- Külföldi SIM-ek itthon
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Fotók, videók mobillal
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Werkly #60632 üzenetére
Szerinte Samu B die.
Ha nem téved, akkor az 1.36V teljesen rendben van, lapfüggően ezek 1.5V mellett is stabilak.
(15-15-15-35 az időzítés?)
Mindazonáltal ha az xmp hibázik az nem csak a ram hibája lehet, hanem (és B die esetében pláne) a lap rossz auto beállításaié. Én ott is szétnéznék a helyedben (SOC feszültség első körben), de remélem erre jön valaki aki ért is hozzá, én inkább nem kuruzsollak. -
válasz
Werkly #60629 üzenetére
Egyrészt magán a ramon. Némelyiken a gyártási számból látszik (én ehhez nem értek, se itt többen igen). Vagy leszeded a heatsinket. ha könnyen lejön. Másrészt a Taiphoon burner report funkciója viszonylag jó százalékkal megmondja neked. Sajnos szokott tévedni, de valami vacakra ritkán mondja, hogy világbajnok.
-
-
-
Figyuzzatok, gyors alap kérdés: 16GB ram fullhd játék és bézikfelhasználás esetén rendben van manapság, nem? A 32 erős overkillnek tűnik (most az van, de cserélném és nagyon elcsúszott az árfolyam, ha 16 elég az jó volna).
Köszi -
Tegnap este hülyére olvastam magam ryzen ramOC témában és első részsikereim elértem a Samu C die IC-kel. Őrület, mennyire nem skálázódik a voltra. Lapfeszültségeket lehet piszkálni, ramnál csak a timing értékekkel tudok játszani és elég válogatósnak tűnik. Egyelőre alapsebességen (3200) szűkítéssel próbálkoztam, legközelebb visszarakom alapra és nekiesünk a tempónak. Én egy mezei 3600-zal simán beérném, némi szubtiming reszelés mellett. Bizakodom :)
-
-
-
Igen, próbálom. Asszem mára elegem van már. 3600 bebootolt egyszer valami minimális subtiming piszkálás, 1.050V SOC és 1.35V DRAM társaságában, röhejes időzítésekkel (18-22-22-42) aztán a Win fagyott ki a 'csába -> bios reset. Lehet, hogy más feszkókkal is operálni kellene, de nem vagyok benne AMD-ben, finoman szólva sem. Még
A lapom is egy fos, köszi MSI. Valamiért nem ment csak 2 OC profilt (pedig van 6 db), rossz OC esetén aztán full meghülyül (beugrik a kínai nyelv, random menüpontok eltűnnek). Plusz ugye nincs rajta bios reset gomb, a vga viszont kitakarja a jumpert ÉS az elemet - minden reset egy komplett motorcsere. Kicsit idegesítő az egész processz
-
válasz
fckdup01 #60594 üzenetére
A calculator halott link, de leszedtem közben techpowerupról. Ez nagyon elavult cucc; se az IC-m se a procim nincs rajta. Így nem túl releváns... Az adatokat Taiphoonnal olvastam ki, persze fenntartással kezelem, de nem fogom lefeszegetni a ramhűtést, hogy alá nézzek az IC-kre...
Amit feljebb linkeltél valahol reddites ramtuning cikk azt olvastam alaposan át, de egészen szürreális subtiming értékeket ad "safe" címszóval, ezért nem is próbáltam rájuk eddig. -
Sziasztok, némi bézik felvilágításra lenne szükségem (olvasni tudok, de newbie ram oclockerként elég elbizonytalanító).
Hyperx ramok, nem valami acélosnak tűnnek, Samu C die IC-k a Taiphoon szerint. XMP 3200 profil, 1,36V alaplap szerint. Azt reszelem.
Na eddig itt tartok, ez némi teszten stabilnak tűnik:
3600-on eddig nem indult el, egészen laza időzítésekkel sem (Memory Try It funkció alaplapon), vagy valamit nagyon benéztem.
Ha ennél szűkebbre veszem az elsődlegeseket (tCL-t nem is piszkálom), akkor bios reset kell neki. Többin mit érdemes és merre csavarni? Hátha megúszom a hosszas szövegértelmezést. Az egyes posztok ráadásul persze egymásnak ellentmondanak helyenként, így kicsit b pálya
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kingston 2x32 Gb 3200 Mhz
- SKHynix 32G DDR4 2400 Szerver RAM - 2 maradt
- 24 gb Corsair vengeance DDR3 tuning ram
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 200 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged