- Milyen okostelefont vegyek?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- A Pixel 10 minden színben és oldalról
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Xiaomi Mi 10T Pro - a házon belüli ellenfél
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Aktív témák
-
karib
addikt
Szerviz vagy doksi tudja megmondani, hogy van-e mini PCI foglalt a gépben. Aztán kell még a belső antenna is, ami ha egyébként van gyári WiFi a szériában, akkor jó eséllyel elő van készítve. Az integrált WiFi előnye, hogy a jobb megoldások két antennát vezetnek fel végig a TFT két oldalán, ami tisztességes térerőt tud eredményezni. A PC Card kártyának sokkal kisebb antennája van. A jobbakat néha ki lehet hajtani, de igazi differencia valszeg nincs.
-
karib
addikt
Mé nem kattintasz pl. a linkelt oldalon (MR7500 Reviews) az egyik hivatkozott tesztre, pl. a THG-n talhatóra...? Tessék olvasni is, nem csak nézni :) Ott egy GeF2Go-val hasonlítják össze, de a számokat össze lehet vetni más, hasonló desktop környezetben futtatott tesztekével.
-
karib
addikt
A barátod többek között a Google, a gyártó oldala és a Neoseeker.com :)
[L]http://www.ati.com/products/mobilityradeon7500/reviews.html[/L]
Notebookban még nem láttam asztali videochipet, valamiért ilyen megoldással sosem játszanak. Igazából nem is tudom, miért, ha nagyobb gépekbe gátlástalanul beraknak szinte bármilyen más desktop alkatrészt... -
karib
addikt
IBM-nél T, X és Rp szériára jár 3 év, a többire egy - legalábbis fejből ez ugrik be. Az R a középkategória, az Rp a felsőközép, T a csúcs, Tp a max, X pedig az ultrakönnyű.
Szerintem utólag már nem lehet plusz garanciát venni, bár nem kizárt, igazából meg kell kérdezni egy IBM kereskedőt. Szintén kereskedőtől/szerviztől lehet informálódni hogy miként deríthető ki, hogy egy adott gép be van-e jelentve eltűntként, nekem HP notesz leinformálásában segített az AK-SYS. -
karib
addikt
Esetleg itt meg lehet nézni:
http://www-1.ibm.com/servers/support/machine_warranties/
Baloldalt: Warranty lookup, kitölteni a vonatkozó típuskódot és szériaszámot. -
karib
addikt
A Siemens akkuk meglepően olcsóak, nettó 20e környékén tanyáznak, míg a HP borsosan méri, nettó 40-50e körül kezdődnek, de konkrétan ehhez a típushoz nem is látok listán akkut (sajnos akkut vadászni nehéz dolog, mert nincs rendes lista és raktárkészlet belőlük :().
-
karib
addikt
Igen, én sem szeretem a túlságosan kreatív megoldásokat. Az IBM billentyűzet, pöcökegér témában szinte verhetetlen. Egyedül a baloldalt a sarokba helyezett Fn billentyűt nem szeretem, inkább a Ctrl legyen ott. Bár már nagyon megszoktam a mostani Toshibám billentyűzetét, amin jobboldalt van a Home, PgUp, PgDn, End egymás alatt, az Ins-Del kb. a jobb shift alatt, a Win gombok pedig piciben a Backspace fölött, baloldalt lenn a sarokban pedig a Ctrl, nem a Fn. Nekem most ez a tökély, de szerintem egy IBM-re is hamar át tudnék állni. Viszont a noteszek nagy részének sajnos elég silány a billentyűzete - ezt nem mindenki érzi, még kevesebben hiszik el... aztán van, akit tényleg nem zavar, mások meg később ezért vesznek jobb gépet.
-
karib
addikt
Ez nem feltétlen márkafüggőség kérdése. Mondjuk ha meg van elégedve a géppel, és nem is lesz semmi baj vele, akkor tökéletesen jó megoldás. Viszont aki már egyszer használt jobb építésű gépet, akár régi szériát, az nehezen tud visszalépni - iszonyatosan sok bosszantó apróság kerül elő, főleg ergonómia tekintetében (a minőséget kellő rálátás nélkül nem áll módomban meghatározni, legfeljebb hallomásból és szubjektív érzések alapján).
-
karib
addikt
Nagyon nem ismerem a mai Toshiba kínálatot, a régiekből is csak a Portégét valamennyire, de körülnézve talán a Sattelite Pro széria próbál abban a szegmensben versenyezni, sajnos nem túl meggyőzően. Nehéz, csak feleslegesen nagy kijelzőkkel van, plusz ott az értelmetlenül forszírozott lassú és energiazabáló, low-end NVIDIA grafika, mindez piszok drágán... Ennyiből inkább IBM vagy Dell.
A Tecra M2 még so-so, 2,3 kg, de nagyfelbontású kijelző sehol, és még mindig NV grafika, brr.
Ami viszont tényleg a dedurvadedurvadedurva kategória: Portégé R100 - ULV Dothan, 12,1'' TFT, 1,1 kg (!!!)
[L]http://eu.computers.toshiba-europe.com/cgi-bin/ToshibaCSG/selected_product_option.jsp?z=615&service=EU&PRODUCT_ID=94893&DISC_MODEL=0&toshibaShop=reseller[/L]
A többi Portégé 2 kg körüli-fölötti, ami nagyon sok egy 12,1''-os kijelzőhöz, a Fujitsu-Siemens 1,8-ba bőven belerak egy 14,1'-ost. Meg ez a tablet PC őrület sem tetszik, ami a Portégé szériát elöntötte.
Sajnos lehangol a mostani Toshiba kínálat. Azért egy R100-at bármikor hozzámvághatnak :) -
karib
addikt
Akkuteszthez tudom ajánlani az ingyenes Battery Eater Prót:
http://www.mobilepc.ru/be/eng/
Több üzemmódja van:
- a Classic mode csontra leterheli a rendszert: egy 3D képet pörget, közben folyamatosan ''jegyzetel'' a HDD-re - ez a ''worst case''
- a Reader egy szöveget görget szép lassan - ezzel közelíthető a maximum akkuidő, mert ilyen kis aktivitást szerintem egy user sem produkál :)
- és van az Idle, ami csak ül, és jegyzi, hogy merül az akku
Még pár fontos dolog: a tesztekhez kicsit bele kell túrni a Windows beállításaiba.
1. Ki kell kapcsolni a képernyővédőt
2. Az energiagazdálkodásnál is ki kell kapcsolni a képernyő lekapcsolását.
3. A battery low és hasonló riasztásokat szintén érdemes kikapcsolni, hogy ne füttyögjön percekig a végső lemerülés előtt - én úgy szoktam beállítani, hogy fusson csak le 0%-ra.
Ezek fontosak, különben lelövi a monitort, ha nem matatsz rajta - nem nagyon érdekli, hogy közben valami épp fut. Viszont user nemigen dolgozik lekapcsolt képernyővel :) Nem tudom, hogy mennyit számít, de valamennyit biztos.
A HDD spin down time elvileg nem nagyon számít, mert a BE folyton ír a diszkre.
Egy Classic és egy Reader teszt szépen kiadja a legjobb és legrosszabb szituációkban az akkuidőt.
(Kicsit bonyolíthatja a helyzetet, ha a gépen többféle energiagazdálkodási profil állítható be, pl. mennyire engedi elszaladni a CPU órajelet stb. Ha ilyesmi van, akkor ezekkel is lehet játszani. -
karib
addikt
Nem ismerem őket. Nagy gyártó, sok másik márkának is OEM beszállítója. Speckó alapján ár/teljesítményre jónak tűnik, de egy notebooknál annyi minden más szempont is van. Jó esetben az Asus szintjét megüti, ami nem rossz, de azért az is fényévekre van egy jobb IBM vagy Dell, Toshiba géptől.
-
karib
addikt
Hát igen, és a súlya sem épp cipelésbarát. Garancia nélkül pedig nagy rizikó egy notebook, pláne egy low-endebb fajta, mint az Amilo széria. Noteszt javítani vagy drágán, vagy sehogy sem lehet. Alkatrésznek meg kb. 30-50 ezret ér bármilyen gép, ha megfekszik.
300k nettó körül már lehet fogni centrino platformos gépet is újonnan, akár tisztességes grafikával talán.
Ha az üzemidő fontos és az ár, akkor meg lehet nézni az Albacomp Celeron M-re épülő gépét - viszont ennek sajnos csak integrált grafikája van, no meg egy Albacomp, de mégis nettó 233e vagy mi, ami baráti egy ilyen technológiájú gépért. -
karib
addikt
Nem centrinós géphez, hanem high-end brand géphez. Egy Aopen centrinóshoz 20e körül utánadvágják a gyárit is, de egy Asus sem sokkal drágább.
Csak csendben súgom meg, hogy egy ilyen IBM akku nagyker listaára 45.690 Ft + áfa, és a notebookosok szeretnek izmos haszonkulcsal dolgozni, tehát az 50-60e teljesen reális. Persze T40 szériás gépet is könnyen specifikálhatsz 1 millió fölé... -
karib
addikt
A filmnézés elég erőforrásigényes (persze tömörítésfüggő), minimum egy 500-as P3-at javasolnék, de érdemes inkább még informálódni ilyen téren, nem értek nagyon hozzá. Tapasztalatból tudom, hogy egy 366-os mobil Celeronon szinte minden film döcög, a 600-as P3-on viszont csak egy-két problémásabb nyeklik. Persze mindenféle filterekkel stb. jóval erősebb gépet is lehet fojtogatni :)
70e körül már akár jó állapotú P2 300-400 gépek kaphatók, vagy kisebb max. defektekkel. Ha ebbe dobsz még RAM-ot, nagyon kellemes, persze a memória is pénzbe kerül.
100e körül már egész jó gépek vannak, 500-600 MHz is akár, ami nagyon kellemes tud lenni, jó esetben szerintem 100 ezerbe belefér egy 500 MHz-es gép 192-256 MB RAM-mal, ami alapvető igényekre tökéletes.
Nem árt figyelni, régen még nem volt alaptartozék az Ethernet, külön megvéve az is még kb. 5-8 ezer forint.
Használt gépben az akku mindig bizonytalan faktor - ha nagyon fontos az akkuidő, akkor jobb újabb vagy új gép után nézni, vagy olyat, amihez van plusz akku is... -
karib
addikt
Ilyen kategóriában leginkább PII/Celeron 266-400 körüli gépeket lehet kapni az alábbi paraméterek kombinációjával:
- lestrapált esztétikai állapot
- kis kijelző
- halott akku
- kevés RAM
- kis HDD
Ettől függetlenül, még lehet jó darabot kifogni, attól függ, mire kell. Mondjuk ezek a gépek már mind SDRAM-osak, tehát viszonylag könnyen bővíthetők. A HDD-k már mind elavultak a mai sebességekhez képest, de sok RAM csodát tud tenni. 192-256 MB RAM teljesen használhatóvá tesz egy lassú HDD-s, gyenge procis gépet is.
Az akku fontosságát pedig te tudod eldönteni. -
karib
addikt
Mindent be lehet szerezni, brand gépekhez tuti horribilis a gyári ár, de máshoz sem kimondottan olcsó egy billentyűzet. Igazából bontottat érdemes keresni szerintem. Átszerelni nem annyira nehéz, bár típusfüggő, de általában könnyen elátvolítható, mert alatta van egy csomó egyéb hozzáférendő alkatrész. A garanciát tuti érinti, nem hinném, hogy jónéven vennék, főleg, ha valamit elrontasz... kellő odafigyeléssel szét lehet szedni és össze is lehet rakni egy noteszt, de nagyon sok apró alkatrész meg fül és pöcök van bennük, amit könnyű tönkretenni - néha persze rendesen feszegetni is kell, de tudni kell, hogy hol és mennyire :) Én is inkább meghagyom szakembernek az ilyesmit :)
-
karib
addikt
Igen, lehet billentyűzetet cserélni, ha veszel egy magyart. Nem épp olcsó, szerintem 20e tuti megvan. Ha mégis erre vetemedsz, nem biztos, hogy márkaszervizben érdemes próbálkozni, mert horror áraik vannak alkatrészre és óradíjra is.
ui: az IBM-ed kb. 100-140e körül érhet, vevőfüggő :) -
karib
addikt
-
karib
addikt
Ez jól hangzik :)
Egyetlen elvi problémám, hogy az ilyen gépeket eredendően iszonyatosan túlméretezik, hogy a nagyobb procikat is elbírják, így egy csomó szükségtelen súlyt és terfogatot cipelhetsz magaddal. Cserébe viszont olcsó és ezek szerint jó is :) Tökéletes notebookot még úgyem épített senki :) -
karib
addikt
A Celeron M a Pentium M kistestvére, csak fele annyi cache van benne. Ha jóval olcsóbb, mint a Pentium M, akkor érdemes megfontolni. Talán kicsivel kevesebbet is fogyaszt, mint a nagyobbik tesója, de jelentősen nem hinném. A legnagyobb megtakarítások abból adódnak, hogy a Pentium M szériájú procik dinamikusan tudják változtatni az órajelüket, tápfeszültségüket, illetve egy csómó mindent le tudnak kapcsolni, ha épp nincs használatban. Ez a Pentium M-ben is benne van és a Celeron M-ben is, tehát elvben szerintem nem nagy a Celeron M előnye akkuidőt tekintve - mondjuk érdekes lenne egy tesztet csinálni azonos géppel, procit cserélve.
Teljesítményre a Celeron M is bőven elég szerintem, de összességében szerintem akkor érdemes megvenni, ha jelentős pénzt tudsz megtakarítani vele. -
karib
addikt
Pentium M: az Intel kb. egy éve kihozott mobilprocija, illetve most már úgy néz ki, hogy az összes procijukat erre a vonalra fogják építeni (a P4 helyett). Sok okosság van benne.
A Banias az első szériás Pentium M procik kódneve. 0,13 mikronos gyártástechnológia, 1 MB L2 cache. A most kijött Dothan már 0,09 mikronos és 2 MB L2 cache.
A másik gép, amiről kérdeztél pedig egy Apple iBook - nem x86/Windows alapú cucc. www.apple.com -
karib
addikt
ECS: olcsó, működik. Néhány gépük egész használhatónak tűnik. Személyes tapasztalatom G732-vel van, az piszok hangos, a G732E szintén, de azért az 1600x1200-as kijelzője elég zúzós :)
A G713 szinmpatikus ár/teljesítményre, csak batár nehéz, a G550 pedig kis procikkal egész meglepő árakon kapható, és csak 2,6 kg. Az ECS-ekre 2 év garanciát illik kapni.
Nem egy high end gyártó, de legalább nem is akar annak tetszelegni. A notebookok Daewooja/Suzukija :) Az IBM-Dell kategóriától messzire esnek :)
Tablet: ha akarsz kézzel irogatni, akkor jó, különben drága és felesleges. Rövid úton el fog fáradni a karod, ha állandóan tablettel dolgozol :) Létezik Centrino alapú is természetesen. -
karib
addikt
mAh-ban az akku kapacitását szokták megadni, 4000 mAh egy tipikus akku, tuti nem a gép fogyasztása (vagy akkor egy 4k-s akkut egy órán belül megenne).
Az IBM R-rel nem hinném, hogy rosszul jársz, a márkás gépekkel egy gond lehet, hogy drága hozzá egy plusz akku, ami neked mindenképp érdemes megfontolni. Az Aopenekhez pl. nagyon olcsón lehet kapni plusz akkut (nettó huszonpárezer asszem). Nézd meg a Gigabyte N601 cikkünket, ott látható, hogy ha csak pötyögsz rajta, akkor elmegy majdnem 5 óráig, de ha dolgoztatot, akkor a Centrino platform sem képes csodákra, és ugyanúgy lemerül 2 óra alatt, mint egy P4-es. -
karib
addikt
Bármilyen Centrino platformos (pontosabban Pentium M processzoros) gép pótakkuval :) Célszerű rögtön úgy nézni az árakat, hogy mennyi a gép és mennyi egy plusz akku. Idővel úgyis csökken az akku kapacitása, tehát hosszú távon ma még nem lehet egy akkuval 5 órára bazírozni.
Jobbak tudnak olyat is, hogy a CD helyére lehet másik HDD-t, akkut stb. rakni, így akár 8-10 órát is el lehet érni egyhuzamban, de szerintem ez drága megoldás, inkább egy plusz standard akkut érdemes nézni.
Játszhat az adott gép energiagazdálkodási képessége is, a Centrino platformé alapból elég jó, de az Asus pl. kimondottan büszke a Power4 Gear szoftverére, nem tudom, hogy másoknál mi van és mit tudnak. 300-400e nettó között nagyon sok centrinós gép van, amibe még egy akku is belefér, bruttó 400-ért is talán lehet akasztani valamit (Aopen, ECS?).
Aktív témák
- Milyen légkondit a lakásba?
- Battlefield 6
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Filmvilág
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- További aktív témák...
- Lenovo Yoga Slim 7i Pro 14" 16/512 GB QHD+ 2.8K laptop díszdobozban eladó!
- Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 gamer notebook - 15-10300H, 16GB DDR4, GTX 1650 Ti (használt)
- Asus TUF Gaming A14 FA401WU - 14" 2.5K 165Hz - Ryzen AI 9 HX 370 - 16GB - 1TB - RTX 4050 - 3 év gari
- Apple Macbook Air M4 15 2025 16GB 256GB
- Dell Latitude 7420, 14" 4K IPS, I7-1185G7 CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, W11, Számla, 1 év garancia ( ol
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro+ 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Microsoft Surface Laptop 5 13,5" i7-1265U 16GB 512GB magyarbill 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080TI 12GB ZALMAN I3 NEO GIGABYTE 850W
- Gombászkönyvek egyben
- Apple iPhone 15 /Gyárifüggetlen / 128GB / 12Hó Garancia / 90% akku
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest