- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
jorden06
senior tag
Igen néztem, viszont USA-ban 70e az f/2, nem lenne postaköltség (testvérem hozná be), max. csak nemzetközi garanciát kellene vennék hozzá. Viszont ha, nem akarom lecserélni a DX-emet, és nincs is olyan jelentős különbség közöttük, akkor nem szánok rá többet. Köszi a válaszokat
-
Throme
veterán
Nagyon jó választás volt számomra a 18-105.
VR kikapcsolást pedig kipróbálom. Ma is voltam kirándulni és simán kitartható záridőkkel dolgoztam (visszanézve a képeket).Én is az 'A' módban fotózgatok. Bár legutóbb állatok fényképezésénél lehet jobb lett volna az 'S' mód, de abból is tanultam. Jó pár bemozdult képet sikerült készítenem
.
Csak az 'S'-sel meg az a bajom, hogy a rekeszt a gép választja, így a mélységélességet is.
Manuálba azért még nem váltok, mert oda több tapasztalat kell és gyakorlat...
Nem is lett volna gond az 'A'-val, csak sűrűn változott a fényviszony és én nem követtem a rekeszválasztással
Szóval marad az 'A'.Vaku bekapcsolásakor nálam is 1/60-ad az elérhető záridő (te géped kistesóját nyúzom). Eddig nekem sem volt gondom ezzel.
-
t_a_m_a_s
addikt
"már csak azért kérdem én is mert szerintem sok helyen még a dobozból se nagyon szednék ki a cuccot azt meg pláne nem engednék meg hogy felcsavarjam a vázra és fotózzak vele."
Ahol nem engedik, hogy kipróbáljam a cuccot (természetesen személyes vásárlás esetén) ott én nem nagyon vásárolnék... Azért 50 rugót készülsz otthagyni az obiért, az nem kevés pénz. Nem kell fél óráig próbálgatni, felcsavarod, megnézed, hogy jól fókuszál-e, aztán kész. Ez azért csak belefér...
-
-
Szten Márs
nagyúr
Dehogynem. A fényerő-értékek tök függetlenek attól, hogy DSLR-re, vagy kompaktra nézzük őket. Az F/8-ra rekeszelt objektív pont negyedannyi fényt fog beengedni, mint egy F/4-es rekeszen lévő, tök függetlenül attól, hogy kicsi, nagy, tele, nagylátószögű, kompakton van, DSLR-en, vagy középformátum filmes gépen.
Nem mellesleg a fényerő a frontlencse méretétől is független. A fényerő hmmm, pongyola leszek. Vegyük az F melletti számot. Ha így nézzük, akkor az adott objektív gyújtótávolságának és a blende legnagyobb hasznos átmérőjének a hányadosa ez az F melletti szám. Mondjuk adott egy 200mm-es F/4-es objektív. Az F melletti szám 4 ugye, a gyújtótáv 200mm, így a fentiek értelmében az objektív blendeszerkezetének legnagyobb hasznos átmérője 200mm/4 = 50mm kell, hogy legyen. Ha lerekeszeled F/8-ra, akkor 25mm, és egy ekkora rekesznyíláson pont 4-szerkevesebb fény fog átmenni, mint az 50mm-esen (elemi geometria, idézzük fel, hogy is van a kör térfogatképkete).
Egy 50mm-es objektív eseében egy F/4-es rekesz 50mm/4 = 12,5mm-es hasznos blendeátmérőt jelent és így tovább.Egyéb jelentése: a blende adott rekeszértéke az objektívből a szenzor felé távozó fény mennyiségét mutatja meg, az objektívet érő fény függvényében.
Egy F/1-re rekeszelt objektív a rá eső fény teljes egészét át fogja engedni a szenzor felé, egy F/1,4-re rekeszelt már csak a felét, egy F/2-re csak a negyedét, egy F/2,8-ra a nyolcadát, egy F/4-re a tizenhatodát és így tovább - természetesen ha feltételezük, hogy az adott objektívünknek léteznek ezek a rekeszértékei. Mindegy milyen gépre van az adott objektív szerelve. És mindegy, hogy milyen objektívről van szó. (A helyzetet kissé azért bonyolítja, hogy ehhez az ún. korrigált fényerőt kéne figyelembe venni, ami a lencsén áthaladó fény veszteségeit is figyelembe veszi, de azt hiszem ezt az egyszerűsítést most megtehetjük, csak a szemléltetés kedvéért - szóltam, hogy pongyola leszek)
-
kiskornel
addikt
Igen van. A DSLR gépnél nagyobb a frontlencse, de az obi másik végén nagyobb érzékelőre vetíti ki. A 2,8 dslr és a 2,8 kompakt (elvileg) ugyanakkora záridőt fog adni ugyanakkora iso értékek mellett.
A kérdésedre válasz: a 2,8 kompakt 2/3FÉ-vel világosabb a dslr zoom kezdeténél, és 1, 2/3-dal világosabb a zoom végénél.
Megjegyzés: itt az egységnyi területre jutó fénymennyiséget kell tekinteni. Valójában a kitobi sokkal több fényt enged át, mint a kompakté, de mint azt említettem nagyobb távolságra vetíti ki.Ez érdekes olvasmány lehet számodra: [link] (még mielőtt leharapnák a fejemet, hogy nem itteni cikkekből választottam, szerintem ez az egyik legjobb magyarázat!)
-
Szten Márs
nagyúr
Nem teljesen értem a dolgot. Nyílván pont ugyanott helyezkedik el egymáshoz képest fényerőben egy kompakt gép F/2,8-asa egy DSLR mittudomén F/4-eséhez képest, mint egy DSLR F/2,8-asa. Ugyanonyan érzékenységen az F/2,8-assal fele akkora záridőt kapsz, mint az F/4-essel, tökmindegy, hogy kompakton van, vagy DSLR-en. Tehát mittudomén van egy F/4-es fényerejű obid DSLR-en és beállítasz ISO200-at, így 1/125sec záridőt kapsz. Ugyanakkor fotózol egy kompakttal, aminek F/2,8-as féynerejű az obija, ott 1/125-öd helyett 1/250-edet fogsz kapni, persze ugyanúgy ISO200 mellett. (Feltételezve, hogy mindkét esetben a legnagyobb rekesznyílást használod) -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen okostelefont vegyek?
- Marcona Thermaltake léghűtés jött HEDT processzorokhoz
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- World of Tanks - MMO
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kutya topik
- További aktív témák...
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest