Hirdetés
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- CES 2026: Íme, a Lenovo és Motorola foci vb-s különkiadásai
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- Fotók, videók mobillal
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Milyen okostelefont vegyek?
- MIUI / HyperOS topik
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolka78
senior tag
válasz
heno68
üzenetére
Az az obi egy nagyon jól eltalált darabja a Sigmának. Jó átfogás, viszonylag jó fényerő és stabiliziált. Már az előző verzióját is sokan szerették. Szerintem mindenképpen jó választás. Hogy jobb-e a képe mint a Nikon kitobinak, azt nem tudom, de nem szokott panaszkodni a képminőségére aki normális darabbal találkozott. És itt a hangsúly a normális darabon van. Ha mellette döntesz, akkor nagyon meg kell nézni, mert hát sajnos Sigma. Én is akartam ilyen obit az előző szériából csak használtan. 3-ból 3 szar volt, így más lett helyette, de ez nem azt jelenti, hogy te nem találhatsz jót.
-
heno68
tag
Sziasztok!
Van valakinek gyakorlati tapasztalata Sigma fényerős zoom objektívekkel?
Egy 17-70mm 2,8-4 OS HSM megvételén gondolkodom, a kittobi (18-55 VR) helyett, de vannak kételyeim.Sajnos a weben böngészve a teszteket, nagyon megoszlanak a vélemények...
Üdv:
-
.DLL
veterán
válasz
nasinas
üzenetére
Canonból utazózoom a 18-200, nem olyan rossz, sőt. Főleg, hogy sok gyártó hasonló átfogású optikájának végén f/6,3 helyett itt f/5,6 a fényerő
Ennél valamivel drágább a BiriBum által mindig felhozott obi, de tulképp ott van az extra 70mm, igaz csak f/6,3-on, plusz a zoomátfogáshoz képest meglepően jó képminőség.
Ez a kettő lehetőség áll előtted.
Vagy, amit Peetry írt, 15-85. Képminőségben a legjobb, de tele tartományban (neked) kevés lesz, ahogy a leírtakból kiveszem. -
spanyoll
addikt
válasz
flash-
üzenetére
Ááháháháh. Mondanám, hogy szerkeszd, mert meglincselnek de már késő

Borus idő = óriási softbox az égen, nincs éles napsütés, stb.
Fúj a szél? Pofásabbak a fák, meg minden, akár a modell is akinek fújja a haját a szél.
Nem tudsz mit fotózni? Olyan nincs. Ha nincs mit fotózni, akkor már baj van. Mindig van mit fotózni mindenhol, ha nem találsz, akkor olvass gondolatébresztő, és hasonló könyveket, hogy legyen intuíciód. -
nasinas
tag
Sziasztok!
Nemrég vettem egy gépet, bár eredetileg kompaktot akartam, de a sok utánanézés után nem vitt rá a lélek, maradtam DSLR-nél, igaz, a legolcsóbbnál, annyiért, mint egy csúcskompakt lett volna: Canon 1100d. ( 18-55 IS II kitobival)Korábban már volt DSLR-em, egy Sony a300-as, az alap kitobi mellé volt egy 70-200-as teleobi is a kitben. Szóval láttam,használtam már effélét.....

Én pusztán hobbiból, saját és néha ha megmutatom, akkor pár barim ,ismerősöm örömére fotózgatok, folyamatosan tanulva,fejlődve a fotózás terén, de csak játék,szabadidős hobbi, nem több, de azt kellő alázattal igyekszem....
Elsősorban épületeket, városrészeket, tájképeket fotózom,így a kb 18-55 tartomány zömmel elegendő, de azért van úgy, főleg kilátókról, vagy pl budai várból lenézve, hogy hiányzik a teleobi, de mivel nem vagyok profi és éppen azért akartam kompaktot venni, mert úúútálom az obicserélgetést és a cipekedést, szóval na, lényeg, hogy a 18-55-nél azért kéne egy nagyobb átfogás, és egy kitobinál szebb rajzolat.
Obik terén csak alapfogalmakat ismerek, talán nem is mindet, de választékban nem vagyok még otthon, most indul a keresgélés, és ráérek, nem azonnal kell (kivéve, ha nyerek a lottón...
)
Annak idején a Sony a300-hoz vettem egy Tamron SP stb stb 17-50-et a fix 2.8-as fényerejével, szóval azért azt a szintet ismerem és szerettem.De most óccóbb lenne talán egy obiban megoldani a jó rajzot és nagyobb átfogást, meg kényelmesebb is, igaz,tudom, nagyobb kompromisszumok árán, mintha a klasszikus obi párost venném meg.
Én inkább vennék egy 18-105-öst mint egy 18-200 vagy jézusom 18-300-ast, gondolván, hogy a kisebb átfogás kevesebb kompromisszum, és kisebb hordó / párna torzítás, stb.De nem biztos,hogy így van, és nem biztos, hogy Canon bajonettel van 18-105.
Szóval uraim: mit ajánlotok , akár konkrétan, akár ilyen-olyan szempontok szerint....

Pénzben háááát max 120-150 -ig mennék el,de ez már az alapos indoklású csúcs, de 70-90 ezernek nagyon örülnék.
Ugye látszik, hogy nem ismerem a választékot, bár az extrémnek nevezett bolt honlapján láttam pár igen érdekes árat......óccót is nagy átfogással, ami már felettébb gyanúús...
Köszönöm előre is a tanácsokat!

-
copass
veterán
válasz
atok666
üzenetére
nos, mivel a termék megsérült, ez kapásból azt jelenti hogy hibás terméket adtak neked, mert egy hibátlan terméknek nem kéne lepattannia a festéknek attól hogy megfogod rendesen.
nem a földhöz ba@#tad, hanem fogtad, most nehogy abba kössenek már bele mert van körmöd.
ha pampognak, mond hogy akkor fogyasztóvédelem. -
atok666
őstag
válasz
Peethy
üzenetére
Netrol rendelt arut 7 (esetleg 14) napon belul visszakuldheted es az elado koteles visszafizetni az aru arat. A problema viszont az, hogy csak akkor koteles visszavenni, ha ugyanolyan allapotban kuldod vissza, mint ahogy kaptad. Mivel a festek lepattant, igy bebuktam. Azert holnap felhivom oket, hogy wtf.
Atok
-
flash-
veterán
én még mindig nem teszteltem le a 18-105 ös obimat.
azt megtenném hogy csinálnék vele tesztfotókat amiket ide belinkelnék de a kérdés hogy miket fotózzak le vele teszt gyanánt és hogy amiből ti meglátjátok hogy jó e az obim?
-
atok666
őstag
válasz
TayRol
üzenetére
Megvettem a 105os micro Nikkort es hat...
Eleg csalodott vagyok. Nyitott blendenel eros abberacio (LCA) lep fel a kontrasztos reszeknel es nem is szunik meg, csak f11 kornyeken... Makronal ugye nem akkora tragedia, de akkor se ezt varna valaki egy 800+euros lencsetol.
Masik dolog meg, hogy veletlenul vegighuztam a kormom az obi testen es lepattant rola egy darab festek igy mar vissza se kuldhetem
(pedig az volt a tervem, hogy hetfon megy vissza)
Gondolom egyedi hiba lehet, mert ha ez jellemzo az osszes Nikon 105/2.8 mikro lencsere akkor az eleg gaz.Atok
-
mckolly
csendes tag
válasz
fulton
üzenetére
Nekem a 16-85-ös obihoz valahogy meló közben, vagy nem tudom mikor, de elroppant az eredeti szirom, letört a menetrészen belőle egy darab.
Kb. 1 hónapot voltam szirom nélkül, de baromira hiányzott. Ha letettem a gépet pl. asztalra, akkor féltem, hogy az obi koccan oda a laphoz, na napsütésben fotóztam, nem kevés esetben jó volt, hogy nem csillant be a napocska...

-
fulton
addikt
szerintetek érdemes napellenzőt venni obihoz? Most arra értem elsősorban hogy javul tőle a kép pl összhatása, kontraszt..stb ha nappal szabadban fotózunk napsütésben stb. Tapasztalat? 85mm es obi
-
mckolly
csendes tag
válasz
flash-
üzenetére
Az túlzás, hogy én tudok fotózni, meg nem is ebből élek, de van egy ilyen része is az életemnek, ami kiegészíti a napi 8 órában szerzett jövedelmemet.
Ha megnézem a 8 évvel ezelőtti képeimet, (vagy akár csak a tavalyiakat is) már elképesztő fejlődésen mentem keresztül, pedig semmi egyéb, mint gyakorolni, keresni a lehetőséget, és ha tudok, akkor pénz csinálni belőle.
Nyilván a család az egyik legjobban/
legrosszabbanfotózható téma, mert kéznél van, lehet gyakorolni, ismered őket, közvetlenül tudod őket irányítani, nem szégyen, ha nem lesz jó a kép, stb. de sokan keresnek úgy alanyt maguknak, hogy ingyen odaadják a retusált képeket, csak jöjjön már valaki.Megtalált a neten egy idevalósi roma zenész csávó, hogy készítsek neki pár képet a honlapjához (portrék) a gépemen egy Nikon AF-S 16-85mm f/3.5-5.6 G DX ED VR obi van, nem kimondott portréobjektív
de egy kis utómunkával, kis ötlettel egészen jó kis képek születtek, és ami a lényeg, ő meg volt elégedve vele, és kifizette.A már említett 85-ös obival már a felépítéséből adódóan sokat profitálhatok, de nem kell mindjárt a helyi polgármesterrel választási portrékat bevállalni...

Van egy barátom barátja, aki éppen szintén munkanélküli, és eljött velem egy esküvőt fotózni, mert úgy gondolta, ha már vett egy gépet, akkor szabad a pálya. Másfél év alatt összejött neki 1 (egy) esküvő, akik fizettek, ingyen meg nem akart dolgozni... Ilyen hozzáállással, hogy nem akar tanulni, és nem akarja megfizetni az alanyait (sokan megelégednek a kapott képekkel, nem kell mindjárt pénzre gondolni) nem fog előbbre lépni.
Én egyébként nem tartom szégyennek, hogy megnézem más fotósok munkáját, és ami tetszik, azt lenyúlom, kicsit alakítok rajta a szájízem szerint, mert sajnos nem vagyok eléggé kreatív én sem. Vannak ötleteim, de nem (mind) eredeti...
Az egyik legjobb portréfotózási helyszín egyébként nálunk a piac
Ott mindenki el van foglalva azzal, hogy az árut nézegeti, tapizza, beszél és fizet, az eladó meg mustrál és kacsingat és hívogat és félrenéz, könnyen lehet vegyülni, és jópofa képeket fényképezni, persze nem az illetőtől 2 méterre egy 10-20-as obival... :-) -
flash-
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
nem okoskodni akarok de munkanélküli vagyok,mégis össze tudnám szerezni a lét egy ilyen obira..
az a baj hogy hiába lenne ilyen obim nem tudnám beállítani a modellt,úgy komponálni a képet...magyarán nem tudnám kihasználni az obit...
hol tanuljak meg fotózni?könyvekből nem megy... -
Csicsikov
csendes tag
válasz
TayRol
üzenetére
Oké, én is olvastam, csak arra lennék kíváncsi, hogy akkor most 50-es véggel már nem is érdemes portrézni? Vagy esetleg egy 55-ös kittel? Ezt azért kérdezem mert én is szeretnék venni egy obit, ami jó tájképre, meg portréra, csakhogy többen írjátok, hogy az utóbbihoz nagyobb gyújtótáv kell és nem szeretnék mellé fogni. Egy nagyobb átfogású cucc meg többnyire drágább, méghozzá jóval.
-
mckolly
csendes tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Na mindegy, kicsit most csalódtam, de nem fog zavarni abban, hogy alaposan kipróbáljam.
Vettem már így obit (SIGMA 10-20), de ott valahogy fel sem merült a garancia kérdése. Lehet, hogy ott sem volt világgarancia?
(#10757) Wolfeee
Jövő héten valamikor megyek elvileg, úgy beszéltem meg Vele, és akkor majd tesztelgetem. -
mckolly
csendes tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Na, ez már tényleg a vicc kategória lenne, ha nem ez menne itt nálunk szinte mindenben... De azért olyan jó látni/tapasztalni üdítő kivételeket...

-
Peethy
őstag
Tilt-shiftre van valami alternatíva Nikonon? Gondolok itt valamilyen nagyon olcsó előtétre/kihuzatra + egy olcsó AI vagy AI-S objektívre pl...
-
mckolly
csendes tag
válasz
Wolfeee
üzenetére
Na, sikerült beszélnem vele, teljesen nyugodt és jó hangnemben beszéltünk.
Az obi külhoni (USA), egyszer volt gépre feltéve, viszont nem tud garanciát adni hozzá,ezt a részét nem egészen értettem.Azt mondta, USA-ból hozottakra nem egészen igaz a világgarancia, másrészt már állt az obi annyit, hogy ne legyen garanciás...

Ezt el tudja magyarázni valaki?
Amúgy arra gondoltam, hogy kipróbálom, megtapizom...

-
TayRol
nagyúr
-
zolka78
senior tag
válasz
kemalboy01
üzenetére
Nagyon jó obi az a Tamron, bár a legtágabb rekeszen általában hagy kivetni valót a képminőség, de nem használhatatlan. Kicsit lassú, kicsit zajos, és nincs stabi, de ezekkel együtt lehet élni.
-
aleister
veterán
válasz
kemalboy01
üzenetére
Portréra csak egész alak esetén jó. Archoz túl kicsi a gyútávja.
-
whitezo88
nagyúr
Canonnál hogy lehet látni névről, hogy alkalmas-e mikró fotózásra (illetve néha mintha keverődnének a makró és mikró szavak, össze is zavar)? Mert ha megnézzük a specifikációkat, látszik a gyújtáv. Meg egy 70-200 az nem való arra egyértelműen.
-
kemalboy01
tag
Mennyire megfelelő a Tamron SP-AF17-50 F/2,8 XR Di II LD ? ezt ajánlották a 18-105 helyett(portré,család,esti fotózásra)
-
spanyoll
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Az nem vonz annyira. Csak az 1,2 miatt max, de amúgy nem. A gyutáv miatt nem lenne nékem az igazi, ha meg über rekeszre vágyok, akkor megmilliárdosodok és áttérek Leicára

-
mckolly
csendes tag
Sziasztok!
Egy portrézáshoz való fix, jó objektívet keresek, D300s-es gépre.
Minden obira nyitott vagyok, nem vagyok elvakultan márkahű.
Éppúgy lehet használt is, mint új.Az árban 100e fölé nem szívesen mennék.
Köszi minden segítséget.
-
spanyoll
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ez a fix vs zoom élesség téma picit komolytalan számomra. Egy zoomos sose lesz olyan éles mint a jó kis fixek, max majdnem olyan élesek. Vannak nagyon jók, pl a 24-120 nano, de akkor is. Az egyik praktikusabb a zoom miatt a másik az élessége miatt.
Az obihoz keresett témába meg én beleszólnék, mivel szerintem ha kimész fotózni, akkor nem feltétlenül fogsz kihagyni egy pillanatot, mert na bumm másik obi van nálam. Plusz ha van egy munka, akkor ahhoz is azért körvonalazódik, hogy milyen obi használható, esküvőre nem ennék 10-20al fotózni csak

-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Mi ezen a vigyor tárgya?
Teljesen használható képe van, nem tűéles, de mire vki a fixeit lecseréli a táskából, rég oda a fotózandó téma!
-
gab.m
senior tag
válasz
flash-
üzenetére
Volt szerencsém próbálni mind a két obit (ugyan csak 1-1 példányt), és a 18-55 élesebb, valamint, és ezért lehet megköveztek, és lehet, hogy ez nem általános tény a 18-105el kapcsolatban, de a 18-105 színei fakóbbak voltak.
Jó utazóobi a 18-105, de én meg vagyok elégedve nagyon a 18-55el. Illetve azt vettem magamon észre, hogy ellustított a 18-105ön a nagy zoom-átfogás, és ez a kép minőségének rovására ment (és itt nem a pixelvadászatra gondolok) -
flash-
veterán
szerintetek 35,50 mmen melyik obi a jobb?
Nikon 18-105VR vagy Nikon 18-55VR? -
BiriBum
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
-
Mikisys
őstag
válasz
norbinator
üzenetére
Ha Pentax géphez van, nem érdemes az újabb Sigma obira váltani, akkor inkább a Pentax 17-70-re.
Más gépeknél egyértelműen nem érdemes váltani, az árkülönbözetből vegyél inkább egy másik obit.Üdv!
-
BiriBum
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
A Tamron 18-270 a legjobb ultrazoom.
-
zolka78
senior tag
válasz
Schanyee
üzenetére
Nem szabad csak az egyéni érzés véleményekre adni. Az tény, hogy a szuper zoomos obik nagyon kompromisszumos megoldások, de valaki tud ezekkel együtt élni, valaki nem. Az én véleményem az, ha már obit lehet cserélni, akkor cseréljünk is, a körülményeknek és a témának megfelelően. Egyébként a Tamron 18-270 ezek közül is a legjobbnak számít. Nézegess teszteket és aszerint döntsd el, és olyan véleményére adj aki már próbálta.
Viszont ha azt a K-5 szettet megengedheted magadnak, akkor a dolog el van döntve. Még mindig az a legjobb megoldás.
-
Darko
senior tag
válasz
Schanyee
üzenetére
Hát ha a D3100-at is ugyanonnan vennéd, akkor spórolnál 140e Ft-t, ennyivel olcsóbb ott a D3100 kit. Na jó nem teljesen azonos a tartalom. De nem is egy kategória a két gép.
Mondjuk a K5 kit-et tényleg nagyon olcsón adják, 1-2 dolog benne elég noname-nek tűnik.
szerk.: D3100 kit
-
gab.m
senior tag
[link]
Más árkategória, de ha már kitekről van szó... Szerintem ez így egy nagyon komoly, és baromi jó áron levő kit... Itthon az 5d II-t plusz 24-105öt adják 750ért.... -
Schanyee
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Igazából csak győzködöm magam, hogy el akarom e költeni minden pénzem fényképezőre. A nikon már nagyon messze van árban, külföldön is.
Hát sokat nem tudok az állványról, konkrétan ez a kit lenne az:[link] Van ismerős kanadában, aki gyakran jár haza, hozzá tudnám rendelni.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Schanyee
üzenetére
személy szerint az ilyen gigazoomoknak nem látom értelmét. én elvagyok 3 db fixxel, ekv. 28, 74, 270 és nem érzem szükségét plusz obinak.
az ilyen nagylátótól hosszúteléig obikkal az a baj, hogy változó a képminősége, illetve sötétedik, plusz a legtöbbjét szarrá kell rekeszelni, hogy értékelhető képe legyen. pl. sigma 70-300, f8 alatt szóba se állt.
a K-5 18-55 + 55-300 +apróságok szerintem annyiért megéri nagyon. az állvány milyen?
-
Schanyee
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Igazából azért néztem azt, mert rákerestem ebben a topicban hasonló zoom átfogásra és ha jól emlékszem pont azt ajánlotta valaki. Amire kíváncsi lennék, hogy van valakinek bármi infója az új 18-200-as sigmáról, a Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC OS HSM II-ről. Én még csak híreket találtam, hogy most jelent meg, semmi teszt. Gondolom jobb lett a réginél, ha kb 2-szer annyiba kerül.
Az a bajom, hogy akárhogy gondolkodom, de előbb utóbb oda jutok ki, hogy pentax-al járok a legjobban. Mármint veszek egy K-5-öst szettben 315 ezer körül, jár hozzá 18-55 és 55-300 obi, meg állvány, tok, vaku, szűrők, 32GB memkártya. Ehelyett meg még ha mondjuk egy Nikon 3100-at vennék, ha ilyen átfogást szeretnék, meg hozzá állvány, memkártya, táska, akkor árban majdnem ugyanitt vagyok és minőségben meg sehol sincs attól a pentaxtól. Viszont ott egyszerre kell kiperkáljak 300 ezer fölött, itt meg mondjuk 1 év alatt költeném el, ami semmivel se jobb.
-
gab.m
senior tag
válasz
Schanyee
üzenetére
Ez kezdésnek nagyon jó szett! Mondjuk én lebeszélnélek a tami 18-270ről, és inkább egy Nikon 18-105 VR-t vennék. Az is elég nagy zoom átfogás, valamint két nagyon nagy előnye van a tamronnal szemben: jóval olcsóbb (használtan akár 45kért meg lehet venne, a különbözetből még vehetsz egy telét) plusz sokkal élesebb, sokkal sokkal...
Új hozzászólás Aktív témák
- Geri Bátyó: Miért fontos a reset gomb? XD
- Milyen videókártyát?
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Big in Japan - japán játékokról, kötetlenül
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Hálózati / IP kamera
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung kuponkunyeráló
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock X870 R9 7950X3D 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4090 24GB Be quiet Pure Base 501 LX white
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Bluetooth Mouse Slim egér
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

(pedig az volt a tervem, hogy hetfon megy vissza)

de egy kis utómunkával, kis ötlettel egészen jó kis képek születtek, és ami a lényeg, ő meg volt elégedve vele, és kifizette.

bárcsak...