Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Batman2

őstag

válasz ricsik #1098 üzenetére

Az önkisülés felerősödése, felgyorsulása az irodalmak szerint a cellában a fokozott kristályképződés eredménye, melyek a szeparátor anyag pórusain áttörve zárlatot okoznak a két elektród között !

Ezek rendszerint mélykisüléskor keletkeznek (túltöltéskor is valszeg), ezért is kerülendő, illetve idővel, ahogy a cella lassan használaton kívül kimerül, lassan nőni kezdenek a kristályok, viszont ha ezek már a töltés hatására sem tünnek el, akkor a cella zárlatos lesz és a megszerzett töltését is pillanatok alatt elveszti ! :Y :(

Ez következhet abból is, hogy már végelgyengulésben kimult a cell, de egyéb okból is.

Azt is írják az irodalmak, hogy lehet próbálkozni több módszerrel is ezeket a kristályokat széttörni, szétbombázni.
    1. 10A körüli árammal tized másodperces impulzusok alkalmazásával (1 perc) szét lehet roncsolni a kristályokat, majd utána már normál töltéssel fel lehet tölteni és tartani is fogja, ha sikerült a műtét.

2. a cella alja élének kalapáccsal való megütögetése, a cellát egy kemény felszínre, függőlegesen letéve, ezzel elvileg össze lehet törtni a kristályokat, vagy legalább is megroppantani, és után aszintén normál töltéssel feltölteni.

Próbálkoztam már mindkettővel, volt aminél használt, és volt amelyik akkut végleg tönkretettem vele, mert több, mint 10A-t eresztettem rá és valami eléghetett, megszakadt benne.

A zárlatos cellák elvileg sokkal jobban kell melegedjenek is töltéskor, mint a jók, mivel az energia egy (jó) része hőtermelésre fordítódik a zárlat miatt.

Sok sikert hozzá !

Üdv.

Új hozzászólás Aktív témák