- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- iPhone topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
jano_77
nagyúr
Huhh....akkor ezt megnézem otthon - AIDA - és kipróbálom, ha nem 128bit-et ír, amit javasoltál. Vagyis akkor ha jól értelek, akkor a win kezeli a 6GB-t, de nem mind1, hogy Single vagy Dual Chanelben működnek a ramok, mert utóbbi gyanítom jóval hatékonyabb, gyorsabb akkor!?
Utolsó mondatodra: akkor azt mivel magyarázod, hogy az otthoni hasonló képen a Memória 2GB volt, pedig a VGA-m csak 1GB-s? Így lett az össz memória 3GB a VGA-n.
-
jano_77
nagyúr
úgy tudtam, hogy a ram modulokat mindig párban kell a lapba helyezni vagyis 1-3 vagy 2-4 slotokba.
a többit pedig az "okos" pc szervizes mondta: nem kezeli le így a 6GB-ot, mert a legkisebbhez igazítja a nagyobb modulokat is.
igazából én sem nagyon értettem mit hablatyolt össze, ezért is gondoltam, hogy itt rákérdezek.
Itt mutatta - ez most a céges gépem, nem azok az adatok szerepelnek mint az otthoninál:
Azt mondta, hogy a Megosztott memória - 1262MB jelen esetben - a RAM-ból elvont memória méretet jelenti. Ennyit leköt a VGA-nak és ehhez a rendszer nem fér hozzá, mondjuk egyéb feladatok elvégzésénél, esetleg játékoknál.Amúgy a DC = Dual Core, ugye
Vagyis jelen helyzetben akkor annyiban igaza van, hogy nem használja ki az alapból rendelkezésre álló lehetőségeket? Vagyis most úgy működik, mintha egy magos proci lenne a gépben!? De akkor az a tézis, miszerint 1-3 és 2-4 slotokba kell párosával tenni a ramokat megdől....ez nem gond? -
BearZak
csendes tag
Ház: COOLERMASTER RC-692-KKN2
Táp: CHIEFTEC CFT-700-14CS 700W
Videókártya: Gigabyte GTX 480
Alaplap: ASUS Maximus V Formula
Processzor: Intel Core I7-3770K
Processzor hűtő: Noctua NH-D14Ebből még a VGA a táp és a ház a régi configból vannak. a tápot azt tanácsolták cseréljem le valami jobb márkára, majd le is cserélem egy Corsair-re. A videókártyát pedig majd karácsony tájékán lecserélem egy GTX 680-ra.
Amit írtam ares RAM-ot meg 27.281 ft-ért venném, de ha azt mondjátok felesleges és inkább vegyek 1600-as CL9-eset akkor lehet az lesz
Jól fog jönni a + pénz a táp miatt is
-
funkygee
aktív tag
Minden Auto-n van, memtest 6-6-9-6 ír ki. De nem ennyinek kellene lennie. Legujab bios támogatja ezt a ramot már (bár eredetileg is csak O.C módban tudja az 1333 at asszem).
Ha beállítom 333-ra x9 szorzóval, akkor ki lehet választani ramnak 1333, de el sem indul.
Elindulni csak úgy indul, ha ram 800, proci 15x200, de annak ellnére, hogy memtest nem dob hibát, WIN7 fel sem megy rá, XP is instabil, fagy, stb. -
wutuka
aktív tag
Értem amit mondasz,csak éppen a bench-markokra gyúrók kevesen lehetnek a tényleges felhasználók mellett. Értelmes dolog a gyártók részéről a szűk réteg miatt fejlesztésbe pénzt ölni? Hiszen hamar kiderül,hogy nincs jelentősége a frekinövelésnek...
Erősen gondolkodtam 1600-1866 váltáson,de ezek után! Sokan gondolhatják ezt! -
mirci18
addikt
Köszi a választ akkor ezek szerint átvágtak a memóriákkal.
Nem örülök neki.
A biztonság kedvéért itt egy kép az spd-ről így legalább te meg tudod mondani hogy igazam van ezzel meg tudok érvelni az eladónál hogy visszaadja a pénzem.Még egy kérdésem lenne ha nem 2 db pc 2100-as 266 mhz-s ram lenne a gépben hanem 2 db pc 3200-as 400 mhz-s akkor a gép mennyivel lenne gyorsabb nagyjából?
-
kekkec
aktív tag
(#36612) Jorus:
Én azt hittem ebből a leírásból kiindulva Prime95 blend tesztje minden esetben full-ra teliti a memóriát.
800-on 1.4 NB és 1.95 MEM fesz. mellett szórja a hibákat, igaz nem másodpercenkét ezresével, mint teljesen auto beállításokkal, hanem "csak" százasával kb., 667-en dobott 4 hibát egyik pass-ban a 2 pass (3 óra) alatt, futtattam még egy test-et 0 hibával 4 pass (8 óra) alatt.
Itt egy PH cikk a chipset-ről, van pár shot a BIOS-ról, én ezt és ezt babráltam, többit nem.
(#36613) 04ahgy:
Alábbi link-eken leírtam screenshot-oltam Jorus-nak részletesen miket próbáltam/teszteltem.
1. [link]Összefoglalom:
-Modulokat egyesével és párban (DC-ben) teszteltem 3 pass-ig auto beállításon
Eredmény: 0 hiba-Egy pass toltam párban a másik két (fehér) slotban (szintén auto beállításon), ugyanazzal a pár modullal, hogy kiteszteljem a slotot
Eredmény: 0 hiba-4 modullal auto beállítással próbálkoztam
Eredmény: WIN be sem tölt (fekete halál), boot menü aztán memtest elindult, de szórta a hibákat (kb. 10000/mp)-4 modullal NB 1.4 V (+0.2) és MEM 1.95 V(+0.1) auto frek. és időzítések mellet (800 MHz 5-5-5-18) toltam memtest-et
Eredmény: kb. 100/mp hibaval, azaz kevesebbet hibázott de így is szórta-4 modullal NB 1.4 V (+0.2) és MEM 1.95 V(+0.1) 667 MHz auto időzítések mellet (5-5-5-15) toltam két tesztet
Eredmény: 1. teszt 2 pass abból 1. pass-ban 4 hiba
2. teszt 4 pass 0 hiba -
Balu4
csendes tag
Véletlen a dupla üznet, egy ment volna. Az alaplap manul-jában volt a 2.5V ram feszültség:
"The mainboard provides 2 slots for 184-pin, 2.5V unbuffered DDR DIMM
with 4 memory banks."
Bios-ban ez 2.5V-ról indul, msi 6566-os a lap.
A modulok elméleti kérdés egy 2.5V-os és egy 2.6V-os modul. -
kekkec
aktív tag
Eddig:
A korábban már említett fesz. beállítások mellett (NB: 1.4 V, MEM: 1.95 V és 667 MHz) feltettem egy 64 bites win, nem volt gond.
Memtest viszont 4 hibát dobott 2 pass alatt, az 1.-ben volt hiba a 2.-ban nem volt, többet azért nem futtattam, mert k. sok idő.
Kép a hibákról:Szóval vmi még nem tökéletes, ha jól sejtem. Igaz már nem 10000 hibákat dob pár másodperc alatt, mint auto beállításokkal, és még 800 MHz is dobálta a fenti feszültség értékek mellett és WIN el sem indult azokkal a beállításokkal, szóval a mostani beállítás még a legjobb, a 4 hiba ellenére is.
A 64 bites Prime95-tel próbálkoztam, de nem pakolja tele a memóriát, mit kell beállítanom, telepakolja?
-
kekkec
aktív tag
Szóval próbálgatni kell.
Az hogy mennyit pattog a RAM fesz. AIDA-val pontosan lehet megfigyelni, vagy milyen programmal? Illetve mekkora a nagy ugrálás, 0.05 vagy 0.1 V, esetleg több?
Update: Vagy egyáltalán jól értettem a "VDimm"= memória feszültség? A VDimm drop meg az ingadozása?Prime95-tel teszteljem vagy milyen progival és milyen beállítással?
Most 1.95 V-ra van állítva a RAM fesz. ezt meddig biztonságos emelni ezzel a 4 db CORSAIR modullal?
Bocs, hogy ennyi zargatlak.
-
kekkec
aktív tag
Az itt olvasottak szerint állítottam be a feszültségeket.
Tehát:
NB: 1.4 V
Memória: 1.95 V
És 667 MHz-re állítottam a memória frekvenciáját.
Jelenleg működik a rendszer, még.Szerinted így optimális a beállítás?
Illetve BIOS frissítés orvosolhatja a gondot, vagy csak feszültség állítgatással lehet rábírni a rendszert a 4 modulos működésre?
Érdemes 800 MHz-et "kihozni" a RAM-okból vagy nem lesz jóval gyorsabb a jelenlegi 667 MHz-es beállításnál?
Mit javasolsz?Az alap fesz. értékek amit AUTO-n állít a lap:
Bocs, hogy ennyit kérdezek, láma vagyok (na meg mindig is paráztam az ilyen szintű beállításoktól)
-
szmegma
aktív tag
Koszi mar erthetobb.
Amugy a kesleltetest nem ertem, mivel a gyarto honlapjan nem igy van feltuntetve:
http://www.gskill.com/products.php?index=356Most akkor melyik az igaz? A CPU-Z altal mutatottak?
-
04ahgy
nagyúr
SOSEM fognak a RAM-jai 1600-on menni azzal a géppel. A Sandy Bridge alapú i3-ak memóriaszorzói 13,33x-ig terjednek. Nincs feljebb...
120MHz-es BCLK kellene ahhoz, hogy 13,33x szorzón 1600-on menjen a RAM. A világrekord LGA1155-tel 112MHz. Általában 105MHz felett nem mennek.
i5 esetén már van 16x, 18,66x és 21,33x szorzó, akkor menne az XMP. De a garantált érték akkor is csak 1333MHz, a Sandy Bridge CPU ennyit támogat hivatalosan.Neked a trichannel miatt ad a win 7,9-et.
HGyu
-
-
Dekko
tag
DDR 1-es széria, ahogy mutattad igen abból a z eresztésből van! Nem hiszem hogy nem működnek. igazából az érdekel hogy szerver ram más-e mint amit normál gépekbe van ram?
Még csak pár darabot próbáltam ki. Lehet nem működnek, lehet igen?
Én DDR1-es gépben próbáltam. Ahogy írtam ha másik ramot teszek mellé akkor megy a gép, csak olyan mintha nem lenne benne több ram csak az ami megy alapból is akárhányat teszek mellé mintha halott lenne. Lehetséges az, hogy a server ramok másmilyenek?
Mert azt is hallottam róla hogy ezek szerver ramok.
Üdv -
-
kekkec
aktív tag
Á kösz ezt kerestem!
Csak a Kingston oldal új felületén találtam a RAM-okat.
Itt ezeket a RAM-okat írja kompatibilisnek a lapommal.
Érdekes pedig tényleg 2 db KVR800D2N5/1GB van most is a lapban, és itt meg N5-ből ezt írja: KVR667D2N5/1G (800-asból meg N6-ost)
Most akkor vajon 2 db KVR800D2N5K2/4G (össz 8 GB) gond nélkül menni fog? (lapom 8-ig pakolható) -
Cheesy
őstag
GA-EP45T-UD3LR (rev. 1.0)
Remélem a héten meg is érkezik ő is és a proci is -
Laca 012
őstag
Intel már nyilatkozott a CPU adatlapján, de amennyire háttérbe szorítják az atomot mindenféle szempontból, kinézem belőlük, hogy ha véletlenül nem sikerült 100%-osan letiltani, akkor sem árulnák el, nehogy ártsanak a Sandy Bridge piacának.. (Persze kicsit üldözési mániám is van, de nem alaptalan a feltételezésem.
)
Vagy kicsit objektívebb oldalról nézve, ha csak annyira válogatós mint az ugyanezzel a CPU-val szerelt netbookom, akkor ugyanott vagyok, hogy egyszerűbb azt mondani, hogy "nem megy és kész"..
Na mindegy, megpróbálom kideríteni, melyik mennyit eszik, aztán először kipróbálom a lapot valami boltban ahol van több féle bontott RAM próbára.. Ha sikerül, nyertem, ha nem, akkor megrendelem ezeket, aztán ha ezzel sem megy, akkor max buktam 3500Ft-ot.. Majd jó lesz valamibe később.. (Bár minőségre nem tudom milyen ez a Crucial, most hallottam róla először..)Köszönöm szépen az infókat, így már legalább tudom merre induljak!
-
gorgo
őstag
Igen, abből arra következtetek, hogy pl. Photoshop esetében mindegy.
Viszont tudományos számításoknál nem mindegy (hiszen sok esetben pont ilyeneket használnak benchmark célokra!)
Egy memória-intenzív alkalmazásnál tehát melyiknek van nagyobb haszna?1. CL6 / 1066MHz
2. CL7 / 1333MHz
3. CL9 / 1866MHz? -
gorgo
őstag
"Mi a cél? Magasabb órajel vgy alacsonyabb késleltetési értékek?"
Felteszem a nagyobb teljesítmény! Kérdés tehát, hogy mire használná?!?
Photoshop alkalmazásokhoz melyik előnyösebb?
kisebb késleltetés VS. magasabb órajel?És komplex matematikai műveletekhez (tudományos számítások)?
-
gyorsfröccs2
csendes tag
Na az fasza, pedig direkt azért néztem kingston ramot, hogy ne legyen gond. Elkezdtem átolvasni a témát amit linkeltél, de nem nagyon találtam alternatívát. Majd gyártók honlapját kezdtem böngészni ( crucial, corsair, kingston) és itt memory finderrel felhoz dolgokat. Nem tudom így mennyire ésszerű/célszerű memóriát választani....
-
Gabo0905
aktív tag
jah értem, és akkor az hogy lehet, hogy bátyámnak a ddr2-es ramja volt (1db 1gb/800mhz+ 1db 2gb/800mhz-s ramja (kingston) és havernak amikor lanoztunk neki ddr3 kingstone hiperx 4gb/1600mhz ramja volt és bátjámnak gyorsabban töltött be a játék mint neki. Ez hogy lehet? (2másodpercel kb.)
-
gyorsfröccs2
csendes tag
Igen, vmi 2-5% olvastam vhol az elején. Igazából azt nem tudom, hogy fogadja-e a lapom az ojektumokat, mert nem egy mai darab, de papíron tudnia kéne kezelni. 4 éve mikor vettem, csak 1 giga ramra futotta, viszont már jó lenne bővíteni ( és álltalában, ha veszek valamit hosszú távra tervezem).
-
Imhotep83
csendes tag
Valahogy így gondoltam én is.Mondjuk az az igazság hogy teljesen átlag dolgokat használok a gépen,net,film,játék,zene,kb erre szoktam használni.XP alatt 2 gigáva is teljesen jól néztem full hds filmeket is akár,meg játékok többsége se nagyon nyavajgott hogy kevés lett volna a ram.Persze azért csak 1280ban játszom,de oda nekem pl elég volt a 2 giga is.Csakhát valamerre fejlődni kell,és inkább előre mint vissza.
Köszi a választ egyébként. -
sestertius
őstag
No hasonló megoldásokkal bíbelődtem mostanság eleget...
De ez nálad hogyan volt oda rögzítve?A lényeg, hogy a Maximus III Formula lapon a ram foglalat alsó részén /ezen a képen látható/ nincs olyan záró kapocs, mint felül, és mint más lapoknál általában. Nem is értem, prémium tuning lap, és ezzel megoldották, hogy a ramokra nehogy fel tudjál tenni egy aktív hűtést - kész vagyok...
Szóval anno megvettem a HyperX-hez tartozó ram hűtőt, de erre rájöttem /felszereléskor/, és eladtam. Ezután kinéztem az OCZ XTC ram coolert, mint amit talán megfelelően össze tudnék fabrikálni, de nem jött össze, és nagyon nehéz is volt /ahhoz, hogy csüngjön a ramon.../
Ezután vettem 3 40x40x10-es Revoltec ventit, és egy gumilapra téve egyszerűen gumi jellegű /szilikon kaucsuk/ ragasztóval felraktam a ramokra. Eddig ez volt a legjobb megoldás - addig, míg pár napja le nem szedtem, mert a ventik már egy hónap után csörögtek és a rezonancia is átment a ramokra...
Egyelőre ennyi...
Ha van más ötleted, meghallgatom...Más kérdés, talán még ez is ide vág: Az i7 870 /3,66GHz-en megy/ procimnak kb. mennyire kellene állítani az IMC feszültségét, hogy jó legyen? 8 giga ram, 2000MHz-en használom a ramokat 1,65625 ram fesz mellett 8-8-8-24 időzítéssel. Nincs most sem gondja, megy rendesen, csak nem tudom, nem sok-e véletlenül...
Köszönet!
-
sestertius
őstag
Qru:
Vannak ilyen érzékelőim, a szabályzómhoz járt 6 db, és mérem is vele - csak a hűtő borda oldalára van felrakva, mely így véleményem szerint közel sem mutatja a valódi értékeket. A borda és a chip közé pedig egyáltalán nem fér be sajna.
Csak azért kérdeztem, mert nem tudom, mennyinek kellene lennie az "optimálisnak", azaz hol lehet azt mondani, hogy már meleg és hűteni kell. Így, hogy csak az oldalára van fellökve az érzékelő, game alatt 50 fölött jár - 55-öt nem éri el. Ami annyit jelent, hogy valójában szerintem megvan az simán 60 is. Nem sok ez egy kicsit?
-
Bandee2
tag
Nekem az lenne a legjobb, ha a rendszer videóvágásra (Sony Vegas), ArchiCAD-re és Photoshop-ra lenne optimizálva, a játék az másodlagos.. Anno a procit javaslatra 2-ről 3 GHz-ra állítottam, a memóriát 800-ról 900 MHz-ra (és adtam rá +0,2 V-ot, de alaplap csere után azt már normálon hagytam). Lefotóztam a BIOS beállításokat, csináltam Everest riportot (töröltem belőle a felesleges részeket), és csináltam képet a CPU-Z-ről is. Itt lesznek becsomagolva: [link] Tudnál akkor segíteni, hogy mit módosítsak? Illetve, hogy az kb. mekkora gyorsulást hozna..
Köszönöm előre is! -
Bandee2
tag
Hát nekem ez egy kicsit bonyolult, mert nagyon nem foglalkoztam még ezzel, még nem olvastam utána, hogy mennyire is fontos az időzítések helyes beállítása.. szóval inkább még nem kísérletezgetek, valószínű hagyom CL5-ben (legalábbis gondolom abban van, mert az első slotba tettem a CL5-öst)... De egyébként Everestben azt írja a Memóriavezérlő - Aktív üzemmódnál, hogy Dual Channel (128 bit), szóval akkor megy DC-ben elvileg... Kár hogy nem mértem le a sebességét, mikor a két CL4-es volt benne, így nem tudom mihez viszonyítani.. durván-gorombán hány % lassulás lehet, ha nem állítgatok semmit? Amúgy eddig 800 helyett 900 MHz volt beállítva tuningnak, amit régebben itt javasoltak.. az maradhat?
-
törölt tag
Azt nem értem, hogy hogyan bootolok fel, ha csak azt a pár rendszerfilet lököm át. A memtest nem fut MSOS alatt, ha esetleg a korábban említett 2 partícióra gondolsz.
Ha csak simán átcopyzom, az attól még nem fog bebootolni, tehát indítani sem tudomDe a törpe linux jó ötletnek tűnik, ezt kipróbálom délután.
-
törölt tag
Hát Jorus nehari, de akkor sem vágom
Mégis hogyan "másoljak át" egy linux boot rendszert? copy/paste, vagy ablakos másolás nyilván nem, sys itt nincs ... nem vágom na.Erről egy bűvészmagyarázat jutott eszembe, amit valamikor jó 15-20 áve olvastam, a két összezárt fémkarika "egybeakasztásáról"
Nagyon egyszerűen elmondta, mit kell csinálni. Mindkét karikát elfordítjuk a 4. dimenzió irányába, és egyszerűen összeakasztjuk őket ... ennyi -
jeni
félisten
Köszi
Akkor az új tulaj nem tud bánni a lappal és a beállítással is gondja van. Működéssel nincs gondja,ezt elismerte memtest +86 tesztel lefuttatva.
De kiváncsi vagyok mi alapján tudja megállapítani,hogy dualban müxik e vagy sem? Itt nem a memória berakására gondolok,hanem működés alatt az XP miképpen megy nála.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- A látszat ellenére helyesen működik az NVIDIA-féle Resizable BAR implementáció
- Videós, mozgóképes topik
- Linux kezdőknek
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Kerékpársportok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Jövedelem
- További aktív témák...
- DDR3 DDR3L 4GB 8GB Notebook RAM Bazár (Samsung, SKHynix, Micron, Kingston)
- SK Hynix 8GB DDR4 3200 MHz laptop RAM
- SKHynix 32G DDR4 2400 Szerver RAM - 2 maradt
- több db DDR4 laptop ramok 2x8Gb (7e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- Kingston Fury Beast 32GB 6000MHz DDR5 CL30 RAM (KF560C30BBE-32)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged