- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Aktív témák
-
karib
addikt
Szerviz vagy doksi tudja megmondani, hogy van-e mini PCI foglalt a gépben. Aztán kell még a belső antenna is, ami ha egyébként van gyári WiFi a szériában, akkor jó eséllyel elő van készítve. Az integrált WiFi előnye, hogy a jobb megoldások két antennát vezetnek fel végig a TFT két oldalán, ami tisztességes térerőt tud eredményezni. A PC Card kártyának sokkal kisebb antennája van. A jobbakat néha ki lehet hajtani, de igazi differencia valszeg nincs.
-
shev7
veterán
Ha WiFi-t akarok rakni egy notiba, a mini PCI-os vagy a PCMCIA-s megoldás a jobb?
EGyáltalán, el tudom dönteni egy notiról ránézésre, hogy tud-e mini PCI-t? -
karib
addikt
Mé nem kattintasz pl. a linkelt oldalon (MR7500 Reviews) az egyik hivatkozott tesztre, pl. a THG-n talhatóra...? Tessék olvasni is, nem csak nézni :) Ott egy GeF2Go-val hasonlítják össze, de a számokat össze lehet vetni más, hasonló desktop környezetben futtatott tesztekével.
-
karib
addikt
A barátod többek között a Google, a gyártó oldala és a Neoseeker.com :)
[L]http://www.ati.com/products/mobilityradeon7500/reviews.html[/L]
Notebookban még nem láttam asztali videochipet, valamiért ilyen megoldással sosem játszanak. Igazából nem is tudom, miért, ha nagyobb gépekbe gátlástalanul beraknak szinte bármilyen más desktop alkatrészt... -
taltos
senior tag
Sziasztok!
Egy 7500 -as ATI, 64 MB rammal (mobility v nem mobility, azt nem tudom, ha van különbség, akkor mindkettőről) nem tudtok valamit, hogy kb. melyik asztali vid kártya szintjén van??? :F
Nekem az asztali gépemben most egy G400-as matrox van... -
karib
addikt
IBM-nél T, X és Rp szériára jár 3 év, a többire egy - legalábbis fejből ez ugrik be. Az R a középkategória, az Rp a felsőközép, T a csúcs, Tp a max, X pedig az ultrakönnyű.
Szerintem utólag már nem lehet plusz garanciát venni, bár nem kizárt, igazából meg kell kérdezni egy IBM kereskedőt. Szintén kereskedőtől/szerviztől lehet informálódni hogy miként deríthető ki, hogy egy adott gép be van-e jelentve eltűntként, nekem HP notesz leinformálásában segített az AK-SYS. -
taltos
senior tag
Ha esetleg nem menne, akkor írj, és elküldöm neked máshova (valami ingyenmail-esre). Akár most is, de a válasz majd holnap... Álmos vagyok... :)
Akkor a webes felület megy? (mármint a lekérdezésre, hogy van-e valami gubanc vele...) (ezt most úgy értem, hogy mi van, ha később jelentik be???)
[Szerkesztve] -
karib
addikt
Esetleg itt meg lehet nézni:
http://www-1.ibm.com/servers/support/machine_warranties/
Baloldalt: Warranty lookup, kitölteni a vonatkozó típuskódot és szériaszámot. -
karib
addikt
A Siemens akkuk meglepően olcsóak, nettó 20e környékén tanyáznak, míg a HP borsosan méri, nettó 40-50e körül kezdődnek, de konkrétan ehhez a típushoz nem is látok listán akkut (sajnos akkut vadászni nehéz dolog, mert nincs rendes lista és raktárkészlet belőlük :().
-
Petro
tag
Plízzz valaki!!!
Hol lehet Fujitsu-S. notebookhoz aksit kapni???
A segítséget előre is köszi!!!
Ui.: Én soha nem gondoltam volna, hogyha valaki notebook-ot akar venni ennyi kompromisszumot kell kötnie. Persze ez is csak akkor igaz ha nem milliomos az ember. :)) -
Break
senior tag
UHHHH...
Battery Eater Pro : normal test :
2:13......ez azt hiszem nem rossz...... -
taltos
senior tag
És ezek nincsenek fent valami honlapon?
Milyen áron? Milyen típus?
(ez most nem konkét ajánlat, mert eléggé másoktól függök... Csupán helyzetfelmérés... :) ) -
shev7
veterán
ne fájdítsd a szívemet :) éppen belenyugodtam, hogy csak szeptemberre lesz notim, mert nemrég befutott egy hűtő vétel amire nem számítottam. De egy ilyen jó ajánlatot kihagyni?? Na megyek gondolkodom kicsit :) (meg feltöröm a malacperselyt :)) )
MOD:
Bár ha elmenne a notim 100-120ért akkor már nem is kéne olyan sok.
Télleg nem számítod be? (csak vicc volt :) )
[Szerkesztve] -
shev7
veterán
válasz
wassermann #116 üzenetére
Pedig a pöcök egér nem rossz. Túlságosan is a szívemhez nőtt. Ha néhanapján az asztali gépet használom, (vagy vki másét kell), mindíg nyúlok a G-H billentyűk közé. :) ilyenkor egy kicsit morci leszek, hogy lehetek ennyire hülye :D
-
Break
senior tag
Batery eater pro....
50 perc elapsed.....akku 61%
hmmmm..nem lesz rossz -
wassermann
addikt
Sajna nem tudom tesztelni a gépem, mert nem vagyok rajta ''rendszergarázda''.
De valami Speedstep-szerüt ez is csinálgat a procival, mert agyoncsaphatatlan.
Pedig csak egy FUJITSU-SIEMENS. :B -
shev7
veterán
-
karib
addikt
Igen, én sem szeretem a túlságosan kreatív megoldásokat. Az IBM billentyűzet, pöcökegér témában szinte verhetetlen. Egyedül a baloldalt a sarokba helyezett Fn billentyűt nem szeretem, inkább a Ctrl legyen ott. Bár már nagyon megszoktam a mostani Toshibám billentyűzetét, amin jobboldalt van a Home, PgUp, PgDn, End egymás alatt, az Ins-Del kb. a jobb shift alatt, a Win gombok pedig piciben a Backspace fölött, baloldalt lenn a sarokban pedig a Ctrl, nem a Fn. Nekem most ez a tökély, de szerintem egy IBM-re is hamar át tudnék állni. Viszont a noteszek nagy részének sajnos elég silány a billentyűzete - ezt nem mindenki érzi, még kevesebben hiszik el... aztán van, akit tényleg nem zavar, mások meg később ezért vesznek jobb gépet.
-
shev7
veterán
Nekem van egy (számomra nagyon) fontos érvem az IBM mellett:
Még a 13''os kijelző mellett is teljes értékű ins/del/home/... billentyűket raktak a gépbe. A faterom Compaq-ján vhogy ezek nem fértek el, csak a billentyűzet szélén(ott is csak 5, talán az ins az amit vmi idétlen helyre az alt :F mellé tettek), pedig az 14''os. És ez még a jobbik megoldás, a hideg kiráz, ha ránézek egy olyan billentyűzetre ahol a pgup/pgdown hoz Fn billentyűt kell nyomkodni. -
karib
addikt
Ez nem feltétlen márkafüggőség kérdése. Mondjuk ha meg van elégedve a géppel, és nem is lesz semmi baj vele, akkor tökéletesen jó megoldás. Viszont aki már egyszer használt jobb építésű gépet, akár régi szériát, az nehezen tud visszalépni - iszonyatosan sok bosszantó apróság kerül elő, főleg ergonómia tekintetében (a minőséget kellő rálátás nélkül nem áll módomban meghatározni, legfeljebb hallomásból és szubjektív érzések alapján).
-
karib
addikt
Nagyon nem ismerem a mai Toshiba kínálatot, a régiekből is csak a Portégét valamennyire, de körülnézve talán a Sattelite Pro széria próbál abban a szegmensben versenyezni, sajnos nem túl meggyőzően. Nehéz, csak feleslegesen nagy kijelzőkkel van, plusz ott az értelmetlenül forszírozott lassú és energiazabáló, low-end NVIDIA grafika, mindez piszok drágán... Ennyiből inkább IBM vagy Dell.
A Tecra M2 még so-so, 2,3 kg, de nagyfelbontású kijelző sehol, és még mindig NV grafika, brr.
Ami viszont tényleg a dedurvadedurvadedurva kategória: Portégé R100 - ULV Dothan, 12,1'' TFT, 1,1 kg (!!!)
[L]http://eu.computers.toshiba-europe.com/cgi-bin/ToshibaCSG/selected_product_option.jsp?z=615&service=EU&PRODUCT_ID=94893&DISC_MODEL=0&toshibaShop=reseller[/L]
A többi Portégé 2 kg körüli-fölötti, ami nagyon sok egy 12,1''-os kijelzőhöz, a Fujitsu-Siemens 1,8-ba bőven belerak egy 14,1'-ost. Meg ez a tablet PC őrület sem tetszik, ami a Portégé szériát elöntötte.
Sajnos lehangol a mostani Toshiba kínálat. Azért egy R100-at bármikor hozzámvághatnak :) -
shev7
veterán
Hát sztem nézz szét használt gépek közt is. Sztem én is használt gépet fogok venni. Pl. nemrégen láttam valahol egy T40-et fél éves volt (azaz még 2,5 év gari) 300k. A Dell D600-t meg 2 év garival láttam 240.000ért ha jól emlékszem. Most még a toshibákat is meg akarom nézni. Abból esetleg tud vki mondani egy modell-t ami a T40/D600 szintjén van?
-
karib
addikt
Akkuteszthez tudom ajánlani az ingyenes Battery Eater Prót:
http://www.mobilepc.ru/be/eng/
Több üzemmódja van:
- a Classic mode csontra leterheli a rendszert: egy 3D képet pörget, közben folyamatosan ''jegyzetel'' a HDD-re - ez a ''worst case''
- a Reader egy szöveget görget szép lassan - ezzel közelíthető a maximum akkuidő, mert ilyen kis aktivitást szerintem egy user sem produkál :)
- és van az Idle, ami csak ül, és jegyzi, hogy merül az akku
Még pár fontos dolog: a tesztekhez kicsit bele kell túrni a Windows beállításaiba.
1. Ki kell kapcsolni a képernyővédőt
2. Az energiagazdálkodásnál is ki kell kapcsolni a képernyő lekapcsolását.
3. A battery low és hasonló riasztásokat szintén érdemes kikapcsolni, hogy ne füttyögjön percekig a végső lemerülés előtt - én úgy szoktam beállítani, hogy fusson csak le 0%-ra.
Ezek fontosak, különben lelövi a monitort, ha nem matatsz rajta - nem nagyon érdekli, hogy közben valami épp fut. Viszont user nemigen dolgozik lekapcsolt képernyővel :) Nem tudom, hogy mennyit számít, de valamennyit biztos.
A HDD spin down time elvileg nem nagyon számít, mert a BE folyton ír a diszkre.
Egy Classic és egy Reader teszt szépen kiadja a legjobb és legrosszabb szituációkban az akkuidőt.
(Kicsit bonyolíthatja a helyzetet, ha a gépen többféle energiagazdálkodási profil állítható be, pl. mennyire engedi elszaladni a CPU órajelet stb. Ha ilyesmi van, akkor ezekkel is lehet játszani. -
karib
addikt
Nem ismerem őket. Nagy gyártó, sok másik márkának is OEM beszállítója. Speckó alapján ár/teljesítményre jónak tűnik, de egy notebooknál annyi minden más szempont is van. Jó esetben az Asus szintjét megüti, ami nem rossz, de azért az is fényévekre van egy jobb IBM vagy Dell, Toshiba géptől.
-
Petro
tag
Tudtok mondani valamilyen üzletet ahol Fujitsu-S. notebookhoz lehet aksit kapni külön.:F Én néztem neten de nem találtam.
-
karib
addikt
Hát igen, és a súlya sem épp cipelésbarát. Garancia nélkül pedig nagy rizikó egy notebook, pláne egy low-endebb fajta, mint az Amilo széria. Noteszt javítani vagy drágán, vagy sehogy sem lehet. Alkatrésznek meg kb. 30-50 ezret ér bármilyen gép, ha megfekszik.
300k nettó körül már lehet fogni centrino platformos gépet is újonnan, akár tisztességes grafikával talán.
Ha az üzemidő fontos és az ár, akkor meg lehet nézni az Albacomp Celeron M-re épülő gépét - viszont ennek sajnos csak integrált grafikája van, no meg egy Albacomp, de mégis nettó 233e vagy mi, ami baráti egy ilyen technológiájú gépért. -
Petro
tag
Akkor az elég gáz mert ezt akartam használni a suliban is, viszont ott kéne bírnia minimum 3 órát! Mert ott töltögetni sem akarom, hogy nézne már ki az.
Amúgy boltban 500-ért láttam de nekem 300-ért hoznák (újjonan, gari nélkül). Pont ebből kifolyólag nem tudok sok gép közül válogatni. -
HEBI
senior tag
A főnökömnek van egy hasonló gépe (a proci 2.66 Ghzes). Azzal meg lehet nézni egy filmet aksiról (kb. 90 perc).
Halk, teljesítményben nagyon durva gép. DE a súlya azért egy picit sok és neki az USB portok is szorulnak (még 9 hónap után is), valamint az órája meghülyült (gondolom az egyik aksi). Ja és nincs rajta infra port csak a helye... :DDD komolytalan.
[Szerkesztve] -
HEBI
senior tag
-
Mennyi?
aktív tag
Nem olvastam végig, sorry! :U
Mi most egy Compal gépet vettünk és egész korrekt! Rá is csodálkoztam, hogy miket tudnak manapság ezek a noteszgépek! /1,5 Banias, 512 RAM, 60Gb Hdd, Dvd/CD/CDRW combo, 9000 ATI/ 300k nettó/
Üzemidő full aksival 5,5-6 óra, bár nem gyilkoltam halálra, kb. közepes terhelgetésnél! -
Petro
tag
Üdv mindenkinek!
Én egy ilyen gépet néztem ki magamnak:
Fujitsu-Siemens Amilo D
- Intel Pentium 4 processor 3.06 (nincs odaírva hogy mobil,vagy ezek mind
olyanok?)
- ATI mobility 9000
Bővebben: [L]http://www.fujitsu-siemens.hu/presentation/amilodx830.pdf[/L]
Az aksijáról azt írják, hogy két órát bír! A kérdés csak az hogy szerintetek úgy bírja a 2 órát, hogy bekapcsolva lerakom valahova és hozzá sem nyúlok, vagy valós használat mellett:F
[Szerkesztve] -
lruboczki
csendes tag
Srácok! Clevo notebook-ot szeretnék venni (D500V 05), de túl olcsónak találom. Mi a trükk az árban? Túl szép, hogy igaz legyen.....
-
HEBI
senior tag
A TOSHIBA Sat. Pro-hoz nekem 6000 HUF körül volt a magyar bill másfél éve (a gyári német volt). Ez gyakorlatilag kb. 20 darab billentyűt jelenet, amit a gép szétszedése nélkül simán ki lehetett cserélni, egy speciális fogó segítségével ami járt a billentyűkhöz. Otthon is elvégezhető a gari elvesztése nélkül (van mellé leírás is), de a szervízben ahol vettem, ingyen felrakták.
Szerintem egyik gépet sem kell szétszedni, csak azt a néhány billentyűt kicserélni!
[Szerkesztve] -
karib
addikt
Nem centrinós géphez, hanem high-end brand géphez. Egy Aopen centrinóshoz 20e körül utánadvágják a gyárit is, de egy Asus sem sokkal drágább.
Csak csendben súgom meg, hogy egy ilyen IBM akku nagyker listaára 45.690 Ft + áfa, és a notebookosok szeretnek izmos haszonkulcsal dolgozni, tehát az 50-60e teljesen reális. Persze T40 szériás gépet is könnyen specifikálhatsz 1 millió fölé... -
shev7
veterán
-
karib
addikt
A filmnézés elég erőforrásigényes (persze tömörítésfüggő), minimum egy 500-as P3-at javasolnék, de érdemes inkább még informálódni ilyen téren, nem értek nagyon hozzá. Tapasztalatból tudom, hogy egy 366-os mobil Celeronon szinte minden film döcög, a 600-as P3-on viszont csak egy-két problémásabb nyeklik. Persze mindenféle filterekkel stb. jóval erősebb gépet is lehet fojtogatni :)
70e körül már akár jó állapotú P2 300-400 gépek kaphatók, vagy kisebb max. defektekkel. Ha ebbe dobsz még RAM-ot, nagyon kellemes, persze a memória is pénzbe kerül.
100e körül már egész jó gépek vannak, 500-600 MHz is akár, ami nagyon kellemes tud lenni, jó esetben szerintem 100 ezerbe belefér egy 500 MHz-es gép 192-256 MB RAM-mal, ami alapvető igényekre tökéletes.
Nem árt figyelni, régen még nem volt alaptartozék az Ethernet, külön megvéve az is még kb. 5-8 ezer forint.
Használt gépben az akku mindig bizonytalan faktor - ha nagyon fontos az akkuidő, akkor jobb újabb vagy új gép után nézni, vagy olyat, amihez van plusz akku is... -
shev7
veterán
nézd meg a 60as hozzászólásom. Ilyen gépem van most ami Karib szerint 100-140 et ér.
Ez még korához képest nagyon jó állapotban van (5 éves tán, ha jól emlékszem), és az akksija is bírja egész rendesen.
Internethez, office-hoz tökéletes, viszont a NetBeans-t Eclipset már nem nagyon szerette.
Amit mostanában megtanultam az az, hogy a nevesebb gyártók termékei jók hosszú távon.
Sok helyen olvastam olyan használt ''nem márkás'' gépekről, hogy kb 2 év után meghalt az akksijuk. Sokan hozzáteszik, hogy csak hálózatról volt használva, mégsem jó már az akksi.
Szóval sztem ha használt gépet veszel vegyél IBM-t :)
:)) vagy vedd meg 1-2 hónap múlva az enyémet :)) -
taltos
senior tag
Értem, de ha a válaszodat dekódolni is szeretném, akkor arra jutok, hogy nagyon nem érdemes venni ennyiért.
De akkor hol van kb. az a határ, aminél a legolcsóbban lehet valami jobbat kapni (nem annyira játékra, inkább filmézés, net, programozás).
Kb 100?
Ennél már szebb a kinézet? (az esztétika azért fontos lenne, meg a halkság is... :) )
[Szerkesztve] -
karib
addikt
Ilyen kategóriában leginkább PII/Celeron 266-400 körüli gépeket lehet kapni az alábbi paraméterek kombinációjával:
- lestrapált esztétikai állapot
- kis kijelző
- halott akku
- kevés RAM
- kis HDD
Ettől függetlenül, még lehet jó darabot kifogni, attól függ, mire kell. Mondjuk ezek a gépek már mind SDRAM-osak, tehát viszonylag könnyen bővíthetők. A HDD-k már mind elavultak a mai sebességekhez képest, de sok RAM csodát tud tenni. 192-256 MB RAM teljesen használhatóvá tesz egy lassú HDD-s, gyenge procis gépet is.
Az akku fontosságát pedig te tudod eldönteni. -
karib
addikt
Mindent be lehet szerezni, brand gépekhez tuti horribilis a gyári ár, de máshoz sem kimondottan olcsó egy billentyűzet. Igazából bontottat érdemes keresni szerintem. Átszerelni nem annyira nehéz, bár típusfüggő, de általában könnyen elátvolítható, mert alatta van egy csomó egyéb hozzáférendő alkatrész. A garanciát tuti érinti, nem hinném, hogy jónéven vennék, főleg, ha valamit elrontasz... kellő odafigyeléssel szét lehet szedni és össze is lehet rakni egy noteszt, de nagyon sok apró alkatrész meg fül és pöcök van bennük, amit könnyű tönkretenni - néha persze rendesen feszegetni is kell, de tudni kell, hogy hol és mennyire :) Én is inkább meghagyom szakembernek az ilyesmit :)
-
taltos
senior tag
Hali!
lenne egy kérdésem. Milyen notit lehet kapni manapság mondjuk olyan 50-70 ezer körül, aminek jó az ár/érték aránya? -
shev7
veterán
A kicsréléssel lehet megpróbálkoznék magam, bár nem tudom mennyire kell ilyenkor szétszedni, meg mennyire érinti a garit, de ha nagyon macera, akkor inkább lehet veszek egy drágább, de magyar/angol billes cuccot.
PS.: De akkor lehet magyar billentyűzetet venni, nem úgy kell szerezni, hogy vkinek van egy nem működő notija és abból kiműtöm? :) -
karib
addikt
Igen, lehet billentyűzetet cserélni, ha veszel egy magyart. Nem épp olcsó, szerintem 20e tuti megvan. Ha mégis erre vetemedsz, nem biztos, hogy márkaszervizben érdemes próbálkozni, mert horror áraik vannak alkatrészre és óradíjra is.
ui: az IBM-ed kb. 100-140e körül érhet, vevőfüggő :) -
shev7
veterán
Gondoltam nem nyitok új topikot, hátha benéztek még ide és tudtok válaszolni.
Ha veszek egy notit, (legyen mondjuk Dell, vagy IBM :) ) de történetesen német a billentyűzete, és értelemszerüen nem szívesen matricázgatom, akkor a billentyűzetcserét meg lehet oldani vhogy? Pl szervízben megcsinálják, vagy lehet ilyen gombokat venni? :F -
shev7
veterán
most már csak arra lennék kiváncsi mennyit érhet az én IBM 600X-em.
pentium III 650-es
12Gb HDD
128MB ram
13.3 XGA TFT 1024x768
akksija kb 2 órát bírja alapjáraton -
shev7
veterán
hát nézegetve a kínálatot egyre inkább egy hsznált nem túl régi IBM-et céloztam meg, találtam is egy ilyet, kár, hogy még nincs meg rá a keret:
IBM Thinkpad T40 notebook
1300MHz Centrino CPU (1M cache),
256MB DDR333 RAM,
40GB 5400rpm HDD,
14.1'' XGA TFT,
Mobility Radeon 7500 32MB VIDEO,
Ultraslim CDRW-DVD combo,
5 órás akkumulátor üzemidő!
2.5cm vékony,
2.1kg,
kifogástalan állapotban fél évesen (még 2.5 év garancia van rá) eladó!
ár 300 esetleg 280
sztem nagyon jó ár érte, vélemény?
[Szerkesztve] -
HEBI
senior tag
Az Albacompos gépekről nincs semmi személyes tapasztalatom, NEM mondtam, hogy ne vegyél olyat. Viszont itt a phn nincs valami jó visszhangja a szervízüknek, ellentétben más márkákkal. Azt mondom a szervízháttér nagyon fontos egy notebook esetében, akkor is ha új a készülék. Attól, hogy új még könnyen lehet valami alkatrésze gyári hibás, az rövid úton kiderül és cserélni kell.
-
bcs
aktív tag
albacomppal rengeteg rossz tapasztalatom van (szinte kizárólag a szervízzel, de a szállítási időkkel is). jó tapasztalatom nincs. a szervíz nagyon lassan dolgozik, és nem egyszer volt, hogy 2-3 hét után ugyanúgy kaptuk vissza a gépet, ahogy leadtuk. hozzá se nyúltak szerintem.
volt olyan, hogy elromlott képernyős gép szervízlapján ennyi volt: AGP driver frissítése. a csíkok meg ugyanúgy ott voltak a képernyőn...
szerk: ja meg volt olyan, hogy napokig telefonálgattam, mert senki nem tudta, hogy hol van egy 2 hete elvitt gép...
[Szerkesztve] -
acer_
aktív tag
vaanhoolnak van egy toshiba satelite 2400-asa (asszem ez a tipusszáma).
p4 2,4m, 512, 40g, dvdrom-cdrw kombó. 350 pénz körül volt, és egyszert majdnem teljesen lemeritettük (4 és fél óra alatt), cd-írás, quake, etc.
Egész jó, mert - nem tudom más gyártónál hogy van, nem olvastam végig a topicot - menet közben tudod csökkenteni a proci sebességét. Pl ebben a 2400-as procit 1100-ra le lehet húzni. Ezzel hosszabbodik az üzemidő, és szövegszerkesztésre azért még elég az 1ghz -
karib
addikt
-
shev7
veterán
Azt tudtam, hogy fele annyi cache van benne, és belegondolva igazad van a speed step miatt, lehet hogy nem nyújt több + üzemidőt.
A két noti amit most láttam az AlbaCompnál:
Intel Celeron M 1.3GHz / 512kb cache
256MB DDR
30 GB HDD
14.1'' TFT (1024x768 felbontás)
DVD-ROM/CD-RW combo drive + DVD player és CD-RW szoftver
233.000 Ft+ÁFA
Intel Pentium M 1.5 GHz
256MB DDR
30 GB HDD
15.1'' TFT (1024x768 felbontás)
DVD-ROM/CD-RW combo drive + DVD player és CD-RW szoftver
289.000 Ft+ÁFA
bruttóban kb 70ezer a különbség, de lehet, hogy az 1,5ös Pentiummal szerelt modelből lehetne faragni, ha csak 14'' a kijelző.
A celeronos mellett szól még az áron kívül az hogy 25 dekával könnyebb :)
Egyébként van rá 2 év gari felárért 3 év. Ezek mien vételnek tűnnek? -
karib
addikt
Ez jól hangzik :)
Egyetlen elvi problémám, hogy az ilyen gépeket eredendően iszonyatosan túlméretezik, hogy a nagyobb procikat is elbírják, így egy csomó szükségtelen súlyt és terfogatot cipelhetsz magaddal. Cserébe viszont olcsó és ezek szerint jó is :) Tökéletes notebookot még úgyem épített senki :) -
HEBI
senior tag
Mobil Pentium 4-esek közül az alacsonyabb órajelű celeronok is jó választások szerintem egy notebookba (ellentétben a sima és mobil P4-ekkel) nagyon keveset fogyasztanak és az irodai munkához elegendő teljesítményt nyújtanak. Pl.: édesapám ASUS laptopjában egy mobil P4 1.7 cerka van és 3 órát lehet vele DVD-t nézni, az áráról meg ne is beszéljünk. Ár/teljesítményben nagyon ott vannak.
Celeron-M-mel meg még nem találkoztam, de ott még komolyabb teljesítmény lehet mögötte, de sajnos ez még újdonság, tehát drága
[Szerkesztve] -
karib
addikt
A Celeron M a Pentium M kistestvére, csak fele annyi cache van benne. Ha jóval olcsóbb, mint a Pentium M, akkor érdemes megfontolni. Talán kicsivel kevesebbet is fogyaszt, mint a nagyobbik tesója, de jelentősen nem hinném. A legnagyobb megtakarítások abból adódnak, hogy a Pentium M szériájú procik dinamikusan tudják változtatni az órajelüket, tápfeszültségüket, illetve egy csómó mindent le tudnak kapcsolni, ha épp nincs használatban. Ez a Pentium M-ben is benne van és a Celeron M-ben is, tehát elvben szerintem nem nagy a Celeron M előnye akkuidőt tekintve - mondjuk érdekes lenne egy tesztet csinálni azonos géppel, procit cserélve.
Teljesítményre a Celeron M is bőven elég szerintem, de összességében szerintem akkor érdemes megvenni, ha jelentős pénzt tudsz megtakarítani vele. -
shev7
veterán
Az Albacomp oldalán láttam Centrinos gépeket amikben Celeron-M proci van. Ha a hosszú üzemidő a szempont, érdemes Celeront venni? Mennyit nyerek akkor, ha egy 1,2 es Celeron van a gépben 1,5ös Pentium helyett?
-
shev7
veterán
Húú! Akkor asszem alaposan kiveséztétek nekem a témát, nagyon köszönöm. Most már tudom mien irányban kell szétnéznem. Ha lesz vmi konkrét modell akkor szólok.
-
karib
addikt
Pentium M: az Intel kb. egy éve kihozott mobilprocija, illetve most már úgy néz ki, hogy az összes procijukat erre a vonalra fogják építeni (a P4 helyett). Sok okosság van benne.
A Banias az első szériás Pentium M procik kódneve. 0,13 mikronos gyártástechnológia, 1 MB L2 cache. A most kijött Dothan már 0,09 mikronos és 2 MB L2 cache.
A másik gép, amiről kérdeztél pedig egy Apple iBook - nem x86/Windows alapú cucc. www.apple.com -
shev7
veterán
Na, nézelődtem tovább, erről tud vki vmit mondani? :
Intel Pentium-M Banias MOBIL CPU
Erről a Banias névről még nem hallottam, ez az Intel új mobil procija? -
0519
senior tag
14'', 256MB, 40GB - 322EFt
-
0519
senior tag
Apple IBook!
Többet bír mint bármely pc. 6 óra /ténylegesen/. -
karib
addikt
ECS: olcsó, működik. Néhány gépük egész használhatónak tűnik. Személyes tapasztalatom G732-vel van, az piszok hangos, a G732E szintén, de azért az 1600x1200-as kijelzője elég zúzós :)
A G713 szinmpatikus ár/teljesítményre, csak batár nehéz, a G550 pedig kis procikkal egész meglepő árakon kapható, és csak 2,6 kg. Az ECS-ekre 2 év garanciát illik kapni.
Nem egy high end gyártó, de legalább nem is akar annak tetszelegni. A notebookok Daewooja/Suzukija :) Az IBM-Dell kategóriától messzire esnek :)
Tablet: ha akarsz kézzel irogatni, akkor jó, különben drága és felesleges. Rövid úton el fog fáradni a karod, ha állandóan tablettel dolgozol :) Létezik Centrino alapú is természetesen. -
shev7
veterán
Nekem is bejön az IBM X szériája, csak hát az ára....
Szóval ha van vkinek konkrét tapasztalata, azt továbbra is várom.
A kérdésem még mindíg, tud-e vki vmi infót az ECS notebookokról.
Valamint felmerült bennem, hogy jó-e a TabletPC. A jó-e úgy értem, hogy ebben nem Intel procik vannak, ezek a tipusok meddig bírják szuflával? -
JulWCZar
senior tag
Hasonlo AMDs laptopot szandekozok vasarolni majd nyar vegen, egyik ismeros is ilyet vett (gyk.: Xp2xxx+, mR9600, SiS), es nagyon jol ellatja a feladatat, megy gamernek desktop replacere, de konnyen mobilizalhato.
O amugy 280000 bruttoert vette, azt hiszem Asus, az ar meg brutto.
szerk: persze MX500-al jatszik, nem tapipaddal :D
[Szerkesztve] -
bcs
aktív tag
majd egy-két hónap múlva megmondom :D
amúgy nálunk 3 év garival vannak, de kell is. hetente átlag egy megy szervízbe. a szervíz meg nagy szar (albacomp, remélem a negatív reklámot ki lehet írni...), nem egyszer volt, hogy heteket ültek a gépen, aztán visszaküldték ugyanúgy... -
HEBI
senior tag
Teljesítmény szempontjából hátrány, de fogyasztás szempontjából ezért szerintem előny.
Van sok olyan ATI ami ''memóriából veszi a RAMot'' Ez egy aranyköpés, de értem mire gondolsz :) . Ezek teljesítményével sincs semmi baj, ha nem akarsz mai játékokat játszani. (Qukae, CS simán megy a ''megosztott memóriás'' ATIval is)
[Szerkesztve] -
bcs
aktív tag
IBM R széria szar. pont. nagyon sok a típushíbás, és alíg bírja 2-3 órát. egy akku - nem emlékszem pontosan - de valahol 50 rugó környékén mozog, de lehet, hogy fölötte.
típushibák:
R30:
- kijelző kontaktos lesz (csíkos lesz a kép, ahogy nyitod-csukod a kijelzőt)
- CMOS elem foglalata szar
- valami túlmelegszik benne, és a kijelző egy idő után elsötétül
- memóriavezérlő meghal
R32:
- túlmelegszik, és ezért egy idő után kikapcsol
- hálókártya meghal
most jönnek R5X-ek, már előre félek.
ellenben a DELL-ekkel semmi gond nem volt (az újakkal, mert CPx szériából hajlamosak kipotyogni a csavarok, és a billentyűzet is meghal 2-3 év után), és az akksijuk is jól bírja (>4 óra)
HP-Compaq-okkal sem volt eddig semmi gond -
shev7
veterán
Általánosságban kérdeztem, hogy mi legyen a szempont, ha nagy üzemidejü gépet akarok venni, mert a legtöbb oldalon nem találok üzemidőre utalást, illetve ezeket kétséggel fogadom. Illetve tapasztalatokat vártam.
Az én elvárásaim. Nem játékra akarom használni, és 3Ds maxot sem akarok rajta futtatni.
Viszont DivX-el jó lenne ha kibírna 2 órát, illetve ha szövegszerkesztek, meg WLan-on keresztül netelek akkor minnél többet.
Szóval nem kell nekem nagy proci meg sok RAM (256 bőven elég), télleg csak a fogyasztás most a szempont. :)
Ha tudtam volna, írtam volna okosabbat a bevezetőben
[Szerkesztve] -
HEBI
senior tag
A Pentium-M az Intel új (de már nem a legújabb) mobil PCU-ja. A centrino elméletileg a Pentium-M és a hozzá való Intel Chipset VGAval és WLAN-nal együtt.
Gyakorlatilag manapság sokmindenre ráfogják, hogy Centrino, amelyikben a fenti háromból valamelyik megvan.
De az ideális notebook manapság a Pentium-M CPUval ,Intel chipsettel és ATI VGA val rendelkezik, ha a teljesítmény/üzemidő a meghatározó szempont.
Mobil AMD-s gépet még csak Gericom Bluckbuster-t láttam (mobil 2500+ Barton és ATI9600 VGA, nem tudom milyen chipset(gondolom SYS vagy ALI)) Ez egy fél éve került 300 bruttóba SXGA kijelzővel. A gép szerintem és tulaj szerint is nagyon össze volt rakva. A hangja sem volt észrevehető (igaz nem játszottunkra rajta). Viszont a gép 3+ kg. Ezért komoly aksi van benne, amivel 2+ órát is kibír.
[Szerkesztve] -
shev7
veterán
Még egy kérdés, mi a különbség a Pentium M, és a Centrino között?
Helyesbítek kettő :)
A Mobil Athlonokról van tapasztalatotok?
[Szerkesztve] -
bandiras2
senior tag
Ha egy picit is értesz a szerelgetéshez, akár csinálhatsz is pótakkut magadnak. Persze nem mindegy, hogy milyen laptophoz csinálod. Ha 6 vagy12 V bemenete van,, akkor kerítesz egy kisméretü mociakksit, és felberheled egy csatlakozóra. Önvédelmi célokra is használható, de ha zseléset veszel(csakis zseléset vegyél) akkor viszonylag könnyű is lessz.
-
karib
addikt
mAh-ban az akku kapacitását szokták megadni, 4000 mAh egy tipikus akku, tuti nem a gép fogyasztása (vagy akkor egy 4k-s akkut egy órán belül megenne).
Az IBM R-rel nem hinném, hogy rosszul jársz, a márkás gépekkel egy gond lehet, hogy drága hozzá egy plusz akku, ami neked mindenképp érdemes megfontolni. Az Aopenekhez pl. nagyon olcsón lehet kapni plusz akkut (nettó huszonpárezer asszem). Nézd meg a Gigabyte N601 cikkünket, ott látható, hogy ha csak pötyögsz rajta, akkor elmegy majdnem 5 óráig, de ha dolgoztatot, akkor a Centrino platform sem képes csodákra, és ugyanúgy lemerül 2 óra alatt, mint egy P4-es. -
shev7
veterán
-
karib
addikt
Bármilyen Centrino platformos (pontosabban Pentium M processzoros) gép pótakkuval :) Célszerű rögtön úgy nézni az árakat, hogy mennyi a gép és mennyi egy plusz akku. Idővel úgyis csökken az akku kapacitása, tehát hosszú távon ma még nem lehet egy akkuval 5 órára bazírozni.
Jobbak tudnak olyat is, hogy a CD helyére lehet másik HDD-t, akkut stb. rakni, így akár 8-10 órát is el lehet érni egyhuzamban, de szerintem ez drága megoldás, inkább egy plusz standard akkut érdemes nézni.
Játszhat az adott gép energiagazdálkodási képessége is, a Centrino platformé alapból elég jó, de az Asus pl. kimondottan büszke a Power4 Gear szoftverére, nem tudom, hogy másoknál mi van és mit tudnak. 300-400e nettó között nagyon sok centrinós gép van, amibe még egy akku is belefér, bruttó 400-ért is talán lehet akasztani valamit (Aopen, ECS?). -
shev7
veterán
Notebook vásárlását tervezem a közeljövőben, és az elsődleges szempontom a hosszú üzemidő lenne (jó lenne min 5 óra). Tud vki ilyen paraméterekkel rendelkező notebookot 300.000-400.000 ezer között. (Először 300.000 alattot akartam írni, úgyhogy ha van, olyan is jöhet :) )
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- HP 635 laptop eladó
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- Dell G3 Gamer laptop (2TB SSD, 32GB Ram, 4GB Videókártya, FullHD kijelző, szép állapotban)
- Thinkpad T14 Gen5 14" FHD+ IPS Ultra 5 135H 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- ACER Aspire 3 15,6" FHD IPS // 11 GEN // MX350 2GB VGA // 8GB DDR4 // WIN11 // 256GB Nvme SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE VEGA 64 8GB HBM2 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged