbik (drágábbik) tamron 2.8/17-50-es használhatónak tűnik, a régebbi elég komoly CA-t produkált.
Az is kérdés, milyen portrékat szeretnél: egész/félalakos vagy arc. Mert arcportréhoz inkább 85mm dukál, itt a megfizethető darab a manuális Samyang (walimex, rokinon...) 1.4/85, amit 300€ körül szórnak a német ebayen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Autós topik
- EA Sports WRC '23
- OpenMediaVault
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- TV antenna és jelerősítés
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged