- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Goldye
aktív tag
válasz
FehérHolló #6180 üzenetére
Azokat meddig tudom húzni? És kell rá vennem hűtőt vagy a nélkül is bírja?
-
Tomi84
aktív tag
Új márkával találkoztam!
Hallott már valaki a CSX modulokról? A csúcsmodell CSX Diablo 1200Mhz-es, 5-5-5-16-od időzítések mellett. 8 rétegű nyák, Micron D9GMH chippek. Most került hozzám, egy 2x1gigás szett, állok neki tesztelni. [link]
Kíváncsi vagyok mit tud, bruttó 45k-s ára nem tűnik rossznak. Az ugyanilyen órajelű Corsair Dominator kissé magasabb árkategóriában van.
Majd közlök eredményeket
-
elttiL
senior tag
Üdv! összesen 1 GB memóriát /ddr2 800MHz/ akarok egy am2-es rendszerbe rakni, 2 db 512-es modult tegyek be és mennek duálban, vagy 1 db 1gb-st rakjak és akkor nem lesz dual . mi lenne a jobb?
-
-
törölt tag
segtíséget kérek, bár általában elolvasom azt a topicot, ami érdekel, most viszont nincs időm, mert nagyon gyorsan kell vennem memóriát.
szóval egy MSI nforce 550-es lapom lesz, proci X2, de még nem tudom mekkora. 2x1 GB ramot szeretnék, mit javasoltok, mert én még a DDR1-nél leragadtam, ezeket nem ismerem.
tuning nem feltétel, hiszen a lap sem egy tuning lap. -
band3sz
csendes tag
Sajnos felénk az 1066 Mhz-es Kingmax 4-5ezerrel drágább mint a 800 Mhz-es,és nevesebb RAMokból csak Kingstont,Geilt illetve Corsairt lehet kapni.Max 30.000 Ft-ot tudok memóriára szánni igy eléggé leszűkül a választék
-
band3sz
csendes tag
Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne,mi éri meg jobban(teljesitmény,gyorsaság szempontjából)?Ha veszek 4x1GB 800 Mhzes kingmax memoriát,vagy ha egy DDR2 2048Mb 800MHz CorsAir Twin2X Kit of 2 (2x1024Mb) CL4et.Tuningolni nem akarom egyáltalán,játékhoz kell.A válaszokat elöre is köszi. -
FehérHolló
veterán
Én a helyedben nem cserélnék RAM-ot, de te tudod.
4:5-ben hajtás szinte nem hoz semmi teljesítménynövekedést C2D-knél az 1:1-hez képest a tapasztalatok alapján.Nem a lapod tehet róla, hanem az oprendszer.
Corsair Dominatorról az a véleményem, hogy ennyi pénzért már igazi tuning RAM-ot érdemes venni, nem a tuning és az "otthoni felső kategória" határán lévőt. De erről inkább a Gorneck23 névre hallgató kacsát, vagy a társát (Overlockert) kérdezd!
-
Hoffer
őstag
válasz
FehérHolló #6182 üzenetére
Igen az tudom h pl az én lapomnál nem látja a 4GB-ot csak 3-mat!
Az SLI--t pedig csak azért venném mert Micron chip van rajta és jó árban van!
Szal te melyik variációt vennéd?? Vagy milyen ramot vennél??
Erről a Dominatorrol mi a véleményed? -
FehérHolló
veterán
Ha 2GB felett használsz, akkor kell, különben semmi gyorsulást nem eredményez.
Ha 4GB mellett döntesz, a 32bites XP és Vista memóriakezelésével kapcsolatban olvasgass vissza a topicban (bal felül kereső)!SLI Edition marketingnek ne dőlj be.
Tök ugyanaz, mintha nem írták volna oda. -
Hoffer
őstag
Hali!!
Szerintetek melyik lenne jobb vétel?
Corsair Dominator 1066MHZ 2*1GB
vagy
OCZ SLI Edition 800 MHZ 4*1GB???Szerintetek kell az a plussz 2 GB vagy elég csak 2, de gyorsabb ram??
-
FehérHolló
veterán
-
Goldye
aktív tag
Érdemes kingmax-800 (2x1gb)-nél jobb ramot venni, ha e6750 mellé menne és húznám? Tehát ha 400-s fsb felé kerül a sor, akkor emelni kell a memóriát is (1:1 arány), és nemtom mennyire bírná az akár 1000mhzt.
-
Blackhole13
senior tag
Nah lol nem is akartam üzit küldeni h került ez ide?
Sorry.. -
Geri8
tag
válasz
Hasaggymeg #98 üzenetére
...
-
Gyuri27
félisten
válasz
***ANDRÁS*** #6173 üzenetére
Akkor (bár az xp kevés
mert van belőle néhány) egy 64 bitest keress.
Bővebben a mestertől [link]. -
Gyuri27
félisten
válasz
***ANDRÁS*** #6170 üzenetére
Az oprendszer pontos megnevezés bit-el?
-
***ANDRÁS***
aktív tag
válasz
***ANDRÁS*** #6170 üzenetére
Kép [link]
felrakom a vistát, hogy ott is ezt az értéket jelzi-e ki
-
***ANDRÁS***
aktív tag
Üdv mindenkinek!
lenne egy igen érdekes kérdésem:
pontosan leírva: 2x1 giga memom mellé sikerült beszereznem meg 2x1-et
minden ok, indításkor kijelzi a 4 gigát, winhulladék is betöltödik, de ott az everest 3,25 gigát jelez ki, valamint a vezérlőpult, rendszer alatt is. Érdekes hiba, vagymi. 4 giga helyett.nem tuningolok egyáltalán, minden alapon van.
ha 3 modul van bent, akkor 3 giga a windowsban is.valami ötlet? segítség?
valaki találkozott ilyen hibával? -
werman
tag
Hali! Van egy P35-DS4 ver2-öm, mijen ramot tegyek bele?
kinéztem ketött ebböl mejik a jobb? Geil 800mhz cl4 vagy kingmax 1066mhz cl5?
a 800-ast menyire lehet ne tuningoni? -
m0rd0k
senior tag
jaja igaz gorneck de még meg rendelik előszőr szal nemtoom hogy ott kell egy hagyni
-
Gorneck
legenda
Mert a cpuz a SPD alapján csekkol...nekem is pc6400as ramjaim vannak...
Nemtom ennek miért kerít mindenki ekkora feneket...a ramjaid, ha 1066os 512es Kingmax ként lettek vásárolva, akkor fel is vannak matricázva. Ha most ilyen kitet szeretnél még venni csak 2gb-os kiszerelésben a meglévő 1gbos kit mellé, akkor igaza van a boltnak...vidd be a gépet és próbálják ki...legalább otthon nem lesz vele gondod...
-
m0rd0k
senior tag
sziasztok!
tudnátok mondani nekem egy olyan progit amivel lemérhetem ramom sebességét meg hogy pc2-.... hányas. mert van 2x512 ddr2 es ramom amit ugy rendeltem hogy 1066mhz es legyen és cpuz aztirja egyiik 512es nél hogy pc2-6400(400mhz)dualba van ja és közbe meg felhuztam biosba és ott 1066 ot ír 2.5ös szorzónál vagy minél... és vennni akarok bele egy egy gigás ramot ami comaptibilis a többi cumómmal és 1066os legyen mert gondolom akkor egy ugyanilyen mint ami most van csak 1 gigásba Mostani:kingmax 2x512 dualba,1066mhz ddr2,boltba azt mondták vigyem be a gépet és majd ők megnézik hogy comapatibilis e,ja meg állitólag 1066os ramok pc2-8500 asak cpuz meg nem ugy látja meg a mhz et sem meg olyasmit mondott haver hogy amit cpuz ir az szorozva kettővel akkor jön ki valós órajele de az akkoris csak 800
előre is köszi! -
s4hu|SyD^
addikt
Sziasztok! A jövőben tervezek egy komplett gép vételt és az lenne a kérdésem hogy milyen memóriát válasszak bele? 1066Mhz-s sokkal jobb a 800 Mhz-nél? 2x1GB 1066-os Kingmaxra gondoltam. Mit éri meg venni manapság, hogy jó teljesítményt kapjak? Elsősorban játékra használnám a gépet és Photoshopra, na és persze a szokásos dolgokra(net, filmnézés stb.)
-
-
Úgy tűnik félreértsz.
Én nem tuningolom a ramot, hanem a legalacsonyabb beállítható órajelen próbálom, ami még beállítható.
Pl. egy 133-as SD hibázik 133-on, és 100-on is, viszont nem hibázik 66-on. 66 alá nem igazán tudod vinni, ez szerintem a minimum.
Ugyanígy a DDR400-nál, csak 200 (100)-nál jó, feljebb, 266, 333, illetve 400 esetében hibázik. Pedig DDR400-as!
Példák:
Van egy DDR400-as ram a gyerek gépében, 100-as alapú AMD procival, be is állítom hogy 100-on fusson, mert autóban 133-at adna neki (266-on futna), csak így jó, másban is próbáltam, ezért kapta a gyerek meg, mert eladni úgysem lehet, neki meg tökéletesen megy.
Másik eset: PC133-as sd csak akkor műxik hibátlanul, ha 66 MHz-et kap.
100-on és 133-on hibázik. -
ANT
őstag
Sztem ezek közül max. az első eset nevezhető hibának. Ugyanis az a névleges órajele, amin illene működnie, de mégse, ahogy írod. A többi esetben névleges órajelen mennek a ramok. Ha jobban akarod őket hajtani, az már tuning, ami nem garantált dolog!
Ja és az említett értékek nem minimum, hanem névleges órajelek. Ugyanis ezeknél alacsonyabbat is beállíthatsz. -
Lenne egy hülye kérdésem.
Többféle ram meghibásodással találkoztam, kíváncsi lennék, van-e rá valakinek magyarázata.
Egyik esetben a ram hibázik, pl. a 400-as DDR 200-ra, vagyis a minimumra levéve is.
Másik esetben a 400-as jó 200-on, illetve van olyan SD-m ami 133-as de csak 66-on nem hibázik.
Mi az oka hogy az egyik mindenképp hibázik, a másik meg jól működik a minimum órajelen?
Az egyik csak kicsit halott, a másik meg nagyon? -
MaSzKa
senior tag
Tesztelgettem kicsit:
E6550 2333@3087 megy Abit IP35-ös alatlapba Bios 1.2
Brekk-től vettem A-Data Extreme 800+ ramokkal amik most alapfeszen 4-4-4-12 CR2 882mhz-at mennekOrthos már 7órája stabil
-
04ahgy
nagyúr
-
Tomi84
aktív tag
hát ez jó kérdés...
az ocz reaper az promos chippes, az nem rossz. Az sli-ready edition az valszeg micron d9gmh, de ebben nem vagyok biztos
Corsair-t én nem vennék, mert soha nem tudod, hogy milyen chip van rajta. 800Mhz-ez CL4-es modulokon revíziótól függően lehet micron, samsung, elpidia, quimonda, vagy promos chip.Mindenesetre, ha nem akarod tuningolni, akkor mindegy melyiket veszed, a gyárilag megadott órajelet tutira bírni fogják. Ha más márka is szóba jöhet, akkor nézz körül az A-data, supertalent, crucial modulok között, G.Skill GBHZ/NR/NQ ami ugyancsak jó. geilt hanyagold, bár 1Ghz-es Ultrától kezdve már jók.
-
Hoffer
őstag
Hali!!
Emberek egy kis segítséget szeretnék kérni! Ram vásárlás elött állok csak nem tudok melyiket vegyem ezért felsorolnék egy párat és várnám a véleményeket!
Eddig Corsairem volt és nagyon meg voltam vele elégedve!
A lehetőségek: ( Mindegyik 2*1GB és 800MHZ):Corsair Dual Channel TWINX CL4
Corsair XMS2 DHX Dual Channel CL4
OCZ SLI-Ready Edition Dual Channel CL4
OCZ Reaper Dual Channel CL4Vagy esetleg valami más márka is szóba jöhet, de ezeket néztem!
Előre is köszi! -
Palesz82
csendes tag
Sziasztok!
ASUS P5LD2/C- es alaplapba milyen memóriát ajánlotok? 20k- nál szeretném meghúzni a határt. Hozzászólásaitokat előre is köszönöm!
-
gabber01
addikt
Hi!
Nem ismerem a Kingmax Superramokat, de létezhet az hogy egy mukkanás nélkül mennek ezek 500Mhz-en? Nemrég vettem 2x1Gb (DDR400) ilyen ramot Giannitól, és most a tuningot próbálom, de eddig minden gond nélkül mennek 500Mhz-en (a biztonság kedvéért 2,7V-o adtam nekik, az eddigi 2,6 helyett 480Mhz-en). Igaz, hogy eddig nem teszteltem memtesttel, csak a wines verzióval egy keveset, de akkorsincs semmi fagyás már régóta, pedig nem gyengén durva progikkal nyüstölöm -> Bioshock, UT3, Crysis demo, stb. Szóval mi a tapasztalat ezekkel a ramokkal?
-
Goldye
aktív tag
A 64bites xp az mennyit ismer fel memóriában, és mennyit tud használni belőle?
-
Geli
senior tag
Sziasztok!
Tegnap vettem az 1GB ramom mellé még egyet. Everest egy modullal 6900MB/mp olvasási értéket mér, dualban 7500MB/mp. Kipróbáltam magasabb fsb-n (355->380) és 1140-en hajtva a ramokat, egy modul 7300 dualban 7800. A létező összes kombinációt kipróbáltam, külön-külön a modulokat leteszteltem más-más foglalatban, tökéletesen működnek.
Kipróbáltam a másik pár memóriafoglalatot dualban, az eredmény nem változott.
Winrarral is leteszteltem, 1040KB/s, az 1350 helyett.(ph teszt: [link] )
Lehetséges hogy rossz az alaplap? Nekem nincs más ötletem
-
tarti19
senior tag
válasz
FehérHolló #6132 üzenetére
egyenlőre azt tudom mondani, hogy 775-ös inteles lapka lenne és dualcore 1,8 vagy 2Ghz-es proci mellé
-
tarti19
senior tag
Sziasztok
1GB/667MHz DDR-II Kingston PC2-5300
szerintetek ez a memória megér 6k-t (3 év garival)
vagy ha venni szeretnék ramot mire figyeljek elsősorban
ha minden igaz dc lehetőségre is sezrt tudok tenni... de az még picit odébb van
köszi előre is -
Tomi84
aktív tag
válasz
unclefucka #6123 üzenetére
igaz, amiket én mondtam azok kicsivel tényleg drágábbak, de ár/érték arányban szerintem jobbak. Én elég sokat szívtam pölö Geil Ultra 800-as modulokkal. 2 kapásból halott volt, memtest-ben 1 perc alatt több mint 100.000x hibáztak. Másik páros meg ugyan jól működött, csak tuningolni nem lehetett. 840Mhz-en már hibáztak, még 2.4V mellett is. Igaz a gyári értéket tudták...
Egyébként ahogy néztem itt Ph-n, egy vitesta EE+ modulonként 500Ft-al drágább mint egy black dragon.
-
Gyula_
tag
válasz
FehérHolló #6096 üzenetére
Real-life teljesítmény alatt mit értesz?
3 modul közül egyik sem fog DC-ben menni. A te rendszerednél viszont nem sokat számít a DC real-life teljesítményben.
-
FehérHolló
veterán
De nehogymár szoftveres mérés alapján finomhangoljuk a feszültséget 2.1V-ra...
Az én lapom nem emeli a feszt auto beállítás mellett, legyen bármekkora freki vagy bármilyen alacsony késleltetés.
SPD feszhez pedig az SPD órajel és késleltetés tartozik, ennek a háromnak együtt van értelme. Az más kérdés, hogy long-dimmeknél ez legtöbb esetben 4-4-4-12 667MHz 1.8V, hogy _minden_ alaplapban 100%-os biztonsággal elinduljanak a modulok. -
válasz
FehérHolló #6122 üzenetére
Ez kétségtelen, de viszonylag kevesen állnak neki mérőpontokat vadászni, a szoftveres mérés pedig legalább támpontot ad.
Az Abitom AUTO-n rendesen megemeli a feszt, ha húzva vannak a memók. SPD szerinti feszen be sem indulnának a moduljaim.
-
válasz
zolee0307 #6118 üzenetére
Auto-n mindig több feszt ad a lap, mint amennyi minimálisan elegendő lenne, ezért célszerű kitesztelni minden egyes feszültségértéket, és kézzel beállítani, hogy ne húzza az égbe. Ha megnézed Everesttel a feszeket, akkor azt is meglátod majd, hogy a BIOS-ból adott 2.1V-ből mennyit kap a memó, és mennyire esik ez vissza terhelés alatt. Lehet, hogy az lesz az eredmény, hogy BIOS-ból 2.25V-t kell adnod manuálisan, hogy terhelés alatt is meglegyen mondjuk a 2.1V.
-
Tomi84
aktív tag
válasz
unclefucka #6117 üzenetére
hát Geil ultra 800-ast ne vegyél mert az nem az igazi (mondhatnánk, hogy azt is hogz sz@r). Black Dragonról nem sok infó van idáig. 8 rétegű pcb jól hangzik, de elpidia chippes. Kingmaxról eddig rosszat nem hallottam, de igazán jót sem, ha jóltom az is elpidia. Az 1066-ot viszi, de fölötte szinte biztos, hogy nem fog menni.
Ha geilt nézel akkor minimum 800 Ultra+, vagy 1000 Ultra mert azokon már tuti Micron D9GCT vagy GMH van. Ha más márkát nézel akkor A-Data 800+ Vitesta Extreme, D9GMH, vagy Supertalent ugyancsak ajánlott.
Viszont mindig megéri kit-ben vásárolni. Egyrészrt legtöbbször így picikét olcsóbb, másrészt -elvileg - már a gyárban kipróbálják, hogy működnek-e együtt.
-
zolee0307
őstag
Majd hétvégén megnézem. Bár volt olyan, hogy a bios néha olyan 1.41, 1.51 v adott a procinka. Egyébként cpu-z szerint auto feszeken a cpu 1.376 V-ot kap, ami szerintem sok. Lehet, hogy a lap túlfeszeli a dolgokat és ezért nem tudom manuálisan normálisan belőni a feszültségeket?
-
unclefucka
senior tag
Hi mindenki!
Az lenne a kérdés, hogy mi lenne jobb egy Abit IP35/C2D 6550 -be?
Geil Black Dragon 800 CL4
Geil Ultra 800 CL4
Kingmax 1066 CL5
Kingmax Mars 1066 CL5
vagy estleg mástuningolhatósára is kíváncsi vagyok, illetve arra, hogy mennyire érdemes ezeket KIT-ben vásárolni, vagy elég, ha egyesével megveszem őket egy időben.
THX a válaszokat!
-
zolee0307
őstag
Ha a feszek auton (tehát a voltage control auton van és mindent a bios lő be) vannak megy a 4-4-4-12, de ha manuálisan van beállítva a memóriának a 2.1 V akkor nem megy a rendszer. A voltage control manuálisra van beállítva és csak a memória feszét emeltem a többit hagytam auton, ahhoz nem nyúltam. Most a cpunak manuálisan adok 1.3 V, az nb, fsb, vccc-12, sb feszek autora vannak állítva. Remélem érthetően fogalmaztam.
Fehérholló: Lehet, hogy az alaplap a rossz, de lehet, hogy valamit én nem állítottam be jól.
-
ngdr88
tag
A Micron ramok jók?
1GB DDR2 533MHZ CL4 Micron márkajelzéses és úgyláttam Micron D9 chipes.
Erről mi a vélemény??
-
Thrawn
félisten
válasz
painkillerx #6108 üzenetére
Ha növeled az 'FSB'-t az ugye már procituning, egyébként nem baj ha nem kerek szám a kérdés az, hogy a procid hogy bírja. Nem tudom milyen procid van, de valószínűsítem hogy nem Black Edition, szóval szorzót nem tudsz felfelé állítani.
-
Thrawn
félisten
válasz
painkillerx #6106 üzenetére
Emeld az 'FSB'-t.
-
Thrawn
félisten
válasz
painkillerx #6104 üzenetére
Sehogy, az osztó mindig kerek szám.
-
painkillerx
tag
AM2 rendszerem van, es akkor azt vettem ki belole hogy inkabb maradjon a 3GB
Kovetkezo kerdes:
Everest ezt irja a RAMrol:
Real clock: 369mhz (DDR)
Effective clock: 737mhzCPU/6 a DRAM : FSB ratio ezt kellene levinni CPU/5,5 re sztem. De hogyan?
-
adibook
tag
Valaki?
Asus p5N-E Sli lapon Corsair TWIN2X2048-6400C4 CL 4-4-4-12 XMS2 800Mhz?
Mukszik rendesen?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- E-roller topik
- Bundle topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Mikrotik routerek
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- 2x8 GB / 1600 MHz DDR3 RAM Párok: Kingston HyperX - Corsair Vengeance - Hikisemi
- DDR4 Kingston és Corsair 2x16GB 3200MHz CL16
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Kingston Fury Renegade DDR5 6400mhz kit
- FURY 32GB Beast RGB DDR5 6000MHz CL36 KIT Memória!
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Lenovo Legion Slim 5 82Y900BVHV Notebook
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged