Hirdetés
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- CES 2026: Az állásodba kerülhet az egészséged
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cancer
senior tag
AcYL (pixinfo)
Én meg Szlovákiában vettem a gépemet (mert itt lakom felvidéken) mégis francia használatiutmutatót kaptam hozzá
Ugyhogy az ország tényleg nem garantálja hogy az útmutatód azonos nyelvű legyen.
Amugy ha beregisztrálsz a http://nikoneurope-hu.custhelp.com -ra akkor letölthetsz pdf formátumban bármelyik géphez használati útmutatót magyarul is. Én is innen töltöttem. -
-
Cancer
senior tag
Pl 300-as állásban VR nélkül 1/500-alatt kézből nemnagyon fogsz bemozdulásmentesen fotózni. 5,6-os rekesszel megspékelve, ez jó sok fény! Csak verőfényes napsütésben!! Míg képstabival akár 1/125-öd de ha atomstabil vagy, mint maga a ZEN, akkor akár 1/80-adat is kifotózol kevesebb fényben.
Telénél mindenképpen sokat számít. -
DroneZ
aktív tag
sziasztok!
van egy objektív amit kinéztem magamnak, pontosabban kettő. közöttünk annyi a különbség, hogy míg az egyikben van vr addig a másikban nincs. Nikon 70-300mm-esek egyébként. Kérdésem az lenne, hogy nagy hátrány-e a képstabilizátor hiánya vagy ez függ attól, hogy mit akarok fényképezni?
Üdv.: DroneZ
-
k.andras
csendes tag
rendben, köszi az infókat mindenkitől.
ezek szerint kicsit túlparáztam ezt a fényérzékenység dolgot...
amit a szemem bír, azt valószínűleg a gép is fogja -
k.andras
csendes tag
Oké, eddig érthető, hogy automata módban lerekeszel valameddig.
Félre ne érts, nem kötekedni akarok (csak tájékozódni szeretnék, mennyire kell figyelni rá), de ebből számomra még mindig nem világos, hogy hozzávetőlegesen honnan számít erősnek a fény a szenzor számára. Az erősség a kézikönyvben megfogalmazott formájában egy elég relatív dolognak tekinthető, és még csak azt sem adják meg (egzakt érték vagy legalább valamilyen hétköznapi viszonyítási alap megemlítésével), hogy honnan számít erősnek.
A déli Nap kilőve, ez eddig rendben, de pl. valakinek már az is erős fénynek számít, ha szabad szemmel belenéz egy halogén izzóba. Ugyanezt a mutatványt _élőképet használva_ pl. megússza a szenzor gond nélkül? Mert ugye ilyenkor nem csak a fénykép elkészítésének idejére látja a képérzékelő a témát, hanem már a komponálás ideje alatt is, ami így akár 5-10 másodperc is lehet összesen.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
(az arcfölismerés egyetlen esetben nagyon hasznos: ha saját magad akarod a képre tenni. Ilyenkor egy normál gépnél kínlódás, h hová állj, vagy hogyan tartsd a kamerát ha kézből lesz. Az arcfölismerés normál esetben felejtős, mert csak a döglassú kontrasztérzékeléssel megy - de ilyen önportrénál ez nem gond)
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
LV módban
A normál módra ott is azt írják, h hosszabb ideig ne - ami amúgyis adja magát -
-
Degeczi
nagyúr
válasz
k.andras
üzenetére
az utóbbi hetekben most 3-4x olvasom ezt a tévhitet, h "nem szabad szűrő nélkül a Napot fényképezni" - honnan terjed ez, talán cikk lehetett vhol?

bár elméletben az erős fény valóban ronthatna az érzékelőn (pl. a hotpixelek szaporodhatnak el), a normális használat mellett mégsincs ilyen gond, mert ha a Nap is a képen van, nyilvánvalóan nem hosszú expót fogsz használni, de még a rekesz sem tágra nyitva lesz: tehát az érzékelő csak elhanyagolhatóan fog több fényt kapni, mint más képeknél...
ha óvatos akarsz lenni, a LV-t kerüld ilyen célnál (bár bizonyos határig az is lerekeszel, nem marad teljesen nyitva, tehát annyira sok fényt az sem enged be) - ami egyébként is magától értetődő, hiszen ha a Nap is a képre került, akkor semmit nem látsz a kijelzőn az erős ellenfényben
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
igen, azért nem lehet a spot mérés helye, mert a Nikonok specialitása, h a spot mérés ott van, ahol az aktív AF pont (ez a nagy fölbontású, 400 ill. 1000 szegmenses fénymérők miatt lehetséges: más gyártók kb. egy tucat, vagy max. pár tucatnyi szegmenst használnak. A fénymérés szempontjából az sem feltétlenül rosszabb, de a spot olyankor csak ott lehet, ahová raktak ahhoz illeszkedő picit szegmenst is: vagyis tipikusan csak középre)
vmi gyártástechnológia oka lehet, fene tudja mi - de nem zavaró, így tökmindegy
a mattüvegről szerintem érdemes lefújni a port ha zavaró, egy próbát megér
az érzékelőn lévővel valóban nem célszerű foglalkozni, amíg képeken nem veszed észre
(és a Nikon féle por-lerázás egyébként is egészen jól működik) -
k.andras
csendes tag
Köszönöm a válaszokat, ezek szerint valószínűleg nem hibával van dolgunk.

Viszont ha megengeditek, kérdeznék még valamit. Arra esetleg tud-e valaki egy kicsit konkrétabb cikket/leírást/magyarázatot adni, hogy mi számít a kézikönyvben leírt "erős fényforrásnak", amitől tartózkodni kell? Azt tudom, hogy a napot nem szabad fényképezni az erre alkalmas szűrő nélkül, de mi a helyzet a beltéri izzók, vagy a kültéri reflektorok (pl. amiket meccsen használnak) esetében? Gond, ha a képbe komponálom őket (esetleg élőképnél pár másodpercig a szenzorra jutnak), vagy ajánlott inkább ezeket is elkerülni?
Igazából arra lennék kíváncsi, hogy magát a szenzort károsíthatják-e ezek a fények...
-
kricsi81
senior tag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
D300-on is ott van a köröcske.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
k.andras
üzenetére
Enyémen is ott van. Lehet hogy hülyeség, de arra gondoltam, lehet a spot mérés helyét mutatja...
, bár tudom, az is állítható.Nekem is lett egy kosz pötty az első használatnál a mattüvegen, de az előző gépem tapasztalataiból kiindulva ezen nem idegesítem magam. Csak több lesz idővel. Ne foglalkozz vele, ha nekiállsz fújkálni még több lesz. Portérkép tesztképet sem csináltam az érzékelőről, amíg f8-as rekeszen nem látszódik semmi, addig nem érdekel. Az én mattüvegemen gyárilag van egy nagyon vékony kis karc is, nagylátószögnél nem, de 35mm-től már látható.
Mattüveg koszról annyit, múltkor nézegettem egy márkatárs D70S masináját, ő szabadban cserélgeti az obikat, akár homokviharban is..Na az már nagyon zavarna, amekkora koszok voltak a keresőben. A 25 éves Praktikám keresőjében még hajszál is van......

-
TeeJay
félisten
-
kricsi81
senior tag
Bizony DX-re van tervezve, de alig vignettál jobban FX-en mint az 50-esek

"tökéletes egész alakos fotók készítéséhez" - ezt azért így nem lehet kijelenteni
Van hogy 20mm, van hogy 200mm jó egész alakos képek készítéséhez... Szóval ez így nem igaz 
Főleg a torzítás miatt nem lesz túl szép a modell, ha csak nem távolról van fotózva( így a környezete is jelentős szerepet kap.)Ha még nem próbáltad az 50-est, akkor mindenképp próbáld ki vásárlás előtt, mert nagyon zavaró tud lenni, hogy a fókuszgyűrű mozog fókuszálás közben, főleg, hogy nagyon pici az obi. (valakit zavar, valakit nem)
-
k.andras
csendes tag
válasz
k.andras
üzenetére
update:
Találtam egy fórumot (ezt), ahol pont ugyanezzel a dologgal szembesült valaki, de ha jól értem, a pontos miértjét ott se sikerült kideríteni, csak találgattak. De legalább nem vagyok vele egyedül...
Egy ottani kép, ami megegyezik az általam észleltekkel:

Ötlet?

Előre is köszi a válaszokat! -
k.andras
csendes tag
Sziasztok,
Nem rég vásároltam egy D90-es gépet (18-105 obival), és észrevettem egy kis érdekességet, amiről egyelőre nem tudom eldönteni, hogy bug vagy feature, a boltokban törtenő fogdosás során nem tűnt fel. Szóval ami szemet szúrt: egy kissé világosabb kis kör szinte a kép közepén. Zoomolásra, fókuszálásra nem változik a mérete/élessége, csak valamikor (a téma színezésétől függően) jobban látszik, valamikor kevésbé. A kész képen, illetve az élőképen nem látható, csak a keresőn keresztül.
Nálatok is van ilyen, vagy sikerült egy kis koszt összeszednem már az első használatnál?
-
TeeJay
félisten
az 50-es az Fullframe objektív, míg a 35-ös DX-re van gyártva.
D90-re talán a 35/1.8 lesz az igazi mert a szorzó miatt ~50mm körüli látószöget fogsz kapni ami tökéletes egész alakos fotók készítéséhez
ráadásul nagyon pengén rajzol és gyönyörű elmosást tud.
egyedüli negatívum hogy picit torzít de elhanyagolható
50körül kapható 1év garivalhamarosan én is megveszem nyárra

-
-
Kinéztem 2 féle fix obit
Nikon 50mm f/1.8 AF D
Nikon AF-S 35mm f/1.8G
A kérdés az lenne, hogy mi a lényegi különbség a kettő között? (attól eltekintve, hogy az egyik 35 a másik 50) mivel tud többet ill miért drágább a 35-ös? -
Mercutio_
félisten
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Ja, ott az aláírásomban is

Ha el is kel, valami könnyebb Pentax biztos lesz helyette, + van most egy Pana GF-1 fényerős fix-szel.
-
pookeer
csendes tag
A gép hangjával nincs gond, csak van egy plussz kattanás. Úgy néz ki, hogy a vakuhoz van köze, mivel mikor használom a beépített vakut, akkor nem csinálja. ha tényleg vakus gond, akkor nem izgatom magam, mert azt ritkán használom.
-
pookeer
csendes tag
Sajnos már nem garis. Objektivhez nincs köze, és valami biztosan van vele, mert eddig nem csinálta ezt. Ha akad valami benne, az hosszú távon nem hiszem, hogy jót tesz neki. Megnéztem objektiv nélkül hosszú záridővel, és akkor kattan egyet, amikor nyilik a kapu, az érzékelő elött. Tény hogy így látatlanban, és hallatlanban nehéz, de nem akarok rögtön futni vele a szervizbe, meg most nem is tudom beadni, mert vizsgázok, és ahoz kell.

-
Degeczi
nagyúr
látatlanban (hallatlanban) nemigen lehet mit mondani, de a tükrön kívül az obi rekeszbeugratásának is nagyon erős hangja van (ami persze valamennyire obitól is függő, ezért változhat is), és magának a zárnak is
nyomd meg a rekeszbeugrató gombot az obi tövében...
fölösleges aggódni amíg nincs semmi baj!
(ha meg már van, a szervízt nem lehet, de nem is érdemes kikerülni: semmi baj velük. Pláne mert ingyen is van, hiszen még nyilván garos) -
pookeer
csendes tag
Oh, köszi szépen a gyors választ, hát igen ez a RAW formátum tréfált meg.

Még egy kérdésem volna.

Mikor fotozok, van 1 plussz hang (ugyebár van amikor felcsapja a tükröt, meg mikor vissza rakja, de nekem van a kettő között egy kattanás, akkor csinálja amikor kinyítja a kaput az érzékelő elött.) Eddig nem volt, csak hát kölcsön adtam. Olyan mintha akadna, használni tudom ugyan, de nem akarom tönkrevágni.
Van esetleg valakinek ötlete, hogy ezzel mit lehet kezdeni, szervizet kikerülném, nem nagyon bizok bennük.
-
Degeczi
nagyúr
gondolom RAW-t használsz, akkor természetes...
egyébként nagyon-nagyon ajánlott csak a gépen fekete-fehérré alakítani, mert a domináns színektől erősen függ, h milyen módszerrel érdemes végezni
teljesen más a végeredmény, és a kamera ezt automatikusan nem tudja eldönteni (és mivel optikai a kereső, ott sem látod az eredményt, csak a kész képen - amin viszont már nem tudsz változtatni, ha csak FF-ben készült...)
-
pookeer
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy problémám, ha esetleg valaki tudja rá a válszt, kérem írjon, fontos!
A fényképet fekete fehérben készítem el, de a számitógépen mégis színesben mutatja. Nem találom azt a beállítást amivel ezt vissza tudom állítani. (nem én állítottam el, azért annyira én sem vagyok szöszke.
)
Mivel nekem most ffben kellene fotoznom eléggé sokat, nem akarok vele szenvedni gépen, mert nincs tul sok időm.Elöre is köszi, üdv Pookeer

-
TeeJay
félisten
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
mázlista vagy már 3év garit kaptál
én decemberben vettem még 2 év garival de sebaj szerintem simán bírni fog 3x ennyit aztán lecserélem 
-
TeeJay
félisten
szolgáltatásokban?
hát nem azért de a D90 igencsak jobb anyagból van, nagyobb milliószor jobb fogású váz, rakható rá rendes portrémarkolat, a keresője nem pentatükrös hanem prizmás illetve a kitobi amit adnak hozzá klasszisokkal jobb mint az EOS550D kitobija szerintem...
a vakuvezérlésről már nem is beszélek amitől mai napig ámulok hogy ilyen nincs és mégis van
nagyon nem egy kategória az 500-550D és a D90 szerintem
-
Mercutio_
félisten
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Májsztró meglett végül a D90?
-
drkbl
őstag
Ha a képminőség, ár és szolgáltatások is a Másik
gyártó gépében tetszenek, mi tartja versenyben a D90-et? Én anno árkategóriában a képminőség (színek, nem képzaj), szolgáltatásokban a fénymérés, vakurendszer miatt döntöttem a D40 mellett, személy szerint kicsit sem érdekelt a váz fogása, vagy az, hogy kevés gomb van rajta (annyit nem fogom kézbe, tehát úgysem jegyzem meg, melyik gomb micsoda). -
Cancer
senior tag
A D90 teljesen kiesett...
Csak a váz drágább, mint az 550D-é, és 18-55+55-200-as kit-ben is alul marad jelentősen...
Viszont jó alternatíva 18-105-tel és 18-105+70-300-zal! Ott viszont jelentősen!A dilemma nagy...

-
Ma láttam az optiform kirakatában, D90-et 18-200 kitben 384e ft-ért. Kivonták volna a 18-105-öt?
-
Degeczi
nagyúr
a 3 év garancia miatt pedig pláne nem, mert az csak itthoni beszerzésre vonatkozik
(Európában vásároltat ugyan szintén szervizelnek itthon garban, de csak 1 évig)viszont ha így marad az árfolyam, valszeg lesz áremelés
tavaly ilyenkor brutálisat ugrott mindennek az ára (a 250 fölötti dollárral), de aztán ahogy a nyáron nagyjából normalizálódott a helyzet (ismét 200 alá ment a dollár), azt nem követte itthoni csökkentés, csak az ősszel, ill. idén év elején
-
Cancer
senior tag
Akkor sikerült elég figyelmetlen lennem.
Azt vettem észre, hogy még ilyen EUR/HUF árak mellett is a Nikon gépek nem sokkal drágábbak, mint Ausztriában. Sőt, egyre kevésbé éri meg kimenni érte. A Canon-oknál sokkal nagyobb az eltérés.
Amúgy az árfolyamot tekintve bízom benne, hogy másfél hónap alatt elül annyira a Görög-tűz, hogy megint érdemes lesz kiutazni. -
Cancer
senior tag
A 3 év garancia utalhatna arra is, hogy 1 évvel kitolják a D90 utód megjelenését.
Tényleg, csak az újonnan vásárolt gépekre igaz, vs visszamenőleg is érvényesítik a +1 évet?Pedig igazán tudnám értékelni, ha június közepén már lenne értékelhető teszt az utódról, mert akkor lehet nem a Canon 550D mellett döntök.
-
-
Melyik típusú 70-300as obit ajánljátok a géphez? gyári nikon, sigma, tamron? elég jelentős árkülönbség van.
TeeJay: vasárnap jöttem haza és pont az optiform mellett mentem, el akkor láttam a kirakatban a D90 dobozán a nagy "3 év garancia" feliratot, így, hogy még az ára is jelentősen csökkent sztem nagyon jó vétel még mindig
-
TeeJay
félisten
most már 3év garit ad a Nikon
[link]
eddig is szimpi volt a 2 év de a 3 szinte már tökéletes
-
Mercutio_
félisten
válasz
johnjohn
üzenetére
Kösz az infót mindekinek!
Kicsi könnyű vázat nézegettem volna a K20D helyett a K-x apróbb bosszantó hiányosságai nélkül, de ahhoz hasonló képminőségű szenzorral, így jött képbe a D90, az 50D ahogy nézem a K20D-vel van egy súlycsoportban

johnjohn: Nem a magasabb kontraszt és alapból erősebb gyári élesítés miatt tűnt jobbnak az 50D?
-
johnjohn
addikt
válasz
Mercutio_
üzenetére
Volt szerencsém használni mindkettőt, egyforma Tamron objektívvel ( 28-75/2,8 ), sőt egyszerre volt nálam a D 90, 40 D, 50 D. Bár meg voltam elégedve a Nikonnal, az AF, a WB, és a képek élessége is egyértelműen az 50 D felé billentette a mérleget.A fogása számomra döntően jobb a Canonnak, a gombok elhelyezése a Nikonnál logikusabb, de pár óra alatt megszokható a Canon is, a hátsó LCD mindkettőn pazar. Vedd kézbe őket, és ha tudod próbáld ki mindkettőt, mindenképpen RAW-ban !
-
Degeczi
nagyúr
igen: bár "csak" 9 AF pontja van a Canon 50D-nek (ugyanaz az elrendezés, mint a D80/D90-en, csak a 2. és a 4. oszlopban nem 3-3 pont van, hanem 2-2), ennél viszont sokkal fontosabb, h azok mindegyike keresztérzékelő (ráadásul az egyes obikhoz finomhangolható is)
a mai Nikonokon (mert a D2 szérián még szépen elszórva volt 9 db) sajnos vagy elég fukar módon bánnak a keresztérzékelőkkel, vagy rossz helyre teszik őket: így pl. a D300/D700/D3 szérián hiába 15 keresztérzékelő van az 51-ből, ha azok ott is mind középre kerültek...

(ez portrénál tud betenni, mert így éppen a szem környékén nem lesz keresztérzékelő, ami megnehezíti a dolgot. FX vázon meg aztán pláne, ott még normál érzékelő sem nagyon jut oda - de ez már persze nem Nikon specifikus, minden full-frame vázat érint) -
Dare2Live
félisten
válasz
kricsi81
üzenetére
Onnan veszem, hogy van egy minimális logikám....

mályköl: lövésem sincs, mint ahogy a tartalomról sem. az megjelenés elött ~2hétig nem szokott kint lenni sehol.
Tee: Hosszú évek tapasztalata az, hogy a specek meg neveket senki se tudja váznál, csak a dátum amit gyak hónapra pontosan el lehet találni. Ahogy Canonnál is.
-
TeeJay
félisten
úgy látom idő közben 230ezer alá esett az ára, így már elég baráti egy ilyen tudású masina 18-105VR kitobjektívvel
én még december elején 270ért vettem de úgy is megérte 
-
Zebu
addikt
Sziasztok!
Nikon 80-200 D ED toló-zoomot használt már valaki D90-en? Mennyire működik megbízhatóan ezen a vázon? AF működik jóól vajh?
-
TeeJay
félisten
más más kategória
az 500D kb. a belépőszint teteje míg a D90 haladószint masszívan az 50D pedig már inkább fél profi kategóriaa D90 és az 50D között kisebb különbség van sőt képminőségben szerintem a D90 veri is a másikat

általában a Canon Nikon kategóriák így szoktak lenni valahogy
1000D vs. D60/D3000
500D/550D vs. D5000
50D vs. D90
7D vs. D300s
5D MK II vs. D700
1D MK IV vs. D3S
1Ds MK III vs. D3X -
Szia
Én is átrágtam magam a témán. Canon 500D sztem nincs a D90 szintjén, ráadásul bejött helyette az 550D elég horror áron, az 50D pedig lényegesen drágább és nekem nem nyújtana annyival többet. Canonban jó választás lett volna a 40D ha találok újat normális áron, de nem sikerült.
-
Kuzin
csendes tag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék gépvásárlassal kapcsolatban.
Nikon d90
Canon 500d/50dAhogy eddig néztem a Nikon egy kicsivel drágábbnak tűni.
Melyiket ajánlanátok?Pro-konra vélemények?Köszi a segítséget
-
mc-4
aktív tag
Sziasztok!
Használ valaki makro közgyűrű sort?
Mire kell figyelni vásárláskor, melyik típust ajánljátok?
Megmarad az AF és a fénymérés?Köszi!
-
A mai nappal beléptem én is a D90 tulajok táborába. Az optiformnál vettem meg, nagyon korrekt kis bolt, az eladók is nagyon segítőkészek.
Egyelőre csak próbálgatom, ez az első dslr gépem. -
Degeczi
nagyúr
nem is a 30 rajtahagyott kép a lényeg, hanem a közben megtörtént akár párezer törlés - mind ugyanazon a helyen lévő tartalomjegyzékben, így a kártyának ugyanazt a szekcióját fárasztva
(miközben egy formázás után már máshová, keveset használt területre kerülhetett volna a tartalomjegyzék)persze mivel ciklus-százezrekben mérhető a márkás kártyák élettartama, valóban szinte nulla az esélye, h belefuss... de a helyes, biztonságos gyakorlat mindenképpen a kamerában leformázás
-
Degeczi
nagyúr
- nyilván PC-n törlöd, ami nem ajánlott. Jobb, ha csak a kamera írja a kártyát, más eszközben csak olvasás történik róla
- a kártya élettartama írási ciklusokban mérhető, és azt egyenként csökkenti a képek törlése (mivel minden alkalommal ugyanazon a helyen lévő tartalomjegyzéket kell frissíteni, szemben a formázással, ami egyetlen írási művelet az összes képre)
- ugyan nem ismerem a kártyák belső működését, de a terheléselosztás (amivel azt oldja meg, h ne mindig ugyanott legyen a tartalomjegyzék, hanem a kártya ritkábban használt területein is) nyilván csak formázáskor tud működni, sima törlésnél nem tudja áthelyezniaz élettartamra és adatbiztonságra nézve ezért hasznosabb az időnkénti formázás
-
TeeJay
félisten
válasz
kricsi81
üzenetére
nekem egy 8gigás Sandisk Ultra II van a D90-ben (olvasás 20MB írás 13MB körül van) és hát JPEG Fine módban 1200kép fér rá talán. szóval szerintem manapság már kell ennyi mert van mikor hónapokig nem törlök róla valamit hátha épp meg akarom mutatni valakinek mikor fotózok hogy előtte miket csináltam. 4giga nekem már kevés lenne...
-
Degeczi
nagyúr
mindenképpen márkásat, Sandisk az egyik legjobb elérhető
(Ultra II elég, ha az már a 15 MB/s változat. 1.5-2 éve már azok vannak, így valszeg az)csak eredeti legyen, itthon Hama Kft garanciájával forgalmazott, mert sok a hamisítvány
4 GB valóban elég lehet kezdetnek (még akár RAW-ban is), legföljebb nyaralás előtt veszel még - a kártyaárak úgyis csak lefelé mennek
-
Igen néztem én is, hogy most szinte az összes boltban ugyanannyiba kerül. Én is dec-jan körül akartam megvenni, de sajnos még nem jött össze addigra a pénz. Igazából nézegettem más márkákat is, de nem találtam olyat se a canonnál se a pentaxnál ami ezért az árért ugyanezeket a szolgáltatásokat/minőséget nyújtja.
Milyen sd/sdhc kártyát érdemes mellé venni? Egyelőre csak egy 4GB-osat szeretnék. -
TeeJay
félisten
artwork mediker digitcam mindegyik 252500ért adja most 18-105VR objektívvel és ők rendes magyar Nikon garit adnak
én még december eleje felé 269900-ért tudtam megvenni mert azt hittem vissza fog menni az ára 280-290felé...
ha várok 2-3hónapot akkor 20ezret nyertem volna de sebaj megérte a gép, sosem bánom meg az fix
-
-
Degeczi
nagyúr
válasz
lover summer
üzenetére
a "RAW" önmagában értelmetlen fogalom: egyszerűen nyers adatok az érzékelőről, feldolgozás nélkül
vagyis minden azon múlik mivel és milyen beállításokkal dolgozod fel
így tehát természetesen nem a RAW kevésbé éles mint a JPG, hanem a kamera JPG motorjában van beállítva nagyobb élesítés, mint az általad használt RAW feldolgozó programban
már csak ezért is célszerű a Nikon Capture NX-et használni, mert az alapban átvesz minden kamera-beállítást, így ha nem állítasz benne semmin, akkor pont ugyanazt kapod, mint kamera-JPG esetén (de már vmivel jobb minőségben)
egyébként pedig ha a legjobb minőség a cél, érdemes teljesen levenni a Picture Control élesítés paraméterét NX-ben, és utólag egy tisztességes USM élesítési lépést hozzáadni
Új hozzászólás Aktív témák
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Milyen routert?
- Vezetékes FEJhallgatók
- OpenMediaVault
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Windows 11
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S24 Ultra 512GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- Xiaomi 15 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3852
- Új DELL UltraSharp U2722DE 27" monitor QHD LCD IPS 27% ÁFÁs
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
márpedig mostanság ritkán van ilyen a sok felhő miatt 
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)

)
gyártó gépében tetszenek, mi tartja versenyben a D90-et? Én anno árkategóriában a képminőség (színek, nem képzaj), szolgáltatásokban a fénymérés, vakurendszer miatt döntöttem a D40 mellett, személy szerint kicsit sem érdekelt a váz fogása, vagy az, hogy kevés gomb van rajta (annyit nem fogom kézbe, tehát úgysem jegyzem meg, melyik gomb micsoda).