Új hozzászólás Aktív témák
-
sicc_innen
tag
válasz
Dr. Szilikát #1944 üzenetére
Ez a jelenség nálam is előfordul. A kb egy-másfél éves akkuk töltése nem áll már le amikor kellene, hanem továbbtöltődnek, ameddig hagyjuk. A múltkor 7 óra után, immár 1,48 V-on) vettem le őket, mert nem voltam otthon addig. Az akkukat a bő egy év alatt csak 4-5 alkalommal volt szükséges feltölteni, mert nem túl gyakran használom őket. Töltőhibára gyanakodtam, mivel a négyes garniturák mindegyik példányánál ez volt a jelenség.
(1900 mAh AA Ladda akkukról van szó, amiket mindig 300 mA árammal töltöttem. Tesztre sem merem tenni, mert ott sem valószínű, hogy leállna a töltés a végén, és nem váltana át a töltő kisütésre.)
Rendszervakukban használom őket, ott nem volt gond velük. (Más akkujaim nincsenek jelenleg.) Ezért is gyanakodtam a Lii-500 töltőre, ami egyébként egy bevált, elismert modellnek számít a piacon már évek óta. -
válasz
Dr. Szilikát #1944 üzenetére
Alapból 200mA árammal kezd el tölteni ez a töltő és azt soha nem is piszkálom, tehát most is annyival töltődnek.
Tehát akkor egyszerűen nem érzékelik a teljes töltöttséget a kicsi áram miatt.
Valahogy én is hasonlóra emlékszem, csak idővel kásássá válnak az emlékek a fizikában és kémiában.Valószínűleg már napok óta fel vannak töltődve amúgy és ha egyszercsak Full jelzésbe megy valamelyik, az csak a véletlen műve lesz.
Valahol pedig erre is emlékeztem, hogy inkább a kisütés és töltés a normálisabb eljárás, ezt viszont mindenképp megpróbálom észben tartani.
Köszi szépen mindent! -
válasz
Dr. Szilikát #1926 üzenetére
Gondolok rá én is valóban, amiket te is írsz és egyébként érzem magam is, hogy úgyis az lesz a vége, hogy én is rendelek magamnak.
Vannak olyan vélemények, ahol magának a töltőnek a screen-jét fényképezték le, kapacitással és a szokásos adatokkal együtt, az úgy valóban elég “életszagú” szerintem is.
Az utóbbi bejegyzésedben olvasottat én is csináltam már és amúgy én sem fáztam rá abban az esetben.
Nekem általánosan pozitív véleményem van az Ali-ról, igazából mindig innen rendelek, ha kintről kell valami (a Temut sohasem használtam, mert amit úgy reklámoznak, hogy a csapból is az folyik, az elvből kiesik nálam).
—————————
Jim74: Majd ha megérkezik és van már róla tapasztalatod, írsz róla véleményt kérlek?
Valamint majd ugyanabban a bejegyzésben az Ali-s linket is légyszi!
Köszi! -
chatran
őstag
válasz
Dr. Szilikát #1888 üzenetére
Köszi az ötletet, én azt hittem csak design a csupasz borítás. Sajna most nem tudom megnézni, jövő héten kiderül.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Dr. Szilikát #1874 üzenetére
Köszi!
Akkor a leírást átolvasom még egyszer. -
draco31
veterán
válasz
Dr. Szilikát #1868 üzenetére
Ez is leszokott, de túlmerülteknél.
Viszont akkor ez kuka, és megy bele egy eneloop. -
Mauzes
addikt
válasz
Dr. Szilikát #1852 üzenetére
És az alábbi pl. mennyire normális? Vettem új Ladda 1900 mAh akksit az Ikeában. Kíváncsiságból a kibontás után ráeresztettem egy refresh funckiót a töltővel, csak hogy megtudjam, milyen kapacitást mutat. 4 db egységre 1500-1600 közötti értékek jöttek ki. Három dolgot tudok elképzelni:
- Az új akksiknak kell egy kis bejáratás, hogy elérjék a maximális kapacitásukat
- Szarok az akksik
- Megbízhatatlan a töltő -
Mauzes
addikt
válasz
Dr. Szilikát #1849 üzenetére
Köszi. Persze, direkt nem töltögetek rá, hanem az volt a célom, hogy a refresh-hez nyerjek egy kis időt, ezért mondom előbb feltöltöm, és akkor a másnap indított refresh már csak 2 ciklust fog végignyomni (amúgy mindig egy töltéssel kezd). És így vettem észre, hogy ezek után is egy 20-40 perces töltési ciklussal kezdi a refresh-t.
Amúgy próbáltam utánajárni, hogy ennek a refresh funkciónak mennyi értelme van, de inkább az jött le, hogy előnye ritkán van, cserében minden egyes a full discharge kifejezetten károsítja a Ni-MH akksi élettartamát. Ezt ti is így tudjátok?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #1849 üzenetére
Vagyis "sül", csak telefonról írtam és nem tűnt fel.
-
tomcsi23
veterán
válasz
Dr. Szilikát #1839 üzenetére
A "kombinált töltőknél" jellemzően nem CC/CV töltés van NiMH akkunál, hanem az egyik legegyszerűbb, adott feszültségnél áll le a töltés (esetleg folytatódik impulzus- vagy csepptöltéssel).
Ez a legtöbb akkunál alultöltést jelent (nem feltétlen vészes mértékben), némelynél meg szinte teljes feltöltést is jelenthet. Van nekem is ilyen szimpla és dupla szlotos Liitokala töltő is. -
cs_dy
tag
válasz
Dr. Szilikát #1830 üzenetére
Köszönöm a választ!
Kijózanítóan hatott rá, és megtaláltam azt a töltőt amire szükségem volt. VC4 lett a nyerő. -
creed33
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #1816 üzenetére
Köszönöm a segítőkészséget, de én nem olvasgatni akarok ,hanem azt szeretném hogy egy hozzáértő a kérdésemre beírjon nekem két konkrét(!) számot.
-
maglew
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #1799 üzenetére
Köszi. Kipróbálom majd AA elemekkel is. Elvileg működik a kisebb amit töltök szóval valamit csak csinált. 😉
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #1799 üzenetére
Vagy inkább az lehet (ami ilyen töltők jellemzője), hogy mindkettő igaz, de 4 cellánál 200 mA, csak 2 cellát töltve 250 mA. Ezek egyszerű stabilizálatlan töltők, terhelésfüggő az áram.
A táblázat itt ugyan nem tesz különbséget az órákat tekintve (más töltőknél igen), de ez lehet "nagyvonalú" egyszerűsítés.
-
maglew
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #1797 üzenetére
Szia. Ilyenem van, kb 1 hónapja vettem. Az eneloop AA elemet simán feltöltötte. (Töltés végén a zöld led kialszik)
Karácsony előtt kb 1,5 méter magasból leejtettema töltőt de nem sérült kívülről, lehet hogy az lehet az oka, hogy az ikea AAA elemének töltése nem áll le már 2 napja?Kimérni sajnos nem tudom, hogy mennyit tölt.
-
LittleBoss67
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #1783 üzenetére
Köszi és bocs a késői válaszért ráadásul laikus vagyok, akkor milyen akksit érdemes venem?
Ha nem 2600-as, hanem kb. 2100 mA, vagy....maradjak eredeti varta aksinál, mert azokat azért bírja, de az sem legyen nagyobb mA?
Volt régebbi va töltőm, de a bolti akksikat is t(errrorizálta). Persze saját márkát is ! Rég vettem, bár akkor is 17 ropi volt, de szívesen veszek bármit ami tuti. Mind töltő, mind akksik.
Nem tudom most hol tartunk e téren.
Köszönöm. -
LittleBoss67
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #1780 üzenetére
4 hely (AA,AAA) . Van Charge, Discharge, Refresh (max 5x), Teszt. Elvileg 15 parc alatt tölt. A kijelző:
nincs elem
töltés befejezve
töltési áramerősség mA-ben
idő óó:pp formátumban
elemfeszültség V-ban
kisütési kapacitás mAh-ban
nem megfelelő / hibás akkumulátor (ERR)De tudok jobbat. Valami ilyen: [link]
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #1741 üzenetére
Egyébként ha jártas vagy ebben, szívesen fogadnék egy részletesebb leírást. Sajnos nem igen találtam az interneten pontos leírást.
Pontosabban az érdekelne, hogy miért nem lehet nagyobb feszültséget elérni még töltés közben sem? Miért nem vesz fel több áramot, csak elmelegedik az elem belső ellenállásán (Mi a lezajlódó kémiai folyamat)?
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #1739 üzenetére
Néha majd rájuk mérek multiméterrel, ha a kontroller szerint nem lemerültek és ha eltér a feszültség akkor a kevésbé merült cellát egy műterheléssel a másikhoz "merítem."
Gondolom ha ezután töltőre rakom akkor se fognak 14-16 óra alatt egyenlő feszültségen kikötni, de ezzel megtudom gátolni az eltérés növekedését?
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
Dr. Szilikát #1733 üzenetére
Köszönöm szépen.
Amúgy a telefonjaimat én is mindig 20% alá engedem, ha lehet, akkor teszem töltőre.
Egyik okostelefonom (Lumia 630) sokszor kábelra került, naponta-kétnaponta csatlakoztattam PC-hez, hogy a fényképeket leszedjem, és akkor már rajta is hagytam míg fel nem tölt, sokszor 80% töltöttségnél. Nem bírt ki 2 évet, akku halt be, én ezt a felhasználási szokást okolom érte.
Nem szedtem még szét a Voltcraftot, de lehet egy kontakt tisztítás rendbe tenné, erősen kell nyomni a gombokat, egy laza nyomást nem mindig érzékel.
Mindenesetre a kérdés nyitva maradt.
Érdemes lecserélni?
A 2db fejlámpában lévő Litokala Li-ion 18650 aksi miatt nem hiszem, a lámpa tudja tölteni.
AA, AAA aksikat meg tölti a Voltcraft.
Ha azt mondjátok, ad annyi pluszt az újabb töltő, akkor veszek.
Ha nem ad a gyakorlatban plusz szolgáltatást, vagy hosszabb aksi élettartamot, akkor azt hiszem rábízom feleségem keresztfiára. Mérnök ember, őt szoktam néha zargatni ha valamit nem merek szétszedni. Hogy pontosabban fogalmazzak, én szétszedek mindent, az összerakással vannak néha gondok.... -
Panzermeyer
tag
válasz
Dr. Szilikát #1727 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, így már tiszta.
-
Panthera
őstag
válasz
Dr. Szilikát #1723 üzenetére
Köszönöm! (Elnézést, nem írtam le, az AiMn-ra keresve nekem alkáli mangánt ad.)
Jól értem? Pl. egy régi fényképezőgép (amely 4 db Nimh-t "fogad"), akár Li-ion akkuval is működhetne, a feszültségnek kellene jó lenni?
Közben ezt találtam: 1,5V Li-ion AA
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Béta iOS-t használók topikja
- Milyen program, ami...?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged