- iPhone topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Fotók, videók mobillal
- Netfone
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Honor 400 Pro - gép a képben
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
XboxPlayer
tag
válasz
koko52 #54282 üzenetére
Ja de amúgy nagyon korrekt márka.. nekem ez előtt is az volt csak intel gépben .. viszont ott mindegy nem sokat jelent az órajel 2133 on ketyegett meg drágább verzió. De ez a Ryzen konfig nagyon szereti a gyors ramot.. és 2133 ról 2400 ra növelve is szemmel látható különbség van akkor el sem merem képzelni mit produkálna 2933 on a kis vega 11 igp vel
-
Foley101
tag
válasz
koko52 #54261 üzenetére
Persze, olyan cpu meg olyan alaplap is kell hozzá.
Viszont nagyon érdekes amit írtál, na pont emiatt vagyok itt:
"Ekkor vagy 3 dual lesz, vagy 1 quad és egy dual."
Mitől függ, hogy melyik lesz?Például ebben a manualban a 21. oldalon (1.1.4 fejezet) az ajánlás 6 modul esetén:
B1
A1
A2
C2
C1
D1 -
alexy92
aktív tag
válasz
koko52 #54245 üzenetére
Nálam zsír új táp dübörög. Esetleg ha a 8 tűset kicserélem egy moduláris résszel, az úgy működhet? Mert jelenleg semi-modular a táp, és a 8, illetve 24 pines csati fixen van benne. Bár tegnap már mentem egy PUBG-t 2400MHZ-en, és nem akadt be, de folytatom a vizsgálatot. Sajnos 3 hete megy a szenvedés ezzel, és már ott vagyok, hogy papot hívok a géphez...
-
törölt tag
válasz
koko52 #54199 üzenetére
Ezt kivédeni szerintem úgysem lehet. Amúgy az említett alaplap QVL listájában is szerepelt az a RAM, tehát ebből a szempontból is mennie kellett volna, aztán mégsem. Illetve hát ment, egy másik ugyanilyen KIT-tel, meg ez a KIT is ment egy másik ugyanilyen alaplap+processzor összeállításban (ugyanazzal a legfrissebb BIOS-szal). Mondjuk Ryzen-nél gondolom nem véletlenül adják ki elég sűrűn az újabb és újabb BIOS-okat, a szóban forgó alaplaphoz is jött ki azóta már 2 újabb verzió, lehetséges hogy most már az eredeti felállásban is menne a szett.
Szerk.: Abban a konkrét összeállításban nem ment amúgy a processzorba integrált memóriavezérlő által hivatalosan támogatott 2667 MHz-en sem, csak 2133 MHz-en volt hajlandó valami miatt működni. Másik ugyanilyen összeállításban meg elsőre bootolt 3000 MHz-en is.
-
törölt tag
válasz
koko52 #54192 üzenetére
Arányaiban nézve nincs is gond velük egyáltalán, de azért néha náluk is becsúszhat 1-1 hibás darab (én mindig úgy szoktam visszaküldeni, hogy jelzem is, hogy a KIT melyik moduljával van a gond). Persze előtte mindig letesztelem Intel processzoros gépben is, biztos ami biztos.
Nálam egyelőre csak 1-es Ryzen-ek jártak, azok is B450-es lappal párosítva, de nem szokott gond lenni. 1 vagy 2 alkalommal futottam csak olyanba bele, hogy csak 2133 MHz-en akart menni a 3000 MHz-es RAM, miközben egy másik ugyanilyen alaplap+BIOS+processzor összeállításban meg már ment magasabb órajeleken is. Ugyanebbe az első összeállításba, ahol csak 2133 MHz-en ment az a KIT, belerakva egy pont ugyanilyen KIT-et, az meg már ment magasabb órajeleken is. -
válasz
koko52 #54161 üzenetére
Igaz, de a jobb CL érték miatt valóban megnövekedett a sávszélesség, vagyis HA a játék szereti/igényli ezt, akkor profitálhat belőle. Ha pont ott volt egy szűk keresztmetszet, javíthat rajta kicsit. Mondjuk ahogy néztem a berakott képemről, ezzel a beállítással már elértem az elméleti maximumom 94%-át olvasásból, 95%-át írásból, és 89%-át másolásból. Meg lehetne próbálni a CL9-et is 1.4V mellett, de minimális javulásért szekálnám a moduljaim, szóval annyit meg tényleg nem ér, ráadásul sok játéknak valóban mindegy is, hogy 30 vagy 32 GB/s-on vagyok. Nagy open world játékokban szokott kis javulás lenni, ott viszont szerintem ki is használja a megnövekedett sávszélt, talán még kevés is marad neki továbbra is.
-
válasz
koko52 #54158 üzenetére
Húzni én se tudom -ha valamikor Kaby Lake-es proci lesz benne (megint), mehet a 2400MHz, de ez a max., viszont egyszer azért ki fogom próbálni a CL10 vs CL12 vs CL15 harcot pár játékkal, 1-2 extra fps-t talán itt-ott kapni fogok.
Pano: A 2666MHz nem mehet a proci miatt, de ha lehet állítgatni egyebeket -lehet?-, én a helyedben tuti legalább a CL értékeken javítanék egy kicsit. ASUS mondjuk talán nem is engedi Neked abban a lapban, nem tudom.
-
-
zoltannagy
aktív tag
válasz
koko52 #54094 üzenetére
Köszi duál-ír ki
És ha venni akarom még bele RAM-ot, pl. Egy 2GB-osat, akkor is dual lesz majd?
Akkor lenne ugye egy 4gbos és 2 db 2gb-os memória.
Illetve az tenyleg igaz, ha 1600 MHz-es memóriák mellé egy 1333-ast veszek, akkor tonkremehet az alaplap?
Az extrém digitalba mondták -
1993rasta
újonc
válasz
koko52 #54091 üzenetére
Szia!
Szóval még egyszer, részletesebben:
Alaplap:Asus G11DF B350
CPU: AMD Ryzen 7 1700
Gyári RAM: Samsung m378a1k43cb2-crc 8GB DDR4 2400 Ghz
Amivel bővíteném: Corsair Vengeance LPX 8GB DDR4 2400 GhzNem vettem ugyanolyan ramot hozzá, mert drágább volt, régebbi, nehezebben beszerezhető és nem is voltam benne biztos, hogy tudja a Dual Channelt.
Amikor beraktam a Corsairt, csak a Samsungot használta a gép, amikor felcseréltem őket, akkor csak a Corsairt. Ráadásul őt már csak 2133 Ghz-nek írta. A CPU-Z progi látja mindkettőt, a feladatkezelő szintén, de csak az egyiket haszálja.
A maximális ramok száma nincs bepipálva. A BIOS frissítve volt az ASUStól kapott CD-ről, de semmit sem tudok ott állítani a ramokkal kapcsolatban.
Köszönöm! -
Marci112233
addikt
válasz
koko52 #54092 üzenetére
Köszönöm a választ.
Ha jól értem menni menne, de kétséges hogy megyen alap órajelén vagy visszavesz a már meglévő sebességére.
Végül lehet akkor inkább maradok még egy 2x4-es kit vásárlásánál, mivel 16GB azért még egy darabig elég lesz. Aztán ha platformot váltok abba veszek majd gyorsabb memóriát.
-
zoltannagy
aktív tag
válasz
koko52 #54082 üzenetére
Szia,
rosszul írtam.
1 db 4GB-os Epida RAM van a gépben.
4 db slot van benne és nem a 4 GB-os Slot mellé raktam, hanem egyel arrébb a feketébe.
Az úgy jó vagy a 4 GB-os mellé rakjam az új 2 GB-os RSM-ot?
Benyilaztam az üres Slot helyet.
http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=115IMG_20190110_200225.jpg
Köszönöm! -
-
Marci112233
addikt
válasz
koko52 #54051 üzenetére
Ezek szerint akkor megy a 8. generációs processzorral is a 2133 MHz is gond nélkül. Engem ez érdekelt mert ugye most van 2x4GB, 2133-as, CL14-es késleltetésű memóriám. E mellé vennék még egy ugyanilyen kit-et, és később ha váltok, spórolás okán átraknám őket az új platformba. Most még egy ugyanilyen kit mint van is olcsóbban jönne ki. Igazat megvallva memória elfogyását már néhol tapasztaltam és ezért lépnék 16-ra. Viszont minden más még legalább 1 évig marad, ugyanis a többi még alkatrész ereje számomra elég.
-
Paxker315
veterán
-
ot93
senior tag
válasz
koko52 #53965 üzenetére
értem. És amúgy mennyire gyakori, hogy a cl10 1600 elmegy az említett cl9-es (9-9-9-24 1,5v) időzítésekkel? tehát ha veszek mondjuk redet, akkor mennyi a valószínűsége, hogy azt is tudom ilyen beállításokkal használni? gondolom a black meg blu -ra is ugyanaz vonatkozik...
-
laca500
aktív tag
válasz
koko52 #53809 üzenetére
Szia!
Köszi a választ.
Közben össze állt az új gép, egyenlőre csak a meglévő G-SKILL F4-3200C16D-8GVKB kit van betéve.
Teljesen jól működik 3200Mhz-en ha az A XMP be van kapcsolva!
Azon gondolkodom, hogy érdemes-e egyáltalán bővíteni 16GB-ra!
Akár mikor nézem a RAM kihasználtsága sosincs több mint 50-60%.
Még akkor sem ha valamilyen játék megy a gépen.
70-80% akkor volt amikor valamit nagyon kerestem a neten és a Chrome böngészőben 70-80 oldal is meg volt nyitva.
Szerinted érdemes még plusz 8GB-ot betenni? -
tubec2937kez
kezdő
válasz
koko52 #53893 üzenetére
ok- köszönöm az infokat- és átt tudnál irányitani stfhoz-vagy moderátorhoz mert komoly segitség kel- mivel nem tudtam belépni-az oldalra pár napja lett - ez az uj belépöm- eladtam az elözö-regimnél ramot- és meg is küldte az illetö a pénzt megegyezés szerint -de mire megjöt a pénz már aznap-bese tudtam lépni-és valahogy fel kellene vel vennem a kapcsolatot hogy ujra meg kapja az elérhetöségét és a cimét és mindent-ez a neve -ez szerepelt az sms ben mikor meg jött a pénz---Varga Sándor Zoltán- de meg probálom a bankban is holnap-hátha ott kiadják az infot
-
tubec2937kez
kezdő
válasz
koko52 #53889 üzenetére
magyarán ha veszek ugyan ijet fury-t akkor mennek majd dualban ? vagy esetleg még quad-ba is mert ugye tervben van- mert elvileg eladtam a genesis-t csak történt egy kis malör most keresem az illetöt ki megvette-és a pénzt elküldte-ujra kell az elérhetösége stb-mert ahol eladtam- oda nem tudok belépni még a regis e-mail cimemre se mert 1 cetlin volt minden le jegyezvel-
-
tubec2937kez
kezdő
válasz
koko52 #53887 üzenetére
igen mert már kiszedtem tegnap a 2x2gb 1333mhz cl7 kingston hipery genesist- -a jelenlegit látod- azmeg nem rég állitotam vissza- 2x4gb kingston hiperx fury 1600mhz cl10-ez jelenleg automatán fut- a probléma az volt hogy a 2x2gb ot bettetem és igy minda négy salot ban volt ram de nem -mentek dualba pedig levvettem a mhz-et biosban 1333mhz-re de nem mennek együt dualba-ez itt a kérdés-miért nem dual- jelen leg igy megy a dual cl10 ben a fury-ez a gyári beálitás- auto-matában beálitval
-
tubec2937kez
kezdő
válasz
koko52 #53881 üzenetére
alaplap-asrock fm2a78 pro3+- -proceszor-athlon x4 860K -ram- kingston hypery fury ddr3 2x4 gb cl 10 és kingston hypery genesis cl7 2x2gb 1333mhz- biosban belet álitval 1333mhz- és ez igy nem ment dualban- ja és a genesis singlibe is dualt irt mindkét modulra kölön külön is -és egybe is ----most ki vannak véve-a genesi ramok - majd ha több idöm lesz vissza rakom öket ime a képek
-
zack
nagyúr
válasz
koko52 #53792 üzenetére
Biztos hoz.
Ha szintetikus teszteken megugrott 20000MB/s-ról 32000MB/s-ra, akkor biztos mérhető a különbség játékokban is, bár nem ezért lett véve, mert az előző is felső kategória volt. A cél annyi volt, hogy 8GB-ról 16GB-ra bővítsek úgy, hogy a teljesítményből nem bukok, hanem inkább nyerek, még ha keveset is.
-
Krisz0418
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged